Wednesday, 20 May 2015

Kembara South Korea - National Palace Museum Of Korea

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Sebenarnya kannss...

Aku ada mende busuk skit nak citer...

Mende busuk pasal aku... Ha Ha Ha..

Bukan busuk skit....

Tapi busuk banyak... He He He...

Malu nak citer...

80 juta kali aku fikir...

Nak citer ke tak nak... Nak citer ke tak nak... Nak citer ke tak nak...

Fikir punya fikir...

Citer je laaa...

Sebab... Sejak dari awal pon aku tak pernah berahsia tentang perjalanan kembara aku ni pon...

Suka duka...

Lucu tawa...

Semua pon aku share...

Supaya jadi pedoman kat orang lain...

Supaya u'ouls tak ulangi kesilapan yang pernah aku buat...

Supaya u'ouls berfikir solution yang lebih baik jika apa yang jadi kat aku terjadi pulak kat u'ouls bukan saja dalam travel tapi dalam kehidupan seharian... 

Jadi...

Sila laaa scroll sampai habis untuk cerita busuk bacin lagi tungkit itu... Zazzzzzsssss!

Dari Olympic Park Seoul...

Aku gerak ke Gyeongbokgung Palace...


Direction :

1.  Naik Line 3 warna brown
2. Stop di Gyeongbokgung Station
3. Exit 5


Dari Mongchontoseoung Station ke Gyoengbokgung Station...

Aku decide untuk transit kat Gangdong-gu Office Station...

Sampai kat Gangdong-gu Office Station aku transit lagi...

Naik Line 5 menuju ke Banghwa Station tapi stop di Jongno 3(sam)-ga Station...

Dalam perjalanan ke Jongno 3(sam)-ga Station...

Aku leka beborak dengan HH sampai terlupa kat mana kami patut stop... Ha Ha Ha...

Tu laaa...

We'ouls ni kalu dah berborak memang tak hengat dunia... 

Memang ada aje topik... After one and another... He He He..

Kami terturun kat Jongno 5 Station which is sebelum Jongno 3(sam)-ga Station...

Nasib baik belum terlepas station! He He He!

Sepanjang panjang perjalanan ini...
* Amboi dah macam lagu Zaiton Sameon menaruh harapan pulak... He He He..

Dari Olympic Park ke Gyeongbokgung Palace...

Aku macam dapat rasa yang orang keliling asik perhatikan aku aje...

Aku pelik...

Pesal orang asik usha aku ek?

Tengok aku atas bawah... Iskkss...

Aku ni ada iras2 muka Suzy awek si Lee Min Ho ke? Keh Keh Keh...

Ke aku ni terlalu tampan anggun lagi kacak jelita? He He He...

Bila aku fikir2 balik...

Sepanjang jalan... Aku tak ada pon buat vandalism..

Tak ada pulak aku buang tisu merata2...

Nape orang nengok aku semacam ek?

Pelik! Sangat pelik!

Aku nengok muka aku kat handphone...

Muka aku bersih... Masih lagi suci tanpa was-was... He He He...

Celak masih sempurna... Tak tersenget pon... Hi Hi Hi...

Rambut aku je skit serabai.... Tapi bulu hidung tak bersepah... Kah Kah Kah...

Jadi... Nape orang asik pandang2 jeling2 aku ek?

Pelik lagi...

Memikir apa dosa yang mungkin aku dah buat sepanjang jalan...

Arghhhh! Mungkin perasaan aku aje kot... Adeiiii...

Dan sepanjang jalan tu jugak...

Aku macam rasa perut aku berangin aje...

Mana datang angin plak????

Rasa sejuk semacam kat perut ni...

Tapi tak pulak aku rasa sakit perut ke pe...

Dah sampai kat Gyeongbokgung Station...

Ikut Exit 5...

Boleh juga terjah ke tempat2 lain dari sini...

Laluan Exit 5 ni agak menarik skit...Dah macam galeri museum plak...

