Saturday, 1 August 2015

DIY Kitab Busuk


The way aku hasilkan Kitab Busuk... Ha Ha Ha...

Tidaklah sempurna mana pon...

Tapi...

Better have... Rather than nothing... He He He...

Idea untuk menghasilkan Kitab Busuk ini mula muncul masa aku nak Travel Backpacker aku yang pertama di Europe...

Well... Everybody pon tahu...

Nak travel ke Europe a.k.a negara Mat Saleh ini kadang banyak cengkadaknya...

Nak melepasi Imigresen or kastam pon mungkin banyak onak dan duri... Cewahhh!

Soalan2 cepu emas... Gangsa.... Perak... Bakal kaw hadap dan bersedia...

Jadi untuk mengelakkan aku dari PANIC...

Maka dengan terhasilnya Kitab Busuk ini sedikit sebanyak menjadi TALIAN HAYAT... Ha Ha Ha...

Dah payah payah sangat... Campak aje Kitab Busuk ni kat muka dorang...

Semua jawapan perjalanan aku ada dalam Kitab Busuk tu... Keh Keh Keh...



 *** COVER PAGE ***

Kitab Busuk aku ni bersize Half A4... Kecik je...

Font yang biasa aku gunakan untuk buat cover page ikut suka hati aku... Tak menentu...

Bila dah print... 

Kerat dua...

Belah yang kosong tu... Simpan...

Inilah roperrr Cover Page aku... Sila zoom kalu tak nampak... He He He...



*** TACK INDEX ***

Patut tak aku call menda alah ni Tack Index? Ke bookmark?

Print pakai kertas berwarna... Lekatkan pada kertas kosong...

Tambahlah yang lain jika mahu... Potong... Tampal!



*** INFO ***

Mulakan dengan mencari info...

Bila dah confirm tempat2 attraction yang aku nak pegi...

Aku akan simpan info dan aku print...

Print menandakan yang aku dah study pasal tempat2 attraction tu...

Ingat! Cari info yang sah dari Official Website terlebih dulu...

Kalu tak ada baru cari dari web lain...

Info2 yang perlu kita tahu adalah.... Address... Contact... Website... Opening/closing - day/time... Harga Entrance... Dan masukkan sedikit penerangan...

Dah print? Kerat dua... Kalu ada page kosong... Simpan...



*** SCHEDULE ***

Lepas aku cari info attraction place yang aku nak pegi...

Aku dah start buat Schedule...

Schedule aku memang details...

Gerak dari 'sini' ke 'sana'... Transit kat mana?

Aku kena tahu estimate masa perjalanan...

Dan berapa banyak masa yang aku perlukan untuk berada di suatu tempat...

Kadang aku tak lah ikut semua pon apa yang aku plan...

Tapi sekurang2nya boleh congak masa plus/minus...

Aku lebih suka print schedule macam ni... Ada helaian kosong kat sebelah... Helaian kosong tu aku boleh simpan untuk jadikan notes buat conteng2... Sambungan schedule pula... Aku buat kat next page... Kalu tak nak ikut cara aku pon tak pe... Sambung je next schedule kat helaian kosong tu... Up to you!



*** BUDGET ***

Sebenarnya up to u'ouls nak buat schedule or budget dulu...

Pada aku... Aku suka susun schedule dulu...

Sebab...

Ada attraction yang 'must go' kena masuk dalam schedule...

Kalu dah namanya 'must go'... Suka tak suka... Kena jugak spend budget betul tak?

Kalu nak jimat search 'free things to do'... He He He....

Sila zoom kalu tak nampak... He He He...

Details giler kan budget aku? Ha Ha Ha...

Aku suka buat budget part by part...

Supaya senang nampak... Dan... Senang kira...

Buat details... Kemudian buat summary...

Masa aku kat Amsterdam dulu...

Ada dua option kalu nak beli tiket train...

Sama ada beli kat mesin atau beli kat kaunter...

Kalu beli kat kaunter ada charge... Tapi... Masih boleh berjimat kalu kita beli secara combo...

Nak beli combo pulak kena tahu perjalanan dari mana ke mana untuk satu hari tu...

Disebabkan nama2 station di Amsterdam ini pelik dan susah nak menyebut...
* Guna Bahasa Dutch...

