Monday, 1 June 2015

Kembara South Korea - Kopi Lori Pink

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Lepas bersantai2 kat Cheongnyangni Stream...

Aku gerak menuju ke War Memorial...

Cemana nak pegi?

Follow aku!

Direction :

1. Boleh naik Line 4 atau Line 6
2. Stop di Samgakji Station
3. Exit 12

Disebabkan aku gerak dari Gwanghamun Station...

So...

Aku kena naik Line 5...

Kemudian transit kat Gongdeok Station...

Sampai aje kat Gongdeok Station...

Aku naik Line 6...

Then terus menuju ke Samgakji Station...

Very easy!

Dah sampai Samgakji Station...

Aku decide nak ikut Exit 12...

Better ikut Exit 12 ni... Sebab dah War Museum Main Gate...

Kat Samgakji Station ni ada satu mesin untuk buat fare adjustment...

Antara penghias dinding di Samgakji Station... Agak kretif di situ...

Keluar aje dari Exit 12... Maka... View inilah yang akan dilihat...

Just jalan terus aje... Hingga nampak view ini... Sampai hujung belok je kiri...

Lebih kurang 100 meter meter berjalan kaki... Dah sampai The War Memorial Of Korea ni...

Kubu askar....

Perasan tak?

Ada ajussi kat dalam kubu askar dalam gambar atas tu?

Kalu tak nampak sila zoom in...

Kalu tak nampak jugak....

Pegi kedai cermin mata... Tempah teropong... Keh Keh Keh...

Actually... Masa aku nak rakam gambar HH kat pintu masuk kubu tu...

Si Ajussi tu diri tepi...

Kemudian perhatikan aku...

Tengok aku atas bawah...

Ehhhhh! Pe hal plak nak pandang2 aku macam tu? Ada hutang????

Tak kan zip seluar aku terbukak lagi kot...

Tengok2 ok je zip aku... He He He...

Si HH pon pelik tengok ajussi tu....

Tak berganjak...

Lama jugak diri tepi...

Kalu dah dia asik diri tepi...

Cemana aku nak amik gambar HH kat pintu kubu tu?

Sebab kalu aku amik gambar HH... Akan termasuk sekali muka ajussi tu... Haiiishhh!

Then.. Aku just stand by aje laa.. Kot2 ajussi tu nak blah...

Lama2 aku give up sebab ajussi tu masih tak mahu berganjak...

Then...

Aku panggil HH ke depan...

Tup... Tup.. Sepantas kilat si Ajussi tu pon gerak masuk dalam kubu tu...

Laaaaaaaaaaaaaaa... Dia nak masuk kubu tu rupanya....

Cakap laaa nak masuk... Ni main bantai diri tepi situ macam tugu buat pe... Ke ko ni bisu? Keh Keh Keh...

Macam nak pecah perut aku gelak2 dengan HH...

Dah macam si HH pulak menghalang Ajussi tu masuk pintu kubu tu...

Bukannya tak ada pintu lain...

Agaknya dia pon tunggu je HH blah dari pintu tu...

Agak2 ajussi tu menyumpah seranah tak dalam hati tengok kami halang dia?

Bagus laa tu sama2 halang menghalang... Sama2 maki dalam hati... He He He...

Ehhh! Askar tu buat apa kat atas tu? Beromen ke? Keh Keh Keh...

Pemandangan ini yang ku lihat...

Aku kagum tengok tugu askar ni... Besau giler ok! Unik! Penuh dengan emosi dan semangat!

Aku suka amik gambar macam ini... In photography... We call it distort...

Besau giler kan tugu askar ni... Nampak Kak Nam kecik comel je... He He He...

Kak Nam berangan nak drive kereta kebal...

Berderet kereta kebal kat sini...

Dari sudut ini plak...

Ada kapal laut...

Jom naik atas... Apa ada kat atas?

Rupanya ada 3D Cinema... Wahhhh! Canggih... Tapi aku tak masuk pon... Malas! Ha Ha Ha...

Memang luas giler tempat ni... Kalu nak cover semua memang tak larat...

Ni Charlie's Angles terlepas... Nama dia Kak Nam Jahanam! He He He...

