Tuesday, 2 June 2015

Kembara South Korea - Bag Petak

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Dari War Museum National Of Korea....

Aku beransur gerak ke Myeong-dong Market...

Perjalanan pon tak jauh...

Dekat aje...

Dan tak perlu transit ke mana2...


Direction :

1. Naik Subway Line 4 warna terkois
2. Stop di Myeong-dong Station
3. Exit 6



Masih ingat kisah aku sesat barat mencari Myeong-dong Market tengah malam gelap buta masa hari pertama jejak kaki di Seoul ni?

Kalu lupa boleh baca kisahnya di SINI...

Macam nak termampos kan malam tu mencari Myeong-dong Market tu?

Roopeeernyeee...

Senang nak mampos menuju ke Myeong-dong Market dari Namdaemun Market...

Memang boleh nampak sangat jalan besar tu... Adeeiii...

Nanti lah aku explain lebih detail pada next entry...

Hari ni aku nak share pasal Myeong-dong Market dulu... Ok?

Nak buat apa kat Myeong-dong Market tu?

Aku nak test market... Aku nak jual badan!!! Kah Kah Kah...

Tak... Tak... Tak...

Aku nak menyoping... Merawat Jiwa...

Shopping adalah ubat jiwa paling agong! Tak gitew?

Pastu aku nak mencekik!

Aku dah lapor!

Sejuk2 gini buat aku kebuluran!

Lagipun aku kena tunai janji nak bawak HH pegi makan...

So... Mak Incik Mrs Smile ku sayang... I tunai janji I kat HH ok! Bukan cakap kosong...
* Senyum...

Kalu tak bawak... Nanti dia majuk! Mati keringlah aku nak pujuk! Keh Keh Keh...

Kat mana aku bawak HH makan?

Aku akan share kemudian...

Aku akan beri direction lengkap nanti... Harap berzaaabbbbarrrr la ye...

 Ni dia dah sampai Myeong-dong Station...

Nak ke Myeong-dong Shopping Street just keluar ikut Exit 6...

Kat dalam Myeong-dong Station... Ada banyak kedai... HH ajak aku teman dia masuk kedai ni... Tapi tuan kedai tak ada... Dia bior kedai dia terkangkang macam ni...

Stokin pink oink oink oink.. He He He... Jay Emm jangan tengok... Nanti u kecewa... He He He...

Tunggu agak lama... Tapi... Tuan kedai tak ada.. So... Kami blah...

Kuar Exit 6....


Sebelah Exit 6 ada hotel ni...

Percayalah...

Sepanjang berada kat Myeong-dong Market ni...

HH hilang pedoman!  Keh Keh Keh...

Kejap nak ke sana....

Kejap nak ke sini...

Melilau2 mata dia...

Aku memang banyak bersabar je dengan Minah ni...

Minah ni...

Kalu dah nampak benda2 yang dia nak... Yang dia suka...

Dia akan usha2 dulu dari hujung ke hujung...

Then baru dia beli...

Nampak tak si HH dah siap bersarung kepala bagai... Time ni suhu dah drop... Memang sejuk nak mampos...

Macam2 barang ada di jual kat Myeong-dong Market nih...

Kalu datang ke Koya.. Sila lah sambar any bag petak! Rugi kalu tak beli.. Semalam aku dah rembat satu... Hari ni... Aku sambar lagi untuk aku... He He He... Kalu bag... Aku lebih suka warna blue navy, purple, hitam atau gray... Atau kaler apa pon as long warna2 gelap... Tak macho kalu aku pakai warna2 terang... Of coz aku avoid kuning... He He He...

Macam2 handbag pon ada... And of coz not for me... Tak macho ok Kak Nam pakai bag2 gini... Nak pakai bag gini jalan tu kena kepit... Aku? Jalan bersepahhhhh! Keh Keh Keh...

Jalan lagi...

Aku suka stokin Koya ni... Agak tahan lama... Stokin Koya yang aku beli 10 tahun dulu pon masih elok lagi... Si HH beli stokin gambar Lee Min Ho.. Saje nak poyo dengan kawan dia... Ha Ha Ha..

Kami masuk satu kedai bag... Betul2 sebelah deret subway Exit 6...