Dari aku berbahasa macam ayam itik... Buang air liur basi...

Maka... Tindakan yang aku buat adalah...

Mencampakkan Budget Itinenary aku tu kat orang yang jual tiket kat kaunter... Abis citer! He He He...

Pepandai kaw laaa nak tentukan combo tiket aku... Keh Keh Keh...

Aku just bayar dan jalan!

Kalu nak tahu Tips dan Actual Budget... Bolehlah semak balik Entry aku yang lepas...



*** FLIGHT ITINENARY ***

Aku masukkan sekali final Flight Itinenary...

Print jugak Insurans jika ada...

Print secara full Portrait... Lipatkan ke belakang... Nak print secara Half A4 pon boleh... Tapi kecik laa... Fikir sendiri! Keh Keh Keh...


 

*** HOTEL ***

Cari Hotel yang senang nak access dengan transport...

Kalu boleh dekat juga dengan attractions...

Tapi harap maklum... Biasanya harga hotel yang dekat dengan attraction  memang berdentum harganya...

So do your mathematics! Guna method 'substitute'... Ha Ha Ha...

Untuk hotel....

Biasanya aku akan print dua copy info Hotel Booking Online...

Satu aku masukkan dalam Kitab Busuk...

Satu lagi aku print biasa...

Dan kalu boleh...

Print juga email conversation between kita dengan pihak hotel jika ada... Senang nak bertekak kalu apa2 hal terjadi!

Pernah beberapa kali aku stay hotel dan mereka mintak bukti yang aku print ni...

Tak kan aku tak nak kasi pulak kan...

So... For my own secure...

Aku print je semua...

Mana lah tahu kan kot2 tak dapat internet untuk tunjuk bukti secara online...

Dan senang juga diguna untuk tulis alamat pada Arrival Form masa dalam Flight nanti...




*** MAP ***

Aku suka buat map secara details...

Sesat barat utara selatan itu lain citer...

Mana ada orang tak sesat!

Yang penting...

Kalu kita ada material secara manual...

At least boleh jadi weapon kita nak bertanya...

Print screen google map...

Siap letak icon kasi lebih menarik... He He He...

Dan...

Kalu aku rajin...

Aku akan print map besau dabak size A3 macam ni jika ada... Kemudian lipat kecik... Guna bila perlu...



*** TRAIN ***

Print Train atau Subway map size A4... Buat penanda guna sticker untuk station yang terlibat...  Tak ada lah terjuling biji mata nak mencari!

Kalu boleh.... Print dua keping... 

Satu masuk Kitab Busuk as backup... Satu lagi untuk carry all the way sampai lunyai...




*** ITEM TO BRING ***

Kadang2... Aku dengan HH ni...

Boleh tahan jugak pelupa...

Al-maklum usia dah mencecah remaja purba... Ha Ha Ha...

So... Untuk elak diri tertinggal barang itu dan ini...

Maka wujudlah Item To Bring list ini... Tick barang yang dah masuk dalam bag... Dah macam buat Stock Take pulak! Kah Kah Kah...

I love to packing more than unpacking...

Biasanya... Aku asingkan food dengan pakaian...

Balut semua dengan plastik...

Makanan aku balut pakai plastik Giant or Tesco pon boleh.... Ha Ha Ha... Pastu seal supaya tak bocor!

Kemudian aku balut baju dengan food semua sekali dengan plastik besar...

Kalu dah tak ada sangat plastik... Pakai aje bag plastik sampah... Kah Kah Kah...

Tapi jangan laa pakai bag plastik sampah hitam atau biru ek... Hina sangat roperrnyaaa... Ha Ha Ha...

Guna bag plastik besar putih... Ada jual kat Daiso or DIY...

Alhamdulilah... Setakat hari ini...

Bag aku belum pernah kena geledah masa kat Airport...

Kalu ditanya apa ada dalam bag?

Try reverse psycho tunjuk list kita dulu dengan harapan bag kita tak kena geledah...

Nasib lah kalu kena geledah jugak... Ha Ha Ha...




*** OTHERS ***

Letakkan helaian kosong yang tak guna tu tadi di bahagian belakang Kitab Busuk...

