Thursday, 26 March 2015

Kembara South Korea - Dong Dae Mun House

Entry sebelum boleh baca di SINI...

Hari ni mood aku agak baik... Luruh Di Hatiku dah beransur pergi... Dalam hati sekarang ada taman yang penuh dengan bungaan wangi! He He He... I'ouls dah boleh senyum sampai telinga... Thanks u'ouls atas komen2 yang kadang mengelikan hati... Sometimes... What I need is not solution... But... SPIRIT! Nanti... Kalu ada masa... Aku akan kongsi kesinambungan drama Luruh Di Hatiku tu untuk tatapan u'ouls... Ada kisah busuk pasal Agoda.com... Bukan busuk biasa ok... Takat booking2 tetiba kena reject tu dah biasa kite dengar... Tapi ni... Busuk tahap neraka jahanam punya busuk... Ha Ha Ha... Buat masa ni... Apa yang aku boleh nasihatkan... Please avoid terus Agoda.com especially di negara 4 musim... Pleaseeeee!

Jom kita sambung kisah basi Kak Nam ke Koya! Ha Ha Ha...



Mari tekan LOCENG!

Tetttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt! Haaa gitu bunyi loceng bas 6002... Ha Ha Ha...

Aku belum turun... Oppa Drebor bas dah turun dulu...

Laju kawwwww buat keje...

Dia siap turunkan bag semua baru aku turun dari bas tu... Haaa gituuu laaa gaya nak jadi tuan... Drebor kena turun dulu baru tuan turun... Ha Ha Ha...

Ingat ye... Turun bas tak perlu swipe T-Money lagi... 

Bas berhentikan aku betul2 kat Exit 4, Sinseol-Dong Station...

Pastu...

Aku toleh kiri... Aku toleh kanan...

Nak ke kiri ke nak ke kanan?

Bukak handphone... Tengok gambar street view yang aku siap2 print screen...

Erkkkk! Confuse!

Ni zaman biler punya street view nih?

Lain benor sekitar tempat yang aku berdiri ni dengan gambar dalam street view...

Macam banyak dah berubah...

So... Moment aku ketika ini adalah Keliru Nurul Ajai!

Dalam seminit dua aku fikir2...

So... Aku decide nak pilih kiri...

Pemandangan inilah yang ku lihat... Nampak tu 1st simpang ke kanan yang ada tanda anak panah biru tu? So... Aku belok situ...

Then....

Pemandangan inilah yang ku lihat... Landmark aku adalah M-Hotel... Kalu dah nampak M-Hotel means dah menghampiri Guest House aku tu...

Dalam Street View macam jauh je nak menapak ke Guest House aku tu...

Hakikatnya agak dekat dan very easy...

Jalan pon rata je tak berbukit macam sesetengah area Guest House yang pernah aku baca di kebanyakan blog..

Senang aku nak heret bag beso dabak aku tu...

Masa aku jalan nak menuju Guest House...

Oooooooo My God!!!!!

Suhu apakah ini?

Aku rasa suhu masa tu memang dah drop negatif...

Setiap kali angin sejuk berhembus...

Muka aku kebas giler...

Mata ni rasa dah keras...

Aku dah cuak sebenarnya....

Aku kan pegi bulan March...

Patutnya Winter dah abis....

Tapi... Rupanya angin Winter masih ada...

Dah laaa aku pakai baju sejuk sekeping tu je...

Harap2... Sejuk tu cuma untuk hari ni je...

Harap2... Esok2 tak sesejuk seperti hari ni... Iskkksss..

 Yeahhh dah sampai pon Dong Dae Mun House...

Dong Dae Mun House ni ada 2 pintu... Kiri adalah pintu belakang... Kanan adalah pintu depan...

Pintu depan.. Lengkap dengan sistem security... Kena ingat passcode...

  Mari check-in...
Aku pilih Dong Dae Mun House ni sebab murah...

Dekat dengan Bus Stop untuk Airport Shuttle...

Dan...

Dekat sangat dengan subway...

Kawasan sekitar yang agak privacy... Tak crowded...

Harga total 4 malam adalah KR 184,000.00..

Aku booking  melalui booking.com...

Boleh dibayar tunai atau Credit Card...

Easy!

Owner dia agak peramah... Can speak English well...

Tangga agak sempit...

 Coretan dari pengunjung dari perbagai negara... 

View... 

Bilik aku hujung sekali... Private...

