Friday, 24 July 2015

Kembara Bandung, Indonesia - Wanita Terbahagia

Entry sebelum boleh petik di SINI...


*** Merdu suara pengamen ***

Lepas aku mentekedarah kat Pasar Baru...

Dan kebanyakan kedai pon dah mula nak tutup sekitar jam 18:00...

Jadi...

Kami decide untuk balik saja ke Pop Hotel...

Masa nak keluar dari pintu besar di Pasar Baru...

Makin ramai pulak peminat2 tunggu kat luar...

Tapi... Kami malas nak pedulik walau diasak suruh membeli...

Kami pon turun lah tangga kat depan Pasar Baru...

Tetiba....

Alamakkkkkkkkkkkkk!!! Hujannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!! 

Ohhhhhhh!!! Tidakkkkkk!!!

Abis penyek laaa jambul Mbak Jambu kena air nanti...

Dan...

Aku terfikir...

Cemana aku nak balik??????????????

Belum sempat aku nak jawap soalan yang aku sendiri tanya...

Tup... Tup...

HH keluarkan payungggggg!!!

Gaya si HH keluarkan payung dari bag bagaikan bomba keluarkan pemadam api u'ouls... Keh Keh Keh...
* Penyelamat habis!!!

Kalulah boleh direkod video secara slow motion... Cara HH memayungkan rambut berjambul aku dari kebasahan memang macam bomba nak padamkan api kebakaran... Logik ke perumpamaan ni? He He He...

Payung dah ada...

Tapi....

Makin lama tunggu....

Hujan tak reda...

Aku pandang HH "Kita nak balik hotel cemana nih? Angkutan or Teksi?"...

HH pandang aku... CLUELESS...
* Serupa tak payah tanya... He He He...

Toleh kiri... Toleh kanan... Sebijik teksi pon tak ada...

Tup... Tup....

Angkutan lalu... Supir bertempek dari seberang jalan "Mari naik... Mahu ke mana?"...

HH jawap "Mahu ke Festival Link Shopping Mall"...
* Ehh.. Laju macam peluru pulak Minah ni menjawab... He He He...

Supir "Yaaa naik saja sini nanti turun di Kebun Kalapa... Nanti tukar angkutan lagi"...

Kami pon naik...

Sepanjang jalan menuju ke Kebun Kalapa... Jalan agak jam...

Sempat dengar nyanyian pengamen jalanan...

Dalam ramai2 pengamen jalanan... Si HH terpikat kat suara sorang mamat...

Si HH tak habis2 puji2 suara mamat tu... Puji depan2 plak tu... Aku just senyum je laa...

Seriously... Memang hensem habis suara mamat tu... Nyanyi lagu Inggeris pulak tu... Aku lupa tajuk lagu tu...

Mamat tu habis je nyanyi... HH hulur duit...

Sambil hulur... Dia puji2 lagi mamat tu depan2... Amboiiiiii miang mengeletat naaaaa kawwww nihhhh kannnn!!! Dah macam ulat beluncas!!! Iskkksss...
* Jeling2 HH...

Sampai kat Kebun Kalapa...

Kami pon turun...

Sambil turun dari Angkutan... Supir pesan suruh lintas jalan... Tunggu satu lagi Angkutan kat seberang jalan...

Kami pon menurut lah perintah.. Melintas lah jalan...

Dah lintas... Tanya kat orang2 kat situ lagi.. Nak naik Angkutan mana satu untuk ke Festival Link Shopping  Mall...

Tup... Tup...

Dorang suruh lintas balik kat jalan yang Angkutan turunkan kami tadi... Suruh naik Angkutan kat situ pulak...

Apaaaaa nihhhhh????? Apaaaaa nihhhhh????? Apaaaaa nihhhhh????? Wut keeeee de hekkkk????

Sana cakap sini... Sini cakap sana? Kejadah apa semua ini?????

