Sunday, 26 April 2015

Kembara South Korea - Namiseom

*** Conteng Dinding*** 

Lately...

Kak Nam diserang wabak MALAS...

Ada sesape tahu tak apa ubat untuk wabak MALAS? Ha Ha Ha...

Jadi...

Sementara Kak Nam cari penawar MALAS ni...

Kak Nam kasi u'ouls cuci mata dulu laa eh kat sini sambil layan lagu2 pilihan Kak Nam...

Kak Nam dah mula jatuh cinta kat lagu "Hujan Sepi"... He He He...
* Senyum...

Al-maklum kat Koya sekarang ni pon tengah hujan! He He He....

Sekali sekala...

Untuk entry kali ni....

Bior gambar yang bercerita buat sementara waktu... Dan berhiburlah dengan lagu2 background yang Kak Nam baru masukkan dalam Pondok Burukss ku ini....

Boleh kan kan kan????

Lagipun.. Kalu Kak Nam taip panjang2 bukan u'ouls baca pon... 
* Statement bakal kena caci maki bertubi2... He He He...

Kalu Kak Nam dah pulih dari wabak MALAS ni nanti...

Barulah Kak Nam masukkan caption...

Sila laa refresh key F5 ye... Dan prepare lahh internet data semaksimum mungkin...

Kalu rasa tak sanggup tunggu...

Sila laa terjah blog Jay Emm...

Blog Jay Emm dah update 80 juta kali pasal Koya! Kah Kah Kah...
* Statement carik pasal... 

Jay Emm a.k.a Bloger Rerupis u'ols!
* Nak tahu apa itu Rerupis tanya Jay Emm... He He He...

Pondok Burukss Kak Nam tak best mana pon! Tak ada aura! 
* Tunggu Kak Nam tepek muka dengan Aura White!... He He He...

Tapi... Tapi... Tapi...

Kak Nam amat berbesar hati untuk melayan apa juga pertanyaan yang mungkin bersarang dalam tengkorak u'ouls tentang apa jua topik berkaitan dengan mana2 entry Koya Kak Nam setakat ini ek... Diulangi hanya PERTANYAAN (tanda soal '?') sahaja ok bukan PERMINTAAN (ayat penyata)!!! Dan Kak Nam akan pilih memana soalan2 u'ouls yang paling comel untuk di update dalam posting ini nanti...

Sila kemukakan soalan bertubi2 bermula sekarang! Tamat sebaik sahaja Kak Nam update entry Koya yang baru...


*** Soalan paling comel dari pembaca yang comel ***

Jawapan : Wa'alaikumsalam... He He He... Thanks sebab selama ni jadi silent reader SS... Now dah berani munculkan diri... Eh! Dah macam ikan kaloi bawang merah plak... Ha Ha Ha... Just kidding! Masa SS datang Nami... SS sampai sana awal pagi... Dan pada musim End Winter... Memang tak ramai... So... Tips untuk datang ke Nami adalah... Silalah datang awal pagi untuk elak bertembung dengan orang yang terlalu ramai... Autumn? Memang musim yang sarat dengan orang ramai... He He He...


Jawapan : SS akan berikan details budget pada penghujung episod Kembara Koya SS ni nanti... Harap bersabar menanti ye... He He He...


Jawapan : SS jumpa Lee Min Ho... Nanti SS tunjuk gambar tu.. He He He...


Jawapan : Dah 3 kali Fayyadhah sebut perkataan gila tu... Maknanya perasaan itu adalah gila... Kah Kah Kah...


Jawapan : Rasanya SS dah banyak kali jawap soalan ni... Setiap kembara SS.. Orang akan tanya soalan sama... Boleh rujuk entry SS yang lepas ye... He He He...


Jawapan : Kekasih No 1 wujud sebelum Drama Winter Sonata... Sebab itu Kekasih No 1 tidak diceritakan dalam Episod yang lepas sebab tak ada kaitan langsung... Hu Hu Hu... Tunggulah memana entry yang mungkin boleh selit cerita tentang Kekasih No 1 tu ek... Ha Ha Ha...


Jawapan : Huh! Susah nak jawap dengan tepat soalan ni... SS jarang tengok jam walaupun jam melekat hensem kat tangan... Keh Keh Keh... Tapi SS ikut waktu gambar dalam camera SS la ek... Lebih kurang...  SS bagi anggaran masa je ek... Dari GH dalam jam 6:00 pagi waktu Koya... 6:00 pagi tu dah terang benderang... Naik subway dari Sinseol-Dong Station... Then sampai kat Cheongyangni Station dan buat transit ke Sangbong Station... Gedebak gedebuk dalam 6:30 pagi... Kat Sangbong Station menunggu around 30 minit... Then... Naik train ke Gapyeong Station around 1 jam lebih... Betul2 sampai kat Gapyeong Station jam 8:20 pagi... Menapak kuar... Gedebak gedebuk dengan driver teksi... Then... Terus amik teksi ke Gapyeong Jetty... around 5 minit dah sampai... Beli tiket ferry... Menunggu... Then dari Gapyeong Jetty naik ferry jam 8:45 pagi... Menunggu lagi... Betul2 sampai ke Namiseom Jetty jam 9:10 pagi... So... Total hours yang diperlukan adalah lebih kurang 3 jam perjalanan... Hu Hu Hu...