Ni namanya... Ke pintu kasih mu... He He He... Bukak je pintu utama... Nampak toilet... Dan sebelah kanan pintu bilik.. Bagus asingkan macam ni.... Kasut pon letak luar tak masuk bilik..

 Simple je bilik dia...

Ada peti sejuk... TV CRT? Huh! Nape tak flat screen? Paling penting ada hair dryer untuk  main salon2! Ha Ha Ha...

 Unik kan kipas ni? Ni bukan kipas sejuk... Ni kipas pemanas... Huh!

Jom ke tingkat atas...

Ada breakfast free disediakan...

Ada microwave... Toaster... Peti ais... Air panas dan sejuk...

Jom lepak2 sini...

  Ada dapur masak... Tapi simple aje...

Kalu rasa malas nak lepak kat dalam... Boleh je lepak kat luar... Kat loteng... Ala2 drama Koya gitu... Ha Ha Ha..

 Nikmati pemandangan sekeliling...

Lagi...
Mari mencekik pap... Strawberry tu beli kat Namdaemun Market... Besau2... Fresh... Manis.. Sodap! 
* Pap = Nasi...

Cuma satu je kekurangan Dong Dae Mun House ni... Dorang tak buat house keeping... Just cuci toilet dan ganti towel baru je... Takut kot nak usik barang2 customer dalam bilik...


BERSAMBUNG...

162 comments:

  1. Replies
    1. Gaja! Hangugae Gayo! Makcik kayo.... Ha Ha Ha..

      Delete
  2. dah kuar entri baru? OHHHHH TIDAK!!!!!!!!!!!!!!!!!! nantilah baca nak mamam jap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah nak dekat kul 2 baru nak mamam? Camne laa tak berlemak! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. makan kul 2 pon naik lemak ka

      Delete
    3. Pastu tido... Pastu kena main badminton kena buang lemak... Kah Kah Kah...
      * Matilah carik pasal....

      Delete
    4. mlm ni i nk buang lemak..so jgn ada sapa2 kaco heeee

      Delete
    5. JM: tak mo eh kacau, p la buang..hehee

      Delete
    6. buang lemak mcm mna tu sis...

      Delete
    7. Lemak dilapah2... JM lemak tang mana??

      Delete
    8. tang situ tang sini tang sana tang mana lagi nak Rin ahahaha

      Delete
    9. Buat satay..jual secucuk singgit...kikiki

      Delete
  3. dah lama i cerai talak 4 dengan agoda.com dan skrg masih setia dengan booking.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nape tak talak 80 juta? Ha Ha Ha...

      Delete
    2. sbb agoda x lah begitu kejam dengan i like dia buat kat u...ehh..pesal i...u pulak nih...geli pulak rasa ahahahah

      Delete
    3. ngeh..ngeh..ngeh...GELAK JAHAT!

      Delete
    4. Alaaa...xsbr nk baca kisah busuk agoda...huk huk huk

      JM..sila citer jugak...nk tauuu...huk huk

      Delete
  4. haruslah drebar turun dulu sbb dia nak kluar kan beg2 dalam gobok tu bukan mcm drebar msia pandai2 lah ko cari beg sendiri..geram sbb pernah kena byk kali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Malaysia... Kalu kite masuk dalam gobok bag tu pon... Drebor tak perasan... Dia jalan....

      Delete
    2. ahahahah...mcm ada org pernah buat je...mesti pendatang tanpa izin tu nak seludup masuk

      Delete
    3. kadang2 tu kan, kita tak dan nak turun betul2 lagi, bas dh jalan..hampeh betoi..

      Delete
    4. Kaki sebelah masih atas bas.... Sebelah lagi kaki kat tanah.. Bas jalan... Buat2 buta...

      Delete
    5. naik balik bas, pastu jerit, nak turuuuuunnnn pak cik ooiii..haha..

      Delete
    6. itu kalau sempat naik balik.kalau pakcik tu terus pecut! mcm mana?

      Delete
    7. agak sukar bas nak pecut..haha..

      Delete
    8. btul SS...kdg2 baru duk kt pntu nk trun, bas dh nk jalan...hampagas..tpksa trjun cecepat...

      Delete
  5. kalau sebut "kariPap" masudnya nasi kari....terus pandang Deaana heeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada ni kang dia meroyan... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Queen of Kari tu... diseru2 kang, dtg dia...hihih

      Delete
    3. Hahahahaah...sebut kari jerr terus dtg...fanatik tol...

