Tuesday, 19 May 2015

Kembara South Korea - Seoul Olympic Park

Entry sebelum ni boleh baca di SINI...


Hari ni dah 17 March 2015...

Masuk hari ke empat aku di Seoul, Koya...

Wahhhh! Pejam celik sekejap aje masa itu berlalu...

Plan aku hari ni cuma nak santai2 aje...

Biasanya hari2 terakhir ni...

Aku dan HH akan pulun gila2 beberapa lokasi yang aku plan akan terjah...

Semuanya bergantung kepada masa yang aku ada...

Pagi ni aku nak terjah Seoul Olympic Park...


Direction :
1. Naik Line 8 warna pink...
2. Stop di Mongchontoseong Station
3. Exit 1

Dari Sinseoul-Dong Station...

Aku naik Line 2 warna hijau...

Then...

Aku transit kat Jamsil Station...

Dari Jamsil Station...

Aku naik Line 8 warna pink peberet Jay Emm... Bertambah laaaa rabun silau Kak Nam... Ha Ha Ha...

Dari Jamsil Station nak ke Mongchontoseong Station cuma selang 1 station aje...

Haaa... Sekejap aje nak ke Mongchontoseong Station tu... Bak kata Jay Emm.. Kentut tak hilang bau lagi dah sampai! Ha Ha Ha...

Then... Cari lah Exit 1... Senang! Tak payah ko nak merayap macam tikus mondok mencari.. Signboard ada.. He He He...

Rasa2... Sanggup tak nak mendaki tangga setinggi ini? Sanggup? Sanggup? Jay Emm kata pegi Koya berat badan turun 2 kilogram... Balik Malaysia naik 5 kilogram... Sila amik calculator kira ye u'ouls! Tak pon lukis graf.... Kah Kah Kah... Fara Fauzana digalakkan datang ke Koya untuk mengecikkan drumstick! Keh Keh Keh...

Ramai orang kata...

Kalu ke Koya ni...

Tak habis2 dengan tangga...

Tangga tinggi plak tu...

Sana tangga... Sini tangga...

Tapi... Tapi... Tapi...

Jangan gusar dan gundah gulana ye u'ouls...

Untuk orang yang macam Kak Nam ni...

Aku seboleh mungkin mengelak dari guna tangga!

Yes! Aku pembenci tangga!

Kak Nam kalu nampak tangga macam nampak Rosmah Mansur! Pesen rambut ular tedung menjadi igauan ngeri... Kah Kah Kah...
* Statement carik pasal!

Jadi...

Apa aku buat?

Hampir setiap station aku cari lift! Keh Keh Keh...

Ngelat tak? Aci tak?

Pedulik! 

Mummy Rosmah don't care! He He He...

Boleh dikatakan...

Sebenarnya...

Most subway ada lift...

Cuma kita rajin dengan tak rajin je mencari...

Dan dah tentu lah pengguna lift hanya laaa untuk OKU! Aku nompang semangkok hayun! He He He...

Ajumma dok nengok aku kecik beso atas bawah aje naik lift tu kan... Tapi... Mummy Rosmah don't care! Keh Keh Keh....

Jom! Naik lift!


Perasan tak kat tepi tangga tu ada line warna merah? Itu untuk laluan bagi memudahkan orang berkerusi roda naik dan turun tangga... Canggihkan? Most subway ada...

Yeahhhh! Mendaki tangga lagi...

Akhirnya sampai laa aku kat Seoul Olympic Park ni...
* Ayat dah macam sampai puncak Gunung Everest aje kan? Ha Ha Ha..

Seoul Olympic Park ni luas giler ok...

Tak larat wooo nak cover semua tempat....

Sila laa print map ni untuk rujukan... Atau masuk web SINI untuk latest info...

Pemandangan sekeliling....

Tu dia...

Kak Nam berposing...

Kita panggil bangunan ni World Peace Gate...

Layanzzzz!

Ini dipanggil Rendezvous In Seoul...

Ho Ho Ho... Nama Malaysia di situ...