*** Namiseom ***

Hari ni 14 March 2015...

Aku bangun tido dengan mood bermalas malasan...

Penat semalam pon tak hilang...

Hari ni kena tambah penat baru...

Pagi ni... 

Mandi...

Tapi...

Aku kena hati2 basuh rambut...

Tak nak jadi macam pagi semalam...

Pagi semalam Kak Nam terbasoh rambot Kak Nam dengan sabun cuci tangan u'ouls!

Sedih tengok rambut Kak Nam dinodai.... He He He...

Keras kejong terus rambut aku...

Dah siap2 mandi...

Dah mewangi Akim Ahmad...

HH plak masuk toilet...

Terjerit jerit minah tu dalam toilet sebab heater kejap sejuk... Kejap panas nak terbako.. Kena pandai control...

Amekkk kawww... Nak tersiat kulit... He He He..

Sementara HH mandi...

Aku capai baju thermal...

Hari ni kena salut satu badan dengan baju thermal....

Kalu tak.. 

Parkinson Parkson laaa Kak Nam... Ketar2 tahan sejuk macam beberapa hari lepas...

Memula aku sarung suar Thermal...

Tengah nak sarung suar Thermal "Alamakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk! Apsal kecik plak suar Thermal nih????"...
* Terperanjat Wan Maimunah...

Sejak bila pulak badan Kak Nam membesar bagai johan? Dulu muat je...
* Buat2 tanya soalan bodoh... Padahal sedor diri... Aku yang dulu bukan yang sekarang Tegar...

Jadi...

Kak Nam paksa2 diri.. Sarung jugak suar Thermal tu... 

Dah macam menyarung nangka u'ouls... He He He...

Terlompat lompat Kak Nam macam kera kena belacan...

Pastu guling2 terkangkang2 atas katil dok menyendat suar Thermal tu...

Nanges nanges Kak Nam... Paksa paksa bontot ni mengecik! 
* Tak memasal maki maki bontot sendiri... Ha Ha Ha...

Bila dah berjaya sarung "Alamakkkkkkkkkkkkkkkk! Pendek pulakkkkkkk!"...

Mampos! Lagi gormal!

Dah tak memasal... Aku terpaksa melondehkan skit suar Thermal tu supaya ke bawah skit...

Adoiiiiii! Nasib baik lah Thermal tu dipakai kat dalam...

Kalu kat luar????

Tak ke nampak macam sarung cempedak nangka berjalan2 kat Koya! He He He..

Dah settle pakai suar Thermal...

Aku pakai baju Thermal plak... 

Baju Thermal pon singkat... Adeiii... Lantak!

Dah siap2...

Dah kacak jelita... Dah tampan anggun... He He He..

Aku pon naik tingkat atas...

Breakfast apa yang patut...

Plan pagi ini adalah nak spend time separuh hari kat Namiseom atau juga disebut Nami Island...

Direction :
1. Naik Line 1
2. Transit di Cheongyangni Station
3. Naik Line 4
4. Transit di Sangbong Station
5. Naik Gyuongchun Line 
5. Stop di Gapyeong Station
4. Exit 1
5. Naik Taxi ke Gapyeong Jetty
6. Naik Ferry ke Namiseom

Good Luck!

Info lanjut berkenaan Namiseom boleh terjah di SINI...


Nak naik subway menuju ke Gapyeong Station ni ada tricky skit...

So... Kena pelan2 fikir... Supaya tak tersalah naik subway...

Posibility untuk korang tersalah naik train adalah tinggi... He He He...

Actually.... Tips yang aku beri tu adalah laluan subway biasa...

Kalu nak naik ITX pon boleh... Which is train express dari Cheongyangni Station ke Gapyeong Station tu... Masa perjalanan memang singkat... Tapi harga tiket agak mahal...

Kalu tak rushing better ikut laluan biasa aje...

Sesampai aje kat Cheongyangni Station...

Aku dok tercanggak...

Pelan2 fikir...

Ehhh! Banyak pulak laluan dan signboard kat sini...

Kalu nak naik ITX boleh ikut laluan ni... Kalu nak ikut laluan biasa kena ke hujung lagi...

Sampai kat hujung...

Tercanggak lagi...
Nasib baik ada signboard Hoegi... So... Follow arah Heogi..

Then...

Turun kat Sangbong Station...

Masa kat Sangbong Staion terpaksa pulak menunggu train agak lama...

Dalam setengah jam kot...

Bebaik station tu lenggang... Terus ramai orang...

Kat station tu tak ada kerusi...

Berdiri lah aku kaku di sini melabohkan ponggong....

Dah laa sejok!

Merah2 dah hidung ni...

Berair2 kehingusan! Ha Ha Ha...

Kak Nam mengeletat sejuk... Dah macam ninja.. He He He...

Aku dan HH dok kat tepi booth kedai untuk halang badan dari kena tiup angin pagi...

Sekian lama menunggu...

Akhirnya train pon sampai...

Selesa dapat duduk dalam train dengan aman dan damai...

