Monday, 23 March 2015

Kembara South Korea - Incheon Airport Shuttle

Entry sebelum boleh baca di SINI...


***  Incheon Airport Shuttle - Bus 6002 ***

Sementara Si HH pegi beli T-Money kat 7 Eleven... 

Aku dok lepak2 tengok sekitar Airport...

Tup... Tup...

Si HH datang dengan lenggang lenggoknya... Sambil sengih2 kerang...

Pe hal minah nih.... Iskksss...

Tengok2... 

Dia bukan aje bawak T-Money... Dia angkut banana uyu sekali... He He He...
* Uyu = Susu...

Pastu... Siap ajak aku lepak2 dulu kat Airport...

Dia nak layan tenet free kat Airport tu...

Sibuk nak update status nak jeleskan kawan2 dia... Iskksss..

Dengan berlagak tahap tak ingat dia berkata "aku nak minum banana uyu dulu kat sini.... Ko tak nak dah... Ko punya pasal!"...

Amboiiiiii!

Berubah terus minah nih...

Dulu dia lah mati2 tak nak datang Koya nih...

Sekarang?

Kadok naik susu cap junjung pisang pulakkkkkk!

Geram pulak aku!

Tak boleh jadi nih!

Aku nak rushing sampai guest house secepat yang mungkin... Dia leh wat longoi aje... Iskkkssss...

Tapi... Sudahnya....

Dengan aku2 sekali terjebak menyedot banana uyu kat airport tu haaa sambil melayan tenet... Ha Ha Ha...

Kalu datang ke Koya ni... Memang tak sah kalu tak merasa minum banana uyu tu... Memang sodap! Kak Nam sedot hingga ke tetesaaaaaan susu yang terakhir u'ouls... Ha Ha Ha...
* Mulot Kak Nam dah serupa hampagas! Rakus!

Harga?

Cuma KR 1,300.00 aje sebotol...

Aku teringin nak rasa Milkis tapi tak de plak... Iskksss... 

Hasil tuaian kami yang pertama... He He He...

Langkah yang seterusnya adalah mencari transport nak menuju ke Guest House...

Ada macam2 cara..

Naik naik Airport train? Taxi? Bus?

Terpulang...

Tapi...

Paling senang dan jimat adalah dengan naik Airport Shuttle Bus...

Dah sah2 ko bawak bag beso bagak kan... Larat ke nak naik Airport Train?

Macamana nak cari Airport Shuttle Bus tu?

Keluar aje dari pintu luar Arrival Hall, 1st Flor... Berderet2 Airport Shuttle menunggu...
So... Naiklah Airport Shuttle yang betul untuk ke area Guest House u'ouls...

Guest House aku terletak di Sinseoul-Dong...

So... Aku kena naik bus 6002... 

Dari Airport... Aku kena turun kat Bus Stop Sinseoul-Dong Station... 

Ada jadual waktu dan routes bas di situ... Don't worry...

Untuk bas 6002 boleh naik di Platform 5B atau 12A...


*** Study Airport Shuttle Bus ***

Masih tak faham lagi dengan Airport Shuttle Bus?

Meh! Sini... Rapat skit... Kak Nam bisik kat cuping telinga busuk tu... He He He....

Cara paling senang nak study pasal Airport Shuttle ni...

Korang bukak website SINI... Pilih la English..

Then... Ko godehlah website tu...

Ko sedotlah segala tok nenek info dalam website tu macam ko sedot banana uyu.... Ehhhh...

Carilah shuttle bus yang terhampir dengan Guest House korang... 

Haruslah study area Guest House korang terlebih dulu ek...

Then...

Ko click kat interaction map tu...

Then...

Ko click lagi kat Bus Stop Station pilihan dalam interaction map tu...

Kadang routes pegi dengan balik tak sama... 

Depend pada lokasi Guest House korang la ye...

Macam kes aku...

Aku kena naik bas 6002..

Dari Airport... Aku kena turun kat Bus Stop Sinseoul-Dong Station...

Nanti... Masa balik... Nak menuju ke Airport...

Aku kena tunggu atau naik kat Bus Stop Sinseoul-Dong Station Folk Flea Market...

