Saturday, 21 March 2015

Kembara South Korea - Gaja! Hangugae Gayo!

Entry sebelum boleh baca di SINI...

*** Gelandangan ***

Lepas collect luggage...

Aku dah tak tahu nak merambu ke mana...

Aku ada lebih kurang 4 hingga 5 jam lagi masa yang ada untuk drop luggage dan check-in ke Koya...

Huh! Apa nak buat ni?

Membatu laaa aku di sini...

Nasib baik laa aku bawak ipod dan ipad... Dapat jugak lah aku Blogwalking Cari Pasal! Ha Ha Ha...

HH ajak tido kat Capsule By Container...

Tapi...

Aku macam malas... Sebab... Takut kang dah bayar mahal2... Tetiba aku tak leh nak tido... Tak ke membazir je...

Then...

HH ajak tidor kat surau...

Lagi laaa aku malas... Sebab... Barang banyak... Tido atas simen lagi laa sakit badan aku ni... Adeiiii..

Last2... Pegi cari port nak membuta...

Maka... Bergelandangan laa kami di KLIA 2 Airport malam ni...

Kat mana port gelandangan kami?

Betul2 kat depan Domestic Arrival Hall...

Situ je yang aku rasa tak ramai sangat orang lalu lalang sebab kat site tepi...

Nampak tu... HH dah terbongkang membuta...

Bukan kami aje bergelandangan kat airport tu.. Nampak tu? Ramai lagi berumahescalator kat sini... Mostnya orang Malaysia...

Kadang2...

Bila tengok HH tido dalam keadaan tak selesa macam tu...

Hati aku jadi sayu...

Aku amikkan bantal travel dan baju sejuk... Selimutkan badan dia masa dia tengah tidur...

Tak sampai hati tengok dia sejuk...

HH tak pernah hidup susah... Dia tak biasa susah...

Sedang aku?

Aku dah biasa hidup susah dengan serba kekurangan sejak kecil...

Menyingkap kenangan lalu....

Perkataan 'gelandangan' itu sendiri pon dah sinonim dengan gaya hidup aku suatu ketika dulu....

Dulu...

Aku buat dua perkara dalam satu masa...

Siang aku keja macam nak mampos...

Malam aku sambung belajar macam nak gila...

Nak sangat kan lari dari kampung dan merasa hidup kat Kuala Lumpur tu kan...

Nak jadi orang bandor laaa tu kononnya... He He He...

Haaaa... Amik kawww obat!

Family aku kenakan syarat...

Nak hidup sendiri... Cari duit sendiri!

So... Aku ler kena usaha sendiri from A to Z...

Biasiswa? Haram tak layak!

Dorang kasi pada budak gincu tebal berinci aje... CGPA 2.0 pon layak dapat biasiswa...

Aku ni??

Mentang2 lah aku ni yang hanya mampu conteng muka pakai celak Mekah! Haram orang tak pandang!
* Rasa terhina!!!!

Apply PTPTN pon jadi PTPTIPU!
* Sedih!!!!!

Zaman tu...

Kadang tah kat mana2 pon aku boleh bergelandangan...Sebab... Aku banyak habis masa atas jalan...

Semua surau... Hentian bas... Toilet... Kenal muka aku... Sebab.. Sepanjang masa aku tinggalkan jejak! He He He...

Sape pon tak sudi nak berkawan dengan aku ni... Kalu ada pon kawan aku semua jantan selebet yang sama2 serabai macam aku...

Aku kurang kawan perempuan... Dorang dok citer pasal make up... Aku nak citer apa? Celak Mekah aje yang aku ada!

Tiap2 hari... Dah malam buta dekat 1 pagi baru aku sampai bilik sewa...

Sampaikan... Budak umah aku kata ada orang mati bunuh diri terjun dari bangunan umah aku ni pon dah seminggu baru aku tahu...

Patutlah aku rasa seram semacam aje... Nasib baik aku tak kena cekik sampai mampos... Ha Ha Ha...

Kadang balik tak mandi u'ouls sebab dah penat sangat...

Terasa nak pegi keje dengan baju yang sama... Bukan orang perasan pon kalu aku pakai baju semalam... Ha Ha Ha...

Betul2 tak terurus! Serabai nak mampos...

Penatnya tu... Susahnya tu... Tuhan aje laa yang tahu...

