Sunday, 29 March 2015

Kembara South Korea - From Dong Seoul To Sokcho

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Hari ni 13 March 2015...

Plan aku hari ini adalah spend time sepanjang hari kat Seoraksan atau Seorak Mountain...

Directions :
1. Naik train Line 2 warna hijau
2. Transit Seongsu
3. Stop di Gangbyeon Station
4. Exit 4
5. Naik bas Sokcho di Dong Seoul Station 
6. Stop di Sokcho Intercity Bus Station
7. Tambang KR 17,300.00 seorang sehala


Bangun pagi dengan semangat baru! Cewah!

Yeahhhhhhhhh! Mengeliat badan ke kiri dan kanan...

Aku dan HH bertolak2 sesama sendiri...

Aku tolak HH suruh bangun... HH tolak suruh aku bangun dulu...

Bagus laa tu...

Memasing liat...

Last2... Dua2 tak nak beralah... Dah lewat... Dua2 kena terbeliak mata... Bangun sama2... He He He...

HH kena siapkan semua bekalan untuk picnic...

Dia memang lebih suka buat sendiri...

Kalau aku tolong... Bukannya jadi kemas... Jadi lagi bersepah!

Dia memang benci kalu aku usik bekalan makan... Pegang pon dia tak kasi...

Food memang buah hati dia...

Kalu something food tu sedap....

Jangan ko harap boleh ngecek dia walau sehabuk!

Tapi kalu jalan dengan HH memang tak kan berlapar... Sebab HH serupa dapor bergerak! Ha Ha Ha...
* Mesti aku kena pelangkong kalu HH baca statement ini...

So... Aku buat apa pagi ni?

Berdandan selama 1 jam! He He He...

Aku tengok si HH siap2 pakai baju Thermal bagai... Dia tak tahan sejuk...

So... Bila aku dah nampak dia kuarkan Thermal...

Aku berkira2... Nak bawak ke tak nak? Nak ke tak nak?

Last2...

Aku just packing baju Thermal masuk bag... Malas nak pakai... Suar Thermal aku tinggalkan kat Guest House...

Sebab....

Pada jangkaan aku...Mesti tak sejuk sangat waktu siang...
* Kak Nam nak jadi pakar kaji cuaca...Ke nujum?

Tup.. Tup...

Pagi tu... Aku kuar... Suhu boleh tahan jugak sejuknya...

Tapi aku masih boleh handle suhu sesejuk itu...

So... Berjalanlah kami ke Sinseoul-Dong Station seperti semalam...

Sampai kat station... Kami tercangak...

Eh... Kalu tengok signboard dah memang betul dah ini trainnya...

Tapi kami masih ragu2...

Sebab... Routes Line 2 tu adalah routes Inner / Outer Circle...

Aku memang serik kalu ada  Inner / Outer Circle tu...

So... Kena pastikan betul2...

Then... Aku kuarkan kitab busuk...

Masa aku kuarkan kitab busuk aku tu...

Baru aku realise yang aku kena buat transit kat Seongsu Station dulu...

Dalam tengah membelek kitab busuk aku tu... 

Tetiba...

Ajussi drebor train kuar dari kepala train semata2 nak tolong kami... He He He...

So... Bercakap2 laa kami di tengah pintu train... Kami kat luar... Dia kat dalam train..

Aku siap hulur kitab busuk aku tu kat dia...

Dia pegang dan belek kitab busuk aku tu... Ha Ha Ha...

Nampak tak penangan Kak Nam? Ko mampu siap drebor kepala keretapi turun nak tolong ko?
* Sakit perut menahan kentut... He He He...

Drebor suruh naik aje train dia tu... Pastu dia jalan...

Memang indah betul naik train yang tak ramai orang sebab train yang kami naik tu betul2 dari first station...

Sampai kat Seongsu Station...

Si drebor keretapi siap turun tercari2 kami... Nak beritahu yang kita dah berada di station yang betul... Ha Ha Ha...

Kami pon "Kamsahamnida! Kamsahamnida! Kamsahamnida!"... Ha Ha Ha...

Then...

Aku tercangak lagi...

