Monday, 27 July 2015

Kembara South Korea - Tips And Budget Miskin Kedana

Adussss... Buang buang habuk skit...

Lama giler aku peram entry Budget Koya nih kan...

Fuhhhh! Fuhhhhh! Fuhhhhh! Sedut Sedut hampagas skit... He He He...

Kitab busuk aku... Sarat dengan memacam... Dah boleh buat bungkos nasi lemak! Ha Ha Ha... Kalu Ex Boss Koya IT Department aku tengok nih... Mesti dia bangga sambil tepuk2 bahu dan berkata "SS 지식을 열심히 찾습니다"... Keh Keh Keh...

Setiap kali aku pegi berjalan... Orang akan tanya... Berapa cash yang aku bawak...
Well... Mari aku berterus terang... Tak payah nak suluh2.... He He He...

Aku bawak cash sebanyak KRW 764,000.00 @ RM 2,535.00 perbelanjaan untuk berdua... Diulangi BERDUA!

Banyak ke sikit?????

Tapi... Aku tak guna semua... 

Aku guna KRW 533,800.00 aje sepanjang kat Seoul...

Dan... Aku still ada balance sebanyak KRW 230,200.00... 

Balance yang ada... Akan aku guna untuk next destination aku... He He He...

Mari aku detailskan dan kongsikan sedikit tips rawak utk newbie.... 

Kepada yang dah pegi Koya 80 juta kali tak payah nengok!!! Nanti u'ouls poyo 80 juta hari!!! Kah Kah Kah...


Pertama :

Untuk Guest House... Aku booking guna booking.com...

Aku banyak diajukan soalan tentang booking.com ni...

So... Aku try jawap kat sini....

Kalu guna booking.com ni... Tak boleh buat pembayaran terus semasa booking online... 

Full payment hanya dibuat semasa kita check-in...

Kadang ada sesetengah hotel atau Guest House tak terima credit card... Ada nak cash aje... Dan vise versa...

Ini pengalaman aku sendiri ek...  Masa aku stay kat Paris dulu... 

Aku booking pakai booking.com jugak....

Hotel janji boleh bayar pakai credit card bila kat sana.. 

Tup... Tup.. 

Bila dah sampai sana... Kena bayar cash pulak... 

Nasib baik aku memang ada buat backup plan budget... 

Kalu tak... Mana ko nak keruk duit cash Euro sekelepuk????? Gali dalam lobang bontot Negro ke? Keh Keh Keh...

Dan masa kat Bandung, Indonesia pulak... Hotel tak terima cash... Nak pakai credit card pulak... Tak ke haru?
* Bukan pengalaman aku tapi pengalaman orang lain masa aku kat sana...

So.. Sebagai langkah berhati2...

Aku sediakan credit card dan cash sekali untuk hotel...

Pada aku... Selagi aku boleh pakai credit card... Aku akan swipe pakai credit card...

Sebab...

Duit cash yang ada... Aku anggap sebagai bonus untuk berbelanja lebih atau gunakan di masa2 kecemasan...

Duit cash yang tak habis guna... Aku boleh tukar ke currency next destination aku akan datang... Tara hal punyaaaaa... Do your mathematics!

Dan...

Aku sangat2 nasihatkan... Bukan untuk korang tapi ingatan untuk aku juga...

Once u'ouls sampai aje kat Hotel atau Guest House... 

Tolong settle full payment hotel pada hari pertama u'ouls sampai... 

Dapatkan resit!!!! Ingat!!!! Resittttt!!!!

Jangan buat bodoh je stay tak membayor apa2...

Even hotel kata tak perlu bayar dulu pon... 

Kita sendiri kena desak nak bayar jugak! 

Sebab takut terpakai duit cash or tetiba credit card tak boleh pakai...

Dan belum tentu secure ok! 

Kang ske2 hatikkkk hotel  halau kawww... 

Sebab... 

Ada setengah hotel ni tamak!

Kadang mereka akan utamakan pelanggan yang lebih 'berpotensi' dan akan halau kita dengan bermacam alasan!!!

Macam2 boleh jadi... Tak mustahil ok... So beware!

Jangan ingat pegi oversea aje terkena ek... 

Kat Malaysia pon aku pernah terkena bebaru ni ok... Tapi nantilah aku citer kat entry lain...