Sementara HH pegi jamban bina empayar perniagaan... Ha Ha Ha... Aku layan perasaan kat taman depan Olympic Park Museum...

Jom terjah Seoul Olympic Museum... Mendongak tengkok Kak Nam nak amik gambo nih... Iskkss..

Ada bekas tapak tangan dan kaki diletakkan di lantai sebagai kenangan...

Ni namanya posing belanja! Sila laaa tergoda sampai basah.... Kah Kah Kah...

Seoul Olympic Museum ni dibuka seawal jam 10:00 pagi hingga 18:00 petang... Tutup pada hari Isnin....

Begini lah rupa dalaman museum....

Orang Koya memang suka sticky notes... Sama macam aku... Yes! Aku suka sticky notes!

Unik kan?

Lagi...

Tak sure muka sape... Tapi muka nampak stim giler.. He He He...

Lagi...

Pemandangan dari arah sini...

Membiru...

Lagi....


Robot...

Masa aku tengah lelepak kat sini...  

Aku suruh HH tunggu aku kat kerusi tepi...

Aku nak pegi jamban...

Jamban kat sini sebijik sejibon macam kat Japan...

Guna Bidet...

Keluar aje dari jamban...

Ada sorang staff perempuan tegur aku...

Dia ajak aku sembang... Dia kata nak buat survey...

Aku dah rasa macam takut plak...

Takut kang dia ajak aku sembang pasal nak tuko agama... Hu Hu Hu...

Kak Nam jadi fobia dengan betina2 Kotex Koya nak ajak menyembang...

Bukan boleh percaya sangat Korean2 kat sini...

So... Aku bagi alasan nak kena balik cepat....

Nasib baik ler dia tak memaksa...

Then aku lepak kat cafe ini...

Ada jual souvenir... Aku beli pensil warna which is sebatang ada macam2 warna... Unik pensil warna tu sebab bila ada waktu lapang aku suka menconteng...

Baju pon ada...

Nak lepak minum2 kat sini pon ok je...

Unikkan botol air nih?

Masa nak keluar dari museum tu...

Sekali lagi staff kat situ panggil kami lagi...

Siap tahan kami kat pintu keluar...

Ahhh! Sudahhhh!

Apa pasal pulakkkk!

Aku dah cuak...

Rupanya... Dorang nak beri kami souvenir... Ha Ha Ha...

Bukan calang2 souvenir ok...

Best betul datang sini...

Dah la masuk free... Dapat souvenir pulak...

Nanti aku tunjuk souvenir apa yang kami dapat tu... Hu Hu Hu...

Kak Nam dan souvenir... He He He...

Boleh sewa kenderaan roda 4 ni untuk bersiar2...

Sewa kat sini...

Marilah kita keluar dari sini...


BERSAMBUNG...

83 comments:

  1. yeayy......ada..ada...ada....

    ReplyDelete
    Replies
    1. x sia2 i mengadap notebook ASUS lepas maghrib tadi..

      Delete
    2. Cer bukak je keyboard tu.... Tgk kot2 habuk ke pe...

      Delete
    3. Klu JM tggu 8 malam.. I tggu 8 pagi..hehe.. sebab malam kita focus buat benda lain, mmg xjengok langsung blog.. :)

      Delete
  2. ahakk....line warna INK...ber munger munger hati I tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keyboard rosak lagi ke yunk? Ha Ha Ha..

      Delete
    2. ahaahaha....belum baikpulih

      Delete
    3. Alololo... Meh sini SS tengok... Kasi repair dengan tuan2 dia skali... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. itu line warna pink, klu jalan warna pink.. pengsan dlm kereta..hehe

      Delete
    5. kalau SS n Suida pengsan...biar JM yang drive

      Delete
  3. Mongchontoseong Station tu mcm mana mau sebut...Deanna...tolong beri sebutan yang betul...MUNCUNG tu song ke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moncong setong kot JM hahhahaah

      Delete
    2. moncong setong? garu-garu kepala den

      Delete
    3. cemana ni otai traveler dah 80 juta kali ulang alik x reti sebut nama kampong sendiri nih? keh keh keh...
      * abislah kena cubit... he he he

      Delete
    4. kih kih kih...i propa je yunk...*matilah xnk mengaku

      Delete
  4. "Bak kata Jay Emm.. Kentut tak hilang bau lagi dah sampai! Ha Ha Ha..." yg pasti bukan kentut Jay Emm...kih kih kih...mati2 x nak mengaku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada orang nak ngaku berak tengah jalan... Kah Kah Kah...

