Thursday, 23 April 2015

Scdha Sein (SS) Travel Blogger SAMPAH???

*** Conteng Dinding Kaler Merah ***

Satu email yang aku terima semalam dari seorang blogger... 

Diulangi Blogger! BUKAN Anonymous! BUKAN Animal!

Adakah ini etika anda masuk ke rumah orang yang baru pertama kali anda kenali?

Sekolah AGAMA mana yang ko belajar sampai boleh MENGIRA dosa orang lain pakai mesin kira?


SILA TENGOK DENGAN MATA HATI... 



Adakah Scdha Sein (SS) Travel Blogger SAMPAH???




*** Sangka Sangka ***

Manusia hari ini suka sangka-sangka
Ada sangka baik
Ada sangka buruk
Orang beribadah disangka riak
Orang rileks disangka malas
Orang berpakaian baru disangka menunjuk
Orang berpakaian buruk disangka hina
Orang makan banyak disangka pelahap
Orang makan sikit disangka "diet"
Orang berperangai baik disangka buruk
Orang berperangai buruk disangka baik
Orang yang senyum disangka mengejek
Orang yang masam disangka merajuk
Orang berbincang disangka mengumpat
Orang yang diam disangka menyendiri
Orang yang menawan disangka menggoda
Orang yang ceria disangka mengada
Orang yang bertanya disangka menyibuk
Mana tahu yang senyum itu kerana bersedekah
Mana tahu yang masam itu kerana mengenang dosa
Mana tahu yang berbincang itu memberi pendapat
Mana tahu yang diam itu kerana beribadah
Mana tahu yang menawan itu bersih wataknya
Mana tahu yang ceria itu cerdas mindanya
Mana tahu yang bertanya itu perihatin orangnya
Justeru itu….
Sesuatu perkara yang kita lihat
Jangan suka sangka-sangka
Sikap sangka-sangka akan memusnahkan jiwa
Kerap sangka-sangka mengundang celaka
Jangan terlalu bersangka-sangka
Jauhi sikap sangka-sangka




*** Cikgu Ceketed ***

Bebaru ni...

Aku terbaca review pasal blog aku di Blog Cikgu Ceketed...

Yes... Cikgu Ceketed antara reader dan blogger favorite aku...

Nak tahu apa butir review tersebut... Boleh baca kat SINI...


Dalam entry tersebut... 

Aku lebih tertarik pada ayat Cikgu Ceketed yang ini :

Siapa yang belum mengenali Scdha Sein, jemputlah bertandang ke blog Kak Nam (nama julukan femes SS). Seperti yang saya pernah tulis sebelum ini melalui entri Setem Paling Mahal, siapa yang nak travel first class, berkembaralah bersama SS! Kita bukan sahaja travel merata lihat tempat-tempat menarik, baca catatan perjalanan SS bersama sahabat karibnya HH,..malah perasaan dan emosi kita pun akan travel sama.

Tak percaya?! Pilihlah mana-mana dua atau tiga entri SS dan baca. Each and every word. Rasailah variasi perjalanan emosi suka duka, gembira, sedih menyayat jiwa, kelakar mencuit hati. Bersedialah untuk 'roller-coaster rides' bersama SS. Tetapi, saya beri amaran awal-awal. Sesiapa yang spesis cepat sentap, terkundat atau terkelendat,...jenis yang cepat offended,...mohon jauhi blog SS. Blog hebat ini bukan untuk tatapan kalian. Catatan SS telus, dari hati, dari pengalaman. Jadi, unsur cover atau lapik-lapik ni memang tak ada. Heheheh.

Inilah review paling jujur sekali untuk peringatan u'ouls yang baru...

Thanks Cikgu Ceketed!


*** Apabila Manusia Sayang ***


"Jika manusia sayang ia akan beri perhatian
Jika Allah sayang ia akan beri ujian"...


Yes! Aku paling suka dengan review Jay Emm seperti di bawah ini... Jay Emm My Sweet Heart... He He He...



Kepada yang tak kenal aku...

Sila laa masuk blog Jay Emm di SINI...

Dan kenali WARNA diri aku dari sudut pandangan mata hati dia biar pun hanya dari jauh... Diulangi... MATA HATI!



*** Menyahut Seruan ***

Bebaru ni juga....

Aku agak terkejut...

Bila Qaseh Vee tetiba petik nama aku kat blog dia... He He He...
* Tergamam kejap Rosnah Mat Aris... He He He...

Jadi...

Aku pon bacalah biji butir entry tersebut hingga ke perenggan akhir...