Kedua :

Bila kita dah buat booking secara online... Tak kira laaa dalam web site mana pon tak semestinya booking.com... Boleh jadi hostelworld.com ke... Trivago.com ke...

Tolonglah sentiasa follow up dengan pihak hotel sendiri selepas booking dibuat...

Tanya sama ada pihak hotel dah terima nombor booking kita atau tak...

Contact guna email... So... Simpan email tu sebagai bukti...

Sekali lagi... 

Jangan malas!  

Jangan buat tak reti je lepas end proses booking hotel tu... 

Kena follow up betul2 eh...


Ketiga : 

As backup plan...

Sediakan list hotel2 lain yang berdekatan dengan hotel yang kita booking tadi... 

Supaya apa2 hal senang kaw nak lari ke hotel lain... 

 
Inilah hasil menyelam di laut dalam Koya... Ha Ha Ha... Kalu nak save budget... Jangan beli souvenir... He He He... Abaikan fridge magnet censored tu... Aku beli sebab unik... Keh Keh Keh...
* Miang kansss kaw ni SS!

Berikut adalah total perbelanjaan aku dan HH di Seoul (RM dan KRW) :

Flight Ticket Senai - KLIA2 (Including luggage and Insurance) = RM 283.00
Flight Ticket KLIA2 - ICN (Including meal, luggage, seat and Insurance) = RM 1,672.00
Dongdaemun Guest House (use credit card) = KRW 184,000.00 @ RM 617.05
11 March 2015 = RM 18.70
12 March 2015 = KRW 91,600.00 + RM 17.00
13 March 2015 = KRW 166,200.00
14 March 2015 =  KRW 159,500.00
15 March 2015 = KRW 88,500.00
16 March 2015 = KRW 28,000.00
17 March 2015 = RM 160.00

GRAND TOTAL = RM 4,538.93


11 March 2015 
Subway Burger (2 pax) = RM 18.70


12 March 2015
Dunkin Donut at KLIA2 (RM 8.50 x 2 pax) = RM 17.00
T-Money (KRW 3,000.00 x 2 pax) = KRW 6,000.00
Top up T-Money (KRW 30,000.00 x 2 pax) = KRW 60,000.00
Banana Uyu (KRW 1,300.00 x 2 pax) = KRW 2,600.00 
Seaweed = KRW 10,000.00
Mafela = KRW 8,000.00
Strawberry = KRW 3,000.00
Fridge Magnet = KRW 2,000.00

TOTAL = KRW 91,600.00 + RM 17.00


13 March 2015
Bus Dong-Seoul - Sokcho Return (KRW 17,300.00 x 4 pax) = KRW 69,200.00
Bus Sokcho  - Soaraksan (KRW 1,200.00 x 2 pax) = KRW 2,400.00
Entrance Soaraksan (KRW 3,500.00 x 2 pax) = KRW 7,000.00
Cable Car Soaraksan Return (KRW 10,000.00 x 2 pax) = KRW 20,000.00
Mocha = KRW 4,500.00
Caramel = KRW 4,500.00
Churros  = KRW 3,000.00
Fridge Magnet = KRW 4,000.00
Bus Soaraksan - Abai Village (KRW 1,200.00 x 2 pax) = KRW 2,400.00
Abai Boat Return (KRW 200.00 x 4 pax) = KRW 800.00
Tempura (13 pcs) = KRW 10,000.00
Jacket (KRW 15,000.00 x 2 pax) = KRW 30,000.00
Bus Abai Village - Sokcho (KRW 1,200.00 x 2 pax) = KRW 2,400.00
Banana Uyu (KRW 1,500.00 x 2 pax) = KRW 3,000.00
Instant Rice = KRW 3,000.00

TOTAL = KRW 166,200.00


14 March 2015 
Taxi Gapyeong =  KRW 3,600.00
Entrance & Ferry Nami Island (KRW 8,000.00 x 2 pax) = KRW 16,000.00
Sparkling Drink = KRW 1,000.00
Churros = KRW 3,000.00
Taxi Nami Island = KRW 3,000.00
Coffee = KRW 400.00
Promaginate Drink = KRW 1,000.00
Souvenir = KRW 74,000.00
Bag SS = KRW 10,000.00
Bag HH = KRW 10,000.00
Lipstick HH = KRW 3,430.00
Dinner at Murree = KRW 26,000.00
T-Shirt HH = KRW 5,000.00
Bookmark = KRW 2,000.00
Keep saving = KRW 1,070.00