Kak Nam berposing depan War Museum... Tapi... Malas nak masuk... Sebab... Malas nak menapak jauh2 gitu... He He He...



*** Kak Nam dan Tali kasut ***

Nampak? Nampakkkk? Nampakkkk tak apa yang sedang berlaku? Ini buktinya..

Awal2 entry Koya...

Aku ada mention...

Betapa aku tak reti ikat tali kasut... Boleh baca di SINI...

Yes! Aku mengaku! Tak reti ikat tali kasut... 

That's fact about me!

Kak Nam berangan je lebih...

Nak melaram Ramlah Ram laa kononnya...

Hakikatnya...

Tali kasut pon tak reti nak ikat... Kih Kih Kih...

Jangan nak suruh2 Kak Nam ikat2 tali...

Nanti Kak Nam Pening... Loya.. Nak muntah.. Malas fikir...

Nanti pecah jumjumatun Kak Nam...
* Jumjumatun = tengkorak... Kah Kah Kah...

Haaaa.. Nampak??? Nampakkk? Kak Nam pon tahu cakap Arab... He He He...

Bila dah malas fikir pasal tali kasut...

Aku main gumpal suka hati aku je...

Kadang2 main selit2 kat celah tepi... Atau bawah kaki...

Paling tak senonoh...

Kalu tali tu panjang.... Aku sorok tali tu dalam stokin... Janji orang tak nampak betapa serabainya tali kasut aku... Keh Keh Keh...

Nasib baik laa HH nak layan kerenah aku nih...

Sambil bebel2.. Gelak2... Perli2 "Beauty is pain"...

Dia ikatkan jugak tali kasut aku yang busuk tu... He He He...

Dan... Sudah tentulah... Moment begini aku rakamkan...

Inilah realiti perjalanan hidup aku...

Aku bukan aje berkongsi pasal destinasi yang aku pegi...

Tapi aku berkongsi pasal perjalanan aku yang penuh ranjau merapu ini...

Supaya orang tahu memang ada spesis manusia pelik macam aku kat dunia ni... Kih Kih Kih...

Spesis tak reti ikat tali kasut...

Kat planet of the apes pon belum tentu jumpa... Keh Keh Keh...

Matilahhhh... Kena keji...

Dah laaa pelik... Bangga diri pulak! Konon!

Harap tak ada yang menyesal baca statement tak sedar diri ni... He He He...



*** Kak Nam dan Kopi Lori Pink ***

Sebelum aku beredar dari War Memorial ini...

Aku ajak HH lepak sambil menikmati coffee...

Coffee mana?

Kat Cafe2 yang menjadi kegilaan dan ketagihan orang Koya tu ke?

Oppa Gangnam Style ke???

No! No! No!

No Oppa Gangnam Style!

That's not my style...

Kalu takat nak minum so call kat Cafe2 mewah untuk secawan kopi...

Kat Malaysia pon melambak!

Kalu u'ouls nak tahu...

Lagu Oppa Gangnam Style tu menceritakan kegilaan pompuan Koya yang giler minum kopi mahal...

Kirenya sanggup berhabis duit... Janji ada life style.. Janji dapat minum kopi mahal..

Pada mereka memang style laaa kononnya lepak2 cafe minum kopi mahal tu...

Al-maklum jakon tak pernah tengok benih kopi! Ha Ha Ha...

Jangan tak percaya ye u'ouls...

Sepanjang pengalaman aku...

Kalu kite ke Paris...

Orang sanggup beratur panjang untuk beli bag LV...

Kalu di Japan dan Koya...

Mereka sanggup beratur panjang untuk just minum coffee!!!!!

Bayangkan Starbuck Coffee tu pon orang beratur macam nak giler?

Kite di Malaysia? Tak heran pon...

Memang pelik! Tapi benar!

Kebetulan...

Ada lori Dutch Coffee betul2 depan pintu masuk/keluar War Memorial...

Jadi...

Mari kite layan kopi lori! Ha Ha Ha... 

Minum coffee kat lori lagi sempoi!

Sempoi sebab udara yang nyaman dan sejuk beku begini... Telan coffee panas sambil layan open view keliling...

Sebab...

Kat tempat aku tak ada!

Kat sini ada!

Of coz... Moment begini aku tak akan dapat bila balik Malaysia...