Nak cari arah ke Gangbyeon Station pulak...

Terkesima rama2 melihat signboard2 babo seperti yang aku explain dari entry aku sebelum ni...
* Makna babo refer entry aku yang lepas...

Sumpah! Aku benci giler dengan Seoul Metro Station ni... Sebab tak letak bound station...

Tapi tak pe laa... Kali ni aku cuba jugak fahamkan... Sebab laluan line 2 melibatkan Inner / Outer Circle...

So... Untuk menuju ke Gangbyeon Station... Aku kena amik arah ke Konkuk Univ... Dah itu aje signboard yang ada... So.... Aku naik...

Berhenti kat  Gangbyeon Station...

Dan... 

Aku nak ingatkan ek... Ada setengah train yang information atau pemberitahuan setiap stop station tidak diberitahu dalam English... 

Tah! Visual atau Audio rosak agaknnya... Dan.. Belajarlah juga untuk mendengar sebutan setiap tempat dalam bahasa Koya...

U'ouls taip aje laa Google Translate tu... Then u'ouls dengar audio dan belajar untuk menyebut... Beware! Ejaan dan sebutan kadang tak sama...

Sampai aje kat Gangbyeon Station... Keluar kat Exit 4...

Dah nampak dah bangunan Dong Seoul Station tu...

Lintas jalan....


Carilah mana2 kaunter bas... Cakap nak pegi Socho...

Kat tingkat satu pulak ada Kaunter Tiket bas nak ke Daegu.... Aku menyimpan hasrat... One fine day aku akan jejakkan kaki jugak ke Daegu tu... He He He...

Sampai aje kat kaunter tiket... Kami terus mintak tiket untuk ke Sokcho...

Tapi..

Make sure yang tiket bus yang kita beli tu akan berhenti kat Sokcho Intercity Bus Station ek... Bukan Sokcho Express Bus Station... Dua tempat yang berbeza walaupun jarak antara dua tempat tu tidak laa terlalu jauh...

Kebetulan...

Waktu tiket terhampir nak ke Sokcho tu adalah jam 06:35... Dan aku tengok jam aku dah pukul 06:30...

HH tanya kat Eonni jual tiket tu... Sama ada sempat ke tak nak catch the bus... Then... Eonni tu cakap sempat..


Perghhhh! Berdesup we'ouls ke Platform 4/5...

Alahai... Hanya beberapa langkah aje pon dari kaunter tiket tu... Tak jauh mana pon...

Dalam bas... Aku dan HH main suke ati aje duduk mana2 seat yang kami suka....

Tak perasan yang sebenarnya kat tiket tu dah ada seat number.. He He He...

Lagipun tak ramai orang dalam bas...

Memang best lah naik bas ni...

Selesa...

Kerusi merah2 pink?
* Jeling kat JM...

Merah2 delima u'ouls... Eh... Merah2 pink.. JM mesti bangga... He He He...
Sepanjang jalan... Aku menikmati pemandangan...

Aku tengok si HH dah sedap membuta ngangga... Then aku pon join sekali ngangga luas2... He He He...

Letih ok... Sebab tak cukup tido...

Then...

Tetiba aku terjaga dari tido...

Ehh! Pesal pandangan aku memutih aje keliling?
* Gosok2 mata...

Aku kat mana nih?

Pemandangan inilah yang ku lihat.. 

Yang Allah.. Bermimpi ke aku?

Salji putih2 melati u'ouls...

Untuk Kak Nam yang tak pernah nengok salji walau SEKEPAL apatah lagi SEKAPAL (jeling lagi kat JM... He He He)... Maka haruslah ada aura2 kejakonan di sini.... He He He....

Ohhhhh! Indahnyaaaaaaaaaaaaaaaaa! Subhanallah!

Aku kejutkan HH yang tido tak ingat dunia...

Pastu dia terpingga2...

Aku suruh dia tengok salji...

Dia dah tengok salji pastu dia boleh sambung lagi membuta...

Cissss!

Tak ada geng nak layan feeling Winter Sonata dengan aku!

Terus mewefie... He He He... Selebet giler muka aku... Iskkksss...