TOTAL = KRW 159,500.00


15 March 2015
Pencil Colour Olympic =  KRW 500.00
Card Case SS = KRW 1,000.00
Card Case HH = KRW 1,000.00
Coffee = KRW 2,500.00
Dinner at Yoogane = KRW 11,000.00
Bag SS = KRW 10,000.00
Bag HH = KRW 10,000.00
Bag SS  = KRW 15,000.00
Bag Farah = KRW 10,000.00
Socks = KRW 4,000.00
Namsan Cable Car (KRW 8,500.00 x 2 pax) = KRW 17,000.00
Churros = KRW 3,000.00
Pen Namsan = KRW 3,500.00

TOTAL = KRW 88,500.00


16 March 2015
Airport Transfer (KRW 10,000.00 x 2 pax) = KRW 20,000.00
Dunkin Donut & Caramel Machiato (KRW 3,900.00 x 2 pax) =  KRW 7,800.00
Shrimp Burger (KRW 3,400.00 x 2 pax) = KRW 6,800.00

TOTAL = KRW 28,000.00


17 March 2015
Parking at Senai Airport =  RM160.00



Sekian aje budget ciput backpacker miskin papa kedana aku dan HH yang memegang sepanduk 'JANJI AKU SAMPAI'... Keh Keh Keh....


- XOXO -

182 comments:

  1. Wah mantapla belanja SS, KRW530,000~ utk berdua kan? Ok sangat!

    Btw pen olimpik tu apa yg speselnya? Dakwat dia kuar kaler olimpik ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup! budget untuk berdua! Pencil color olympic tu unik sebab ada semua color pada sebatang pencil color...

      Delete
    2. Ooh pensel ke. Maksudnya btg karbon kat dlm tu warna warni ke? Menarik ni, boleh pergi cari next time ke Seoul.

      Delete
    3. Yups! ada semua warna... SS beli sebab suke menconteng... hi hi hi...

      Delete
    4. mesti menarik kan warna pensil tuh..

      Delete
    5. memang mantap ... travel dgn cara budget i like sangattt. nice sharing. boleh la org lain follow simpan utk ke korea :)

      Delete
    6. Eyda... Yup pencil tu menarik... He He He..

      Delete
    7. PW... Semoga bermanfaat... Amik apa yg rasa penting aje... Boleh jimat lagi tu..

      Delete
    8. memang bermanfaat ... verangan ke korea sat ;)

      Delete
  2. details betul siap buat buku skrap! :D banyak kali try nak buat, tapi mesti tak complete. apa tipsss? memang catat setiap kali lepas beli barang keee? ke malam-malam dah duk baring2 atas katil baru catat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap kali kuar duit... catat... resit simpan as rujukan... kalu ada masa free catat dalam handphone sepanjang perjalanan... then emailkan ke address sendiri supaya ada backup!

      Delete
    2. wahh memang details ... boleh jadi penulis buku travel dah ni :)

      Delete
    3. Penulis buku travel katanya... Ahakkkksssss... Maluuuuu I'ouls... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. Eh, ce try tulis U, dah siap, bagi I free tau.. haha..
      (nak free sokmo)

      Delete
    5. U ingat I ni Saiful Nang ke? Ha Ha Ha...

      Delete
    6. ehhh.. dia lain versi ok.. U lain.. HAHAHAHA

      Delete
  3. wowww bagi saya tu satu jumlah yg sgt besar gak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu memang besar... kalu boleh SS nak FREE! keh keh keh...

      Delete
    2. Bagi saya pulak, bila dah ada balance KRW 230,200.00 boleh bawa ke trip yg seterusnya kira hebat tuh!

      Delete
    3. Nak buat cemana cikgu... Budget ciput... He He He...

      Delete
    4. Kan ZF, jumlah yg besar utk kita yg mmg xmampu.. haha...

      Delete
    5. Apabila cinta itu sudah sebati... Memang sukar untuk dileraikan... Kah Kah Kah...
      * Macam tak ada kena mengena je...

