Tuesday, 4 August 2015

Kembara Bandung, Indonesia - Kawah Putih

Sebenarnya... Mood aku nak update kisah di Bandung ni dah semakin merundum gandum... He He He... Dah macam tak ada excitement!!! Al-maklum... Bandung bukan lah satu destinasi yang rare pada aku! Tapi... Tapi... Tapi... Bila aku check aku punya keyword dan page view untuk entry Bandung yang lepas agak mencanak naik... Ini menunjukkan... Ramainya orang yang sedang riki nak ke Bandung nih... Apa yang orang cari ehhh???? Mee Bandung? Sirap Bandung? Ke nak mengandung? Ha Ha Ha.... Well... Kalu aku sendiri nak ke mana2 destinasi pon... Especially Bandung atau most places kat Indonesia ni... Aku bukan aje search panduan 'cara nak sampai'... Tapi... Aku search yang ada 'kisah suka duka perjalanan' sebagai pedoman aku... Jadi... Atas inisiatif ini... Aku akan cuba untuk berkongsi sedetails yang aku mampu dari kaca mata aku... Supaya pengalaman aku yang mungkin tak seberapa ini menjadi pedoman kepada orang lain pulak... Ok? Dah bersedia nak baca sambungan cerita merapu aku? Teruskan... Zaasssssssszzzzzzz!!!!! Ha Ha Ha...


Entry sebelum boleh petik kat SINI...


*** Hari  ni 10 May 2015 ***

Aku bangun awal...

Bersiap apa yang patut...

Di sebabkan hotel tak sediakan hairdryer...

Aku terpaksa basuh rambut malam sebelum tido.... 

Takut pagi ni aku bangun tak sempat nak keringkan rambut...

Kang tak memasal rambut aku jadi pesen ular tedung Kak Mah! Ko mampu? He He He...

Disebabkan hotel tak sediakan shower cap...

Maka nak elak rambut dari terkena percikan air... Aku gumpal pakai towel...

Senonoh tak perangai? He He He...

Kemudian iron rambut kasi kemas tampan anggun kacak jelita lagi jambu...
* Sape ada instagram aku boleh tengok rupa aku bertowel yang seksi the vogehhhhh tu... Ha Ha Ha...

Jam 07:30 pagi...

Aku turun untuk breakfast kat hotel...

So... Tak payah susah2 nak cari breakfast kat luar...

Menu breakfast sepanjang aku stay di Pop Hotel hampir sama aje setiap hari...

Nasi goreng mesti ada!!!!

Hari ni Nasi goreng... Esok Nasi goreng... Lusa Nasi Goreng...
* Ntah ntah sampai kiamat merepeat Nasi Goreng... Keh Keh Keh...

Namun.... Rezeki dah depan mata...

Maka... Dengan penuh istiqamah... Khusyuk dan Tawaduqnya aku mencekik Nasi Goreng!

Kalu Amelina Dangdut tengok ni... Mesti dia bangga... Sebab... Lagu dia 'Asyik' ada kat cawan... He He He...

Lepas breakfast...

Aku dan HH menunggulah Supir yang kami dah appoint untuk dua hari...

Which is hari ni dan juga esok....

Harga Supir?

Nanti aku masukkan dalam pembentangan budget...

Siapa Supir kami???

Boleh tak aku tak nak share???

Sebab...

Aku tak nak recommend Company H... Bukan nama sebenar yang aku appoint ni!

Kenapa?

Aku tak nak judge... U'ouls yang judge sendiri berdasarkan entry aku nanti.... Ok?

Supir kami F... Dia berkerja dengan Company H... Masih muda ganteng... Orangnya nampak serius tapi agak peramah...

Supir janji datang jam 08:00 pagi... Tapi terlewat! U'ouls rasa?

Supir drive kereta Avanza...

Kali ni aku ajak HH duduk belakang like a boss! Ha Ha Ha...

Di sebabkan Bandung ni bandar...

Jadi instinct aku rasa... Tak ada apa yang meragukan aku....

Masa dalam kereta...

HH tanya F "Jalannya macet ya?"

F jawap "Tak macet"...

Reaksi aku?