      Delete
    4. ...dan terus terliur teringat kari udang galah sis deanna :)

      Delete
    5. Alaaa...farrah...bila ckp psl kari udang tuu..terus rasa nk masak utk lunch ni...hahahaha

      Delete
  6. sambil menunggu gambar muncul satu persatu, komen seround about dlu...hahaaa..luruh hatimu dah pergi, luruh hatiku masih belum pegi..hhuuhuhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lorrr... Masih tak setel lagi kaaa darling?

      Delete
    2. tak.. susah nak settle ni.. huhu..

      Delete
    3. Pelan-pelan.... Tarik nafas.. Kentut kasi kuar.... Ha Ha Ha..

      Delete
    4. nasib kentut senang ja keluar.. hahaaa

      Delete
    5. Nasib tak de buasir... Kalu tak mesti tersekat2... Ha Ha ha...

      Delete
    6. buasir tak perr..kentut laju jugak.. (eh yeke)..hahaa

      Delete
    7. ape kaitan buasir ngn kentut???

      Delete
    8. Sebab peristiwa terjadi ditempat yang sama.. Ha Ha Ha..

      Delete
    9. Ohhh kentut leh setelkan isu 'luruh hati' eh... ;)

      Delete
  7. ss sedapnya strawberry koya tu...akak selalu beli kat pasaraya masam tak sedap...dok.atas loteng mmg best kan..angin sepoi2 jee :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. sepoi2 pun, menusuk kalbu kak..sejukkan kat sana..hahaa

      Delete
    2. Kadang masam pon sedap juga....

      Delete
  8. nampak dr story SS macam mudah ja nak carik tmpt tu..
    pap tu nasi ka, ingatkan makan apa laa tadi..hahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam bahasa koya nasi dipanggil pap...

      Delete
    2. gongi bab deo hana juseyo!

      Delete
    3. Deo apa tu JM? Ske2 dia je... He He He... Gong-gi bab hana juseyo...

      Delete
    4. Pagi ni saya sarapan paplemak ;)

      Delete
  9. diorang ni nasi instant pun ada kannn, dah takyah nak bawak rice cooker (kalau bawak laa) hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi nasi dia lekit.. Makan skit pon dah kenyang...

      Delete
    2. diorg guna sticky rice... sng kan ade yg instant..

      Delete
  10. hokay...sy dh siapkan penutup hidung siap2...coz xsabar nk tau kisah busuk tuhhhh......hahhahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patut sedia penutup mangkok jamban... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Ok..nti sy carikkan jugak penutup tuhh...hahahahaha

      Delete
  11. ehh....mcm selesa betul guest house tuhhhhhh....tingin lak nak pgi....ada sape2 sudi ajak x?? huk huk huk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tanya my sayang JM... He He He...

      Delete
    2. yeZZaaaa..JM datang...Deanna nak ikut JM ke Seoul esok..JOM!!

      Delete
    3. JM ..dh nk g esok kerr....alaaaaa...mne sempat...huhuhu

      Delete
    4. gergasi nk letak dlm beg??? huhuhuuh...mmg tak muat laa jwbnyeee

      Delete
    5. mne gergasi???...mane?? mana??...

      Delete
    6. Aduhh..sakitnya tuh di sini...gergasinya tu di sini....huhuhu

      Delete
  12. makan pap jer ke SS?? cukup ehhhhh....kalau sy...mesti nk roti tisu wat makanan tambahan...hhhahahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try zoom skit mata tu... Ada kari faberet mu di situ... Kah Kah Kah...

      Delete
    2. Mana..mana...mana kariiii?? Aargghhh....mana???? Huhuhuhu

      Delete
    3. Oooooo...haah laaa...ada kariiiiii...pak brahim...baru laa meriah...hak hak hak

      Delete
  13. xboleh bayang cmne kipas tu keluarkan haba..hehehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Rasa panas jeee... Baru nyenyak tido..

      Delete
    2. best!! rasa selesa lah...

      Delete
  14. Agak2 kan kalau JM ngan SS p travel sekali mesti best kan.. tempat yg sama, versi cerita masing2.. u ols plan lah sekali...(fe mi nat request).. heheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bertuah laa SS kalu si JM tu nak pandang muka SS ni... He He He..

      Delete
    2. Suida : kami x leh travel sama2..nanti asyik gaduh je heheheh

      Delete
    3. ehh..salah Suida mana pulak hahaha..keyboard nih

      Delete
    4. alaa..SS tu mana nak lagi gi Seoul tu dia nk pegi Daegu!