Boleh diguna buat menconteng...

Atau lekat kat tiket entrance...

Atau resit shopping....

Sebagai kenangan...



**** BINDING *** 



Dah siap semua compile!

Hantar binding!

Cover dengan plastik supaya nampak kemas...

Taraaaaa...


Kitab Busuk Hong Kong + Shenzhen + Macau...

Kitab Busuk Padang...

Kitab Busuk Bandung...

Ada ke yang nak template Kitab Busuk tu? Ha Ha Ha...
* Template aje ek... Bukan full!

Kalu nakkkkkk? Kaluuuu nakkkkkkkk??? Nakkkkk ke????? Keh Keh Keh...

Kalu nakkkk...

Email aku : scdhasein.photo@yahoo.com dengan Subject : I Love SS!

Nanti aku reply!

Mendera takkkk? Kah Kah Kah...



*** BETTER THAN NOTHING ***

Gambar ni... Aku snap kat luar Perth Airport, Australia... Cuba u'ouls perhatikan Minah Saleh ni... Siap bukak2 map besau dabak lagi mencari jalan... Kalu aku yang bongok nih... Kaw rasa????? Kah Kah Kah...



- XOXO -




178 comments:

  1. Tabik spring akak kat SS, rajin sungguh buat kitab busuk setiap kembara..
    over dari standard tesis nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu dah ada template just isi je Kak Nasa... ini template untuk orang malas macam SS... Biar fikir banyak sebelum pegi dari berfikir LEBIH banyak bila dah sampai kat destinasi... Sebab SS malas nak fikir banyak bila dah sampai... Just nak enjoy! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. tulah...biar pening kepala kat sini dari dok pening kat tempat orang.memang respect lah SS!

      Delete
  2. SSS....

    I love u from earth to moon pluto marikh dan seluruh jajahan cakerawala n comeback to earth...

    Bak kata fefatah...

    Dimana bumi d pijak d situ langit d junjung...

    Ececewah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berfalsampah nampaknyeee... kah kah kah... Yang baik diikut... Yang kurang sila tinggal... Pengalaman... Mematangkan fikiran... Ha Ha Ha...

      Delete
  3. SSS...

    Kita nk buku tu....
    nak nak nak...

    Nak yang kosong beserta ngn tack index yg dh tulis...haha... blh print terus je.

    Dan nk yg dah isi...

    Nk yg europe ngn koya nye dh isi....
    plis
    plis
    plis
    plis
    plis
    plis
    plis
    plis
    plis
    plis
    plis
    plis
    plis
    plis
    plis
    plis
    plis
    plis
    plis
    plis
    plis
    plis
    plis
    plis
    plis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perjalanan kite mungkin x sama wahai Dinda Huda... Jadi apa yg SS beri tu adalah guideline saja... Semuanya bukukan untuk dimudahkan... Tak de lah bersepah2 kertas hotel kat sna... kertas flight kat sini... ha ha ha....

      Delete
    2. Very the true.
      sy jenis sepah je.
      sy survey mn nk g. Print rupa tmpt tu.
      tp x pnh print map.
      gile btl.

      Ada skali tu g cina.... fandai sangat...
      g print muka dpn hotel ... sekali hotel tu ada 3 cawangan...

      Hambek ubat... dh lh pakcik teksi tu x blh ckp omputih... kita x blh ckp cina...
      hadoiiii... sib baik sempat gak blk hotel sbb nk gegas g epot pulak....

      Delete
    3. Maka dengan itu... SSS... mohon lh emel templat kosong dan templat yg dh isi tu ye .. plisssssssa....

      Delete
    4. emailnya apa sayang? ha ha ha...

      Delete
    5. alaaa...x aci..Huda x ckp 'I Love SS' pun boleh dpt eh

      Delete
    6. ehhh... ada orang merajuk laahhh...

      Delete
    7. reallife.nhhas@gmail.com

      Delete
    8. hahahaha... JM jeles...
      yeay yeay yeay ...

      Delete
    9. happy frenship day all my sisters...

      wanna fren with all of you here and hereafter for the sake Allah's love.
      Insya Allah...

      May Allah bless...
      May Allah loves...
      May Allah rewards us all with de best rewards here and hereafter.
      Insya Allah...

