Wednesday, 12 August 2015

Na Na Na Ganu Kita - Sayang Sayang Oh! Pasar Payang

Entry basi boleh baca kat SINI...


Dah kenyang...

Maka hati pon girang... He He He...

Aktiviti seterusnya adalah shopping!!!

Yeahhhhhh! Maka berjalanlah kami mabok kepayang ke Pasar Payang... Ha Ha Ha...

Just jalan kaki aje ek... Tak jauh pon dari hotel...

Yeahhhh! This is the place! Pasar Payang ni mengingatkan aku pada Chatuchak Market, Bangkok... Cuma kat Pasar Payang ni... Most barangannya sama aje... Base on kain Batik dan juga kain Pelekat...

View sekitar...

Lagi...

Ikutlah arah yang betul... Kalu sesat... Campaklah GPS korang ke tingkat bawah... He He He...

Memula aku dengan HH just buat satu pusingan je dulu... Usha2...

Aku nak cari seluar pelekat dan jugak seluar batik...

Kalu kedai yang dekat dengan pintu masuk...

Most akan jual dengan harga RM 20 ke atas...

Tak pe... Aku nak ke tengah dulu...

Tup.. Tup..

Kedai ni jual seluar panjang pelekat cuma RM 18.00... So, tanpa berlenggah kami pon beli... Dua seluar panjang batik dan dua seluar panjang pelekat...Sepatutnya total harga RM 72.00 tapi dapat lah diskaun RM 2.00... Jadi, kami cuma bayar RM 70.00 aje... Murah!

Kami jalan ke kedai yang lain pulak... Opppsss! Opppsss! Opppsss! Berhenti! Berhenti! Reverse belakang skit! Jangan suka suki sangat dengan harga seluar panjang pelekat kat kedai tadi tu... Sebab... Rupanya ada lagi yang murah dan lagi berkualiti di depan sana... Hadoiiiiii! Cuma RM 15.00 je sehelai... Hadoiiiii! Menyesal!

Aku toleh HH... Dan tak semena-mena... Hati si HH bagai dilanda tsunami... Seluar pelekat yang harga murah bergantungan dan berbaris gagah itu seakan menjelir2 lidah mengejek dan memadankan muka HH... HH dilema kemurungan untuk beberapa minit sebab terpandangkan seluar pelekat yang jauh lebih baik kualitinya dan murah... Adesss! Pengajarannya... Jangan gelojoh! Nampak tak muka penyesalan HH kat situ? Keh Keh Keh...

Tips dari aku bila sampai kat sini...

Jangan beli dengan lelaki...

Belilah dengan perempuan...

Sebab lelaki memang payah kasi harga murah...

Kalu perempuan plak agak senang jugak nak tawar menawar...

Dan mereka lebih mahir tentang pembuatan kain...

Perhatikan juga material dan kualiti kain...

Memang nampak batik dan pelekat semua macam serupa tapi tak sama...

Kalu tengok betul2 boleh nampak beza...

Seluar pelekat design macam Afdlin Shauki pon banyak kat sini... Dorang panggil seluar badut...

Pilihlah baju kelawar atau kelembak mana yang menarik perhatian... Pakai waktu malam... Pastu tepek muka dengan bedak sejuk.... Tengok cermin... Ada serupa pontianak tak? He He He...

Lagi...

T-shirt pon banyak... Aku malas nak beli... Dulu punya pon ada lagi... Tak pakai...

Ada banyak jugak kedai jual souvenir... Jadi kami beli keychain kat sini....

Memula aku dah sambar fridge magnet tiga ketul berharga RM 10.00... Pastu aku ingat sebelum keluar dari sini nak sambar lagi... Try cari balik kedai ni.... Sudahnya aku sesat! Terpusing2 jugak lah mencari... Akhirnya jumpa jugak... So, tanpa berlenggah... Aku sambar lagi enam ketul berharga RM 20.00... Tips dari aku... Take note nombor kedai... Senang nak patah balik nanti...

Deret kedai ni je yang aku rasa Fridge Magnet dia ok.. Aku suka fridge magnet Masjid Kristal yang dijual kat sini... Lebih fancy dan besar berbanding kedai lain...

Jalan punya jalan...

Tetiba kaki ku terhenti bila terlihatkan Buah Keranji...

Aku pon beli untuk bawak balik Johor nanti..

Aku beli sebab buah ni susah nak dapat...

Buah yang sangat klasik...

Terdapat dalam pantun Melayu dulu kala...

Actually, si HH tak suka rasa buah ni...

Rasa buah ni memang tak sedap sangat lah...