Dapatlah juga berpanas skit... Hu Hu Hu..

Dalam lebih kurang 1 jam perjalanan...

Barulah kami sampai di Gapyeong Station...

Lengang u'ouls...

Bestnya jalan2 dalam keadaan tak ramai sangat orang...

Ni lah Gapyeong Station... Cuma ada Exit 1 aje...

Mari kita naik teksi...

Teksi berderet tunggu customer depan Gapyeong Station...

Antara dialog busuk HH dengan Ajussi drebor teksi...

HH tanya "Nami eol ma e yo"
* Nami brapa?

Ajeossi jawap "sacheon"...
* 4,000.00

HH panggil "Ajeossi!!"...

Ajeossi sahut "mwo"
* apa

HH mintak discount "kkakk-ajuseyo"...

Ajeossi sengeh...

Inilah Ajussi yang bawak kami ke Gapyeong Jetty...


Sampai aje kat Gapyeong Jetty...

Tambang teksi adalah mengikut meter...

Huh! Selamat tak kena bayar KR 4,000.00 tu...

Just bayar KR 3,600.00 untuk satu teksi ek... Bukan kira per head...

Ada dua alternatif untuk ke Namiseom... First adalah naik Ferry... Kedua Zip-Wire...

Zip-Wire di kejauhan...

Memang best datang awal pagi kat sini...

Tak ramai orang u'ouls...

Wahhh! Lapang rasa dada ku... Luas pandangan mata ku... He He He...

Sampai aje terus beli tiket...

Harga tiket entrance dan ferry return adalah KR 8,000.00 seorang..

Inilah tiketnya...

Mari kita tunggu ferry...

Masa nak melepasi Immigration ni...

Crew ticketing tanya kami "Where are you come from?"...

Kami jawap "Malaysia"...

Then suruh kami masuk...

Aikkk! Tu jek nak tanya? Hurmmmm...

Ikut laluan ini...

Dorang baru nak kemas bersihkan kawasan sekitar... Aku dan HH dah terpacak kacak kat sini...

Ohhhhh! Indahnyaaa pemandangan ini... Hanya beberapa ketul aje manusia... He He He..

Aura2 Winter Sonata sudah mari u'ouls... He He He...

Tak sempat nak explore sampai sini...

Percaya tak? Aku dan HH adalah orang pertama masuk naik Ferry ni... He He He...

Dalam ferry ni agak luas... Kami boleh rehatkan bontot dengan senang lenang... He He He...

Jom kita tengok apa ada kat luar.. Indah kan pemandangan pada jarak ini? Hu Hu Hu...

Apa si HH buat kat situ tu? Ehhh! Cepat naik amik gambo aku! Haishhh!

Comel? He He He...

Tu diaaa... Para Ajummah mengambil gambar secara berjemaah... Siap tolak2 aku lagi... Bongok!

Bak tajuk lagu Raja Ema "Mentari di Korea"... Sape pernah dengar lagu tu? Angkat tangan! He He He....

Pemandangan sekitar...

Bukit yang tandus... Pokok semuanya kering...

Di sudut ini...

Perjalanan tak amik masa yang lama pon.... Sekejap aje...

Yeah! Dah sampai!

Kat memana dalam Koya ni... Mereka lebih suka letakkan batu besau macam ni...

Kedatangan kami disambut oleh Milah Bogel! He He He... Merecekkkk u'ouls!  Kah Kah Kah...

Naminara kami datang dengan lenggang lengoknya...

Ini yang ku lihat...

Kenangan ku tercipta di tahun 2015... He He He...

Mari kita amik mood Winter Sonata di sini...

Menghijau je sekeliling...

Cik Kak tu nak ke mana pulakkkkkk tuhhhh?

Baru sampai sini...

Rasa macam tak larat nak berjalan...

So... Lepak2 dulu...

Hidung aku dah berair2...

HH pon dah tak tahan sejuk...

Berangin sepoi2 bahasa u'ouls...

Jom picnic! Yes! Aku suka picnic!

Dah sedap2 mencekik...

Tetiba air tak de...

Haaa... Berlari si HH gi kedai...

Air ni sedap... Yes! Aku suka sparkling... Kalu gi oversea aku akan cari sparkling...

Dah puas makan...

Kami pon explore sekitar Namiseom ni...

Tak banyak yang dapat diceritakan...

Jadi layan photography aje laa ek...

First kiss katanya...

Lagi...

Ini ungun api betul ek... Boleh panaskan badan...

Jauh kan aku berdiri dari unggun api tu... Sebab aku alergy asap!

Malaysia turut berada dalam list... Bangga u'ouls!

Entah apa dicarut kat situ... He He He..

Macam busut je...

Ada surau di sediakan di sini...


Kalu nak sewa basikal pon boleh... Tapi aku malas... Basikal kat umah aku pon dah jadi tukun! He He He...

Jom lepak sini...

Kak Nam mencekik Churos... Panjang giler Churos kat sini... Hu Hu Hu...

Love is just a word until someone special gives it meaning... Betul tak Jay Emm? He He He...

Photo collection Winter Sonata masih berada di sini...

Apakah dialog yang sesuai untuk gambar ini?

