Friday, 14 August 2015

Kembara The Netherlands dan Paris - Takdir Ku Di Sini

Entry basi boleh petik kat SINI...


*** Hari ni 30 April 2013 ***

Setelah aku puas merayu asmara dana... 

Berjaya memujuk rasa nikmat malam pertama dengan Emirates...

Kini tibalah masanya... 

Kami mencapai klimaks puncak kasih... 

Wahhhh! Gitewww mukadimahnyeeee nak buat orang merecekkkk... Ha Ha Ha...

Merecekkk ke u'ouls? Keh Keh Keh...
* Gelak jahat....

Kami selamat sampai jam 14:30 di Schiphol Airport, Amsterdam... 

Then...

Menapaklah kami slow2 siput sampai ke Claim Baggage... 

Lepas tu... Menuju pulak ke Kaunter Imegresen... 

Tak ada scanning atau tiada barang untuk declare... 

Huh! Senang gile! 

Main lepas gitew je kawwwwww!

Tak perlu rasa kecut perut pon melalui kastam... He He He...

Tiba giliran kami untuk check passport...

Pegawai imigresen/kastam kat sini semua hensem2...

Mat Saleh lah katakan...

Tak macam kita kat Malaysia...

Pintu jamban pecah pon boleh jadi imigresen/kastam.. He He He...
* Matikkkkk laaaa kena maki lagi aku ni kangggg... Saje carik pasal... Ha Ha Ha...

Dia cuma tanya lepas ni kawww nak pegi mana dan stay berapa hari... That's it!!!

Dia tak tanya pon berapa duit kita bawak ke pe...

Kalu dia tanya just beritahu aje lah...

Kalu dia nak tengok duit kita... Just tunjuk...

Kalu di tanya lebih sangat?

Aku memang dah get ready nak lesingkan aje Kitab Busuk kat muka dorang! Kah Kah Kah...
* Jeling Cik Manisah Lesing a.k.a Huda... He He He...

Malas nak banyak cakap!

Aku penat... Air liur basi pon dah kering!

Last aku gosok gigi masa transit kat Dubai! Keh Keh Keh...

Kastam kat sini tak macam Australia...

Sini sempoi aje...

Senang citer tak perlu rasa hot and spicy...

Just cool and relax... He He He...

Banyak lah kaww punya relax...

Aku nengok... Bahu si HH dah nak rebeh bawak bag berat...

Sian HH... Dah lah kecik orangnya...

Sabar ek HH... Hazab kita cuma berapa hari aje lagi... He He He...


 
*** Amsterdam Holland Pass ***

Selesai di kaunter imigresen/kastam... 

Kami terus menuju ke GWK Travelex... 

GWK Travelex ni terletak di sebelah kiri Arrival 4...

Kat sinilah kami claim Amsterdam Holland Pass...

Kalau nak tukar duit pon boleh...

Mesin tukar duit pon ada di sini...

Currency Exchange hari ni...

Untuk Amsterdam Holland Pass...

Kami ambil package 5 pass yang kami beli secara online semasa di Malaysia...

Harga Amsterdam Holland Pass yang aku beli pada waktu tu adalah Euro 48.00 seorang...

Aku beli Amsterdam Holland Pass ni pada 28 February 2013..

Kebetulan masa beli tu harga currency exchange pulak mahal...

Suka tak suka kena jugak beli...

Sebab takut currency menjadi lebih mahal...

Ok ni tips dari aku...

Jangan terburu2 beli Amsterdam Holland Pass...

Add Holland Pass facebook....

Kadang2 ada promo diskaun untuk Amsterdam Holland Pass ni...

So... Bila nak order nanti bolehlah masukkan kod promo tersebut...

Memang menjimatkan kalu u'ouls pakai Amsterdam Holland Pass ni berbanding kalau u'ouls beli single ticket untuk ke tempat tertentu...

Perlu diingat ye..

Harga Amsterdam Holland Pass ni berbeza mengikut musim...

Perhatikan senarai Amsterdam Holland Pass kat sebelah kanan tu... Nampak? Haaa itulah pilihan aku untuk full utilize Amsterdam Holland Pass tu... Masukkan senarai tu dalam Kitab Busuk... Sekali lagi... Aku campak Kitab Busuk kat kaunter... Senang! Kah Kah Kah... Aku tak perlu tercangak buang masa depan kaunter untuk tentukan perjalanan aku sepanjang kat Amsterdam ni... Semua get prepared!