Ada satu entry aku dah buka MATA HATI dia...

Dan dia jadikan seruan tanpa dipaksa...

Boleh baca details entry tu di SINI...



SS harap Vee berjaya... He He He....

Qaseh Vee ni adalah one of my pengkomen tegar...

Most kembara aku dia baca...

Dia komen tak banyak...

Tapi.... Tapi.... Tapi....

Kalu dia tinggalkan komen...

Panjangnya boleh dapat satu entry u'ouls... He He He...

Kadang aku gigil2 tangan nak jawap... He He He...

Kalu Vee baca entry ni... Please PM SS ye... Drop details yang SS nak tu.. :-)

Thanks Vee... Hargai sangat!





*** Adakah Scdha Sein (SS) Travel Blogger Sampah??? ***


Wahhhh! Begitu sekali soklan maut Kak Nam kan...

Kalu Wan Maimunah diajukan soalan yang sama...

Mesti Wan Maimunah pon akan urut2 dada sampai anjal u'ouls... He He He...

Ada a few komen kat sini tanya aku...

Apakah bijik butir email notification tersebut?

Maaf!

Tak penting pon!

Biarlah isi kandungannya menjadi simpanan aku saja...

Dan aku cuma highlight part yang bawah tu je...

Kenapa?

Sebab ada tercatat nama pengirim di situ...

Dan ada tercatat nama kesayangan aku di situ...

Biarlah aku rasa aib sorang...

Biar empunya pengirim sedar sendiri...

Biarpon ianya hanya satu statement yang tak memberi apa2 makna pada si pengirim...

Namun...

Sehingga entry ini muncul...

Lu pikir laa sendiri! He He He...



*** Warkah sayang buat mu Milah ***


Assalamulaikum... Buat Mu Milahhh!

Ekau jijik tak dengan tajuk den di atas tu?

Jijik? Jijik? Jijik?

Kalu ekau jijik... Sila muntah hijau sekarang! Ha Ha Ha...

Nah! Amik baldi biru ni! He He He..

Haiii laaa sayang ku Milah....

Ekau fikir2 laa sendiri yo Milah! 

Ekau datang tak diundang...

Pergi ekau pon den tak halang...

Hado den kasi kad jemputan kat ekau datang Pondok Burukss den?

Kalu hado... Posmen bangang mano yang hantar kad tu? He He He...

Haiii laaa Milahhh...

Ekau kato ekau Islam...

Ekau first datang rumah orang pun tak bori salam! Keh Keh Keh...

Hado hati lagi mahu cakap pasal dosa!

Hado hati nak jadi Ostazah yo Milah... Ha Ha Ha...

Bosa bonar cito2 mu Milah...

Meh! Den hajor... Nak beri salam macam gini "Assalammulaikum!"... Lotak kek depan... Bukan kek belakang! He He He...

Tak po laa Milahh... Den tujukan lagu Assalamulaikum Faizai Tahir special buat ekau... He He He...

Den nak ingatkan yo...

Pondok Burukss den ni untuk follower dan pengkomen den yang hati bersih ajo yo!

Hati busuk sampai ke ponggong den tak mo yo Milahhhh! He He He...

Pastikan ketiak pon cukup disapu ololono... 

Kuku tuuuu... Panjang... Reti2 laa motong! He He He...

Kalu ekau tak hado sepit kuku... 

Den boleh hadiahkan... 

Diterbangkan khas dari Koya.. Nak? Ha Ha Ha...

Untuk pengetahuan ekau yooo Milah...

Pengkomen dan follower den bukan calang2 yo Milah!

Semua yang berpelajaran tinggi2... 

Hado yang PHD... Hado engineer... Hado doktor... Hado yang sekarang ni study oversea...

Kalu ekau hino den... Samo laa ekau hino follower den! Begitulah juo sebaliknya...

Macam lah folower dan pengkomen den tu bodoh sangat je kan nak nilai sotiap entry den!

Den sayang semua follower2 den!

Jadi...

Janganlah rosakkan blog den dengan komen yang tak berasas yo Milah!

Ekau pornah fikir tak Milah perasaan den kalu orang baco komen ekau tu dan secara tak langsung terjobak kojolobu tuai padi tigo tangkai fikir apo yang hado di balik komen ekau itu?

Ekau boleh kato apo juo pon Milahhh...

Tapi den mintak satu ni jo yo...

"Tolong jangan malukan diri sendiri"...

Fikir dulu kesannya sebelum jari menjadi juri yo Milahhhh ku sayang... Ha Ha Ha...