      Delete
    10. eh JM... kita dapat sebab kita love SSS paling banyak tau...

      sila baca komen di atas ...

      hahahaha... saja bako line...

      JM jangan mayah jangan majuk...

      Love you too sister here and hereafter Insya Allah....

      Delete
    11. heeheheh...mana de merajuk yang Huda...risau nanti cepat tua

      Delete
    12. Love si huda ni makan satu cakerawala! :D

      Delete
    13. ye lah yelah...Huda syg SS lebih dari sis JM sob sob sob

      Delete
    14. * SS perhati u'ouls tarik rambut... Ehhh... Tarik tudung... he he he...

      Delete
    15. Huda ku sayang... Silaa laa check email!

      Delete
    16. hahahah....tarik tudung katanyerrr.....adehhhh....

      Delete
  4. Oh mak aihhh. Detailed habis ni nak buat kitab busuk. Kalau saya ikut macam kak SS buat ni, memang tak travel la saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa pulak x travel? kitab busuk ni bukan utk menyusahkan pun...

      Delete
  5. KAGUM betollah! Sungguh terperinci. Detailed.
    Ni kitab busuk berharga ni, SS!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ada laa terperinci sgt Cikgu... Ikut tahap otak SS ni berfikir jugak... Kadang ada kurang sana sini... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Ni kategori terperinci ni, SS. Sistematik! Yg penting bila tersusun cantik semua in order, kita tak kalut bila travel :)

      Delete
    3. busuk2 pun still detail kan??? hehehe

      Delete
    4. itu kalau busuk Deanna...kalau wangi...agak2?

      Delete
  6. Selalunya before travel ke satu2 destinasi, berapa lama SS buat research?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semuanya bermula dengan impian... Dah tentu kita mula membaca skit2... SS akan start buat research once tiket Flight dah ada kat tangan... Sebelum beli tiket dah tentu kita kena ada congak budget... Then... Cari info... Simpan setiap link website yang kite baca... Pastu print info2 penting aje dan print spt kat atas tu... Baca pengalaman orang lain... Masa pon tak tentu... Kadang kejap aje... Kadang amik masa... Cuma susun schedule tu biasanya dah last2 minutes pon tak pe...

      Delete
    2. SSS.

      Impian kita nk g europe kn... kita dh google mcm2... tp x sampai gak lg...

      X de keberanian nk g.

      SSS... jom g lg skali jom

      Delete
    3. Kagum buat kesekian kalinya. Saya kena berguru ngan SS, ngan Sis JM kalau nak travel.

      Delete
    4. Farrah...klau nk berguru cari SS...dia adalah guru travel terbaik..sis JM pun byk belajar dari beliau..tapi mesti dia x nk ngaku nye....kerepek ngaku lak kuar nanti

      Delete
    5. agak2 kalau impian makan tahun mesti kena update balik info yg dolu2 tu kan...takut outdated...impian sy nk travel dah cecah 5 tahun dah ni....adehhh....hahhahahaha

      Delete
    6. Impian travel ke mana tu Deanna dah 5 tahun x tercapai...jgn kata nk ke bulan itu syed muzaffar je yg berjaya heeee

      Delete
  7. Kitab-kitab busuk bernilai tinggi SS ni,...tak terfikir ke nak buat jilid tebal bila dah complete travel tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Nak buat apa Cikgu? Bukan boleh masuk museum pon... Masuk tong sampah je nanti... Ha Ha Ha.... Kitab Busuk ni info2 nya valid pada waktu tu je... Terutama bab budget...

      Delete
    2. As a guide very de useful sis...

      Kita sangat kagum ni... tabik spring ... toing toing ...

      Delete
    3. ha, kalau rasa nak masuk tong sampah, poskan dekat I lagi baik...hehehe.nak simpan buat panduan

      Delete
    4. Memanglah tang budget tu akan lari, tapi yg lain2 still berguna. Betul kata dak Dal. Masih ada guna dan nilainya :)

      Delete
    5. budget lari ke mana dak Farrah heeeee

      Delete
    6. Dal nak masak apa tu? Keh Keh Keh...

      Delete
    7. Dal? Wah.jangan, kang nama melekat cam Suida!