Naik je tangga kat Exit 5 sampai atas...

Ehhh... Mana Gyeongbokgung Palace??????

Aku dok terjenguk2..

Rupenya Exit 5 tu tembus  National Palace Museum Of Korea dulu...

Gyeongbokgung Palace pulak berada depan dengan National Palace Museum Of Korea...

So... Dah alang2 ketiak basah... Biar lah sampai banjir.... Oppsss... Dah alang2 sampai.... Mari lah kite terjah dulu National Palace Museum Of Korea tu...

Jom masuk...

Tu diaaaa... Kak Nam berposing... Tapi jangan fokus zoom sangat ye u'ouls... Sebab... Ada menda tak kena dengan gambar ni... Jangan cari! Jangan cari! He He He...
 

Nak masuk National Palace Museum Of Korea ni free aje ek... Tutup pada hari Isnin...

So...

Kepada u'ouls yang plan nak ke Koya...

Tolonglah avoid merancang untuk pegi tempat2 lawatan pada hari Isnin ek...

Sebab most tempat tutup pada hari Isnin...

Masa aku kat sini...

Aku dok laa meronda2 kat dalam museum ni...

Bukan ada apa sangat pon...

Ada galery kereta lama je...

Dan ada galery berbayar...

Aku malas nak masuk...

So... Aku just saja nak membuang masa lelepak kat sini...

Sorry memang tak amik banyak gambar pon...

Si HH dok menyakat anak2 cilik Koya yang datang ikut rombongan kat sini...

Si HH jerit kat budak2 tu yang tengah hegeh2 main cop kat poskad "Pali! Pali! Pali"... He He He..
* Pali = cepat...

Aku dengan HH pon nak main jugak cop kertas poskad tu... He He He...

Bebudak Koya tu bengang je HH jerit2 gitu...

Aku dah sengih2...

HH buat2 muka garang kat budak2 tu... 

Then...

Tengah2 lepak...

Tetiba aku rasa nak terkencing... He He He..

So... Aku pegi carik jamban...

Dah masuk bilik jamban..

Masa aku nak bukak suar...

Tetibaaaaa... Tetibaaaaaa.... Tetibaaaaaaaaaaaaaaaaa...

Aku baru perasannnnnnnnnnnnn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

OOOOOOOOOO EEEEMMMMMMM GGGGGGEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Alamaaaaaaaaaaaaakkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Akuuuuuu lupaaaaaaaaaaaa... Lupaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... Lupaaaaaaaaaaaaa....

Lupaaaaaaaaaaaaaaa tutuuuupppppppppppp ziiiiiiiiiipppppp seluarrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!

Kak Nam rasa dah nak hagoal kepala kat tombol pintu jamban laju2 dah nihhhh....

Cemana aku boleh lupa tutup zip?????????????

Adessssssssssssssssss! Malu gilerrrr kotttttt!

Ouchhhhhh! Ouchhhhh! Ouchhhhhhhh!

Aku mula mengingat balik detik terakhir aku bukak zip seluar...

OOOOOOOOOO EEEEMMMMMMM GGGGGGEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kali terakhir aku bukak seluar masa masuk jamban kat Seoul Olympic Parkkkkkk!

Makkkkk hoiiiiiiii....

Jauhhhh giler pejalanan aku dengan zippp yang lupa nak tutup tuuuuu....

Patutlah sepanjang jalan oppa ajussi dok usha tuttttttt aku je....

Patutlah aku rasa kat tuuuuuuuuuuutttt aku tu berangin semacam ajeeeeeeeeeeeeeee!

Adeiiiiiiiii!

Kak Nam kemurungan di tepian mangkok jamban...

Cuba mengingat moment2 perjalanan Kak Nam sepanjang dari Seoul Olympic Parkkkkkk naik turun train..

Dan kemudian berjalan penuh rasa over confident dan gagah perkasa menuju ke National Palace Museum Of Korea...