Aku terpingga2...

Dalam hati bertanya... Kalu tak jem then???? Apakahhhhhhhhh punca kaw datang lambat? Kaw berak batu ke kat umah?
* Tak ada jawapan... Masih diselubungi misteri.. He He He...

Kami mulakan sesi kenal2... Meramas mesra dengan si F ni... He He He...

F tanya "Ngapa yaa Kakak mahu ke Kawah Putih? Biasanya orang akan pilih salah satu aja... Kalu sudah pilih ka Tangkuban Parahu... Orang tidak pilih ke Kawah Putih lagi... Lebih baik ka tempat lain aja"...

Dalam hati nak je jawap... Suka aku laaa kan.. Duit aku! Apa kaw pedulik! Kah Kah Kah...

Well... Aku masih jenis manusia yang ada bahasa...

Sesapa yang pernah dengar suara dan berbual dengan aku secara berdepan... Akan tahu aku ni cemana orangnya...

Jadi aku jawap laa "Mahu lihat2... Orang kata cantik... Jadi saya mahu ke dua2 tempat!"... He He He...

Si F ni rajin borak dengan HH...

Mereka berdua berborak dalam Bahasa Indonesia...

Si F tak percaya dan dalam masa yang sama menyangka si HH ni dah berpuluh kali ke Bandung...

Pada hal... Inilah kali pertama kami jejak Bandung...

F kata Bahasa Indonesia HH dah tahap tinggi... Keh Keh Keh....

Sebenarnya.. Aku sendiri pon kagum dengan nada lengok... Harkat dan idram... HH berbahasa Indonesia ni...

Kadang aku rasa aku bukan berjalan dengan HH...

Tapi...

Aku terasa berjalan dengan Pembantu Rumah! Kah Kah Kah... Sambung lagi gelak... Kah Kah Kah...
* Matikkkk laaaaa Mbak Jambu kena maki atas statement terlampau ini... Jeling HH... He He He...

Destinasi kami hari ini adalah ke Kawah Putih!

Jarak antara Pop Hotel menuju ke Kawah Putih adalah lebih kurang 50 Kilometer...
* Gigih ukur pakai Google Map!

Sepanjang jalan...

Aku nikmati view kiri dan kanan... Ke kiri lah ahaiiii.. Ke kanan lahhh ahaiiii... Ehhhh... Itu lagu... He He He...

Tiba di suatu kawasan...

Jalan agak sempit dan slow2 siput Neelofa.... He He He...

Seorang OKU menghampiri kami... Gigih dalam panas meniup harmonika.... Lalu tingkap kereta aku turunkan... Sumbangan ku hulur ikut kemampuan... Bukan kerana aku ada rezeki lebih... Tapi... Kerana menyedari bahawa aku juga manusia yang pernah tak punya apa2 dan bukan sesiapa! Tiada beza aku dan mereka!


Penjaja jalanan...

Andung atau kereta kuda masih digunakan sebagai salah satu medium pengangkutan di Bandung ini...


*** Kawah Putih ***

Sesungguhnya...

Perjalanan hampir 3 jam ke Kawah Putih ini sangat membosankan! 

Kurang view2 yang menarik...

Tiada Wow X-Factor yang boleh menambat hati aku...

Hanya view2 biasa aje...

Sesampai aje aku kat Kawah Putih Entrance Gate...

Kami kena bayar Ticket Entrance sebanyak IDR 50,000.00 seorang...

Inilah kereta Avanza yang aku naik... Kena bayar Parking sebanyak IDR 5,000.00...

Untuk naik ke Kawah Putih... Kami tak naik Avanza ok...

Sebab jalan nak naik ke Kawah Putih tu boleh tahan azab...

So... Lebih baik naik Van ini ek... Harga tambang adalah sebanyak IDR 15,000.00 seorang...

Usah risau gundah gulana...

Van untuk naik ke Kawah Putih memang banyak bertali arus...

Beginilah perjalanan ke Kawah Putih... Jalannya sempit! Tidak rata... Membukit... Selekoh yang tajam!