      Delete
    8. buat kuah dal kari pun sedap nihhh...hahahahaha

      Delete
  8. wah terbaik SS ada kitab tu.. busuk pun sangat berharga buat SS tu.. respen ekin kat SS

    ReplyDelete
    Replies
    1. respen pon boleh laa... kah kah kah...

      Delete
    2. hahahahahaha aduhhh typo la pulak

      Delete
    3. hahahaha...ekin....u make my day laaaaa

      Delete
  9. semoga buku tersimpan elok ke cucu cicit la nti SS p tempat bhgian penerbitan la nanti suruh org terbitkan hihihihj

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunggu matahari terbit.. he he he...

      Delete
    2. leh g jepun dulu...situ matahari terbit awal...hahahhaha

      Delete
    3. Hahahahaha... aduhhhh kena baham lagi

      Delete
  10. mak aih...bravo..bravo...bravo..JM memang tabik spring dengan cara SS ni lah

    ReplyDelete
  11. planning part by part...mmg sistematik..kalau JM...nak tahu x cara JM buat planning?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lah...kita nye carca marba

      Delete
    2. Otai nak carca marba tak pe... Nama pon otai... masih berbisa... he he he...

      Delete
  12. 1. beli tiket flight
    2. buat researh
    3. booking hotel
    4. prepare itie
    5. check in flight terus fly...hanya print boarding pass, itie dan hotel booking..all information about place yang nk pegi tu ada dalam itie..mmg x buat budget

    nampaknya..JM akan follow cara SS supaya lebih proper...so....

    ReplyDelete
    Replies
    1. u must have budget... seboleh mungkin jangan habiskan duit ye...

      Delete
    2. next destination i will try draft budget secara kasar

      Delete
    3. uish.. lepas ni 1 sen keluar pun CT nak jot down..

      Delete
    4. baru laa belajar berhemah....kira duit hingga ke sen terakhir....hahhahaha

      Delete
  13. so..i would like to say "I Love SS" sbb nak template tu...harap x de yg salah faham bila JM cakap camtu eheheehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak pegi mana lagi tu Akak JM ooi..!! duduk la malaysia plak hahaha

      Delete
    2. CT!!!! ada lah..dalam Msia je

      Delete
    3. dalam mesia pun rahsia ? takut orang cakap nak ikut eh ? wakakaka..

      Delete
    4. waaa...kat mesia lak ke JM...nk itut hahahah

      Delete
  14. so next destination leh JM guna template tu nggeeeeee!

    ReplyDelete
  15. Mantapla SS... saya selalu print screen dkt phone je + PDF kan info. Saya jadi serabut kalau banyak kertas tangan hihi

    Pasal packing tu saya setuju, saya pon selalu letak dalam plastik ikut kategori. Senang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. simpan data dalam phone? agak2 kalu tetiba handphone rosak cemana agaknye kan? he he he... simpan lah secara online! SS memang ada backup dlm email dan icloud!
      * senyum

      Delete
    2. Kalau phone rosak, sengih je lah! Hihi.

      Tapi saya adalah backup mcm SS, mmg emel pada diri sendiri dan simpan dlm online drive! Juga angkut guidebook + buku 555 in case xde internet.

      Delete
    3. tak perlu email diri sendiri KD... buat draf dlm folder email pon cukup... jimat space... my 2cent idea... he he he...

      Delete
    4. ehhh...sama mcm sy...suka buh dlm draf jerrr....heheeh

      Delete
  16. wah bestnya dah boleh buat buku travelog tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buku travelog? Ha Ha Ha... Layak ke SS ni? SS bukan otai... He He He..

      Delete
    2. Hish apa pulak tak otai.... lengkap sungguh tu semua buku busyuk tu. Tabik lah... akak dulu pun konon catit semua ingat balik nak buat catatan dalam buku ke apa. Tapi bila dah balik dok simpan semua dalam hati nantilah aku catit detail tapi hapa pun nan ado... tu yang citer travel tu makan tahun kdang ingat update tapi yang selalunya lupa.... hohohoh teruk sungguh.. tapi apa hal pun emm kena buat juga untuk kenang-kenangan. Nanti bila rindu baca balik lepas tu sengeh sengsorang

      Delete
    3. Niat hasilkan Kitab Busuk ni pada awalnya sebab senang nak campak jawapan kat Kastam or Imigresen... Sebab... Ada kawan traveler SS yang pernah terjah ke Europe kena tanya soalan "Berapa banyak yang ko tahu pasal negara aku?"... Tak ke tercangak nak menjawap! Ini kisah benar ok! Sebab mereka nak tahu sejauh mana kita ni tahu pasal negara dorang sebelum kita masuk! Takut kite ni dituduh terrorist!

