Friday, 21 August 2015

JJCM - Masjid Jame' Asri Hassanal Bolkiah, Brunei

Salam Jumaat semua! 
7 Dzulkaedah 1436


Meh! Aku kongsikan sebuah masjid yang pernah aku kunjungi sekitar tahun 2013 di Brunei...

Maaf... Hanya visual luaran Masjid saja... Dalaman tak de! 

Masjid Jame' Asri Hassanal Bolkiah, Brunei ini didirikan pada 1988...

Merupakan salah sebuah masjid yang boleh dikategorikan sebagai Masjid Negara dan juga masjid yang terbesar di Brunei...

Terletak kira-kira 2 kilometer dari Bandar Seri Begawan...

Dari kejauhan...

Di sudut ini...

Pandangan dari sudut ini...

Masjid ini mempunyai 29 buah kubah kesemuanya (besar dan kecil)... Dan kubah tersebut diliputi mozek dan puncaknya bersadur emas...

Bahagian tepi masjid...

Ini lah anjung Di raja dan orang kenamaan yang menuju ke Dewan Sembahyang Lelaki... Lengkap dengan escalator... Dan mempunyai 29 anak tangga... Jumlah 29 melambangkan pemerintahan Sultan Brunei yang ke 29 pada ketika pembinaannya...

Tangga karpet biru...

Luas kawasan adalah 20 ekar... Mempunyai 835 buah tempat letak kereta...


- XOXO -

168 comments:

  1. yep, wak pon penah smpi sinik jugak tahun 2010 (wah lamanye kann), masuk dlm solat., tu je yg wak ingat.,
    foto semejid yg chantek., gudjob, kipidap ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2010? Dah lama tu Wakk... Pegi sana buat pe?

      Delete
    2. Sependapat dgn wak. Cantik2 gambat masjid yg SS captured :)

      Delete
  2. komen dulu sebelum baca....hahahahha...mcm xbiasa kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat laa muka tak malu... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. Keh keh keh...mmg xmalu ponnggg

      Delete
    3. Kita pun sama komen dulu hihihi

      Delete
    4. kalau semua komen dulu then siapa yg nak baca dulu :P

      Delete
    5. SS yg akan bc dulu...hahahahaha

      Delete
  3. huihhh.....sy suka kaler karpet dia...cantikkk....warna royal blue kan?? warna kegemaran sy....hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhhh... Bukan ke ske kuning???????????????

      Delete
    2. tak lah...warna kegemaran sy biru dan hijau hehehhe

      Delete
    3. Ok... Kite geng..
      * Abaikan pink... he he he...

      Delete
    4. ishhh.....pink lah cantik...sweet je

      Delete
    5. Hahahaa..saja carik pasal kalau abaikan pink tu SS...kena cubit dgn jari yg manis kang

      Delete
    6. kita nak pergi main jauh-jauh lah :P

      Delete
    7. hahahah....tengok...JM dah merajuk dah...meh sini JM sy pujuk.....nah amik tisu ping nih hehehe

      Delete
    8. tisu pink!!! meh sini masuk frame

      Delete
    9. tisu celup air bandung....hahahahhaha

      Delete
  4. sy lom ada kesempatan nak g Brunei walaupun dok berjiran jer.....sarawak tu sndiri pun sy lom hbis terokai.....hahahaahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya orang dekat yang lambat sampai..huhu

      Delete
    2. Betul tu... Biasanya... Kalu dekat tak hargai! Dah jauh tercari2... Kah Kah Kah...

      Delete
    3. Keh keh keh...org yg jauh mmg suka mencarik..baru lah rindu datang memutik....sasteraaaa koooo....hahahaha

      Delete
    4. ahahaha...x perlu jauh pun x pe..ce diam seribu bahasa sehari dua..x senang duduk jadinya

      Delete
    5. rasa nak bunuh diri kan... :-P

      Delete
    6. Sama la dgn kita tak dpt p lagi brunei hnya tengok gmbr saja

      Delete
    7. rasa nak bunuh diri? adusss...pecah rahsia

      Delete
    8. hahahahha....rahsia sape yg pecah tu JM??

      Delete
    9. Hehehe kes diam seribu bahasa tu macam familiar je :)

      Delete
  5. byknye tempat parking dia kan...835 banyak tuhhh....dpt bygkan besar tpt tu mcm mn....tpt parking dia ada bertingkat ke?? hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang tak berebut parking... Seyes luas! Parking bertingkat tak de.... Mangkok tingkat ada.. keh keh keh...

      Delete
    2. Mangkok tgkat leh letak makanan tu..leh g umah kak noor...byk jenis makanan leh bubuh dlm tuhh....hahaahhaah

      Delete
    3. Mangkuk boleh letak mknan hihihi

      Delete
  6. tak pernah sampai brunei, gambar ini membantu saya mengenali brunei

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh baca entry pasal Brunei kat link sebelah... He He He..

      Delete
    2. SS, dr dulu lagi nak tanya...ke dah tanya,...nape entri dolu2 tak leh komen?