Perjalanan hanya mengambil masa lebih kurang 10 minit saje... Ye memang tak lama... Tapi boleh tahan jugak mengetarkan usus besar dan usus kecil... Serta membuatkan dua bijik ovari kaw terlambung2 di jalan yang tak rata! Mbak Jambu rasa senak! Ha Ha Ha...

Beginilah rupa manusia2 yang ghairah menyelfie di depan sign Kawah Putih...

Ikut je laa signboard kayu ini... Menuju ke Kawah Putih...

Cuaca di Kawah Putih ini agak dingin... Redup... Tidak panas... Sekali sekala angin bertiup memang menyejukkan...

Silalah patuhi segala arahan.... Dilarang 'Corat-Coret' katanya... Ha Ha Ha...

Tangga u'ouls! Tanggaaaaaaa! Tangaaaaaaaaaaaaa!!! I super duper hate tanggaaaaaaaaaa!

Penjaja menjual Sulfur atau Belerang... Boleh mencantikkan kulit katanya... He He He... Tak pe lah... Mbak Jambu tak perlukan kulit yang cantik... Janji hati kena tampan anggun lagi jambu.. Ha Ha Ha... Ye ke? Keh Keh Keh...

Mbak Jambu dan Mbak HH dah sampai sini... He He He...


Sesampainya aku kat sini...

Keadaan masih tenang...

Aku boleh melihat pemandangan Kawah Putih dengan jelas...

Tiada bau busuk kawah yang menyakitkan hidung...

Tiada asap sulfur yang menyakitkan mata...

Everything tenang aje...

Tapi orang berebut2 nak amik gambar...

Seperti biasa... Setiap kali aku nak amik gambar...

Mesti ada aje yang menyebuk!

Aku rengsa!

So... Aku pegi ke ceruk skit... Cari port photography untuk Top 7 Awesome People...

Nak bawak semua orang travel bersama memang Mbak Jambu tak mampu...

Tapi cukuplah bawa nama mereka melalui sticky notes untuk diabadikan... Boleh kan? Tak salah kan? Ada sesapa tak suka??? He He He...

Selebihnya... Sebagai penghargaan kepada pengkomen tegar di Pondok Buruks ku ini.. Boleh tengok kat SINI...

Pemandangan sekitar...

Nampak? Nampak? Jambu kan budak nih? Kah Kah Kah.... Aku lost berat 5 KG waktu ini... Tapi masih belum mampu menyarung t-shirt Running Man... He He He...

Mbak Jambu menikmati suasana Kawah Putih... He He He...

Tidak lama kemudian.... Kawah Putih dah start nak keluarkan asap... Percayalah... Busuk nak termampos! Mata pon dah start pedih... Tapi cuaca makin sejuk dingin... Tolonglah prepare mask!

Drama Queen in the making... Untuk amik selfie menayang muka jambu ni... He He He... Aku terpaksa tahan bau sulfur yang kuat menusuk hidung dari kawah belakang tu... Automatik tekak akan sakit.... Mata pon dah macam kena tenyeh dengan bawang! Pedih giler ok! Tapi aku tetap senyum macam tak ada apa berlaku... Nampakkkkk? Nampakkkkk? Ha Ha Ha...

Dah tahap ni... Aku surrender... Kawah tengah masak mendidih! Tak mampu lagi nak amik gambar... Aku snap pakai GoPro aje... Larikkkkk!

Sepanjang berada di Kawah Putih ini... 

Kita akan dengar audio peringatan yang mengingatkan kita untuk tidak berada terlalu lama di sini... 

Memang bahaya ok kalu asap sulfur tu dihidu terlalu banyak... 

Boleh sesak nafas dan sakit jantung...

Berapa kali aku asik batuk2 aje...

Hampir nak asthma...

Tekak pon dah rasa tak selesa...

Kena banyak minum air....

Sebelum berambos dari tempat ni... 

Sempat snap gambar sekupang... Keh Keh Keh... Sekali sekala... Memang terasa berada di dunia yang lain... Sekali pandang... Aku rasa orang2 kat belakang aku tu dah macam orang Bunian.. Yang panjat2 tak serupa orang tu dah macam makhluk jadian... Ha Ha Ha..

Kami turun balik ke bawah...