      Delete
    6. U amik akaun kan? Cuba u congak2... Analogi... U jalan dari pangkal Malaysia hingga hujung Malaysia... Ikut jalan darat... Tol-minyak-maintenance-penat-masa-risiko... Then u compare perjalanan 14 jam pegi balik koya.. kalu u tolak tak amik meal-insurans-seat should less than that... U rasa jumlah tu besar ke kecik?

      Delete
  4. "Gali dalam lobang bontot Negro ke?" <--- kahkahkah!
    Kak Nam mmg tak pernah gagal dlm bab ni.

    dlm bab mencatat segala details mak nenek pon lagi la power.
    details cenggini mmg sgt berguna lah utk newbie yg mmg blm
    pernah travel obersea mcm daku ini wahai Mbak Jambu Es Es hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abis dah payah2 sangat... Gali dalam bontot negro! Kah kah kah!!!! Anjallllll!!!!!!

      Delete
    2. Hikhikhik i tumpang gelak di sini ye, Kanda SS ;)

      Delete
    3. Amboiiiii... Haiippp Haipppp cikgu2 tak leh gelak2 kat komen yg ini... Keh Keh Keh...

      Delete
    4. kenapa nak gali lubang montot negro?? lubang lain xnak gali?
      HAHAHAHA

      Delete
    5. Mari kita nyanyi lagu Saleh Yaakob... "Gali Lubang Tutup Lobang"... Gali lobang tutup lobang... Pinjam uwang bayar hutang... La La La... Ha Ha Ha...

      Delete
    6. HAHAAHAHAA....
      backup muzik please...

      Delete
  5. best laa slogan tu " Janji aku sampai"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Janji sampai kan... Tak kisah laa cemana cara pon... Susah senangnya... Even tinggal seposen je kan... Hanya kite aje tahu.... Ha Ha Ha...

      Delete
  6. Fuhhhh! Berpeluh baca pembentangan bajet SS hihihi
    Punyalah terperinci! Tabik toink toink sikit :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Elak di tanya banyak... Maka fakta harus terperinci... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. kalau tanya lagi memang cari pasal

      Delete
  7. besar jumlah tu ... org yg kaki emas mesti kata , ' baik aku buat pelaburan emas ' ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang2 dalam hidup ini.. Ada HARGA yang TIDAK BOLEH DIBAYAR dengan DUIT! He He He...

      Delete
    2. yup..duit boleh dicari.Experience, priceless. Ewah, ni macam iklan mastercard

      Delete
  8. yg ibu tengah menyusukan anak tu..unik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malu nak mention... Kang orang pikir lain plak.. Ha Ha Ha...

      Delete
    2. ala, biaq pi la orang.bukan mintak duit diorang pun

      Delete
  9. pergghhh....mengalahkan pembentangn bajet negara nihh....ahhahahahahaaha......

    dah leh congak2 dah bape bajet kalau nak g kpg JM nih....ok...nk kena simpan seposen sejam....utk capai bajet.....hahahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seposen sejam??????? Nape tak ikut metro parking???? RM 3.00 sehari... Kah Kah Kah...

      Delete
    2. xmmpu nk ikut rate metro parking....kah kah kah

      Delete
  10. kalau tgk bajet nih...pada sy yg xpernah travel kat obersi....bajet ni kira murah laa kan....sy pernah bygkan paling2 kena ada 5k tu pun xtermasuk duit belanja....adehhh...nmpk sgt giler shopping.....huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pegi Klante ari tu abis berapa? Mau jejak riban jugak tu kan.... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. erkk...erkkk....ermmmm.....xkira bajet pun...men kuar jerrr duit...macam air paip hahahahahha

      Delete
    3. Budget orang kaya memang cenggitu... Cer budget orang miskin... Tersipu2 nak kuarkan sposen.. ha ha ha...

      Delete
    4. bkn org kaya...tp kayap....lepas kuar duit terus terkayap-kayap (kayap dlm bahasa ktorg merayap hehehe) sambil insaf.....kah kah kah

      Delete
    5. Kayap tu bukan kudis ke? Ha Ha Ha..

      Delete
    6. sejenis penyakit kulit...keh keh keh

      Delete
  11. thanks S.S...saya menunggu entry2 berbentuk bajet supaya senang nak kumpul duit dlm tabung buluh ke tabung ayam hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tak cukup ayam.. Pakai itik.. Keh Keh Keh...

