Thursday, 20 August 2015

Ayam Brengsek

Entry sebelum boleh gomol kat SINI....


Ok... Ini cuma entry ringkas tentang perjalanan aku di Bandung...

Sebab...

Aku malas nak taip panjang2...

Biarkan komen aku lebih panjang dari entry... Keh Keh Keh...
* Jeling Nina Garcia...

Perjalanan kami diteruskan...

Sepanjang perjalanan ini... Lembah dan lurah ku lewati...  Ehhhh... Dah macam lagu Kak Jeton pulak.. He He He....

Aku nikmati view di kiri dan kanan jalan...

Silalah layan view2 yang sempat aku capture semasa kereta sedang bergerak laju... Zaaaasssssszzzzz!!!

Kalu di Indonesia... Prepaid Card dipanggil Kad Pulsa...


Van kuning ada di situ...

Ada Hotel di kawasan ini.. Penginapan Nugraha namanya....

Di tepi bangunan pon ada sawah... Yes! Aku obses pada sawah... Sebab... Kampung aku tak ada...

Rumah orang...

Yang pakai baju biru tu Baim Wong... Yang baju belang tu Cakra Khan... Kedua2nya bukan nama sebenar... Keh Keh Keh...

Tak pasti apa nama masjid ni... Impian aku suatu hari nanti... Aku nak buat JJCM... Bukan Jalan Jalan Cari Makan ek... Sebab dah ramai sangat yang buat review pasal makan... So... Aku nak kelainan skit.. Aku nak buat Jalan Jalan Cari Masjid! Wish me luck!

Supir F bawa kami makan di Saung Andir Bu Haji...

Kami ajak F makan sekali...

Tapi...

F kata dia dah makan masa kat Kawah Putih tadi...

Dan dia nak melepak dengan kengkawan dia kat sini...

So...

Dia tak join kami makan...

Kami makan berdua aje... Lebih privacy!

Liwet? Huh! Nasib bukan liwat... Ayam Brengsek pon ada?????? Ada sesape faham maksud  brengsek tu apa? Keh Keh Keh...



Kawasan Saung Andir Bu Haji ni boleh tahan luas... Tapi... Kami pilih untuk makan di bangunan ini... Bangunan kayu dua tingkat... Tinggi dan curam tangganya... Iskksss....


Duduk bersila makan... Ramai orang Malaysia je yang datang makan kat sini...


Kalu nak order kena ketuk menda alah ni... Si HH beriya main menda ni.. Jakon! Ha Ha Ha...

Aku order simple aje... Ikan Gurame Bakar besau... Sayur... Ulam... Dan Tauhu Goreng.. Dan Jus Buah... Tauhu tu macam banyak sangat portion... Aku siap tapau! Hu Hu Hu...
Masa nak bayar... 

Rasa nak terjengkil bijik mata tengok bil... 

Makan macam ni punya simple nak ketuk lebih dari IDR 250,000.000... 

Kaw rasaaaaa?

Rasa menyesal tak????

Tapi... Tapi... Tapi...

Rupernya... Salah kiraaaaaaaaaaaaaaa!!!

Apa nihhhhhh????

Ilmu Hisappppppp pon fail! Iskkkksss... 

Orang suruh hisap nombor bukan hisap dara!!! Ehhh... Darah!!! He He He...

Bila HH tengok list bil... 

Rupanya ada double charge...

Makanan dan minuman tak diorder pon masuk sekali...

HH suruh kira balik...

Kira punya kira...

Total harga sebenar adalah IDR 148,000.00...

Nampak tak jauh beza?

Mahal ke murah?

So... Moral of the story... 

Check dulu bil sebelum bayar ye Aci semua...

Jadi macam kami... 

Serupiah pon berkira! 

Mbak Jambu tak kasi chance! Kih Kih Kih...



BERSAMBUNG...

190 comments:

  1. ni sambungan dari Kawah Putih tu kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye cerita yang tak berhabisan!