Aku dah macam bola tak jumpa lubang keranjang!!! Ehhh! Silap... Bola keranjang tak jumpa lubang.. Keh Keh Keh...

Last2...

Kami lintas balik... Tapi... Tak tunggu kat jalan yang Angkutan turunkan kami...

Kami tunggu kat simpang yang lain...

Kat simpang tu... Kami tanya lagi... Kebetulan ada sorang minah berdiri kat tepi jalan...

Minah tu kata "Kena tukar lagi 3 kali Angkutan"..
* Jawapan lagi gormal nak mampus...

Aku dah malas nak percaya orang2 kat situ...

Then kami decide untuk tanya supir Angkutan yang berhenti...

Tanya punya tanya...

Last2 ada satu Angkutan ni je yang sudi nak angkut kami yang dah makin busuk bacin nih.... He He He...

Tapi... Kami kena turun kat satu tempat lain untuk transit naik Angkutan lain kalu nak ke Festival Link Shopping  Mall...

Bila tiba kat tempat transit tu... Tetiba supir Angkutan kata yang dia akan terus ke Festival Link Shopping  Mall tu pulak tapi kena berpusing lama skit lah...

So... Kami tak jadi turun kat tempat yang patut kami transit untuk naik Angkutan lain...

Kami just duduk je kat Angkutan yang sedia ada ni...

Lagipun aku dah tak larat nak cari2 Angkutan lain...

Duduk aje laa membusukkan diri dalam Angkutan ni... He He He...

Pusing pun pusing laa...

Boleh jugak aku nikmati pemandangan sekeliling Bandar Bandung ni...

Jalan memang agak jem dan slow2 siput khinzir... 

Masa dalam Angkutan...

Ada sorang pakcik tua...

Lagaknya macam miang je... Macam nak meleset2 kat orang...

Dah laa buat2 tido lentok2 kat orang.. Duduk pulak terkangkang...

Nak aje aku sound dia... Kalu dah ngantuk sangat... Dari dia memiang... Aku macam nak suruh dia baring aje kan senang.... 

Senang apa? Senang Mbak Jambu nak pijakkkkkk! Kah Kah Kah...

Sampai kat satu trafic lite...

Tetiba...

Angkutan yang kami naik ni Accident...

Tetiba Angkutan yang kami naik ni merempuh motor... Terseret jugak lah motor tu...

Adusssss! Tetanjat Mbak Jambu!

Tapi...

Percayalah u'ouls....

Langsung tak ada apa2 perbalahan yang berlaku... Tak ada maki2... Langsung tak bersuara apa pun even motor dah kemik!

Just angkat tangan tanda maaf dan berambus... Senang kan?

Dalam sejam jugak kami dok dalam Angkutan tu... Baru lah sampai ke Festival Link Shopping Mall...

Hadoi laaa... Dah macam nak berbelon dah ponggong aku nih... Tinggal lagi nak letak api aje... Jadilah belon panas... He He He...

Sampai kat dalam Festival Link Shopping Mall... Kami beli air dan beli kek... Malas nak makan berat sebab rasa kenyang lagi...

Sebenarnya hampir setiap malam aku meronda kat  Festival Link Shopping Mall ni sebab dah dekat sangat dengan Pop Hotel....

Apa ada kat Festival Link Shopping Mall tu? Nantilah aku detailskan dalam satu entry akan datang laa ok...

Malam tu kami just lepak2 dalam bilik...

Internet kat Pop Hotel ni pon bagus... Laju je...

Mandi dan rest membongkang sampai esok pagi...



*** Wanita Terbahagia ***
 
Ke mana kami esok?

Silalah perhatikan sticky notes kat bawah ini...

Agak2 ke mana aku bawa pergi 7 Top Awesome People aku nih? He He He...








SS tujukan lagu 'Wanita Terbahagia - Bunga Citra Lestari untuk 7 Top Awesome People!
Enjoy everyone!

