Sunday, 21 June 2015

Kembara Bandung, Indonesia - Pop Hotel

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Sebaik saje roda teksi berhenti di depan Pop Hotel...

Pak Bubun buka bonet dan keluarkan bag kami yang besau bagak tu...

Lalu di letakkan bag2 tersebut di muka pintu Hotel...

HH hulurkan duit sekeping bernilai IDR 100,000.00 untuk membayar tambang teksi sebanyak IDR 60,000.00...

"Pak Bubun enggak ada duit kecil"... Pak Bubun tidak mahu terima duit IDR 100, 000.00 tu... Malah... Dia pulak suruh kita carik duit kecik...

Nampakkkkk? Nammmmpakkkkkkkk? Nammmmpakkkkkkkk tak perangai?????????????????

HH tercanggak pelik...

Tak kan lah orang dah biasa bawak teksi kat airport tak boleh nak sediakan duit kecik...

Adakah itu helah? Atau... Memang Pak Bubun betul2 tak ada duit kecik?
* Senyum...

Riak muka dia waktu tu?

Dari muka pelawak transform jadi muka biawak! MENJENGKILKAN!

Well...

Dalam berbaik sangka...

Cuba untuk menidakkan seribu satu helah... HH tak akan mengaku kalah!

HH lebih sanggup korek duit dari celah mana sekali pun... Janji bayar ikut harga!

Ko nak sangat duit kecik kannn??? Ko tunggu laaa membusuk kat situ...

Buang masa? Pedulik!

Kais punya kais...

Nasib baik kami ada simpan lagi duit kecik2 masa travel Padang dan Jogjakarta sebelum ini...

HH serahkan IDR 60,000.00 tepat kepada Pak Bubun...

Kelihatan raut wajah yang agak hampa setepek kat mukanya...

Ada aku kesahhhhhhh????? Keh Keh Keh...

Pak Bubun blah... Kami pon masuk ke dalam hotel untuk check-in....

Total harga selama 4 hari 3 malam di Pop Hotel ini adalah IDR 1,044,000.00 atau RM 283.00... Including breakfast...

Murah ke mahal?

Masa kami nak check-in... Kebetulan ada sorang Indonesia nak check-in juga...

Dia nak bayar cash... Tapi... Pihak Hotel tak terima...

Pelik! Pesal plak tak terima????

HH pon kepoh kat budak hotel tu... HH tanya kenapa tak boleh bayar cash?

Budak hotel tu pon explain...

Actually... Kalu booking direct melalui Official Web... Kita akan dapat diskaun... Tapi... Pembayaran memang dibuat menggunakan kad kredit sebab kena ikut sistem...

Tapi... Untuk yang booking selain dari Official Web... Boleh aje bayar guna kad kredit atau cash... Huh!

Official Web boleh petik kat SINI...

Jommmm... Scroll sampai habis nengok ruper Hotel ini..

Pop Hotel ni terletak di Festival City Link Shooping Mall ini...

Tak susah pon nak cari Pop Hotel tu...

Tu dia logo Pop Hotel...

Pintu masuk Pop Hotel... Boleh tembus ke Festival City Link Shooping Mall...

Lobby Hotel... Meriah kan warnanya...

Ini tempat makan...

Sebaik aje dapat kunci bilik berbentuk kad... Kami pon naik laa lift ni... Hotel ini memang penuh dengan ciri2 keselamatan... CCTV pon bersepah...

Lift ini canggih giler ok!

Nak naik lift pon kena swipe card...

Kalu tak swipe tak boleh tekan nombor floor pon! Perghhhhh!

Kami pon dok laa kejakonan nak mencuba swipe kad kat tepi tu...

Swipe... Swipe.. Swipe... Tak boleh!

Then...

Try pegi balik kaunter... Beritahu kat budak hotel yang kami tak boleh nak swipe...

Tengok... Tengok... Tak ada masalah pon dengan kad tu...

Tapi kami test lagi kat lift... Tetap tak boleh...

Then... Cuba lagi... Different angle plak... Rupanya kad tu terbalik! Adesssss...

Sebaik aje swipe card... Baru boleh tekan nombor floor... Huh!

Jom layan view dalaman hotel ini...


Biliknya luas... Bersih... Moden...

Katil pon besau giler... Siap ada tempat duduk untuk tengok view kat luar...