      Delete
  7. Replies
    1. Macih... Muahhhh.. He He He...

      Delete
    2. mmg lah cantik Sal..cer tgk sape yg snap pic tu..pastu guna kamera mahal...

      Delete
    3. Ada jari yg mahal utk snap gbr dn camera yg mahal...mmg jdik laa gbr yg cntek heheheh

      Delete
    4. ahahaha..kalau jari menjadi penyebab gambar cantik..dah lama gambar dari ketikan jari manis meletop tapi......:P

      Delete
    5. tp kalau jari manis yg hebat mmg meletop2 gbr yg nye....hahahahah

      Delete
    6. dek kerana meletop dh x de rupa gambar..berkecai hahaha

      Delete
    7. hahahahha...berkecai sbb leutpan tu kuat sgt kot kan JM

      Delete
  8. baca my borneo trip...

    hihihi

    ReplyDelete
  9. kiteorang kna marah kaw kaw punya sbb ambik gambar kat fountain masjid.

    kna paksa delete gambar jam jam tu juga...
    ayyakkk...

    kt fountain luar pun x boleh ke...

    adeiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh ambil gambar ke? Ada letak notis ke tak boleh ambil gambar?

      Delete
  10. cantiknya masjid tu..besar ..:-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. agak-agak berapa ramai jemaah boleh masuk..kalau di katanya 29 tingkat!...faham2 je lah yek

      Delete
  11. pssst ss...masa datang brunei ada jumpa kak nooriahnaim tak...:-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS kenal Kak Noor tahun ni... SS pegi masjid ni tahun 2013... So... Tak jumpa! He He He..

      Delete
    2. Baru nk tya soklan tu kak yan dh tya dulu...kak yan mmg leh bca soklan dlm kepala sy laa...hahaha

      Delete
  12. nice pic U.. buat org tertarik nak berkunjung.. ;-)

    ReplyDelete
  13. ni first entry JJCM kan.. well done..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaksss... Harap2.. Ada yang kedua ketiga seterusnya... He He He...

      Delete
    2. Kat IG dah share a few masjid kan :)

      Delete
  14. Brunei ni memang kaya kan.. masjid dia salut emas.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Brunei memang banyak masjid... Semua besar2... Kagum!

      Delete
  15. Replies
    1. SS publish apa yang ada dalam simpanan yang tak seberapa ni dulu ye Kak... He He He...

      Delete
  16. Replies
    1. Saya excited dgn JJCM SS ni...suka tengok senibina masjid :)

      Delete
  17. cantik masjidnya.. besar dan mewah gitu..

    ReplyDelete
  18. harap satu masa nanti dapat jejak bumi Brunei..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dtg brunei jangan lupa singgah umah akak tau Eyda dan SS mana tau nak dtg lagi kan

      Delete
    2. insyallah Kak Noor... Mana tahu kot
      boleh rasa macaron... he he he

      Delete
    3. Kak noor sy xnak offer ker? Huk huk huk

      Delete
    4. Macaron je, SS? Banyak lagi kena rengek kat Kak Noor,..karipap pusing, nasi kerabu,..

      Delete
  19. Replies
    1. Jumpe sultan brunei tak ss?

      Delete
    2. kalu ada SS x balik malaysia... he he he...

      Delete
  20. wah kak SS pergi Brunei pulak,cantik masjid di Brunei :-)

    ReplyDelete
  21. sempat lagi SS kira tempat parking kereta tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semut pon SS kire... keh keh keh... Akak ni buat lawak pulak...

      Delete
  22. tak dinafikan cantik dan gah senibina masjid ini

    ReplyDelete
  23. sayangnya SS dtg awal sangat belum kenal kaknoor, kalau tak boleh singgah pondok kaknoor ya SS, masjid ni tempat kaknoor selalu singgah solat bila ke Bandar Seri Begawan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu laa kan kak noorr... kalu tak boleh jugak mintak kak noor masak nasi kerabu... he he he...

      Delete
    2. Haipppp... kita pun g brunei sblm kenal kak noor...kalau x blh mkn churros

      Delete
    3. kak Noor ..kalau JM ke Brunei..cari kak Noor jelah..nk tdo kat umah...pastu kita pegi solat kat masjid ni

      Delete
    4. nak ikut? joomm aaahh kita serang umah kak Noor

      Delete
    5. JM...ok..dh ready nihhh....hahahha

      Delete
  24. Replies
    1. Memang cantek mummy... Cantik macam mummy.... he he he..

      Delete
    2. Hahahahaha .. Kat Melaka pun banyak masjid yg cantik2 tau.. Ada Masjid Tengkera, Masjid Kampung Hulu .... Masjid yang cantik dan penuh sejarah yang bole diexplore seni binanya.. Hehehehe 😊

      Delete
    3. Parameswara bina masjid tak Mummy? He He He...

      Delete
    4. Parameswara tak wat masjid.. Dia buat jalan je.. Jalan Parameswara.. Eeeee... :p

      Delete
  25. bestnya blog travel!..my dream

    Jemputlah ke blog saya Mom's thoughts have power

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mom's thoughts have power? Wowww....