So... Aku nak style yang berbeza...

Ini Kak Nam Style! Minum kopi lori.... He He He... 

Dah sah2 aku datang Koya dengan gaya Jahanam Style bukan Gangnam Style! Kah Kah Kah...

Suke aku ler nak jahanam cemana pon!

Pedulik!

Si HH ni pon suka kalu aku ajak duduk lepak...

Confirm dia tak tolak...

Pulak tu ajak mengopi...

Lagilaaa dia tak akan tolak...

HH dulunya... Tak pandai minum coffee...

Dia minum teh all the time...

Dia belajar minum coffee dari kakak aku...

Akak aku hantu coffee...

Sejak HH pandai minum...

Dia jadi ketagih... Sampai aku pulak yang risau... Haisshhh...

Jay Emm... Again... It's pink! Ha Ha Ha...Gigih taw I nak gambar kat lori pink nih nak poyo kat U... Bukan senang nak poyo dengan Otai! I Love You Jay Emm... Keh Keh Keh Keh Keh Keh Keh Keh Keh...

On way patah balik ke Samgakji Station... Nampak Museum Wedding Hall... Tak pegi pon... Tapi kalu ada yang nak pegi boleh lah terjah... Betul2 sebelah aje dengan War Memorial...

Pemandangan sekitar...

Jom naik subway!

Dok intai couple ni... Kot ada adegan comolot! Kah Kah Kah.... Aku perhatikan ramai lelaki Koya kahwin dengan Minah Saleh...

Ajumma dok berbisnes kat Samgakji Station... Just duduk bersila atas lantai.. Sian plak aku nengok... Tidak semua orang itu beruntung... Kadang ada juga yang kurang bernasib baik... Maka gambar inilah yang sempat aku rakam... Untuk kita ni sama2 fikir... Negara maju pon tidak menjamin rakyatnya akan senang semuanya...

Nampak tak tu? Couple depan HH tu... Dok sibuk kat depan pintu masuk subway nak nengok subway map... Sebab tu aku kritik cara pemikiran orang Koya ni dalam entry aku yang lepas... Buat sistem yang menyusahkan... Tak ke leceh letak subway map kat situ... Dah lah situ je satu2 subway map yang ada... Kalu time orang tak ramai ok laa... Kalu time orang ramai? Tak ke berebut dan menghalang... Double Bongoksss!


BERSAMBUNG...

104 comments:

  1. syok tgk museum perang diaorang...museum perang kat penang tak tau best ke tidok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu kena tanya Duta Penang... Siti Yang Menaip.. he he he...

      Delete
  2. dimana2 ada pink.. KOya Pink.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pink tu akan berlanjutan ke Bandung.... Tengok laa nanti.. Kah Kah Kah..

      Delete
    2. Pink ada di mana2..di situ ada pink..di situ ada JM haahaha

      Delete
    3. Mau tersedak Sis Pink kita tu kena seru :)

      Delete
  3. kenapa minum kopi mesti ketagih.. I kan dlu tak layan kopi..tapi masa kerja Old town dulu, sekali kena white coffee tu, tiap2 hari mau..sampai tak tidoq 2 malam.. tingtong jugak kepala.. tak pernah2 minum kopi pg tgh hari malam, dok wat hal..sampai xleh tidoq..huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah2 kopi tu ada 'ubat' itu sbb Suida ketagih

      Delete
    2. Ubat pe yunk? Mulaa laa dok pikir bukan2... he he he..

      Delete
    3. aip2.. jgn fikir bukan2.. babab kang.. hahahaha

      Delete
    4. Sbb kafein kot tu yg ketagih.....eh yeke....heheheh

      Delete
    5. Yesss....bukan obat! Kandungan kafeinnya, Suida :)

      Delete
  4. wahh masuk war museum plak ya SS.. sedap tuh mengopi.. hehehe comel lori tuh, siap warna pink lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eyda...lepas tgk lori pink ingat sesiapa tak?

      Delete
    2. mesti laa ingat.. kak JM orangnya.. hehehe..

      Delete
  5. comel je lori warna pink tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. comel mcm JM tak ahakssss

      Delete
    2. SS pon dah nak sama tinggi dengan lori pink tu.. he he he...