Apa yang ada dalam Amsterdam Holland Pass tu?

Kami diberi sebuah buku Amsterdam Holland Pass setebal 335 pages...

Buku ni diberi hanya satu saja walaupun beli dua Amsterdam Holland Pass...

Dia kira per order...

Buku ni ada pelbagai bahasa...

Sebenarnya sampai ke sudah aku tak sempat baca pon buku ni...

Lagipun aku tak berharap pada buku ni...

Aku ada Kitab Busuk aku sendiri... He He He...

Selain buku...

Kita akan dapat kupon 2 Tulips dan 2 Windmill...
* Scroll ke bawah untuk tengok rupa kupon tu...

Disebabkan aku nak ke Keukenhof...

Jadi tiket bas ke Keukenhof diberi siap2...

Dan tiket 24 Hours GVB memang diberi percuma...

Selain tu Discount card juga diberi sekali...

Discount card untuk jika korang berbelanja di tempat2 yang menerima kad ni...

Untuk kupon...

Kami decide untuk tukarkan Tulips dengan Madame Tussauds dan Entrance Keukenhof...

Windmill pulak kami tukarkan dengan 100 Highlights Cruise dan satu lagi tiket tambahan 24 Hours GVB yang perlu ditukar kat GVB office...

Setakat ini ada faham kaaa Aciiiiii sekelian?

Sila jengkilkan biji mata pada tulisan highlight merah tu ye...

Itu pilihan yang aku buat... Dan aku rasa berbaloi... He He He...

Tak nak ikut cara aku pon tak pe...

Nak ke tempat lain pon silakan...

Ikut pilihan sendiri...

Sila study latest info sendiri laa ye...

Sebab aku sendiri pon macam nak mampos memahamkan Amsterdam Holland Pass tu... Pening nak buat keputusan... Lebihan sposen pon aku berkira! Al-maklum.. Backpacker Busuk lagi miskin kedana laa katakan... Hu Hu Hu...

Nanti aku akan cerita pasal kegunaan GVB dalam entry akan datang... Ok?

Inilah hasilnya... Sudah boleh enjoyyyyyyy!

Depan Arrival 4 ada toilet free...Silalah kicin vera kasi teran habis kat sini... Keh Keh Keh... Sebab kat luar sana susah kaw nak membuang nanti...

Untuk maklumat lanjut dan terkini tentang Amsterdam Holland Pass ni bolehlah ke web Amsterdam Holland Pass..



BERSAMBUNG...


Record : Blog Schedule Auto Publish
Date : 14/08/2015
Time : 10:35 AM

210 comments:

  1. sebelum komen merapu meraban....kita komen seround dulu..hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kanda rela Dinda merapu di sini... Keh Keh Keh...

      Delete
  2. wooowwww...tulip....windmill....tpt yg sy nk pergi.....bestnyeeeeeeeeeeeeeee........dah tazzabar dah ni nk baca kisah pengembaraan seterusnyer........ecececehhhh.....mcm skema jer komennyee....hahahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Very the skemaraya... Ehhh... Raya dah abis ke? Keh Keh Keh...

      Delete
    2. DM... baik lah anda vanyak2 versabar...

      SSS ni jap lagi sblm dia sambung kitab belanda ni...

      Dia bawak kita g bangkok pulak...
      Golok ke...

      Haha... bukan blh caya ni...

      Keh keh keh....

      Delete
    3. Membahan tuan tanah dalam tanah jajahan nya sendiri....


      Larikkkkk.... sebelum kena lesing ...
      Hihihi

      Delete
    4. SS...sok last raya....hehehehe

      Delete
    5. Cik Manisah Lesing ni kalu tak pedajal Pondok Burukss SS ni memang tak sah! Kah Kah Kah...

      Ehhh! Dah last raya dahhh esok.... Iskksss! Kejapnyeeee... Padahal puasa pon tak cukup sebulan... Ha Ha Ha....

