Wednesday, 29 April 2015

Kembara South Korea - Dongdaemun History And Culture Park (DPP)

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Cara nak menuju ke Dongdaemun History And Culture Park (DPP)... 

Direction :
1. Boleh naik Line 2, Line 4 atau Line 5...
2. Stop di Dongdaemun History & Cultural Park Station
3. Exit 1

 Good Luck!


Kalu u'ouls memang keluar dari subway...

Bolehlah keluar terus melalui pintu Exit 1 untuk terus menuju ke Dongdaemun History And Culture Park (DPP) tu...

Tapi...

Disebabkan aku gerak dari Doota Mall...

So...

Aku just lintas jalan aje dari Exit 14...

Jom! Kita lintas!

Rasanya... Kebanyakan drama Koya suka menjadikan Dongdaemun History And Culture Park (DPP) ni sebagai lokasi pengambaran!

Abaikan budak yang dah serabai nih... Rambut dia dah macam sabut kelapa... He He He...

Yang ni dia macho skit... Keh Keh Keh...

Aku suka juga struktur bangunan Dongdaemun History And Culture Park (DPP) ni.. 

More or less sama macam kat OCT Harbour di Shenzhen, China yang aku pegi beberapa bulan lepas...

Boleh baca kat SINI...

Actually... Aku suka tengok bangunan yang unik2 dan bersifat futuristic macam ni...

Dulu Kak Nam hampir2 nak jadi Arkitek u'ouls... 

Aku berangan nak jadi Arkitek macam Azhar Sulaiman... Hi Hi Hi...

Amboiiiii! Berangan tak agak2 kawwwwww Kak Nammmm...

Bila fikir2 balik...

Nasib baik jugak sekarang ni aku tak jadi Arkitek..

Kalu tak... Mesti kepala aku botak macam Azhar Sulaiman yang sekarang... Kah Kah Kah...

Tak ke memasal perhabis duit merepair rambut yang jahanam...

Tak ke leceh nak kena ulang alik Yun Nam Hair Care... Ha Ha Ha...

Actually... Aku just nak ikut jejak langkah abang aku yang dah berjaya jadi seorang Arkitek...

Tapi sekarang ni dia dah tak jadi Arkitek lagi dah... Pangkat dah besau... Penama tah pangkat dia... Aku dah lupa...

Walaubagaimanapun...
* Skema bafak.... Hi Hi Hi..

Impian aku nak jadi Arkitek tu karam di Lautan Hindi... Dah jadi Karam Singh Walia! Ha Ha Ha...

Sebab...

Pada hari ujian melukis kat UITM...

Tangan aku gigil tak henti! 

Otak pon tak boleh nak fokus...

Sebab... 

Aku kan raja datang lambat!

Berlari2 ke dewan exam u'ouls! 

Siap pelok2 water color dengan berus gigi lagi... Eh! Silap...  Berus lukisan lagi... Hi Hi Hi...

Orang lain bawak bag gadget lukis canggih2...

Aku?

Usung bag plastik yang mak aku beli kain ela tu haaa... Kih Kih Kih...

Bag plastik cap 'Kedai Kain Bali'... Ko hado?

Dulu tak ada Kedai Kain Jakel... Kalu ada dah lama Rozita Che Wan mempoyo.. Ha Ha Ha..

Dah berlari2 itik tu...

Mestilah satu badan peluh lencun! 

Bila dah penat... Dah busuk jahanam...

Dan masa pulak kurang....

Cemana nak siapkan lukisan dalam masa yang singkat...

Memang harapan Fazli Zainal laaaa kannnnssss!

Dapat pulak pemeriksa yang mukanya macam pelakon Zaidi Omar...
* Kenal? Tak kenal sila Google...

Lagi laa Kak Nam rasa macam nak patah riuk selera nak memberus lukisan...

Tak ada ke pemeriksa yang lagi kacak nan sado yang boleh buat Kak Nam rasa nak merecikkkk??? Keh Keh Keh...

Muka tua nan hado Wak soya basi tu jugak yang menempel kat dewan!

Tido malam mimpi ngeri Kak Nam terbayang Zaidi Omar... Even Zed Zaidi pon Kak Nam tak sudi... He He He...

Then...

Balik umah kena khutbah dengan Abang aku yang arkitek tu lahhh...

Pummm panggg pummm panggg dia bebel...

Kak Nam buat muka syiling doplosen yang tak berdosa! He He He...

Tu laaaa Kak Nammmm!

Suka main2...

Pemalas pulak tu...

Orang suruh belajar betul2...