Cuma... Bila aku cakap buah ni berkhasiat untuk hapuskan kolestrol jahat...

Si HH dengan jahat jugak ingin merembat buah keranji ku ini... He He He...

Dia suruh bahagi sama rata siap2!

Dah laa aku beli ngam2 untuk aku je.... Hampeh! Bongok tak?

Nyesal plak aku beritahu khasiat dia...

Meleleh air liur melihat hak ku tetiba dirampas dengan rakus... Siap buat muka tak berdosa...

Aku dan HH kini bermadu kasih kepada suami bernama Keranji! Matikkkkkk!!!!

Marilah kita sorong papan tarik papan... Buah keranji bior dalam perahu... Time aku makan HH pon makan... Kalu terlebih portion buat2 laa tak tahu... Ok tak pantun aku tu? Keh Keh Keh...

Aku ingat nak belikan baju kelawar untuk mak aku dan jugak untuk akak aku... So, aku beli kat sini... Harga antara RM 12.00 hingga RM 15.00 sehelai... Kalau nak harga RM 8.00 pon ada... Tapi kalu basuh nanti akan shrink... So, aku amik yang mahal skit... Kalu boleh batik lukis much better... Dan aku belikan abang aku kain pelekat berharga RM 8.00 sehelai...


Kami tanya dengan owner kedai ni... Pasar Payang ni tutup jam berapa? Dia cakap tak tentu.... Tapi mostnya tutup jam 18:00... Aku memang nak habiskan shopping hari ni kat sini aje... Sebab esok aku tak nak terkejar2... Dan banyak tempat aku nak pergi...

Untuk mengubat hati HH yang terluka nestapa... Maka kami pon membeli seluar pelekat panjang dan pendek kat sini... Harga yang panjang adalah RM 15.00 sehelai dan pendek hanyalah RM 10.00 sehelai...

Lagi...

Kami singgah kat kedai serunding ni... Memula kami nak usha2 aje... Tetiba akak ni kasi kami rasa setiap serunding kat sini... Perghhh! Memang mantap ler rasa dia... HH memang nak sangat beli serunding Pantai Timur ni... Seriously, rugi ler kalu tak beli... Memang sedap dan berkualiti... Akak ni cakap... Kalu nak order by post pon boleh sambil tunjukkan sekebat resit post yang dia hantar kepada customer di seluruh Malaysia... Akak ni siap pesan... Serunding ni tak perlu masuk peti ais... Tahan hingga 3 bulan...


Sila la merembesssss!

Sesape berminat bolehlah cari akak ni ek.. Can order by post!

Zaman dulu2.. Semua orang sibuk cari tembaga ni... Sekarang ni... Kedai jual tembaga pon tak banyak... Tembaga dah tak popular macam dulu...

Ok... Cukuplah hasil tangkapan kami untuk hari ini...

Tangan kiri dan kanan HH dah nak rebeh  bawak semua barang...

Nasib baik tak sampai lengan... He He He...

Mari balik hotel dulu... Refreshkan diri... Wangikan diri yang kian masam ini...

Dalam jam 20:00...

Kami keluar lagi untuk dinner...

Sebelum keluar try riki2 dengan budak hotel...

Tempat menarik sekitar hotel ni...

Kami dinner di kedai makan ni...

Betul2 depan hotel...

Kebanyakan yang datang makan kat sini hanyalah pelancong...

Aku rasa kalu orang tempatan memang tak makan kot kat kedai ni... Sebab... Lembab!
* Sorry to say this... Hakikat!

Kebetulan masa aku sampai...

Kat astro tengah rancangan maharajalawak ulangan minggu lepas... Tengah syok2 orang tengok sambil gelak tawa tetiba owner ni alih ke Buletin Utama... Bukan dia tengok pon... Saje dengki... Kalu makanan sampai awal memang awal2 orang nak berambos dari kedai kaw yang lembab ni... Tak adanya orang nak heran nak tengok tv pon! Macam ni punya perangai pon ada! Keji! * Sorry to say this... Hakikat!

Ais krim goreng ni agak sedap juga...
 
Aku just order Kueh Tiaw Ladna aje kongsi dengan HH... Sebab banyak makanan lain lagi kami nak cuba malam ni...Yess! Kami memang suka test food!

Kami jalan menuju ke Pasar Payang...
 
Kat jalan ni lah kami tersalah masuk siang tadi... Jalan ni menuju ke China Town... Memula si HH ingat nak pergi... Last2... Kami tak pergi pon... Aku convince HH... Kat mana2 China Town pon sama aje... Aku datang Ganu nak tengok mat2 dan minah2 sini... Bukan nak tengok cengkuang sepet... Kalu takat nak layan cengkuang sepet... Jiran depan umah aku pon ada... He He He... So, aku malas!
 