Paling aku suka adalah toilet bulat ini... Besar jugak... Selesa... Bersih... Jimat ruang...

Rupa dalaman bilik air...

Hanya ada satu jendela...

View di luar jendela memang superb!

Kurangnya hotel ni sebab tak ada hairdryer...

Kalu nak extra pillow pon kena bayar IDR 50,000.00 sebijik untuk satu malam! Melampau tak????

Baik beli aje bantal kat luar sana tu... Lagi jimat...

Aku ni tak boleh tido dengan satu bantal aje... At least pon kena pakai dua bantal... Adeiii...

Telefon hotel pon tak ada dalam bilik...

Hanya ada satu aje telefon disediakan setiap floor...

Telefon ada di luar... Adesss...

Kami lepak2 dulu dalam bilik...

Hilangkan penat...

Then baru decide nak ke mana...



BERSAMBUNG...


163 comments:

  1. asalamualaikum ss...unik hotelnya..pilihan warna pun cantik..tapi harga mahal bebenor...bilik air tuacam tak muat je akak masuk..huhu...

    selamat berbuka ss..take care :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm kak yan... agak moden jugak la hotelnya... pintu toilet tu beso... kak yan muat kot... he he he... Selamat berbuka kak yan... take care too!

      Delete
    2. saiz yg available utk semua.. hehe

      Delete
    3. janji ponggong tu muat! kepala pon ikut muat! kah kah kah...

      Delete
    4. Saya pun ragu-ragu tengok saiz toilet tu,..muat ke saya? Mesti saya tak khusyuk nak o-ok sebab suffocate :)

      Delete
    5. Risau jugak kot2 sagkut kt pintu...hahaahahh

      Delete
    6. sangkut kat pintu ok lagi... takut mangkok jamban kang pecah! he he he..

      Delete
    7. kah kah kah x pasal2 perlu bayar ganti rugi...kalau pecah..itu gajah duduk

      Delete
    8. kalau mgkuk jmbn pecah...kena masuk headline koran...hahahhaha

      Delete
    9. Jamban tu yg rapuh, bukan sebab org duduk tu berat.. hahaaaa

      Delete
  2. meriah betul hotel ni, warna-warni..sesuai dengan nama

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa selamat jugak laa... dan bersebelahan dgn shopping mall... mmg meriah!

      Delete
  3. Akk hari tu dapat harga lagi mahal sebb 2 hari tu dikira hari cuti....

    ReplyDelete
    Replies
    1. lorr ye ke... SS mmg dpt harga tu... guna booking.com...

      Delete
    2. SS..nti leh citer x mcm mn nk guna booking.com tu?? Nmpk sgt jakun kan haahahah

      Delete
    3. tak susah pon beb... register je... tau x nih? ke takut?

      Delete
    4. Dah pernah register..tp xkonpiden nk guna..takut sampai kt hotel..xde plak bilik nyee heheheheh

      Delete
    5. Deanna...not to worry lah...selama ni JM guna booking.com je alhamdulillah...

      Delete
    6. Lepas buat booking boleh email atau call pihak hotel utk confirmation... Senang sangat!

      Delete
    7. ooooo....cenggitu ehhhh....wokehhh....xterpikir lak nk wat confirmation....heheheh..

      Delete
  4. Macam x logik je Pak Bubun ni tak ada duit tukar...ke Babun..opppss..puasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abis laaaa batal dahhh puasa! Gi minum air cincau soya pat! keh keh keh...

      Delete
    2. alamak!!! aahahah...cakap camtu leh batal puasa eh...kalau ckp I Love U SS...batal tak?

      Delete
    3. cakap I Love U Jay Emm pon x salah... Tapi... Takut ada yang MENYAMPAH!

      Delete
    4. bukan menyamPAH tapi dorang jelEZ

      Delete
    5. SS dah BOSAN dengan orang macam ni!!! Apa Pon Tak Boleh!!!!!!!!!!!

      Delete
    6. sah SS tersingkit pop star ni fikir camtu..hehe

      Delete
    7. tersingkit tu pe? keh keh keh...

      Delete
    8. Haah..nk tau jugak tersingkit tu pe?? Hahahaah

      Delete
    9. Suida...kami perlukan jawapan....TERSINGKIT tu apa..dah tanya pakcik google x de jawapan

      Delete
    10. hahaha.. salah kan keyboard (macam JM selalu wat)

      Delete
  5. Pop Hotel...kenapa x letak Pop Star mesti lagi cute namanya kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. baik letak pop jari manis! lagi cute! he he he...

