Sunday, 22 March 2015

Kembara South Korea - 티머니

Entry sebelum boleh baca di SINI...

Nota ini adalah untuk mereka yang baru pertama kali nak mengembara ke bumi Koya...

Yang dah expert trip balik kampung 80 juta kali ke Koya... Jangan baca!!!! Nanti korang menyesal! Ha Ha Ha Ha Ha Ha...
* Jeling2 kat JM... He He He...


*** Collect Luggage ***

Sesampai aje kat Incheon Airport...

Mari kite menuju ke Arrivals...

Jauh u'oul nak pegi collect luggage...

Kena naik Skytrain pulak...

Then... Baru lah collect luggage

Tapi...

Sebelum collect luggage... Kena lalui imigresen procedure macam biasa...

Prepare lah dua jari telunjuk untuk di scan....

Say 'Kimchi' depan camera... He He He... Ni aku tipu... Tak yah cakap apa2.. Membisu je... Tadah je muka korang posing tampan jelita depan camera imigresen...

Snap!

That's it!

Senang!

Tak perlu  nak kecut2 perut macam kali pertama aku jejak di Incheon Airport, 9 tahun yang dulu sebelum transit ke Busan...

Sebab dulu...

Aku pernah hampir2 kena tahan dengan Imigresen Incheon Airport tanpa sebab...

Dorang macam saja carik pasal...

Last2 aku tunjuk surat company... Baru laa dorang lepaskan...

Bongok punya Korean... Dah laa English dorang  ni jahanam... Dah satu hal aku nak terangkan sebijik2...

Aku perhatikan... Incheon Airport sekarang pon dah banyak berubah...

Tengok kiri... Tengok kanan...

Tercari2..

Lee Min Ho mana?????????????????? Manaaaaa?????? Manaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa?????

Kata nak jemput aku!

Hapahhhhhhh! Takkkkkkkk deeeeeeee!

Park Ju Bor pon tak deeeee...

Lee Nung Ging pon tak deeeee...

Lho Gho Blok pon tak deeeeeeeee...

Jubor lekit aje yang banyak! He He He...

Haaaa... Nampak? Nampak? Kak Nam dah start kuarkan nama2 k-pop... Ha Ha Ha...



*** 티머니 ***

Disebabkan Lee Min Ho dah mungkir bahagia...

Jadi...

Langkah seterusnya adalah mencari 티머니
* 티머니 = T-Money

Kejadah mende T-Money tu?

T-Money tu... Penggunaannya macam Touch N Go ler... Juga card diskaun untuk public transport... Dapatlah diskaun sebanyak KR 100.00 berbanding bayar single ticket...

Guna T-Money untuk naik teksi pon boleh... Tapi kena tengok teksi yang ada logo T-Money ek... Tanya dulu sebelum naik...

Kang dah naik tetiba teksi tu tak guna T-Money... Ko nak swipe T-Money tu kat mana? Nak suruh Ajussi Teksi tu tonggeng bontot ke? Ha Ha Ha...
* Ajussi = Pakcik...

Kat mana nak dapatkan T-Money tu?

Boleh beli kat mana2 aje convenience  store yang ada sign T-Money tu...

Ekau poyi laa dokek 7 Eleven dalam Incheon Airport nuuuu... Kuar2 dari pintu Arrival Hall dah nampak dah...

Inilah roperrr T-Money tu...

T-Money tu berharga KR 3,000.00 sekeping...

Itu harga kad aje ek... Tak termasuk reload...

So...

Reloadlah ikut keperluan perjalanan...

Nak reload kat convenience  store yang ada sign T-Money pon boleh... Kat mesin kiosk pon boleh...

So... Rancanglah perjalanan anda terlebih dulu...
* Cewah! Ayat Kak Nam macam duta Petronas...

Ni adalah cara aku merancang jumlah reload T-Money untuk penggunaan subway berdua sehala...


Macamana nak rancang perjalanan dengan Subway?

Masuk web SINI...

 Perhatikan sebelah tepi skrin yang aku zoomkan ni...

Alasseo? 
* Faham?

Sebagai contoh...

Dari Sinseoul-Dong Station menuju ke Hoehyeon Station... Transfer kat Dongdaemun Station...
* Kak Nam nak nyoping kat Namdaemun Market... He He He....
 
Kalu tak guna T-Money... Harga regular ticket adalah KR 1,150.00... Kalu guna T-Money... Cuma bayar KR 1,050.00 aje sehala... Jimat kan? 

Nah! Aku kasi kiraan basic fare untuk korang study... 

First 10 Kilometer =  KR 1,050.00
10 - 40 Kilometer = KR 100.00 per 5 Kilometer
> 40 Kilometer = KR 100.00 per 10 Kilometer

Mari aku zoom lagi... Nampak tu? Siap diberi anggaran masa dan jarak sekali... So... Senang jugak nak budget masa rancang itinenary ...

