Thursday, 2 April 2015

Kembara South Korea - Cable Car Seoraksan

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Sebaik aje kaki ini melangkah masuk ke pintu gerbang Seoraksan...

Ya... Tuhannnnnnnnn! Sejuk sesejuknyaaaaaaaaaaaaa...

Jenis angin apakah yang berhembus2 kat muka aku ni?????

Perghhhhh! Macam kena baling dengan ais! 

Rasa kebas semacam macam Aznil! Ehhhhh...

Menyesal giler tak pakai Thermal lengkap sebelum datang sini....

Boleh pulak aku ego melangit tak nak pakai suar Thermal...

Mujur jugak laaaa aku teringat nak tapau jugak baju Thermal masuk bag pagi tadi...

Menda pertama aku buat adalah pegi cari jamban...

Aku kena pakai baju Thermal dulu! Kalu tak... Aku langsung tak boleh jalan...

So..... Aku terpaksa bersempit pakai baju 3 layer... Dah macam sandwich sardin dah aku nih... Adeiii...

Cuma part kaki ni memang kena bertabah... Abis ketar kejung dah kaki ni... Parkinson!

Si HH tak abis2 nak perli2 aku...

Asik laaa ulang cakap "Nak sangat kan End Winter! Ambikkkk! Beauty Is The Pain!"... Mengong!

Aku tinjau2 kawasan sekeliling...

Ehhhh! Tak ramai orang laa kat Seoraksan ni...

Sometime terasa Seoraksan ini macam harta aku yang punyaaaaaa...

Mana semua orang? Tak nak datang Seoraksan ke?

Aku rindu nak bersengol sengolan cubit cubitan dengan orang ramai! Meh laaa datang penuhkan Seoraksan! He He He....
* Kak Nam dah mula riak... Ha Ha Ha..

Indahnyaaaaa laaa haiiii datang sini pada hari Juma'at yang penuh barakah ini...

Cuaca pon amat baik sekali... Cerah dan langit membiru...

Ohhhhh! Damainyaaaaaa...

Boleh lah aku feeling2 Sajlu Di Danau Rindu Exist di sini... He He He...

Mari kita beli Ticket Entrance!

Beli kat Kaunter Tiket ini ek... Harga tiket cuma KR 3,500.00 seorang..

Dah beli tiket kita masuk gate ni plak... Tunjukkan tiket...

Jalan ke depan lagi ye dik non.. Tu diaaaaa gunung ganang berlapis diliputi salji u'ouls...

Kak Nam dan beruang! He He He..

Agak jauh jugak Kak Nam kena mengheret betis Kak Nam yang macam kayu balak ni jauh ke sana... Bertabah laaa...

Jom beli tiket Cable Car kat bangunan ni ek...

Tak payah beratur panjang untuk beli tiket u'ouls... Dapat je tiket dah boleh terus ke Cable Car di tingkat atas... Harga tiket KR 10,000.00 seorang return...

Nampak macam ramai... Tapi tak amik masa menunggu yang lama pon...

Dalam satu Cabin boleh sumbat puluhan orang... Mari kite jadi tauhu sumbat!

Oppa Gangnam ni sengal betul... Dia conquer sorang...

Kak Nam tersepit di celah2 tauhu sumbat...

Ramai berebut2 nak diri tepi kaca... Ajussi dan ajuma tak kasi peluang langsung kat Kak Nam...

Aku ada sedikit rasa kecewa di situ bila tak dapat merakam pemandangan indah semasa menuju ke puncak...

Ohhhhhhh! Sedihhhhhh! Hati enannnnnessssssshhhh!

Perjalanan dengan cable car ke puncak Seoraksan tidak mengambil masa yang lama... Hanya beberapa minit aje...

Big Mountain Snow itulah maksud SEORAKSAN a.k.a Seolsan a.k.a Seolbongsan.... Tak ada kena mengena dengan Sarjan Hassan!
* Seol = Snow... Ak = Big... San = Mountain 

Marilah kite merayu kasih dan berikrar janji di sini... Sejiwa Spring... He He He...

Tak pernah ku alami... Tak pernah ku hindari... Dihimpit perasaan Bayangan Gurauan Rahmat Mega...

Realitinya di sini... Bukan fantasi... I'm The Lucky One Anuar Zain... Betapa bertuahnya badan melihat dengan mata sendiri indahnya ciptaan Tuhan... Putih2 salju di kaki ku...

Pemandangan dari ketinggian ini... Ramai yang Sedang Ingin Bercinta Dewa 19..

Di Sebalik Sejuta Wajah Shima...

Begitu laahhh awan nano nano nano nanooooooo Herman Tino... He He He...

Kak Nam sedang Belaian Jiwa Innuendo di sini... He He He...