Terlari2.. Terkejar2 bas... Dah jadi perkara biasa dalam hidup aku waktu tu...

Dan...

Manjang muka aku aje yang datang lambat ke kelas...

Sape tak kenal SS? Ratu datang lambat... He He He...

Bila aku dah penat sangat.. Aku membuta pulak dalam kelas...

Tapi... Time balik.. Aku laa nombor satu kat depan muka pintu...

Cemanalah letcturer aku tak sakit hati dan terpekik terlolong!

Pastu...

Assignment manjang lambat antar...

Dapat pulak letcturer yang suka ugut tolak markah...

Dah lah subject tu paling penting dalam course aku... Iskkksss...

Dan the best part tu....

Letcturer aku yang selalu memekak kat cuping telinga aku tu...

Tetiba dapat offer sambung belajar...

Haaa ambikkkk kawwww KARMA!

Tetiba je... Dia jumpa aku...

Dia mintak maaf kat aku...

Baru dia tahu deritanya jadi macam aku... Keje sambil belajar...

Sejak tu...

Dia dah mula sayang kat aku.... Ha Ha Ha..

Besday aku dapat hadiah u'ouls...

Hadiah apa?

Frame gambar kaler PINK! Ha Ha Ha...

Dia janji tak kan tolak markah aku lagi...

Aku hantar assignment lambat pon dia janji tak akan marah...

Aku datang lambat pon dia senyum aje...

Cemana lah aku tak lambat..

Aku bukan ada komputer sendiri pon nak buat assignment...

Tak mampu nak beli komputer sendiri...

Kena buat muka mintak simpati kat penjaga lab nak pinjam komputer...

Guna komputer lab yang tahap nak buat tukun u'ouls! Sadis!

Kalu penuhkan air dalam monitor tu dan campakkan ikan... Confirm ikan tu happy berenang2 disangkakan dapat akurium baru... He He He...

Percaya tak? Aku lengkapkan study course aku bertahun2 tu dengan hasil komputer pinjam!

Zaman dah canggih... Serba serbi lengkap... Orang lain bergaya dengan laptop bagai...

Siap dah pakai handphone lipat... Si HH yang masih belajar tu pon dah pakai handphone motorola... Siap bil lagi...

Aku?

Usahkan bil.. Prepaid pon tak mampu... Handphone pon tak de...

Tak mampu nak pakai handphone u'ouls.... Handphone lama second hand yang beso botol air pon tak mampu beli....

Public phone tuuuuu... Public phoneeeee yang masuk duit siling bunyinya ting ting ting tu jadi teman sejati aku!
* Sambil tekan butang * + # supaya boleh sembang panjang... Ko mampu buat gitu?

Korek duit tabung u'ouls nak bercakap dengan mak abah kat kampung!

Korek tabung pakai apa? Pakai pembaris!
* Tabung satu lubang... Masuk boleh... Kuar kena jolok! He He He...

Sebab tu lah... Aku tak tahu laa nak cakap hape dengan student2 kita hari ni... Yang belajar serba lengkap... Makan tanggung berak canggung...Kalu tak dapat CGPA 4.00 flat atau terhampir... Tak tahu ler nak cakap apa... 

Bidang tak sama bukan ALASAN! Guru paling baik adalah KEGAGALAN dan KESUSAHAN!

Sebut lagi pasal gelandangan...

Setiap kali nak menjelangnya raya...

Aku mesti resah! Resah takut tak dapat tiket balik kampung...

Puasa pon belum... Aku dah sibuk cari tiket raya..
* Kak Nam over...  He He He...

Akak jaga kaunter tiket tu dah kenal sangat muka selebet aku ni...

Setiap kali nak balik raya...

Aku mesti akan bergelandangan kat Bus Stand Puduraya...

Tido macam si HH tido tu...

Sorang2 pon jadi u'ouls...

Bergelandangan semata2 nak tunggu bas balik kampung untuk sambut hari raya...

The worse part...

Pernah sekali dulu...

Baju aku... Bag untuk balik kampung... Basah lokos sebab terkena hujan dalam perjalanan nak ke Bus Stand Puduraya tu!

Drebor Bas Metro bongokkkkkk boleh paksa orang turun dalam keadaan hujan lebat sebab tak nak rempuh banjir kat depan... Dan aku terpaksa menapak ke Bus Stand Puduraya tu dalam kebasahan..