      Delete
    2. popPORN leh? astaga... puasa puasa!

      Delete
    3. sedapnye popcornnnn......sebut lagiiiii....hahahahaha

      Delete
    4. poppppppp CORN!!!!! krup krap krup krap!

      Delete
    5. JM...sila belanja popcornn plssss hahahaha

      Delete
    6. nak popcorn jom ikut JM g tgk Wayang heeee

      Delete
    7. Jommmmm...pas terawih...hahahaah

      Delete
    8. Pass terawih dah mengantuk..kita pegi pass raya hiksss

      Delete
    9. hahahahha....pas raya pon raya laaa.....

      Delete
  6. Pop hotel tu cantik..warna-warna pelangi..murah lak tu 1 mlm x sampai RM100

    ReplyDelete
    Replies
    1. not bad laa harga... sesuai dgn environment...

      Delete
    2. Ok..sy nk dok hotel no jugak la nnti...tp bla ntah nnti tu...hahahahha

      Delete
    3. eh...bkn sy nk ikut JM ke hahahhahaha

      Delete
  7. ahaahahha....part swipe kad terbalik tu kelakar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. al maklum orang kampong masuk bandar! kejakonan laaa katakan... ha ha ha...

      Delete
    2. nasib tak bebai, kang dipatahkan kad..hehe

      Delete
    3. Bebai = bebal ka?? Hahahaa

      Delete
    4. bebai tu macam meradang lah.. (tak tahu betul2 ke saja wat tak tahu ni)

      Delete
  8. bilik mandi sangat cantik rasa nk tido kat dalam tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus laa Jay Emm tido dalam toilet... SS nak tido atas katil! keh keh keh...

      Delete
    2. kalau tidur dalam toilet mesti dapat diskaun 50%..hehe

      Delete
  9. kalau lah ada peluang ke Bandung lagi nak stay kat sini

    ReplyDelete
  10. Memang pop betul hotel SS ni, warnanya meriah amat.

    Btw selamat berpuasa SS ♡

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila dipanggil KD, rasa cam Kris Dayanti plak hihi Btw SS dh sihat ke?

      Delete
    2. Cer nyanyi skit lagu KrisDayanti tengok sama tak? ha ha ha... SS masih belum sihat sepenuhnya... Insyallah... Doa2 kan laa ye...

      Delete
  11. Hotel ini popular utk org malaysia...senang nak cari berwarna warni
    selamat berpuasa SS

    ReplyDelete
  12. Among hotel indon yg pernah stay kalau nak banding ratna, hang tuah, this is the best la. Sib baik tak kuar syiling nk ckpkan 60k tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. patutnya ko bagi duit syiling je! bior terlondeh seluar Pak Bubun tu!

      Delete
    2. bagi je syiling, biar pening kepala dia nak kira balik..alih2 xckup..padan muka

      Delete
  13. salam ramadhan., wak xmoh komen byk2.,

    tp hotel tu kaler memey chantek kann ;p

    ReplyDelete
  14. cerianya warna hotel tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak raya ni boleh la ikut warna tu utk umah sendiri... he he he..

      Delete
  15. Harga hotel tu sejuta atau 10juta

    ReplyDelete
  16. Bahaya juga cctv bersepah ni. Menarik ID hotel ni, kerusinya... Toiletnya unik

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa yg bahayanyeeeee arz mohaaaaaaa hoiiii?????

      Delete
    2. yer lah bahaya... kot2 terkorek hidung ... ha dah kena capture...hihihi...
      tiba2 teringat cerita zip seluar ss kat koya haritu...

      hahahaha.... ampun ss - tak sengaja teringat... kui kui kui

      Delete
  17. waaaa....waaaaa...dah ada entry baruuuuu...waaaa......nak baca dulu...nnti sambung komain...hahahha

    ReplyDelete
  18. pertama...nk komen warna hotel.....ceria betul....sy sgt suka...nora bagi 10 bintang-bintang....hahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. cukup ke 10 bintang jek??? he he he...

