Wednesday, 15 April 2015

Kembara South Korea - Chef Songkok Tinggi

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Sebaik aje aku turun dari bas...

Terbongkok2 aku menahan sejuk!

Aku tak tahu bas turunkan kami kat mana?

Sebab...

Macam tak sama tempat dengan masa aku datang...

So...

Tercari2 lah kami jalan untuk masuk semula ke dalam bangunan Dong-Seoul Terminal Bus ini...

Inilah laluan untuk tembus semula ke dalam bangunan...

Aku dah tak tahu nak pegi mana...

Terasa dah malas nak cover tempat2 semalam yang aku tak sempat pegi...

So...

Aku decide nak jalan dekat2 area Gangbyeon Station...

Kat tepi Gangbyeon Station ada deret booth jualan...

Ada macam2 kat situ... Tapi aku just sight-seeing aje... Tak beli apa2 pon...

Then...

Aku nampak Lotte Department Store...

Mari kita membasuh mata di sini... He He He...

Buah apa ni ehhhhh? HH kata macam buah tembikai susu... Ye ke? Memandai je si HH tu... He He He....

Aku nak beli Camping Folding Bucket ni... Sebab unik... Kat tempat aku tak ada.... Tapi... Bila fikir2 balik... Macam susah nak bawak balik... Adeiiii... So.... Tak jadi beli! Kecewaaaaaaaaaaa! Iskkksss!

Si HH usha2 lipstik kat sini... Pegang2 lepas... Pegang2 lepas... Last2 tak beli... Dia kata mahal plak! Nanti usha tempat lain laa yeee...

Aku ajak HH beli instant rice kat sini je... 

Sebab... 

Aku malas nak pegi carik kat 7 Eleven...

Kat sini lagi banyak pilihan Instant Rice.. Amekkk kawwww selambakkk!


Masa tengah pilih2....

Dan membelek2 Instant Rice tu...

Kami tertanya2 sesama sendiri...

Ehhh! Cemana nak masak ek?

Instruction dalam Bahasa Koya plak...

Tak berapa faham...

So...

Si HH tanyalah pekerja kat situ...

Memula HH tanya Ajumma... 

Berapa lama nak masak Instant Rice ni dalam Microwave?

Ajumma tak paham...

Dia terpingga2... Dia tak tahu apa itu microwave.... He He He...

So... Datang si Eonni...

Pun tak tahu apa itu Microwave..

Dorang ni...

Walaupun tak faham Bahasa Inggeris...

Tapi...

Mereka berusaha nak bagi kita faham dalam Bahasa Koya...

Bersungguh2 kawwwww dia terangkan cara nak masak nasi guna Microwave! Kah Kah Kah...

Nak tahu tak cemana si Eonni tu terangkan?

Dia siap guna bahasa isyarat...

Gayakan bentuk rupa Microwave yang petak empat segi tu...

Siap berlakon kawwwwww!
* Drama Koya live...  Pitam...

HH kata "Microwave?"

Sama macam Ajumma... Si Eonni masih tak faham Microwave tu apa? Dorang tahu sebutan Microwave dalam Bahasa Koya je...

Aku dah tergelak2...

Pastu...

Si Eonni tu siap berlakon gayakan tekan button kat Microwave...
* Pengsan! Ha Ha Ha...

Dan bunyikan "Tittttt Tiiitttt Tiittttt"... Kekonon tekan timer pada Microwave... Kah Kah Kah....
* Pengsan sekali lagi! Ha Ha Ha...

Dah sah2 laaa apa yang dilakonkan tu adalah masak guna Microwave... Adeiiii...

Ko sebut Microwave kan senang...

Ni siap berlakon bagai!

The best part...

Si Eonni tu siap hulurkan handphone dia nak cari gambar Microwave dalam internet!
* Pengsan kali yang ke 80 juta! Ha Ha Ha...

Inilah Ajumma dan Eonni pelakon Drama Koya bertajuk Microwave! Ha Ha Ha... HH dah tersengih2...

Ajumma dan Eonni masih tak puas hati...

Dorang still tak putus asa...

Nak  jugak si HH ni betul2 faham... He He He...

Puncak Drama Microwave adalah...

Apabila...................

Amekkkkkkkkkkkkkk kawwwwwwwwwwwww Chef Songkok Tinggi datang! Kah Kah Kah...

Chef Songkok Tinggi datang semata2 nak terangkan cara masak Instant Rice guna Microwave!

Nasib baik lahhh Chef Songkok Tinggi tu tahu nak nyebut Microwave...

Kalu tak...