Bak kato Cik Ani dalam filem Madu Tiga... "Kita kena jaga martabat kaum wanita"... He He He...

Ingat yo Milah... 

Ekau hado keluargo yang ekau kono jago... 

Begitu jugo dengan den...

Blog den ni family den pon baco... Kawan den pon baco... Sedaro maro den pon baco... 

Ekau tak tahu sejarah blog den... Jadi jangan nak suko2 ngato den yooo Milahhhh...
* One fine day aku akan reveal sejarah blog aku nih.... Dah lama dah si Blogger femes DJ tag aku... Tapi aku belum ada masa nak buat... Sorry DJ...

Kalu ekau sudi laaa yo...

Den tak pakso...

Ekau baco DISCLAIMER den kek entry SINI...

Bak kato orang putih "Try put yourself  in my shoes!"...
* Haaa begitu sekali bahasa omputih Kak Nam... He He He...

Kalu ekau tak faham peribahso english tu sila tanyo Hanis Amanina... Dio blajor kek seberang laut Czech sana nuuu! Tak pon ekau tanya Farah... Dia blajor kek Canada... Tak pon tanyo Cikgu Ceketed... Dio cikgu Bahso Inggeris....

Kalu ekau sakit... Ekau poyi tanyo kekasih hati den nombor dua my darling Nazeck... Dio doktor yang hebat! Kekasih hati den nombor satu Jay Emm... He He He....

Ekau tahu tak Milahhh...

Den habiskan maso den 80 juto jam nak hasilkan entry yo Milah...

Sampai botul hati ekau kato gitu kek den...

Den taw Milahh... 

Den ni sapo laa kan...

Sobab itu ekau suko sangko sangko kek den yang hino dino nazir nih...

Mentang2 den ni gemok macam Dina Nazir...

Ekau tak pandang pon diri den nih...

Den dah malas laa Milah hoiiii...

Kalu ekau tersonyum baco warkah den ni...

Tahniah laa den ucapkan...

Den tujukan lagu Mahligai Mu Dari Airmata Ku Lestari sebagai cenderahati...

Kalu ekau rindu kek den...

Ekau putar laa sampai 80 juto kali yo Milah...

Kalu ekau datang bulan...

Tolonglah jangan meracau2 blog walking yo Milah...

Den bimbang kesihatan jiwa mu terganggu...

Nampak tak betapa prihatinnya den kek ekau ni Milahhhh ku sayang oiiii...

Den doakan ekau bahagio...

Selamat sejahtero...

Den harap2 ekau dapat laa tiket flight ke SYURGA yooo Milahhh...



Yang benar,

Kak Nam,
(Kekasih Baru Mu Yang Kena Reject!)
* Cakap lograt nogori...



- WASALAM -

140 comments:

  1. Ops!! sapa tu.. share la ngan I.. (kalau sudi lah)..
    Dia bergurau kot SS..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tahu gak ni...mungkin jugak dia bergurau, sebab dia nampak kak Nam ni macam sempoi je.. (ni pun nak bersangka-sangka.)

      Delete
    2. Bersangka baik jelah.. kadang2 penulisan ni org tak dpt tangkap intonasi sebenar.

      Delete
    3. Mengikut firasat tak berapa nak nujum Cikgu Ceketed, rasanya Cikgu Ceketed dapat mengagak isu apa yang ditimbulkan. Inilah akibatnya bila kita main terjah blog orang,..tak tahu hujung pangkal cerita, terus jadi judgmental nak tunjuk persepsi murni diri. Milah eh...Milah ni wrong address ni. Cikgu Ceketed kena tambahlah kat review - siapa2 yang berfikiran 'lurus', tak open-minded and tak faham apa itu jenaka, apa itu gurauan pun tak leh datang merapat ke blog SS.

      Delete
    4. Alamak firasat tak cukup power.. clue's skit kak farrah a.k.a cikgu ceketed..

      Delete
    5. Setuju 80 juta peratus dengan Cikgu Ceketed!

      Delete
    6. 80 juta peratus?! Wowwwwww!

      Delete
    7. alaaaa...pasal apa sebenarnya nya nih..JM tertinggal ketapi..baca entri ni berulang kali tapi still x faham....apa tu "No no no no..DOSa"? apa yg dosa nya...baca blog SS byk dosa? ..apo ko tulis tu milah oi..den tak faham...apa yang DOSA nya...hurmm???