      Delete
    6. Komen Sis D dah persis komen YB promote kawasan pelancongan menarik ;)
      Cik Manisah Lesing? Apa khabar mu di sana? Dah beli mesin jahit baru? ;)

      Delete
    7. SS....biasa laaa..rakyat mesia mmg cenggitu...puasa xsampai sebulan tp raya terlebih sebulan hahahahah

      Farrah....takut nk jd YB...takut dapat derma...kah kah kah

      Delete
  3. kalau nk bli amsterdam hall pass ni memang nak kena tau destinasi mana yg kita pergi ker baru leh beli?? bukan beli jer pastu leh merayap sesuka hati ehhh...nmpak sgt jakun nyaa kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena plan tempat mana nak pegi... Ada tempat pakai Kupon Tulips.. Ada yang pakai Windmilll... Dan ada tempat boleh pakai kedua2nya... Memang ada list tempat2 yang boleh pakai kupon...

      Delete
    2. oooooo...gitu ka?? xleh men terjah la ni kan...kang sesia jer kang huhuhuh

      Delete
    3. oooooo...gitu ka?? xleh men terjah la ni kan...kang sesia jer kang huhuhuh

      Delete
    4. boleh je nk terjah... kalu terror... SS je jakon... keh keh keh..

      Delete
    5. Sebelum terjah, pastikan Sis D prepare kitab macam SS dulu :)

      Delete
    6. Mula2 baca ingat kupon tulips utk pergi tengok bunga tulip,...kupon windmill gi tengok kincir angin hikhikhik

      Delete
    7. SS....kalau sy men terjah...gerenti xg mana2...statik situ jerr...hahahahaha

      Delete
    8. Farrah.....sy pun igt cenggitu...rupa-rupanyaaaa...........macam lain jerrr hahahahhaah

      Delete
  4. wah syioknya.... teringin dan berangan selalu nak tenguk bunga tulips dan nak menyibuk mengayuh kincir angin... hehehehehe *tongkat dagu berangan lagi* Yang citer lagi banyak-banyak tak sabor ni... * tarik kerusi sambil melopong dengar SS bercerita*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabor... Yang... Sabor... Keh Keh Keh... Bawak2 beli popcorn barang sebalang dua... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. Melopong cam dengor ross dawson bercerita...

      Delete
    3. #BeranganIsFree....

      Teruskan... kipidap...

      I join ...

      Hahaha...

      Delete
    4. Best nye SSS...

      Tapi kenapa SSS x g tgk tulip ngn windmil tu?

      Bukan itu ke tarikan netherland?

      Delete
    5. My dear Cik Manisah Lesing... Soalan itu akan terjawap next entry akan datang ye.. Ha Ha Ha..

      Delete
    6. Ros dawson tu bukan dlm citer titanic ke?
      Ehhhh ntah... betul ke TT HH

      Delete
    7. Absolutely correct.. Stupid ros.. Y u r so stupid ross...

      Delete
    8. dalam titanic je ada stupid ross tu... keh keh keh...

      Delete
  5. Aku rasa rindu.. Trip balik kg nk??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tiket below 2k... Gue rembat!

      Delete
    2. Ok cik manis nk ikotttt ... haha

      Delete
    3. Tny Tiny ni HH ea?

      Mmg suka 2 hurup ea ... HH TT

      Delete
  6. pening jugak klu tak pernah pergi kan.. terror laa ss, boleh bukak agency pelancongan dah ni.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaksssss... Malu ler titew orang cakap titew gitew... He He He...

      Delete
    2. Setujuuuuu.... SSS HH JM.... bergabung bukak tourism ... pasti untung bangat...

      Delete
    3. Jay Emm layak.. Dia dah byk travel... SS masih hegeh2 nak mendayung sampan... x layak!

      Delete
  7. kite berangan je r mampu nk g Amsterdam ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Honestly.... SS tak pernah bermimpi langsung... Apatah lagi berangan untuk ke sini... Tapi... "Takdir ku di sini"

      Delete
    2. Jgn lupo

      #BeranganIsFree...

      Kipidap...
      Dongibup

      Delete
    3. sy pun tumpang berangan jer nihh.....hehehe

      Delete
  8. Rindu kat Holland. Tapi mata wang kita jatuh teruk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah cecah 4! Sila laa juling!

      Delete
    2. lambat lagi lah nak sampai ke Holland ni...tunggu duit Malaysia naik dulu

      Delete
    3. sy tggu duit saidina kita naik...baru leh g sana huk huk huk

      Delete
    4. duit saidina boleh buat beli hotel tapi kena baling dadu dulu... keh keh keh..

      Delete
    5. silap baling dadu nanti masuk penjara..ehehe

      Delete
    6. leh jual beli rumah dan hotel lgi kan...pastu dpt bonus.....bstnyer hahahahha

      Delete
  9. SSS..
    Acaner nk sebut tempat ni "Keukenhof"...