Sampai kiamat lah orang Koya tak reti sebut dan tak faham apa itu Microwave! Kah Kah Kah..

Dan dia plak ngajor Eonni dan Ajumma cara nak sebut microwave! Keh Keh Keh...

Chef Songkok Tinggi kata "2 minutes only cook in Microwave"... He He He...

Seusai shooting Drama Microwave di mana Chef Songkok Tinggi menjadi superheronya.. He He He...
* Sekali lagi perkataan seusai digunakan untuk karangan ini... SASTERA bafakkkkkkkkkkk!

Maka...
* Nak padankan dengan seusai... Hi Hi Hi..

Kami pon beransur balik ke Guest House....

Dalam train...

Situasi ini yang berlaku...

Mari aku perkenalkan....

Ajumma yang sebelah kiri sekali bernama Quat Kang Kang... Bukan nama sebenar! Dan Ajussi sebelahnya pulak bernama Park Ten Sion juga bukan nama sebenar... He He He...



BERSAMBUNG...


P/S : Mulai hari ni... Kalu aku nak publish entry baru... Aku akan publish entry hanya pada jam 8:00 malam ke atas... Stay tuned!

152 comments:

  1. Selamat malam SS, ngantuk kaknoor tengok gambar yg last tu hehee macam dah mimpi kan diaroang tu, btw tembikai susu tu waduh cantik kuning menyerlah sekali. Chef songkok tinggi hahaha ingatkan apa rupa nya nk bagitau pasal masak instant rice guna microwave, ada ke instant rice??kaknoor tak pernah tengok punn ke kaknoor yang jakunis haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat malam Kak Noor! So far instant rice ni ada banyak dijual di Koya... nasinya agak melekit skit... tak boleh makan banyak... agak muak...

      Delete
    2. nasi dia ala2 nasi yang buat sushi ke SS? boleh laa kan sekadar alas perut..

      Delete
  2. itu bukan tembikai susu lah...tembikai betik...kacukan tembikai + betik....x caya tanya kak Noor

    ReplyDelete
    Replies
    1. tanya kak Noor..JM x tahu teh exact name

      Delete
    2. yunkk ooo yunkk... sah2 kak noor komen kat atas tu tembikai susu... tah2 kak noor pon x tahu... he he he...

      Delete
    3. hahahaha....ce tanya uncle google..dia tahu tak?

      Delete
    4. nak google cemana.. nama pon x tahu... lawakkkk laaaa yunkkk! ha ha ha...

      Delete
    5. "Korea Melon"....buah tu hanya ada di Korea, China dan Japan je...okey..dah tahu nama kan..ce google..mesti jupe

      Delete
    6. Yunkkk ooo yunkkk... betul laa macam tembikai susu... mana datang kacuk betik plak? u fikir betik sape plak nih.. kah kah kah....

      The Korean melon (Cucumis melo L. var. makuwa) or chamoe (참외) is a type of melon primarily grown in Korea, China, and Japan.[1] The fruit is approximately 10 cm long and typically weighs slightly over 1 pound (0.45 kg).[1][2] It is smooth, yellow, and oblong with white stripes that run the length of the fruit.[1] It has white flesh that is juicy and sweet and the seed cavity is filled with small white seeds.[1] The flavor has been described as a cross between a honeydew melon and a cucumber.[1] The fruits are usually eaten fresh; with its thin rind and small seeds, the melon can be eaten whole.[1][2] The Korean melon can also be fermented, called chamoe jangajji.[1]

      Delete
    7. NAH KAU copy paste terus...heheee

      Delete
    8. Ha Ha Ha... Jay Emm dera SS... Amikk nahhhh paste terus... Ha Ha Ha...

      Delete
    9. Tembitik (tembikai + betik)... HAHAHAHAA

      Delete
    10. tikkai baru sedap! ha ha ha..

      Delete
    11. tak nampak cam nama buah klu tikkai.. huhu

      Delete
    12. amek ko...kakNam paste sume.. adik bradik timun eh buah tu...

      Delete
    13. ooo Korea Melon ya.. cantik rupanya..

      SS : tikkai ke jangan pertikai.. hehehe..

      Delete
  3. bukan si HH dah belajar Hangul level intermediate kan...kenapa dia x try skill tu ngan ahjumma....ahahaha...lawak!....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yunkkkk... Oooo... Yunkkkk... Kalu orang cakap bahasa jawa, bugis... Faham tak? Ha Ha Ha...

      Delete
    2. x faham sbb JM x belajar :-)

      Delete
    3. Sama macam hangul... Dia ada lograt lubuk paling dalam.. Hi Hi Hi...