Ko sibuk bercintan cinton monyet!

Haaaa kannnnssss... Melepasssssss satu peluang keemasan! 

Padan muka ko Kak Nammm!

Matilah maki2 diri sendiri... Ha Ha Ha...

Apa2 pon itu semua kenangan yang tak mampu Kak Nam lupakan hingga ke saat ini...
* Sengih...

Unik kan Dongdaemun History And Culture Park (DPP) ni...

Kak Nam melaram dengan GoPro...

So far aku puas hati pakai GoPro sebab very wide lens..

Dalam erti kata lain boleh amik gambar view luas even di tempat yang sempit...

Fokus kat muka Kak Nam yang tampan anggun tu aje ye... Yang lain2 jangan pandang... Buat2 laa tak nampak! He He He...

Aku tak berada lama kat sini...

Meronda lebih kurang aje...

Hari pon dah nak gelap...

Moh kita ke tempat lain...

Sempat singgah kat satu kedai make up... Betul2 kat depan pintu Exit 1...

Teman HH beli lipstik dia...

Minah ni... Bab2 melipstik nombor 1...

Kat situ je murah...

Tempat lain mahal...

Pastu...

Masa kami jalan2 dalam Dongdaemun Station...

Ternampak kedai jual bag!

Jom terjah!

Banyak giler bag kat sini...

Murah dan banyak stock!

Nampak tu selambak!



BERSAMBUNG...


151 comments:

  1. Replies
    1. Ehhh! Jumpa plak huruf P... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. ehh..i orang first hoyeeeeee...x boleh lah sayang...huruf tu x boleh tai kat notebook i nih...ce baca komen2 i ni rasa weird tak....kalau guna samsung tab no roblem

      Delete
    3. Buat step i ajar kat IG tu... Kalu tak boleh jugak shutdown Notebook tu... Shutdown taw bukan restart... Dah off jap pastu on balik...

      Delete
    4. dah try but its same..namfak nya ferlu hantar kedai huhuhuh

      Delete
    5. Windows 7? Zaman Tok kadok! He He He... You ada external keyboard x? Kalu ada boleh test dulu... Just nak tahu problem tu sebab keyboard atau sebab system... Rasanya masalah keyboard laa kot.... Try bersihkan skit ke keyboard tu.. Kot ada daki Jari Manis melekat kat situ.. Keh Keh Keh...

      Delete
    6. ahahahaha...jahat tau...keyboard tu tekan tak sekat...makna nya x ada something yg tersekat kat situ..huhuhuh...external keyboard fun x de..tak fe lah...esok hantar kedai

      Zaman tok kadok tu Windows X..namfak x leh tai huruf tu..kat ois guna Windows 8

      Delete
    7. keyboard dengan tuan keyboard samaaaaaaaaaa! Typo Error! kah kah kah! Lawakkkkkkkkkksssssss!
      *sakit perut!

      Delete
    8. ahahhaahaha...samfai hati tau

      Delete
    9. kahkahkah... kelakar baca ayat sis JM..mula2 pening pastu baru paham hurup P xleh tekan..hehe.. sabar jerlah. PIECE :-)

      Delete
    10. fiece yoooo! hatoilah...siksa jiwa raga tau x leh tekan huruf tu rasa dunia blog i dah gelab huhuhuh

      Delete
    11. gelab??? macam ejaan orang dolu2 aje! Keh keh keh...

      Delete
    12. Patutlah..ingat saja nak eja salah.. rupanya tak leh tekan P..
      Pang Pang para pam..
      hehe

      Delete
    13. hahaha lawak plak baca komen tanpa huruf P tuh..

      Delete
    14. huhuhu...FRUST tul...huruf P pulak yg wat hal..klau XYZ ke ok gak sbb jarang guna...huruf 'S' ke kih kih kih

      Delete
    15. Rasanya kalu huruf 'S' tu hilang... Malam tadi jugak kot Jay Emm ketuk pintu kedai komputer suruh repair... Keh Keh Keh...

      Delete
    16. ahahahaha...komen paling Win!!!

      Delete
    17. Ehh....JM dh leh taip P...tahniahhh...hahahaha

      Delete
    18. Parah juga ye penyakit P keyboard sis JM. Cuba pujuk rayu dia, tunjuk gambo SS di puncak gunung ke,...mana tahu boleh sembuh dengan ajaibnya ;)

      Delete
    19. lawak hari tanpa P adik JM...