Ehhh! Kak Nam skodeng sape tu? Jason King berak ke? Puteri Buloh Betong mana? Tak tolong cebok ke? He He He...

Cabaran aku yang pertama adalah mendaki hingga ke Puncak Kasih Ziana Zain...

Perhatikan ye u'ouls...

Ini tangga! Tak ada kena mengena dengan Selimut Tetangga Repvblik... Tangga ye u'ouls! Diulangi... Tangga! Bukan escalator ye u'ouls... Tangga tekois yang sama kaler dengan kasut Kak Nam...  He He He...

Mungkin selepas ni...

Entry aku akan kurang berceloteh...

Biarlah gambar pula yang bercerita...

So...

Silalah prepare capacity internet data secukupnya untuk loading gambar2 Kak Nam yang merembes itu pada entry akan datang... He He He...


BERSAMBUNG...


137 comments:

  1. alah ss jangan lah kurang berceloteh....membebel lah macam selalu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade ke orang nak baca SS bebel2 panjang2 nih? He He He...

      Delete
    2. JM angkat tangan..nampak tak?

      Delete
    3. mestilah ada..tengok komen dah tau ramai yang baca... :-))

      Delete
    4. Ok... Ok... Sila turunkan tangan ye... Jari awak je yang manis yeeee... Tapi... Ketiak awak masam! Keh keh keh...

      Delete
    5. ahahahaha.....mencik arghh...habislah semua org tahu

      Delete
    6. Nak kapak ke? Ehhh! Minyak kapak!

      Delete
  2. pergghhh...tanggaaaaaa....mampu kah aku??? adehhhhh....huhuhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingat! Tangga! Bukan jiran tetangga! He He He...

      Delete
    2. Eh...selimut tertangga kot hahaha

      Delete
  3. kak nam teropong GST ka?? hahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. GST tu skit sangat 6%... Mahal lagi Kassim Pantalon... 25%... He He He...

      Delete
    2. menatang apa Kassim Pantalon tu???

      Delete
    3. Kassim Pantalon tak kenal? Betul ni tak kenal? Yang Haji Misai Kontot tu sapeeeeeee?

      Delete
  4. nanti byk gambar ehhh...kira mcm biar gambar berbicara la nih...adehhhh...kak nam dah xlarat dah ka?? sebab tangga ka?? huk huk huk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa... Bijak dik non.. Biar gambar wakil Kak Nam ke Sukan Sea... Ehhh...

      Delete
    2. eleh, anti tangga konon.. padahal lemak bertepu suma hilang lepas naik turun tangga..hahaha...

      OOhh tangga, kau temani SS dimana-mana..
      Tangga ooh tangga..SYIDA punya lagu..haahaa

      Delete
  5. arghhh....entri baru lagi....setereh...nanti lah baca...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat la JAY EMM.. nak baca cerita JAY EMM..hehe

      Delete
    2. Suida..tunggu bulan mengambang dulu heee

      Delete
    3. bulan JM mengambang ke camna?

      Delete
  6. Akan ku rindu celotehan mu..
    Kah.kah..Kah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekiranya engkau merindui ku... Hubungi laa aku di sini...
      * Pesanan buat kekasih Spring... Keh Keh Keh..

      Delete
    2. nanti..tunggu sat nak hubungi mu...
      hahahaaaaa

      Delete
    3. Jay Emm datang..
      (alamak)..
      hehehe...

      Delete
    4. QA...better larik cepat...kang JM kejar...hahahahha

      Delete
  7. Drama Muzikal ka ni Kak Nam? Banyaknya selingan lagu..

    Awan nannoooo, awat herman tinoo?
    sian hafiz nano.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan lupa dapatkan tiket di Istana Budaya... Kutipan pecah punggung ok!

      Delete
    2. bapa harga tiket pecah punggong tu? haha..
      kang nanti ada tgk drama muzikal meniarap, punggong pecah..haha

      Delete
    3. punggung pecah x pe lagi..jgn nanti mata berair..air liur meleleh!

      Delete
    4. air mata mengalir, air liur meleleh xdak hal..selalu ja kan.. cmna klu punggong pecah? punggong kempis wokey la, nampak slim sikit kan.. hahaha...

      Delete
    5. adoiii...takut nak tgk takut pecah punggung hahhaahhaha

      Delete
    6. Ada orang tu susah payah pepah raket nak kecikkan punggong... keh keh keh...

      Delete
    7. ahahahaah.,,...hatoilah..gigih kan

      Delete
    8. semua sudah..skrg tgh menikmati KOPI SENYUM sambil reply komen :-)

      Delete
    9. KOPI SENYUM? Malam2 jumaat minum KOPI SENYUM? Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha...

