Friday, 29 May 2015

Kembara South Korea - Cheongnyangni Stream

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Berdepan dengan Gwanghwamun Square ada Cheongnyangni Stream...

Jom kita sigh-seeing kat Cheongnyangni Stream pulak...

Tu dia tugu siput.. Kombinasi warna yang menarik... Biru dan pink.. He He He...

Kak Nam dan tugu siput... Make sure kerang tak tersengih.. Keh Keh Keh....

Antara bangunan yang ada di sini...

Cheongnyangni Stream ni sebenarnya hanyalah sebatang sungai...

Dulunya sungai Cheongnyangni Stream ini dikatakan agak kotor... 

Dan kemudian dibersihkan dan dijadikan lokasi pelancongan...

Sungai ni agak panjang... 

Sampai ke area Guest House yang aku stay tu pun masih boleh nampak sungai ni....

Comel kanss Duta Cintailah Sungai Koya ni? He He He...

Asjussi tengah bersihkan sungai... Dalam tu ada banyak duit siling.. Kalu rasa2 tak cukup duit... Boleh lah u'ouls cilok kat sini... He He He..

Agak menarik jugak sebenarnya kat sini... Sungainya bersih...

Aku jalan dekat2 aje... Malas nak menapak jauh...

Menyeberang sungai...

Kat sini pon ada khemah jualan... Meriah!

Ada macam2 barangan... Most adalah makanan Koya...

Kalu aku tahu kat sini ada seaweed murah dan banyak...

Confirm2 laa aku borong kat sini dulu...

Tapi aku dah terbeli kat Namdaemun Market...

Dan dah malas nak beli lagi...

Nanti susah nak bawak...

Dan kat sini ada jual sotong bakar yang fresh...

Si HH nak beli...

Tapi aku larang...

Sebab...

Banyak giler kot...

Si HH bukan jenis makan sangat...

Nanti aku yang kena habiskan...

So... Aku tak mo... Nanti aku gemok... He He He...

Lagi pon aku kenyang lagi lunch picnic tadi...

Tapi aku janji kat dia nak bawak dia pegi makan kat area Myeongdong Market...

Teruslah hati si HH berbunga2 dan senyum lebar...

Matilah aku kalu tak dapat tunai janji...

Mesti kena maki berkati2... Keh Keh Keh...

Dah puas berjalan2 kat Cheongnyangni Stream ni...

Aku menapak cari subway yang terhampir...

Aku main redah je memana lubang tanah yang aku nampak... He He He....

Redah punya redah...

Rupanya subway yang terhampir adalah Gwanghwamun Station...

Lawo kan laluan subway ni... Lain dari yang lain...

Suka dengan lukisan ni...


BERSAMBUNG...

121 comments:

  1. ingatkan jam 8.00 mlm rupanya jam 9.00 pagi dah bersiaran..yeayyyy

    ReplyDelete
    Replies
    1. publish malam nanti u tido... Haishhh...

      Delete
    2. yeay.....u perihatin yg i kan...itu yg buat i bertambah sayang!!!!!

      Delete
    3. amboii kak JM jadi orang pertama komen ya.. hehehe bergurau senda laa plak kak JM ngan SS..

      Delete
    4. hi hi hi hi...sila lah jelez ye Eyda

      Delete
    5. Aiikk..nak romantik go get a room please.. (statement carik pasal, mood jeles)
      JM memang dok tertunggu post SS nih, publish je terus komen..support dearest fren tak gitu?

      Delete
    6. Kalu SS tak de nanti dia meroyan Makkk... Kah Kah Kah...

      Delete
    7. Mak ooo Mak...bila hati dah TERPAUT kah kah kah

      Delete
    8. tak pe, tak jeles sangat pun kak JM.. hehehe..

      Delete
    9. tapi Eyda ada jelez sikit kan

      Delete
  2. kan JM dan ckp..BIRU dan PINK kombinasi yang MANTOP!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergabong meletop! ha ha ha...

      Delete
    2. kalau dah meletop apa lagi yg tinggal yunk...Neelopak ngan Nabil je lah hihihi

      Delete
  3. kalau sungai di msia? bau hancing....byk sampah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala tak semua la JM.. Sungai kat kampung I ok ja.. Kalau keruh tu sebab tanah ja.. Biasalah masalah penyakit masyarakat kita, xsuka jaga kebersihan..

      Delete
    2. Tangan tu... tangan tuuu... tangan tu jahat buang sampah dalam sungai!