Perjalanan dari Dong Seoul Station ke Sokcho Intercity Bus Station hanya amik masa dalam 2 jam aje...

Bas tak berhenti kat mana2 pon...

Drebor ajussi terus aje...

Tak berhenti kencing.... Dia tak rasa nak kencing kot... Ha Ha Ha...

So... Korang... Kalu rasa nak kencing... Genggam pundi tu sampai kat Station baru buang... He He He...

No laaa... Try laa request kat drebor tu cakap ko nak kencing...

Kalu drebor ajussi tu tak paham.... Ko buat lah aksi gaya kencing berdiri... Harap2 dia faham... Ha Ha Ha...

Baik tak Kak Nam siap masukkan teknik nak kencing dalam entry? Cemanalah orang tak sakit perut baca blog Kak Nam nih! Iskkssss!

Tepat jam 08:40 kami pon sampai di Socho Intercity Bus Station...
HH tanya kat ajussi drebor tu... Betul ke ini Intercity Bus Station... Sebab... Bas berhenti kat belakang...

Masa ni kami tak nampak depan lagi...

Tapi...

Si ajussi drebor ni salah faham... Dia ingat yang kami nak cari bas untuk jalan2 ke bandar Sokcho.... So... Dia tunjuk bus stop kat depan....
* Ada jugak spesis Pak Mat Tempe kat Koya ni... Ponnnn... Pooooonnnn... Poooonnnn.... Keceper...

Then... Kami ke depan... Baru lah nampak keseluruhan Sokcho Intercity Bus Station ni...

Pe2 hal..

Kami masuk kat kaunter tiket  Sokcho Intercity Bus Station ni...


Haaaaa... Tuuuuuu diaaaaa... Oppa2 askar dengan gagah perkasa beratur beli tiket bas...

Kami decide nak beli tiket balik ke Seoul semula... Takut nanti kalu lambat.. Kehabisan tiket plak nanti..

Kami beli tiket jam 19:30... Lambat kan tiket aku?

Sengaja aku pilih waktu tu... Sebab... Aku nak jalan puas2 kat sini...

So... Sekarang tibalah masa untuk aku cari jalan nak ke Seoraksan atau Seorak Mountain...

Macamana nak fahamkan jalan nak ke sana?


BERSAMBUNG...

123 comments:

  1. Ada gak la insan yg baik kat koya ni...

    ReplyDelete
  2. Lepas ni ada demo.Nak.berak pula kah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak ke tutorial cemana nak vera? Ha Ha Ha...

      Delete
  3. alahai gambar belakang oppa buat ape =_=" muka dok nampak miahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia ada muka depan ke? He He He...

      Delete
    2. kalau SS tgk depan mesti tergoda...hik hik hik

      Delete
    3. Nape tengok depan mesti tergoda????? He He He...

      Delete
    4. muka dia ada kt depan maaaaa....barula tergoda hak hak hak

      Delete
    5. Mana satu muka depan? Mana satu muka belakang? Hik Hik Hik....

      Delete
    6. SS !!! nak gmbar mukaaaaa mukaaaa oookay..
      namo gambar montot..

      Delete
    7. Mana satu muka depan? Macam sama je dengan muka belakang.... He He He..

      Delete
    8. hahaha saya masa baca bahagian oppa2 askar tu, terus terlintas ingat Siti yang Menaip. Sure excited! Rupa-rupanya dia dah sampai dulu siap request gambo depan tuh!

      Delete
    9. Tak taw laaa dia nak buat apa dengan gambo depan tu.. He He He...

      Delete
    10. Gmbo dpn tu leh wat cover dpn album....heheheeh

      Delete
    11. nak tengok la hensem ke tidak.. gambar belakang wat gapo.. ahahaha Kak Farrah..
      harusla laju.. oppa oppaaa oppps ahaha..

      Delete
  4. kalo CT tngk salji pun jakun gak nanti eeheh..
    jakun gilaaa oit x penah tngk kecuali saleji tipu icity ahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tengok ice dlm peti sejuk aje... Bila kat sna... Jakon nak mampos... Ha ha ha...