So... Dua lokasi bus stop yang berbeza...

Pegi lain... Balik lain...

Ni info dari Airport ke Bus Stop terhampir dengan  Guest House...

Ni plak info Bus Stop terhampir dengan Guest House untuk ke Airport...

Jadual bas dan details location pon disediakan dalam web tersebut...

Senang kan?

So...

Good Luck untuk study korang!


*** Kak Nam keliru ***

Masa menunggu bas datang...

Aku dan HH kejakonan...

Kami main hembus2 mulut sambil gelak2...  Dah macam kanak2 rebena! Ha Ha Ha...

Mulut berwap2 u'ouls...

Sejuk nak mampos...

Kali terakhir kami dapat situasi macam tu sewaktu berada di Schiphol Airport beberapa tahun yang dulu... He He He...

Setelah beberapa minit menunggu..

Bas pon sampai...

Ada 2 orang Ajussi tolong masukkan bag kat luggage storage bas.. Dan siap ada tag...

Make sure ek... Bag kita ada tag... Dan simpan copy tag tu... Jangan hilangkan plak...

Boleh tahan garang jugak ajussi yang angkat bag aku tu.. Muka bengis...

Masa aku naik bas..

Aku guna T-Money untuk bayar tambang sebanyak KR 10,000.00 sehala...

Kebetulan ada sorang awek depan aku swipe jugak T-Money tu....

Lepas dia swipe...

Dengan tak menyabornya... Sepantas kilat... Aku plak swipe...

Tapi kuar lampu merah...

Dan... Bunyi kat mesin swipe tu macam panjang...

So... Aku ingatkan aku dah swipe..

Tetiba oppa drebor bas kata belum swipe...
* oppa = abang

Dia mintak aku swipe sekali lagi...

Aku macam reluctant laa nak swipe kan...

Sebab...

Aku rasa... Aku dah swipe tadi... Kang kalu aku swipe lagi mesti T-Money aku kena tolak lagi...

KR 10,000.00 bukan nilai yang kecik untuk backpacker marhaen macam aku ni... Iskssss...

So... Dengan over confidentnya.... Aku cakap kat oppa drebor bas tu... Aku dah swipe...

Si oppa drebor bas tu mati2 kata belum...

Dah semua orang nengok aku... Sebab aku tercegat lama kat pintu bas... Orang lain tak boleh masuk...

So... Malas nak bertekak...

Aku redha je laa... Aku swipe lagi...

Rupanya... Masa aku swipe... Kuar lampu hijau... Ha Ha Ha....

Hijau means ko betul2 swipe... He He He...
* Kak Nam rasa macam nak terjun pegi sembunyi muka kat tayor bas... Maluuuuuuu...

Abis lampu merah siap bunyi tu tadi apa? Iskksss!
* Belum apa2 lagi Kak Nam dah keliru Nurul Ajai... Ehhhhh....

Jangan risau ye dik non... Info setiap stop ada kat screen monitor...

Marilah menikmati pemandangan sepanjang jalan...

Pokok2 dah kering tandus... Tapi tetap menarik...

Lagi...

Orang sibuk nak balik keje...

Jalan jem... Tapi... Laluan bas dan kereta tak sama...

Perjalanan aku mengambil masa dalam 1 jam...

Nak turun dari bas tu....

Jangan lupa...

TEKAN LOCENG! Ha Ha Ha...

So... Nanti driver bas akan turunkan bag kite...

Just bagi je copy bag tag tu...


BERSAMBUNG...


126 comments:

  1. opss..opss..ada entri baru lagi? nampak nya adakan entri Korea Kak Nam akan siap sebelum entri Busan JM..ohhh TIDAK!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paliiiiiiiiiiii! Paliiiiiiiiiiiiiiiii! Paliiiiiiiiiiiii! Ha Ha Ha... Buat JM makin meroyan...

      Delete
    2. gigil-gigil tangan pegi cari gambar nk update heeee

      Delete
    3. Eleh... Stock gambar tu banyak... Kedekot!

      Delete
    4. Blog JM dah femes kat Koya nampaknya..tahniah..