      Delete
    8. Setuju dengan cik ceketed tu

      Delete
  2. tak faham..sebab di tutup perkataan tersebut...
    Biarlah blog kita org nak kata sampah atau apa2 pun..sebab tu blog kita.
    Sebenarnya sifat dengki manusia tu masih ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malu nak tunjuk.. Sebab pengirim mengaku islam tapi tak reti beri salam... He He He...

      Delete
  3. which part dia nak komen tu erk.. just ignore lah SS.. be urself.. kita lagi tahu pasal diri sendiri..

    ReplyDelete
  4. Sabor SS, SS yang terbaik, BAGUS BUKAN BANGUS...tu yang orang dengki.......sabor ek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. BANGUS? HANGUS agaknya..

      Delete
    2. sejenis ikan dalam bahasa tagalog....ikan susu.

      Delete
  5. Replies
    1. Dia nak jadi Eric Leong! Home deco umah orang... Suka tak? Suka tak? He He He...

      Delete
  6. awat ni..takpalah biar dia..sabar sabar..

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang nogori ka kak nam syg ooii..hehe..

      Delete
  8. Yad dah lama buat kunjungan ke sini. Cuma baru-baru ni je ada keberanian comment. iolls pemalu hihi. SS nt singgah ler blog yad okeyyhh hihi. I peminat u SS. Mmmuah! hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Yad... Insyallah akan sampai ke rumah Yad... He He He..

      Delete
  9. Replies
    1. Wslm... Sesape pon akan bengang dengan orang biadap yang cuba nak berbicara bahasa tuhan!

      Delete
    2. ala..apa yg budak tu tulis..nak thau jugak..PM JM boleh?

      *Nasib baik ada comment moderation

      Delete
  10. ehh....sapekah gerangan nye yee....kdg2...ada orang suka wat andaian sendri tanpa amik insiatif untuk mengenali org lain dengan lebih baik....tapi kalau dari mula memang dah ada perasaan tak suka...mmg susah nk terima orang lain....tak kira laa org tu wat baik mcm mn pon...xpe la SS....anggap je laa org ini dihantar oleh Allah untuk menguji SS....yang penting kami sentiasa menyokong dan memberi semangat kepada SS untuk meneruskan kegigihan SS dlm apa jua bidang......


    Kegigihan anda kebanggaan kami....

    hihihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nama dia Milah! Kah Kah Kah...

      Delete
    2. Sampai hati eh ko milah...ujang dtg meminang pon ekau tolak...apo kono eh milah ....hahahaha

      Delete
  11. sabaq nak SS.. biase r manusia tak boleh tgk org laen lebih dari dia.. :)

    ReplyDelete
  12. alolo ciannya adik akak ni....dia tak tahu kot yang entri ss sentiasa ditunggu pembaca...dia cemburulah tu ss banyak pminat...tak pe ss...teruskan mnulis k....kami semua sokong ss :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik ada Kak Yan... Sejuk skit hati SS ni... Macih Kak Yan!

      Delete
  13. wow, kak nam tgh mencari review kawan blogger.. alaaa, SS jgn stress sangat dengan langau yang sedikit tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak stress pon... Dok gelak2 buat surat milah tu... keh keh keh..

      Delete
    2. Surat Milah memang best! Lepas ni leh hantar kat Waris & Dato' AC Mizal soh buat lagu :)

      Delete
  14. go go sis! abaikan je dia sis, orang lain siap refresh2 bloglist masing2 tunggu SS update.

    ReplyDelete
  15. abai kan jer orang sebegitu.. kita berblog bukannya kita nak mencari musuh, kita nak mencari sahabat di alam maya nih.. lagi pun kita tak dapat menghalang insan sebegitu.. itulah dinamakan manusia.. kita bukan tau hati budi mereka.. ramai lagi yang menyokong SS.. jadi biarkan saja orang sebegitu.. buat sakit ati jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju. Cara berfikir, cara penerimaan setiap orang berbeza. Kalau tak suka atau tak gemar, jauhkan diri. Jangan beri remarks yang boleh sakitkan hati orang. It's unfair to judge people when you don't even know him/her.

      Delete
    2. right.. kita nak blogging cara aman. xnak laaa jeles2 ni semua x puas ati ke apa.. jalan paling mudah kalo x suka jgn bace. juta lagi blog lain ada.. sedih la macam ni..

      Delete
    3. Yes, tak suka jgn baca, jgn kritik. Dlm Islam pun ada adab, klu tak suka tak perlu tunjuk. Still ada hati kita kena jaga.

      Delete
    4. Milah kurang kasih sayang... Keh Keh Keh..

      Delete
  16. Singgah lagi.. Kak vee pulak.. hehe..