Jujur ku mengakui
Pantas ku beri
Seribu pujian buat kamu
Jauh di dalam hati
Selalu ku rasa
Bersyukur aku mengenangmu
Kerna cinta dari kamu
Jadikan aku
Wanita terbahagia di dunia
Bersama kamu
Ku jadi tahu
Artinya waktu lebih berharga dari harta di dunia
Bersama kamu
Ku rasa jauh
Lebih mengerti
Arti cinta tanpa harus mengucapkan cinta
Kamu ku yakin tahu
Ku yakin sama
Tujuanmu dengan tujuanku
Jauh di dalam hati
Selalu ku rasa
Bersyukur aku mengenangmu
Kerna cinta dari kamu
Jadikan aku
Wanita terbahagia di dunia


Wanita laaaa sangat kannnn... Kah Kah Kah...



BERSAMBUNG...

117 comments:

  1. What????? Ulat beluncas??? Huh!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah Ulat Beluncas.... Ada bantahan? Keh Keh Keh...

      Delete
    2. Jap... Ko lom pernah rasa kan ulat beluncas naik badan ko?? Ko tunggu!!

      Delete
    3. Ko pon belum rasa cemana aku tampor ulat beluncas kannnsss? Kah Kah Kah...

      Delete
    4. hehehe ulat beluncas ya..

      Delete
    5. Rama2 yg cantik asalnya dari kepopong ulat beluncas yg hodoh... So HH... Nanti tunggu laa jadi Rama2.. Keh Keh Keh

      Delete
  2. But seriusly... Suara dia menyentuh tangkai hati lubuk paling dalam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi saat aku nengok ko dah macam Ikan Terubuk Masin!

      Delete
    2. Ikan terubuk masin tu sedap apa..

      Delete
  3. suka dengar pangamen tepi jalan...terhibur juga mak bila dengar suara sedap

    ReplyDelete
  4. ss angkut 7 anak dara ke kawah putih ...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4 org je masih dara kak Nieda..yg lain tu mak dara hiksss

      Delete
  5. Dah alang2 suara pengamen tu sedap, SS & HH tak angkut balik ke? leh buat jadi jukebox kat rumah ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu kena tya HH... takut nti ulat beluncas jadi rama2... kah kah kah...

      Delete
    2. Haha... nice suggestion kak farah

      Delete
  6. Hahahah apa agaknya lagu tema yg sesuai utk scene HH keuar payung slowmo ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagu memori daun pisang??? kah kah kah...

      Delete
    2. Khennnn... sy pun terfikir lagu tu...
      memori daun pisang ...
      Dag dig dug....

      Hahaha....

      Delete
    3. Dag Dig Dug bukan lagu memori daun pisang laa Huda... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. mana dapatnya daun pisang plak SS? hehehe..

      Delete
  7. Feeling2 Wanita Terbahagia jap! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiiiii!!! Kemain lagik! ha ha ha...

      Delete
    2. Alaaaa..... x masuk #wanitaTerbahagia

      Okay fine ... sbb kita kecik lg....
      gegirl gitu...


      Hahaha.... eeeyyyyaakkkssss sgt huda...

      Hohoho....

      Delete
    3. Ye ke kecik? Meh sini SS nak test lambung... he he he...

      Delete
  8. macam DJ Dave...eh macam dejavu je pengalaman SS ni.bukan hari tu pun kes angkutan jugak ke?

    ReplyDelete
  9. terer lah SS, dah sejam duduk dalam jam tahap siput khinzir pun still kenyang lagi. HH pun sama ke? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. I kansss diet... he he he... HH melantak lg byk... nasib dia kenyang lg... tapi kat otel kite org pulun kek... sedap giler!!!

      Delete
  10. semoga pengamen tu terinspirasi pastu jadi macam Tegar..