      Delete
    2. jgn jadi cam budak JM tu...setahun baru khatam 1 trip

      Delete
    3. Sally!!! kenal ke budak JM tu hihihih

      Delete
    4. Suida x kenal budak JM tu? alaaaaaa budak yang comel tu :P

      Delete
    5. comel sangat kerr??
      hahaaaa

      Delete
    6. Xpe cerita lama kami baca cerita sis JM

      Delete
  2. ayam brengsek? ingatkan ayam kuang hajo...terus google...rupanya "green chili pepper chicken"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu ayam tak gi sekolah memang jadi ayam kuang hajo...

      Delete
    2. diorang bangga guna bahasa sendiri..brengsek pun brengsek lah...

      Delete
    3. sian ayam tu jadi mangsa...dia x bersalah :-)

      Delete
  3. JM pernah buat sesi JJCM- jalan-jalan cari masjid ni sbb nak cukupkan 7 botol air kolam masjid...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo yer ke.

      Ada kawan pun buat utk anak dia baru lahir.
      Tp x sure plak sbb apa...

      Sbb apa SJM?

      Delete
    2. Is it start with J end with H??

      Delete
    3. supaya cepat bertermu jodoh hihihih

      Delete
    4. iye ka ni JM.. macam pelik ja

      Delete
    5. Kalu Jay Emm kawin jangan lupa jemput SS...

      Delete
    6. pernah jugak dengar kumpul 7 botol air dari 7 kolah masjid.. tapi tak pasti untuk tujuan apa..

      Delete
    7. semoga kak JM cepat bertemu jodoh.. nanti jangan lupa jemput tau..

      Delete
    8. Pernah gak dengar semoga sis JM cepat bertemu JODOH

      Delete
    9. Amin...terima kasih Eyda dan Ekin,,,

      Untuk SS..U jadi pengapit I boleh?

      Delete
    10. I boleh jadi pengapit u disiang hari... Tapi... I nak sepit u dimalam hari... Ok?

      Delete
    11. Untuk mandi bunga kotttt..

      Delete
    12. Nak sepit malam hari? nanti i tanya my husband boleh ke tak? :P

      Delete
    13. JM x berapa 'laris' haruslah mandi bunga berkali2 kasi wangi..lain lah Mak Gojes tu...berseri2 :-)

      Delete
    14. Sedap jugak gelaran Mak Gojes tu GM! he he he

      Delete
  4. Rombongan akak pun singgah kt masjid ini.....nak tumpang bilik air...pak supir yang cadangkan singgah masjid saja, ngak usah bayar buk....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masjid Besar Cidewey....belek2 gamabar....oh ada ambil gambar depan masjid yang nampak jelas nama masjid tu...hehehe

      Delete
    2. Ok noted! Thanksssss a lotttttttttttttttt kak! Muahhhhh!

      Delete
  5. lohh tuk je...5 sec je baca dah habis...hurrmmm...jeling Nina Garsia hihihhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni memang ye komen lagi panjang dari entry

      Delete
    2. kah kah kah...ramai yg suka lepak kat sini Sal..sis JM salah sorang nye

      Delete
  6. ikan dalam pinggan tu sama size dengan SS ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super impose namanya... Jangan tertipu... SS tak macam yg Jay Emm bayangkan... SS gemok! Itam legam! Jalan bersepah!

      Delete
  7. JM nye style plak main byr je x check semula bill...mcm ada duit berjuta kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang kaya punya style memang camtu... SS semekin!

      Delete
    2. itu maksudnya JM x teliti orang nya...

      Delete
    3. Tak pe... niat sedekah... insya Allah...

      Delete
    4. tu bukan sedekah wahai cik manisah lesing.... tu nak nipu namanya...

      Delete
    5. My eyes is the type s 11 (dolar sign)

      Delete
    6. hihihihihi....

      HH - sama lah...mata saya pun dolar berpalang... or mungkin euro berpalang.
      hahahaha...

      Delete
    7. JM bawak duhet beratus juta....main huluq je yek

      Delete
    8. Jay Emm banyak duhet maaakkk... Kite tanam duhet pon belum tentu buahnya duhet... he he he...

      Delete
    9. ehem..ehem..ehemm...ada yg nak pinjam :-)

      Delete
  8. Bagus impian tu...akak nak join sekali..

    ReplyDelete
  9. Beso betul ikan tu..tapi hitam bebeno..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup mmg besar... Ikan bakar... Kalu nak putih... Pakai Qu Puteh baru lah putehh... He He He...