    Tergelincir lidah dari landasan... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebutnya adalah Keu-kof aje... Ken tu hilang... Tak tahu laa mana hilang... Tut pinjam agaknya... Jadi Kentut... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Ooo 'en hilang....

      Adei... tunjuk gambo je lah kalo sesat.
      Nk mnyebutnya karang... lagi sesat d buat nya...

      Sesat lagi menyesatkan...
      Huhuhu

      Delete
    3. SS...pandai pulak en ken carik pasangannya Tut tu yerr hahahaaha

      Delete
  10. Madame Tussauds dah g dah kt sydney...

    So x nk g dah mana2Madame Tussauds dlm dunia ..
    Sbb bosan... hahaha....

    Cukup lah sekali ... konsep nya kalo orang sembang... aku pun ada modal nk sembang...

    "Eh i pun dah masuk dah... i jumpa obama tau kat sydney ... bla bla bla...."

    Hahaha.... gediks ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cara kita berfikir hampir sama ye Cik Manisah Lesing... Di sebabkan harga Madame Tussauds di Amsterdam agak murah pada waktu tu... Maka SS pilih untuk ke Madame Tussauds Amsterdam saja... Dan SS tak masuk mana2 Madame Tussauds lagi dah pastu... Cukup laa sekali...

      Delete
    2. Haha... kannnn... hihi...

      Dulu tgk kawan g macam.... " waaaa canggeh nya ... #BeranganIsFree pun bermula....

      Dah g ... eleh... xde r best sgt...

      X real pun...

      Tp x tau lah kalau london nye nmpk real...
      Sydney nyer nmpk tipu... hahaha...

      Tp rasanya kalo bayar duit sendiri... mmg TAK NAK masuk dah....

      Lantak ko situ... teda aku heran ko obama , queen, retis ... or wat ever...
      Hahaha....

      Delete
    3. masuk sebab nak mengkunun dengan orang kampong! kah kah kah..

      Delete
    4. Patung lilin... Yes tu jek la peluang mereka2 yg nak bergambo sambil pegang "ass" jlo... Cer realiti x merasa ler nk gambo cenggitu... Yg merasa penampor... Sah2 ada insuran tu...

      Delete
    5. sy xpenh masuk mana2 madam tuhh....dgr cerita jer....lg sedihhh....huhuhuhuhuhu

      Delete
  11. Schiphol Airport, Amsterdam...

    Teringat MH17.... al-fatihah...

    Huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa terjadinya MH17... Yes! Terus berlegar dalam kepala kenangan di Schiphol Airport tu... Al-fatihah buat mangsa...

      Delete
    2. Al fatihah untuk mereka.. dah lebih setahun kejadian nih..

      Delete
  12. SSS... toilet msia 50sen... toilet belanda lagi mahal ke? Berapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya dalam 50 cent duit euro.. hahaha.. convert la dengan duit Malaysia, mahunya dalam RM3 sekali masuk toilet

      Delete
    2. sorry ss, tolong jawab.. hehe

      Delete
    3. Thanks Intan tolong jawapkan... Sila lah berkira walau sposen ye wahai dinda ku Cik Manisah Lesing.. Keh Ke Keh...

      Delete
    4. Toilet kat paris eur1 ke 1.50 rela ku tahan sampai masuk dlm train..

      Delete
    5. Rela ku tahan demi menyelamatkan 1 euro... ha ha ha....

      Delete
    6. Aku compare kan ngan harga croisont yg x sampai eur1

      Delete
    7. Pulak.... croisont lg murah dr masuk toilet?

      Delete
    8. Haaaaa... i know....

      Dia jual mknn harga murah... pastu korang dah sakit perut nak membuang segala ... dia charge mahal kat toilet...
      Hahaha...

      Orang dh desperado nk p toilet mmg takkan berkira ....

      Fandai dia wat keuntungan dari sumber encik J_m_@_.....

      Hahaha ...

      #memandaiJekocikManisah

      Delete
    9. nhhas...tu perancangan jangka pjg namanyeee......hahahhaa

      Delete
  13. Kastam n imigresen klia kacak2 juga... hihihi...
    Klia lah tapi nya ... hihihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah berzaman tak pegi KLIA.... Asik ulang KLIA 2 je.. Ha Ha Ha...