      Delete
  12. rasanya tak laa mahal sangat walaupun tak pernah ke luar negara.. ok laa bajet miskin papa kedana ni pun dapat beli souvenir lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tiket flight lagi murah memang boleh save budget... Tolak insurans tolak seat tolak luggage...

      Delete
  13. perghh... perghhhhh.. perghh.. kagum ngan entry berbentuk bajet ni.. sbb nina kalau travel campak semua duit.. pastu x fikir dah.. hahahah

    balik msia cari duit lain...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nina sama lh kita...
      haha ... sy simpan resit tiap kali cita2 nak buat budget book macam SSS... last2 kelaut juga ... tak buat pun...

      hahahaha dah blanja kira sudah lah .. barang yang lepas usah dikenang katanya...

      tapi ruginya tak boleh lah share dengan orang... hihihihi

      Delete
    2. Nina... Pasni jgn buat macam tu ek... Duit lebih tu simpan aje... Selagi tak sampai airport untuk balik Malaysia... Duit cash kena ada kat tangan... At least duit RM...

      Delete
    3. Huda... SS memang simpan resit dan tiket entrance as kenangan... Tampal dalam kitab busuk tu... Bila kita tengok balik kenangan kat kitab busuk tu... Kita akan senyum sendiri... Harga sebuah senyuman tak boleh dibeli dengan duit... Ingat tu! Hanya kita yang tahu value sebenar.... Cewahhhh!

      Delete
    4. tu lah.. kalau travel sorg mmg huru hara sbb pemalas fikir.. kalau ade dgn kakak dia well organize sikit.. hahaha..

      Delete
    5. If u travel a lot.. SAFE YOUR LIFE Nina! Schedule Itinerary boleh buat last minute aje... Susah2 redah... But... If it involve budget... Then u have details about that...

      Delete
    6. pas ni kene rajin sikit buat itin.. redah meredah mebuang masa n membuang duit sbb sesat larat kemana hala.. hahahha

      Delete
    7. Nak buek camno Nina... Guna Pon Sesat = GPS! Kah Kah Kah...

      Delete
    8. haha...
      baik SSS ...
      Sy akan mngambil pedoman slps ini...

      Delete
    9. hahahaha... cant say how much i agree with this ...

      "Guna Pon Sesat = GPS"

      indeed ... soooo true

      Delete
    10. Huda.. Kena Guna Pakai Otak Sendiri = GPOS... Ha Ha Ha... Kalu GPOS pon tak guna... Matikkkkkk! Kah Kah Kah...

      Delete
  14. wah..utk 2 org tak sampai 5k pun yer...SS pergi sendir ke atau pakai agensi...kalau p sendiri mesti boleh bajet kan...tgk kalau pakai agensi ni mcm lebih 5k .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Afidah.... Kalu pakai agensi... Matikkkk laaa SS nih... Ha Ha Ha... Tak mampu pakai agen...

      Delete
    2. dah... SSS lg bertauliah dr agent ...

      apa payah guna agent...
      hihihi...

      guna agent x best ...
      hihihi

      Delete
  15. Replies
    1. currency masa SS pegi around RM 3.25 rasanya...

      Delete
    2. owh ok...
      noted...tenkiu..

      blh buat pedoman ...hihihi

      Delete
  16. perh... ini dikira papakedana...

    kalau "papa ku pulang dari kota... papa kubelikan kereta... kereta kecil warna merah... boleh kubawa ke rumah opah" ...

    hahahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. "ku bawa kereta ku bawa kau jalan2.. Apa pun tiada... Harta pun bapak punya"... Pernah dengar lagu tu? Kah Kah Kah....

      Delete
    2. hahahaha...

      kak farah ooo kak farah ... petik gitar sikit kak ...

      blh buat remix ni...

      haha

      Delete
    3. #asalusul #papakedana...

      konsep ...katanya...

      hahahaha

      Delete
    4. #JanjiAkuSampai Keh Keh Keh...

      Delete
  17. SSS - Dah sampai paris ... dasat nye ....

    kita nanges lh nyorok bawah meja camni.

    huhuhu...

    pasni g mn?

    g pulau2 dlm malaysia meh lh ajak saya... nk ikottttttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paris adalah negara backpacker SS yang kedua... Backpacker SS yang pertama adalah negara The Netherlands... He He He...