Dan...

T-Money card ni ada giler skit...

So... Bersiap sedialah untuk berdepan dengan situasi giler tu...

Giler macamana?

Kadang T-Money card unable to detect... Tak boleh nak swipe... Data tak boleh dibaca...

So... Pepandai korang laaa cemana nak boloskan diri...

Sebab... Aku tengok... Ada few people terkena.. Si HH pon terkena... Tetiba card tak boleh detect kat gate.. Tapi... Nasib baik ada pak guard jaga... So... Boleh laa lepas...

Tapi... Ada satu tips aku nak bagi...

Kalu korang perasan... Kat kad T-Money tu nanti ada barcode... So... Lengkungkan skit kad tu.. Kasi tekan skit part barcode tu masa nak swipe... Try cara ni dulu...

Tapi... Kalu tak lepas jugak... Dan kalu tak ada Pak Guard jaga... Aku pernah tengok Korean2 yang tak lepas tu... Siap lompat gate nak meloloskan diri... Ha Ha Ha... Dah jadi perkara biasa kot...

Dari pembacaan aku...

T-Money card tak boleh refund ek... Hanya balance aje yang boleh refund.. Dan fees sebanyak KR 500.00 akan dikenakan...

Balance T-Money sebanyak KR 20,000.00 ke bawah boleh refund kat convenience  store yang terpilih aje... Mesin untuk refund pon ada...

Kalu balance lebih dari KR 20,000.00 kena pegi refund kat HQ... Dan tak ada fees dikenakan... 

Address: 1st FL. T-money Town, Seoul City Tower Building, Namdaemun-ro 5Ga, Jung-gu, Seoul
Directions: Located just outside Seoul Station Exit #8, Seoul Subway Lines 1 and 4 

Untuk latest info tentang T-Money... Boleh refer kat SINI... 

  

*** Seoul Metro ***

Silalah print dan study sistem Subway kat Seoul ni... Boleh download kat SINI...


Tak payah laa kot nak poyo bagai bukak2 guna apps dalam handphone kat subway station yang crowded tu... He He He... Para Kobis Basi berpusu2... Kang ko bertolak2 dengan Ajumma... Handphone ko pecah... Nanges!
* Ajumma = Makcik...

Simpan aje bateri handphone tu untuk backup amik2 gambar lagi bagus dari ko berhabis bateri dalam perjalanan semata2 nak nengok line subway... Ha Ha Ha...
* Walaupun Kak Nam rasa teknologi itu di hujung jari.. Tapi ada waktunya Kak Nam akur kembali BACK TO BASIC! He He He...

Sistem subway kat Seoul ni... Ada pro dan contra jugak... Part inner dan outer circle tu kena hati2... Kalu tak... Makan langsat laaa ko nanti... He He He..

Jalhaseyo!
* Good Luck!
 

BERSAMBUNG...

109 comments:

  1. aku pun bwk map subway smpai lumat koyak2 mcm belacan la aku kerjakan. tp kadang2 tgk gak kat fon sbb apps tu boleh pilihan the fastest route dan tmpt2 nak transit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Print pakai kertas majong! Ha Ha Ha...

      Delete
  2. dh keluar entri baru? isshh...x boleh jadi nih....nak tulis sekarang jugak eheeheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cepat laaa tulis yunkkk... Nanti feminat meroyan... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. yeayyy...JM nk wat entry baruuuu hihihih

      Delete
    3. Deanna : dah ada tu...tapi ambil masa berjam-jam baru siap huhu..nasib baik SS bagi kata2 semangat..syg SS (kalau dia dgr ni mesti kembang hidung) ehehe

      Delete
    4. haaaa cepat cepat Akak JM.. entry baru =) lawan si SS.. ahaha..

      Delete
  3. aahahahah...statement ni paling kelakar...80 juta kali? JM pun x lahir tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu JM lahir... 800 juta kali.. Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Nak pegi pulak dia tahun depan tuu.. JM, xdak tempat lain ke nk pegi?? haha..

      Delete
    3. QA... Kalu kita dah jatuh cinta kat satu tempat... Pegi banyak kali cemana pon... Kita x kan puas... Sama macam bila kita dah mula jatuh cinta kat seseorang tu... Hari2 nak skodeng dia... Betul x JM? Ha Ha Ha...

      Delete
    4. Syida : mana tahu sis nak pegi lagi tahu depan nih..serkap jarang eh...entah kena ke tidak..ehehehe

      Delete
    5. SS : i like your statement..its really TRUE! ahahahah....x dapat jumpa boleh tengok atap rumah pun jadi lah ehehehe..i'm falling in LOVE ahahahaha

      Delete
    6. hahaha... ye lah kampung dia kan..
      eh, JM skodeng sapa tu.. jgn kata SS ok.. haha

      Delete
    7. Untung laaa kalu kena skodeng... Tapi x deeeeeeee!