      Delete
    2. sy lom ada pengalaman guna KLIA2....asik ngnto org jer kat sana...motip bagitau??? hihihi

      Delete
  14. asalamualaikum..salam jumaat ss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Kak Yan... Salam jumaat!

      Delete
  15. kat luarnegara..ada jamban cangkung tak...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. so far, tak pernah jumpa. tapi kat Vietnam & indon ade

      Delete
    2. Good question Kak Yan... Jamban kat Amsterdam sangat PORNO! Nanti SS terangkan next entry... Buat masa ni... Bayangkan sendiri kePORNOannya... Ha Ha Ha...

      Delete
    3. Sila bayangkan... Bayangan Gurauan Rahmat Mega.. Kih Kih Kih...

      Delete
    4. Sebab tandas tu penting...kalau cam kat malaysia...kalau jamban duduk..akak sanggup tahan sampai balik malaysia...huhu..tak pandai guna... Ok lagi...lagi satu guna air paip ke...atau kena bawa botol sendiri

      Delete
    5. Kak Yan... Kalu tahan sampai balik Malaysia? Jadi batu laa air kencing tu... Ha Ha Ha...

      Delete
    6. Kak yan.... comel sgt komen tu...
      Hihihi...

      Delete
    7. Tapi kan.... betul lah... kalo kita tak experience sendiri ... susah nk bygkn...

      Tp bila dah ada pngalaman sendiri... toilet dudu tu lg senang kot...

      Haha... toilet bidet jepun jugak plg best....

      Owhh... i missed jepun very much...

      Ni kalo citer pasal toilet... blh buat satu entri penuh ni....

      "Panduan menggunakan tandas di luar negara"

      Amacam.... hahaha...

      SSS.. buat entry ni SSS...

      Hihiji... bnyk orang dpt manfaat nnt ni

      Delete
    8. Entri toilet di oversea memang penting ambil tahu..manalah tahu sampai kesana .tiba2 toilet dia tak kena dengan jiwa raga..haru juga...

      Delete
    9. betul...tu kak yan...leh get redy dgn apa2 prop yg patut bila masuk jamban...hihihi

      Delete
  16. hmmm...tulis entry panjang sikit boleh tak???

    *demand*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhhh! First time orang request tulis entry panjang... Selalu orang suruh pendekkan entry! Malas baca panjang2 katanya... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. Saya sokong sis Nina. Baru nak golek2 relaks baca, eh...abis sudah?!

      Delete
  17. Replies
    1. Ni belum best lagi Intan Payung... Baru nak pemanas badan... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Haha... x sempat panas ... SSS bawak melancong tmpat lain...
      Hahaha....

      Dh mcn tgk tv tau...

      Isnin - entry belanda.
      Selasa - entry bandung.
      Rabu - entry tganu.
      Khamis - ....


      Hahaha...

      Delete
    3. My dear Cik Manisah Lesing... SS ada lebih kurang 200 entry2 lama tak publish... Simpan dalam draf jadi pekasam... Haaa boleh bayang tak? Kalu satu hari satu entry? Matikkkkkkkkkkkkkk! Kah Kah Kah...

      Delete
    4. Nape diperam entri2 tu, SS? Nak buat jeruk maman ke? Publish aaaa utk kita2 baca :)

      Delete
    5. Farrah....SS nak buat pekasam....lgi lama peram..lagi bau kuat...sekalai publish...pergghhh...berduyun2 org datang sbb bau yg menggoda.....ehhehhhehe

      Delete
  18. bila nak nak jejak kaki ke sana ? berangan dulu...

    ReplyDelete
  19. wak tenok tulips kat seberang tambak jeer, tp bestnyer kalo dpt g amsterdam tuu., ade gi madurudam? citer x abes lg kanns ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa Wak publish pasal Tulips kat Singapore tu.. SS ingat nak pegi jugak... Tup2 tengok tiket... Makkkk aiiii boleh tahan mahal... (Mood kedekot pon mari) Ha Ha Ha.. Kalu nak ke Madurudam kena buat trip balik kg laa jawapnya... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. gi madurudam tu mcm gi legoland yg ade mini cities je, tp kalo dpt gi amsterdam lg memey best., harhar2 jomm

      sebut psl memey, abby abadi pon dh kawen 4 kali., oops

      Delete
    3. teket nk tenok tulips spore memey mahall uools, tp xlah semahal teket flight gi ansterdam yee ;D

      Delete
    4. gitew kisahnya
      * mulut terlopong... sejak bile wakkk suka gossip? keh keh keh...