      Delete
    2. kalau nak makan?

      pakai lah tangan...

      hahahahaha

      Delete
  10. Moga impian jjcm ss tercapai ...amin...

    Take care ss :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nk lagi jjc masjid kat london.. Ok tak??

      Delete
    2. Okay sangat.

      lebih okay kalau ajak saya.

      hahahaha

      Delete
  11. Kentong kalau kat kampung akak dibunyikan kalau ada orang meninggal je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan akak kan.. ni wat panggil org ambik order.

      Delete
    2. dan juga panggilan solat dulu2.

      kat kampung lama saya ada ni ...

      bunyi panggil solat ngan bunyi maklumkan kematian berbeza...

      but i cant differentiate it... kecik kan masa tu... darjah 2 kot...

      Delete
  12. kemas hidangan lauk pauk tuu., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. kemas apanye wakk... nak kata bersepah laa tu

      Delete
    2. maksud wak, nmpk kemas sbb ada model disitu disitu., kihkih2

      Delete
  13. Senduk nasi tuu besaunyaaaa. Hehehee :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senduk nasi besau x pe... jangan ular senduk besau!

      Delete
  14. Ayo aci... sudah kasi patah balik itu bandung ka...

    Mamak... mee bandung satu kurang manis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mee bandung udang arr baru siok!!!

      Delete
    2. sirap bandung kaw kaw 1

      Delete
    3. mamak dah larikkk...

      hahahaha

      Delete
  15. SSS... nk ikut ur JJCM... plis plis plis...

    Nak ikut... nak ikut... nak ikut...

    ReplyDelete
  16. Ni malas ni... masuk sini terus lapar... cehhh...

    Kuar dulu ar... pergi mkn...

    Hihihi...

    ReplyDelete
  17. SSS... kat kedah pun sawah padi tepi rumah.
    Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. X de orang nak ajak SS gi kedah... Sedih kan?

      Delete
  18. SSS kan... suka tau mcm tu...

    G belanda akai baju ostrolia.
    G bandung pakai baju koya.
    G koya pakai baju ILoveMalaysia x?

    Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perghhhhh!!! U ni betul2 my lovely reader laaaaaa!!! U sorang je perasan! I'm
      speechlesss! Serious!!!

      Delete
    2. JM pun perasan tapi saja x nk cakap...jeling cik MANIsah lesing!

      Delete
    3. Ha Ha Ha... Yes! Everytime travel I akan beli tshirt untuk dipakai next travel! Thats my style!

      Delete
    4. hahahaha... ter perasan...

      saya suka gambar...
      "photoholic" ... ada ke perkataan ni...

      kah kah kah...

      Delete
    5. Cik Manisah Lesing ni boleh jadi pakar analisis ni! :)

      Delete
    6. Ke orang2 putrajaya memang alert camtu? Saya tak jeling,...kerdip2 mata kat Huda & Sis JM :)

      Delete
    7. SS rasa orang Putrajaya je yg alert kot... Rawang dan sewaktunya belum nak alert lagi... keh keh keh....

      Delete
  19. nampak sedap hidangan tu SS, kalau kaknoor mesti main bayar je malas nak kira beribu2 tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Duit Brunei kalu bawak ke indonesia... ilang sejuta pon x perasan! keh keh keh...

      Delete
  20. maybe SS ni cerewet banyak ni kan bukan lagi sikit hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhh... mana kak noor tahu nih? keh keh keh...

      Delete
  21. Nasib baiklah anda jenis check dulu sebelum bayar, lari separuh harga tu hahaha, kalau betul harga tu memang cekik darah. JJCM tu memang idea terbaik

    ReplyDelete
  22. menanges baim wong kalo baca ayat SS.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nah! Tisu! Suruh dia kesat airmata! he he he...

      Delete
    2. Yang.... huhu baim wong kok udah ilang gantengnya... Eh Baim Wong baik tau... akak pg cafe dia kat jakarta dulu.. ganteng looooorrrr

      Delete
    3. Baim Wong dah kecot! He He He...