      Delete
    4. anjuma ckp dialect lama2....hahhaha...

      Delete
    5. Cakap orang dulu2... Hi hi hi...

      Delete
  4. last trip JM beli gak instant rice ni...x de lah nk tanya cara nk masak sbb nasi tu dah masak...just panaskan je.....satu bekas tu leh mkn 2 kali sbb agak melekit dan cepat kenyang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang melekit.. Tapi sedap gak laaa... Ari tu HH masak dengan kari brahim...

      Delete
    2. kenapa melekit ? dalam tu dah siap2 ada air ke apa ?

      Delete
    3. bukan...nasi tu sendiri...ala-la nasi pulut

      Delete
    4. wooo gitu.. tp kalo mkn kt kedai2 korea made in malaysia ni pun nasi dia cem besaq n sticky..

      Delete
    5. SS x pernah lagi mkn korean food kat Malaysia ni melainkan kat kantin opis dulu...

      Delete
    6. korean restaurant kt msia diorg import beras dr korea...

      Delete
    7. riN..mana tahu ni keje kat kat kastam ke atau syarikat import export

      Delete
  5. JM suka sikap org Korea...kalau kita tanya..dorang akan cuba explain sampai kita faham...x kira dengan cara apa pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. So far.... Dorang memang helping...

      Delete
    2. tu yang patut puji.. bagus pelakon drama ni ye.. tak payah sush nk karang script..hehe

      Delete
    3. karang di laut Suida... hi hi hi...

      Delete
    4. Ye ke kak JM... nak gak g sana...

      Delete
  6. part yg paling JM suka adalah........................"Mulai hari ni... Kalu aku nak publish entry baru... Aku akan publish entry hanya pada jam 8:00 malam ke atas"...

    yeayy..boleh JM komen dengan senang hati...macih SS...loveeee u heheeheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tak nanti ada orang merajuk... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. merajuk pada yg sayang je heee

      Delete
    3. khas wat JM ka.. nampaknya I akan ketinggalan beberapa jam la nak baca entry baru SS..

      Delete
    4. kenapa Suida baca larut malam?

      Delete
    5. Sebab dia nak tara kuca tara kuca... pa bila larut malam... hi hi hi...

      Delete
    6. ahahahahaha......SS..SS...dia nk tara kucai ngan sape

      Delete
    7. amboii ada plak waktu untuk publish entry ya.. hehehe..

      Delete
    8. JM: bukan larut malam..tapi larut pagi..

      Delete
    9. nasib baik bukan bukit larut...lelama mengarut ahahaahah

      Delete
    10. Ala waktu kita kesibukan melayan en husband makan malam.... hhhuhu... tengah2 mlm.baru boleh komen sampai tertido...

      Delete
  7. Tak sabar tunggu kol 8 mlm esok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wooooo... woooo... not every nite! fengsannn laaaa! iskkksss!

      Delete
    2. HA.HA.HA.HA.HA.HA.HA.HA.HA.HA

      Delete
    3. Amboiii... gelak besau suida...

      Delete
    4. Saja la, sukaaaaaaa statement tu

      Delete
    5. nah SS every nite tuh.. kah kah kah..

      Delete
  8. wah popular tu...siap bg tahu time ank publish entry

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan sebab popular... Takut tak ada masa siang... Hu Hu Hu...

      Delete
    2. eleh Kak Nam.. sejak2 makin bizi layan peminat gitula dia ehehe..

      Delete
    3. siang hari sibuk keje lah CT mana sempat nak 'merepair' blog ehehehe

      Delete
    4. adus sakitnyaa tu disini hahaha.. ye la iols la x keje free time banyak..

      Delete
    5. Siang hari kita free malam gak waktu bz husband ada rumah huhuhu...

      Delete
  9. Replies
    1. Lebih kurang laa... Lebih senang malam... Hu Hu Hu...

      Delete
  10. hahaha Park Ten Sion tu kena sungguh ngan gaya dia.. banyak betul masalah dia sampai pose gitu.. hehehe

    nasiblah chef topi tinggi tahu.. kalo dak sila amek topi campak longkang..

    aaa senang gitu.. cr waktu yg kita selesa.. ye dak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia tensen dengan Quat Kang Kang agaknye! kah kah kah...

      Delete
    2. boleh jadi gak.. ngadap lain tu hahaha..

      Delete
    3. suka suki ja nak campak topi dia..hehee

      Delete
    4. apa guna topi tinggi microwave tatau..!! hahahah

      Delete
  11. salam. hee bahasa 'seusai' sastera itu memey cliche., ai laike ;p

    nk fantun sikit .. Masak sebiji di dalam peti, chef songkok tinggi memey terpuji !