      Delete
    2. aishhh...sy pon jakon...sama mcm SS penah tgk ais ketul dlm peti ais jerrr....huhuhuhuuh

      Delete
    3. satu kapal lah kita, sis.

      Delete
    4. ok laa SS dah dapat tengok salji.. kitaorang nih harap tengok ais yang orang buat ABC jelah.. hehehe..

      Delete
    5. Dpt abc pon kdg setahun skali jer...sedih kann...SS...tlg amik salji tu barang skepal...nk frame...hahhaha

      Delete
    6. hahaha maunya jadi air.. tak sempat SS nak bawak balik sini..

      Delete
    7. samalah kita kawan-kawan.. ais ABC je mampu tengok..

      Delete
  5. akak kalau jalan2pun makanan no 1..mesti bawa air dan makanan nak ngunyah2 :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini jalan2 cari makan ke? He he he...

      Delete
  6. yeayy...yeay!...ada direction nk ke Sokcho...boleh refer sini kalau dapat ke Koya lagi...in sha Allah..jika ada rezeki..skrg rate Won mencanak naik...1000won = RM3.41...jika tahun 2016 mungkin RM4.00...biasa RM2,500 sudah mencukupi lepas ni RM4,000....sedih!!! dh x boleh balik kg every year

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi... Pandai jugak JM buat analisis... Kalah menteri kewangan... Nape bijak sangat nih... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. buat persediaan awal...tgh budget utk trip tahun depan...

      Delete
    3. Nak repeat sokcho? Mesti JM nak stay sana kan?

      Delete
    4. Pegi Abai Village tu kena extra hati2... Kalu takkkkkkkkkkkk..... ........ .......... ........

      Delete
    5. nape...nape...suspend je nih

      Delete
    6. huihhh...byk beza tuh JM....harap2...nilai duit kita naik kan...leh JM blik kpg selalu hihihihi

      Delete
    7. itu lah Deanna...huhuhuh...ni ha GST datang nanti ntah boleh survive ke tak huhuh

      Delete
    8. Punah impian nak balik kmpg selalu..
      Xpa JM, pasni rezeki lain masuk tu..

      Delete
    9. Kira oklah JM dah jejak Koya.. Harap rate duit kta naik lah.. teruk plak sekarang ni kan..

      Delete
    10. Dah tawin sibuk cari tiket balik Malaysia plak... He He He...

      Delete
    11. kenapeeee Abai Village tu haaaish SS ni.. habaq mai terang2 la..

      Delete
  7. * Mesti aku kena pelangkong kalu HH baca statement ini...

    mmg HH baca setiap entri...kawan kesayangan tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stetement nujum mak belalang... He he he...

      Delete
  8. "Sumpah! Aku benci giler dengan Seoul Metro Station ni?"...ahaks...its contra with me..JM suka sbb easy measy hahaha....matilah kena sembur ngan SS

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM yang ku sayang... Cuba baca balik apa yg JM tulis ni... He He He...

      "I Love Seoul..i love subway route n i love subway tren yang efisyen....tapi x suka bila peak hour org mcm semut di subway...jln mcm ribut!

      Suida..jgn takut utk ke Seoul...setiap org akan alami situasi yg berbeza....JM pun pernah sesat..salah naik arah subway...turun next stn pastu tukar tren...berhimpit dan berdiri dalam tren perkara biasa...jgn mimpi dapat tempat duduk"...

      Kalu efiyen kenapa boleh sesat????? He He He...

      Siap salah naik arah subway???

      Luckly its not happen to me...

      Sebab ada rasa benci la... SS sangat berhati2... Sepanjang kat sana... SS berjaya kurangkan kadar sesat naik train tu pada 99.9% ye sayang...

      * matilah cari pasal dengan otai!

      I love you JM! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. ahhaahahhaah....kan dah cakap!

      Delete
    3. Memang layak kena jeling kan... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. JM kalau pasal Koya, everything dia nak suka.. kampung dia kan SS.. haahhaaa

      Delete
    5. Tak leh buat dia meroyan... He He He...

      Delete
    6. ahahahaah...Jay Emmm dgr nih

      Delete
    7. cakaplah apa pun pasal Koya, JM tetap kata dia suka..hik.hik.. SS pun sama kan.. plan nak repeat lagi..