      Delete
    2. Xcukup..nora ada 10 bintang jer..sy bg bintang2 berkelipan..amy mastura hahaahah

      Delete
    3. cukup cukup rasa maggi cukup rasa... kah kah kah

      Delete
    4. enak-enak rasa...megi cukup rasa .....kah kah kah

      Delete
  19. kedua.....jendela???? serius jendela?????? sastera nyeeeeee.....dari mula ayat untuk entry ni macam ayat novel....hahahhahaha...

    teringatlak lagu...erra fazira.....jendela dan pintu....lallalalala....astaghfirullah....puasaaaaaaaaaaaaaa.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. cer nyanyi skit!!! nak kasi Malaysia ni hujan! skrg musim panas!!!!

      Delete
    2. Nyanyi lebih sikit Sis D. Bior sampai hujannya ke Rawang!

      Delete
    3. Takut kalau sy nyanyi terus kemarau yg pjg...hahahaha

      Delete
  20. ketiga......sy nak tau hotel ni jauh tak dari tempat shopping??? shopping ala2 untuk golongan atas tak mampu sangat la....bukan ala2 orang kaya la....coz mcm nak pergi bandung la....nak memberansangkan ekonomi kat sana pulak....keh keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hotel ni sebelah aje dengan shopping mall... tapi agak jauh skit dari bandar... tak berapa crowded... kalu nak jalan2 ke bandar boleh je naik angkutan... teksi... atau appoint supir!

      Delete
    2. ala deanna...

      menyumbang lah kepada KDNK malaysia...
      jgn lah shoping dan menyumbang kepada KDNK bandung.

      macam mana negara kita nak mencapai hi-income nnt...

      keh keh keh....

      Delete
    3. Skg negara kta dh capai hi income sbb tu byk brg sy xmmpu bli kt mesia ni hahaahahah

      Delete
    4. xde GST dulu pun harga dh mencanak dah JM...huhuhuhu

      Delete
  21. PLM pun stay kat sini masa ke Bandung dulu... best sebab kat shopping complex... dan ada Milkis... minuman sedap Korea kat hypermarket bawah tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. air yang dijual kat shopping mall tu memang ada yang pelik2... macam2 air yg SS jumpa...

      Delete
  22. Cantiknya hotel pop tu... berwarna-warni... Aiskrim pop pun best kan... opsss puasa... hehe
    Mbak jambu sakit apa? Jangan sakit-sakit hati ye... tapi kalau makan hati ayam pun sodap.... masak kicap berlada...ya Allah.... puasaler.... apa kes tulis pasal makan je ni... Semuga sihat hendaknya ya Mbak jambu. Aamin

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah... doa2 kan... hari ni MC lagikkk! Jap lagi nak jumpa doktor... semalaman tak boleh tido! uhuk uhuk uhuk...

      Delete
    2. alaaa..siannye SS...jaga diri tauuu

      Delete
    3. SS...take your rest pls...klau susah nk bernafas tu sgt bahaya

      Delete
    4. Tak taw laa kali ni lain macam skit... Tak tahu laa boleh bertahan ke tak...

      Delete
    5. hari ni dah ok ke SS??? kena banyak berehat tauuuu

      Delete
    6. Hari ni... Even worse! Hidung dah start berdarah.... Badan panas bila malam... Tapi doktor cakap tak demam... Sigh!

      Delete
  23. saya pernah stay kat POP Jogja, best tu memang la, sebab lawa, tapi dia pasang lagu kat balcony. serabut jugak la kalau 24 jam asyik dengar lagu kann..y

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa SS kat Jogja.. SS stay kat Ratna... Kalu kat bandung ni... pop hotel ni ok laaa... privacy!

      Delete
  24. Nampak unik sangat...tapi sempit jer ...mahal pulak tu...orang bujang bolihlah...famili kurang selesa kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sempit???? luas sangat! Family pon boleh!

      Delete
  25. Suka warna dia yg ceria.

    Rasanya agak cliche dan typical alasan tak ada duit kecik nih !

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup! memang alasan tak boleh diterima! Ada aje helah!

      Delete
  26. bestnya tengok Pop Hotel nih.. colourful gitu.. rasa ceria jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam duduk dalam pencil warna... he he he...

      Delete
  27. swipe card diaorang guna kat lift tuh untuk elakkan orang luar naik ke atas hotel laa tuh.. ok laa sistem keselamatan diaorang.. rasa lebih terjamin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi make sure... kalu nak naik lift tu... jangan ada orang follow!

      Delete
  28. colorfull nyerr hotel.. bajet ke apa, telefon satu saja stiap floor.. haha

    ReplyDelete
  29. macam krayon hotelnya..cute miut kababom...suke2!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha... macam krim kek pon ye gak!