    ReplyDelete
  17. Sabar SS, dia dengki je tu, dia tak mengembara. Buat sakit hati je layan org mcm tu *tepuk2 bahu*

    ReplyDelete
  18. pedulikan dia..keep on blogging..dgn cara tersendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju dengan nohas. Takkanlah hanya kerana segelintir orang tak suka, kita kena berubah untuk puaskan hati mereka. Teruslah jadi SS yang kami kenal yeaaaayeaaaaaaaaa! Tetiba meroyan Bandi Amuk kat sini. Err,..tak dosa kan? ;)

      Delete
  19. Adessss.. kak nam.. i tgh demam ni... nak ubat pelisss

    ReplyDelete
  20. Hurm... Dunia akhir zmn xde sapa la yg x buat dosa... Bkn nabi maksum... Ckp pakai kepala lutut.. Otak kat celah pungkok hang ke milah... Vodo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wan Maimunah pon boleh mati tercekik kacang pol.... Keh keh Keh...

      Delete
  21. "Yang benar,

    Kak Nam,
    (Kekasih Baru Mu Yang Kena Reject!)"

    Bab ni nak gelak guling2..hahaha..
    U ni mmg laa.. boleh masuk raja lawak ni yang..I undi u tubi2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bertambah koleksi exes Kak Nam kan... ;)

      Delete
    2. tulaa CT bace ni patut rasa sama nervous tp ada part klako gak.. dah xtau patut rasa apa..

      Delete
    3. Sebenornya nak buat ayat CIkgu Norkiah dalam filem Masam Masam Manis... "Woiiiiii Milahhhhhhh! Kauuuu jangannnn nak wal wellll wolllll kan aku tawwwwww! Blog ini aku yang punya! Aku tak bayar sewa! Blog aku... Aku punya sukaaaaa!"... Boleh gitu??? Keh Keh Keh....

      Delete
    4. Hahahaha! Tumpang gelak Cikgu Norkiah kat sini :D

      Delete
    5. boleh ja SS.. u edit cepat.. haha..

      Delete
    6. Cikgu sabariah pun boleh kak nam hihij

      Delete
  22. kak nam adakah ini slot akasia? cerekarama? samarenda? zahra? :p
    heronya takde eeeh???
    kalau ada ungku ismail lagi class........mrs tunggu sampai habis drama tau

    *sambung gelak

    ReplyDelete
  23. Ya Allah ...apa dia ckp kat SS? Sabar la byk2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa dia cakap biar menjadi rahsia! Just jadi pengajaran kat orang lain... Gunalah bahasa tuhan pada tempatnya... bukan main hembus aje...

      Delete
  24. alaaa kak SS.. sedih campur nak senyum bace entry kak SS.. xpelah xsemua faham kan ape yg kite dok tulis.. anis oke je ngan SS.. u are not blogger sampah tu taw.. smileeee :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau orang nak kata blogger sampah pun tak pe. Sampah mahal ada nilai orang tak buang hihihihi

      Delete
    2. Kak Farrah antara org yg menghargai sampah.. buat kraf bgi lawa..hehee

      Delete
    3. celah mana sampahnya ? orang datang sini bace cerita jalan2 ambil tips..

      Delete
    4. betul tu kak Farrah sampah pun siap boleh kitar semula dijadikan barang yang berharga..

      Delete
  25. entry kak SS sentiasa menghiburkan hati...anis je jarang mai sini..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi aniz ada fb dan ig SS kan... Ha Ha Ha..

      Delete
  26. eeeeh ni lagi advance dari komen2 anon yang CT dapat.. apa benda laaa.. jangan la busuk2 hati sangat ni.. nak blogging dengan aman lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mujurlah kita boleh set utk moderate komen kan. Akak pun ada blogger2 rasa femes yg dtg ganggu tunjuk kuasa kasi komen tak best, tetiba tak puas hati ngan kita. Diorang ni tak cukup busy & meriah kot idopnya.

      Delete
    2. sama Kak Farrah.. CT moderate sbb nak pantau. tapi dia appear as Anon jadi penakut nak tnjuk diri. kalo berani sungguhla macam kes SS ni.. baru betul. akak pun kena ? isk.. geramnya. CT baru2 ni kena sbb rajin up entry kawan2 kasi hadiah. xnak publish sbb betolla. parents baca blog kita.. xnak komen2 cemtu dibaca.. heeey..!!

      Delete
    3. Tak de plak icon VAVI kat sini kan CT? Keh Keh Keh...