      Delete
    5. ni bukan gossip ye cik kak tengku SS teww, ni btol2 abby kan baru nikah tadikk., hikhiks2

      oops, sejak bile pulak wak sukak komen reply blog org byk2 kebabom nihh., hrmmk

      Delete
    6. bagus laa tu kan Wakkk... untung Abby Abadi... "variety"... keh keh keh

      Delete
    7. untunglar sangatts,
      untung sabut timbul ,
      untung laki abby kene penumbok., harhar2 x baek tauu ;p

      Delete
    8. kelakar laaa wakkk... ha ha ha... Wak x dapat jemputan ke? keh keh keh...

      Delete
    9. Ss nnti ko nk kawen jgn lupa jamput wak, mukin masa tu pon wak dh nyanyuk ke ape

      Delete
    10. Ntah2 sebelum Wakk nyanyuk.. Wak dah cukup kuota 4... keh keh keh...

      Delete
    11. Amoii Wak...rancak tul kat sini kih kih kih...'sudah jatuh hati ya" heeee

      Delete
    12. JM yg jauh dimata teeew.,wak nk fantunla sikit;


      Wak bukanlah siapa-siapa
      hanya ada sekeping jiwa., poyo je kann
      menghibur hati yang menyapa
      bersendaloka dengan ketawa., kehh

      Delete
    13. Wak bergosip? Hikhikhik siap buat peribahasa baru lak tu ;)

      Delete
    14. kemain lagi wak mengomen.....katanyer xnak komen byk2....sekali kua lagi komen2 dia...hahhahaaha

      Delete
  20. kawen tu sonok taww SS,

    nk jaga perkawenan tu yg x sonok., harhar2

    ReplyDelete
    Replies
    1. wakkk ooo wakkk... x kan nak manis2 aje... pahit tu ubat! ha ha ha...

      Delete
    2. terjun dlm alam rumhtanga x sama mcm terjun dlm kolam penoh buaya ye cik kak tengku Ss .,

      Delete
    3. terlanjor nk citer.,

      Minggu lalu diadakan prtndingan terjun ke dalam kolam yg dipenuhi buaya dgn hadiah lumayan rm1juta..tetapi tiada seorang pun yg mnyertainya...penganjur pn menaikkan jumlah hadiah kpd 1.2juta..tiada jg yg terjun..wang dinaikkan lgi kpd 1.5juta..tiada siapa jg yg terjun..sehinggalah jumlah hadiah dinaikkan kpd 2.1juta..tiba2..bedebungg!!!...seorang lelaki separuh umur terjun..ramai org betepuk tangan..ramai jg yg beristigfar dan berkata innalillahwainnailaihirajiun..tp tnpa diduga dgn renangan luar biasa,gaya bebas,gaya kupu2,lentang,dan gaya entah apa lagi,lelaki tersebut berenang kembali ke tepi kolam dgn jayanya..semua buaya tdk sempat berbuat apa2 kerana kelaki tersebut terlalu laju ...
      sampai sahaja di tepi kolam,penganjur datang kepadanya utk bertanyakan samada mahu hadiah dalam bentuk wang tunai atau cek..dalam keadaan yg msih letih menggila..lelaki itu menjawab...
      "Aku xmau hadiah apa2..aku nk cari haramjadah mana tolak aku td????"
      ‍‌‌‌‌‌‍‍‍‍‌‌‌ ‍‌‌‌‌‌‍‍‍‍‌‌‌ ‍‌‌‌‌‌‍‍‍‍‌

      Delete
    4. Kelakor laaa Wakkk... kih kih kih... adeiiii...

      Delete
    5. tular, maksud wak, terjun dlm alam rumahtangga lebih mencabar dari terjun kolam penoh buaya., hehe2

      Delete
    6. Kalu takut di lambung ong bak... jgn berumah di tepi pantai... Bak kata cik tipah dalam madu tiga... bapak saya pesan buat rumah di atas bukit... cemeren helennnn... kah kah kah...

      Delete
    7. ahahahaha....citer Wak ni LAWAK!!!! tetapi pengajaran nya...kalau "kerana terpaksa ku redahkan jua"

      alam rumah tangga mmg lah lebih mencabar Wak sbb terjun kolam buaya kerana paksarela tetapi terjun alam rumah tangga sendiri yang rela..so PASRAH lah....

