Friday, 27 March 2015

Kembara South Korea - Namdaemun Market

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Kalau ikutkan plan itinerary aku hari ni adalah nak ke Namdaemun Market... Then nak makan ikan bakar kat Dongdaemun... Pastu nak ke Chenggyecheon Stream...

Directions:
1. Naik Line 4 warna terkois
2. Stop di Hoehyeon Station
3. Exit 5 or Exit 6

Sila rujuk map ini sebagai panduan... Untuk info lanjut boleh refer SINI...

Haaa... Nampak tak betapa tamaknya Kak Nam nak menyumbat semua tempat macam tahu sumbat pada malam ni? 

Kalu boleh nak sumbat Gunung Sorak pada malam tu juga.... Melampau tak? Ha Ha Ha...

Masalahnya... Sempat ke aku nak cover semua tempat tu dalam satu malam?

Jam kat tangan aku ni dah menunjukkan pukul 17:30...

Aku masih lagi ada kat Guest House...

Masih lepak2 kangkang dalam bilik...

Si HH tak abis2 nak mencekik...

Aku layankan aje laaa...

Tak boleh buat dia lapar...

Kang dia menyinga nak telan aku... He He He...

Dah nak menghampiri jam 18:00... Barulah kami terhengeh2 keluar dari Guest House menuju ke subway...

Perjalanan jalan kaki hanya amik masa seminit dua aje...

Guest House aku ni dekat dengan Exit 8, Sinseoul-Dong Station...

Very easy!

Mari kita berkenalan dengan Seoul Metro!

 Sinseol-Dong Station ini bakal menyaksikan aku beraksi naik metro setiap hari... He He He...

Sesampainya aku kat Sinseoul-Dong Station...

Ada satu train dah menunggu... Siap semua pintu gerabak terbukak...

Tapi...

Ehhhhh! Kenapa kosong? Nape tak ada orang naik pon?

Bior betul!

Aku tertanya sesama sendiri dengan HH...

Kami perhatikan... Semua orang jalan lagi ke depan... Naik tangga...

Then... Kami baca papan tanda...

Lorrr... Aku salah tunggu rupanya...

So... Aku pon menapak ke depan lagi...

Mak oiiiiiii... Jauhnyaaaaaa...

Bertangga2... Berpusing2...

Ehhhhh! Dah macam tikos mondok!

Silalah sendu yang teramat melihat terowong ini...

Honestly...

Aku tak suka Seoul Metro dalam pelbagai segi!

Pertama sekali... Seboleh mungkin... Aku akan cari lift... Aku elak tangga...

Tak sanggup derrrr aku nak turun naik tangga pastu menapak jauh2 gitu...

Lift memang ada on certain station... Tapi agak tersorok skit... Al-maklum laluan tikos mondok kannn... Ha Ha Ha.... Pepandailah korang cari...

Most yang naik lift adalah Ajumma dan Ajussi... Aku numpang semangkok... He He He...

Kedua... Papan tanda... Sangat kurang informasi...

Train routes map pon hanya diletakkan kat pintu keluar masuk ke train... Tak ke Babo? Tak ke menyusahkan orang? Tak ke kadang menghalang orang nak kuar masuk train kalu ramai orang nak tengok map tu?

Train routes map tu langsung tak ada kat sepanjang jalan untuk buat penukaran atau transit... So... Susah orang nak buat transit...

Ketiga... Bound Station information yang sangat mengelirukan...

Nampak ni... Letak track station tulisan kecik gini... Tak ke sarat? Memanglah nampak senang ada diletakkan nama2 station yang akan kita lalu... Dah alang2 nape ko tak penuhkan aje semua track dalam satu signboard tu? Kan senang!
Tapi... 

Ada setengah station tak letak nama station paling hujung... Dia letak nama2 certain station aje...

Aku bagi contoh paling mudah lahhh... Kalu kat Malaysia ni... Kalu kita dari Seremban nak pegi Rawang atau sebaliknya...

Mesti kita akan amik tahu Bound Station kita sama ada Seremban or Rawang aje kan?

Tapi di Koya akan jadi merepek skit...

Contohnya dia merepek letak Bangi, Serdang, Kepong dan Sungai Buloh...

Tapi Seremban or Rawang kadang tak letak!

