Monday, 8 June 2015

Kembara South Korea - Seoul Folk Flea Market

Entry sebelum boleh baca di SINI...



Huh! Aku tazzabar nak khatamkan entry Koya ni...

Dah berzaman aku asik drag aje...

Aku harap...

Aku ada kekuatan untuk menyiapkan travel log aku yang masih tergendala...

Al-maklum aku pon tak tahu apa akan jadi hari esok...

Entah kan sempat atau tidak aku siapkan...

Hanya ini yang mampu aku sumbangkan sebagai perkongsian liku2 perjalanan aku...

Yang baik amiklah sebagai ilmu dan pengajaran...

Yang buruk buang laa jauh2...

Kalu entry aku selama ini membosankan.. Sila laa click pangkah... Senang kan? He He He...

Cuma...

Sebagai blogger...

Hanya satu yang aku mintak...

Andai ini entry aku yang terakhir...

Sebagaimana u'ouls selalu drop komen bom tangan untuk tinggalkan jejak sepanjang aku ada...

Harap2 ada juga doa dikirim untuk aku kalu aku dah tak ada nanti... Boleh? 

Tapi... Harap2 ini bukan entry aku yang terakhir laaa ek... Ha Ha Ha...

Sebelum aku balik Malaysia...

Aku sempat jalan2 sekitar kawasan Guest House...

Tak banyak yang aku dapat kongsikan...

Layan gambar aje laa ek...

Jalan nak menuju ke Sinseol-dong Station... Hanya beberapa langkah aje dari Guest House...

Arca besi.. Tak tahu ke mende alah..

Jom ikut aku ke Seoul Folk Flea Market... Cemana nak pegi? Senang aje!
 

 Berdekatan dengan Sinseoul-dong Exit 8 ada landmark ini... Just lintas aje.... Atau keluar je ke Exit 9...

Actually akan ada beberapa signboard untuk ke Seoul Folk Flea Market ni... Tak susah pon... Aku ikut jalan ni...

Sila laa mendongak langit... Signboard dah laa kecik... Atas tiang letrik pulak... Adeiii...

Inilah bangunan Seoul Folk Flea Market...

Masa sampai... Seoul Folk Flea Market ni belum bukak lagi... Tempat ni bukak tepat jam 9:00 pagi...

Jom reronda dulu... 

Actually... Seoul Folk Flea Market ni menjual barang2 lama... Sesape berminat nak tengok barangan antik Koya ni... Boleh lah berkunjung ke sini...

Jangan direnung lama sangat kat patung putih terlondeh tu... Gugur iman korang nanti.. Cepat kutip balik! Keh Keh Keh...

Lagi...

Lagi...

Aik... Patung kayu yang macam kat Sokcho Beach pon ada kat sini... Nampaknya orang Koya ni memang suka ukir patung macam ni...

Huuuuuu Yeahhhhh...

Mende alah ni banyak digantung kat luar...

Aku layan basikal Koya kat sini...

Unik kan basikal troli ni?

Tepat jam 9:00 pagi... Barulah Pak Guard bagi kami masuk...

Banyak kedai masih tak bukak... Aku just tengok2 aje... Tak beli apa pon...

Kasut kulit

Sederet ni penuh barangan antik...

Memacam hado...

Basikal ni unik... Kalu aku banyak duit... Aku rembat kot... Ha Ha Ha..

Kaset2 lama masih dijual... Masih dalam keadaan baru ok.. Peghhhh! Kalu kat tempat aku... Usahkan kaset... Pemain kaset pon dah tak ada... Perkataan kaset pon tak jumpa... Ha Ha Ha....

Selambak kasut...

Lagi..

Macam2 bag branded original ada dijual kat sini... Tapi bag lama laaa...

Dah puas sight-seeing kat Seoul Folk Flea Market ni....

Kami pon gerak balik ke Guest House untuk urusan check-out dan gerak ke airport...

Adakah berlaku lagi drama di airport seperti travel aku sebelum ni?



BERSAMBUNG...

106 comments:

  1. Wowww...mcm sayu jer entry kali ni?? Sbb JM xde ke SS?? Hehheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lari mood SS nulih entry sebab Sis JM tak de...

      Delete
    2. Haip!!!!! hihihihih....Deanna, Farrah...bukan sbb tu lah...SS x sihat tu rasanya

      Delete
    3. hehehhehe....pjg lebar dh tu SS ulas...mcm ulasan sukan....

      Delete
    4. nah explanation panjang.. keke..