      Delete
    2. hahaha..ayat trademark kak JM tu!

      Delete
    3. Bkn kentut tu...montot bersiul kata JM haahahah

      Delete
  5. kah kah kah pecah rahsia yg berat badan i makin naik lepas balik msia...lain lah org tu berat dh turun 5kg..x lama lagi boleh pakai baju Running Man size S tu.....jelessss berbaldi bali nehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haippp Haipp... Slow2 skit... He He He...

      Delete
  6. asalamualaikum ss....kalau akak pi sini pun rasanya akak sanggup cari lift...tapi part ada tangga tinggi tu rasanya akak turun balik...lutut ku tak mampu mendaki setinggi tu..huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Kak Yan... Sama laa kite... Senasib... Tak sanggup naik tangga.. ha ha ha...

      Delete
    2. naik je kerusi roda.. kurang guna tenga.. boleh idea tu? :D

      Delete
  7. yang paling PENTING..sticky notes byk warna PINK!!!! i like..tu je nk cakap kih kih kih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab BIRU Limited Edition! Ha Ha Ha....

      Delete
  8. maktok lagi lah tak larat nak naik tangga mengadoiii dulu sebelum naik ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh bayangkan laaa kalu Mak Tokk mengadoi2 tu.. he he he....

      Delete
  9. masa gi UK pernah nak tangga tinggi habis anak-anak kena marah sbb bawa naik tangga hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa nape tak naik teksi hitam je... ha ha ha...

      Delete
  10. hazabedah tengok tetangga dan jiran tetangga koya ni...
    kalau aku pun, carik eskeletorrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnssss... Kalu boleh nak orang dukung... He He He...

      Delete
  11. Replies
    1. Jay Emm SURI Pondok Buruk SS nih... Kalu tak ada SURI tak berSERI... Camne nak bersiram Ram Ram Suri Ram Ramlah Ram kalu Jay Emm tak de... He He He...

      Delete
    2. si JM tu ada komen x di blog MKL tu..ke dia pilih kasih heee

      Delete
    3. bukan HERO lah abe MKL..HEROin

      Delete
  12. azab lah
    .naik tangga turun tangga..
    kiranya sebelum ke koya kena biasakan diri dengan anak tangga lah.. hahaa
    Jangan ditunjuk sourvenir tu, t lagi meleleh air liur saya..hahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tu kena naik lift... Tak sanggup.. Ha Ha Ha...

      Delete
  13. subway dan tangga berpisah tiada...bila nampak ada eskalator, rasa happy semacam...tapi pintu lift tutup lambat sgt, budget time utk OKU berkerusi roda masuk, tapi yg masuk, yg sihat walafiat..hehe..

    basikal 4 roda tu nampak unik, siap ada dinding plastik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah.. Lift tu lambat giler nak tutup pintu... Adeiii...

      Delete
  14. salam pagi rabu SS. hee gambar yg berwarna warni., tenok tangga yg tinggi pon dh mengah, ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm... Nak buat cemana Wakk.. Asalkan tak jatuh ditimpa tangga.... He He He...

      Delete
  15. patutlah org korea slim melim.. bagus tangga ni ye.. rasanya kat mesia pun kena apply camtu.. xdak lah terseksa nak kurus sebab nak pakai baju RM size S..
    hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu nak selim... Jangan naik pakai tangga... Naik pakai tali.. Nak turun terjun... Ha Ha Ha...