Untuk orang yang First time macam aku... Aku bukan hafal pon nama2 track station tu... Aku cuma nak tahu nama penghujung station je...

Babo! Seyes buang masa...
* Babo = bodoh...

Tu sebab lah aku hangin dengan Ex-Boss Korean aku dulu tu... Selalu bertekak pasal sistem... Dia rasa senang... Hakikatnya menyusahkan....

Sampai kat Hoehyeon Station... Aku pilih untuk keluar ke Exit 6...

Keluar aje kat Exit 6...

Tercangak2... Dah laaa gelap area situ...

Eh! Nak ke kiri atau ke kanan?

Mana pintu2 gate nak masuk Namdaemun Market tu? Tak nampak pon! Tengok dalam street view macam dekat aje..

Tanya kat orang keliling yang lalu lalang...

Dorang kata ke kanan...

So... Membetis peha balak lah kami ke kanan...

Kami masuk Namdaemun Market tu dari Gate 4...

Sampai2 je...

Jam dah nak menghampiri pukul 19:00...

Situasi ini yang ku lihat!

Kedai TUTUPPPPPPPPPPPPPP!!!!!!!!!!!!!!!

Silalah nanges guling2 atas jalan jika nampak situasi kedai TUTUP ini!

Uwaaaaaaaaaaaaaaa Uwaaaaaaaaaaaaa Uwaaaaaaaaaaaa...
* Teraba2 tisu dalam hening malam...

Kak Nam dilanda kekecewaan di lubuk hati paling dalam... Sambil menumbuk2 dada hampir lumat... Ehhhh!

Tapi... Tapi... Tapi....

Mari kite ke depan skit...
 
Haaaa... Nampak? Nampakkkkk? Ada sinar bahagia di situ... Ha Ha Ha...

Mari kita explore....

Banyak juga t-shirt...

Lagi...

Kami beli seaweed besau bapok kat sini.... Trust me! Seaweed dia sedap...

Dialog kaset rosak yang biasa HH lontarkan setiap kali beli barang adalah "ige eolmayeyo?"...
* Ige eolmayeyo? = Berapa harga ni?

Nanti penjual akan cakap ler berapa harga...

Then...

Bila dah dapat tahu harga...

Selagi boleh... HH akan mintak diskaun "kkakk-ajuseyo"...
* kkakk-ajuseyo = kasi murah...

Kalu penjual tak kasi "andwae"...
* Andwae = Tak boleh!

So... Itu je laa skrip2 busuk yang selalu HH gunakan untuk menyoping...

Itulah pentingnya Koya Education... Ha Ha Ha...

Tapi part soping aje laaa... Lain2 belum nak berhabuk... Sebab... Si HH ni study sampai Intermediate Class aje... Kalu tanya lebih2 haruslah ngangga luas2 tak paham.. Ha Ha Ha...

Yang penting... Tunjuk muka penuh yakin terlampau tak bersalah walau salah sebut... He He He...

Tapi... Percaya lah... Boss2 Melayu yang ada kat ex company aku dulu belajar bahasa Koya bermula dari borak2 dengan ajumma dan ajussi kat pasar! Bukan masuk kelas formal pon...

Agak meriah di sini...

Berlonggok baju sepanjang jalan...

Aku perhatikan..

Kat Namdaemun Market ni... 

Tak adalah apa yang special sangat...

Cuma.... Souvenir kat sini agak unik skit...

Aku sambar Fridge Magnet kat sini... Nak tahu fridge magnet apa aku beli? Tunggu entry pembentangan budget nanti... He He He...

Aku beli strawberry... Besau2... Sedap.. Manis...

Aku singgah kat sini...

Masa aku singgah kat kedai tu...

Aku memang dah tahap tak tahan sejuk... Lagipun aku tak buat apa2 preparation pon nak hadap end Winter tu... Aku ingatkan suhu biasa2 aje...

Makin nak malam... Makin sejuk...

So... Aku decide nak cari mafela...

Owner kedai tu peramah...

Siap boleh tawar harga...

Dia bagi special price sempena end Winter...

Siap pakaikan lagi mafela tu kat leher aku... Ajar aku cara nak mengayakan mafela tu... He He He...

Semakin lama... Makin banyak kedai nak tutup...

Waktu ni dah agak lewat...