      Delete
    3. Sama ada SS tggi melangit @ lori tu katek?? Hahahahaah

      Delete
    4. Boleh bayang tak ketinggian SS? Ha Ha Ha...

      Delete
    5. tinggi mcm hntu galah kan??? ahhahahahah

      Delete
    6. itu kena tanya jay emm... keh keh keh...

      Delete
  6. kih kih kih...baca tajuk terus JM senyum sampai ke kaki...scroll laju2 cari lori pink tu heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak JM ngan warna PINK kan tak dapat dipisahkan.. :D

      Delete
    2. Kemain laju jer scroll...mentang2 ada pink hahahhaah

      Delete
    3. senyum sampai ke kaki tu cmano?ish..ish

      Delete
    4. senyum pastu tengok kaki laa sal....kah kah kah

      Delete
  7. BEROMEN? ahahaha...itu BERPELUK lah yunk...maybe salah sorang dh kena tembak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tembak? SS dah fikir lain... He He He...

      Delete
  8. skroll punya skroll...cari lori pink...

    ReplyDelete
  9. nasib baik x masuk..sbb x BEST..JM pernah masuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tak mo masuk pon... Malas... Ha Ha Ha...

      Delete
  10. tak pandai ikat tali kasut?..nanti kita jumpa..kalau ada rezeki JM ajar..mudah je sebenarnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu JM ikat kan SS letak gam... Keh Keh Keh..

      Delete
    2. SS, tau tak reti pakai, xyah la nak melaram ramlah ram sangat.. hehe.. nak bermanja ngan HH lee tu,,

      Delete
    3. Sedih tawww... asik pakai kasut x de tali je dari kecik... ikat2 asik burai aje... cemana?

      Delete
    4. ala sian SS.. nasib lah HH sudi melayan SS ikat tali kasut.. U ni mcm kawan I laaa.. sian dia kena perli pakai kasut pelekat sampai tua.. >___<

      Delete
    5. SS nak melaram punya pasal, sanggup sampai terburai tali kasut.. hehehe.. ada alasan nak bermanja ngan HH..

      Delete
  11. ahahahaah...JM suka gambar kak Nam dan Lori Pink tu..sweet tau!

    ReplyDelete
  12. train station dia aku agak macam HK ... besar & banyak exit...memudahkan pejalan kaki. err tapi bab map subway tu mmg agak choiii disituh

    ReplyDelete
    Replies
    1. HK tu besar sangat... Ada pecahan... Koya masih ok lagi Exitnya... Cuma terlalu bertangga... Tinggi plak tu..

      Delete
  13. Replies
    1. ehh...abe MKL ada lagi...bila mau berangkat?

      Delete
  14. asalamualaikum ss...dulu masa dok dalam kem tentera selalu tengok kereta kebal..truk dll....

    ** ss jangan kacau orang dok beromen
    ..bahaya ..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Kak yan.. Ha Ha ha... skodeng skit je...

      Delete
  15. Bkn tu ari ada beli kasut bertali lagi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesungguhnya... Aku dalam dilema... Adakah cara lain dari aku tak ikat tali?

      Delete
    2. Beli kasut yg guna pelekat jer SS...mesti xde mslh tali dah hahahaah

      Delete
    3. Barefoot...xyah ikat ape2..hihi

      Delete
  16. ish ish kesian orang koya double bongoksss ke SS, tapi asyik gi koya je kan oklah tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Korean tak semuanya pandai... Ada waktu mai laa bongoksnya...

      Delete
    2. Korean yang pandai JM je..haha

      Delete
  17. Tapi kan sb Mesia takde lagik subway mak jakun bila pi subway depa! tak perasan dah kebongokan depa hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makkk tu memang... jakun manjang... Kah Kah Kah..

      Delete
  18. Nak perangat JM ke dengan lori pink tuh? gambo Kak Nam kat tengah deretan bendera tu lawa..macam di persidangan Geneva gayanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si Jay Emm tu giler pinkkkk! Ha Ha Ha... Persidangan Geneva ok lg mak... Jangan Ahli mesyuarat tingkap... he he he...