Tunggu van kat terminal...

Waktu turun aku dan HH duduk depan sebelah driver biar pon sempit... Over tak? Ha Ha Ha...

Tidak sekali aku lepaskan moment duduk di sebelah pemandu... Cara pemanduan brother ni memang kalah Michael Schumacher! Berdesup!

Kat bawah ni ada macam2 jualan souvenir...

Pilih laa ikut budget yang u'ouls ada...

T-shirt 'I Love Kawah Putih'... Anyone Love me? He He He...

Baju sejuk pon ada jual kat sini...

Jom masuk kat Kawah Putih Souvenir ni...

Dah puas meronda sekitar...

Kami pon decide untuk beredar dari Kawah Putih ni...

Ke mana kita?



BERSAMBUNG....


Record : Blog Schedule Auto Publish
Date : 04/08/2015
Time : 10:50 AM

224 comments:

  1. Replies
    1. Bukan macam bau minyak wangi.. ha ha ha...

      Delete
    2. yg pasti bau busuk kak yan.. haha..

      Delete
    3. Bau busuk Kak Yan???? Abis laa Suida carik pasal dengan Kak Yan! Ha Ha Ha...

      Delete
    4. kalau kak yan nak tahu bau sulfur mcm mana...ce gi beli sikit... balik bakar

      Delete
    5. yang pasti bau nya x seperti bau JM or Kak Yan bak kata Suida tu

      Delete
    6. bau busuk cam telur tembelang...

      Delete
    7. bru nk ckp mcm bau telur tembelang kak nasa nk kabor dah heheheh

      Delete
    8. sama tak bau cam telur yg dah buruk or rosak tu

      Delete
    9. Macam-macam yang digambarkan sebagai bau busuk sulfur tu ek..hihihi

      Delete
    10. Tutup idung je Ros.... Jangan gambarkan... Kah Kah KAh...

      Delete
    11. Suida..rasanya ketiak kak yan ni dah lama tak kepit kepala orang...huhu..jaga !!!

      Delete
    12. Abis laa Suida! Amekkk kawww bauuu! ha ha ha...

      Delete
    13. ahahaha...boleh tahan gak kak Yan ni

      Delete
  2. Kata orang makanan di indonesia kena berhati2...muka semua sama .agama lain2..ada daging bab dan daging anjing...entahlah..orang kata..bukan kak yan yang kata..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most tempat makan SS pegi adalah halal... Insyallah...

      Delete
    2. Bandung ok lagi makan...tempat lain ler kena hati2.

      Delete
    3. makan di Lombok pun best...ada ayam taliwang kak Nasa

      Delete
    4. Cer tepek skit rupa ayam taliwang tu cemana... Iskkkkssssss! Bila nak share citer nih Jay Emm????? Kanda SS dah lama tunggu...

      Delete
    5. ntah bila nak share cerita..

      Delete
    6. kanda oo kanda...kalau JM stop tulis blog okey tak? malas tul ni...byk lagi blog kawan2 yg x sempat balas kunjungan

      Delete
    7. Kanda tak izinkan!!! Try luang waktu skit... Sehari sebaris ayat pon x pe dari x de langsung...

      Delete
    8. sy sokong SS...JM..sehari 1 perkataan pun xpe..nti kami teka sendiri....leh x cenggitu??? hehehe

      Delete
    9. Sakit perut pepagi ni baca komen Kari... Matikkkk laaa kite Kariiiii oooooiiii kalu Jay Emm sedia byk tempat kosong suruh kite teka... Kah Kah Kah...

      Delete
  3. Citer Bandung sudah uppp! Saya ingat kawah tu berasap & berbau busuk all the time. Rupa-rupanya ada masa dan ketika gak ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup! Ada waktunya.... Not all the time... Kadang rasa nyaman je...

      Delete
    2. haah...sy pun igt mcm tuh...rupanya ikut masa ehhh....

      Delete
    3. Oh kalau macam tu nak kena tahu juga bila waktu yang nyaman tu kan... Baru syok...

      Delete
    4. Waktu nyaman tu tak tahu bile.. Try tido sana... Ha Ha Ha...