      Delete
    5. Kariiiii oooo kariii... Ulas yang paling panjang bukan pulasan... Tapi ulasan! Kah Kah Kah....

      Delete
    6. Sapa la kiter ek? Picisan... Melukut di tepi gantang... Ikan kaloi.. Nasi melukut.. Daun keladi gitew!!!

      Delete
    7. cer nyanyi gaya siti musliha skit! kah kah kah...

      Delete
    8. ♪♫ Duhai bondaku,...bondaku si ikan kaloi ♪♫

      Eh, lagu Siti Musliha yg orilah.

      Testing..testing... (ketuk-ketuk microphone)

      ♪Mendung berarak dalam jiwaku
      Tak siapa tahu derita kalbu♪

      Delete
    9. meh sini kanda plak nak ketuk mekopon...♪♫ usahlah diri ini dibezakan... usahlah diri ini disisihkan... kita semua dipentas dunia yang sama... ♪♫

      terasa tak? terasa tak? he he he...

      Delete
    10. Mohon la terasa... Hujan air mata satu!!

      Delete
    11. baru nak gerimis mengundang... ha ha ha...

      Delete
    12. **** Terima kasih
      Padamu teman
      Selamat tinggal
      Aku ucapkan
      Di malam sunyi
      Yang memisahkan
      Airmataku
      Bagaikan hujan

      Delete
  2. Jgn pandang patung putih lama2..takut putih mata hitamku...hahahaah..

    Xmemasal kena kutip balik iman ehhh hahaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deanna...yg ni tak real...di Lombok lagi best...mcm buah betik!!!! mmg puas tgk hahahaah

      Delete
    2. Kang gugur jantung bersepai kat lantai... ha ha ha...

      Delete
    3. xpe Kak D, sama je rupa dlman tu dgn Kak D.. HAHAHAHAAAAA

      Delete
    4. Saiz berbeda..adehhhh...kah kah kah

      Delete
    5. patung tu besar...kah kah kah

      Delete
  3. Basikal dia mmg ada raga cenggitu ehh?? Senang nk letak barang kot....tapi kalau letak budak kat belakng tu mau hilang budak tu nnti..smapi umah tgk raga dh xda...adehhhh....jauh pulak imaginasi nyeee haahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Basikal tu memang sesuai utk shopping kat flea market. Senang ngangkut barang :)

      Delete
    2. jgn kata budak, mak budak pun x berani nk duduk di belakang tu

      Delete
    3. Skema naaa sebut raga! Kah Kah Kah.... Lawak laaaaa kari!

      Delete
    4. keh keh keh....jiwa raga weiiiii

      Delete
    5. RAGA skema ke SS,.. ok ja.. i pun tadi nak tulis raga.. hehe

      Delete
    6. Troli laaaaa troli.... Moden skit leh tak? Kolot giler raga! Cam ayat hang tuah je... Kah Kah Kah...

      Delete
  4. SS....insyaAllah..kan ku titip doa utk mu sehingga nyawa di kandung badan...heheehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syahdunya :-) selagi nyawa di kandung badan eh Deanna

      Delete
    2. maafkan daku...daku bukan sasterawan negara...ini saja yang boleh ku titip untukmu....ahakkkkkk....ayat skema xleh blah...hahhahahha

      Delete
    3. baik laaa dinda... kanda terima dengan rela... kah kah kah kah kah...

      Delete
    4. Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...
      *copy paste

      HAHAHAHAHA

      Delete
    5. Komen tu bior sasteraaaaaaaaaaaaaaaa!!! Kah Kah Kah...

      Delete
  5. In Shaa Allah, SS. Selalu doakan yang terbaik utk rakan2 bergurau senda saya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rakan bergurau senda tu betul! ha ha ha...

      Delete
    2. Terutama sekali rakan bergurau senda yang kurang sihat. Still under the weather ke, SS? Saya doakan segala yang TERBAIK untuk Kanda SS!

      Delete
    3. under perhatian doktor skrg ni... doakan kanda x pe2... he he he...

      Delete
    4. dlm perhatian doc! teruk ka SS

      Delete
    5. zarul...gayat kan bila baca ayat tuhh?? hahahhaha

      Delete
    6. aikk...mcm mn leh terreply kt sini plak yer..pdhal nk reply komen zarul kt atas...adehhhhh.....hahahhahaha...nmpk sgt mata dh xfokus....

      Delete
    7. nampak naaa mabok kari! ha ha ha...