      Delete
  16. Kalau I kan, klu xdak escalator, I pilih tangga, klu ada escalator xpa, kita naik yg tu.. lift mmg xsuka..fobia naik lift rosak..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu semua tak de.. Panjat! Ha Ha Ha..

      Delete
    2. Tapi sy lagi fobia kalau jatuh tangga. waaaa :'( :'( hehehe

      Delete
    3. Jatuh tangga tak pe lagi... Jangan jatuh cinta... Tido malam tak basah... Mandi tak kenyang... Makan tak lena... He He He...

      Delete
    4. kalau tengah jatuh cinta, jatuh tangga pun tak sedar.. hehe

      Delete
  17. Gambar ngan patung tu..gambar tu lawak lah.. adoii.. sakit pipi sebab tersengih2 macam hapa lagi kat depan PC ni haaa..
    yg pasti suara xkuar, risau kalau ada yg pelik, I tergelak sorang2..
    kah..kah..kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu namanya posing belanja... Jay Emm paham posing belanja tu apa... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. sambil posing sambil berbrlanja

      Delete
    3. tu posing belanja maut..haha

      Delete
  18. Jamsil tu adik-beradik Jamil ke? hehehe. ayat tang gambar tu memang kelakor la SS, tak memasal gelak sengsorang depan PC. SS tak gi World Cup Stadium ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haippp Haippp... Gelak tu slow2 skitt.. Kang boss nampak.. Ha Ha Ha.. SS tak gi sana... Opympic ni pon dah cukup luas...

      Delete
    2. Sal..x perlu pergi Wolrd Cup Stadium tu x BEST!

      Delete
    3. kak JM tak minat bola, mesti lah rasa tak best..haha.

      Delete
  19. Untungnyer SS..dapat souvenirs... Bukan senang mo dapat freeee.... hmmm... if me, turun naik tangga batu caves pon x tentu turun 100 gram pon..huhu... intake melebihi segalanya...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha.. Tak sangaka pon... Tetiba je...

      Delete
  20. Replies
    1. Kak Nieda punya souvenir nanti SS post...

      Delete
  21. benda kenderaan tu kena bawak sendri ka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup.... Kena bawak sendiri... Tak de Pak Mat Drebor.... Ha Ha Ha...

      Delete
  22. tak suka tangga...tapi kena panjat sampai tingkat sepuloh tiap2 hari sekarang ini, rasa dah fit untuk mendaki gunung kinabalu...betis bunting padi dah jadi bunting kerbau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wowww... Dah tak payah nak exercise lebih laa ek..

      Delete
  23. bestnya siap dapat souvenir lagi.. banyaknya tangga, kalau turun ok lagi, nak mendaki tangga tuh yang mencabar kekuatan diri.. hehehe..

    ReplyDelete
  24. Dulu suka jugak naik tgga...tp bila dh saiz gergasi...mmg xsggup dah nk naik tgga..coz kalau naik takut pengsan....xmemasal ambulan dtg bwk kren hahaahahah

    ReplyDelete
  25. tertarik dengan gate of peace tu

    ReplyDelete
  26. Kalau saya pergi Korea, saya pun nak ngelat naik lift juga. Mengahlah kalau asyik guna tangga je.

    ReplyDelete
  27. pelik beno muka patung tu.. hahaha. 18 X. muzium ni mcm lenggang je. best kalau jln2 xda org. boleh selfie puas kt taman tu.

    ReplyDelete
  28. Cute je posing belanja dgn maskot tuh..nampak kemanjaan nak minta ciumolot.
    Tukang amik gambo harus geli ketiak hehe

    ReplyDelete
  29. iols daaaa datang ni Kak Nam dengan enjin nak menyerbu.. ehehek..
    banyak entries uols iols nak attack ni..

    ReplyDelete
  30. huntong laaa dapat souvenirs free.. mana gambar souvenirsnya ?
    huurm.. wajib ke datang ni ? macam sendu je.. mana orang ramai ?

    ReplyDelete
  31. pernah sekali opening running man buat kat sini kan.. hihi..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...