      Delete
  4. Kedai souvenir Kawah Putih dalam gambar bawah sekali tu kukuh ke SS? Mana tahu kalau saya masuk berlaga montot, terus rebah dinding2 nya ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ada orang nak masuk pon Cikgu... All yours...

      Delete
    2. nape xde org nk masuk???mahal ehh???

      Delete
  5. Jarang baca orang gi ke kawah putih..biasanya ke Tangkuban Perahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempatnya jauh Cik Sal... Perjalanannya pon membosankan....

      Delete
    2. Tapi alang-alang dah ke sana, teruskan je kan..,

      Delete
    3. sy pun baru tau ada tmpt nama kawah putih ni...selalu tau gulai kawah jer...adehhh.....rosakkkkkk kah kah kah

      Delete
    4. haha..gulai kawah sedap! tapi tak sesedap kari

      Delete
  6. kalau beli sulfur tu boleh ke bawak balik naik flight? kang kena rampas sia-sia je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sulfur ni bahan bakar... Rasanya memang tak lepas!

      Delete
    2. pakai kat hotel je lah.. pastu sedekah kat org sana...hahahaha...

      Delete
    3. Ada beza ke sulfur kat kawah tu dengan yg biasa kita beli kat malaysia? Sorry, soalan saya lebih kurang macam Dak Sal. Anggap SS pakar kimia eheheh

      Delete
  7. tapi kat Malaysia pun ada jual belerang kan? hahaha..macam lah SS ni pakar kimia yang aku nak tanya macam-macam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Malaysia pon ada.... Orang bawak pegi camping... Dan buat meriam buluh utk hari raya... ha ha ha...

      Delete
    2. masa raya ni laku sangat belerang ni

      Delete
    3. Saya belerang buat tabur keliling rumah...rumah kampung,...nak elak yang panjang yang bisa drpd masuk. :)

      Delete
    4. kt mana nk beli belerang kt mesia ekk??? kt kedai hardware ehhh....soklan mcm !@#$% kah kah kah

      Delete
  8. siyes view tu cantik, SS! macam alam bunian.yang macam-macam aksi tu dah macam siluman. Tanya HH kalau tak tau siluman tu apa

    ReplyDelete
  9. SS ...

    Bila nak sambung trip Europe?

    Hahahhahaaa

    Seronok baca !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabar En Li... Sabar... Ha Ha Ha... Trip Europe tu kampungan giler laaa En Li... Segannnn nak kongsi!!!!

      Delete
    2. Alaaaa jangan la segan SS... Share dengan kami yang tak pernah ke sana tu ;)

      Delete
  10. aritu kat bandung supir nina pun tak on time.. lambat... tak macam PU (bukan pencetus ummah).. hahahah

    ReplyDelete
  11. macam dlm alam bunian.. asap busuk.. klu keluar asap wangi, sah tmpat feveret bunian.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer u asapkan umah u malam ni.. Kah Kah Kah...

      Delete
  12. tak pernah ku tahu tempat2 camni wujud dekat asia ni.. (sian kan)..hahaha...
    ntah2 U sakit2 ni sebab sedut menda alah tu banyak apa masa kay sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. I admit laaa... Lepas balik sana i start sesak data.... memang asap tebal.. adeiiii...

      Delete
    2. hah tu la.. careful lepas ni k.. kata nak keliling dunia, kena sihat2 selalu.. ;)

      Delete
  13. U pun dah mula bosan nak update cerita travel U, jgn lah.. I ni nak tahu jgk apa menarik sangat kat sana nuu.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang mood tak mariiii... Ha Ha Ha... Tolong taipkan!!!

      Delete
  14. Everyone definely will love you la SS...hehe nasi goreng kunyit kot tuh? kalo kat kg Mak ni dipanggil nasi goreng bodo..walau nama gitu tapi sodap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasi Goreng bodo ehh Makkk? Ha Ha Ha... Kalu SS panggil Nasi Goreng Pekak! Kah Kah Kah...

      Delete
  15. baru publish 2 jam....dah berpuluh komen masuk...JM baca tajuk je dulu mlm kang sambung BOM!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak yah baca! Cerita merapu! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. yg merapu tu nk baca..kalau skema cam blog si Jay Emm tu mengantuk!