      Delete
  4. klau semua tu x de..ni ha...ni nampak Yoona bukan Yuna or Luna...tgh lambai-lambai!

    ReplyDelete
  5. ehh...ada Kim Tong Gek di depan 7e tuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kim Tong Gek ke Quat Ken Tut? Ha Ha Ha Ha Ha Ha...

      Delete
    2. ahahahaha...kalau Quat Ken Tu dia nak BERAK!

      Delete
    3. Kee Jam Ban laaa kan... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. hahahah....kretip bebeno!!

      Delete
  6. Alasseo? ......Arasso!

    Hari tu JM pernah kena..touch T-Money d gate x lepas..reject..pastu tekan butang di gate tu..keluar suara tapi x faham sbb hangul...gelabah bewok kat situ then lalu ikut palang...kwn punya pulak touch sama je setiap kali keluar masuk tapi jumlah duit dalam tu kurang dari JM..jumlah ketika top pup sama..mmg MISTERI!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eja Ala... Bunyi Ara...

      JM kira tak kurang berapa?

      Delete
    2. klu p Koya, bawak gaji.. xleh swap, gaji je palang klu gamak tak lepas nak langkah..haha..

      Delete
    3. misteri tuuu...misteri kehilangan duit T-Money hihihih

      Delete
    4. Gaji ke Gergaji???? Sebut tu biorrrrt terangggg!!! Ha Ha Ha..,

      Delete
    5. Ayok! Cikgu SS dah maghahhhh!

      Delete
    6. maap cikgu BM.. kah..kah.. Ger tertinggal ketapi.. haahhahaa

      Delete
    7. kes tak lepas palang kt kitaorg pn jadi jga.. then keluarkn beg dulu pastu lalu bawah palang....haha... mujur xde guard yg nmpak

      zinziemeewah

      Delete
    8. kalo main lompat palang tu okey ke ? xde polis kejar ke nanti ?

      Delete
  7. dari airport uols naik subway ke g guesthouse? kami siap naik bas lagi.. gara gara beg yang lebih beso dari orangnya.. bahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengsan laaaa naik subway gi guest house! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Pengsan? x pe HH kan ada....

      Delete
  8. kalau t money akak ada masalah ..tak dapat lah akak nak melompat dik.oi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. He He He... Abang boleh dokong!

      Delete
    2. patahkan terus palang.. haha..tranform jadi hulk..

      Delete
    3. Syida : baik jadi supermeng! TERBANG terus..x perlu T-Money semua tu ahahahaha

      Delete
    4. boleh eh terbang.. hahahaaa

      Delete
  9. Rindu SS jugak..tapi, apakan daya x sempat nak singgah sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meh saya nyanyikan,...rinduuuuuuuuu....rindu serindu rindunyaaaaaaaaaaaa!

      Delete
    2. mehh sambung..."kenapa engkau masih tak mengerti"....ehh...salah lirik ke nih eh!

      Delete
    3. Lirik pemende tu plak JM? Baik Negarakuuuuuuuu...

      Delete
  10. sebelum ke mana2 negara lain, ai mesti kena belajar naik LRT kat KL, selangor dlu.. masa p shah alam last year, terpinga-pinga ai tengok map. sungguhlah ai Jakun..Haha...Nasib Mesia ja, semua tau bahasa melayu.. haha.. tanya aja kat org sekeliling..

    ReplyDelete
  11. alaa...sy pon xpernah g sana...so nak baca gak entry SS hingga titik terakhir....yg kt bersambung...

    hahahahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entry kosong baca x ? Ha ha ha...

      Delete
    2. Baca gak,...entri ghaib magic arituh ghamai je orang baca ;)

      Delete
    3. Humangaihhhhh! (Cakap nogori tapi kita koreakan bunyinya!) berselirat otak nak study route subway tuh! Belajar geografi pun tak susah camni :)

      Delete
    4. Study Stido lagi senang... Ha Ha Ha...

      Delete
    5. kak farrah... nmpak jer berselirat otak tp pas 2 hari dh expert..hehe

      zinziemeewah

      Delete
    6. nak kena khatam bebetul.. nak try buat macam SS lah nanti..
      buat jadual T-Money.. so bleh tau siap2 brapa kena isi..

      Delete
    7. SS..entry kosong lg laa baca...baca yg kosong hahahhaha

      Delete
    8. @norsalihah shaleh - akak ni special case sikit. cepat confuse nengok map cenggini. lari allignment otak :)

      Delete
  12. entry ni memang untuk saya ke?hahaha.tapi kalau nak ke Koya nak bawak kak JMlah jadi tour guide..katanya dah 80 juta kali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh Sal...kalau pertama kali pegi pun i rela jadi tour guide u heeee

      Delete
    2. ada charge tak jadi tour guide ? hihi..