      Delete
    5. Nampak tu SUIDA... Ha Ha Ha... SUIDA pon boleh... Kannn... Sape pon tak kan nak jalan dgn SS ni... SS kaki gado katanya...

      Delete
    6. Alaa....merajuk lah pulak...org gurau je lah....kata org..kalau suka merajuk itu tanda sayang yeayyyy!

      Delete
    7. Sapa SUIDA tu.. sapa2.. hahahaa...
      Daegu?? oooh next trip erk..
      JM: ye ke gaduh?.. ke berkasih sayang plak nanti...hahahahaaa...
      SS: kita jln2 dua nak..hehe

      Delete
    8. SS, JM plan ke tempat lain lah sekali.. mesti meriah nanti klu u ols travel dua.. SS bawak HH, JM bawak (ntah la sapa JM nak bawak).. heeeeee

      Delete
    9. JM mana sudi... Jom Suida kite dating berdua... Tak memasal dpt nama baru... Ha ha Ha..

      Delete
    10. SUIDA plak..hahaa.. jgn SIDA sudah..member cina selalu main2, panggil SIDA.. ingat zaman maharaja kaa.. hahaaaa

      Delete
    11. Nasib bukan Saida... Saida tu exit dalam bahasa portugis...

      Delete
    12. Suida okey lagi..Sida pun still ok jgn SODA!!!! i pun tak nk!

      Delete
    13. Waahh...nak kenalan jugak ngn suida nehhh...mana suida? Saje carik psl ni kang..larikkkk...hak hak hak

      Delete
    14. JM: amboi bagi nama org suka suki dia ckp OK!!.. Hahahahaha..
      DM: akak, tanya JM..dia sorang je kenai..hahaha..
      SS: Jgn ada plak yg pggil EXIT t.. bukan leh kira u ols ni..hahahaaaa

      Delete
    15. abis laa kak JM.. jadi bahan jer..

      Delete
    16. Eyda..dorang ni memang hehehe...tanpa mereka sis JM kesepian eheheeh

      Delete
    17. Tanpa JM... SS kemurungan... Ha Ha Ha...

      Delete
    18. ishh..kenapa dengan JM tulis komen yg sama berulang 3 kali..ishh...ish..ish...

      Delete
    19. Ehhhh... Jari dia yang menaip tanya orang plak... Nasib tak pinjam jari SIti Yang Menaip... Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha...
      * penangan orang baru balik main badminton... Nak smash aje... Ha Ha Ha...

      Delete
  15. setiap kali baca entry korea terus rindu!
    nampak sangat korea di hati....walaupun ada sikit peel orang korea yang mrs tak gemar :)

    ReplyDelete
  16. jauhnya nka jalan kaki ke simpang anak panah biru belok kanan tu...nun jauh di sana...kurang lemak 1/2 kg....sayang nya lemak hillang...ahahah...okey sambung baca!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu org malas... Semua pun nampak malas... Ha ha ha...

      Delete
    2. kaki mst selim melim .... bjalan kt Koya

      Delete
  17. 4 mlm 184,000 won? terus congak buat kiraan..tapi otak tak berfungsi dengan baik lembab bab kira-kira nih..cari calculator then kiranya harga RM140 per night?..ishh...rugi arhh dah booking bilik kat tempat lain sob sob sob

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni untuk backpacker marhen macam SS je... He He He...

      Delete
  18. Tangga sempit..JM fobia nampak tangga....tak muat kalau JM naik tangga ni...mmg x boleh selisih..ke tepi ke tepi kenderaan berat nk lalu nih..karang i senggol dgn montot i nih eheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM ada berapa montot? Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Bukan ke sebelah sebelah tu dicampur jadi satu! Calculator manaaaa calculatorrrr! Ha ha ha...

      Delete
    3. montot depan dan belakang..ehh...hahaa

      Delete
    4. Alien mmg ada dua! Depan balakang! Kah kah kah...
      * sakit perut!

      Delete
    5. Huuwwaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! huwaaaaaaa!!! ahahaha...tak pe ..tak pe..ada lori ada bas.....ada SS, ada HH, ada Suida ada JM ahahahaahah

      Delete
    6. Alamakk..kalu JM xmuat kt tangga tuh....sy lg la x muat...mcm mn nk g koya kalau xmuat cenggini...huhuhuhu...nanges kt bucu tangga laa kalau cenggitu

      Delete
  19. tak terpongeh ke naik tangga tu..bilik tingkat berapa?..ada berapa tingkat? manalah tahu kalau ke Korea lagi boleh try test stay kat sini..kan Deanna kan?..kata nak ikut heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dua tingkat je yunk... Pantry kat tingkat loteng...