    ReplyDelete
    Replies
    1. masak sebiji dalam peti? apa yg masak Wak?

      Delete
    2. Entah Wakk ni... Tetiba je masak sebiji... Sebiji pe Wakk????

      Delete
    3. Bila laaa org tu nak masak utk SS
      * Jeling Jay Emm... he he he...

      Delete
    4. maila umah wak pon fandaii masak perggh..

      yg masak sejibik tu biarla rahsia .., kehh

      Delete
    5. Wak pandai masak ke...JM pandai masak megi je....

      Delete
  12. Ahjumma Quat Kang Kang. Gelak gila-gila bila baca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap kannnn nama samaran tu? He He He...

      Delete
    2. Saya gelak sampai tersedak! Pandai SS bagi nama :)

      Delete
    3. Farrah..control gelak tu..meh gelak cara sis JM...gelak ayu....almaklumlah lah PINK lady ehehehhe;...sambil tekup mulut

      Delete
    4. Sis JM, tak leh control. Kalau baca entri2 SS, gelak, air mata,..air liur semua tak leh kawal hikhikhik :)

      Delete
  13. sabar je lah part drama korea live tu..kalau saya, saya cabut dah kak nam ooi..kang saya google je cara masak Nasik tu..tapi bagus betul part bersungguh2 memberi pertolongan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kite orang memang nak blah... Tapi dorang ni yang tahan2... Seboleh2 bersungguh2 nak terangkan... Ha Ha Ha..

      Delete
  14. YES, that part I tunggu.. SS bagi nama ikut suka hatik dia..hehe..
    Korean yang bagus.. ni cikgu2 patut cth.. terang sampai paham.. sampai student rasa nak muntah dengar...hahahaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terseksa jiwa raga woooo cikgu koya nak kasi pandai... Kah Kah Kah...

      Delete
  15. publish entry malam.. hurm..
    semalam sibuk wat entry ni ka..
    SS, jgn xcukup tidur tau..habislah klu migrain lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rupanya syg juga Suida pada SS ye?

      Delete
    2. yelah..nanti klu sakit sapa nak wat drama live kat sini.. rindu nak gelak besau..HA.HA.HA.HA.HA..
      nanti xdak la nama2 hebat macam
      ahjumma Quat Kang Kang , Ahjussi Park Ten Sion..hahahahaha

      Delete
    3. Suida... Cemburu tu maknanya sayang kan? Kan? Kan? Keh Keh Keh...

      Delete
    4. cuba tanya Jay Emm dia jeles x?

      Delete
    5. ke..keeke...keeeeekkekekekkeekeeeeeeeeeee

      Delete
  16. Tengok tajuk, i dah guest mesti ada drama lagi.. tapi drama kali ni baguslah watak2 tu..hehee..
    Korean, Jepun, n China ni mmg xmo belajar english ka sikit2..
    At lez simple2 word..Dulu I anti gila nak belajar english.. siap menyampah ngan cikgu2 BI..
    Bila keja hadap kau english sentiasa..even cakap ngan officemate..
    Tu terbawak2 dlm tulisan pun..padahal, vangang nak mampus english ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nam memang Quat Dra Maaaaaaa! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Hihihi panjang komen QA...

      Delete
  17. huhu..baca entry ni smbil tersenyummmmmmmm je .. xsbr tggu pkl 8 ..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamboiiii panjangnya senyummmmm... He He He...

      Delete
    2. ok... SS tuko masa laaa kalu camtu... Jay Emm nak pukul berapa?

      Delete
    3. JM nk pukul ...hurmm...hurm...hurm..JM nk pukul...x kisah pukul berapa pun janji SS selesa..okey!!!!

      Delete
    4. ye laaa tuh... 8:30 my cayunk dah membuta... penat katanya... ha ha ha...

      Delete
  18. tabik dengan semangat dia org utk terangkan apa itu microvave haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. semangat Waja je...Wira dan Persona x de heeee

      Delete
  19. entry kali ni xde lagu pulak.. baru nak nyanyi....

    ReplyDelete
  20. Berjalan sokmo SS. First akak sampai sini. ;)

    ReplyDelete
  21. pernah makan Korean melon tu, sedap mcm timun tapi manis..and crunchy..

    drama sebabak tu..kelakar tapi on the positive side, mereka ni kalau nk tolong bersungguh-sungguh betul..terus rasa terharu..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nohas....rasanya semanis Jari Manis tak?...kalau ye..nanti nk coba!