      Delete
    8. hhahahaha.. syok la baca komen ngan SS ngan Wak.. ehh terlupa lak nak tanya pasal amsterdem... komen kat next entrylah..hahhahaha :P

      Delete
    9. wak...wak ker yg tolak org tu masuk dalam kolam??? kijammmm hahahahaahahaha

      Delete
  21. ehem ehem ehem....JM datang!!!! kanda SS apa khabar? pesal JM asyik terlambat je nih...dah berpuluh komen masuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak! Warden dah check in... Matikkkk! ha ha ha...

      Delete
  22. okeyy...turn JM lak nk mengebom! r u ready eS es?

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tadah je... Menyerah pasrah! ha ha ha...

      Delete
    2. Bila kak JM muncul, banyak komen yang akan masuk..hehehe..

      Delete
    3. ok...ktorg dh lama ready tggu JM hehehehe

      Delete
    4. Ekin pun datang nk mengebom gak la

      Delete
  23. "Kami mencapai klimaks puncak kasih... " katanya..JM hanya mampu ke Puncak Rinjani je

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM... rinjani masak rendang mana?

      Bila mau siap?

      Delete
    2. Btw... knapa nama dia rinjani?
      Mcm nm hindustan ... hihihi

      Delete
    3. Huda comei : Masak rendang perlu tunggu tahu depan :P

      Delete
    4. soalan tu biar SS yang jawab...dia pakar :-)

      Delete
    5. SS tahu klimaks je... Rinjani SS x tahu...
      * jeling jay emm...

      Delete
    6. kah kah kah....JM tahu inzal je....uWeekkkk!!!!

      Delete
  24. bukan merecek dh ni...dah meleleh leleh..tangkap leleh dh ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. semachammm je nih... hi hi hi...

      Delete
    2. haip! jgn fikir bukan-bukan ahahaha

      Delete
    3. masalah kawalan merecik JM ni...hahaahha

      Delete
  25. kah kah kah...x sayang mulut ke? kang org kastam baca entri ni matik!!!!

    mcm JM balik dari Seoul on April tu..kastam perempuan muka macam..hurmm..malas nk ckp...mmg x senyum langsung..pastu JM ada buat dia sakit hati...terus minta JM bukak beg...mmg dia sengaja cari pasal (padan muka diri sendiri) bertekak lagi dgn kastam..kan dh kena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay Emm buat apa? Cer citer... Ni mesti ckp bukan2 kan!

      Delete
    2. time tu kita penat...tgk lah muka macam tong sampah....then apa lagi....tunggu lah kalau ada entri tu heheeheh

      Delete
    3. billllaaaaaaaa nakkkk update entry?????? iskssss

      Delete
    4. risau x de org nk baca...asyik2 Seoul...asyik2 Seoul..."asyik! asyik! asyiknya bercinta"

      Delete
    5. isksss iskksss... jangan asik bercinta je... kang hang... ha ha ha...

      Delete
    6. ahahahaha....mana ada....itu llirik agu lah..LILIK LAGU! ehehehe

      Delete
    7. Itulah penat tunggu entry baru dari kak JM..

      Delete
    8. asyik2....asyikkk....sy nk bc entry tu kalau JM post heheheh

      Delete
  26. baca berkali2 still x faham Armsterdam Holland Pass ni...pening arrrhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu koya buat koya pass nanti... baru jay emm faham... ha ha ha...

      Delete
    2. itu my kampung haruslah hihiihi

      Delete
    3. Bila nak tulis entry koya lagi kak JM..

      Delete
    4. Entry Koya Jay Emm baru je tamat... Akan ada lgi another version... bertabah laa ye uouls tunggu...

      Delete
  27. SS;

    Tak sabar nak baca kisah selanjutnya hehehehhehehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiiiii En Liii.... Demanddddd!

      Delete
    2. Bro Jali....hamoi...hamoii...hamoi...suka lattew kan? apa khabar org Canada?

      Delete
  28. tumpang seronok baca pengalaman mengembara cik SS ni ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je kak... Tiada salahnya... Tapi cerita ni merapu... keh keh keh...