Kasut aku?

Abis kena lecak!

Dan...

Sementara menunggu bus express balik kampung... Sebab tiket bas aku waktu pagi buta...

So... Aku tido bergelandangan kat Bus Stand Puduraya dalam kebasahan dan kesejukan...

Hari ni....

Aku masih bergelar gelandangan...

Gelandangan nunggu kapal terbang ke Koya... Pedulik! Ha Ha Ha...

HH tetiba terjaga dari tido...

Dia paksa aku pulak tido...

Masalahnya... Aku tak boleh tido...

Last2... Dia ajak aku lepak kat Mc D...

Makkkk aiii... Ramainya bergelandangan kat Mc D...

So... Aku amik kesempatan untuk letak kepala kat meja Mc D... Membuta!

Nampak tu? Kak Nam tido macam orang mabok todi tapi SWEET DREAM... Nak tahu SWEET DREAM tu apa tanya JM! Ha Ha Ha... 

Cuba korang kira... Berapa banyak total perkataan gelandangan  dan bergelandangan yang aku boldkan dengan kaler hijau dalam babak gelandangan ini termasuk tajuk? Totalkan semua sekali... Sape jawap dengan betul, tepat dan cepat akan dapat souvenir dari aku... Emailkan jawapan di scdhasein.photo@yahoo.com... Hanya seorang pemenang bertuah akan dipilih... Tarikh tutup dan pengumuman pemenang adalah sehingga aku tamatkan kisah kembara aku di Koya... Good Luck!



*** Gaja! Hangugae Gayo! ***

Aku terjaga dari tido... Terus pegi kaunter drop luggage...

Dah penat2 beratur pagi buta...

Tetiba....

Tak dibenarkan drop luggage plak...

Kena tunggu another one hour...

Iskssss... Nak lepak mana nih? Nak menapak ke tempat gelandangan lagi dah terasa malas pulak...

Kerusi nak lepak kat area kaunter pon penuh sarat dengan orang...

Last2...

Aku dan HH pegi cari tiang...

Erkkk!

Apa ada dengan tiang?

Bateri handphone dah almost kong!

So... Kat tiang aje ada banyak plug untuk charge handphone

Dah puas mengecas bateri...

Kami ke kaunter drop luggage...

Web Check-in tukarkan ke tiket ek...

Masa tengah beratur... Ada sorang mamat Indon tanya aku "Awak mahu ke mana?"...

Aku jawap "Koya"...

Dia tanya lagi "Semua beraturnya di sini ya?"...

Erkkk! Bila dia tanya gitu... Secara automatik aku terasa yang aku ni staff information kaunter bidan terjun! He He He..

Aku jawap "Iye"...

Then... Terus masuk ke Departure Hall..

Check-in passport...

Masa nak ke 2nd gate kastam...

Tetiba semua orang berdiri... Menunggu...

Ehhh! Nape semua tak scan bag?

Aku perhatikan kastam semua lepak2... Borak santai2... Bukan buat apa pon...

Then... Kami ke depan...

Kami tanya... Nape tak dibenarkan kami masuk...

Nak tahu apa jawapan salah sorang kastam tu?

Dia jawap "Kalu awak nak pegi makan... Awak pegi makan kat luar... Sebab kat dalam langsung tak ada kedai makan... Nanti tak boleh beli air.. Kalu dah masuk tak boleh keluar"...

Erkkkk!

Kalu malas keja... Cakap aje laaa malas!

Ko ingat aku ni baru first time datang KLIA 2 ke?

Then... Dia tanya lagi "Awak nak ke mana?"

Aku jawap "Nak ke Koya!"...

Terdiam kawwww... Terus kasi aku dan HH masuk...

Pelik! Nape dia dah nampak orang berdiri lama tapi tak dibenarkan masuk...

Kalu orang tertinggal flight cemana?

Bongok!

Nasib baik aku dengan HH buat perangai tak pedulik... Main redah jugak nak scan bag...

Korang jangan pedulik sangat cakap dorang ni...

Dah la malas nak menipu  pulak...

Mana ada Departure Hall yang tak ada restaurant kat dalam?

Ko baru keje sehari ke? Iskkksss...