HH nak belikan bag untuk officemate dia... Officemate dia kirim...

Memula aku diam aje...

Aku tak cakap pe...

Tapi...

HH memang tahu...

Aku paling benci pada risiko nak beli barang orang kirim...

Sebab dah pernah terjadi dulu...

Asik dok fikir barang orang... Dan buang masa aje mencari... Sampaikan barang sendiri pon tak sempat nak cari...

Pastu tak reti nak menyumbat dalam bag...

Tengok2 barang orang lain lagi banyak dari barang sendiri...

Tak ke boleh mendatangkan hangin????

HH memang kenal sangat perangai aku...

Kalu aku diam... Means aku marah... Aku tak suka....

Kalu aku start berbunyi... Means aku stress...

Aku stress sebab banyak fikir... Of coz aku nak yang terbaik! Dan aku cuba avoid anasir2 yang boleh ganggu perjalanan aku...
* Gitew skema sekali  perkataan anasir tu.... Cikgu Nasir sekolah aku dulu pon tak guna perkataan anasir tu... He He He...

So... Dalam situasi ni...

Aku tak suka!

First...

Orang tu kirim pakai air liur...
* Bukan berkira tapi aku tak suka attitude macam ni...

Kedua...

Aku tak suka berjanji pada benda yang tak pasti entah kan dapat atau tidak...

Lagipun... Aku tak suka buat orang tetunggu... Atau terlalu mengharap...

Lebih baik menolak dari awal dari berjanji...

Dan kalau ada pon barang orang kirim tu...

Belum tentu orang suka pada pilihan kita...

Dan paling penting...

Aku tak suka HH pulak kena marah dengan si pengirim tu kalu pilihan tak tepat... Sebab si pengirim tu mintak HH dan aku pilih untuk dia.. U'ouls rasa?

Tapi...

Nasib baik...

Pelan2 HH explain kat aku... Nak bagi aku faham...

HH niat.. Kalu jumpa barang yang orang kirim tu...

Dia just nak hadiahkan aje...

Aku lebih suka kalu hadiahkan aje selagi mampu dan tak beban nak membawak...

Dan aku tak suka berkira pasal duit...

Sebab... Pasal duit orang boleh bergado...

Sekurang2... Bila kita bagi je apa orang nak tanpa mintak duit...

Hati kita akan jadi lebih ikhlas...

Pilihan pon kat tangan kite tanpa paksaan...

Dan...

Orang yang menerima tu tak boleh banyak bunyik!

So... Untuk elak aku dari hangin tak tentu pasal...

HH rasuah aku dulu... He He He...

Dia cakap gini "Ok.. You just shut up... Close you mouth... You can take whatever bag you want... I'll pay!"...

Wahhhhh! Bila aku dengar orang nak rasuah aku beli bag... Of coz ler aku tak akan lepaskan peluang...

Terus aku senyum lebar... Zip ketat2 dari mulut sampai ke seluar... Keh Keh Keh...

Nampak?... Nampak???... Senang kannn nak tutup mulut Kak Nam? Kah Kah Kah...

Mari pilih lagi bag petak...

Finally.. Aku sambar lagi bag petak dark tekois... He He He...

Tapi percayalah u'ouls...

Itu semua propa...

Bila dah balik Malaysia...

Bangun pagi... 

Gosok2 mata dengan muka selebet tak gosok gigi lagi..

Tengok2 bag rasuah tu hilang!

Tengok2.... HH melaram Ramlah Ram bawak pegi keje...

Siap buat muka macam perogol bersiri...

Hilang dah bau Koya!

Dah tak dara dah bag Kak Nam tu... Orang cabul sesuka hatikkkkkk!

Nanges nanges Kak Nam kesat airmata pepagi...

Uwaaaaaaaa!

Kami jalan... Jalan lagi... Cuci mata...

Macam2 ada jual kat sini... Aku just teman HH je... Beli souvenir untuk officemate dia... He He He...


BERSAMBUNG...

109 comments:

  1. beg petak.. comel2 gak nah.. bawak naik moto macam best ja galas kat belakang..merempit ngan honda bulat.. kekekeke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiii... Nak jadi minah rempit plakkk ke? ha ha ha...