      Delete
    2. sempat baca entry tu.. hehe.. masa free2, dok godek entry lama mak cik ni.. keh..keh

      Delete
    3. owh sungguh awesome dan hensem...

      jom pergi lg sekali jom...

      london jom

      Delete
    4. Almond London je laa.. Ha Ha Ha...

      Delete
    5. knp entry paris takde pun kat tepi?

      Delete
    6. Entry Paris tu agak horror... Banyak censored.. Kah Kah Kah... Nantilah i publish balik part by part...

      Delete
    7. nasib sempat baca.. keh..keh..

      Delete
  18. Berdua banyak tu kira murah dah kan U (org xpernah travel tak tahu)..
    I pernah simpan duit nak travel, tak jauh pun angan2 tu cuma Bandung ja.. last2 kan duit tu wat D/Payment.. hahaha... sampai sekarang simpan angan2 dlm kocek baju kurung je lah..
    No now kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bak kata Wakkk... Apa diharap padi seberang... Padi kat Malaysia pon banyakkkk! Kah Kah Kah....

      Delete
    2. padi kat seberang yg banyak jual kat Malaysia.. hahaha

      Delete
    3. EHEM ehem, btolla fridge magnet censored tu x sesowai tuk org bujang, bg je kat wak nih., hikhik2

      ps. fantun psl padi sateww yee .,
      harapkan pagar, pagar pon xleh diharapp., harhar2

      Delete
    4. Wakkk dah ada yg real... Nak buat apa lagi... Kah Kah Kah....

      Delete
    5. yg real xleh nk citer dlm blog ., huhu

      kalo yg SS punye (oops FM censored tu) leh wat bahan dlm blog dan naikkan trafik blog mrapu wak tu nnti .., bole kanns ;p

      fantun psl padi lg sateww yee.,
      Tuai padi antara masak. Esok jangan layu-layuan. Kalau padi tu belumlah masak. Janganlah tuai, taklah layu-layuan.

      Delete
    6. atau buat je surprised mcm kadraya tuari, daun nira wak tadahkan., SS kannns ;D

      Delete
  19. Terbaik!! Janji sampai! Tahniah!! Salute!

    ReplyDelete
  20. Walaupun I keja kat bahagian akaun, I masih lemah bab tukar2 wang ni sebab xpernah nak guna pun.. klu beli brg oversea, dapat invoice mmg dah tukar siap2, so xperlu gedik2 nak kira dah.. haha..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wang???? He He He... Skemanyeeee...

      Delete
    2. skema ka? nak wat camna , itu yg selalu disebut.. dulu suka main cakap2 word skema ni..terjangkit sampai la.. haha

      Delete
    3. wang ehhh....mcm jawatankuasa kira-kira wang negara....kah kah kah

      Delete
    4. sekali sekala guna word skema kan.. haha.. Jawatankuasa tu U ja pakai kak d.. xdak la utk I.. hahaha

      Delete
    5. JAWATANKUASA!!!! Surat rasmi SANGATTTTT!!!!!!... Keh Keh Keh...

      Delete
    6. keh keh keh...baru laa betul2 skema....hak hak hak

      Delete
  21. pernah jugak terkena dengan booking.com, sampai hotel diorang ckp dah cancelled...padahal x sampai dua jam call bagi tau confirmed nak bilik....alasan diorang call x dapat, mana nak dpat dlm kapal tentu2lah hp off...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dorang ingat kat awan tu ada public phone kot... Itu pasal laa dorang call tak dapat2.... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. ada yg guna tepon satelit laa tuh kak nasa heheeheh

      Delete
    3. Sebab Kak Nasa dah NASA... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. haaaaa.....nasib baik SS paham kah kah kah

      Delete
  22. Replies
    1. Jommmmmmmmmmmmmmmmmmm! Vrooommmmmm Vrooommmmmm

      Delete
  23. time kat melaka dulu penah kene dgn agoda kat mahkota hotel melaka.. dah booking kat agoda n payment success.. sbb agoda kan kene byr dulu... pergi cek in kaunter cakap xde tempahan.. nasib baik ade bilik kosong, dorg bg stay.. tp in the same time pihak hotel call agoda ckp x terima booking ni.. tp staff mahkota hotel kira ok la bg jugak kami stay walaupun booking x sampai kat dorg..n tak amik ape2 bayaran pun...

    next month tu sampai bill credit card tengok agoda refund.. so kiranya duduk mahkota tu free je la.. hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. My dear Nina... I dah lama bercerai dengan Agoda... I jatuhkan talak 80 juta.. He He He... Ye dulu Ahhhh Ter Goooo Daaaa... Kah Kah Kah...