      Delete
    20. Parah typo kak JM ni hihihihi... kalah doh la queen ni

      Delete
  2. sebelum masuk bulan mei...JM nak jumlah komen 444 boleh tak? eheheheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je Yunkkk.. Jiwa dan raga pon boleh ku serahkan... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. kah kah kah..ore tak dok keje mmg camni NS

      Delete
    3. dah lebih tu.. kak JM komen dah 445.. terlebih 1 komen..

      Delete
    4. Semangat sis JM! Semangat!

      Delete
    5. kak JM selalu bersemangat.. hehehe..

      Delete
  3. ini salah satu lokasi drama "A man from a star"...ernah tgk? ..

    ce baca ayat tu...what is wrong?

    ReplyDelete
    Replies
    1. U close dulu application yang u pakai tu... Pastu masuk balik...

      Delete
    2. close alication? i on google crome je ni...hurmm...mmg fening n frust tull...time ni lah dia nk wat hal huhhu

      Delete
  4. Zaidi Omar?..JM kenal bila tgk drama "menantu beracun'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang dengan Sakinah tu kan? Haa yang tu laaa... He He He...

      Delete
    2. tgk sambil tutu mata sebelah...malu! caya tak ke keh keh

      Delete
    3. tutu tu apa?
      *saja carik pasal..
      hahaha

      Delete
    4. Sis JM nak pinjam P saya? Hari ni saja carik pasal :)

      Delete
    5. Abis laaa Jay Emm... Dengan Cikgu Ceketed sekali dah pandai carik pasal! Padan muka Jay Emm... keh keh keh...

      Delete
    6. ahahaahahah.....nasib baik lah si Pi tu buat hal...kalau x mmg susah nk dafat komen x skema dari Farrah

      Delete
    7. Kaka JM ekin pun byk huruf P ni

      Delete
    8. Keyboard apa Dak Ekin ni pakai ada banyak huruf P?
      Hikhik sekali-sekala belajar cari pasal sebab ada sifu SS ajar :)

      Delete
    9. Keyboard hp la sekali taip keluar p bnyak mcm ni ppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppp
      Ahahaha

      Delete
  5. dah lama tak tengok Karam Singh tu berfantun....masih ada lagi ke dia tu ke dah karam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah... Dah kojol agaknya... Kah Kah Kah...

      Delete
    2. Salam. Hee tiba2 wak teringat fantun karam singh walia .. "Hujan emas di negeri orang (korea lettew), hujan batu di negeri sendiri (skudai pon bole), lebih baik hari tak hujan"

      Delete
    3. tak baik ckp org kojol tauuu., kajol takper., harhar2

      Delete
    4. dah karam di lautan.. hehehe..

      Delete
    5. dah lak kat dia...sihat ke x dia eh

      Delete
    6. Xlarat nk gelak komen JM tnpa huruf P...nahhhh sy bg huruf kt JM..guna jimat2 tau....


      PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP

      hahaahahahhaah

      Delete
    7. Adeiiii!!! Komen si kari ni lawakkkk betul! Keh Keh Keh...

      Delete
    8. keh keh keh..kena kejar dgn JM kang...

      Delete
  6. nak tgk kak Nam calit lifsik sikit boleh? warna fink!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah macam bercakap dengan orang pelat! Keh Keh Keh..

      Delete
    2. ahahahahah....gelak la..gelak kan i heheheh

      Delete
    3. i nak kena cakap F language dengan u nih laa ek??? Kah Kah Kah...

      Delete
    4. ahaahahaha....namfak nya macam tu lah...dah shutdown but still same...huhuh...baru berangan nk ufdate blog this weekend huhuhu

      Delete
    5. Elelelele... Time2 gini laaa baru nak cakap update blog kononnnnn... Harapannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!

      Delete
    6. ahahahaah...selefas dafat komen2 manis dari u lah nih

      Delete
    7. nafe u tak komen fakai tab aje? nafe nak komen fakai notebook? Kah Kah kah... Namfak tak i dok 'F' kan u??? ha ha ha

      Delete
    8. guna tab slow dan kemungkinan salah tekan keyfad juga tinggi..ishhh...mcm felik je tai guna guna huruf F ni rasa seferti org x de gigi

      Delete
    9. ari ni u jadi orang France laa ekk! kah kah kah...

      Delete
    10. fening I u ols.. haha..
      terbayangkan JM bercakap depan2 dgn stail yg felat..hahaa

      Delete
    11. hehehe tak boleh nak baca komen kak JM.. lawak bunyinya.. bila huruf P ditukar dengan huruf F..