Nak pegi makan ikan bakar kat Dongdaemun pon mungkin dah tak sempat...

So... Aku macam decide nak ubah haluan.... Macam nak ke Myeongdong Market...

Rasanya Myeongdong Market tu tak jauh dari Namdaemun Market ni... Tadi masa turun subway aku ada nampak signboard ke Myeongdong Market tu...

Tapi...

Aku singgah kat Sungnyemun dulu...

Sungnyemun berada betul2 di hujung jalan Namdaemun Market... Kena lintas jalan...

Aku amik gambar kat luar pagar aje...

HH dah gigil...

Aku tengok dia dah terketar2....

So... Aku macam nak ajak dia balik aje ke Guest House...

Kesian plak dia jalan dengan kaki sakit membeku...

Masa aku nak cari jalan kuar...

Tetiba... Aku lost...

Moment aku ketika ini adalah Makan Langsat! He He He...

Boleh pulak aku lupa kat mana gate aku masuk tadi...

Aku jalan2... Tapi tak jumpa pintu Exit ke Subway...

Aku rasa semua tempat macam sama aje..

Dah laaa laluan Namdaemun Market tu gelap dan makin sunyi sebab banyak kedai tutup...

Sejuk malam tu pulak buat mata aku pedih dan pandangan aku makin kabur...

Aku jalan2 sampailah aku jumpa replika ni...

Aku tak tahu aku kat mana sekarang...

Si HH plak terdiam.. Otak dia macam tak boleh berfikir... Badan dia kejung sebab tahan sejuk...

Tiba kat satu simpang... Ada satu gerai...

So... HH tanya kat ajussi gerai tu... Mana Myeongdong Market?...

Muka ajussi tu masam kobis basi...

Agaknya kami tertanya soalan bodoh kot kat dia... Atau hari2 pon hari bodoh dia... He He He...

Orang ingat gerai dia kaunter pertanyaan... Sape suruh bukak kedai kat simpang jalan.. He He He..

Dia tak cakap apa.... Ehhh! Bisu ke?

Tapi tangan tunjuk arah melintas jalan...

Aku ada nampak satu lorong tu dari jauh macam meriah aje....

Adakah itu Myeongdong Market?

Entah!

So... Kat trafik lite... Kami tunggu untuk melintas jalan...

Masa nak lintas... HH ternampak satu singboard kecik aje nak menuju ke Cable Car Namsan Tower...

Ada jugak terdetik kat hati... Kalu aku lintas kang belum tentu aku jumpa Myeongdong Market tu..

Dah alang2 sesat... Macam nak ubah haluan redah ke Namsan Tower je terus...

Konon nak jadi Lee Min Ho dalam Boys Over Flower yang memalam buta menyemai cinta kat Namsan Tower tu...
* Kak Nam berangan tak henget... He He He...

Tapi... Tetiba aku dah rasa malas...

Takut2 tertambah kilogram Langsat! He He He..

Malas nak explore lebih2...

Dan memandangkan si HH betul2 tak larat... Ditambah lagi minah ni tak boleh berlapar walau sikit pon...

So... Better aku cari Subway untuk balik Guest House aje.... Sebab makin aku cuba ubah haluan.... Makin aku penat!

Tapi.......

Cari2 subway pulak tak jumpa... Pelik!

Yang banyak adalah laluan ke Underground Shooping Center yang aku sangkakan laluan untuk ke subway...

Cisssss! Betul2 buang masa ikut laluan Underground Shooping Center tu... Bukan satu tapi sana sini laluan tu...

Tanya cashier kat 7 Eleven... Mana Subway? Apa itu subway pon dia tak tahu...

Makkkk aiiiii.... Ada jugak Korean batak kat sini... Ha Ha Ha...

So... Sedarlah aku...

Aku dah termakan berkilogram Langsat dalam satu malam...

Terasa macam sebakol langsat terhempok atas kepala....

Betapa suhu yang sejuk dan kegelapan itu dah menghuru harakan plan kami yang asal...

Kami jadi tak tetap pendirian sebab setiap keputusan dibuat terpaksa mengikut keadaan...

Aku agak resah gelisah laa...

Sebab...

Hari pertama aku di Seoul... Aku dah sesat barat... Aku lost! Sedehhhhh!

