Tuesday, 16 June 2015

Kembara Bandung, Indonesia - Bawak Diri

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Settle semua urusan Imigresen...

Aku dah tazzabar nak berambos dari airport tu...

Seriously... Aku rengsa!

Keluar aje dari pintu Arrival Hall...

Aku tercanggak! HH pulak mata dah melilau pandang sana sini...

Jangan harap ada orang nak jemput kami ke... Nak kalung bunga kat leher ke... He He He...

Tak deeee... Tak deeee... Tak deeee...

Nengok orang kiri kanan... Semua ada orang jemput....

Kami? Kena bawak diri! Sedihhhhh!

Dah nak menetes netes airmata Mbak Jambu mengenang nasib di rantauan...
* Selok kocek seluar... Tersembul tisu keras yang entah bila punya... Terbasoh sekali dalam mesin basoh... He He He...

Kebetulan... Ada airport shuttle counter betul2 depan pintu keluar Arrival Hall...

Then...

Kami riki harga airport shuttle kat situ...

Rupanya... Airport Shuttle yang ada kat situ cuma Teksi Airport dan bukan Teksi Blue Bird...

Kami mencari Teksi Blue Bird sebab teksi ni dikatakan tambangnya agak murah berbanding Teksi Airport...

So... Aku ajak HH pegi riki Teksi Blue Bird dulu...

Jenuh ok pegi sampai ke hujung dengan heret bag beso bagak...

Dah macam gaya pelajar Akademi Fantasia tersingkir dah aku nih...

Mujur Kilauan Emas tak ada adegan heret bag...

Kalu tak mesti orang ingat aku peserta Kilauan Emas yang merajuk lari ke Bandung bawak diri... He He He...

Then...

Sampai kat hujung Airport...

Tengok.... Tengok... Teksi Blue Bird tak ada!

Argghhhhh sudahhhh!

Gi mana kayakkknya giniiii...
* Tepuk dada gaya Hetty Koes Endang... He He He...

Aku ajak HH tunggu kejap... Mana tahu kot2 muncul...

Sambil tu... Tanya2 kat orang2 yang keja kat Airport tu...

Boleh pulak dorang suruh kami naik Teksi Airport... Teksi Blue Bird tak amik orang katanya...

Aikkkkk! Bior betul? Macam tipu je...

Kebetulan ada beberapa Teksi Blue Bird sampai untuk turunkan penumpang...

Then... HH pegi riki kat salah satu Teksi Blue Bird yang ada...

Rupanyaaaaa...

Memang betul u'ouls...

Teksi Blue Bird cuma boleh turunkan penumpang tapi tak boleh amik penumpang kat Airport...

Kejadah apakahhhhhh niiiiiiii??? Apakahhhhhh??? Apakahhhhhh???

Pemandu Teksi Blue Bird beritahu...

Kalu nak naik teksi Blue Bird kena tunggu jauh skit dari Airport ni...

Kena jalan ke depan lagi...

Kena tunggu kat luar Airport...

Dan dorang tak berani nak amik penumpang kat Airport...

Sebab...

Airport dah ada teksi sendiri katanya...

Oooooo Emmmmm Geeeee...

Tak kan aku nak heret bag besau bagak ni sampai ke luar jalan airport pulakkkk!
* Termenung Arca Septriasa... He He He...

Tak mo! Tak mo! Tak mo!

So... Kami tak ada pilihan...

Terpaksalah naik Teksi Airport aje...

Marilah tadah muka kat Kaunter Teksi tadi untuk naik Teksi Airport...

Nampak tak kaunter kecik depan pintu Arrival Hall yang tulis 'TAXI SERVICE' tu?

Haaa... Mintak kupon teksi kat situ...

Teksi Airport memang pakai sistem kupon ye u'ouls... 

Tapi... 

Bayaran tak dibuat kat situ... Bayar pada teksi driver!

Harga tambang bergantung pada jarak...

Untuk ke Hotel...

Just kena charge IDR 60,000.00... Lebih kurang dalam RM 16.00 je charge untuk sebuah teksi...

Murah ke mahal?

Teksi Airport tak pakai meter ek...

Kalu naik Teksi Blue Bird...

Ada dua option... Ikut meter atau kadar satu harga...

Kalu pakai meter boleh jadi tambangnya lebih murah atau boleh juga jadi lebih mahal...