      Delete
    12. huruf P merajuk! huuwwwaaaaaaaaaaaaaa

      Delete
    13. cakap kat P... Piiiii aarrrr...
      hahahaha

      Delete
    14. Piii aaarrr tu ape..ke nak tulis Piii Kayyyyy Arrrrr...jgn memain hahahaha

      Delete
    15. Bunyi komen f sis JM kalau dibaca, macam orang lidah bengkak hihihi :)

      Delete
    16. Akak cadangkan JM up entry pasal hurup P....mesti best baca.

      Delete
    17. cadangan yang baik tu NM! Jay Emm patut up entry Lost P... he he he...

      Delete
    18. ahahahah...kak Nasa dah fandai melawak sekarang

      Delete
    19. Fenangan felat JM...semua org dh jadi felawak....adehhh...hahahahaaha..xlarat nk baca komen felat JM...ngekek ngekek mak iloi iloi gelak.....hahahahahah

      Delete
    20. Hahahahahaa patut la komen kat blog ada ttgl p

      Delete
  7. laaaa... dari atas smpai bawah komen sis JM je ke... dasat dasat. memg aim 444 komen sguh ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat bawah tu SS dah tulis 'komen tu jangan skema sangat'... Jay Emm orang yang paling x skema! ha ha ha...

      Delete
    2. sbb dulu JM jawab exam x ikut skema jawafan..so terbawak2 until now...caya tak ahahahahah

      Delete
    3. kak JM felat tak hingat dunia..

      Delete
    4. sbb dia ingat AKHIRAT! HAHAHAHAH

      Delete
    5. Taubat Jay Emm Taubat... Keh Keh Keh...

      Delete
    6. orang cakap nak ubatkan orang gagap, kena penampor....kalau felat nak ubat macamana ek?

      Delete
    7. kena penerajang baru baik felat tu! Kah Kah Kah...

      Delete
    8. kalau kena fenerajang bukan felat je hilang dgn orang2 tu kojol

      Delete
    9. Felat felat pun tetap jafi pojaan hati SS :)

      Delete
  8. Mak adalah heran..tempat kak Nam seharusnya nampak lengang je..padahal kalo ikutkan manusia koya ni selalu menyesakkan. Macho kontrol okehh jangan jadik abang Sado.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu nak lengang... Mak kena gi Winter... Orang Koya tak kuar... Dok dalam selimut... Keh Keh Keh.. Kak Nam sado part lemak... Jangan pandang! Ha Ha Ha..

      Delete
  9. Bangunan tu macam seupa sikit dengan bangunan-tak-ingat-nama-dia-apa yang dekat Chicago.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tak pernah sampai Chicago.. SS makan cekedis je... He He He..

      Delete
  10. Kak Nam nak jadi arkitek ke dolu2.. apa ni Kak Nam, bercintan cintun sampai melepas impian..patut kena bebel.. abg kak nam garang erk?hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak jadi arkitek pon tak pe laa... Kak Nam sampai jugak Koya.. Abg Kak Nam pon tak sampai lagi... Poyo tak? Ha Ha Ha...

      Delete
  11. Bagi U bangunan tu unik2, bagi I sesetengah tu nampak gerun.
    I memang sesuai jadik dak kampung sampai bila2 la.. haha..
    tak leh nak tengok hutan bangunan yang pelik2 ni..

    ReplyDelete
  12. ssssssssssss susahnya nak komen kat sini...agak lain kawasan yan slow kot...tapi blog lain ok jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikkk! Ada penyakit keyboard macam Jay Emm jugak ke nih? Ha Ha Ha...

      Delete
    2. rupanya bukan charactar 'P' je rosak..rupanya sob sob sob....

      Delete
  13. teringat lagi time exam SPM dulu.. kerana teman member ambik barang lukisan tertinggal kat asrama, kami masuk lambat ke dewan peperiksaan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tak pernah belajar lukisan secara formal... Hu Hu Hu...

      Delete
    2. Saya amik lukisan masa spm sebab malas belajar! Nak cukupkan 9 subjek je ;)

      Delete
  14. dulu lepas SPM teringin nak jadi interior designer.. tapi cita2 tak kesampaian..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe... Berbanggalah jadi diri sendiri pada hari ni...

      Delete
  15. boleh ikut pergi ke korea nanti..very soon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM xnk ikut abe MKL...pegi bulan 6 PANAS...lebih panas dari Msia..i kan puteri lilin nanti cair!!! hihihih

      Delete
    2. yunkkk oooo yunkkk... Bulan 6 belum panas lagi... Masih sejuk taw... Cuma Abam MKL kena sediakan payung... Memang musim hujan bulan 6 tuh...