Kak Nam miang pelok Jun Sang! Ha Ha Ha... Sesape yang pernah bergambar dengan statue ini boleh agak berapakah ketinggian Kak Nam! Ha Ha Ha...

Kami tinggalkan jejak kami di sini...

Tercapai sudah impian sejak lebih 10 tahun yang lalu untuk menikmati dan merasai aura Winter Sonata di sini...

Terima kasih HH sebab meluluskan proposal aku setelah di reject lebih dari 80 juta kali... Keh Keh Keh....

 Mari feeling2 Jun Sang di sini... Keh Keh Keh...

"Pokok besor pon ko siram Dinnnn!"... Dialog Pendekar Bujang Lapok... He He He...

Apa yang u'ouls nampak? He He He...

Salji masih membeku... Patut lah sejuk nak termampos...

Pohon cinta yang dulu mekar berbunga... Kini tandus tiada bermaya... Cer teka lirik lagu apa?

Pilihlah arah mana nak pegi...

Ada tomb kat sini... Tak nak dekat... Takut kang ada yang mengikut balik Malaysia... Kang jenuh nak hantar balik... He He He..

Pokok krismas dari botol...

Marilah kita balik...

Perghhh! Ramai giler ok time ni...

Masa ni dah tengahari...

Dorang langsung tak beratur...

Tapi tidak ada adegan tolak menolak berlaku pon...

Cuma...

Bila sesak...

Kami terpaksa berhimpit...

Aku dengan HH dok curik2 potong barisan ke depan... He He He...

Akhirnya dapat masuk ferry...

Bye2 Namiseom...

Sesampai aje kat Gapyeong Jetty...

Makkkkkk oiiiiiii!

Beratur panjang ok yang nak ke Namiseom...

So... Please avoid ke Namiseom waktu tengahari!

Keluar dari Gapyeong Jetty...

Kami terus menapak ke depan untuk cari teksi...

Membetis peha Fara Fauzana sampai ke depan u'ouls... He He He...

Ada bangunan ini...

Jangan risau ye u'ouls..

Teksi memang banyak...

Tak perlu tunggu lama pon...

Skrip busuk HH "subway eol ma e yo?
* subway brapa?

Ajeossi jawap "Samcheon"
* KR 3,000.00 aje u'ouls... Lebih murah dari waktu pegi... Tak pakai meter pon...

Dalam teksi suasana ini yang berlaku...

Ajeossi cuba meramas mesra... He He He... "Namiseom joh-ahae?"
* Suka Namiseom?

HH jawap dengan penuh kasih sayang... He He He.. "Joh-ahae"
* Suka...

HH menambah "Jonen hangukko cogem haeyo"...
* Saya cuma tahu cakap hangul skit2 je...

Ajeossi senyum dan terus senyap... He He He...

Kami menuju semula ke Gapyeong Station...

Ke manakah kami selepas ini?


BERSAMBUNG...

192 comments:

  1. Boleh sy tya...soklan pe yg patut sy tya x? Hahahahaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tanya soalan bodoh kat saya.. Nanti jawapan bodoh juga saya kan diberikan... Keh Keh Keh..

      Delete
    2. Hahahaaha...soklan bodoh tu mcm mn? Saje carik pasal kannnnn

      Delete
    3. Cubalah bagi satu dua soalan bodoh, sis. Bersedia terima jawapan epik SS :)

      Delete
    4. Sila laa kemukakan soklan bodoh... Ha Ha Ha...

      Delete
    5. ok...cth soklan bodoh....nape driver yg gmbr kat atas pakai spek dalam gmbr bwh driver dia xpakai spek?? hahahahahahahaahaha

      Delete
    6. Bodoh giler soalan! Tak de soalan bodoh lagi????? Keh Keh Keh Keh Keh Keh...

      Delete
    7. Keh keh keh...takut trus jd bodoh lepas tya soklan bodoh...hahahaha

      Delete
    8. hahaha memang bodoh laa bunyinya..

      Delete
  2. Sape kate xde yg baca...sy baca tauuĆ¹....xtinggal 1 titik pon...kegigihan sy kebanggaan sy...hahahaahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hidup kari! Hidup kari! Hidup kari! He He He..

      Delete
    2. Itulah SS ni,...kita sampai tak jadi kerja selalu nak habiskan entri dia....

      Delete
    3. betul tu...rasanya saya spend lagi lama baca entry SS dari taip entry kat blog sendiri..hahahaa

      Delete
    4. Sal..ko baca ke mengeja heheheh

      Delete
    5. JM..sal mengeja sambil membaca...tol x sal? Hahahaha

      Delete
    6. Sape surohhh korang baca... Kan dahhhh MENYESAL! He He He..

      Delete
    7. sapa buat kari?? hehehe..

      Delete
  3. Byk nye gmbrrrr...tp bl tgk gn hp ni xpuas lak rasnyeee....kena tggu blik umah dulu laa baru leh tgk...ni dok ngadap parlimen lg ni..hya de hp jerr....huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jugak tengok kat TV... Atau kat panggung wayang... He He He..