      Delete
    5. Syida : sshhhhhhhhhhhhhhhhh hehehe

      Delete
    6. JM..awas...SS sedang mengejar...sila lari cepat...haahahha

      Delete
    7. Kitorang la untung. Mewah baca entri Sis JM & Kak Nam!

      Delete
    8. siap main kejar2 buat entry lagi sis jm dgn kak nam ni ha... :D

      Delete
  2. nanti sambung baca..masih di OPIS...tension ada keje perlu siap, dpt last minit huhu..esok jam 9 pagi nak..mencik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok cayunk... Take care... Don't tension2... Smile!

      Delete
    2. Wah JM....JM cekap le.....no hal punya..

      Delete
    3. Dh sampai umah..tapi keje tak siap jugak tadi..habislah esok! tapi x nk fikir nk skodeng blog kawan2 mlm nih

      Delete
    4. Sempat ke nak siap? Malam ni kena tido awal ler...

      Delete
    5. keja last minute memang mencik kan JM..

      Delete
    6. Syida : betul tu..rasa kaki dah tak jejak tanah..kepala di awang awangan hhuhu

      Delete
    7. Aiyoo..xsuka dpt keje saat akhir..jd serabut kang..huhuhu...semoga dpermudahkan ye JM

      Delete
  3. Nak jugak banana milk.........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nah! Amik nih! Botol kosong... He He He..

      Delete
    2. Liza..jom ikut JM ke Koya..nak?

      Delete
    3. Iskkksss.... Liza ajak.. SS tak nak ajak... MERAJOKKKKKKKK!

      Delete
    4. bukan ke pegi sekali pastu x pegi dah!

      Delete
    5. Sapeeeee? Sapeeee? He He He...

      Delete
    6. sape lagi my lovely lovers lah ahahaha

      Delete
    7. Iskksss... Jelessss... JM dah ada lovely lovers....

      Delete
  4. bestnya..cantik kad T-money..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nohas : Cantik T-Money tu? itu belum makeup lagi..cer letak makeup sikit mcm model lah hai

      Delete
    2. hehe..yg akak dpt x cantik mcm ni..

      Delete
  5. banana milk ni selalu org mesti nak minum kalau pi korea..apa rasanya ss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya? Rasanya tak menyesal minum... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Yan ! lagi menyesal kalau x minum...rasa tu mmg x sama seperti susu di msia nih...blender pisang dan susu pun x sama dgn susu pisang nih..ishh..mmg nikmat lah!

      Delete
  6. Hahahaa... Lawak... Ingat hang berkeras gak takmo minum... Kehkehkeh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana leh orang sodap sowankkkk.... Iskkkss.

      Delete
  7. Yezza! same to me..jejak je kaki di epot tu terus cari 7e..sbb? nak top pup T-Money dan nak sedut susu pisang yg sangat2x sedap lemak berkrim tu...tak cukup 1 uoulsss...2 botol sekali sedut! (baru cukup syarat hehehe) ingat! dua! eheheh

    mmg sedap gila arghh.....org gila pun akan cakap sedap kalau dpt PREE..klaua org x gila dpt FREE pegi jualnya dgn harga 2,000 Won eheheheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhh! Cukup ke duaaaa? Bukan patut 80 jutaaaa keeeee??? Ha Ha Ha...

      Delete
    2. 2 jee.. beli la 10..haha..

      Delete
    3. Syida : tukar Won sikit huhhu

      Delete
    4. haaaish.. mmg komen2 cemni buat rasa nak menabung beli banana uyu banyak2..

      Delete
  8. Replies
    1. byk faedah? ce bagi 1 contoh!...

      Delete
    2. Boleh beli banana uyu! Ha Ha Ha...

      Delete
    3. ehehehe..bijaklah SS nih..ish..ish..untung siapa kahwin dengan beliau..klau lah JM ni LELAKI!