Ohhhhh!!!! Tidakkkkkkkkkkkkkk!!!!

Dah laaa Kak Nam suka duduk terkangkang...

Jalan pulak terkengkang bersepahhhhh...

Tak ke tersembul kerangggg kupanggggg!

Hanya kerana lupa tutup zipppppp seluar! 

Kak Nam rasa diri Kak Nam telah dinodaiiiiiiii!

Kesucian Kak Nam dirobek2...

Kak Nam rasa diri Kak Nam peragawati bogel!!!
* Over tak bayangan gurauan Kak Nam ni? Skema tak perkataan peragawati tu? He He He...

Bak kata Sammy Vellu "Ini perkara banyak memalukan saya... Sebenarnya kemaluan saya sangat sangat besar"... He He He...

Maluuuuuu semaluuuuu maluuuuunyaaa.. Namun apa daya...
* Lirik lagu rindu serindu rindunya Spoon jadi OST drama Kak Nam kali ni... He He He...

Adeiiiiilahhh...

Ni lahh kejadian paling busuk yang pernah jadi kat Kak Nam...

Kak Nam menarik nafas paling dalam...

Barang yang lepas usah dikenang...

Try motivate diri... Buat2 sedapkan hati...

Kena confident tak ada orang rakam masuk you tube... Keh Keh Keh...

Sejak tu...

Kejap2 kang aku pegang zip...

Aku jalan skit pegang zip lagi...

Dok teraba2 sendiri punya... 

Dah macam hape dah aku nih...

Kak Nam very worry.. Banana pregnant two times.... He He He...
* Takut pisang berbuah dua kali... Kak Nam broken Inggeris!

Kan dahhhh.. Tak memasal Kak Nam fobia dengan zip! Iskksss!

Dahhh... Dahh.. U'ouls tak payah nak check2 zoom2 seluar aku dalam gambar sebelum ni... Tak kan nampakkkk sebab aku bergambar diri statik! Ha Ha Ha...

Comel kan muka budak ni? Dia baru lepas zip balik seluar dia... He He He...
 

Dalam ni ada Souvenir Shop tapi mahal...

Jom kita ke Gyeongbokgung Palace pulak... Just depan tu je... Dekat sangat...

Moral of story...

Ingatttttt! Ingatttttttttt! Ingattttttttttt!

Sebelum keluar jamban... Jangan lupa tutup zip kain! He He He...


BERSAMBUNG...
 

97 comments:

  1. Lek la... Tak nampak sgt sbb ada termal kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu duduk memang tersengih kerang! ha ha ha...

      Delete
    2. Sebbaik kerang, kalau bebird dah terbang dah hikhikhik

      Delete
  2. Saya antara org yg scroll ke atas dan check zip seluar SS dlm gambar2 kikiki

    ReplyDelete
  3. huhuhu..adeh..pecah perut baca entri kali nie..18sx habis...hahaha....

    ReplyDelete
  4. Hai SS. Lamanyaaa nani tak datng sini. Busyy bebenor sampai tak sempat bw. Huhuhu :D Macam banyak dah episod percutian SS yang nani terlepas ni :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe... faham nani busy kann... hi hi hi...

      Delete
  5. Replies
    1. kalu kecik x dipanggil istana... panggil pondok!

      Delete
    2. AbE MKL...jgn lupa pegi sini dan pastikan ZIP suar tu tutup...nanti angry bird terbang!!!

      Delete
  6. alaaaaaaaaaaaa...smlm tdo awal...baru nk baca..rupanya ada entri baru...sob sob sob...baru nk jadi orang pertama komain!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke tido awal? Semalam 21:31 u mimpi blogwalking rumah sape ek?
      * Senyum...