      Delete
    4. ahahaha oops SS.. kalo ada lama x post =P

      Delete
    5. Kak ekin pun ada gak.gunq nama anon marah lkak ekin join contest nsnti menang.. duk ckpnsuka menunjuk tu x approve.pun

      Delete
  27. My dear lovely reader....Thanks untuk semua komen u'ouls yang awesome... Untuk pengetahuan u'ouls... Si pengirim sudah reply posting ini... Malah masih tidak dapat menerima kenyataan yang perbuatannya adalah SALAH! Jadi... ADA AKU KESAH??? Kah Kah Kah... Lantak ekau laa Milah! Ekau duduk laa diam2 dalam blog sendu ekau tu... Den kat sini aman damai dengan kengkawan kesayangan den! Sian kek mu Milah! Hidup kurang kasih sayang! Keh Keh Keh.. Komen2 ekau pon den bioarkan busuk tak publish! Sajo den nak buli ekauuuu! Kah Kah Kah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti orang nogori ni yoo.. dia balas erk.. hehe.. nampaknya dia ikut perkembangan kak nam laaa.. By da way, hanya kerana sekor langau jgn sampai merosakan semua yg indah2 ni..(apa benda la perumpaan I, suka2 hatik ja..haha)..
      Milah ooo milah.. hehe.. jgn dijolok sarang tebuan, kang habis bengkak disengat.. mujur lah tak disebarkan nama nya.. klu x hbis semua feminat kak nam pakat2 terjah dia..
      hahahaha..

      Delete
    2. Opsss! Kenegerian... Politik... Agama... Amat2 di larang keras dalam Pondok Burukss SS ni ek... Don't mention!... Yang dibenarkan adalah komen2 yang tak skema... Sastera tak pe... He He He.. Nak buat apa terjah blog dia? Buang internet data aje... Keh Keh Keh... Tak yah layan la...

      Delete
    3. orang nogori rupanya.. biarkan dia.. buat merosakkan perasaan jer kalau dilayan..

      Delete
    4. Bila masa plak SS kata dia orang nogori?????? Si Suida tu yang memandai... SS malas nak amik hal si Milah tu... Tak penting pon dalam hidup SS!

      Delete
    5. Suida bikin panas! Orang apa tak penting, budi bahasa dan tatasusila tu...hikhikhik dia balas maknanya dia masih datang dan pantau SS :)
      Hai, Milah!

      Delete
    6. Mati2 u'ouls si Milah ni nak tegakkan benang basah! kah kah kah... lantak ekau laaa Milah hoiiii! Nak tegak ke nak bengkok ke... Ekau nyakitkan ati orang dengan statement murahan ekau tu... Tuhan pon bagi ekau TUNAI tanpa GST yooo Milahhh! Keh Keh Keh...

      Delete
    7. I teka ja dia org nogori.. maap nah klu salah..
      hehe.. xmau timbulkn kontrobasi kat sni..
      Ok2.. xmo gaduh2.. biarlah pendapat dia.. walau beza pendpt, kita xleh gaduh.. tak gitu.. buat "orang tu" kmi tak dak nak gaduh2..
      **kita ni sapa lah kan.. blogger hingusan ja.. ngaji pn sekolah rndah ja..hahahaaa...

      Delete
    8. Bior dia dengan pendapatan dia... Keh Keh Keh...

      Delete
    9. kitaaaa tetap dibelakang Kak Nam !!!

      Delete
    10. Undilah Kak Nam Calon Permatang Pauh! Ha Ha Ha....

      Delete
    11. Wahh..nti sy undi uuuuu....sediakan kipas yeee...ahahahaha

      Delete
    12. Yang sila turun kempen sekarang yang.. I nak tolong gantung muka u.. Bersepah dah bendera kat jalan ni.. Jalan2 yg rosak diturap dah.. huntunglah kan...hahahaa

      Delete
    13. Laa bila masa kak Nam jadi calon Permatang Pauh nih? hehehe..

      Delete
    14. ahhahaha mai mai naik utara mengundi.. jalankan tanggungjawab anda.. penang 7hb cuti naaaa semua orang =P

      Delete
  28. haahaahh orang sekarang dah pandai cop cop sapa masuk syurga sapa masuk neraka.Ini stok stok mee segera la tu.

    ReplyDelete
  29. Setuju dengan Kak Nam. Kadang2 orang kata or cakap macam takda apa, tapi pada orang yang dicakap tu, sampai ke hulu hati jugak la. Tapi, apa-apa pun, entry ni best bila baca surat utk Milah. Dialek nogori.