      Delete
  6. Wow! Beg berderet tuh! Hermes ada? Ada tak? Hihihih

    ReplyDelete
  7. Alaaa, tacing2 pulak akak ni. baru nak jenguk akak ni haaa. scha doakan akak panjang umur. aminnn!

    ReplyDelete
  8. Yg bab tenung pantung teringat kat nasib bilal khan dlm MLM hahaha imamku jatuh

    ReplyDelete
  9. Mcm gudang tengok jual barang gitu

    ReplyDelete
  10. kiranya jalan-jalan cuci mata lah ni eh...

    ReplyDelete
  11. arghh...masih jetlag!!!! hati masih berada di Lombok!!! mcm mana ni...

    ReplyDelete
  12. :-)) mati itu pasti ..cuma tempat dan keadaannya berbeza..mudahan kita mati dalam keadaan yang baik2...amin...

    Insyallah...

    ReplyDelete
  13. tak pernah tau pasal kewujudan tempat nie...kesian kat diri sendiri
    dengan harapan kena pergi lagi korea ngeeeeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakak kesayangan tak bawakkan ke? Kesian! Kah Kah Kah... Tak pe... Nanti datang sekali lagi boleh datang dengan Chenta Hati... Keh Keh Keh...

      Delete
  14. Insha Allah, kami doa yang terbaik untuk SS..ceria-ceria selalu deh...

    ReplyDelete
  15. barang antik.. klu suka kumpul tu boleh lah beli wak lik.. pada I menyemak je beli brg2 xguna ni.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnsss... SS pon x suke! keh keh keh...

      Delete
    2. nasib SS sama.. klu tak berdebat plak nanti..

      Delete
    3. SS pon x berapa sgt antik2 ni... buruk je kan...

      Delete
    4. nasib bek yad pn tak suke barang antik. boleh geng tak?

      Delete
    5. mari tubuhkan club! yad jadi bendahari! ha ha ha...

      Delete
  16. Fuhh ni kalau yad pergi ni, mao semua benda nak borong. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yad... Jangan borong semua.... Tinggalkan lah skit untuk orang kat belakang.... Sian tak dpt... He He He...

      Delete
  17. SS, I nak doakan U, nak sebut nama U supaya doa tu mmg khusus kat U, tapi xreti la nak sebut Scdha Sein.. nanti doa ke sekolah plak..Hehehe..
    *Gurau Je..
    (dengan harapan nama sebenar didedahkan..) ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Panggil I SAYANG! Ok? Kah Kah Kah....

      Delete
    2. Hahaahahha...suida sila take note

      Delete
    3. sila sticky notes ye suida! ha ha ha...

      Delete
    4. Comel sungguh tipu muslihat Suida nak risik nama sebenar SS :)

      Delete
    5. nampak x si suida ni main tektik kotor? cemana laaa kanda x naik hangin! kah kah kah kah kah...

      Delete
  18. macam yg dalam RM je tempat ni..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. la ye ke? x perasan plak! ha ha ha...

      Delete
  19. xpa..saya akn sentiasa mendoakan SS supaya sihat sejahtera....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. insyallah kami semua mendoakan.. SS jgn la sendu sngt..
      nnt kami sama2 sendu.. how how !!!

      Delete
  20. SS cayunk, semalam i pos laju parcel kat u.
    Dah sampai btau tau..
    With luvssss...
    Hikhikhik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks darling! terharu! still remember me! uhuk uhukkk...

      Delete
    2. dapat dah.. eh =P
      post laju johor hebak hebak..

      Delete
  21. Kasut situ macam lawa...berkenan jgk..tp tekois takde yek?

    ReplyDelete
  22. uuuuih yang kasut2 tu semua terpakai punya ke baru ? lawalah.. harga mencekik ke kategori mampu milik ? handbag branded tu.. janji still lawa.. pedulik apa lama ke baru..
    tapi iols suka yg kasut2 tu..

    ReplyDelete
  23. dalam epi brapa tah RM members x puas hati sbb signage kecik bebenar..
    hahaha rakyat dia pun x puas hati sbb x nampak..

    ReplyDelete
  24. apa yg menarik patung camtu agaknya ... rugilah masih x byk lagi yg buka ... pembukaan yg bernada sendu . mcm tu lah hidup . x selamanya sihat . ada masanya sakit . semoga semuanya diermudahkan ...

    ReplyDelete
  25. macam best ... tapi banyak lagi yg belum buka :)

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...