      Delete
    2. Dia belajar merempit dari Siti Yang Menaip! Eh..salah lak! Skrg dah tukar nama,..CT yang PALING COMEL!

      Delete
    3. hello my dear sister mister, I mmg merempit je dari dulu..

      Delete
    4. oooit bahaya la letak beg kat belakang time bawak moto.. beg letak depan..
      letak belakang mcm goda org suh amek je..

      Delete
  2. ala xdak ka gambar stokin lee min ho tu.. scroll la kot ada gambar kat sini.. hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti SS tepek di hujung rancangan... ha ha ha...

      Delete
  3. nasib xkirim SS belikan T-shirt Koya.. klu x habislah kena.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takat kecik2 tu.. Tak de hal... Kirim jangan pakai air liur... kah kah kah...

      Delete
    2. Ok..nti nk kem guna air wudhu...ok x??? Hihihi

      Delete
    3. Mengong laaaaa... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. kirim pakai air wudhu la bagi SS tak panas hati sangat..haha

      Delete
    5. kak deanna la.. ada ja akal dia..hahahaha.. xpun kirim pakai air zam zam..

      Delete
    6. eleh SS, org mntak number akaun xnak kasi.. klu x nak mntak beli brg lain masa tu, tapi tu la..org tu xmau kasi number.. klu x mmg bank in dlu, baru bagitau.. hahaha

      Delete
    7. bila baca balik komen air wudhu tu leh gelak balik...hahahhahahaha

      Sal...biar yg panas jd sejuk...ye dak?? hahahhaa

      Suida....kirim guna air zam2 pon ok...byk khasiat...hehehhe

      Delete
  4. salam. hee pink 'Love' tu chantek ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm... Love pink utk Jay Emm je Wakkk...

      Delete
    2. kih kih kih ..Wak!!! kalau 'Love' tu warna merah cantik tak?

      Delete
  5. alaa..Suida jadi org first komen ke...huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jari Suida lagi pantas... Abis laa Jari Manis... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Jari Manis nak bawak diri so biarlah dorang komen puas2 nanti hehehehe

      *pstt : harap2 x de yg rindu!

      Delete
    3. alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!! Iskkkksssssssssssssssss...

      Delete
    4. kak JM nak bawak diri ke mana plak? tak bawak diri pun dah rindu nih..

      Delete
    5. ye ke Eyda...saya I Love U dulu!!!

      Delete
    6. Alaaa janganla majuk, Sis! Tak mo bawak diri.

      Delete
    7. alamak, ada org merajuk.. hahaha

      Delete
    8. ehh...JM nk kemana tuhh??? meh sy pujuk mehh......hihihihih

      Delete
    9. sis JM merajuk takhta dirampas orang huhuhu...

      Delete
  6. tuan kedai tu biar kedai tu terkangkang camtu sbb dia pergi kangkang dalam toilet ahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana u tahu? U pakai teropong Jason King ke? Keh Keh Keh....

      Delete
    2. i kan pandai tilik!!! tgk dalam bekas air hahahah

      Delete
    3. laa kak JM ahli nujum rupanya..

      Delete
    4. Rin Noku dah datang...Mak Belalang dan pencen! ni ahli nujum Anak Belalang

      Delete
    5. Pakai teropong laksamana doremi la. Yang intai Fasola tengah o-ok tuh!

      Delete
    6. hahahaha Mata hati JM tajam sungguh boleh taw take kedai tu buat apa

      Delete
  7. alamak!! naper stoking pink tu gambar tu fulakkkkkkkkkk....habis mood i jatuh berguguran tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan tengok... Spoil mood je... ha ha ha...

      Delete
    2. sy siap tgk balik gbr yg dimksdkan...haah laa..dlm byk2 binatang....dia jugak yg jd model adehhh...hahahahhaha

      Delete
  8. yessss...setuju..shopping ubat rawat jiwa lara....terus jd ceria like a rainbow! ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnssss... Membeli belah membelai jiwa... gitewww... ha ha ha...

      Delete
  9. JM dapat info yang kedai Migliore tu murah dari Arirang..so last trip try masuk cawangan Migliore di Dongdaemun..FRUST..Mahal!!! so kepada yang nk ke Seoul JM x sugget kedai ni..Arirang jugak dekat di hati.....(bila DUTA Arirang bersuara) hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiiii!!!! Promote nampakkkkk!