      Delete
    2. yeke... why why?? i masih setia dengan agoda.. kihkihkih...

      Delete
    3. Most traveler dah bercerai dengan Ah Ter Go Da tu... Macam2 kes... Imagine kes u kat Melaka happen when u are traveling in oversea??? Tetiba bilik utk u tak de! Can u answer??? Thats y I mention there is no secure... U kena ada list hotel lain dekat2 location... Senang apa2 hal boleh lari...

      Delete
    4. hmm..betul jugak tu... dah la kene full payment kan...

      Delete
    5. Buatnya flight u sampai memalam buta... Can u think out of the toilet tak? Kah Kah Kah....

      Delete
    6. Memang tisu basah ok kalu jadi gitu... Uwaaaaaaaa!

      Delete
    7. hahahah.. okey ss.. thanks sbb bg advice :D

      Delete
  24. Memang details habis..RM2,535.00 je dah boleh sampai Korea? memang hebat dan sangat budet..

    Teringin sangat nk g sana...tapi..tapi..banyak betul halangan...tunggu honeymoon nanti la.. hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh sangat honeymoon... Jimat! Ting! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Hahahaha...kan2? lagi jimat kalau ada orang sponsor ke..hahahahah

      Delete
    3. Kawin dengan org koya... ha ha ha..

      Delete
    4. nak !! nak !! nak pegi korea cr suami =D

      Delete
    5. Hahahaha..ala, Incik Kesayangan kita kayo dengan kasih syg je..hahaha

      CT Si paling comel : Jom2, Cik Mimie nk jumpa Kwang Soo je..haha

      Delete
  25. byk jugak hasil tangkapan tu....rietta suka spanduk tu...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hasil tangkapan tak seberapa... Ha Ha Ha...

      Delete
  26. Pergh sangat detail ni, boleh saya gunakan untuk trip ke korea saya nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikkkk... Bukan ke Kampung u dah memang kat Koyaaa??? Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Radin...tak perlu nk refer budget nih....setahun 3 kali balik kg pun..pe de nk risau sal budget hihihi..

      Delete
  27. Torbaekkklah SS!!! Thanks for sharing.

    Rasa cam jutawan segera jer bila g Korea.

    Harus angkut SS sekali ni, baru tak pening kepala...kiki

    Manuskrip Korea tu dah boleh buat drama bersiri dah nampaknya :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manuskrip Koya tu leh buat bungkos Nasi Lemak... Ha Ha Ha..

      Delete
    2. Berebut orang beli karang. Silap haribulan, dengan tokey dia sekali orang bawal lari...kiki

      Delete
    3. bawal pon boleh laa... ha ha ha...

      Delete
  28. mohon up balik entry paris pelissssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. My dear Nina.. I dah publish 2 entry... U baca tu dulu... Link ada kat sebelah!

      Delete
  29. Semua orang cerita pasal Korea...Semua orang up entri pasal Korea...makanan Korea, shopping2 Korea...Korea itu Korea ini.... Bunda jer lagi belom pernah up entri pasal pengembaraan ke Korea...sebab tak pernah pun sampai lagi ke Korea...hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe Bunda... Ada rezeki insyallah sampai... SS doakan ye..

      Delete
    2. in shaa allah BUNDA...nanti minta anak bawak kan

      Delete
  30. wah, bestnye dapat jalan seantero dunia..

    ReplyDelete
  31. Wahhh, hebat laa ss.. Janji aku sampai kan.. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeahhh... Janji sampai katanya.. ha ha ha...

      Delete
  32. Setuju SS..janji aku sampai di bawah sepanduk yang sama..haha tapi mak lagi bajet ciput..gila kedekut.
    Amboi FM....eh tapi itukan seni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. budget lagi cipot dari SS ??? hampa semua belanja macam mana ni ??? ke CT yang extra boros hehe..