      Delete
    4. IC boleh tukar tapi yang 'ttoooooooooooot' tu mcm mana? ehehehe

      Delete
  9. Wahhh....lopong jap..gigih tau bagi info bus yg sangat detail nih..i like!!!!

    ahakss..mulut kuar 'asap' kewwww

    Kak Nam ckp mcm mana kat oppa drive tu..."Oppa! i dah swipe tadi..nak swipe lagi ke" ...ni ke dialog busuk tu

    nak turun bus tekan loceng? JM naik bus no 6005 ada announcement so dgr je Sejong Hotel..terus get ready nk turun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila masa pulak SS kata asap... SS kata wap! Ni mesti JM dah pening nih... Dah mandi ke belum nih? Busyukkkkk! He He He...

      Delete
    2. nk balas komen kawan jap terutama komen dak Es Es tu..pastu nk tido awal

      Delete
    3. siapa ni.. jeng2.. JM ada kekasih ke..

      Delete
    4. syida : kalau tahu dendiam je tau hahahah

      Delete
    5. ni yang jelessssssssssssssssssss nihhhh.... Isksss!

      Delete
    6. Tak pe yunk, nanti i kirimkan poskad dari sana eh heeee

      Delete
    7. JM: berita baik mana leh dendiam.. kan SS.. (saja nak panaskan SS dgn cuaca panas ni)..heheheee

      Delete
    8. oppa *loveshoot*.. dia terus kasi SS lepas.. free saja naik bus dia..

      Delete
  10. syoknyaaa lahaii kalau maaysia macam tu jugak. laluan abs dan kereta asing. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abs tu apa dik non? He He He...

      Delete
    2. so, bus pon xde lah berebut2 ngn keta sapa lebih laju....huhuiiiii

      Delete
  11. Tak pernah try lagi banana milk tu even dh ada kat mesia. Try kt koya lah lagi.power. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Malaysia lemak berkrim di sukai ramai... Tanya JM... JM tahu... He He He...

      Delete
    2. Scha : kesedapan susu tu..fuhh..x terugkap dengan kata-kata perlu SEDUT sendiri..rasa di lidah tu..fuhh!

      Delete
    3. kat malaysia ade jual dalam kotak.. mampus mahal..
      boleh buat makan pizza dua trip =P ok melampau..

      Delete
  12. Wooo..susu pisang...urmmm dap..dap!tapi manis sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk tenaga tak pe Cik Nun... Sampai airport tu je dah separuh tenaga abis!

      Delete
    2. Cik Nun minum setengah ja.kawan cik nun beli 2 botol dalam setengah jam abis.siap yg setengah cik nun nya dia bantaii

      Delete
    3. Cik Nun cakap MANIS? ...x minum manis ke..sis JM minum rasa lemak berkrim...bukan MANIS..Jari Manis adalah eheheheeh

      Delete
    4. Hahaha..manis la kak JM oi...cik Nun minum setengah ja...tapi minum la..bukan gigit jari manis.wahahaha..tapi rasa macam nak gigit ja..

      Delete
    5. Cik Nun nak gigit Jari Manis...Nah!!! x manis sgt..manis2 buah gittew

      Delete
    6. CT tak minum susu tapi yang berperisa bleh gak la telan.. demi mu banana uyu..
      dan abam lee dongwook.. kakak sanggup leburkan duit =)

      Delete
  13. 1300 tu murah ke SS? cam mahal aje. Haha.

    Perghh... syoklah dah pi Korea. Jelesnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1300 tu mahal! Free murah! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. sana main ribu2 je...hihihi

      Delete
  14. Bilalah nak dapat minum banana milk Korea yang famous ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nape masa pegi dulu, x jmpe banana uyu...ke sy yg x tahu...hahahhaha

      Delete
  15. kak nam, banana uyu tu dah boleh dijumpai di Malaysia, jangan risau kalau tetiba kempunan. insiden dekat depan bas tu memang bikin malu sikit hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kampong Kak Nam takkkkk deeeeeeeeeee... Sedihhhh!

      Delete
    2. eleh kak nam, kan selalu dating key ell sebelum naik2 flight tu...takpe, saya hantar kat kak nam nnti hehehe

      Delete
    3. Tak antar siapppp! Merajuk Kak Nam nanti... He He He...

      Delete
  16. malu tahap terenggiling lah ni ... wakakaaa ... pengalaman kan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa nak tindih batu giling... he he he...