      Delete
  8. Kahkahkah kemain lagi habis sume tajuk lagu ade. Terus kaki saya rasa gigil2 kesejukan sebab nak baca entri seterusnyaa.

    ps: kalau tangga setinggi itu, mao gigil2 wooo masa nak turun bawah balik nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Parking Parkinson Parkson kaki ni dik non!

      Delete
  9. ini entry drama muzikal ke apa nih SS? banyak terselit selingan lagu, tajuk lagu dan nama penyanyi jugak.. tak ketinggalan tajuk filem p.ramlee pun ada.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa... Itulah yang dinamakan Blog Travel Merapu... Nyesal je baca nanti... He He He....

      Delete
    2. membaca sambil menyanyi gituwwww....kan SS...hahahhaha

      Delete
    3. Ingat! Nyanyi... Bukan bercakap... He He He...

      Delete
    4. ohh kena nyanyi ya.. jap nak baca balik sambil menyanyi.. hehehe..

      Delete
  10. mesti best dapat naik cable car :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jadi tauhu sumbat sekali sekala sonok dik non... Boleh bergesel! Ha Ha Ha...
      * Just kidding...

      Delete
  11. Cantiknya...macam tuan tanah yang pose ala manja dlm cable car tu. Harus Kak Nam ni spesis tak tahan sejuk ni tapi tangga tekois yg sama dgn color kasut tu paling tak menahan..Gigih ye ko dik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuan tanah kedaung kena pose manja Mak... Baru padan dengan tangga dan kasut tekois tu.... He He He..

      Delete
  12. first ly..tak ACI!!! x ramai orang..time JM pegi tu..omak ko....org mcm semut..maybe sebab dorang tahu Jari Manis nk datang...matilah PERASAN!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ACI???? Manaaaa? Manaaaaaaa? Manaaaaa ACI tu???? Tak nampak pon! ACI Jari Manis je ada... He He He...

      Delete
    2. PERASANnyaaaaaaaaaaaa...hahahaa...

      Delete
    3. ahhahahaha....Suida jgn jelooossy hokey!

      Delete
    4. semut semua kerumun JM laa kiranye yerr...ok phm...mmg perasann kah kah kah

      Delete
    5. ahahaahahah...bertabahlah mendengarnya

      Delete
    6. lepas jadi duta kedai CT rasa lepas ni mesti dapat treatment vip..

      Delete
    7. treatment cemana CT? Ada adegan pelok2 ka? ha ha ha...

      Delete
    8. ehh ada ACI ke kat situ kak JM.. hehehe..

      Delete
  13. second - walaupun dah berlapis2 kak Nam pakai baju tapi still nampak kurus..x boleh jadik nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lapis2 kuih lapis... Time Jay Emm Winter bulan 1 nanti tah camne laa ropeeernyaaa... Silap2 macam penguin... He He He...

      Delete
    2. alamak!!! mcm mana leh tahu nih..

      Delete
    3. I kan tauhu sumbat tu.... mestilah tahu...

      Delete
    4. oooo, xcakap erk.. tanak tawan JM..haha

      Delete
    5. tawan?..apa tu tawan..ke menawan? heeee

      Delete
    6. tanak tawan..tanak tawan..haha

      Delete
    7. tak nk sudah cucu tok bedah tetek sebelah ..ehh...apa nih!!

      Delete
  14. Third: no wonder lah sempat pegi abai Village...lepas beli tiket terus boleh naik cable car..time JM dah beli tiket perlu tunggu 2 jam baru sampai turn naik cable car sob sob sob

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kisahnya pasal tiket tu... Sabar ye cayunk... He He He...

      Delete
    2. ada lagi kisah tau JM..indah disini saja, rupanya ada duka disana..Ehh, lirik lagu kah ni?hehee

      Delete
    3. sediakan tisu siap2..mana tahu perlu..hohohoo

      Delete
    4. sis JM ni kebal Suida melainkan hati ku di curangi heeee

      Delete
    5. sedihnye kisah JM....tetiba teringat lagu...ubt batuk cap ibu dan anak....kisah seorang ank..yg duka nestapa kerana ramai oranggggggggggggggggg.....hahahahaah

      Delete
    6. ooohhh.....suka ye...debik kang eheheeh

      Delete
    7. huuurm ada citer laaa ada citer di sebalik tiket..

      Delete
  15. fourth : ahahaha...kasihan kak Nam..tangga dan Kak Nam bak Kucing dan Tikus!

    pesal byk sgt tajuk lagu nih...'SAKITNYA ku di SINI" tak de

    ReplyDelete
  16. sambil baca sambil nynanyi... errr hermantino ade ke lagu awan nano?

    ReplyDelete
    Replies
    1. herman tino tu jelmaan hafiz bila tua nanti... he he he....

      Delete
  17. tangga tu dah tukar kaler........ke sama mcm dulu gak eeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Comelnye soklan MRS... Bile masa MRS gi? Dengan sape? Ha Ha Ha... Jayyy Emmmm tolong jawapppppkannnn!