Nampak ni... Aku sedap2 breakfast... Siap brother yang jaga restaurant ni layan kami baik je walaupun dalam keadaan dia pon nampak mengantuk... He He He..

Lepas breakfast... Kami tunggu di Gate 10...

Sekali lagi serik dengan drama airport... Maka ku tadah muka depan pintu gate... He He He...

Time boarding kami adalah jam 06:35...

Masuk2 aje pesawat... Kami disambut dengan lagu '나는 달라 I'm Different'... He He He...

Wahhhh! Terasa mode Koya berbunga2 saat ini... Ohhhhh! Indahnyeeee...

Bye2 KLIA 2... Gaja! Hangugae Gayo! (Jom! Kita Ke Koya).. He He He...

Pagi...

Kite mewefie dulu... Tampan Anggun tak Kak Nam? He He He... Alamak Doraemon tu nyebuk je nak ikot! Tenggelam kemachoan Kak Nam... Iskksss!

Masa Flight Attendance edarkan Arrival Form dan Custom Declaration Form...

Mangkok hanyun sebelah si HH buat dungu aje...

Dah nak sampai Koya baru nak hegeh2 mintak form...

So... Si Flight Attendance malas nak layan.... Dia cakap form habis... Suruh si mangkok hayun tu isi kat Airport nanti... Padan muka! Ha Ha Ha...

Kite isi Arrival Form dulu ek... Custom Declaration tu... Kami isi satu je... Tak perlu isi sorang satu..

Mari kita pulun Nasi Lemak Pak Nasser... Itu je laa menu yang aku boleh makan... Yang lain tak banyak pilihan... Menu ke Koya ni agak limited...

Dalam perjalanan.... Inilah yang berlaku...

Layan citer Suamiku Perfect 10... 

Citer yang tak berapa nak menjual... 

Stock2 drama tapi di bawak ke panggung... Bongok tak?

Modal sposen nak untung juta2...

Si HH je laa yang suka layan... Aku download pon untuk dia...

Beberapa minit pertama je aku tengok... 

Minit seterusnya..  

Suamiku Mr Perfect 10 tengok aku... 

Aaron Aziz hero tua masuk dalam mimpi aku.. He He He...

Bosan giler citer tu... Iskksss...

Aku bukan boleh tengok pelakon si Norma Damanhuri tu...

Aku tak boleh lupa watak pelacur dengan dialog dia dalam citer Songlap "Nak tengok aje pon boleh"... Sambil nak bukak baju tayang selambak tetek... Hua Hua Hua....

Nasib baik si HH tak giler ajak aku tengok citer tu kat panggung... Membazir je...

Kalu bukan sebab HH... Jangan harap aku nak nengok citer Melayu nih... Isksss...

Aku layan citer Mat Saleh aje... Ada romen2.. Ha Ha Ha..
* Kak Nam memang miang...

Perjalanan mengambil masa selama 6 jam 20 minit...

Beza waktu Koya adalah 1 jam ke hadapan... 

Aku sampai Koya jam 14:55... Bermakna waktu di Malaysia baru jam 13:55...

Suhu ketika ini adalah 5 degree...

Jom tengok pemandangan sebelum touch down ke Inchoen Airport, Seoul... Yeahhhhh...


Bridge di kejauhan...

Airport berdekatan dengan pantai..

Dah sampai Inchoen, Airport... 

Apa langkah seterusnya?

Manaaaa? Manaaaaa? Manaaaa Lee Min Ho? Manaaaaaaaa?


BERSAMBUNG...

161 comments:

  1. Ooo.bc3 ada soalan inshaAllah ekin teka harap ada rezeki hihihil

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa..Ekin berilah peluang sis JM dapat sobiner tu...dh le sobiner dari Singapore until now x sampai2 heheheh

      Delete
    2. JM masih tertinggal kat Changi... Ha Ha Ha...

      Delete
    3. huuuuwaaaaaa! berdarah dalam HATI!

      Delete
    4. Sabar ye cayunk... Good morning.. He He He....

      Delete
    5. Adoyaiiii, Sis JM cayang. Berdarrah dalam hati....tak de plasterlah nak bagi tampal!

      Delete
    6. Sis JM dah terima ke perutusan dr SS?

      Delete
    7. Cuba Cikgu Farrah MF tampal hati JM tu dengan setem... He He He...
      * Lagi menannnnnnahhhhh...