      Delete
    2. ehehehhe...kedai jual barang murah so perlu share sengan semua orang

      Delete
    3. Dpt komisen Arirang ke??hehehehe

      Delete
    4. Rin Noku : byk dapat hari tu....

      Delete
  10. tapi..tapi...JM dapat satu lagi kedai di Bangunan Oren E-Lendang, bangunan wanra oren..kedai tu lagi murah dari Arirang..serious...last trip JM masuk...murah gile..so kalau da trip lagi ke Seoul nk borong di kedai tu je...nampak! nampak!..ada hati nak ke Seoul lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bangunan Oren E-Lendang tu kat mana plak???? Iskkksss...

      Delete
    2. ala yunk...kat Namdemun...maybe SS pegi malam so x perasan bangunan tu..bukak 7.00 pagi tutup 6.00 petang

      Delete
    3. tetiap bulan blk kg ni JM...ahhahah

      Delete
    4. Waaaa....ada trip ke koya lagi ke JM? hehehehe

      Delete
    5. nak ituttttttttt.....hehehhehe

      Delete
  11. nasib baik dia cakap avoid kuning bukan ping kih kih kih...tapi klau SS pakai bag pack ping tetap x sesuai...pink utk JM je..i ni kan ayu....puiiii!!!! hahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tahu orang yang jiwa pink ni cemana...
      * Senyum...

      Delete
  12. JM pun jenis tak suka teirma kiriman orang...bak kata SS...cari barang orang bagai nak mati..barang sendiri tak tercari, lagi frust klau kirim air liur..pastu taste masing2 kan x sama..i love ping!! ha gittew

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa kannnn... Boleh mendatangkan hangin satu badan... Nasib tak kena jual! He He He...

      Delete
    2. mujur ejaan ping....hihih

      Delete
  13. ohhhhhhh....HH belanja bag pack rupanya..pandai HH 'tutup' mulut SS eh..hihih

    Tapi...kenapa HH yang 'rasmi sesedap' rasa beg kak Nam tu...kasihan kesucian tercemar hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak dara lagi kalu dah kat tangan dia... Kah Kah Kah....

      Delete
    2. Sepatutnya rakam masa ckp pakai sama2

      Delete
    3. kah kah kah...pakai sama-sama

      Delete
    4. Masalahnya dia dah tak dara.... kah kah kah...

      Delete
  14. Bkn ko ckp share ke masa tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha...bila Ss & Hh bercekau...

      Delete
    2. Kalu share dah tak jadi bag rasuahhhh!

      Delete
  15. cantik beg petak dia.. patut laa beli.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada org belanja tapi pakai sama-sama hihiih

      Delete
    2. Trade mark orang Koya tu... Bag petak... ha ha ha...

      Delete
    3. Bag petak HH lagi lawo sebenarnya... Tapi bag SS jugak dia dengki nak melarammmm.... Takkkk aciikkkkkk!!!!!!!

      Delete
    4. Aku ok jek kalau ko nak pakai beg aku... Silakan...

      Delete
    5. Offer tak ikhlas! Bag ko semua ladies type... Aku mana leh pakai!!!

      Delete
  16. Ohooiii memang rambang mata kalau pegi sana ni. Hahaha

    ReplyDelete
  17. mmg betul2 mencuci mata saya lah . perghhh . rasa nak terbang je ke sana . handbeg tu cantik2 . beg petak pun sama tapi ... kesian kat min ho sebab dok kat kaki jer . zalim betul peminat dia kan . ... hahahaaa . tu lah nasib jadi artis . klu kat m'sia , jadi pembungkus nasi lemak je sudahnya ... rasanya klu saya travel , duit mmg banyak habis kat shopping je ... heheheeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sudahnya Min Ho di tapak kaki ku.. Tu makannnn diaaa.. Ha Ha ha....

      Delete
    2. Next trip nak beli stokin muka kim soo hyun..

      Delete
    3. Ya Allahhh! Ampunkan laaa si HH nihhhh...