      Delete
    2. Vah vah vah..setarap dgn retis dah kak nam...smpi ke panggung wayang tuuuu...hahahah

      Delete
  4. Eh...oppa mne yg jd driver tuu? Won bin kerr?? Hehehehe

    ReplyDelete
  5. Kretip tol diorg guna botol wat jd pokok tuhh...simple jerr....hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Botol kicap kat umah tu jangan buang... Nanti bleh buat banglo! Keh Keh Keh..

      Delete
    2. yg mana.. aaarrrgghhh sakit hati.. gambar keluar separuh2 ja.. mencik.. mencik..
      **2 hari cuti blogging kat office..ginilah klu internet sendiri..hehe

      Delete
    3. SS...tu semua botol kicap ker?? Kalau kicap jalen msti kaler gelap kan...nk hijauuu...hik hik hik

      Delete
    4. bukan botol kicap lah Deanna..itu botol SOJU!

      Delete
    5. Cuba tanya Sudin dengan Jeton.. He He He...

      Delete
    6. JM..patut la mcm penah tgk..ececehh...mcm laa penah g koya....hahhaah

      Delete
  6. SS...sy tau penawar utk malas...makan kari 3kali sehari....hahahaahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan kari dah macam makan ubat plakkkkk! pagi sekali... tengari sekali...malam sekali... he he he..

      Delete
    2. Hahahaha...ni baru la dikatakan penawar...kalau mkn sekali tu bkn penawar...tu merasa...hak hak hak

      Delete
  7. Saja kan membuli.. berat entry ni... huuuwwaaaaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada buli... Betul laaaa... Berat berapa tan? He He He...

      Delete
    2. buli..buli.. tau kan susah nak load.. I xdapat nak tgk suma gambar..
      yang pasti gambar tu bukan gambar u kot..haha

      Delete
    3. QA..nti sy tlg tgk kan hahahah

      Delete
  8. Kenapa plak malas?? entry syahdu tu, sapa kekasih no 1?? Tuju lagu kat sapa entry sebelum ni??
    Jawab..jawab..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang oo yang.. u jawab satu ja soklan I.. Lagi satu?????????

      Delete
  9. gambar unggun api tu, api betul ke tipu??aaarrrghhh internetkuu..
    (ntah dapat ntah x hantar komen ni)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer pakai teropong! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. lantak lah api tu.. tak minat..

      U jumpa Lee Min Ho?????? apa????? aaarrrrrgghhhhh bestnyerrrr...

      Tapi........ (bunyi cengkerik)


      Yang mana satu Lee Min Ho????

      HAHahahahahahahaa

      Delete
    3. JM jumpa Lee Min Ho gak!!!!

      Delete
    4. eh, bukan lee min ho dtg mesia ka minggu lepas?

      tapi..

      Lee Min Ho ni yang mana satu.. gambar plsss

      Delete
  10. asalamualaikum ss...jangan malas2 kita orang baca apa yang ss catat kan.....akak sendiri mnunggu setiap catatan ss yang gila2 tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Kak Yan... Terima kasih... Ni yang bertambah sayang SS kat Kak Yan nih.. He He He...

      Delete
    2. Sila baca berulang kali ye SS..

      Orang TUNGGU next entry u.. TUNGGU..
      jangan menghampakan feminat..
      hehe

      Delete
  11. ss harap jangan malas2 tau....walaupun coretan ss bersahaja tapi penuh info dan jenaka...lapang hati kalau baca...tak kering gusi tau tak..

    ReplyDelete
  12. Salam SS , hee jap sy nak carik butang stop lagu hujan sepi nih ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Wakkk... Butang play laa sedap Wakkk... Kah Kah Kah..

      Delete
    2. butang play? haa butang apa sedap kak nam? haa? harhar2 ammvoiii

      Delete
  13. Assalamualaikum.... 1st time nak tanya dan komen, selalu akak senyap je bila masuk rumah SS. Gelak sorg kalau ayat SS kalako , sedih sorg kalau ayat SS syahdu ... erkk kenapa ek kat Nami island ni macam tak ramai orang... dah di landa garuda ke? Selalunya tak kira dimana sahaja memang sentiasa ramai sampaikan nak posing pun rasa macam nak tepis2 orang kiri kanan sebab nak ambil port yg cantik. Opss lupa akak dah penah pi sekali time Autumn tu pasal muskil *garu tudung byk kali* Nami Island takdak orang..napa ek.

    ReplyDelete
  14. Berapa selalunya total bajet atau full bajet untuk ke koya? termasuk makan, hotel, tiket flight, train, etc....

    ReplyDelete
  15. Pernah tak terjumpa artis koya? group ke atau pelakon ke? sy tak kenal artis koya, tp sya kenal rain je. Ade jumpe rain tak? hehehehe

    ReplyDelete
  16. SS guna kamera apa?? cantik gambaq2 tu...

    ReplyDelete
  17. kenapa tetiba kak nam jadi pemalas? masih mood teringat kekasih lama ke? hahahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab Kak Nam merajok! Ada orang tu janji dengan Kak Nam nak buat kek bawangggggg! Mananaaaaaaaa??????? Manaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa? Ha Ha Ha...