      Delete
    3. Mengantuk disorongkan batal... Ditarikkan selimut... Ada orang dodoikan... Fuhhhhh! Nyaman... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. Ramai yang menanti entry travel ;)

      Delete
  16. jap jap..ternampak 'pusat' kawah...ahahaha...ingat kan manusia je ada 'pust' ngeh ngeh ngeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pusat Kawah mana pulak nih??? Iskkss... Cerr zoom... Which one? Tak paham nih... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. ke i salah baca..bukan ke ada papan tanda ngan arrow sekali.."PUSAT KAWAH"

      Delete
    3. Laaa papan tandaaaa... Adeiiii... I hilang fokus laa ari ni... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. hahahha....punya la beriya fokus gmbr tu nk tgk pusat kawah..sekali papan tanda daaaaa.....adehhh...kah kah kah

      Delete
    5. SS sampai zoom berkali2 kat baju sendiri... Aku tertayang pusat busuk ke???? Kah Kah Kah.... Lawakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

      Delete
    6. tu laaa....beriya tgk gmbr tu semua..semata2 nk carik pusat...telek jugak kot2 ternampak pusat SS....opsss.....nasib baik bukan.....kah kah kah

      Delete
  17. terer HH ckp Indonesia...selalu layan sinetron nii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HH kata kampung dia kat Belanda... Ha Ha Ha...

      Delete
  18. syok juga yer indonesia ni ... banyak tempat menarik :)

    ReplyDelete
  19. bau busuk nak termampos tu macamana? ... lagi busuk dari kilang sawit? atau lagi busuk dari bau getah skrap? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Busuk aje ok lg... Tapi... Busuk ni datang dengan racun... Hu Hu Hu...

      Delete
    2. macam dahsyat baunya ... bila ada perkataan racun :)

      Delete
  20. Sepanjang akak kat sini mask setiasa melekap, macam sesak nafas cium bau tu...dinasihatkan kt bawah tu dalam 15 minit kan....tapi sejam lebih duk bawah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa SS sampai ok lg.. Nyaman aje... Asap2 tu semua jauh2 aje kat seberang bukit... Tapi... Sekali kawah tu masakkkk! Haaaa kawwwww! Rasa nak bertempiaran lari... Ha Ha Ha....

      Delete
  21. cantiknya view dekat kawah putih tu...memang betul2 macam berada di alam bunian..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indah nian istana buniann... Ehhh... Ternyanyi pulakk.. Ha Ha Ha..

      Delete
  22. Tangga oh tangga...menapak tinggi pulak tu..hahaha..kalau Cik Mimie memang semput la..metabolisme kurang dlm badan ni...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita, Cik Mimie. Kalau akak mahu berpiknik berkawah kat tepi tangga tu je :)

      Delete
    2. Nak join sekaki boleh? Ha Ha Ha...

      Delete
    3. Takpe Kak Farrah..Cik Mimie ada untuk teman akak berpiknik...heheh :)

      Delete
    4. SS jangan kata sekaki...sebadan pun boleh nak join..kan kak farrah kan? :)

      Delete
    5. Kak ekin pun xleh join gak

      Delete
    6. Kak Ekin join berpiknik tepi tangga ye :)

      Delete
  23. SS, mana busuk? Kat sini ke,..kat kawah sikidang & telaga warna. Yang itu SS pergi jogja kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama aje busuknya... Tapi SS rasa kat sini paling teruk sebab memang ketara betul bau racun! Kalu kat Jogja tu... Boleh handle lagi..

      Delete
  24. Canteklah baju I <3 Kawah Putih tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahaiiii... SS dah balik laa Cikgu... Kalu ada rezeki lain nanti SS belikan Cikgu ehhh...

      Delete
  25. Berapa total loss dekat sourvenir tu? amboi baju korea di pakai, tak marah ke orang bandung nanti? sirap bandung minum di tengahari memang enak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Ragu2 jugak nak pakai tshirt koya tu takut kang kena baling dengan batu... SS tak beli pon souvenir kat situ... Mahal laa... Baik beli kat Pasar Baru...