      Delete
    4. Already have wish list... Nk borong stokin, sudu garfu, seweed,

      Delete
  18. Saya gila bagg! Bestnyerr tengok bag tu semuaaaaaa!! Dulu pergi Koya pun beli bag semua still tahan lagi even yg harga RM 30 ja ponnnn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best kannn Beli bag kat Koya ni.. Bukan mahal sgt pon... Around KR 10k pon dah dpt sebijik..

      Delete
  19. mata tua kaknoor pun boleh rambang tengok segala macam tu SS, belum lagi sampai kesana, kalau dah disana mmg sakit lutut berjalan tanpa henti hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS bukan pe... Takut Kak Noor pegi tak mo balik... ha ha ha..

      Delete
  20. Mula2 baca beg petak igtkan beg yg de corak petak2...rupa2nye sgkaan ku meleset mcm ekonomi...hahahhahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekonomi meleset habisss! ha ha ha....

      Delete
  21. Sy dulu pon ada gak kes kem pakai air liur nih...pastu byk kriteria..nak carik pon susah..bila dh beli...dia xsuka...pastu dok citer kt org...pastu xbayar...yg paling best....pakai jugak benda yg dikirim tu....adehhhh....tp ada hati nk kem lagi...pon sama pakai air liur...last2..sy pon xbeli pape utk...bila dia tya...jwb..."memandangkan ko order pakai air liur..meh aku citer pasal brg pakai air liur jer" cakap dengan hati yang kering....hahaahahhahaahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnnssss... Gitewww jeee nak ngajonyeee... Boring kann jumpe spesis alien camni... Main sedap je mengorder... Bile tak suka buat citer blakang... Kalabuuuu harammiiii perangai...

      Delete
    2. hahahhaha....tp kisah dulu2 la kan...masa tu mulut ni pon jenis xde lapisan ozon...kalau nk mmetir tuh...mmg direct....jd pengajaran kan...hihihi....

      Delete
  22. tu sebab kalau nak gi jalan senyap-senyap je, dah balik baru bagitau.ada rezeki ngko, adalah souvenir..kalau tak dapat bau-bau je..dahla I olls ni jenis yang malas melilau satu shopping mall (percaya tak ada pompuan macam ni kat dunia ni)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malas ek Cik Sal? Abis yang berbondong kat Sydney tu apa? Tolong pegang ke? Kah Kah Kah....

      Delete
    2. huihhh..kalau malas pon dah berbondong...kalau rajin mcm mn la pulak yerr sal??? hahahahhaa

      Delete
  23. Suka stoking Korea juga! Dahlah comel-comle tahan lama lagi :D

    ReplyDelete
  24. wah bestnya.... shopping adalah the best terapy in the world.. Wah... berpusing 360 darjah ahkak kalau pegi myeodong ni... dolu2 pg koya tak reti shopping dah tetap dalam fikiran nak beli apa... yang lain-lain kena tahan hati dengan mencuci mata sehabisnya... tapi lah ni tengok org shupping kat koya... wah... kena tunggu ayam berkokok riuh sekampung lagi lah ni... (makin besor tabung ayam nak penuh)

    ReplyDelete
  25. Huits...nape panggil2 kiter ni
    nak tido aaaaahhhhh

    ReplyDelete
  26. comelnya kedai yg ada gantung2 tu kalau ekin p sana naik gilo nak shoppingni

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang nak gile... nampak semua nak beli... poket je laa kena kembong... ha ha ha...

      Delete
    2. hihihihihi poker kembung jdi Kempis lepas dah sakan shopping

      Delete
  27. mcm teringin lak nk bli stokin koya tuhh...cute jer...kecuali gmbr pink yg ada ehem2 tuh...hihihi...mahal x rege nye SS???

    ReplyDelete
  28. arghh..memang giler tengok handbag..colour, design yg fancy..

    best jugak pilihan lagu2 Koya SS ni..suka semuanya..layans..

    ReplyDelete
  29. bhahahah so sekarang ni beg tu jadi hak milik sapa ? berkualiti eh beg beg petak ni ?
    kot laaa tahan pakai dua tiga minggu je =P
    tapi org korea ni fashion bleh tahan gak kan..

    ReplyDelete
  30. eeeh stokin bendera korea tu smart.. nak belikan stokin as souvenirs agak2 org maki dak =p

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...