      Delete
  18. ape perasaan yang boleh digambarkan bila kat korea tu SS dapat satu port atau tempat yang cantik gilaa! Boleh tak nak tao perasaan best gile tu? sebab sy tgk gmbo je dah rase besttt gile.. ehehe

    ReplyDelete
  19. pilihan lagu Hujan Sepi, Bila Aku Jatuh Cinta, Sempurna Waktu, Alasan Untuk Bahagia, Seperti Yang Kau Minta, Setelah Kau Tiada........hmm patutlah SS malas!
    Berat masalah mu nieh :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terutama yang Hujan Sepi tu... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. Hujan Sepi lagu sape eh????

      Delete
    3. Patut laa harini hujan...alhamdulilah...sejukk jerr hehehe

      Delete
    4. pasanglah lagu cergas sikit SS, takdelh malas..takpun dengar k-pop.

      Delete
  20. Saya setuju bebenor dengan komen mrs. smile dekat atas ni. Pilihan lagu romantika tak hingat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaaaaaaaaaaaaaa sekali sekalaaaa kasi laaa can kat SS nak berjiwang karat! He He He...

      Delete
    2. jiwang smpi berkarat ^-^ hahahha

      Delete
  21. sebab ada lagu kan.. nak tya la u suka x lagu bahagiamu deritaku?.. hafiz.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nape dengan lagu tu? he he he...

      Delete
    2. lagu Syida ngan pakwe lama agaknya

      Delete
    3. Syida ni,..lagu ngan pakwe lama nak ajak share ngan SS pulak

      Delete
    4. tak dak kaitan ngan cerita cintun I.. Haha..

      Delete
  22. SS tdi sy bce entri SS yg lame2. Dok gelak sorang2 cm harom sebab kelako gile. Lagi2 entri yg psl kat dlm flight SS dok tetengah between aci bau puaka dgn cino tu. hahaha. fengsannnnn....

    ReplyDelete
    Replies
    1. uishhhh! tutup mulut tak gelak2 tu? he he he...

      Delete
  23. wah...Nami Island makin cntik .....

    ReplyDelete
  24. Replies
    1. Kerang sengih memang lebor... ha ha ha...

      Delete
  25. ape yg di buat tertonggeng2 tu???

    ReplyDelete
  26. wahh..best, tak ramai sangat orang di Namiseom....

    ReplyDelete
  27. Soalan utk kak nam.. Napa malas?? Kena rajin kak nam.. Aja aja fighting!!!!

    ReplyDelete
  28. banyaknya gambor...jenuh nak skrol ke bawah...dah org puji gambor lawa bila lagi kan? kehkekkekkh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada ehhh orang puji? Tak taw plak... Keh Keh Keh...

      Delete
  29. Pagi2 dah tgk view cantik. Ss tak mau malas nanti Cikgu Ceketed rotan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abis laaaa Cikgu Ceketed meroyan... He He He..

      Delete
    2. Sekali-sekala bawak mood meroyan ke sini :)

      Delete
  30. Cantiknya Nami Island! Mest best dapat pergi masa tak ramai orang. Boleh fefeeling sikit kalau nak tangkap gambar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fefeeling Winter Sonata... He He He...

      Delete
  31. Masehhh SS jawab soklan kite. Ni nak syg SS lebih ni :* huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. I lap lap uuuuuuuuu... Muahhhhhhh! Muahhhh! Ha Ha ha....

      Delete
    2. Jeles tu tandanya sayang kannnsss?? He He He....

      Delete
  32. cmane boleh pendek dan ketat? entah-entah tersarung HH punya..lol!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh rujuk teori si kari kat bawah ni... Dia kata berlaku penguncupan! Kah Kah Kah...

      Delete
  33. SS...kalau ikut teori fizik...bila cuaca sejuk...biasanye objek menguncup....bila panas..baru laa mengembang.....tapi SS punya situasi lain sikit.....ada kemungkinan SS panas dalam bilik...sbb tu mengembang tu yg suar xmuat.....tp kalau pakai luar bilik mungkin suar tu muat......kah kah kah....ada yang kena pelangkung pehni....larik cepat2......hahhahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nape bijak sangat nih???? Mana dapat teori ni??? Dari professor klon ke? He He He... Macamana pulak dengan teori kari? Apa akan jadi kalu masak kari tak letak daun kari? He He He....

      Delete
    2. Kah kah kah..dh jd bijak balik dh coz byk tya soklan bodoh....kari xletak daun kari xpe lgi....tp jgn xletak serbuk kari....dh xjd kari dh kang....hahahhaha

      Delete
    3. haha.. teori terbaikkk kak deanna.. hahaha..
      sila masak kari jgn letak serbuk kari.. letak daun kari ja..adakah itu kari?
      hahaha

      Delete
  34. Opss tanjat gugurl akak tenguk apasal soalan akak nun naik muka depan... alololo thanks le kata kita comel... *sengeh sensorang* Semua orang pun comel sebab ciptaan Allah SWT oooo patutle terjawab soalan. Hangpa buat akak windu koya.... Teringin pulak nak pergi time bunga boleh buat adegan hindustan hee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cepat beli tiket musim munge... Boleh guling2 kat Nami tu... Tapi.. Jangan lupa.. Bawak sari! Keh Keh keh...

      Delete
    2. bawak sari kalau pi india sesuai laa..