      Delete
    2. hihihi...malu tahap smpi mcm xde idung...aigooo @-@

      Delete
    3. oppa jahanam style... He He He...

      Delete
  17. sampai hati tak belikan satu utk QA banana Uyu.. tak pelah nak psan kat JM, rasanya cam JM nak balik kmpg ke pas ni..hahahaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suruh JM beli... Dia boleh order SEKAPAL....

      Delete
    2. ahahaha....ape ni kapal, kepal

      Delete
    3. SEKAPAL.. ntah2 satu pun xdapat..hahahaha

      Delete
    4. Syida,..satu kerja pulak Sis JM nak ngangkut balik susu pisang tu. Kita buat sendirilah, then feeling2 koya gitu :)

      Delete
  18. fenin..fenin tgk map tu.. malas nak study..haha.. boleh lah cakap malas, sebab bukan nak pergi pun..haha.. (ntah bila dapat p)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bputar mata tgk map & route tu...huhuhuiii @-@

      Delete
    2. backpacker2 femes ni mmg gigih btul study nk travel...daebak!!

      Delete
    3. Yang femes tu JM aje... SS tak terlibat...

      Delete
    4. eh, SS bukan glemer jugak ke.. ada paparazi snap gambar lagi.. heheheee

      Delete
    5. Glemer pe dik non... Ikan gelama aje...

      Delete
    6. Map? Surrender-lah. Fenin..fenin terus lapar!

      Delete
  19. hiihhi....kitorg pegi dlu pon kejakonan ... sbb kuar wap2 dr mulut...hihih... samalah kita, wat hembus2 bg kuar asap...hahahahha jakun btul masa tu!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah bila ai plak nak jakun camtu.. harap masuk kepala dlm peti ais ja.. hahaha.

      Delete
    2. 10 tahun dulu SS pon mcm QA... So... 10 tahun akan datang sape tahukan QA? Kot2 QA kawen dgn orang eskimo!

      Delete
    3. kenapa ESKIMO plak..hahahaaaa... Yg pasti xmo yg xsunat..hahaahahaa

      Delete
    4. Malam pertama pon boleh sunat pe... Kapak kan banyak kat kedai!

      Delete
    5. kalau guna kapak 'hilang' terus...kasihan Syida nanti

      Delete
  20. Dulu tak tahu plak pasal banana milk, kalo tak, mesti cari gak...huhu

    Naik kenderaan awam kat korea ni, kene sharp, jangan nak lenggang kangkung, nanti memang kompem kene tinggal...hihi

    ReplyDelete
  21. haruslah kejakonan main tiup2 ehehe.. okaaay !!! CT pun nak make sure turun kapal terbang nak serbu banana uyu.. kenot be kenot be.. uols aje rasa kan.. ahaha..

    ada tak org beli banana uyu bawak balik bnyak2 ? kena lenjan duit bayar luggage kat tony la ni eh..

    ReplyDelete
  22. uuuish bebetul nak kaji map ni bleh pinar mata.. gigih gila SS.. bagus2..
    detail sungguh prancangan.. bleh la nanti nak ikut jejak langkah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus,..teruskan study & kaji map CT. Nanti akak ikut ke Koya ye hihihih

      Delete
  23. Sib bek SS xsembunyi muka kt tayar..xbergerak bas tu kang hahahaha

    ReplyDelete
  24. Oh banana milk pojaan hatiku!
    ♫♪ Sesekali ku rasa teringin,....♪♫

    ReplyDelete
  25. mmg sedap pun that banana milk tu.. hehe, dan part masa cakap2 keluar asap tu, daku juga begitu last time pegi koya itu hari.. jakun gila.. haha, pastu gelak....
    thank you for the detail cerita pasal shuttle bus ni, mmg kena study balik ni kalau nak backpacker once again.. :D

    ReplyDelete
  26. datang setudy ...

    errr fungsi T-Money blom tengok lagi...

    errr pastu kalau dari seoul nak ke daejon - shuttle bas ni cover ke tak (okay kena tgk web tadi).

    errr ada lagi nak tanya - tak apa lah ... nnt setudy dolu.
    ... ha ha ha ha ...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...