      Delete
  30. kalau pegi belah belah sana memang tak boleh bagi muka sangat kan. nnati mudah kena tipu. huhu. cantknyaaa hotel tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. belah belah sana memang mintak muka terbelah! keh keh keh...

      Delete
  31. akceli kat malaysia pun dah bnyk hotel kena swipe utk naik bilik.
    kadang2 kalo kad tu terkena letak sebelah henfon... dah tak blh guna.
    kena re-start kat kaunter,

    hihihih...
    ciri keselamatan katanya,.

    tapi kalo dah kena kejor, sampai depan pintu tak blh bukak - tak tahu lah apa yang "selamat' katanya.

    hihihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi akak tgh membayangkan situasi nnhas ni :)

      Delete
    2. selamat jalan laaa jawapnye... ha ha ha...

      Delete
  32. SS - nak juga bag bandung lipat - lipat tu.
    kt malaysia tak ada.

    hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah ye kalu... kalu... kalu pegi lagi! ha ha ha...

      Delete
  33. Cantiknya hotel tu. Colourful!

    ReplyDelete
    Replies
    1. warna warna ceria untuk kita kita aje... he he he..

      Delete
  34. Cantiknya Pop Hotel tuuuu. I loikee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kanssss... Memancor2 kalernya... he he he...

      Delete
    2. Selamat berpuasa jugak SS! :)

      Delete
  35. Murah dah kalo tengok pd standard hotel tu..include breakfast lak tu. Kalo dok hotel tu tak ceria jgk taktaulah kan..semua deko dan warna membangkitkan semangat. (boleh tahan taik idung masin HH dan SS nih..kuciwa pak supir tu)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang padan sangat tahik idong masin dengan muka pak supir! keh keh keh..

      Delete
  36. ngences Pak bubun tak dpt pau . nasib baik dah dpt hidu awal ... hiasan hotel gaya moden .dah mcm tadika pun ada kalernya ... lain kali swipe kat banyak angle ye . hehehee ... ok lah bilik tu . utk bermlm je pun ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tak leh swipe gak... SS swipe kat bontot budak hotel tu... He He He..

      Delete
  37. oh pop hotel,cantik pop hotel kak SS,kelakar tagline perkataan"membusuk" :-)

    ReplyDelete
  38. Assalamulaikum least BW blog SS sejak hp xde ni guna tablet slow sikit.

    ReplyDelete
  39. pak bubun kecewa tak boleh nak tipu

    ReplyDelete
  40. best hotel ni..menceriakan hari anda...

    ReplyDelete
  41. besar mana toilet dia...mcm kecik ja..ngan saya tu muat x la..

    ReplyDelete
  42. toilet tu tak see thru kan ? hahaha kalo dak mmg x tenang nak mandi
    kalo duduk tune slalu rasa glabah je kalo mandi hahaha..

    uish scenery tu macam kat paris.. ada mnara sbijik tngh2 rumah.. lawa lawa.. nama hotel pun POP kan so ada unsur2 moden gitu..

    ReplyDelete
  43. hahahahha.. takde duet kecik ye..???? kecik besa kecik besa je ak tengok ko... tapi sabar jela.. bukan ape.. kengkadang tu permulaan tu dah baik dah... bergelak.. bergurau.. tapi kenapa at the end nak hancurkan dengan suasane yang tak best.. 'duet kecik tak ade'... like u said.. takkan laa salu bawak teksi tapi takde duet kecik kan.. haishh.. kan dah emoooo.. kahkahkahh XD

    ReplyDelete
  44. hah... duet kecik korek2?? igt korang g tuka kat kedai memane... kehkehkeh... tapi mmg kne bagi pengajaran! rosak mood ok... hahahhaa

    ReplyDelete
  45. ok la kot rm283 utk 4 hari kalau bilik die selese! hahahahaaa...

    ReplyDelete
  46. Pop hotel ni hotel baru ke..?? nampak bersih n baru n canggih...

    ReplyDelete
  47. hahahhaa.. bantal 50riban? tu maksudnye die tak galakan korang tambah bantal! peluk je tiang katil! XD hahahahhaa

    ReplyDelete
  48. telepon tu kalo memalam mmg tak gagah laa nk menapak... takut jumpe bende laenn.. opsss x.x

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...