      Delete
    8. SETEM mahal! sayang Farrah nk guna heeee

      Delete
    9. Farrah : jgn tanya..PERUTUSAN tu dah ghaib like MH370 sukar di kesan huhuhuh

      Delete
    10. Dah terhempas macam MH17.... He He He...

      Delete
    11. Kak JM ambik la hadiah tu ekin bgi akak layak hihihi

      Delete
  2. bermula drama di korea, akak tunggu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Terima kasih...
      * Tutup muka... Malu...

      Delete
  3. serius sedih.. sentap baca part gelandangan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Part tu ekin sedih gak.... sedih baca kesusahan SS..

      Delete
    2. ZF...dah sedih ...sentap pulak! kenapa sentap...mesti x pernah rasa hidup gelandangan nih...ore mudo kan...x penah hidup susah...balik rumah mak masak..x de duit mak kasi..kan ZF kan

      Delete
    3. kasihan SS kan..alhamdulillah beliau sudah berjaya sekarang..dh berapa negara beliau jelajah...

      Delete
    4. nk kata tak pernah hidup susah tu, tak da la..pernah gak hidup susah... kecik2 lagi mak ayah dh ajar masuk kebun.. tgk mcm mna mak ayah cari duit...

      Delete
    5. nk kata tak pernah hidup susah tu, tak da la..pernah gak hidup susah... kecik2 lagi mak ayah dh ajar masuk kebun.. tgk mcm mna mak ayah cari duit...

      Delete
    6. tengok je..ingatkan TOLONG hihihi...tapi x pe lah at least pernah hidup susah so boleh menyelami perasaan susah org lain...

      Delete
    7. sekali la tu... tlg kutip skrap la.. bila dah besar time mak ayah dah xboleh pergi kebun..saya cuti sem ka, pergi la menoreh kt kebun tu..

      Delete
    8. SS ada baca pasal kutip skrap tu dalam blog Cik Zarul Farhana... Terharu... JM mesti tak baca... Ha Ha Ha...

      Delete
    9. minta maaf ye ZF mmg x baca...jgn marah tau....kosong2 tau heeee

      Delete
    10. entry lama tu.. time awal2 berblog kot.. smpai skrg cuti sem still lagi berbakti kat kebun tu..

      Delete
    11. Touching baca kisah gelandangan SS. Tak terkira perkataan gelandangan tu sebab mata ni dah bergenang...tah kenapa tah habuk masuk mata kot huhuhuhu

      Delete
    12. mmm... tamau laa cedeyh2 kawan2...... :(

      Delete
  4. sambung baca balik... tadi dok mengira brapa gelandangan... berhenti smpai tulisan merah..pergi makan nasi jap.. ni smbung baca entry yg bawah plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak tulisan merah macam nampak trafik lite merah ek? Berhenti terus! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Hihihihi..ekin macam tu gak bc yg ada gelandangan dulu ps tu siap kira htr... last nk smbg yg bawah x kabar waktu bila tertido huhuhuh

      Delete
    3. Pakai calculator x nak kire tu? Hi hi hi...

      Delete
    4. Tak pulak guna otak jepun hahahahahaha

      Delete
    5. Otak jepun x pe... Jangan otak2... Nanti org panggang buat makan... Satu 40 sen... He He He..

      Delete
    6. sedapnya..dah lama x mkn otak-otak

      Delete
    7. bwh merah ada hijau..so, go baca balik...
      sedap otak2 dri terenganu...

      Delete
    8. bwh merah ada hijau..so, go baca balik...
      sedap otak2 dri terenganu...

      Delete
    9. bwh merah ada hijau? Apa tu? Pelik2 betul bahasa kontena...

      Delete
  5. Wahhhh punya la panjsng entri kembara SS sampai tertido ekin hihihihi... sedar2 pukul 3... adess entri ss duk gelak jah ekin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Ash dah boleh geng dengan Siti Yang Menaip!
      Bangun2 terus komen... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Kita kembar Siti yang menaip hihihihi

      Delete
    3. Kembar ke saka?
      * abislah carik pasal... Ha ha Ha...

      Delete
    4. Hahahaj sudoh la kembar saka cari pasal parok nise la weiiii

      Delete
    5. oi oi gua tak membela k.. diri sendiri x larat kasi makan nak bela saka plak..