      Delete
  35. Kak Nam, pukul berapa keluar dari GH ke stesen subway?Kak Nam naik subway pukul berapa? Sampai Gapyeong dan Namisom pukul berapa? Bestnya sampai pagi2 kat sana bagaikan Pulau Nami tu ana yang punya. Hahaha

    ReplyDelete
  36. seronoknya kak NAM dapat pergi Korea,Annyonghaseyo Kak NAM :-)

    ReplyDelete
  37. Lagi tadi dok meloading gamba nak tengok apa yang bestnya trip kali ni =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS masih tengah update entry ni... Masih tercari2 kerajinan... He He He...

      Delete
    2. JM dah balik..mesti SS akan lebih rajin kan..kan ..kan

      Delete
    3. Jay Emm ciommm SS dulu baru SS rajin... Keh Keh Keh...

      Delete
    4. risau SS tak selera nk ke ciomm!

      Delete
    5. Make sure gosok gigi tu dulu... He He He...

      Delete
  38. teringin gak nak baca citer kekasih no 1 tu . kekasih no 1 saya cinta monyet . tapi sbb dia , saya tak pandang lelaki utk 10 thn ... membazir tak ? bodoh pun ada kan . well , dah lepas kan . teruskan je perjalanan yg masih ada ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Q Vee..tak pandang lelaki 10 tahun? wahh...dasyat betul penangan dari kekasih No 1 tu...ce pegi Koya..mesti sekali pandang nk pandang berkali2 eheheh

      Delete
    2. Vee patut blajar dengan Jay Emm cemana nak pelok Oppa...

      Delete
  39. Soalannya kenapa mak naik teksi ke jeti Namiseom tu mahai dari SS naik?? iskkk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak kena bayo berapa? iskksss...

      Delete
    2. mesti pokcik drebar tu bawak jalan jauh kan? Azaleania..

      Delete
    3. Harga dulu2 mesti lg murah... Bior betul Makkkk nihhhh! Iskksss...

      Delete
    4. Hukhuk..SS, kena 5300won pegi dan balik lagi mahei 6400..ikut meter tuuu..JM, pakcik drebar ni memang nk kena sekeh sekali. Kalo den repeat Koya lagi lubang cacing den carii.

      Delete
    5. Makkk Oooo Makkk... Melampauuuuuu naaaa sampai dekat 7k... Maksimum pon 4k ok lagi... Memang kena kelentong je laa.... Ke mak naik salah teksi... Mak naik VIP limousine kot... Keh Keh Keh...

      Delete
    6. Yo lah..Mak tak berapa nak kakak Sado sangat masa tu..sebab tu dia brani pusing ikut jalan jauh. VIP kalo dreba dia macam Lee Min Ho tu oklah..ini..Lee Kuan Yew lagik hensem.

      Delete
    7. Lee Kuan Yew memang hensem Makkk... Tapi dah mampos.. Keh Keh Keh... Mak kena baca blog kekasih hati SS si Jay Emm tu laa Makkk kalu nak merepet Koya lagi... Koya tu kampong halaman dia... Ha Ha Ha...

      Delete
    8. kalau baca entri JM pasti MENYESAL...x de DRAMA pastu berkurun baru publish 1 entri

      Delete
  40. JM datang menyerang!!! wahh..ramai yg tinggalkan komen..so SS akan jadi RERUPIS like me!!!

    ReplyDelete
  41. pesal M.A.L.A.S ni...ingat JM eh..jgn tipu ahaha...statement hujan tu tak menahan..i oulsss beli payung warna BIRU tau sbb ingat kat u!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab Jay Emm rindu SS kannnssss? Keh Keh Keh... Ngaku cepat!

      Delete
    2. tak cakap pun SS dah tahu jawapan nya heeee

      Delete
  42. kalau SS MA...LAS! JM lagi 100jutakali MALAS!!! badan dah lemau...entri Korea last ye punya trip pun belum KHATAM!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haiiipppp Haiiippp... Otai Traveler mana boleh malas... Lain laa SS ni... Picisan... Bukan Rerupis... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. gitewww...merendah diri lah konon ehehehe

      Delete
    3. Jay Emm taw tak Jay Emm banyak sangat hutang dengan peminat? Banyak entry Jay Emm masih tergantung... Try tulis skit2... Supaya tak lupa... Kes kat airport yang lepas pon lom share lagi kannnsss? Ingat?

      Delete
  43. basuh rambut dgn sabun cuci tangan? mesti mata belum celik betul2 dah masuk bilik mandi kan..itu sbb main picit je mana2 botol kat dalam bilik air tu...ikut cara JM..bawa bath foam dan syampoo sendiri...150ml setiap satu..bila naik tangga subway...TERPONGEH...rasain!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS biasa beli shampoo packet je utk travel... tapi tah camne cam malas nak bukak2... 150ml cukup ke? Napa tak 150 juta ml? he he he...

      Delete
    2. ahahahahah.....ada ke jual

      Delete
    3. Apa plak tak de... Ada laaa... Cer cari...