      Delete
    3. baru2 ni JM pegi tgh panas sgt...muka i sunburn

      Delete
  16. umakkkaiii gambar last paling win. Borong beg lah SS. yahuuu.!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sana SS mmg borong bag... Bag petak famous kat sana... Ha Ha Ha...

      Delete
  17. apesal ss tak join hh beli lipstik sama :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. my dear Smile! SS x pakai lipstik! SS pakai celak! :-)

      Delete
  18. yeay....mlm ni JM x felat lagi..nasib baik ada external keyboard utk Tab..JM beli semasa ke Guangzhou dulu...terima kasih SS bagi idea kat JM...loveeee u!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. So... Confirm keyboard yg rosak... Next time jangan ketuk2 keyboard tu... very sensitif tu... Arasso?

      Delete
  19. Kalau kak nam jadi "arkitek mesti dh de bangunan cenggitu kt mesia nihhh....mesti org koya shooting kt mesia....kannnnn hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nam tak mo jadi arkitek! Buat penat je buat bangunan! kak nam nak jadi david copepil (lantak la salah eja) nak ilangkan bangunan! keh keh keh...

      Delete
    2. Amboii..org len penat wat SS tlg hilangkan...kalau cenggitu nak suh SS hilangkan GST...leh x? Opsss..kena akta hasutan kang...larikkkk...hahahah

      Delete
  20. Menangis Azhar Sulaiman baca statement SS hihikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti Azhar Sulaiman kire setiap helaian baki rambut yang tinggal... keh keh keh..

      Delete
    2. Dah kira baki rambut, meraung plak dia nanti ;)
      Suida...oh Suida?!

      Delete
    3. Hahaha azhar xder rambut nk kiratmcm ner tu

      Delete
  21. owh , ss x masuk bangunan tu ekkk ... klu ss jadi arkitek , lagi poyo tu ... heheheee . harap azhar sulaiman x jumpa blog ni sbb dah kena umpat kaw2 gitu ... heh heh heh .

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti azhar sulaiman nak lebatkan rambut! keh keh keh...

      Delete
    2. kalau nk lebatkan rambut boleh juma Suida :-)

      Delete
    3. Hikhikhik betul, boleh jumpa Suida :)

      Delete
    4. Nti p share kat fb azhar hahaha

      Delete
  22. Nak citer pasal DPP ke nak citer pasal arkitek? Habislah, kalau sesiapa pergi rumah SS pastu sama-sama tengok album gambar sambil selitkan kisah di sebalik gambar, gamaknya seminggu tak habis lagi nengok kot! hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laaaa cikgu! kan SS dah cakap! jangan baca blog SS ni! nanti cikgu MENYESAL! kah kah kah...

      Delete
  23. Tersentap Azhar Sulaiman bc blog kak Nam nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tetanjat boboi... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. bangga idong kembang kuncup nama dia Kak Nam seru..

      Delete
  24. Tak boleh nk bayang kak nam jdi arkitek tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bayangkan Kak Nam jadi botak! he he he...

      Delete
    2. Hahahaha botak jadi kakak macho la

      Delete
  25. Xblh nk bayang SS jdi Arkitek hihihi

    ReplyDelete
  26. Kuat nya HH beli liptick... SS xbeli ke beli warna PINk baru auwwweee hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tak leh beli kaler PINK... Nanti ada orang jeles..
      * Jeling Jay Emm... He He He...

      Delete
    2. Kalu JM jeles beli kat dia

      Delete
  27. Ya Allah sakit ferut saya baca komen2 kak JM kat atas! Kekekeke!

    Saya dulu pon nak jd architect, belajar sekerat jalan pastu tukar hala tujuan. Masa tu memang orang sekeliling (dan juga orang atasan) bising tapi nak buat macam mana kan, dah tak sesuai dengan kita. Tapi macam cakap SS, be proud of what we are now.

    (Alamak, komen skema pulak!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha komen skema skali skala tidak mengapa..

      Delete
  28. Zaidi Omar...misainya jadi pojaan hatiku..hehe..

    pernah baca ramai yg komen bangunan tu tak sesuai dgn Dongdaemun yg bersejarah..tapi kita tak kesah kan..suka futuristik buildings..

    ReplyDelete
  29. bangunan ni cantik tapi kalo p mmg amek gmbr bangunan je ke ?
    xde activity lain ?

    ReplyDelete
  30. tu dia la... org suruh p mngaji dia p bercinta....

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...