      Delete
    4. jap nak g google... mana ke satu rupa baim wong ni

      Delete
  23. oo.. idea JJCM SS tu memang daebak!!! Semoga Allah makbulkan impian SS. Aminnn

    ReplyDelete
  24. itu ja U.. I baru nak tarik nafas, dah habis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. next time tarik nafas jangan hembus... keh keh keh...

      Delete
    2. nnt kembang jadi belon, blh terbang ...
      #IBelieve #ICanFly

      Delete
    3. U xjumpa I dah la kalau macam tu..haha

      Delete
  25. U, meh datang kampung I ada sawah.. hehe.. pi golek dlm lumpur ngan lintah.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kampung u kedah kannnnn... Nakkkkkkkkkkkkkkk!!!!

      Delete
    2. yup kedah.. walaupun sekangkang kera, rasanya cukup kot utk U nak main2..haha

      Delete
    3. Alaaaaaaaa... Nak buat trip Kedah laaa cengini....

      Delete
  26. Nama ayam brengsek tu.haha.. pelik2 jgk bahasa indon ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Brengsek tu perkataan memaki...

      Delete
    2. kan.. tgk drama depa.. Brengsek kamu..haha

      Delete
    3. Brengsek lho! Apsal ayam pula yg kena brengsek kan?

      Delete
  27. Good idea.. JJC masjid.. boleh jumpa saudara seagama kita kat tempat lain.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS suka senibina masjid... Dari kecik suka...

      Delete
    2. sangat cantik n unik.. kadang2 terpegun sat kat pintu masuk.. non-muslim pun puji senibina masjid sangat cantik..

      Delete
  28. SS nampak kurus dan chomel sangat !!!! Hehehhehe

    Biasa ler bab bab bil nih !!! Semua nak asah parang kat kita kannnn !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa ni turun 5kg... x berapa nak kurus... keh keh keh... Part salah bil ni yg kena tgk betul2 x nak orang amik kesempatan...

      Delete
  29. Besarnya ikan tu! Btw, brengsek tu macam pernah dengar tapi tak berapa ingat dah maksud dia. Sat, nak google dulu.

    ReplyDelete
  30. Beria cari baim Wong dan Cakra Khan... hahaha.. caption baca tak habis lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula mula baca - errr... baim wong hmm macam pernah dgr nama tu (maklum lah jarang tgk tv)... tgk cakra han.....

      eeeiii ada gak kena lesing ni kang... hahahahaha...

      Delete
    2. Kalu nak lesing... Lesing lembut2... Keh Keh keh..

      Delete
    3. Kahkahkah lesing mana leh lembut2, SS.
      Baim Wong yg ini tak berlakon sinetron :)

      Delete
  31. hahahahah... kartu...

    nyampah betoii aii bila teringat balik...

    boleh lak dorg tak paham sim card tu apa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keh Keh Keh.... Next time... Tunjuk je...

      Delete
  32. eehhh....xpasan lak ada entry niii....komen dulu...baru smbung baca hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila kan... Macam tak biasa... Kah Kah Kah...

      Delete
    2. Dh mcm umah sndiri dh ni...kah kah kah

      Delete
  33. brengsek??? kalau sy selalu guna perkataan ni dulu2.....maksd mcm lebih kurang macam vangang....hahahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Brengsek tu S!@L... Kah Kah Kah....

      Delete
    2. Kannnnn...nk sebut s!@# mcm xsopan..tp bila sebut brengsek mcm lembut lak bunyinya...kah kah kah

      Delete
  34. Kenapa ikan tu nampak lagi besar dari SS.. ? hehehhee :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeng Jeng Jeng... Adakah ikan itu anak ikan jerung???? Keh Keh Keh...

      Delete
  35. tauhuuuuuu.....kegemaran sy.....makn tauhu cicah sos pun sedap...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup! My peberet semestinya... Tak de lauk lain pon tak pe... Tauhu pon cukup dah....

      Delete
    2. Betul...sy suka tauhu masak apa pun...goreng cenggitu tu pon leh mkn berpinggan kah kah kah

      Delete
  36. cakra khan ngan baim wong aje? Nicolas Saputra takde ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nicolas Saputra??? Tunggu next entry.. Keh Keh Keh..