Malu Kak Nam kalu orang kampung tahu Kak Nam yang tampan macho anggun ni dah termakan langsat di negara orang!

Ini semua salah stokin PINK! He He He...

Jadi...

Aku decide patah balik ke Namdaemun Market...

Tanya ajumma kat situ mana subway...

Ajumma yang baik hati tu tunjukkan kami jalan...

Dia suruh pegi Gate 5... Arah kanan yang agak jauh dari tempat kami berdiri...

Nampak takkkk Ajumma yang tua kebangka tu pon tahu apa itu subway..

Budak muda kat 7 Eleven pon tak tahu....

Nampak tak ke'babo'annya di situ? He He He...

Mari naik subway balik...


Transit kat Dongdaemun Station...


Cian dia tak tahan sejuk... Sampaikan pakai cermin mata pon sangkut kat luar tudung... He He He...


Sampai Guest House... Lepak.. Makan... Mandi...

Tak sanggup u'ouls rasanya nak mandi...

Even ada air panas pon tetap rasa tak sanggup... Sebab sejuk kat luar tu dah kalahkan suhu dalam bilik mandi tu...

Dah laaa heater jamban tu kadang giler.... Terjerit2 si HH mandi sebab heater tu terkadang sejuk dan panas terlampau.. Rasa nak tersiat kulit dia... Ha Ha Ha...

Tapi... Suka tak suka... Terpaksa jugak mandi sebab dah berapa hari tak mandi... He He He...

So... Kesimpulan untuk hari ini...

Angan2 di awal rancangan nak pegi  makan ikan bakar kat Dongdaemun... Pastu nak ke Chenggyecheon Stream... Akhirnya lebur di hujung rancangan... 

Iklan makan langsat aje yang banyakkkkkkk! Ha Ha Ha...

Adakah Kak Nam mampu cover balik tempat2 tersebut?


BERSAMBUNG...

136 comments:

  1. Alaaa... syahdunya tgk gmbar HH..hehe..
    CT makan berangan, sampai terberangan-rangan..
    yang SS makan langsat.. apa nak jadi ni..hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu makan pisang mesti tercerit!

      Delete
    2. tercerit! apa tu? maap la xpaham.. huhu.. tercirit ke terjerit.. haahaha

      Delete
    3. patut gua rasa lajuuuu je nak datang singgah sini.
      ada orang seru tak beragak ahaha..

      Delete
    4. CT berangan katanya... Ha Ha Ha...

      Delete
    5. haha.. saja lah nak meriahkan suasana..sekali lambat plak CT masuk..hehe

      Delete
    6. kesiannya tengok HH tuh..

      Delete
    7. hahahaha.. iols bizi la Suida ahaha..

      Delete
    8. Kesian betul Kontena tak paham... Adeiiii... Sakit perut dah nihhh.... Suidaaaaa Suidaaaa tolonggggg explain kat Kontena...

      Delete
  2. Ai kan, ada masalah lambat nak cam kawasan..rasanya klu ai ke mana-mana, mesti adegan sesat2 la isi masa..hehe..
    Ehh! terbocor rahsia plak..huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesat adalah klimaks perjalanan... He He He...

      Delete
    2. pastu wat muka syahdu sebab xjumpa jln pulang..hahaaa..

      Delete
    3. Muka loser giler.... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. ni dh peringkat klimaks dh ka...

      Delete
  3. Tak yah nak pura2... Aku tau ko sengaja tak sedia awal2 sbb mmg dh pasang niat nk sambar mafela kat koya... Drama kuat ko ni...

    ReplyDelete
  4. Sian stokin pink dipersalahkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu berkaki ayam.. Ayam dipersalahkan... Ha Ha Ha...

      Delete
  5. Babo??? dalam bahasa ktorang bermaksud nyanyuk....huhhuuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ejanyaaa Babo... Sebutnya Papuuuuu... Sama?

      Delete
    2. lain jugak ejaan ngan sebutnya.. macam2 korea ni.. sumpah blh meracau klu mula2 nak belajaq ni..

      Delete
    3. sudah...kalau dah ejaan Babo sebut nya Papuu..kalau ejaan Susu sebutnya Cucu....

      Delete
    4. Kalu Susu dipanggil Uyu... Banana Uyu... He He He...

      Delete
    5. Nak cucu(susu)(sambil buat muka menagih simpati).. tu macam sebutan budak2 dah..