      Delete
    2. Sama laaa mak... Cash yang ada jimat2...

      Delete
    3. Ye Cik Siti, saya lagi kedana dari SS tau...lagi taik idung masin. SS ada gak jaket ka kasut tekois yang beli kat obersea nun

      Delete
    4. Yup! Betul Siti... Kalu ada gelaran 'Backpacker Sejati' Mak memang layak! Sebab... Mak angkut Tapir yang dalamnya ada piuk nasi! Mak lagi giler budget! Thats y SS admire giler dgn Mak nihhh! Kannn Makkkk kannnnnn! Ha Ha Ha...

      Delete
    5. Syok aihh ada orang admire ni..abg sado glamer lak tuhh

      Delete
  33. Mak nak poyo 2.6 juta kali jerrrr..bagi ngam dgn Kak Mah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Mah set rambut sekali set seribu hengget laa Mak... Kalu 80 juta kali? Tak ke 80 juta billion? Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Bab rambut mak tak berani lawan hehe kecuali TSMY back-up hehe

      Delete
  34. Terbaik punya bajet ni... bila duit tabung nk penuh nak melancong ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS plan nak rompak public phone laa cenggini... Kah Kah Kah...

      Delete
    2. Ekin...menabung ke tidak nih..klau x? mmg sampai kiamat x penuh ehehe

      Delete
    3. tak menabung kak duit simpanan keje dulu ada la dlm bank n kwsp hihihihi.. jdi surirumah xdang lg ada jah nk guna duit utk kegunaan penting

      Delete
  35. tuuuuudia haih dia belanjaaa ciput.. hebat mu.. kalo CT mmg akan over punyalah tp mmg akan bawak back up nye duit.. yg guna utk emergency..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu je yang termampu... Keinginan nak beli beg petak.. Kah Kah Kah...

      Delete
  36. nak kena rujuk sini la der nak buat budget nanti.. huhuhu.. semput gak laa nak menabung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gigil ok nak penuhkan tabung rimau... ha ha ha..

      Delete
  37. Replies
    1. CT dah x sabar nampak nya heeee

      Delete
    2. CT yang x sabar ke Jay Emm yang x sabar????

      Delete
    3. Jay Emm tu bukan je x sabar tapi GELOJOH!

      Delete
  38. SS. nak pinjam kitab tu bole tak. atau send email itinerary ke KOREA ke nanie_nakata@yahoo.com

    nanie plan nak pergi next year. mengidam da ni.

    ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nantilah kalu rajin SS buat dalam bentuk softcopy PDF... Kasi kat dinda2 SS yang nak ke sana.... ok?

      Delete
    2. JM nk juga....JM pun dinda SS jgk kan kan kan

      Delete
    3. dah send pada Dinda Jay Emm...
      * Jangan merajuk...

      Delete
    4. Terima kasih...mana de merajuk..ishh

      Delete
  39. setuju betul dengan Kk SS...kalau travel eloknya bawak cash dengan Credit card utk hjotel...depa ni xmenentu... kann... suami kita mcm kak SS,...dia semua benda dia kalau boleh nk swipe... cash simpan untuk makan(incase xleh swipe masa makan) ataupun beli souvenirs... suke baca entri ni..bermanfaat :D nak lagi nak lagi!! :D hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. We call it... Enjoy Now Budget Later.. Ha Ha Ha..

      Delete
  40. parking di airport senai tu RM160? utk berapa mlm tu? dh boleh beli tiket retrun ke HCM...baru2 ni JM byr parking utk 5 mlm RM22.00 including GST..dah mengigil tangan nk bayar

    ReplyDelete
    Replies
    1. 7 days rasanya... Nanti i nak parking kat Putrajaya... U ajar boleh?

      Delete
    2. parking je kat umah i....FREE!

      Delete
  41. mmg betul2 pandai budget lah RM 2,535.00 utk berdua....JM sorang pun sekurang2nya RM2,500 itu pun still x cukup sbb byk habis mkn kat luar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay Emm punya budget... Budget Ajijahhhh! SS punya budget... Budget Gezali Penerek Becha!

      Delete
    2. JM bab budget mmg fail sbb dulu math cukup2 mkn je

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...