      Delete
    2. Haah JM..nak ikut..tp kena pastikan tangga tu sy muat lalu...gergasi nye saiz...hahahaha

      Delete
  20. assalamualaikum SS, lama nya kaknoor tak singgah sini, mesti sihat2 saja kan, wah panjang berjela komen kat sini lah takut maktok nak masuk ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm... Maktok eh... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Kehadiran kak noor sentiasa d tggu...ececehh..mcm wat umh sndiri lak..ampun yee tn umah...hahaha

      Delete
  21. haa...ape kes dengan agoda tu? cite la...citela...tak sabor nak tahu.hehe
    wah..macam best je dongdaemun gh ni. mcm nak duk sini je nanti. eh..

    ReplyDelete
  22. Replies
    1. klu x muat duk kt bwh lgi xpe...tp klu dh smpi tgh2, x lpas plak, cmne... nk gerak x blh..haru!!!

      Delete
    2. Panggil bomba... Nanti bomba datang berlumba2.... Ha Ha Ha..

      Delete
  23. Dah lama tak nampak tv kotak tu! Rasa macam nostalgik pula bila nampak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak beno Koya ni maju dari segi nama je...

      Delete
  24. nasib dekat jer nak jalan.. dah laa dengan usung beg lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak usung diri pon tak larat... Rasa nak tahan mana2 oppa nak mintak dokong... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Oppa Seoul semua kurus semua kaki melidi...

      Delete
  25. arghh...malam tadi x sempat blog walking...windu arghh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhhh! Ayunk I dah maiiii laaa...

      Delete
    2. Adoiyaiii,..kisah cinta epik separuh semenanjung SS & JM :)

      Delete
    3. Abislah semua peminat JM meleleh hingus...

      Delete
    4. hohohoohoh...Cinta Epik katanya..oh tidakkkk!!!!

      Delete
  26. Boleh bersantai di rooftop..best tu..

    ReplyDelete
  27. Moment keliru nurul ajai tu memang mengelirukan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu sbb Nurul dan Ajai tak boleh bersama..masing2 KELIRU heheeheh

      Delete
  28. wahhhh sempoi ja guest house tu.. tapi nampk sgt bersih dan selesa... first time tgk kipas pemanas.. keluar angin panas ke hahahaha..
    kalau jenis hotel bajet saya pun tak prefer housekeeping... hehehe
    suka tgk view atas tu mmg feeling drama koya hehehehhe

    ReplyDelete
  29. uuuish cepat SS cerita kisah neraka jahanam dengan agoda tu.. weols semua nak tahu.. nanti kot ada yang dah terbooking nanti sama2 jahanam ehehe..

    ReplyDelete
  30. harga boleh tahan.. janji selesa. toilet haruslah tak share.. ahkak tak rela.. street view google tu bukan betul tu. tah apa2 je.. zaman tok kaduk punya gambar..

    CT prefer yg x buat housekeeping gak.. kalo tukar towel n lap toilet okay..
    sbb mmg nanti diorang akan alih barang kita.. precaution la tu. xnak nanti jadi pape..

    ReplyDelete
  31. Lawa guest house tu..biar tv zaman jepun. Biliknya lebih kurang Rm140/night..(nak habaq mak gigih darab bahagi segala nih)..Syoknya makan atas terrace sambil usha taik burung atas bumbung hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Terlebih gigih Makkkk! Nasib baik pagi tu burung belum nak orkkk orkkk... Ha ha Ha...

      Delete
  32. blh tgk view kat bumbung tu yg best ... adakalanya komen tu dpt menggembirakan kita . mcm sis lak , suka baca blog ni sbb celotehnya buat sis ketawa wpun air mata sdg menitis ... heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alololo... Nape cedih2 nih... X mo nanges2....

      Delete
    2. suka jugak ke sini, every entry ada ja part gelak tuu.. release tensyen..

      Delete
  33. hair dryer itu penting kan.. hehe.. feeeling2 macam retis guna hair dryer..
    nasik instant koya tu, mmg agak mengenyangkan.. bawak serunding dari mesia,
    mkn dgn pap tu kat atas rooftop, heaven sangat.. hehe :D

    ReplyDelete
  34. Dia exit yang paling dekat sinseoldong line hijau, kalau dari line biru tu jauh juga nak menapak hehehe

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...