      Delete
    3. nk FREE pegi sendiri heee, tapi klau sis JM jadi tour guide CT pasti FOC yang penting lanjer banana uyu

      Delete
  13. Hahaha pesanan sambil jeling2 kat JM tu kelakau! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayat nak buat JM meroyan! Ha Ha Ha..

      Delete
    2. tak pe..tak pe..nanti SS lak yang meroyan ngan JM heeee

      Delete
    3. jelingan manja je tu.. haahaa

      Delete
  14. nak pi KOREA jugaaaaaaaaaaa!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa..yg ni baru betul2 MEROYAN!!!...Eny..cepat beli tiket..RM199 je ke Seoul n Busan..tapi tiket balik mahal lah

      Delete
    2. stay sana terus.. tak payah balik.. hehe

      Delete
    3. 1st time nk pi memg meroyan...haha.
      kalau memg bolh stay sana rasanya ramai dh pakt stay... ngeeee

      zinziemeewah

      Delete
  15. Replies
    1. He He He... JM mesti tersipu2 penyapu... Ha Ha Ha..

      Delete
  16. SS... Lee Min Ho SS tu dh bercouple ngan Suzy.. dia sibuk ngan gepren dia seb tu dia xpedulikn SS...hahaha.. jgn emo ok

    zinziemeewah

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah tadi dapat tahu dari member dh tukar pulak...suzy yg di carinya..kasihan SS

      Delete
    2. ish Suzy tu cem adik adik pun nak buat gpren ahaha.. LMH pakcik2 kot.. huurm..
      lee dongwook please jangan duakan CT ahaha..

      Delete
    3. CT!!!!!! Lee Doong Wook tu akak punyeeeeeeeeeeeeeeeeeee ahahaaha

      Delete
  17. wow this is AWESOME ..jelousnya teringin nak ke sana

    Jom Vote blog acik bagi msmw

    ReplyDelete
  18. Lee Min Ho sibuk berlakonlah SS, mana sempat nak pi jemput SS. Hehe.

    SS kerja dengan company Korea ke sekarang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak nages laju2 laa cengini... ha ha ha...

      Delete
  19. Detailed habis ni. Boleh jadikan rujukan kalau nak ke Korea nanti.

    ReplyDelete
  20. kena sediakan jet klu nak jumpa lee min ho tu ... sis tetap nak jumpa rain ... hohohoooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rain? Pilih seusia nampak! Ha Ha Ha...

      Delete
  21. bawak skali ka kitab tu...xberat ka

    ReplyDelete
  22. ooooi pinar mata tengok map.. CT pun print mesti ada hard copy..
    x payah apps bagai ahaha.. skali tenet kemana semua ke mana haaaaram x jadi apa..
    kena ada yang manual jugak.. puas hati nak belek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnnsssss... Kolot molot... Ha Ha Ha...

      Delete
  23. memang kena ambil gambar ke ? peeergh gitu skali..
    please malaysia pun ambil gambar gak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malaysia tak pasti plak.. Sebab kita bukan pendatang asing... ha ha ha...

      Delete
  24. haah, kadang kad t-money tu memang agak bengong sikit, kasik cuak je. tak nak lepas.. and pak gad lah mangsa mintak tolong.. dah mmg keje dia kan.. haha..
    and kalau lah, ada peluang g sana sekali lagi, rasanya sesat gak lagi sekali, haha.. agak complicated gak mula2 nak paham dia punya subway tu ha.. lainla yang dah 80 juta kali pegi sana kan, hafal dah..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually tak susah.. Kalu... Kita study betul2... Insyallah mampu...

      Delete
  25. kagum dgn cara awk buat itinerary. aduyaiii sangat lengkap. memang kena faham dan fahamkan betul2. nak belajar btol2 ni :)

    ReplyDelete
  26. datang setudy sini pulak ... huhuhu

    ReplyDelete
  27. nebes lah pulak ...

    padahal belum dapat kelulusan lagi...

    ReplyDelete
  28. tapi ni dikira setudy maha last minit ni...

    huhuhu

    ReplyDelete
  29. kalau diluluskan 2 hari sebelum terbang ... nanges lah nak setudy...

    ReplyDelete
  30. tapi kalau tak diluluskan untuk terbang - nanges juga - sebab dah setudy ni ha....


    ha ha ha

    ReplyDelete
  31. perhhh kak nam peminat k-pop ghupenya....

    kih kih kih

    ReplyDelete
  32. adusssss peningnya.... tgk line tren dia... hwaaaaa

    kak nammm tolongggggg

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...