      Delete
    6. Hihihihi ekin x bela saka... bela kucing jah... manja kededek kucing ni

      Delete
  6. gila cita Soglap tu.. nasib xda aksi2 mcm cita mat saleh tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru nak teka cerita songlap dang ke ZF hihihih

      Delete
    2. alahhh..jnji paham la sis..hihu

      Delete
    3. nak tengok pun boleh =P

      ada dialog.. " nak tengok bayarlah.."
      bodoh gilaaa.. kantoi p tngk citer tu ahahaha..

      Delete
  7. pengalaman yg mahal membina peribadi yg kental...yo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cewah... Berfalsafah nampaknye... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. boleh tahan juga kak Nieda nih..Yo...yo!!

      Delete
    3. K-pop dah meresap kat Kak Nieda...

      Delete
  8. walaupun ada note komen jangan skema...tapi entry ni nak skema gak
    mencik aaaah baca entry nie...ss buat mrs nangis tau!
    alhamdulillah untuk life ss skrg..proud of u girl...hug from far

    ReplyDelete
  9. sejarah hidup termahal bab gelandangan....harus berterima kasih, kalau tak, cik nom dah terbeban dengan pinjaman ptptipu tu.....terlimit dah duit nak pergi jalan2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh! Jenuh nak membayor kalu x dpt 3 pointer above...

      Delete
    2. bukan cik Nom lah kak Nasa...kak Nam...long name Gangnam!

      Delete
    3. Bukan Gangnam... Tapi... Jahanam! Ha Ha Ha...

      Delete
    4. SS laaaa ketuaaaaa! Ha Ha Ha...

      Delete
    5. hahahahaha.... luna bendehari... =p

      Delete
  10. Pengalaman yang tak dapat dibeli dimana mana...terlalu berharga...kalaulah akak ada bff macm hh kan bagus

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM memang ada... Tapi sedekad sekali... He He He..

      Delete
  11. Sayu baca psl gelandangan tu. Patut kasi my anak sedara baca ni biar sedar diri sikit...hahhaha

    Selamat beronggeng kat korea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah terponggeng dah nih... Hi hi hi..

      Delete
    2. terponggeng? bukan ter tonggeng hehehe

      Delete
    3. Terponggeng montot JM! Ha Ha Ha..

      Delete
  12. Gila ko siap tau tajuk lagu. Haha jangan kata jiwa telah dinodai angin Kpop.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahahaha sebenarnya dia ada bait2 cinta kpop tu..
      malu2 kucing nak ngaku..

      Delete
    2. haa... tengok bie pon bagi pujian... gile laaa SS!

      Delete
  13. ahaahah...sejarah dulu sudah keluar....at least ada gak CELAK MEKAH...JM hidup lagi susah tau...makan nasi lauk air garam je itu citer dulu lah...inikan pula CELAK MEKAH...orang balik MEKAH pun x sudi nk bagi..ye lah orang susah...ehh..ada kaitan tak?..okey2 sambung baca!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung laa ada nasi JM... SS ni... Teguk air aje...

      Delete
    2. sob...sob...sobb....sudah!!! nanti JM nanges!

      Delete
    3. celak mekah.. zaman kecik2 dulu ja pakai.. mai besar ni up to date sikit hahahaha

      Delete
    4. Celah mekah kak JM ada ekin nk free hihihihi

      Delete
  14. sedih dengan kisah HIDUP GELANDANGAN SS tu...x moh sedih2...x moh ingat lagi kisah sedih waktu belajar dulu..moh kita Enjoy!!! Alamak..baru nk komen...x de peluang lah nk dpt sobiner dari Koya...perlu pegi cari sendirilah mcm ni

    ahaahah...SWEET DREAM SS....sleep type...jam 10 mlm dah tido eheheh..okey sambung baca lagi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhhh! JM baru bangun ropernyaaaaa... GOOD MORNING JM!

      Delete
    2. ahaahahahah.....nakal ye..ciommm kang!

      Delete
    3. Dah alang2 tu... SS nak say GOOD NITE sekali laa kat JM... Mana taw kot2 esok2 kiamat...