    Aku yang dulu bukannya yang sekarang....(I nyanyi ni, sedap tak u olls)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada lagi ke Tegar tu? harap satu lagu je la... pastu tenggelam dah kot...

      Delete
  11. SS nak gi mana? I tak mampu nak teka..tunggu next entry jelah

    ReplyDelete
  12. Rajin SS buat kad cantik cantik gitu. Hehehe :D Selamat Hari Raya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu bukan kad... Tu sticky notes! hu hu hu...

      Delete
  13. siput khinzir.. sweet sangat ayat tu.. HAHAHA.. sopan je bunyi.. KAH..KAH.KAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kansss... Sopan santun... Tata tertib aje bunyiknye kann... Tak keji sangat kann? Kah Kah Kah Kah Kah Kah!!!!!!!!!!!!!!!

      Delete
  14. Sis HH jadi ulat beluncas.. hehe... nanti tukar jadi rama-rama lerr tuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak kena panggil Ella nyanyi lagu Rama Rama... Ha Ha Ha...

      Delete
  15. U ngan HH nak gi mana pulak ni?

    ReplyDelete
  16. Ada lagi nama titew (menggedik skit).. sukanya.. nanti leh dapat kan?kan.. nak simpan wat album kad dari SS.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, ingat wat lain.. tak perasan yg sama... haha..
      **malu, cover bawak tetiak**..

      Delete
    2. Muda2 dah nyanyok.. Kah Kah Kah...

      Delete
    3. Suida...tlg jgn tamak...nti sy pun ikut tamak....kah kah kah

      Delete
  17. Suka sangat sticky notes yang kak SS buat ni. Teringin juga nak dapat tapi memang takkan ada peluang sebab saya jarang bom komen dekat sini. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah... Nanti tolong bagi address boleh?

      Delete
  18. wahhhh SS nampak nama ekin la di atas tu... terharu sangat ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nahhhhh!!! Tisuuuuu!! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. tisu sehelai je ke SS? alang2 nak bagi biar sekotak atau lebih.. hehehe..

      Delete
  19. HH punya lagu masa dah buka payung tu lagu hujan by sudirman hihihi

    ReplyDelete
  20. hahaha ulat berluncas di kata kat HH ulat gemuk2 Warna hijau tu

    ReplyDelete
  21. Wah bestnyer...melancong ke bandung bersama SS..hehehe walaupun Sticky post jer...tapi cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak2 bila AA sudi tembus carta pondok buruks SS pulak? He He He...

      Delete
  22. takde gambar membusukkan diri dalam angkutan keee SS? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu ada pun... malu nak tunjuk! busuk giler... keh keh keh...

      Delete
    2. tak dapat pun nak hidu bau.. hehe..

      Delete
    3. betul tak dapat nak bau dari gambar.. dapat melihat jer.. hehehe..

      Delete
  23. Besnya nak juga ke Bandung... sticky yg comel.. nak... layak ke.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sudi sudikan silaa dominasi carta... ha ha ha...

      Delete
  24. sibbaik bwk 7 saja, kalo 37 misti nama wak ade gantung tepi kolam tu kanns ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu 37... sidai kat ampai je wakkkk! kah kah kah...

      Delete
    2. harhar2., bibikk! angkat jemurannn ;D

      Delete
    3. wakkk duduk dlm frame... keh keh keh...

      Delete
  25. asalamualaikum ss...apa khabar...akak arap baik2 aje :-))
    maaf ye lambat singgah pondok ss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm kak yan... Busy beraya ke kak? He he he...

      Delete
  26. waduhhh mcm2 betol la si Mbak Jambu ni. naik angkotan sini sana. jumpa org tua miang. HH dikatanya mcm ulat beluncas ahahahaha.. wow! wanita terbahagia gittewwww =P

    maaf lama tak menyinggah. byk pulak hal nye sobss sobsss. habes kitew dah xleh jadi top awesome people dah T____T

    selamat hari raya. maaf segala salah ye Mbak Jambu hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama betul Cik Ana menghilang... Tenggelam timbul macam ikan kaloi.. He He He...

