Monday, 13 April 2015

Muhasabah Cinta

Gambar sekadar hiasan



Wahai pemilik nyawaku...

Betapa lemah diri ku ini...

Berat ujian dari Mu...

Ku pasrahkan semua pada Mu..

Tuhan baru ku sedar...

Indah nikmat sihat itu...

Tak pandai aku bersyukur...

Kini ku harapkan cinta Mu...

Kata-kata cinta terucap indah...

Mengalir berzikir di kidung doa ku...

Sakit yang ku rasa biar...

Jadi penawar dosa ku...

Butir-butir cinta airmata ku...

Teringat semua yang kau beri untuk ku...

Ampuni khilaf dan salah selama ini...

Ya Illahi... 

Muhasabah Cinta ku...

Tuhan kuatkan aku...

Lindungiku dari putus asa...

Jika ku harus mati...

Pertemukan aku dengan Mu...

108 comments:

  1. Saya suka lagi ni SS. Soooooo touching!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka lagi tu pe? Ke suka SS? Ha Ha Ha..

      Delete
    2. suka lagi ni SS membawa maksud suka SS berganda2....suka latteww!

      Delete
    3. hehehe Kak Farrah ratu typoooo..

      Delete
    4. Hahaha ini namanya sindrom jari gumuks :)

      Delete
  2. syahdunya...cinta Allah adalah CINTA SEJATI

    ReplyDelete
  3. JM terima satu kata2 hari ini.."Sayang dari manusia mereka kan beri perhatian etapi sayang dari Allah, Allah akan beri musibah"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hargai kasih sayang sesama manusia selagi ada... Jangan buat orang yang tersayang tu tertunggu2...

      Delete
    2. ahahaahah...jgn buat lagi tau....tapi JM nk test SS lak...akan rasa seperti apa yg JM rasa x..ke biasa je x de perasaan

      Delete
    3. Ini SS... Bukan Uji Rashid! Tak yah nak uji2 sangat laaaa eh... PENAT taw tak PENAT! Ha Ha Ha...

      Delete
    4. ahaahahha....hatoilah....hilang stress keje tadi

      Delete
    5. Tumpang lalu penunggu gua... Tumpang lalu penunggu gua...
      My 2 cents statement... Based on experienced...
      "You just messed with wrong people"....
      Sambil berlalu lenggang lenggok gemalai.. #mukastuckuptakhengat

      Delete
    6. Yunkkkk ooooo Yunkkkk... Tolong laaa baca reply si Tny Tiny tu... Dia nompang semangkok hayun! Kah Kah Kah...

      Delete
    7. Sukar nak citer perasaan aku saat ni... Ini burita gumbira....

      Delete
    8. "You just messed with wrong people"....? Tny!!! its true? hurmm...maybe Tny lebih memahami

      Delete
    9. tny dah lama faham... Jay Emm je x faham... almaklum orang x de perasaan kannnsssss! kah kah kah...

      Delete
    10. Mana lg lurus...pembaris ke bendul? saje carik pasal....hahahahaa

      Delete
    11. Keh Keh Keh.... Jawap Jay Emmmmm... Jawappppppp! Kari tanya tuhhhhh!...

      Delete
    12. Deanna...lurus seperti pembaris..mudah di permainkan....mudah percaya heeee...x percaya?..tanya SS

      Delete
    13. Oooo...SS..pembaris rupanyaaa...hahahhahaha

      Delete
    14. Luru s bendul.mcam.pembaris ke.kak JM

      Delete
    15. tak!! ada pembaria bengkok..pembaris utk buat pola baju tu bengkok/lengkung

      Delete
  4. harap2 cinta JM tak bertepuk sebelah tangan ahahaahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bodoh laaa orang tu kalu tolak cinta Jay Emm!

      Delete
    2. JM...cinta dengan Ilahi kan? insyaAllah tak kan kecewa hihihih

      Delete
    3. Jay Emm dilamun cinta u'oulsssss...

      Delete
    4. manusia tak sempurna kerana kesempurnaan itu milik Allah..
      (ada kaitan x kat sini)..
      hahahaaa

      Delete
    5. Ada2...semua ada kaitan...Allah memiliki yg ada di langit dan di bumi....hiihih

      Delete
  5. Kak Nam buat charity event ke ? everyday actually kena muhasabah diri.. reflect apa kita buat seharian..

    ReplyDelete
    Replies
    1. charity event apa tu dik non????

      Delete
    2. tah tengok gambar tu cem persatuan2 je.. ahahaha..
      salah eh..

      Delete
  6. Salam. Hee amin ya robbal alamin. moga dipermudahkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.... Ari ni tak de fantun ke Wak? SS nak jual pantun wak nak beli???