      Delete
  22. Salam SS..Kak Lya singgah sini..Wah bestnya dpt travel ..byk tempat mdnarik yg SS pergi ..Bestnyerr jelesx tgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm... Ha Ha Ha... Tak perlu jeles... SS jalan dekat2 je... Tak jauh mana pon...

      Delete
    2. ha'ah...dokek je kak Lya..6 jam je...kentut x hlang bau dah sampai ehehe

      Delete
    3. aaaaaa dekat saaangat. janji cop buku..

      Delete
  23. Buah pe tu ekk?? Honeydew kaa? SS xtry makan? Mcm menarik laa buah tuhh..hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. honeydew timun... takut nak try.. kang x cukup sekilo... nak beli satu tan! ha ha ha...

      Delete
    2. hahaah....overrrrr...agak2 buah tu leh masak kari x???? hak hak hak

      Delete
    3. arini mkn lauk kari ikan...

      Delete
    4. Deanna..BOLEH...masak KARIpap!!!!

      Delete
  24. Waaa...betul2 tinggi songkok nye tuhhh...patut laa terer guna microwave...hahaahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. makin tinggi songkok... makin terror fahaman microwavenya... ha ha ha... ni baru bab masak nasi... kalu masak kari... makin bertingkat2 laaa tinggi songkok tu ek!

      Delete
    2. huihhh....kalau terer masak kari agak2 tinggi mana laa songkoknye kan??? hahahahaha

      Delete
    3. Setinggi mangkok tingkat! ha ha ha...

      Delete
  25. Episod drama ni memang best! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunggu next episod! ha ha ha...

      Delete
    2. bagi JM semua episod BEST kalau SS yang tulis :-)

      Delete
    3. komen2 JM kali ni sweet aja.. xdak dah komen carik pasal..
      Dapat hadiah sekali 3 baik ye JM...HAHAHAHAAAA

      Delete
    4. Suida... Tiga hari berturut ni mood Jay Emm memang baik je... Tunggu mood dia meroyan... Abis laa SS... Ha Ha Ha....

      Delete
    5. Suida....i dapat something SuweeT dari SS..so perlu kuar perkataan suwit2 je...sbb nanti i nak tinggalkan SS for a week...biar dia rindu ehehehe

      Delete
    6. 1 week? habislah dia meroyan macam JM meroyan masa dia p Koya tu..hahaha..

      Delete
    7. JM meroyan ke time tu...tak lah...meme x ngaku eheheeh

      SS xkan meroyan...dia MACHO!

      Delete
    8. Dah baca entri latest,...pun best gak! :)
      Betul cakap Sis JM, SS mana kan nak meroyan,..dia kacak jelita macho bergaya.
      Kan SS kan?

      Delete
  26. Macam2 nama orang keluar bila kat Koya ni yerrrrrr..

    Haha.

    ReplyDelete
  27. si HH pelakon dlm drama microwave tu comel lah...ahhahahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan puji2 sangat RIn nanti HH kembang semangkok dalam microwave! Ha Ha Ha...

      Delete
  28. nasib laa ada si chef songkok tinggi tuh.. kalau tak jenuh laa menonton drama tanpa suara tuh..

    ReplyDelete
  29. ha ha...semangat nye!
    anyway orang2 tua kat sana memang sangat mementingkan seniority kan. ko jangan nak pandai2 duduk dalam train silap2 kena maki he..pernah kena dah dulu.hampagas punya ajumma..

    ReplyDelete
  30. Jelesnya tengok SS g travel

    ReplyDelete
  31. Pkul 8? Waktu kemuncak diana tgh bersilat dgn anak-anak, periuk belangan bagai....x pe. No expired date bw ss kn?

    ReplyDelete
  32. pertama nak citer pasal lagu yg touching2 ni . terkena pd diri . jadi drama air mata jap ... huhuhu . satu entry dpt 2 lagu ... heh heh heh . lagi bagus org malaysia . wpun ramai yg x pandai speak english tapi masih faham n tau perkataan english dan blh jelaskan wpun dlm broken english ... dlm pada plan tak berapa menjadi , dpt gak tgk drama ye . ramah le ajumma tu . nasib baik chef tau . klu x tau juga , sekolah tang mana lah dia belajar ... heeee

    ReplyDelete
  33. Assalamulaikum.hai kak nam... saja conteng nak jadi top commentar hahahahaa

    ReplyDelete
  34. ehhh dlm microwave boleh masak nasi ek... ingtkn panaskan makanan ja...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...