      Selamat Hari Raya... 0-0...

      Delete
    2. nak jadi sabut kelapa tak mampu la Es Es.
      jadi si ikan buntal je mampu. tu yg tggelam timbul hahaha

      Delete
  27. Mudahnya accident kat sana. Angkat tangan blah. Kalau kat Malaysia.... hmmm...

    Jemput singgah ke blog saya, VitaminSuci. Saya dah add link blog awak di bloglist saya. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sehingga hari ni... Rasanya dah 2 kali SS terlibat dlm accident Angkutan ni... Nasib tak jadi apa2.... Hu Hu Hu...

      Delete
  28. mesti kenderaan kat sana byk kemek2 kan? dah xcident....pastu blah. takder nak claim bagai. bg yg teruk kemek, meraung jgk nak baiki....uhuhuhu tp salute la diorang. aman damai gitu....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tak Malaysia.. Tak kemek pon gado... Ha Ha Ha..

      Delete
  29. belon panas??? hokay ini kelakar...kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keh Keh Keh... Tak yah booking Air Asia dah...

      Delete
    2. jimat betol kalau mcm tu kan kah kah kah

      Delete
  30. huihhhhhyoooooo....tergantung diriku diranting2.....dimanakah??? hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gayat tak??????? Ha Ha Ha....

      Delete
    2. gayat tol....tggi ranting tuhhhh huk huk huk....

      Delete
  31. maknanya klu pi indon kena berhati - hati dgn angkotan . bikin mumet sih ...

    ReplyDelete
  32. semalam balik dr opis....dalam kete pasang radio....ada lgu BCL tuhh.....teringat entry SS ni....hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keh Keh Keh... Ikut nyanyi tak?

      Delete
    2. ehhh....harus laa ikut nyanyi...tp dlm hati coz xtau lirik...kah kah kah

      Delete
    3. miming senyap2...takut en suami tau sy xtau lirik...keh keh keh

      Delete
  33. ehh ada sticky note nama Eyda laa.. siap ada lagu lagi ditujukan buat kami.. terharunya.. ^_^

    ReplyDelete
  34. Seronoknya..7 wanita terbahagia ke bandung..hehe..nak ikut jugak..agak2, boleh x? ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je Cik Mimie... Masuk carta! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. insyaAllah, cuba bersaing secara sihat dengan 7 wanita terbahagia ni..merampas takhta mereka didalam carta..huahuahua *gelak jahat

      Delete
    3. Aja Aja Fighting Cik Mimie... Ha Ha Ha....

      Delete
    4. Hehehehe...terima kasih SS n Kak Ekin.. :)

      Delete
  35. creativenya SS ... cute kad-kad nama semua tu :)

    ReplyDelete
  36. JM mesti yang paling top kat mana-mana blog :) ...

    ReplyDelete
  37. kak SS...cantek giler gambor...guna kamera ape ni? tangkap kat mana ni? comelnya sticky notes tuh :D i jeloss :D

    ReplyDelete
  38. pengamen jalanan tu nyanyi dalam hujan? kasihan..demi mencari rezeki kan

    ReplyDelete
  39. pengamen jalanan tu nyanyi dalam hujan? kasihan..demi mencari rezeki kan

    ReplyDelete
  40. pengamen jalanan tu nyanyi dalam hujan? kasihan..demi mencari rezeki kan

    ReplyDelete
  41. ke mana lagi? ke KAWAH PUTIH kan? JM pun x jejak lagi kaki kat sana

    ReplyDelete
  42. ke mana lagi? ke KAWAH PUTIH kan? JM pun x jejak lagi kaki kat sana

    ReplyDelete
  43. ke mana lagi? ke KAWAH PUTIH kan? JM pun x jejak lagi kaki kat sana

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...