      Delete
    8. eh, ada voice komen ka kat sini.. camna dengar..hebatnya JAY EMMMMM.. haha

      Delete
    9. * Sorok diri kat Tetikus... Intai2 Jay Emm...

      Delete
  9. yeezzaa..my feveret color tu merah2 pink...seat dalam bas tu besar lebih besar dari seat AA....i like!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siap boleh baring... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. ohhh nooooo....pink = JM....JM = Pink......hahhaaahah

      Delete
    3. bila JM pakai pink nampak lebih ayu keh keh keh...eheheeh....sila jgn muntah!

      Delete
    4. * SS sorok dalam selimut... Buat2 tak nampak perkataan 'PINK' tu...

      Delete
    5. ada org tu pakai STOKING PINK u oullssss

      Delete
    6. * geleng2 x nak kerepek ngaku!

      Delete
    7. hahhaha...senyap2 yg pakai stoking pink tu nyorok.....

      Delete
    8. JM pakai pink, ayuuu.. klu SS pakai pink.. ????? :D

      Delete
    9. Hilang kemachoan gaya mutu keunggulan! He He He...

      Delete
    10. terus jadik MISS JAMBU WORLD.. haha..

      Delete
    11. QA....wakil mesia kannnn...hahaahah

      Delete
  10. ahaahaha....asyik kena JELING jenih.....tak pe....2-3 hari lagi JM lak JELING ke SS heeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nape nak tunggu 2-3 hari? Nape x skrg? Keh keh keh...
      * macam ada kena mengena dengan sedekad...

      Delete
  11. "Macamana nak fahamkan jalan nak ke sana?" ahakss..JM dah tahu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa kata SS copy paste aje dari entry JM... Boleh x? Ha Ha Ha...
      * cari pasal...

      Delete
    2. entri JM x best..x de unsur SX ehh...salah....x de unsur HUMOR...nanti reader SS bosan!

      Delete
    3. Yunkkk ooo yunkkk... agak2 laaa nak pedaahhh ponnn... almost 1000 follower vs 200 follower nak kata tak best lg ke? My blog bukan humor tapi tumor... Ha Ha Ha....

      Delete
    4. eheeheheh....tapi i sukaaaaaaaaaaa!

      Delete
    5. dua2 best.. cuma bezanya JM dah jarang update.. tapi komen tetap beratus.. sampaikan ai nak komen pun sangkut2.. Jam.. trafik tinggi kot kan SS..hahahaaa

      Delete
    6. Nak komen kat blog JM mmg perlukan kadar kesabaran yang tinggi sama macam tuannya... Barulah dapat LOAD MORE!

      Delete
    7. blog JM tu BERAT like tuan blog jugak huhuhu

      Delete
    8. Berat ilmu dan kasih sayang ke JM.. ai klu 3 kali try xleh, trpaksa say hai..hai..bye..bye.. la hehe..

      Delete
    9. 3 kali je? SS try 80 juta kali...

      Delete
    10. SS seorang yang penyabar..i Lovee uuuuuuuuuuu!

      Delete
    11. * Jeling Suida... He He He...

      Delete
    12. ye lah.. ai nak terjah org lain plak..hahaha.. lain hari ai dtg lagi.. jgn risau entry baru lambat lagi muncul..kan..kan..

      Delete
    13. dah pasaipa SS tanya tahun?? ter masuk dalam mesin masa ka

      Delete
    14. Termasuk mesin basoh! Ha Ha Ha...

      Delete
  12. banyak kali SS jeling JM ni....teleng kang....hahhahahaha...JM jeling balik tak??? hihiih

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu jelingan manja...so JM terima dengan senyuman eheheh

      Delete
    2. JM tak jawap... Dia tengah betulkan alignment tengkuk agaknye... Hi Hi Hi...