    ReplyDelete
  30. iskk xbaik betul org tu.. wlpn sy baru je jd pembc blog SS ni tp sonok je..kdg2 gelak sendiri...xpelah SS rmai lg yg sokg SS hehe.. senyum selalu ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Roha datang kat pondok burukss SS ni... Terharu... He He He...

      Delete
  31. first , saya frust sbb x dpt tgk imej2 yg ada sbb qouta dah habis ... sendu beb ! ... now nak bebel sikit . tapi rasanya akan panjang ...

    saya ada satu blog yg pd awalnya fully entry ttg agama . jadinya adalah komen2 sinis yg menyindir berkias saya ni ustazah segera . ada juga yg mencabar pengetahuan agama saya dgn soalan2 maut dr pengomen tegar yg setia . pd awalnya saya delete je komen2 mcm tu . tapi sekrg saya publish je biar org tahu perangai dia . jahat tak ? saya cuma nak amal jariah utk bekalan di SANA bkn nak berlagak utazah segera . byk je blog lain yg kongsikan entry agama yg lbh krg sama ...

    saya dah jumpa ramai org yg spesis milah ni SS . cara dia menurunkan hukum sgt mudah . org x pakai tudung , masuk neraka . orang yang berjubah labuh iu sudah pasti syurga utknya ...

    saya juga sudah jumpa org yg berniqab sentiasa tapi tak sembahyang , seorg ustazah tapi menceritakan keburukan dan kekurangan suami pd org lain . siap kutuk2 lagi . saya juga pernah dihujani pertanyaan : org tu solat ke tidak . muka berkilat je ! sedangkan saya sendiri nampak berkali2 org yg muka berkilat itu bangun tgh malam buat solat sunat ...

    ibadah itu antara kita dgn Allah . riak dgn ibadah cuma akan jadikan ibadah kita sia sia . Rasulullah tak pernah judge perbuatan org lain kerana baginda tahu hanya Allah sahaja yg layak jadi hakim ... lebih baik kita tingkatkan ibadah kita drp mempertikaikan ibadah org lain ...

    kesimpulannya , blog ni ibarat rumah orang . pembaca lak adalah tetamu . bila kita bertandang ke rumah orang , buatlah buatlah cara tetamu . beramah mesra , bergurau senda ... klu masa kita bertandang ke rumah org itu , kita nampak , dengar perkara yang tak sepatutnya , seeloknya , buat tak tahu sahaja . klu kita busy body , ada gak yg kena perhambat dgn penyapu nanti . sepatutnya kita bersyukur dgn layanan yg tuan rumah beri . budi bahasa , adab sopan ni pun dituntut dalam Islam . rasanya klu ulama dtg rumah milah , mereka pun x tegur apa yg tak kena kat rumah milah tu di mata mereka ...

    blog kita hak kita . asalkan tak kacau org sudah le SS . cuma milah kena ingatlah , hari ini kita tegur org , besok org tegur kita pulak kerana manusia tak ada yg sempurna ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa kannnnn... SS dah cakap! Qaseh Vee ni kalu komen kat blog SS mesti dapat satu entry yang selalu buat SS gigil nak reply... Keh keh Keh.... Well said Vee! Love u!

      Delete
    2. nah.. up satu entry kak vee.. hehe..

      Delete
  32. SS ku syayang,
    Semakin ramai haters bermakna semakin glamer blog kita. Semakin ramai orang condemn maka semakin hampir kita ke puncak kasih (ayat skema gila). Jadi SS memang ramai peminat dan dah ala retis. Mak ni lum ada haters..jadi lovers pun tarak!
    SS dah bina networking travel bloggers yang ramai dan fofular..keep it up hun.
    Sekali taufan takkan bisa meruntuhkannya..chewahhh (adeh, terkeluaq tajuk dak ni)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makkk oooo makkkk... Merecekkkk SS baca komen makkk nih... Sastera bafakkkkkk! Kah Kah Kah... SS bukan retis laaa mak.... Belum jadi retis dah cenggini.... Kalu jadi retis tah karam di lautan hindi agaknya... Keh Keh Keh...

      Delete
  33. Cait..ter reveal disini Kak Nam declare JM kekasih nombot satu..ini tidak adil..tidak adillll..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patah hati Milahhhh! Keh Keh Keh...