      Delete
    6. 'Kasihan' naaaa orang gi Koya 80 juta kali sebut susu jadi cucu.... He He He...
      * Ada ni kang kena smash dengan raket badminton... He He He...

      Delete
    7. Hahahah...papu...tu dh mcm nama makanan...JM...nnti nk kem blikan cucu banana yerr kalau g koya..hahaahha

      Delete
    8. Titew pon nak cucu yang emak2 bekerimmmmm di sukai ramai tuuuuuu ehhhhh.... Angan upeee titewwww tawww Jeeyyy Emmmm...

      Delete
    9. ahaahahah....nk cucu apa nya tawin pun beyum!

      Delete
    10. Hahahaha...alaa...nk cucu jugak...sambil hentak2 kaki ala2 kawad cam...

      Delete
    11. dah besor cenggini nak cucu jgk...pegi cari Anlene heeee

      Delete
    12. Titew x nak cucu anlene... Nak cucu anmum.. Mama jeyyy emmmm... Ha Ha Ha...

      Delete
    13. hahahaha hampeh toi....adohai...

      Delete
    14. eh..ehh..ZF dah datang....lama sgt menghilang..dah dapat umah sewa?

      Delete
  6. sesat ehhh...sian SS....dah laa dlm kesejukan melampau...tapi stokin pink jugak yg dipersalahkan....hahahahhaha....better salahkan JM coz dia minat pink....adehhhh...lgi xmasuk akal...hahahhaha....larik cepat sebelum JM tauuu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jap lagi JM akan meroyan2... Ha Ha Ha..
      * SS rasa nak sorok dalam kasut dah ni baca komen ni...

      Delete
    2. Halllooooooooooooooooo....pink is my pebelet colour tau..

      sabar lah wahai hati ehehehe

      Delete
    3. JM dah datang.. jgn wat main tau.. pink tu caler pebelet tau..hahahaa

      Delete
    4. Kannn daaaahhh.... Dia datang bawak semboyan...

      Delete
    5. Semboyan telah berbunyi menunjukan JM datang.. haha..
      (xhabis baca lagi kot tu)

      Delete
    6. Alamak...JM dah mai...larik cepat....kang kena cubit...hahahahaha

      Delete
    7. Tu laa korang... Ske carik pasal dengan JM... Taw plak takot.... Ha Ha Ha..

      Delete
    8. nak g mandi jap..pastu siap lah korang eheeheh

      Delete
    9. Huihhh...mandi lama2 skit JM..senang nk nyorok jauh skit...hahahahaha

      Delete
    10. Sental lama skit! Ha Ha Ha...

      Delete
    11. nanti kak JM datang..abis laa korang.. hehehe..

      Delete
    12. alahh jgn takut ngab sis JM tu...

      Delete
  7. nak order laa langsat SS barang sekilo....bape hengget ek sekilo??? soklan carik pasal namanyer nih...hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Langsat SS tak ada kat kedai! Kedai Tutuppppppppppppppppp! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Langsat SS? hurmm...jap....ada ke langsat SS..pokok belum berbuah!

      Delete
    3. Langsat korea..(tiba2 plak korea ada langsat)..kekekeee

      Delete
    4. * Buat2 tak nampak komen di atas... He He He...

      Delete
    5. Hya SS jer de pkok tu JM...hahahahaha

      Delete
    6. pkok? is peacock?..bahasa Koya jgk ke nih

      Delete
    7. Koya gangnam style...hahahahaha

      Delete
  8. saya akan ke korea dalam masa terdekat ni....nice sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berholiday.. Kirim salam kat ajussi teksi Namisum... He He He..

      Delete
    2. Abe MKL...pegi berapa HB? minggu depan ke...enjoy your holiday...dh habis khatam belum!

      Delete
    3. OOO.. SS dah sangkut ngan ajussi.. hehehehee

      Delete
    4. Sat nak tanya SUIDA.. tapi kannn.. Sapa SUIDA tu, sapa..sapa..
      Apa brg ajussi.. oppa laa.. heheheee

      (JM ni kan, slah taip sekali ai kena tkar nama..:P)

      Delete
    5. JM boleh tuko kan ic dalam sehari... Sedap nama Suida... He He He...