      Delete
    3. ahahaahh....nakal tau...JM dah jawap..tapi SS x publish huhuhuh

      Delete
    4. Ececeh... Jari kite plak dipersalahkan... Jari dia tu yg lupa tekan

      Delete
    5. nnati leh laa JM n SS duet lagu menjeling menjeling...ku bertanya...siapakah namanyaa.....ecececehhhhhh....yihaaaaa.....hahhahahahah

      Delete
    6. Amboi.... Pitching pon terhempas kat Lautan Hindi ada hati lagi tu nakkkk soh org nyanyi... Ha Ha Ha.... Ning Baizura pon tak leh carik makan woooo.... Kari mana kari?

      Delete
    7. banyaknya nama kak JM dalam entry nih.. hehehe..

      Delete
    8. Hahaaha...kalu makan kari..suara lg merdu...kalah ct norhalijah tau...frekuensi tggi...geng2 serigala jer leh dgr....kah kah kah

      Delete
    9. Lupa lak nk kabor...dh lama xmkn kari...tetiba mood sedeyyyy...huk huk huk

      Delete
    10. Dah pi masak kari sana... antar sini skit.. he he he...

      Delete
  13. Baiknya drebar tu! One of the things that I like dekat negara orang. Ringan je nak tolong orang ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah... Ada jugak laa dpt skit pertolongan... hu hu hu...

      Delete
    2. Selalu baca review org yg pernah travel Koya, ramai cerita Ajussi sana baik hati, tambah2 kalau perempuan yg dlm kesusahan tu..hehe..

      Delete
    3. On certain place... Yup.... Boleh nampak keprihatinan ajussi tu...

      Delete
    4. biasanya ajussi kampung la.. baik dan ramah..kan..kan.. gitulah yg diceritakan..

      Delete
    5. Ajussi kampung? Mana punya kampung?

      Delete
    6. Tapi, saya pun ada dengar yang kadang-kadang orang Korea ni ada yang racist. Semua kawan Korean saya suruh hati-hati kalau nak pergi Korea.

      Delete
    7. Biasanya dorang ni racist pada berlainan agama...

      Delete
  14. Do u want built a snow man?? Olaf..
    (cerita salah negara..hehe)..

    W/pun ai tak tahan sejuk, tapi kannnnn, ai nak sekali pun xpa, pegang snow.. nak wat snow man..haha.. kalau dapat pegang masa tu umur dah 50 thn pun.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada rezeki tu nanti... Pelan2...

      Delete
    2. p bawak cucu.. cucu terkejut, nenek lagi excited..hahaha.. sian nenek cuu..

      Delete
  15. Replies
    1. Yup... In Korean Character like this 산 = San = Mountain...

      Delete
    2. hamboiii.. macam cikgu bahsa korea dah kak nam

      Delete
  16. ajussi tu apo?ampun lah makcik tak tengok drama Korea..huhuhu.

    bestlah dapat tengok salji.kitorang tengok salji kat ICity je u olls.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajussi tu lawannya Ajumma... Pakcik & Makcik..

      Delete
  17. bagus laa driver tuh siap nak tolong lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa kan.. Nasib baik laa jumpa org baik ati...

      Delete
  18. Daegu bestttt... Walaupun sy dulu tak pergi banyak tempat kt sana, Daegu ni tenang sikit kot dari Seoul yg ramai gilo orang. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tahu pasal Daegu masa hadir satu fair kat SIngapore last year.. Dorang promote giler2 pelancongan daegu tu... tu yang hati berbelah bagi.... Kalu nak ke daegu harus laa tambah 2-3 hari lagi kat koya... Tapi cuti tarak... Adeiii....

      Delete
    2. Takpeee... next time masih adeeeeee... :p

      Delete
  19. waaa ... mana photo , mana photo ... sis try buka blog lain , ada pulak gambar ... x de jodoh la nak tgk mount sorak n salji ... huhuhuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikkkk... Berderet2 gambar tu haaa... Try refresh...

      Delete
  20. jelesss SS dah pegang salji. hahahaa

    ReplyDelete
  21. kat korea ni, banyaknya ajusshi dgn ajumma yang ramah2 n sudi nak menolong, yang muda-mudi ni jarang sangat nk nolongnyee.. dlm subway, semua pegang phone n surat khabar/ buku..

    wow, salji, subhanallah,, cantiknya... :D

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...