      Delete
  17. perghh..hebattt...saya selalu print sehelai kerrtas a4 depan belakang, by the time nak balik malaysia, buag dlm tong sampah haha..tapi softcopy adaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pada mulanya... SS pon fikir nak buat camtu... Tapi atas faktor sedar diri ini tidak begitu terror... Dan tahap jakon yang tinggi bila berada di negara orang... Maka terhasillah Kitab Busuk ini... He He He...

      Delete
    2. ok lagi print.. CT usung sbijik yg print dr web.. dah mcm usung folio sekolah pegi travel..

      Delete
  18. ya ALLAH rajin nya SS membuat kitab busuk ni yg sangat berguna pada yang baru2 nak belajar travel, semoga berguna pada yg lain bila dpt kitab ni heheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sampai sekarang pon... SS masih kekal dengan Kitab Busuk ni as my weapon... Al-maklum travel miskin kedana! Jadi setiap sen pon sangat berharga!

      Delete
    2. Perancangan tu penting... Suka cara SS!

      Delete
  19. dah matcham syarat2 puteri gunung ledang gamakbyer nih, leh pengsan 7 minit sultan melaka nak membacanya. ,terbayek cik kak tengku SS tuuu

    ps. fantun malam mingu xde ye, wak tgh oder sate wak radol nih punyelar lama., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS sampai sekarang tak pernah jejak Wak Radol tu... Lum ada masa nak terjah...

      Delete
  20. salute sangat kaknoor pada SS pasal travel mmg first class lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan First Class... Tak de Class langsung! Kalu First Class tak ada Kitab Busuk bagai ni Kak Noor... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. first class arah2 je drebar Kak Noor.. privet jet.. eh =P

      Delete
  21. Tahniah sbb dapat bt..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. ini perancangan terbaik....boleh hantar buat buku ...keh,keh,keh

    ReplyDelete
  23. seriuosly.... hantar penerbitan

    ReplyDelete
  24. pehhhhh... terbaik!!!

    company ss bagi annual leave setahun brp hari? hahahahahah
    asyik pi cuti ja.. bila reja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba u baca travel i yang lepas... berapa hari i amik cuti pada hari bekerja? ha ha ha...

      Delete
    2. ala jenuh la Nina nak korek entries lama SS ooi.. hehe..

      Delete
    3. Kasi Nina exercise skit.. kah kah kah...

      Delete
    4. ok.. cepat up entry paris.. hahahah.. nak mengira ni...

      Delete
    5. Nak mengira apa tu Nina ku sayang... Ha Ha Ha...

      Delete
    6. nak kira bajet... kahkahkah...

      Delete
  25. buat buku travel berpandukan kitab busuk lah ss :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitab Busuk bukan Kitab Wangi.. Ha Ha Ha...

      Delete
  26. sonoknye tengok es es buat kitab busuk. dah byk kitab dah es es ade. kitew ni pulak nmpk gaya nye mmg x buleh2 la nk travel naik flight ermm ermmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Ana amik laa Kitab SS ni simpan kat umah.. He He He...

      Delete
  27. pengsan laaaa nak buat buku cem SS tp akan ku cuba utk nxt trip ni..!!! mungkin x se canggih kakak punya la.. tp mampu follow sikit2 huahua..

    pitam !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang Kaya tak yah buat buku Siti oooiiiii... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. buat CT, jangan tak buat! hahaha..

      Delete
    3. hahaha sekeh mau ? kaya celah idong pun dak..
      dok pulun la buat cem SS ni.. muahaha..

      Delete
  28. SS buat bukula.. mcm org2 yg terbitkan buku tu wakakaka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berangan je boleh... Ha Ha Ha..