      Delete
    2. alamak!!! KANTOI! ahahahaha

      Delete
  7. Kak Nam pakai celak uoulss...u wearing spek..x perlu pakai celak dah CUN di mata Jay Emm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay Emm belum tengok SS depan mata lagi... Silap2 Jay Emm lari... SS dalam gambar tak sama dengan kat luar...
      * Senyum

      Delete
    2. Pakai celak sunnah kan hehehe

      Delete
    3. Yeayy...give me five....we r same

      Delete
  8. kah kah kah...itu ke ...zip terbukak...pesal HH x perasan eh..

    ReplyDelete
  9. suar kecik tu warna biru ke pink kih kih kih

    ReplyDelete
  10. x perlu risau..JM pakai suar x de zip kih kih kih

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM pakai suar yang ada lubang jer kan??? Hahahaha

      Delete
    2. ada lubang senang nak sarung...

      Delete
    3. lubang apa plakkkkk nih? kah kah kah

      Delete
    4. lubang suar laaa hahaahaah

      Delete
    5. Lubang celah bedah hahaha

      Delete
  11. SS,
    Takmo tanya banyak cuma..'spender color apa'? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bkn warna warni ka??? Haahahaha

      Delete
    2. itu sender JM....warna warni dan ada yg belang2

      Delete
  12. hahahahhahaha... kaler spenda sama tak ngan stokin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cer zoom kaler stokin SS tu! ha ha ha...

      Delete
  13. Adeeyyy Kak Nam ni.. Banyak2 part kenapa situ jugak lupa tutup..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah nama pon lupa... Apa punya soklan daaa...

      Delete
    2. yelah, kenapa situ yg lupa.. haha

      Delete
  14. Mujurlah tak nampak yang pelik2.. haha..
    kak nam steady la leh cerita sini..

    ReplyDelete
  15. Awat tak publish komen yg lain2 ni kak nam.. tak kan yang lain2 tak baca lagi dari semalam..
    Ke saja nak hide semua komen ni.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS ada masalah dengan kesihatan Mata... Tanya Jay Emm... he he he... Kalu SS lambat reply... Harap maklum...

      Delete
    2. SS sakit mata....sian SS

      Delete
    3. Oh ya.. get well soon SS.. jgn main mata sangat.. bab tu mata sakit.. :)

      Delete
    4. sakit Mata jangan lupa amik ubat

      Delete
  16. waduh waduh mbak,
    segan jugak tuh...
    haduiiii, camana boleh tak ingat masa kuar tu cek siap2 zipnya...
    Bertabahlah sis,
    Tapi betullah... kena cek byk kali..

    Saya rasa mungkin sis byk sgt berfikir, dan nak cepat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan banyak fikir... Tapi dah tua... Dah makin pelupa! Makin tak nampak! Ha Ha Ha...

      Delete
  17. ahahahhaha.....kerang kupang!!! mujur bukan burung merpati!!

    ReplyDelete
  18. salam SS. hee kalo zip suar terbukak memeyla memalukan negara ya, tapi bolela dimaafkan lg. tapi kalo dhla zip terbukak, pastu tak pakai spender lagi., huhur leh huruhara2 negara ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Wakkk! Pastikan Wakkk bukan cenggitu ye Wakkk... Ha Ha Ha...

      Delete
  19. sejuk aje yer....nyaman kan...hhihhi...

    ReplyDelete
  20. uiii...mmg kna check bebetul lah pasni...x pon, pkai suar mcm ibu2 pregnant tu ha..yg sarung aje..xde zip...kkikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena pakai suar macam superman... Suar dalam kat luar... keh keh keh....

      Delete
  21. citer zip kakNam lg hebat dr cite museum dn semua2 yg berlaku hari itu..hihih....

    ReplyDelete
  22. hahahaha...satu tip nak tahu dah zip ker belum...bila ada rasa angin2 semacam tu, tu tanda belum zip...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bijakkkkk! Angin bayu koyaaaa... Kah Kah Kah....