      Delete
  44. ahaha...HH senasib dengan kami semasa stay di ITAEWON Inn....menjerit2 kami dalam bilik air itu...kejap sejuk sgt..pastu kejap lagi panas sangat..uncontrol..rasa cam xnk mandi mcm org KOREA!..masuk subway busuk!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eeeee... kalu Jay Emm tak mandi SS tak mo dekat... Ketiakkkkk mashhhhammmmmm! Ha Ha Ha..

      Delete
    2. JM ni x mandi..tetiak tetap bau 'sedap' je..nk try hidu?

      Delete
    3. Tak yah terimaaaaaaaaaaaaaaaaaa kasihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh! Ha Ha Ha...

      Delete
  45. kalau travel ngan JM..pasti akan di rakam aksi ni "Pastu guling2 terkangkang2 atas katil dok menyendat suar Thermal tu..."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu travel dgn Jay Emm... Baik JM je tolong pakaikan suar Thermal tu untuk SS... Boleh? He He He...

      Delete
    2. kalau tolong bukak kan JM pandai..tapi tolong pakaikan mmg FAILED hihih

      Delete
    3. Amboiiiiii! Cer bukak kannnnn kalu berani! Keh Keh Keh...

      Delete
    4. harap2 tak kena tendangan dari NINJA eheheh

      Delete
  46. pakai like sarung cempedak nangka baru lah SEKSI like JM ahahha....lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pinjam kasut boot... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. u size 5 kan...mana boleh..x ngam

      Delete
    3. i size 6... ngam laaa tuhhhhhh!

      Delete
  47. belum habis baca lagi...nanti sambung!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak yah baca! Nanti u Jetlag!

      Delete
    2. dah khatam...nanti nk sambung baca entri yg lain

      Delete
  48. mcm pernah tgk gambar mcm NINJA tu tetapi di mana ya? heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ninja kaler merah lagi hensem... He He He..

      Delete
    2. ahahahaha...mcm dalam IG tu kan..i tertipu dengan 'mata' tu..lepas di telek tahi lalat di hidung..ehh...org yg sama lah ahahaha

      Delete
    3. Yang tak boleh blah tuhhh siap tanya jiran sebelahhhhh! OMG! Macam laa jiran sebelah tu kenal SS nih... Jay Emm memang LAWAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK!

      Delete
    4. ahahaha...minta confirmation dari mata JIRAN!!!

      Delete
    5. Nampak sangat u tak kan kenal i kalu i tengah serabai kannnnn! Ha Ha Ha... Nak time macho aje.... Cehhhhh! Ha Ha Ha...

      Delete
  49. untung pegi Nami on Winter org tak ramai dan teksi berderet2 tggu penumpang...bila pegi time Winter..penumpang pulak tunggu teksi almost 5 min baru sampai turn..org usah cakap lah...beratur 10meter

    Yes..tambang teksi ikut meter..kalau ahjussi tu cakap 4k won..jgn bayo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi.. Kalu dah tak de sangat... Naik je dgn 4k won tu... Tak kan nak jalan kaki dengan boot tinggi tu? Nanti orang ingat kena tinggal kekasih... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. ahahahaha.....pegi Nami x sesuai ber boot bagai

      Delete
  50. Love is just a word until someone special gives it meaning... Betul tak Jay Emm?

    Yezaaaa...betul 100juta kali...LOVE is just a word n nothing to me until he show his LOVE...like what? cannot share here ehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Like ACTION SPEAK LOUDER THAN WORDS Jay Emm... You prove it to someone that you love! Ok?

      Delete
  51. yang pasti Kak Nam lagi tggi dari JM..JM kemetot itu sbb ada org cakap pakai boot sampai ke PEHA hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada tinggi.... Tak sampai pon 155 cm.... Berat SS 60! Haaa caya?????

      Delete
    2. mcm sama je kita....berat tu confirm sama

      Delete
    3. He He He... Nampak beno nipunyaaaa kuat... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. tak caya? baru je timbang pagi tadi..60.2kg...ingatkan naik turun tangga subway boleh turun 2 kg ke huhuh..maybe pagi tadi sarapan nasi keRABU

      Delete
    5. Lain kali makan nasi keISNIN! Baru ringan!

      Delete
    6. Salihah : hari ni nak makan nasi keSELASA...nak coba?

      Delete
    7. hari ni makan nasi keKHAMIS plak.. hehehe..

      Delete
  52. Nani jugak diserang wabak malas yang melampau sekarang. Hahahah :P

    ReplyDelete
  53. rindu koya rindu koya rindu koyarindu koyarindu koyarindu koyarindu koyarindu koyarindu koyarindu koyarindu koyarindu koyarindu koyarindu koyarindu koyarindu koyarindu koyarindu koyarindu koya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini betul2 penangan rindu nih... Angau dah nih... He He He...

      Delete
    2. Salihah...cepat cari tiket!

      Delete
  54. lagi rindu bila tgok stesen hoeigi seb kitaorg dok kt hotel sblah stesen tu.... arghhhhhhhhhhhhhh rindu serindu rindunya.. ok dh bjangkit..hehe

    ReplyDelete
  55. malas2 SS pun panjang berjela jugak entry tuh.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keh Keh Keh... Itu banyak merapu kepunden parang skeper... He He He...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...