      Delete
    2. One find day.. viralkan entry ni.. ntah2 ada yg sunting U nanti

      Delete
    3. laaa nape berangan lak.. eh nanti bila publisher tengok
      bukan kitab buruk ni yg dia publish to journey awak tu..

      Delete
  29. yeayyyy... I LOVE SS ! nak nakkkkkkk kitab wangii.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Email nyeee mana sayanggg? Ha Ha Ha....

      Delete
  30. info yang bagus untuk yang berhajat nak travel nih.. menarik buku tuh.. nanti kalau ada planning nak travel nak mintak copy satu.. boleh kan SS?

    ReplyDelete
  31. Ya rabbi..gila detail kitab busuk tu! Iskk...SS ni memang teliti orangnya kalo gitu..kalo mak punta travel itenary pakai buku 555 je..malu nak offer jadi travelmate cenggini

    ReplyDelete
    Replies
    1. So far... Dah 9 tahun travel dengan HH... Dalam dan luar negara... Belum pernah lagi laa gaduh sampai putus kawan hanya kerana 'travel'... Keh Keh Keh... Sebab... Nak bertekak pasal salah jalan pon... Bukti dah banyak terkumpul dlm Kitab Busuk tu... So... She can't argue with me... Kitab Busuk is my weapon... Keh Keh Keh...

      Delete
  32. Ni kitab busuk dah makan bopa kg dh ni..tebai masa nak balik kampung nih..Patut HH suka je ikut SS..semua ready

    ReplyDelete
    Replies
    1. Since travel yg 1st smpi skrg masih amalkan cara yg sama berulang2... Kadang terasa mcm dah melekat plak formula ni... Tak semua apa ada kitab tu kita akan ikut pon.... Depend on situation jugak bila dah smpi destinasi... kadang guna jugak formula 'redah kasi pecah' or 'try and error'... ha ha ha... Mak lagi otai... Mak mesti dah lebih makan ajinomoto... ha ha ha...

      Delete
  33. Mummy pun ada kitab ajaib gak, tapi setahun sekali je buat dan tak sedetail SS buat..SS buat hebat bebenau.. semua bukti lengkap! Nanti mummy nak g jenjalan mummy pinjam kitab ss k..hehhehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS buat Kitab Busuk ni sebab... Sebab... Sebab... Senang nak bertekakkkkk! Kah Kah Kah...

      Delete
  34. Kegigihan anda kebanggaan kami.. haha..
    thumb ups to U.. Nak mintak templat pun ntah kapan melancongnya pun ngak tahu deh (feeling indon eh, tak habis lgi kan kembara Mbak Jambu Kan?).. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kapan??????? Kapannnnnnnnnnnnnnnnnn???????? Nak kapannn apeeeeenyeeee Suida woiiii???? Kah Kah Kah...

      Delete
    2. eh salah ka.. hahaha... ce tanya mbak HH betul dak... hhahaa

      Delete
  35. sekarang tgh buat kitab jgk, kitab jahitan.. hehe.. buat rujukan diri sendiri... guna komputer xcekap bab lukis2 ni, draft pakai tangan ja(itu pun herot petot)..bercampur aduk kitab pun.. (yg ni baru sesuai panggil busuk, U punya kitab bagus..hehe)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaaa kannnnn... Kitab jugakkkk tuuuu.... Herot petot ke herot berot? ha ha ha...

      Delete
    2. apa2 ja la.. herot berot pun boleh...hahahaa

      Delete
  36. Replies
    1. Alamak! Warden dah maiiii!!! Larik terjun tilammmm! Ha Ha Ha...

      Delete
  37. pergghhh.....perrghhhhh.....kagum dengan ketelitian SS untuk sediakan semua persediaan tuhh.....ada tagline baru untuk SS

    Ketelitian anda kebanggaan kami...


    hahahhahaha

    ReplyDelete
  38. sonok baca komen2 kengkawan pasal pengalaman masing2 mengembara dengan kaedah berbeza....sy nk kongsikan pengalaman...pengalaman xde....sadissssss....berhuhuhuhuuhu jer laaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala janganla berhuhuhuhu... Takpe, kita jenjalan dalam Malaysia dulu.. Mana tahu nanti masa ke depan kan, dapat jugak travel ;)

      Delete
    2. Komen kari paling Poyo! X de pengalaman katanya... Baldi manaaaa baldiiiiii... Nak muntah dahhhh nihhhhh.... Ha Ha Ha...