      Delete
    2. Mrs baca blog JM...dari situ dia tgk gambar tangga tu....kalau Mrs dah ke sana JM x tahu dia pegi ngan sape...tanya Mrs sendiri huhuhu

      Delete
    3. * ketiak SS tetiba rasa geli tengok kura2 dalam perahu... hi hi hi...

      Delete
    4. ahahahaha....tanyalah tuan punya badan utk kesahihan nya...

      Delete
    5. Tuan badan dah lama serah badan... Ha Ha Ha... Jom gi travel skali!

      Delete
  18. banyak nya idea SS ni kan kaknoor kadang2 kekeringan idea lah, angkat tangan SS patut jadi gurubesar hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Noor kering IDEA..kak Noor pegi berjemur tengah panas ke ehehehe

      Delete
    2. lawak lah soklan JM..hahaha..

      Delete
    3. Jemur tengah panas ke bako dalam oven?

      Delete
    4. Jay Emm bior logik skit ehh... Kak Noor tu tukang masak bukan tokei dobi... Keh Keh Keh....

      Delete
    5. JM sudah pening..haahhhaaa...

      Delete
    6. ahahahaha...manalah tahu keluar pasar gi cari barang dapur..skrg kan musim PANAS

      Delete
  19. Day trip ke sini agak2 semput tak haihh

    ReplyDelete
    Replies
    1. No problem... As long bukan autumn...

      Delete
  20. dulu saya pergi tutup kerana angin lintang....sedih ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampaknya perlu repeat bulan 6 nanti

      Delete
  21. best..naik cable-car tengok snow..frozen, frozen..let it go..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak sangat tengok frozen nih.... He He He...

      Delete
    2. haha, kak Nam tak fefeeling Elsa ke?

      Delete
    3. upin ipin pon dia kuat... ha ha ha...

      Delete
  22. merembes air liur..aiir mata...air hidung tengok gambar-gambar yang cantik ni..rasa macam tengah dengar Sinar FM pun ye..haha

    ReplyDelete
  23. penat gelak baca semua tajuk lagu yg kuar tu...sabar jelah. tp daku jelus...huhu. nk jga ke seoraksan tu!!!

    zinziemeewah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa silaaa laa panjat.... Guna tangga tekois tu... Tangga ye dik non.... Di ulangi... Tangga... He He He....

      Delete
    2. tangga je pun..bukan ULAR eheheheh

      Delete
    3. tahap jumpa tangga macam da fobia habes.. hakhak..

      jiwang si SS ni.. macho pun hati tisu hahaha..

      Delete
    4. Shyyyyy! Slow2 skit pasal tisu tu.... Iskksss.....

      Delete
  24. cantik sangat pemandangan dekat tas bukit tuu. cable car diorang mmg tak dek seat rupanyaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu ada seat.... Abislahhhhhh... Semua ajussi dan ajumma je laa conquer....

      Delete
  25. Baru tahu maksud Seoraksan tu. Ingatkan saja-saja je letak nama gunung tu Seoraksan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita.. gunung bersalji upenya... baru tahu jugak...

      Delete
    2. Kalu saja2... SS akan letak Sarjan Hassan... Ha Ha Ha...

      Delete
  26. cantiknya view.. subhanallah...

    ReplyDelete
  27. memang bersenamlah mendaki anak2 tangga itu.. hehehe..
    nk g namsan tower pun gitu gak, tapi dia bagi option, agak2 nak keluarkan peluh tu, daki tangga (jauh gila), option kedua naik cabel car, next tak silap ad shuttle bus gak kot.. hehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu peluh kuar... daki pon kuar... balik otel.... sental! he he he...

      Delete
  28. dia warning siap2 daaaa entry lepas ni bakal menyebabkan ramai merembes hahaha..
    cable car tu smpai situ je eh.. isk buatlah sampai atas.. SS kena speaking korean sket ngan diorang.. nak mengkejis la tu.. ingat orang tak tau.. konker sorang2.. kedekot !!

    thermal wear SS beli kat mana ? CT tanya kat universal traveller nak trcekik dengar harga..
    yang uniqlo nye kelakar je.. macam pakai inner.. sejuk jugak hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS beli satu sut thermal kat universal traveler... not bad... harga mmg mahal tapi ok laa cover sejuk.... cuma.. dia cepat mengecik bila basoh... adeiiii.... so... kena amik big size...

      Delete
  29. sungguh membiru langit . apa lah agakny mimpi kak nam kat seoul tu sampai tajuk lagu jiwang semua yg keluar ... heh heh heh ... mesti mimpi min ho ni ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesekali ku teringin Shimaa. nak berjiwang karat.. He He He...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...