      Delete
    6. Ehh....suida xikot JM ka?? Hahahha

      Delete
    7. Suida sayang mau tinggalkan SS...habislah HH merajuk nanti

      Delete
    8. JM bercakap bagi pihak... Ha Ha Ha...

      Delete
    9. Kalau HH majuk nti ada drama lagi x? Arahan dr pengarah terkenal SS....adehhh..komen suka carik pasal nih...hahahaha

      Delete
    10. DM: ntah2 drama lagi dahsyat nanti.. habis 10 kotak tisu dan 10 bji roti tisu..hahaaa

      Delete
    11. QA...tu laa...mau habis roti tisu tu nnti..hahaha

      Delete
  9. Atoiiii...cepat betul dorang ni komen..i ketinggalan...dah 21 komen?....dorang ni tak tdo ke heee..jap sambung baca!

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM dok negara mana ni tido waktu cenggini..
      ahah! kantoi, suka tdo siang erk..
      :P

      Delete
    2. Dia dok kat negara yg malamnya lebih panjang dari siang! He He He...

      Delete
    3. JM dok koya..suida...tu yg tido time cenggini..hahahaha

      Delete
    4. cuaca sejuk! seronok berselimut nih!..itu lah Deanna..semalam org hajak ke Koya x nk ikut!

      Delete
    5. Alaaaa...sy tau tangga tu xmuat tu yg pkir juta2 kali tuhhh....huhuhuhu

      Delete
  10. kasihan kak Nam sesat...tak pe..pertama kali pegi sesat boleh di maafkan tapi kalau dah 80 juta kali pegi sesat lagi tak tahu lah nk ckp apa ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu kata apa..tak perlu kata apa..senyum..senyum.. (nyanyi)..
      kekkekeeee

      Delete
    2. Kak Nam kena pacak signboard sendiri bersama benih langsat!

      Delete
    3. harap2 lah pokok langsat tu tumbuh subur bila JM ke sana lagi untung2 leh mkn

      Delete
    4. Benih langsat jgn tabur kt jln SS...nnti kena lanyak ngn kete..tabur kat kebun..bru leh berbuah...jgn lupa ehh sekilo...hahahaaha

      Delete
    5. Buat pe nak susah2 tanam kat pasu... Tanam aje di pinggir bibir!

      Delete
    6. Acane nak brsyakap (slang bila pokok dh tumbuh kt bibir) nanti kalau kat bibir banyak pokok langsyat...hahaahahahah...xtercapai akal nk imagine...

      Delete
    7. bila langsat banyak, mudahan tak sesat..hahahahaa

      Delete
    8. Langsat adalah clue penting! Keh Keh Keh...

      Delete
    9. Kalu cenggitu...pg koya carik langsat dlu la kan..hahhaaha

      Delete
  11. Ya Allah, banyak betul drama dalam satu hari dekat Korea ni. Tiba-tiba rasa takut pula nak ke Korea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi selepas hayati entry Kak Nam,.. dah tahu sedikit sebanyak pasal Koya, mesti get well prepare kan..hehee...

      Delete
    2. Setiap orang pengalaman tak sama.. Sama ada nak kongsi dengan tak je laa.... Kalu SS... SS kongsi laa mana yg boleh dikongsi... Supaya orang akan lebih bersedia... Bukan untuk menakot2 kan... So... Bak kata JM "Ikut kata hati"...

      Delete
    3. I Love Seoul..i love subway route n i love subway tren yang efisyen....tapi x suka bila peak hour org mcm semut di subway...jln mcm ribut!

      Suida..jgn takut utk ke Seoul...setiap org akan alami situasi yg berbeza....JM pun pernah sesat..salah naik arah subway...turun next stn pastu tukar tren...berhimpit dan berdiri dalam tren perkara biasa...jgn mimpi dapat tempat duduk...

      Delete
    4. eh.. rasanya Farah yg cakap takut nak ke Koya.. hurm.... Suida pun xbesalah JM..hahahaha

      Delete
    5. X pasal2 Suida terbabit... Ha ha Ha...

      Delete
    6. hihi kesian Suida.. aku pun tak pasal2 guna Suida =P

      Delete
    7. Dalam list BWCP pon SS letak Suida.. Ha Ha Ha... Glemer u'ouls....