      Delete
    2. angin sepoi2 ka angin ribut

      Delete
  23. adehh patut laa pakat ushar SS jer.. nasib laa jadi kat tempat orang kalau tempat sendiri takut ada yang kenal laa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau Kat tempat sendiri abih LA SS.

      Delete
  24. 90 % orang yang baca entry ni akan scroll balik ke atas untuk 'cek' seluar SS dalam gambar depan muzium tu.hahaha..entry ni memang legend!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan nak scroll2 sangat Cik Sal... Ketumbit kang mata tu... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. says take scroll sekali ja baca

      Delete
    3. saya setuju Kak Sal..hahahah

      Delete
    4. Lagi ghamai yg scroll makin melambung tinggi saham SS :)

      Delete
  25. Hahaahah...berangin ehhh??? tetiba rasa mcm retis la kan bila org asik tgk....adehh...hahahahaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa dorang tak tegur.. malu memang malu.. klu x maybe tak ramai yg memandang.. Apa pun, nasib banyak pelapik..:D
      I tak kan pakai baju yg akan menampakkan zip.. (risauuuu)..hehe

      Delete
    2. kalau Ada orang tegur lagi malu

      Delete
    3. Rasa kt tepi pantai ehh hahhaaha

      Delete
  26. says juga pernah alami tapi bezanya baju says panjng jadi tercover disitu

    ReplyDelete
  27. hahHhHa lawak toi la.. boleh lupa plak...lain kali cari seluar xperlu zip la.. pakai butang ja

    ReplyDelete
  28. Adoi! Malu habis la kalau zip seluar terbuka ni >.<

    ReplyDelete
  29. tumpang ketawa dlu.. hahahhaa.. penah jd skali nasib baik org xsedar. cantik motokar tu..

    ReplyDelete
  30. Hahahaha zip tak tutup patut la brangin kan

    ReplyDelete
  31. Hilang ngantuk saya baca pengalaman kemaluan Samu Vellu SS ni. kira travel ada aircond mini kat peyot :)

    ReplyDelete
  32. kah kah kah... menangis aku baca SS weih...
    lawak sungguh..
    sungguh sungguh punya lawak...
    kah kah kah kah...

    sorry SS - den tak sengajo tergolak,....

    betui lah tu harap tak dok orang rakam..
    ekau tu buleh tahan glamour kek gayo si JM jugo...

    hik hik hik...

    ReplyDelete
  33. hahaha..okey g zip terbuka..mcm Fida 4 tahun lepas..sebelum bertunang..masa tu free hair..
    pakai baju yang ada butang2.pastu p Giant Shah Alam..terpandang 1 mamat ni..asyik tengok aku jer..apahal..pastu tanya kat boyfriend A.K.A husband sekarang..dia cepat2 tutup dgn jacket dia..upanya...butang baju terbuka..nasib baik tak terbuka semua..malu kot..masuk giant terus beli T-shirt..sampai sekarang ni tak berani pakai baju ada butang..seksi mak

    ReplyDelete
  34. perghhh ... nasib baik org koya x kenal ss . nasib baik yg dalam tu ada lapik kan . klu tak , confirm ada yg keluarkan phone masuk wiki ... yg ptg , tak jumpa lagi org2 yg perasan zip off . nape ss tak tanya kat hh suruh dia cek apa yg tak kena . dah nak jadi kan ... den dpt bygkan keadaan masa tu ... heh heh heh .

    ReplyDelete
  35. Kin pun pernah gak terjadi zip seluar terbuka ni nasib pakai baju labuh hihi selamat la

    ReplyDelete
  36. bahahahahahah Kak Nam ooooi !!! tah tah dari awal keluar hotel x zip >.<
    brangin masuk miahaha lawak la SS ni.. boleh plak dia x sedar..

    tembel mata ahjumma tu semua miahaha..

    ReplyDelete
  37. haaaa istana ni CT tingin nak p.. admission free lagila nak pi..
    ada certain tempat je yg tourist spots yg menarik minat.. yg lain x pegi pun xpe miahaha..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...