Semuanya bergantung pada keadaan jalan...

Kalu jalan macet... Memang melecet laaa poket ko nak membayornyaaa Kiahhhhhh oiiiii!
* Macet = Jalan jam....

So... Baik jangan amik risiko kot...

What ever teksi yang kita naik kat Bandung ni.... 

Better bayar satu kadar harga... Sebab... Tak payah nak banyak fikir... 

Kalu pakai meter belum tentu murah...

Macamana pun... Pilihan kat tangan masing2.... Tak ada paksaan!

Ni lah rupa Husein Sastranegara Airport, Bandung dari arah seberang jalan... Memang kecik...

Dapat je kupon...

Aku terus pegi cari teksi Airport tu...

Perhatikan landmark ini... Kalu dari pintu Arrival Hall just lintas jalan je... Kemudian.. Jalan kaki ke kiri terus ke arah bangunan tak siap tu... Nampak?

 Ni lah Hentian Teksi Airport... Tak jauh pon dari Airport tu... Just jalan kaki dalam 20 meter je kot...

Sesampai aje kami kat Hentian Teksi Airport tu...

Jangan risau...

Teksi memang bertali arus....

Tak perlu tunggu lama pon...

Kami terus disapa oleh pak supir kat situ untuk dijemput naik...

Inilah rupa kupon teksi Airport...

Dan mari aku perkenalkan...

Supir Teksi ku bernama Bubun Suryana... Atau panggilan manjanya Pak Bubun...
* Gigih skodeng ID Card depan cermin teksi... He He He...

Pak Bubun ni memang peramah orangnya...

Dan dia suka buat lawak...

Lawak dia memang tahap internasionaleiiiiiii! Kah Kah Kah...

Sakit urat perut aku melayan si Pak Bubun ni...

Memang semulajadi kelakar agaknya!

Beranak dari perut mak terus ada bakat jadi pelawak kot... He He He..

Kalu masuk Maharaja Lawak Mega...

Confirm boleh menang!

Asalkan bukan Chef Wan jadi juri! Keh Keh Keh...

Sepanjang jalan...

Memang macet giler ok nak keluar dari kawasan Airport tu...

Bayangkan...

Jalan yang sempit serupa jalan kampung di Malaysia...

Tapi di sini dari 2 lorong jadi 4 lorong!

Dasyat tak???

Ni lah rupa Angkotan Kota...

Ngeri aku nengok... Kenderaan rapat2 atas jalan... Bergaul mesra ok... Aku memang nunggu adegan nak berciom aje ni... He He He....

Sekali pandang suasananya dah macam kat Vietnam plak...

Perjalanan dari Airport ke Hotel tak amik masa yang lama pon...

Dalam 30 minit dah sampai...

Tapi...

Menurut Pak Bubun...

Kalu macet teruk boleh jadi berjam2 nak sampai ke hotel tu...

Di manakah terletaknya hotel yang kami nak menginap sepanjang berada di Bandung ni?



BERSAMBUNG...

150 comments:

  1. Wahh..tajuk entri...macam org merajuk je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang merajuk tu cemana Jay Emm? He He He...

      Delete
    2. bila komen x di publish ahahaha

      Delete
    3. seminggu kan orang tu majok! keh keh keh...

      Delete
    4. bandung ni kalau boleh jalan kaki, aku jalan je. teksi dia seribu satu akal!

      Delete
    5. kalu boleh aku pon malas naik teksi... nak naik beca x muat plak! aku teringat kes baju kebaya ko jea... hi hi hi...

      Delete
    6. kan kak JM macam orang yang merajuk membawa diri..

      Delete
    7. Merajuk sebab tetiba Jari Manis berubah jadi Jari Masin! Keh Keh Keh...
      * Carik pasal...

      Delete
    8. mmg saje carik pasal ni kan...bek lari cepat...kena cubit kang......hahahahhaha

      Delete
    9. Boleh ka nak jalan kaki? Memang sesak ka tempat ni SS

      Delete
    10. takkan jea boleh.. arz tak bole... kehkehkeh... (statement mintak gadoh nih)

      Delete
  2. wahh entri baru komen dulu baru BC

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan komen... komain x pe! ha ha ha...

      Delete
    2. hahahaha kita komain la ni slow sikit guna tablet... hp aritu rosak... huhuhu..

      Delete
    3. Malam ni x tertuko kain ke Ekin? keh keh keh...