      Delete
  26. "Sekali sekala angin bertiup memang menyejukkan" <------- macam ayat novel...pergghh....perghhhh....kagummm hahhahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Noor Karangkraf mana? Cik Sal The Star mana??? Manaa???? Ha Ha Ha...

      Delete
    2. yg tinggal SS novelis kah kah kah

      Delete
  27. kdg kesian tgk yg penjaja jalanan ni kan...sekurang2nya diorg masih berusaha nak dapatkan rezeki....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulaa...teringat kisah dulu menjaja makanan untuk bekal sekolah huhuhuuh

      Delete
  28. nasi goreng. keropok. sama la kitaaaaaaaa. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila makan dengan keropok tu... Rasa semua blend together kan.... Ha Ha Ha....

      Delete
  29. okey...time JM lak datang serang....r u ready SS hiksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abis laaa kena serang.... Sedia perisai je nih.... He He He...

      Delete
  30. cerita detail mcm ni yang JM suka baca so...bila pageview meningkat sila jgn malas-malas hokey

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamboiihhh! U hutang reader lagi banyak wahai Cik Jari Manishhhh... I punya entry takat mee bandung je....

      Delete
    2. glurrp!!! lain mcm je nada ni

      Delete
    3. ha ha ha... adeiii laaa... maksud i... u lagi malas dari i... ha ha ha... u hutang entry dengan reader kisah rinjani thailand koya... bila mahu kali langsai wahai sayang??? i order rinjani masak kari... bila mahu masak? malas2 i pun... i hutang kisah mee bandung je... ha ha ha...

      Delete
    4. makin malas sekarang ni...kalau tutup terus blog tu ok tak eh

      Delete
    5. Tiap kali u rasa nak tutup blog... U jenguk balik pemberian feminat2 u... Sampai tak hati tu?

      Delete
  31. pesal gumpal ngan towel..klau JM...ikat je ngan plastik habis cite...tapi pastikan bukan plastik kari

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana nak cari plastik? Shower cap taraakkk..

      Delete
    2. plastik beli barang di pasar baru

      Delete
    3. keh keh keh....ada bwk plastik kari ke masa travel JM??

      Delete
  32. SS mkn nasi goreng? bukan ke dah lama x mkn nasi...hari2 nasi goreng okey lagi at least nasi goreng kampung, esok nasi goreng belacan, hari berikutnya nasi goreng cina...sedap pe hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. I makan nasi time travel je... Jarang makan nasi... Bukan tak makan langsung... Tapi kalu u suap i makan laa.. Ha Ha Ha...

      Delete
  33. alaaa cakap lah siapa Company H tu..kalau ter'booking' nanti camne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Company tu femes... Kalu sebut je semua org tahu.. Haaaaa... Cer teka...

      Delete
    2. Alaaa cer berterus terang je SS ;)

      Delete
  34. terlewat? jam berapa sampai? 9 pagi? kalau JM dah lama sembur supir tu...ish!!!

    ReplyDelete
  35. mmg lah tak de jawapan kalau tanya dalam hati ahahahah

    ReplyDelete
  36. "Sesapa yang pernah dengar suara dan berbual dengan aku secara berdepan... Akan tahu aku ni cemana orangnya"

    kiranya kat luar x sama ngan dalam blog lah eh...Luna...oo Luna...mana kau...ada soalan ni hihhi

    ReplyDelete
  37. hari tu g Lombok ngan Zilla pun..pak supir tu layan je cakap Zilla sbb Zilla pun pandai loghat Indonesia tu..so JM yg x berapa pandai ni mmg pak supir tu kurang layan cakap..pada masa yg sama ada certain perkataan yg x faham..mmg tabik spring lah HH..bahasa Indonesia pandai, Hangul pun lancar inikan pula Bahasa Inggeris....kacang lah

    ReplyDelete
  38. sikap SS suka bersedekah patut di contohi...baru murah rezeki..skemanya komen JM

    ReplyDelete
  39. byk kos juga nk ke kawah putih ni...parking, entrance fee dan naik van semua sendiri tanggung?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entrance, parking, naik van... Tanggung sendiri...