      Delete
    8. lepas ni dia tukar nickname dia.. Suida..

      Delete
  12. nasib baik.makcik tu tunjuk jalan balik...menakutkan baca entri kali ni..kalau akak tu..dah nangis kuat2 minta gary tolong...huhuhu

    ReplyDelete
  13. tgk dlm running man pun dh tau seksanyaaa nak naik turun ketapi.. naik ketapinya senang, tp nak keluar masuk platform tu.. dgn tangga tinggi, jauh... huhuhu.. ni kalau dok kat korea mau kurus hahahahhahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak cepat lagi kurus jangan makan sepanjang kat sana... Makan angin je... Hi hi hi...

      Delete
  14. kaknoor nampak seaweed je SS sedappp tu buat keropok beli banyak tak???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat umah SS kadang ada juga simpan stock seaweed ni.... Tapi packing kecik... Cuma terasa nak cuba yang besau bapok tu plak... Seyes sedap...

      Delete
  15. next time pergi suruh orang malaysia buat tanda yang orang kita je faham..
    buat macam negara sendiri apa susah miahaha..

    seweed tu yang kosong en ? ada yang flavour jugak kan ?

    adus sesat.. eh betul subway kat cina pun cem tu gak.. tapi dia tulis RAWANG - SEREMBAN besar2 n stations kecik kat tengah2 kecik sket.. jadi kita tau la last station apa..
    plus kat cina guna bahasa inggeris banyak gak..

    babo babo !! budak 7e tu babo ahahaha.. malu je ngan ahjumma..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ori seaweed... Tak de perisa....

      Delete
    2. X pasan plak ada perisa ke x... Ada ke? Ha Ha Ha...

      Delete
    3. seaweed ada yg ori dan ada yg berperisa...nak perisa lemon, orange semua ada hahaha..itu itu tipu tapi yg pasti mmg ada yg berperisa..JM pernah mkn di Busan

      Delete
    4. okayla nanti kena beli gak la.. xde perisa ada perisa kang x tau perisa apa..
      dok oink oink plak balik mesia ehehe..

      Delete
  16. rindu kat SS so datang se saja nk tanya khabar ahaahaha....gatal lah JM nih

    ReplyDelete
  17. HH jadik model terlampau Kak Nam! sian dia melepet kat dalam train tu. Bopa wonkah abis kat Namdaemun tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunggu pembentangan budget sebelum GST! Ha ha Ha...

      Delete
  18. sayuuu weh.. SS tak layan komen kite.. sayuuuu sayuuuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... X mo majokkkk laaa! Tak machooo laaa... Bucok2

      Delete
    2. miahahaha kena tulis cemni baru dapat attention..
      mana hati x merembes kesayuuuuuan miaahaha..

      Delete
  19. Owh...sini rupenye wujud nama K.Nam tu.
    Banyak memborong ea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nama Kak Nam tu ada dari episod pertama...

      Delete
  20. kesian stokin pink dan langsat yang dipersalahkan.. huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dua barang yang perlu dielakkan... Kah Kah Kah...

      Delete
  21. ronda Namdaemum Market malam2...mesti boleh cover balik ikan bakar Dongdaemun & Cheonggye Stream..dua2 dekat2 je..

    ReplyDelete
  22. terkilan rasa di hati , gambar x de ... nape x kuar pulak niiii ... ku nampak putih dan skrip saja ... waaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa awat nyaaa... Tengok pakai apa? Pakai TV hitam putih kaaa? Ha Ha Ha...

      Delete
  23. macam mana leh sesat ni... buat malu betoi la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shhhhyyyyyyyy! Dediam... Jangan habaq kat orang kampung... He He He...

      Delete
  24. pehhh SS menyopping buah buahan. hiksssss :D

    ReplyDelete
  25. time malam mmg sejuk gilaa... nak2 kalau hujan renyai2 pulak.. gigil habis..
    episod lost and found itu mmg possible.. hehe.. and I hev to agree with kak nam, subway dia
    bapak banyak tangga.. kat situ ja pun dah leh sesat.. banyak line lak tu..

    ReplyDelete
  26. ada kenangan kat sini..huhu mak cik kedai marah kwn aku minta tawar2 harga..huhu lari pecut lepas tu ktorg ..wlpn kwn aku beli smpai luar kedai dia mrh2..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...