      Delete
    4. hahaha SS punya komen..

      Delete
    5. hahahaha tak tertukar Kain SS dia cut I hshahahsha

      Delete
  3. bandung dan macet ibarat roti + jem

    ReplyDelete
    Replies
    1. roti apa jay emm? ha ha ha...

      Delete
    2. roti yg org tu mkn sblum ambil darah

      Delete
    3. sedih x de org pedulik! nanges!

      Delete
  4. Murah ke mahal ek... 60k... Naik teksi dok belakang... X yah nak tercangak2 tengok bape stesen nak benti... Last2 dia pun cakap mbak udah nyampe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku tertipu dengan jumlah kosong berderet tu... ha ha ha...

      Delete
    2. klu 60K mesia, gila mati trus, naik teksi banyak tu

      Delete
    3. kalu 60k x dipanggil tambang! dipanggil beli! hi hi hi...

      Delete
    4. betul tu, kalau kat malaysia boleh beli terus dengan harga tu..

      Delete
    5. mcam lebih kurang sama dengan harga mesia kan....

      Delete
  5. Tipah tetipu.. Tetipu.. Tipu.. Tetipah.. Sambil ketuk2 mekopon..

    ReplyDelete
  6. Bandung tahun 2010 pun dah macet. Nikan pulak tahun 2015. Lg2 lah macet. Hi...hi....hi...dah lama tak ke bandung....

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2010? lama tu... zaman tu SS belum pandai travel oversea lg... he he he...

      Delete
    2. 2010... Ko travel cam org kaya...

      Delete
    3. 2010 gi travel dalam Malaysia naik kapal terbang MAS kawwww.. ha ha ha... Skrg gi obersea naik AA... Keh Keh Keh...

      Delete
    4. Seyes x ley blah kalau ingat2 balik.. Tapi ye la... Pelan2 ye dok..

      Delete
    5. apa kan daya, tambah domestik murah skit..hehe

      Delete
    6. kat sana memang sentiasa macet jer..

      Delete
  7. Amboi beso beno beg tarik kome? Soppink raye utk org kampung kah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. menyoping x hengat donia.. ha ha ha...

      Delete
    2. dahsyat tu SS kalau menyoping sampai tak hengat dunia..

      Delete
    3. gilo molek tu shopping xingat dunia ni

      Delete
    4. hahhaha giler kalo g bandung tak shoping??? hahahaha

      Delete
  8. singgah sini dulu.. nanti baru nak baca..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak bersila kat mana tu SS.. hehehe baru berkesempatan nak baca..

      Delete
  9. emang namanya sasteranegara ya mbak??? ingtkan mbak yg kasik nama.....adehhhh...hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaaa mbakkk.... Emangggg.... Emangggg dasarrrrr! Kah Kah Kah...

      Delete
    2. kah kah kah masih channel indon ke?

      Delete
    3. eyda....sinetron nya udah bermula hahahhaha

      Delete
    4. mari kita layan sinetron Mbak Jambu beramai2.. hehehe..

      Delete
    5. jom kita layan citer info mbak jambu

      Delete
  10. Eyhh2, bukan peserta ceria popstar ke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Popstar untuk si cilik... Titew dah remaja purba... Dipanggil Popcorn! Keh Keh Keh..

      Delete
    2. Muahaha popcorn lama tak makan

      Delete
  11. Teksi blue bird ni klu kat mesia dikira kereta sapu la kn... Amboi, siap amik pic id pak bubun ya.....;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan... Bukan.... Bukan teksi sapu... Tak pasti plak dia pakai penyapu untuk menyapu ke tak... keh keh keh... Teksi Blue bird ni kire cam teksi merah ler kat Malaysia... Klia ada teksi sendiri... haaa camtu laa diibarat...

      Delete
    2. kalau kt mesia mgkin dpggil teksi bajet...tambang murah sikit berbanding teksi limo utk klia....hihihihi

      Delete
    3. Limo dan teksi biasa la ni

      Delete
  12. bestnya pegi Bandung boleh shopping kain bebanyak. haahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu kain baik beli kat Padang! Sebab murah! Most kain kat Bandung pon datang dari Padang!