      Delete
    4. nak minta maaf juga pada SS..ye lah selama berguru..ehh..selama bergurau di ruangan komen ni jika ada tersalah tulis dan terasa hati mohon jangan simpan di dalam hati tau...itu semua gurauan..l lovee u heheheheeh

      Delete
    5. Nape skema sangat nih? Raya Deepavali lambat lagi...

      Delete
    6. kul berapa nk tido nih..good night..SWEET DREAM (kasi BOLD sikit) hehehe

      Delete
    7. Johor cuti sampai Isnin! Yeahhhh! Boleh tido lambat! Terus GOOD MORNING kat JM (font size 100 with italic bold underline) keh keh keh...

      Delete
    8. x aci!!!! cuti sampai senin...kiranya boleh BW puas2 lah ni

      hamoiiii size font 100 tu...100 meter dh nampak ahahahah

      Delete
    9. Bukan takat BW aje... Boleh ngorat setiap orang... Ha Ha Ha...

      Delete
    10. berapa org yg sangkut? x termasuk JM kan..ahahaahah...

      Delete
    11. Tak boleh nak kire dengan JARI laaaa... Calculator pon tak mampu... Kena pakai EXCEL!!!! He He He...

      Delete
    12. ohh...i is jelessssssssssssssssss

      Delete
    13. Haahlah, SS cuti panjangggg :)

      Delete
    14. Yeahhhhh... Cuti dengan mata rabakkkkk!

      Delete
    15. gua macam boleh agak je nape sweet dream tu ahahaha..

      Delete
  15. apa punya kastam lah...boleh pulak buat statement nak mkn pegi mkn kat luar...mcm lah org tak tahu..kalau JM di tempat SS..mmg 'kena' arghh sebiji kastam tu...x kalau x cukup bg 5 biji..

    alamak..JM nampak travel neck doremon lah...waarna biru..JM pun aa sekor

    suka tgk citer romen..give me five..oppss...terbongkar rahsia hahahah

    Welcome to KOREA!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. BUAH boleh mkn..JM nk bagi BIJI baru padan muka..rasakan!..garang kan JM nih heee

      Delete
    2. Biji apa JM?
      * Sengih dah nih....

      Delete
    3. ahahaah...jgn fikir bukan2 tau....sebiji penumbuk...biar otak kastam tu boleh fikir dengan wARAs!

      Delete
    4. SS dah terfikir bukan2 pon nih... He He He...

      Delete
    5. Kesian kastam tu, dh duk lama kt situ pon x pandai2....

      Delete
  16. pengalaman mengajar kita byk benda kan.....barulah betul2 mengajar erti hidup sebenar....bila dh biasa ssh....cmpak kat mna pon insyaAllah...dipermudahkan....hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh... Jangan campak kat air... nanti lemas... He He He...

      Delete
    2. xpe...nti lempor pelampong...hahaahaha

      Delete
    3. pelampung yg kt tgn tu...

      Delete
    4. xckup tuh...takut timbul tang tgn jer..bdn tenggelam...adehhhhh...hahahah

      Delete
  17. sedih baca kisah ko masa belajar di kolumpo...huhu...pengalaman mengajar erti ketabahan..Puduraya, Kotaraya, Metro bus..teringat kenangan lama..

    tak sabar ni...dah sampai Incheon..

    .

    ReplyDelete
  18. sis juga belajar dgn duit sendiri . belajar sambil kerja . x de ptpn atau guna duit family . sis pun x de komputer masa tu , tak mampu . now sis blh senyum sbb x perlu byr htg ptpn dan x perlu dgr org ungkit hulur duit . yg ada sekrg , semua utk diri sendiri . Ganjaran terhebat rasanya ... pelajar sekrg , dpt ptptn beli gadget canggih dulu , ada juga yg beli motor ... ermmm ... metro bus dlm kenangan . rindu suasan bising di puduraya ... akhirnya sampai juga di korea ya ...

    ReplyDelete
  19. fuhh tudia sadisnya kesah Ah Kak. ehh nama dah bertukar jd Kak Nam. aiseh byk dah tertinggal nih. nti baru nk baca. ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mbak Anamizu dah lama tak muncul... Taw2 jadi cowboy... Ha Ha Ha...

      Delete
  20. uish... macam roket update stori korea.. i pun tak hupdate lagi.. bahahahhaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh geng dengan JM... Sedekad nanti baru update.... He He He...
      * Jap lagi JM meroyan...