      Delete
    2. Sy salah baca...igtkan powder..rupanya power....maaf sgt2 yer...betul2 salah baca....hihihiih

      Delete
    3. nak pinjam cermin mata SS x kari? keh keh keh

      Delete
  26. Cantik masjid tu.
    Dengan senibina yang cantik....nampak mewah menyerlah. Sayangnya saya belum smpai ke sana lagi.. :(
    First time baca blog ni....Salam Kenal ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal Fidah... Insyallah ada rezeki boleh sampai ye..

      Delete
  27. Salam kenal. Terjumpa blog ne jadi wajib baca. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak wajib baca... Sunat aje... keh keh keh... Salam kenal...

      Delete
  28. Assalamulaikum selamat pagi SS... komen dulu tinggal jejak kasih hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam ekin! boleh je jejak kasih di sini... he he he...

      Delete
    2. Jejak kasih kembali hahahaha lama menyepikan diri huhuhuhu

      Delete
  29. Cantiknya masjid brunei ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang yg mencipta masjid ini... tentu bersih juga hatinya...

      Delete
    2. Maybe tu SS... jiwa seni hasil masjid yg cantik

      Delete
  30. Karpet biru tu SS tak naik ke warna febret tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok kemewahan masjid ni rasa gerun plak...

      Delete
    2. Oooo tu la nampak mewah sangat kan

      Delete
  31. Replies
    1. most masjid di brunei memang cantik dan mewah... tapi SS cuma sempat lalu di dua masjid aje...

      Delete
    2. Ooo.. tu la brunei sangat kaya kan

      Delete
  32. Replies
    1. Mula laa nak merepek tuh... keh keh keh...

      Delete
    2. Kihkihkih nak jugak 'salam kenal' si Ana nih

      Delete
  33. kagum la. siap ada escalator tu. kubah pulak emas. kalau malaysia ni hurmm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu kat malaysia... dah sah2 lahh emas tu kat pajak gadai...

      Delete
  34. dari blkg masjid tu ko boleh jalan kaki sampai kg air. best jugak jenjalan kat situ. aritu aku sensorg takut lah nak masuk dalam2 kg air tu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. masjid yang ni ke? bukan masjid yang lagi besau tu?

      Delete
  35. Cantiknya masjid ni :) WOW :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak, terkoyak pulak tudung ni...hahahah..kembang bila SS komain Cik Mimie cntik..hahaha.. :)

      Delete
  36. gambar yang SS snap ni pun cantik2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Main amik je nih.. Keh Keh Keh...

      Delete
    2. Main amik pun cntik..kalau Cik Mimie sah2 senget sna senget sni..xpenah center..hahaha

      Delete
  37. negara kaya , masjid juga harus indah ... kubah emas , dalam masjid ada salut emas juga ke ... klu buat zaman sekarang , rasanya lagi mewah kot . mungkin ada batu permata sekali ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tu Brunei buat hukum
      hudud... letak permata dalam
      masjid pon x berani org curik...

      Delete
  38. Sultan Brunei kaya...mesti rakyat Brunei juga kaya kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM...leh laa carik calon kt sana...hahahah

      Delete
    2. edarkan resume cepat2 tu JM....sementara nilai RM turun ni...adehhh...hahahahha

      Delete
    3. SS doakan Jay Emm jumpa jodoh... Hopes org tu leh jaga Jay Emm bebaik... :-)

      Delete
  39. Cantiknyaaa. Tak pernah sampai lagi Brunei :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nti suruh buah ati bawak.. ha ha ha...

      Delete
  40. JJCM dulu kat sini...lepas tu baru singgah kelain pulak...

    ReplyDelete
  41. Dari Holland ke Ganu ke Brunei..mak peninggggg..banyak beno destinasinya..lawa shoot masjid ni (bkn photographer terrer)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak panadol x Makkk Gojes? keh keh keh...

      Delete
    2. Kihkih..nak nak..panadol sekali dgn kasih syg

      Delete
  42. pernah solat di sini masa transit one night di BSB masa buat umrah dulu (sbb naik Royal Brunei)...dapat souvenirs buku yassin sempena birthday Sultan Brunei..kenangan2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow... Best tu dpt gift Sultan Brunei..

      Delete
  43. tengok dari angle gambar sure segala teeeeeeeeerrrr ada time snap gambar ni kan kan :)
    akak! berpeluang tak singgah solat kat masjid nie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak paham... Teeeeeerrrr apa? Tak masuk pon masjid ni... Nak masuk cemana kalu 'melintas' pon berdosa...

      Delete
  44. kalo ada chance migrate ke Brunei.. CT konpem akan pegi..
    please.. ada orang Brunei nk masuk minang dak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikkk dah tukar haluan dah? Kata CT target abam Korea ;)

      Delete
    2. Berkenan tengok tangga karpet biru tu :)

      Delete
  45. besar masjid dia....
    la ni masjid tu dh 27 thun dh...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...