      Delete
    2. yeke...ok nk pergi padang laa...tp yg dekat jer dulu...padang bola...ok larikkkkk....kah kah kah

      Delete
    3. Apa yang menarik di padang

      Delete
  13. hahahha..baru nak kagum sb sempat tau nama pak supir..rupanye skodeng ek...hahhaha..bagus..skodeng utk keselamatan.. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak buek camno... nak tanye segan! hi hi hi...

      Delete
  14. Macet teruk.. mesti banyak buang masa dijalan.. gigih benau mbak tarik beg nak carik teksi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. gigih dan gigil! keh keh keh...

      Delete
    2. makin kurus la mbak jambu lepas exercise tarik beg

      Delete
  15. memang la pergi bawak diri Mbak. Kalu xbawa diri camna? bawak roh je ke.. keh..keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ingat nak bawak roh je... tapi kang orang lari plak! hi hi hi...

      Delete
    2. Kalau bole bawak roh jek... Tak pilih kot bandung... Tumpang kak semah naik privet jet... Kak semah jalan lagi jauh.

      Delete
    3. hahaha.. risau org larikk klu selisih..

      Delete
  16. Bikin suspen aje mbak jambu ini.di mana nginapnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenang bukkk tenang... bisa ketahuan nantikkkk!!! ha ha ha...

      Delete
    2. ngak bisa kesabaran nak menunggu in.. kecepatan Mbak Jambu ceritain..

      Delete
  17. teruknye macet di sana....di sini pon teruk jugak macet nya...lagi2 bulan ramadhan nnti....macet2.....sana sini macet.....macet ku di sini.....hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wat lirik lagu ke mbak D.. hehe

      Delete
    2. dah macam lagu sakitnye tu di sini! keh keh keh...

      Delete
    3. Hahahaah... lgu sakitnya tu di sini vrsi macet

      Delete
    4. hahaha dah jadi lagu laa plak..

      Delete
    5. hahahaha siap ada lagi tu

      Delete
    6. haahahaha... sedap tu buat lagu...

      Delete
  18. mbak jambu....semalam gue ada ngirim barang sama mbak....pakei pos paling laju gitu...pagi td ada pak posmen nge ngekol gue...tanyain ada di rumah enggak...kaget sebentar gue....rupa-rupanya...gue terletak no hp gue di ruangan penerima....adehhhhhhh....kah kah kah....bikin kaget saja....

    Nanti kalau barang nya sudah sampai ...bgtau la ya mbak...hahahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ada pulak pos laju mai... gue mc ari ni... esok johor cuti... nanti kalu ada gue ngasi tahu looo... kah kah kah...

      Delete
    2. Yaaa ampunnn..td pak posmen nya bilang org enggak ada di rumah..lalu dia bilang mau tinggalkan kad saja....aduiiii...

      Mbak enggak sihat ya mbak....jaga diri ya mbak...moga cepat sembuh......aminnnn hehehee

      Delete
    3. haah ada dpt kad tu... pelik! satu hari dok umah! tak dgr langsung pon org pos laju datang... segan nak panggil kot... sbb tu dia call... tak pe nanti dah amik SS inform! thank you so much!

      Delete
    4. Mungkin pak posmen nya malu sama mbak....malu maluan ah pak posmennya ....hehehehe

      Delete
    5. supir pos laju malu nak panggil atau Mbak Es Es tidur sampey ngak kedengaran suaranya.. hehe..

      Delete
    6. Shhhhhh! Slow2 skit... Kang kantoi Mbak Jambu bangun tengahari... he he he...

      Delete
    7. yaa...barangkali mbak masih ikut jam di bandung kan....lambat gituuuuu....hahahhahaha

      Delete
    8. hahaha.. cuti kan Mbak.. Membuta saja lah.. haha

      Delete
    9. harapnya mbak rehat secukup nya yaaa....biar betul2 sembuh.... :)

      Delete
    10. mbak jambu nak dengar mcm ner tido sedap tu

      Delete
  19. tadi balik dari kerja jalan macet kak,
    dah sedap sedap baca cerita perjalanan...tiba2 bersambung... alahaiiii..cepatlah sambung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Sila datang lagi ye Cik Sal... Boleh baca sambungannya... He He He...

      Delete
  20. dah mula dah adegan entri2 bersambung ni ehehehe.. suka sangat si SS ni tulis cemni..
    debar menanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bersabar ye dinda... kanda dah x larat... ha ha ha...

      Delete
    2. slow sikit bulan-bulan pose..