      Delete
    3. betul tuh SS, tangan yang jahat laa yang buang sampah ke dalam sungai.. lepas tu bila banjir ke busuk ke kotor, mulalah salahkan pihak berkuasa kata tak buat keja laa apa..

      Delete
    4. Nak buat cemana... Attitude problem...

      Delete
    5. itulah bukan senang nak ubah attitude manusia kat malaysia nih..

      Delete
    6. btul lah...main campak2 aje smpah...dsyt!!

      Delete
    7. Sungai malaysia penuh dgn sampah

      Delete
  4. gambar kak Nam depan ciput tu nampak tinggi..ke mmg tinggi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke SS 140.. I nampak cam 160 atau maybe beh kurang ja.. kecik comel je U ni klu 140.. :)

      Delete
    2. haaaa... Comel kan? Kah Kah Kah...

      Delete
    3. sukalah tu kata dia Comel.. Nampaknya HH lagi kecik lah.. klu U 140, i lagi tggi aarr dari U.. hehe..

      Delete
    4. pergghh....tingginye JM....mcm hntu galah ka??? kah kah kah

      Delete
    5. Kalu x de galah panggil jay emm... Keh keh keh...

      Delete
    6. SS lagi tinggi dari JM lah jgn x tahu

      Delete
    7. Rasa cam SS bukan tggi 140.. agak kemetot klu tggi tu..hhuhu

      Delete
    8. Kalu Suida dapat teka dengan tepat tinggi SS... SS bagi souvenir dari Paris! Ha Ha Ha...

      Delete
    9. mcm x betul je...cuba lagi :-)

      Delete
    10. sila cuba lagi... boleh cuba 3 kali je... kah kah kah...

      Delete
    11. JM gnti galah ehhh...kena tuka pantun nih...

      buah cempedak di luar pagar...
      ambil JM tolong jolokkAN....

      ok tak pantun tu SS??? ok larikkkkk

      hahahahahhaahha

      Delete
  5. macam-macam janji kak nam sama HH kan :p

    ReplyDelete
  6. Wah ni tempat feberet i ni :p

    ReplyDelete
  7. ngah lapar2 ni nampak tugu tu macam es krim plak.. nyummy.. :D..
    Suka sungguh la depa ni buang duit syiling dlm sungai atau kolam.. depa wat camtuh sebab nak mntak doa kan.. Sungai kat tengah2 pembangunan.. best ni.. Klau kat Malaysia ada ni kan, panas2 singgah rendam kaki jap.. sejuk ja rasa.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila lapar..imaginasi menjadi2..
      (ala bila nak lunch ni).. huk..huk

      Delete
    2. ingtkn replika eskem....tihihihi

      Delete
    3. QA betul tu nampak mcm aiskrim

      Delete
  8. Berani berjanji... Mmg cari penyakit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wehhh! Janji ku dicapati... he he he...

      Delete
  9. emmm.....wanita berpurdah...ada festival apa2 ker?

    ReplyDelete
  10. macam gula2 besar warna siput tu :-))

    ReplyDelete
  11. Bru perasan SS update entri ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena cepat habiskan... nak sambung citer lain plak!

      Delete
    2. Cepat2 nk hbs bulan 5 dah ni

      Delete
    3. same to me...cite korea drag lagi ke bulan Jun huhuh...nampak setahun baru khatam

      Delete
    4. Kalu entri kak JM nk hbs tahun bru post kan

      Delete
  12. Wanita purdah iklan yusof taiyod ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha... entah laaa.. x nampak plak bijik kurma... keh keh keh...

      Delete
    2. yusuf taiyob jual kurma ke bijik kurma SS??? hihihi

      Delete
  13. siput waran biru dan merah , klu jm ada lengkaplah ss dan jm . lupa lah tu nak bawak jm sekali ... heee ... owh , ada kuih beras dok kat situ . saya kan bila tgk drama korea yg dok tayang kuih berasnya yg mcm2 tu , terus je terliur . klulah korea tu kat sebelah je , memang redah cari kuih beras ... ayat mcm bagus je kan ... bhahahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koya tu kampong Jay Emm... SS tak bawak dia ke sini pon dia tahu nak pegi sendiri... Tak sesat punya... Dia otai lagi berbisa... Kalu ajak... nak ke dia jalan dengan SS ni? SS ni jalan kaki pon slow siput... fobia tangga plak tu... Boleh sabar ke dia? Takut dia tinggalkan SS kat blakang je... keh keh keh...