      Delete
    2. hahahah janganla mintak Kak Sal.. nanti tah sapa2 dia kata tu Nicolas kak..
      i is tak relaaaaa nak tngk Nicolas ciptaan SS tu hahaha..

      Delete
  37. prepaid card panggil kad kartu.. Pulsa tu apa? U tau tak.. kad topup kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!! Silappppp laaaaaaaaaaaa... Kartu tu Kad Pengenalan... Pulsa tu prepaid card... Adussss.... Sorry... SS pon dah terkompiusssss! Kah Kah Kah....

      Delete
    2. Kah kah kah...patut la rasa mcm len jer nahu nye...terus lari cleaner opis ni bila sy tya kartu dia....kah kah kah

      Delete
  38. Liwet? Ayam Brengsek? macam2 istilah ada..

    ReplyDelete
  39. nasi timbel pernah rasa kalau nasi liwet ngak pernah mak Jambu....hehhe

    ReplyDelete
  40. nasib baik kira balik kalu tidak merana ..terlebih bayar

    ReplyDelete
    Replies
    1. kansss... boleh dpt sehelai tshirt beza tuh...

      Delete
  41. Bosar ikan tu eh....Lama dah tak gi Bandung. Teringin jugak nak pergi.
    Moga usaha JJCM berjaya..aamiin. Lepas tu post gambar banyak-banyak kat sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaminnnnn... aaaminnnnnn.... terima kasih!

      Delete
  42. Hahahahhaah baim wong dan cakra khan kemain kita tilik gambar tu ingat ke betul aduhhh SS ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. saje nak dengki u'ols... keh keh keh...

      Delete
  43. Besarnya ikan terrrr.. sedap ke lauk pauk dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. not bad ekin... sedap juga... tapi... tak boleh kalahkan masakan Padang...

      Delete
  44. Harga sebelum chek memey mahal... bagus la SS chek dulu berbeza sangat harga tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... dasar kedekot semua kire...

      Delete
  45. Replies
    1. semua basic soya SS suke... he he he...

      Delete
  46. mmg bagus ada perangai kedekut. nak2 pulak time cenggitu. kalo la x double check kan dah terkena hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tak diri ku diambil kesempatan... ha ha ha..

      Delete
  47. Ambaoi..besarnya Ikan tu..habis ke SS makan dengan HH?

    ReplyDelete
  48. Cian ayam tu...apa salah dia dipnggil brengsek? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang masak pon brengsek kot... keh keh keh..

      Delete
  49. Pergh, banyak juga beza total bill tu..kalau orang yg x check trus bayar je..mmg rugi byk kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Cik Mimie... Lebih baik beli souvenir kannn..

      Delete
  50. JJCM SS macam menarik je..smoga dapat merealisasikan impian itu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perlahan2 laa eh... Takut tak tertunai... Just minat aje...

      Delete
  51. nasib baik cek bill . rasanya saja nak mengepau tu ... lepas ni dapatlah tgk mesjid yg indah2 di jjcm .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah... Buat masa ni tgh kumpul material yg ada dulu...

      Delete
    2. tula nasib baik ngecek dulu.. kalo dak lesap duitnya..

      Delete
  52. Nasib Mbak Jambu alert! kalo tak derma lah kira kat tokey tuu. Kalo Mak byr agak2 pastu gi tandas... larikkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak tu larik tak nak bayo ke pe tuh? he he he...

      Delete
  53. Kat Indonesia ni mostly kedai makan dia tinggi2 gitu kannn. Berkayu atap nipah bagai...

    Tp sy sangatlaaa suka Ikan Gurame tuuuuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. make sure jangan order sorang satu taw khayze... keh keh keh...

      Delete
  54. tengok nama makanan putus selera nak mengoder langsung tak mengiurkan naluri anak tekak hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dan U jangan berangan I nak kasi U makan ayam ok... You cannot eat!!!!!!

      Delete
  55. macam mana tu makanan xorder bleh masuk skali ? cem maneee tu..
    macam dapat tangkap je game diorang..

    ReplyDelete
  56. i ade terciciran ketapi ke..dari klate ke indon ni...hahhaha...bulehlah ss...kasik pusing jauh skit storynyer.. ;p

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...