      Delete
  19. Ajusssi memalu nak cakap dia nak masuk. Hahahahha

    ReplyDelete
  20. hensem2 ya askar2 tu walaupun hanya patung hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patung??? Alamak.... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. klu bkn patung, panggil ape SS?

      Delete
  21. tak payah nak melaram ramlah ram sangat laaa....
    hail amir sudah...pakai kasut zip zap tu kan senang :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Statement kedengki! Tak mo kawan!

      Delete
    2. kasut zip zap ke?hihihih

      Delete
    3. Pakai kasut zip zap tak stylo kan SS...

      Delete
  22. nape la ajussi tu x buat je bahasa isyarat dia nak masuk . anggap je la sel otaknya x blh berhubung . uhh klu sbb zip terbarai , confirm mata tajam je kat situ . bahahaaa ... jumjumatun tu ingatkan saya masa sekolah agama petang dok menghafal ... nampak gaya hh kena ambik tender pasang tali kasut lah ye . ikat mati je . confirm tali tak terbarai ... perempuan korea kan sukakan kecantikan berbanding minah saleh yg super ringkas dan cool . jadi senang nak layan . fikiran mrk pun lbh terbuka ... saya mmg x blh la tgk org tua camtu dok berjaja cari duit . boleh melilih air mata ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak reti ikat... nanges2.., he he he...

      Delete
  23. x reti ikt talikasut....dh mcm Hrithik roshan dlm citer Kabhi Kushi Kabhi Gham....eh, ape kaitan SS ngn Hrithik ???tetiba plak...

    ReplyDelete
  24. aigooo...ade ke map ltk kt pntu masuk... masa tu kebongokan melanda kot...

    ReplyDelete
  25. SS...nk tya soklan triple vongok leh x??? Mesin ekjas fare tu utk pe?? Ampun kan hamba...hamba jakun....hahaahhaahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak de soklan lebih vongok lagi ke? Keh Keh Keh... Cer tanya cinta hati ku Jay Emm... Tengok dia jawap pe... Sebab... Dia dah 80 juta kali pegi koya... Koya kampong halaman dia... kah kah kah...

      Delete
    2. kalau Jay Emm yg jawab..bertambah vongok lah org yg bertanya ahahahaha......sbb yang menjawab ni pun vongok...kah kah kah...aduhlah sakit peyut

      Delete
    3. Deanna : Fare adjustment machines, used when a rider bought a (supposedly wrong) ticket, and wants to adjust the fare

      Delete
    4. kah kah kah....nnti nk wat lagi soklan vongok extra ikat tepi....

      Delete
    5. JM...oooo...itu gunanye yerr....igtkan...nk guna mesin tu tok ekjas fare yg kita mampu beli....hahhahahaha...nampak tak tahap vongok nyeeee??? kah kah kah

      Delete
    6. keh keh keh... adeiii... last2 jay emm kopi teh wikipedia!

      Delete
  26. Alahai, malu-malu pula ahjusssi tu nak beritahu yang dia nak masuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia kelu lidah bila pandang kak Nam yang macho

      Delete
    2. Betul-betul kelu nampak gayanya hahaha

      Delete
  27. SS terus nampak comel+comel+kiut bergambor dgn askar batu gagah perkasa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali sekala jadi kanak2 rebena... ha ha ha...

      Delete
  28. Nasib baik ada HH tolong ikat tali kasut. Kalau tak jatuh tersembam SS jalan.
    Suka la pic tuh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. titew tengah belajor ikat laju2... he he he...

      Delete
    2. SS.. kan CT ade tag SS kat video tu ehehe..

      Delete
  29. hehehe.. betul.. beli street kopi baru feel.. ni masuk kedai memahal.. mmg kt mesia pun ada..
    time kat mesia xde plak hadap ye kan ? miahaha.. skali skala bleh la..
    hari2 mampus poket kering lalala..

    ReplyDelete
  30. SS kena beli kasut zip je la.. yang gam tu..
    senang.. omey sket Kakak Macho pakai kasut cemtu.. ehehek..

    ReplyDelete
  31. erk SS xreti ikat tali kasut meh nak to long jalenkan hihihi

    ReplyDelete
  32. wahhh bergambar dengan muzium askar nanti balik Kelantan nk tunjuk kat aboh la hihihi...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...