      Delete
    3. Slow slow jangan laju sgt tak sempat baca kang

      Delete
  21. teruk lah jem kat sana.. betul tu.. xyah pakai meter seksa saja..
    kalo jem rabak laaa poket xdan nak shopping ehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu pakai meter jalan x jem ok laa murah kot...

      Delete
  22. Ish, cuak pulak tengok jalan bersesak-sesak macam tu kan..

    ReplyDelete
  23. sib baik ada pilihan utk ambik kadar satu harga...guna meter mmg masak laaa...

    ReplyDelete
  24. SS, datang sini singgah je dulu. Nak inform kiriman mu telah selamat ku terima. Domo arigato!

    ReplyDelete
  25. Takut pula tengok keadaan jalan raya yang agak padat macam tu.

    ReplyDelete
  26. airport Bandung mmg merengsakan..

    ReplyDelete
  27. Rengsa tu apa?
    Owh ini lah mbak jambu yang ada di Blog kak farah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rengsa bkn bintik2 merah tu ker?? Hahahaaha

      Delete
    2. Ooo rimas... Jangan lemas sudah la hahaha

      Delete
  28. Banyak perlu membaca kalau nak berjalan ke negara orang ya SS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena banyak baca... tanya... kaji... experience!

      Delete
    2. kena baca blog SS sampai khatam..hehe

      Delete
    3. Teruskan berkongsi SS supaya kami mudah di kemudian hari ngeeeee

      Delete
    4. Insyallah... Doakan ada kekuatan nak sambung...

      Delete
  29. ingatkan merajuk dgn org malaysia . bawak diri ke bandung . alkisahnya ... utglah dpt driver teksi lawak n tak ambil kesempatan pau pelancong . kira baru sampai dah langkah kanan lah ni ... den dpt tgk 2 gambar terakhir je . yg lain nan hado ... quota dah habis beb ... uwaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kisah teksi tu belum habis... Ada sambungan... He He He...

      Delete
    2. hahahaha, identiti sebenar pemandu teksi terbongkar dalam entri terbaru

      Delete
  30. Kok supir-supir Bandung tahap Paul Walker bawak keta..2 lorong jadi 4..ngucap sebelum masuk keta hehe
    Err..tisu tu hygience sungguh yer? gila rajin siap tisu pun kena basoh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tisu tah biler punya tah mak... Dah memang dasar pemalas nak cek seluar.... Keh Keh Keh...

      Delete
  31. peserta akademi keluar pentad dengan muka sedih menuju puncak pasti berjaya di akademi fantasia hihihi

    ReplyDelete
  32. murah juga yer ... harga teksi kat sana :)

    ReplyDelete
  33. part selok kocek seluar ada tisu keras tu..slalu berlaku kat saya..hihi...main basuh sekali ja..

    ReplyDelete
  34. part selok kocek seluar ada tisu keras tu..slalu berlaku kat saya..hihi...main basuh sekali ja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ishh apa ni..tgk balik komen..2 kali plak saya komen

      Delete
  35. ahhahaha... naseb takde org kalung bunge time tu... kalo tak mesti korang seriau kan! :D hahahahhaa

    ReplyDelete
  36. ahhahahahaha... haaa elok laa tu... SS tersingkir AF bawak diri g bandung... kalo betul.. terus klua melodi! XD

    ReplyDelete
  37. kilauwan mas nak buat gak.. tapi dorg tanak la kne cop copy paste.. tu yang kensel las minit...

    ReplyDelete
  38. kayakkkk yaaa di laut mbakkk....... mana kan bisa didapatin di airport......... heh heh heh

    ReplyDelete
  39. lorr... even dorg hanta penumpang kat dalam pon.. dorg takleyh amek gak penumpang laen yang nak keluar..?

    ReplyDelete
  40. sempat lagi SS snap gamba airport dari luar tu... ehhe

    ReplyDelete
  41. teksi kale biru yang kat hentian teksi tu teksi blue bird ke..?

    ReplyDelete
  42. suke pak bubun tu kalo tau name manje die! XD hahahhahahahhaa

    ReplyDelete
  43. macet yang amet ya mbakkk.... mmg baik laa amek yang kadar satu harga tu.... heheh

    ReplyDelete
  44. giler berjam2 dalam jem... boleh siap layan sinetron due episod gini! XD haahaha

    ReplyDelete
  45. mase habis kat jem je... aduiiii... rugi2..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...