      Delete
  29. i still have that yellow ticket !!! dulu ingt nak amek gak Holland Pass ni.. tapi x jadi..
    sbb CT jalan ikut time kazen free ke dak.. so kang membazir.. tpi murah gila masuk Madame Tussaud ngan holland pass.. kalo kat kaunter mahal sket kan.. CT beli kat egen.. dpt gak la murah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. U mean NS ticket? I belum masuk entry tu... Sabaq naaa...

      Delete
  30. Replies
    1. Ini baru mukadimah je nani... Belum hangat asmara lagi.. keh keh keh...

      Delete
  31. kastam Australia pun hensem jugak, tapi dah banyak tanya terus nampak muka semua macam huduh je. Macam kastam Arab Saudi jugak..hidung mancung, tapi dibaling-baling je passport I, rasa nak tarik je hidung diorang tu. Nasib baik dah berniat ihram..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kastam Ausie serius je manjang.... Tapi tak laa menakutkan sgt...

      Delete
  32. bila lah nak sampai negara footballer favourite I ni, Dirk Kuyt..bukan kunyit tau..

    cepat sambung SS..tazabar nak baca!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dirk Kuyt dah macam kunyit... He He He..

      Delete
  33. Seronoknya baca citer travel SS nih.. cepat2 sambung ya citernya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakssss... Nanti laa SS sambung ye... Enggak ada masa dong...

      Delete
  34. park dulu.. xsempat nak baca.. miss u..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhhh... Ada orang rindu titewwww laaaaaa... He He He...

      Delete
  35. assalamualikum SS
    akak pun rindu SS lama tak singgah sini
    sibuk bebeno lah
    akak doa kan semoga SS sihat wlafiat ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam Kak Noor! Semoga Kak Noor sihat waafiat juga! Miss you too Kak!

      Delete
  36. Ok, nak tggu smabungan seterusnya..hahaha

    ReplyDelete
  37. SS,
    Berani eh dok ngumpat kastam nih? nak kena blacklist ke..dh ler muka sik g obersea jek...blogger glamer..harus abg kastam tuh wanted nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. bebaru ni blog SS dah kena maki dah mak pasal kutuk kastam... lantaklah dorang nak terasa ke tak! Dah memang HAKIKAT! Kebenaran itu pahit! Cewahhhhh!
      * Kena lagi ni kang! ha ha ha...

      Delete
    2. Piat telinga kang..tak serik-serik g nihhh

      Delete
    3. Abislah kena tutup muka pegi KLIA2 nanti... Matikkkkkk!

      Delete
  38. Kalo gitu hensemnya..mak aim Holland plak pasni..biaq kena tahan lelama I rela! (psstt...hensem mcm Gabriel Aubry dak?)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak x abis2 dengan Gabriel Aubry... Kah Kah Kah... Pe lagi Makkkk! Angkut tapir gi Belanda!!! Manyak syiokkkk! keh keh keh...

      Delete
    2. Ye..kalo belakang umh ada pokok duhet dah lama dah...

      Delete
    3. pokok duhet ehhh mak... Adussss! lawakkkkk!

      Delete
  39. manyak fening la ini aci baca itu 'Amsterdam Holland Pass'...kena buat study group ni..hihihi..

    kesian kt Malaysia, tak tersenarai dlm list Currency Exchange..huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak buek camno... Den terimo dengan hati terbuko....

      Delete
  40. SS n DM ni kalu berjumpa mesti banyak cerita ceriti dan merapunyer yer....tu baru kat alam maya....kalu kat luar macamne agaknyer...

    seronok tengok kemesraan kalian... tapi penat jari bunda nak scrolll lagi dan lagi dan lagi ...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sehari x merapu x lengkap hidup!!! Keh keh keh...

      Delete
  41. I baca ni u punya explanation rasa seolah2 u terang kat depan2.. cayalah my sista..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh! Finally... Ada jugak yg menjiwai apa yg i nak sampaikan...

      Delete
  42. baru lah I reti sikit tmpat2 org lepas baca kisah kmbara org.. xdapat pergi sndri pun xpa, at lez leh berangan dengan kisah org... haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaupun SS traveler... Tak semua tempat SS mampu pergi... Tapi... Pada SS... Menjiwai perjalanan kehidupan seseorang itu adalah travel paling baik... Sebab... Travel adalah journey bukan destination!

      Delete
    2. Fuyohhhh...ayat mendalam..tabiklah SS

      Delete
  43. Replies
    1. Sabar dinda sabar... gigil dah tangan kanda... he he he...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...