      Delete
    2. tular SS naper mengharap padi seberang.,
      padi kat mesia kan banyakk., kihkih2 ., jawap SS yee

      Delete
    3. Tuai padi antara masak
      Esok jangan layu-layuan
      Matahari terbenam tanda gelap tak nampak
      Hati iniiiii.... Sakittttt ini... Sape nakkkkk layannnnnnnnn?????????????

      Haaaaaaa.... Beli.... Beli... Jangan tak beli... Tak ada GST!

      Keh Keh Keh..

      Delete
    4. Patah hati merupakan suatu metafora umum yang menyebabkan sakit emosional atau penderitaan yang mendalam yang dirasakan oleh seseorang setelah kehilangan orang yang dicintai, melalui kematian, perpisahan, perceraian, putus hubungan atau penolakan cinta. kihkih2 bukan fantunn yee ;p

      Delete
    5. terror laaaa wakkk! sekolah mana wakkk? hi hi hi...

      Delete
    6. hihi2 dulu wak sekola pekan nenas jeww ;D

      Delete
  7. Subhanallah, dah lama tak dengar lagu ni. Dah lama tak rasa peringatan macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dengar laa lagu ni puas2 dik non.. Kalu bukak blog SS ni dari notebook boleh dengar background music lagu ni....

      Delete
    2. Krik krik,..saya pun 'senyap sunyi'. Lagu ni very meaningful. Penyanyi lagu ni dah kembali pada Pemilik Nyawa.

      Delete
  8. Haip..komen skema takbleh dipatah dgn sarkastik ye dok..insapp di situ jap baca muhasabah cinta nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan baca... Kena nyanyi baru menusuk2 pundi dan ovari.... Ha Ha Ha..

      Delete
  9. nice sharing.. terasa keinsafan menusup ke dalam jiwa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marilah hisap... ehhh... Insaf...

      Delete
    2. hahaha lawak laa SS.. ingat nyamuk ke nak hisap..

      Delete
    3. Matematik pon di panggil ilmu hisap... Adakah nyamuk belajar ilmu hisap? He He He...

      Delete
    4. hahaha.. mungkin laa nyamuk advance tuh..

      Delete
  10. dalam maksudnya ... redha dan bertabahlah dan teruskan perjalanan ...

    ReplyDelete
  11. Oit... syahdunya di pagi hari baca ni..
    Tulis sendiri ke ni..
    Cayalah..

    ReplyDelete
  12. SS nape nih..kuatkan semangat sis

    ReplyDelete
  13. wah...pagi -pgi bermelankolik

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. Dh mmg lumrah... Kiter hanya menghargai bila dh tiada... X gitu?? Anyway aku tujukan lagu saat hilang cintamu by siti sarah... #moodkesetiaan2888

      Delete
    2. Dah memang rasa hilang cinta dah saat ni... Sob Sob Sob...

      Delete
  15. Replies
    1. Rindu laaaaaa tu kannnnnnnnsssssssss??? He He He....

      Delete
    2. hehe es es baby ku tepok tepok ku bawa larikks., hikhiks2

      Delete
    3. Tu fantun ke Wakkk? Ha Ha Ha....

      Delete
    4. hammoii Wak..nk bawak SS lari ke mana...singapore?

      Delete
    5. Woot..woot..cepatnya nya relpy komen...tdo peluk hp lah tu eheheheh

      Delete
    6. takut nanti orang tu merana plak! kah kah kah...

      Delete
    7. sibbaik tdo peluk hp kalo peluk tiang telefon kene tdo luar umah la jawabannye., hehee ni bukan fantun jugak yee kuikui2

      Delete
    8. Dalam maksud Wakkk tuh! Sangat SASTERA bunyiknye! keh keh keh...

      Delete
    9. Kita malam.tido peluk abg... hp.duk tepi hihihi

      Delete
    10. hunutnglah org tu ada abg sob sob sob

      Delete
  16. http://kampung-kameq.blogspot.com/2015/04/segmen-ucapan-hari-lahir-buat-si-lala.html

    best lagu ni.. :)

    ReplyDelete
  17. Perghhh...syahdu tol puisi SS....menusuk qalbu...i loikkeeeee...10 kali.....hihihi

    ReplyDelete
  18. deep! tb2 rndu seseorang.. =')

    ReplyDelete
  19. Syahdu....

    Salam ukhuwah dari BUNDA...

    ReplyDelete
  20. nice words..
    cinta pada Allah =))

    ReplyDelete
  21. x sgka...dlm gns2 & kaki buli mcm kak Nam ni, hebat berpuisi.... ayt syahdu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slow2 skit perkataan kaki buli tu.... he he he...

      Delete
    2. Kna berbisik ar ni...tihihih

      Delete
  22. Menarik dan sedih jer bil baca dgn penuh penghsyatan..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...