      Delete
  21. Sob..sob.. kenapa Kak Nam suka buat drama air mata.. drama aksi tak ada ka?..
    belajar sambil kerja, ai terasa Kak Nam.. tapi cerita Kak Nam lagi sedih.. Ai bertuah dapat PT.. tapi xckup sangat, kerja part time tampung mana xckup.. huhu.. penat.. bebai xmau p kelas pagi.ngantuk.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA.. aksi apa2 lah.. aksi atas tilam xmo nah..kah..kah

      Delete
    2. aksi atas tilam? baring sambil balas mesej je tak buat apa-apa pun :-)

      Delete
    3. dapat PT dak cukup ? huaaaah.. bukan bebudak PT ke paling kaya ?
      lepas tu i pity u nak bayar =p gurau je.. tp kwn2 ct yg dapat PT mmg joli habis..

      Delete
  22. mak aii sejuk jugak suhu sana erk.. ai kan tak tahan sejuk, mau mmbungkus ja dlm selimut.. hihi..

    ReplyDelete
  23. SS nak tanya.. selamat tak tidur mcm tu di airport... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu nak selamat... Bawak rantai dan mangga pagor umah sekali... Ha Ha Ha..

      Delete
  24. jawab kuiz kat sini boleh tak? hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh... Tapi tak ada sape nak kire markah... Ha Ha Ha...

      Delete
  25. SS nak habaq sikit nih..SS taw dak lee min ho couple ngan suzy gadis kpop tu?? haha mntak tlg kirim salam sbb berani sambar pakwe saya hahaha..just kidding =) enjoy ur trip

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sape????? Sapeeee??? Sapeeee Suzy tuuuuu? Ni yang SS nak meroyan nihhhhhhh! Ha Ha Ha....

      Delete
    2. dalam hati ada tanam? tanam apa CT? pokok munger?

      Delete
  26. Rasa mmg ptut akk travel sini sana since akk dh keje keras. Kena keje lagi kuat ni. hehe

    ReplyDelete
  27. Sedih sangat bila baca part gelandangan tu. Tetiba rasa kena kerja lagi kuat.

    ReplyDelete
  28. pengalaman paling berharga...gelandangan...mngajar erti hidup...daebak!!!

    ReplyDelete
  29. alaaa Kak Nam.. citer sedih2 kite pun sama sedih ni.. tapi see where u r right now.. =') semuanya berbaloi kan.. u hev money u hev good friends and good life..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tidak mudah wahai Cik CT... Seribu kepayahan!

      Delete
  30. uuuish kalo CT mmg takleh jugak nak tido kat kawasan cemtu.. open space i kenot.. tido atas lantai semua xpe lagi.. tp memikirkan org lalu lalang ahaha xleh..

    so far xde pngalaman buruk lagi ngan kastam klia2.. tapi nipu benar lah xde jual makanan kat dalam.. hello !!! dia ingat org baru first time naik flight ke apa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu CT tak pernah lalui tu semua... Tu tandanya CT masih beruntung... Tak macam SS!

      Delete
  31. lee minho skrang tngh hot ngedate anak dara orang miahaha..
    Kak Nam kena cari oppa lain la Kak Nam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oppa jahanam jugak laa kot... ha ha ha...

      Delete
  32. drama sedih...nak nanes masa baca.. whatever it is, pengalaman mengajar erti kedewasaan kan, cewaahh, skema teruk ayat ni... haha..
    happy koya kak nam.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sha Dhira : nak nanes? nanes tu apa? hahaha...kalau org salah taip nampak aje kan

      Delete
  33. ok laa tu SS... kalau dulu ko susah.. tengok sekrang dah senang.... berbaloi laaa bersusah2 dulu... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa aje Lunaaaa woiiii... Tak ada senang mana pon... He He He...

      Delete
  34. adoi... tengok pulak nasik lemak pak naseer memalm... jadik lapo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasi lemak pak Nasser ada kat Awan je.... Kat Darat tak deeee!

      Delete
  35. Cml kt spital dr kol 10 pg td... sambil2 tgu buat kerja opis ... sampai dh abis kerja x setel juga... sambung baca blog sss..

    Tadi i gelak2 lg...

    Entri ni buat i namges...

    Okay bye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat pe kat spital tu? CML tak sihat ke?

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...