      Delete
    2. pastu hidu bau yg urmm ya ampun busuk.. sampai sesak2 dada.. adeyy.. sakit2 semua.. hurmmm

      Delete
    3. view sgt ohsem bau tu yg tak tahan

      Delete
  40. 10 mei.. Sehari selepas birthday Ros.. Motif nak bagitahu????? Hihihi... Saje hee....

    ReplyDelete
  41. Cantik view nya bila dah nak mula mendidih tu ye. Putih je.... Tapi bab bau yg busuk dan asap tu yg tak tahan... Takut sesak nafas pula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila dah panas... Dia mendidih! Keh Keh Keh....

      Delete
  42. Amboiii gigih dua -dua nak duduk sebelah driver... Hihi

    ReplyDelete
  43. Kat kawah putih tu dia ada sediakan mask ke? haritu prgi bandung tak gi kawah putih. gi tangkuban perahu.

    ReplyDelete
  44. kawah saat...kawah jam x de hihihhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kawah Minit ada kot... Buat kawah sendiri.. He He He...

      Delete
  45. tgk tangga pun dah ngeri? dah fobia lah ni eh...alaa tangga tinggi tu kacang je buat JM eheheeh....tunggu kena kutuk lah lepas ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelaa..org dh panjat gunung...pe la sgt tangga tu kan kah kah kah

      Delete
  46. kaki lum jejak sana tapi nama JM dah tergantung di ranting pokok tu terharu sgt...syg Mbak Jambu....harap2 x de yg jeling ngan statement ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menjeling menjeling ku bertentang.. Mata kita sama memandang... Ehhhhh.... Ternyanyi pulakkk! Ha Ha Ha...

      Delete
  47. fuhh..jelez...selfie dengan camera tergantung, iphone d tangan...hanya mampu tgk je..nak miliki? jauh sekali

    ReplyDelete
  48. Assalam. Nanie blom penah g bandung (kawah putih) tangkuban parahu alhamdulillah penah pergi. Basically ape bezanya ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm... Nak tahu beza.. Tunggu next entry... He He He....

      Delete
  49. fuh terer lah HH ni mesti pasal hari tu dah tangkap lentuk dengar pengamen mengamen terus atomatik leh cakap Indon. caya lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu yang dinamakan MEMBAWAKKKKK! Ha Ha Ha...

      Delete
  50. Cantik nauu nauuu pemandangan dekat kawah putih :D

    ReplyDelete
  51. Kawan saya pun baru pergi Kawah Putih ni. Tapi, dia belum cerita apa-apa lagilah pasal Kawah Putih ni. Tengok gambar dia, macam relax je. Macam tak bau busuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin waktu kawan farah pegi tu... sulfer tak mengamok sangat... Time SS pegi... Dapat merasa dua keadaan... mengamok dan bahagia... keh keh keh...

      Delete
  52. sungguh cantik pemandangan tu.. moga satu hari kelak boleh sampai ke situ...angan-angan duluan

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS doakan semoga tercapai angan2 tu... Aaminnn

      Delete
  53. memang terasa dalam dunia lain...air hijau , asap berkepul...

    ReplyDelete
  54. akak tak lama di sini , ambil gambar sekeping dua terus naik atas berehat di pondok sementara tunggu kawan yang nak bergambar dari hujung ke hujung.

    ReplyDelete
  55. Ekin semua tempat bandung SS g tak tawvn tak kenal nama hanya mampu baca dan kata ooooo... hihihihi

    ReplyDelete
  56. Comel permandangan di kawah putih tu...

    Tengok ramai jah orang tak lari dari asap tu

    ReplyDelete
  57. Pandainya HH cakap indonesia.. cakap kelantan pndai tak hihihihi

    ReplyDelete
  58. lawa kawah putih ni.. mesti terhidu bau sulfur tu yg selfie atas batu. hahaa
    lepas ni buka klas bahasa indonesia ya ibu. lawa sekali souvenir di sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ... nina pun kena penangan indonesia bila baca entri ni :)

      Delete
    2. dah jangkit parah dah nih... ha ha ha...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...