      Delete
    2. SS nye pasal...mcm mana pun JM sanggup

      Delete
    3. Jay Emm tak kenal SS lagi... SS jalan TEMPANG taw... Bersepah plak tu... Tak normal macam orang lain... Sanggup jalan dengan orang TEMPANG?
      * Mampu senyum je la...

      Delete
    4. dalam berkawan x perlu memilih fizikal...yang penting hati baik!

      Delete
    5. betul tu...i sokong JM...

      Delete
  14. tu siput kaa??? mcm aiskrim...sedapnyerrr aiskrim....hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaaaaa jangan sebut2 eskemmmmm... Iskkssss... I diet!

      Delete
    2. alaaa SS ni..mkn eskrim x gemuk lah

      Delete
    3. pas mkn eskem gi lah lari2.....

      Delete
    4. g lari...tp eskrim xbayar lagi hahahahha

      Delete
    5. Aiskrim tu manis mcm jari manis hahaha

      Delete
  15. sungai klang pon katanye nak wat projek cenggitu gak....kalau laa boleh wat cenggitu mesti chantek kan..xdel a berbau dah sungai tuhhhh.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sungai klang????? Hurmmmmm... sungai Klang????? Hurmmmmmm... HARAPAN Fazli Zainal!

      Delete
    2. Hahahahaah....harapan tu tetap ada...cuma takut jd tinggal harapan tinggal kenangan...hahahaah

      Delete
    3. projek sungai Klang tu diinspirasikan dari Cheongnyangni Stream tu laa..banyak duit labur kat projek tu.. kalau tak jadi ntahlah.. tak tau Eyda nak kata..

      Delete
    4. Cheongnyangni Stream tu ade org bunuh diri ke??

      Delete
    5. Harapan tinggal harapan la malaysia tu

      Delete
  16. best lepak2 tepi sungai ni malam2 masa spring n summer, sejuk suasana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu dah namanya sungai mesti sejuk je kan suasana... tapi ss nak sampai jalan ke hujung...

      Delete
  17. Comel bangat aihh model sungai Koya tuh..muka seposen..eh biru pink memang serasi kot? macam tau-tau jerrrr tugu siput tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini muka seposen Won! Kah Kah Kah...

      Delete
  18. Kalo tgk pic malam kat sungai ni nmpk awesome sungguh tapi siang macam sungai blkng umh mak jerr..tapi klu dating dok bawah jambatan tu sempoi jgk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sungai blakang umah mak boleh tabur duit tak Makkk? He he he...

      Delete
    2. Boleh tabur..nk gi kutip balik tu tak jamin dapat la kan

      Delete
  19. Replies
    1. bukan mcm lagi Bunda tetapi mmg kulit siput pun

      Delete
  20. Tugu Cheongnyangni Stream macam bentuk siput sedut lah kak SS,cantik :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tugu siput sedut dik
      non... he he he...

      Delete
  21. rasanya dalam sungai tu, duit syiling orang baling utk buat wish kan =)

    ReplyDelete
  22. Geli pulak tengok tower siput tu..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. geli katanya ahahah...geli kat mana ibu zarikh...tetiak?

      Delete
  23. Kawasan dorang ni memang semua bersih ek. menarik la

    ReplyDelete
  24. kenapa syilling byk kat sungai tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dorang x nk syiling tu then dorang throw ke dalam sungai heeee

      Delete
  25. bestkan boleh lepak kat Cheongnyangni Stream tu.. kat Malaysia nih asyik nak jadikan Cheongnyangni Stream sebagai contoh.. harap2 ada laa projek pembersihan sungai dan River Of Life (ROL) yang dibuat menjadi sepertimana yang diimpikan..

    ReplyDelete
  26. amboiii besarnya tugu siput tu..warna warni lagi...cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik sbb kombinasi kaler Biru + Pink kak Kam...cer warna putih hitam...hihihihih

      Delete
  27. kt sungai tu blh celup2 kaki x SS??

    ReplyDelete
  28. Apa signifikan tugu siput tu ya?

    ReplyDelete
  29. SS nape x kutip duit syiling tu

    ReplyDelete
  30. tempat ni dekat je kan dengan patung king sejong tu.. CT nak dtg sni gak..
    nak p tempat2 yg xyah bayar miahahaha.. banyak jual buah tak SS ? fresh fruits..
    nak beli nak rasa buah kat korea.. ngada sngt =P

    ReplyDelete
  31. dapnyeee sotong bakar.. alahai napeeeee.. time travel makan xpe la SS..
    xde nye nak gemok makan sotong.. SS ni..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...