      Delete
    3. hahaahha...betul laaa SS...mne de pengalaman...stakat jenjalan urusan kerja jerr...bajet mmg kelaut kah kah kah

      Delete
  39. Memang betul2 detail ni..complete orang kata..hehehe..bila ada rujukan barulah mudah kita nak buat sesuatu betul x SS? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Just nak rasa confident... Tu je... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. hehehehe..ok la tu..nanti next trip boleh rujuk kitab yang sama2..xyah buat lagi :)

      Delete
  40. Wahh bagusnya.. Buat detail macam ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arwah Abah SS lagi details orangnya... Setiap perbelanjaan anak2 dan juga barang dapur pon dia senaraikan dalam buku...

      Delete
  41. Moga membantu mereka yang nak bercuti jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakkkssss... Kitab Busuk je ni Ros bukan wangi... Ha Ha Ha...

      Delete
  42. nak love to the moon and back jugak laa SS. serius tabik spring berspring spring spring bunga bunga bungaaaaaaa. :D kagum gila! seriussssssssssssssss. next trip nak buat gini jugakkk, nanti sy share naaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. My dear sayang ku Hanis... Try buat... And u can feel wut i feel... Nanti tag SS eh... Muahhhh...

      Delete
  43. selama ni tak terfikir lah backpacker buat semua tu sblm pi travel tapi bila singgah kat blog travel baru terfikir patut le mat saleh travel sensorang cool je . rupanya dah buat homework dulu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelum badan sampai... Otak kena sampai dulu.... He He He...

      Delete
  44. Memang terbaik entri ni ye. I loike bely much. Aiskrim sumi jelly..... :)

    ReplyDelete
  45. Cover Page : So simple. Em, ehem. Bila author nak featured as writer for travel magazine? Hihi

    ReplyDelete
  46. Tack Index : Sangat membantu dan memudahkan kita kan kak kalo letak benda alah tu. Tak payoh nak selok selai2.

    ReplyDelete
  47. Info : Yes! Benda ni mmg penting. Kalau semberono nanti tak tao apa benda nak buat but sometimes it turnout to be fantastic gok. Heheh. Redah

    ReplyDelete
  48. Schedule : Sis SS punya cara mmg details. Mekja loike it. Cuba utk tidak memberi komen dan kelihatan skema. Hahaha, I laugh when I see that words. goshhh

    ReplyDelete
  49. Budget : Opkios lah perlu ada bajet kan. Mana mungkin pergi tanpa pikiran belanjanya..... Bisa bikin repot kemudian hari. ngeh3

    ReplyDelete
  50. Flight itinerary : Setakat ni mampu tgk website jea. Nak klik book belom ada rezeki lagi. Ke Singapura pun ok dah. Heheh

    ReplyDelete
  51. Hotel : Sudah pasti perlukan tempat tido utk berasa lebih selamat. Nak tido merata dkt negara sendiri pon pikir berkali. Kalo lelaki lain ceritanya. Hihihi

    ReplyDelete
  52. Map : Mekja suka guna maps. Explore dr satu tempat ke tempat yg lain. Tgk berapa lama masa yg diambil. Nak2 bila cari korje. Tgk berapa lama nak ke tempat kerja dr rumah. Haaaaa

    ReplyDelete
  53. Train : Setakat ni naik lrt, monorel dan ktm di Malaysia jea. Hohoh, itupun tahun lps baru 1st time naik. Jakun sat, plus takuit. Hahah, laa ni dah dpt adapt dgn baik.

    ReplyDelete
  54. Item to bring. Benda ni mmg mcm must to do list. Mekja suka senaraikan brg2 yg dibawa takut ada terkurang or tertinggal. Waalaupun hakikatnya mesti ada jgk satu dua yg tercicir. MESTI!

    ReplyDelete
  55. Others & Binding. Heh, Suka kumpul resit jugak. Sng rujuk berapa belanja. Binding is a must. Stapler tak pr0per kan sis SS ?

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...