      Delete
    2. yeayy!!! JM kekasih no 1 tu Azaleania....tersipu2 malu den

      Delete
  34. Sebenarnye..jauh disudut hati si milah dia masih amik tau jugak hal kak nam kan..kalau tak..xkan dia gigih jugak nk komen entry ni....sudah pasti next entry dia akan dtg jugak...cuma mgkin utk carik salah...pesanan daku kepada milah...kita ni hidup kalau boleh jgn carik musuh...berkawan biar beribu...kalau ada pon perkara yg kita tidak setuju..masih ada cara lain yg kita boleh buat untuk menegur..kita ni manusia biasa kan....mohon maaf kalau pernyataan daku ini mengundang rs kurang senang yg membaca....sekian...hihhihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhhhh! Milah tu ada hati ke? Keh Keh Keh...

      Delete
    2. Ehh...ada...kat lubuk paling dalam menyelam hahahaha

      Delete
    3. sampai kena menyelam ke Deanna?

      Delete
    4. Jom ajak dia menyelam dalam kari. Ada gak faedahnya ;)

      Delete
    5. ati milah kecil....mcm ati nyamuk gak nye...hihi

      Delete
    6. lain padang lain belalang nya, lain org lain caranya....acik milah oi... ape kaitan milah ngn belalang... eh..eh..eh..

      Delete
  35. yang, up entry baru pliiisssssssssssssssss.. tak mau asyik dtg sini, tak habis2 ke Milah.. Milah oh milah.. Hahahaha
    Up je lah entry apa pun, walau tak dak hati nak up entry KOya ka..
    **Saja membuli Kak Nam suh up entry baru..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seperti biasa... Entry baru akan up jam 8 malam.. He He He...

      Delete
  36. Assalamualaikum... waduh buk milah kok gengsi dong... Apa-apaan pun SS luaskan kuasamu.... yeh JTD tetap the best... opsss salah masuk kawasan ni..hehehehehe kita panggil utromen kasi fire itu raraksa. (apa pulak den merapu ni) hehehehe akak orang KKM nanti boleh panggil team hapuskan nyamuk eades kasi sembur dan fogging tempat banyak nyamuk... dahle ngeng ngong bunyi bawa penyakit... takpun kasi clorox hati yang hitam bagi putih.. ubat sepital banyak nak apa.. panadol, ubat batuk, ubat poning, ubat sakit hati ekau poie jo sepital milah oiiiii ubat hati ekau dulu. Ayoyo ama apaa mau kena perabat akak dgn si milah. ampun milah oiiii

    Akak salute tabik spring-spring toing-toing bila baca kisah perjalanan hidup SS. Walau bagai mana pun beratnya dugaan ingatlah masih ada yang sayang, family, kawan-kawan... Kalau orang hina kita, sama macam dia hina diri dia juga sebab dia dan kita sama je ciptaan Allah SWT. Yang membezakan kita yalah amal ibadah kita. Biarlah manusia palingkan muka dari kita asalkan jangan Allah palingkan kita dari DIA.

    Apa pun Akak doakan semuga SS sentiasa didalam perlindungan Allah, dimurahkan rezeki, dipanjangkan usia, dipermudahkan dalam apa jua urusan. Sentiasa didalam rahmat dan keberkatan Allah. Aamin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.... Keh Keh Keh.... Amikkk kawww Milaaaahhhhh! Bahasa Jawa... India... Semua ada.... He He He... Lawakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!

      Delete
  37. Sabar ya SS... maybe org tu nak tegur cara xbetul kali... tak baca entri SS kut... kak nam taip negeri kita xfhm la huhu... kalau kut kelantan ambo biso bos ahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Next time Kak Nam kecekk klate laaa... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Hahaha pandai ke.. hihihi

      Delete
  38. Biarkan dia teruskan menulis kak.nam... singgah blog akak kadang 2 komen.kadang jadi slient sbb xtaw nak.komen apa just bc n.terhibur boleh koyar2 g melancong sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blog SS blog merapu... He He He....

      Delete
    2. Blog merapu buat org tergelak abe siap tengok bini aku tergelak n senyum gapo la... hihihi

      Delete
  39. hadoi i olls pun byk dah tertinggal ketapi ni. bab milah. bab kak nam. alahai hape ke dengki benor si milah tu. dah la es es buat entry takde mintak sekupang hape pun kat die ye dak? hishh3 milah.. milaahhhhh

    ReplyDelete
  40. x pe kak Nam...kita2 ni lg rmai nk dtg blog kak Nam.... stakat milah sorg tu, x do ke mano lah dio tu...

    ReplyDelete
  41. kasian... biarlah Milah terjun dgn labu2 nya... biarkan....

    ReplyDelete
  42. merapu2 lah best... mcm2 hado...

    ReplyDelete
  43. ooo Milah ni ka.... rupanya pasal ni dok sebut Milah² ni...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...