Kami lalu di bazar depan Pasar Payang ni... Bagi mereka yang nak sambung shopping di malam hari... Bolehlah ke bazar ni...

Macam2 hadoooo!


T-shirt Ganu bersepah kat sini...

Kami jalan kaki hinggalah jumpa kedai 24 jam T'shoppe ni.. Kedai ni berdepan dengan Bazaar  Warisan... Ok esok aku plan nak ke Bazaar Warisan... Malam gini dah tutup...

Kami jalan lagi... Then nampak macam meriah aje dari jauh... Then kami pon masuk...
 
Owhhh! Rupanya ni lah Baazar Thailand yang budak hotel cakap tadi.... Macam2 ada kat sini... Dah macam berada kat Bangkok plak rasa...

Macam2 jenis kekacang ada... Nyesal plak aku tak beli kekacang kat Ganu ni... Harga dah lah murah...  Mungkin sebab dah banyak sangat kat sini maka mata ku jadi rambang... Sudahnya tak beli!

HH dok usha Durian Chips... Sudahnya pon tak beli jugak... 

Roti canai dan teh tarik pon ada...
 
Aku dan HH sangat2 teruja dengan makan muslim Thailand ni... Kebanyakan makanan yang aku tak sempat nak rasa masa kat Bangkok hari tu... Aku dapat rasa kat sini... Terutamanya pulut mangga... Satu kepuasan! Dan yang paling best sekali... Kami berpeluang nak rasa Chai Yen yang sedap tu...

Inilah dia pulut mangga idaman ku... Sedap giler! Mangga tu memang menjadi raja laaa... Manis dan sedap!


Mangga yang segar...

Singah kat kedai ni...

Ikan Telur ni sangat unik... Ikan telur ek bukan telur ikan tau! Memang sejenis ikan yang sepenuh badannya hanyalah telur... Memang puas aku makan...

Inilah gerai Chai Yen sedap tu...
 
Mat Thai ni sedar aku tengah nak amik gambar dia... Lagi dia pose macho sambil menarik teh tu... He He He..

Yang ada hanyalah doh roti canai... Gas tetiba mampos... He He He...

On way balik ke hotel ternampak teddy bear besar ni... Duduk comel aje atas proton... Harga RM 190... Bro yang jual ni kata "Tak beli pon tak apa... Nak amik gambar pon boleh"... Cara cakap dah macam Normah Damanhuri dalam filem Songlap plak "Nak pegang pon boleh... Nak tengok aje pon boleh"... Ha Ha Ha...

Sampai aje hotel... 

Kami santap sepuasnya makanan yang kami tapau tadi... 

Layan astro... 

Terasa badan pon dah cukup letih... 

Mari kita membasikan air liur... ZZZZZzzzzzzZZZzzzz... 

Indahnya tidur malam ni sebab sebutir bunyi mercun pon tak ada... 

Tak seperti hari sebelumnya...

Even duduk tengah bandar namun tetap rasa sunyi... 



BERSAMBUNG...

162 comments:

  1. Replies
    1. Kannn dah cakap... Jangan baca! Kan dahhhh! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Huhuhu betulll! Tetiba jadi lapar melampau!

      Delete
    3. Sabar Cikgu Sabar.... Gi dapor... Masak2 apa yang ada... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. huhuuh...kejammmm....lapar balik lak rasannya bila tgk gbr makanan....adehhhhhh

      Delete
    5. memang lapar ... makanan dia pun lain sikit dari kita, teringinnya nak cuba :)

      Delete
  2. dah lama tak ke ganu..kepok lekor tak beli ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adalah teramat rugi kalu ke Ganu tak beli kepok lekor... Boleh giler meroyan kalu tak beli.. Ha Ha Ha...

      Delete
    2. buah keranji dalam perahu, buat2 tak tahu. eh betul kan pepatah ni? haha

      Delete
    3. Kopok lekor masuk next entri ye....
      Sedapnya tengok santapan SS. Terliur! Saya memang kalau gi bazaar Thailand, carik pulut mangga ngan kerabu mangga :)

      Delete
    4. Alaaaaaaaaaaaaaaaa.... Hanis sebut2 sata Ganu tuuuu... Kan dahhhhhhhhhhh SS nakkkkkkkk!!!! Iskkksssss... Sengajaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

      Delete
    5. pasar malam kat johor takda kaaa jual sata? hahahaha

      Delete
    6. Johor punya mana sama dgn Ganu punyaaaa.... Mencikkkkkkkkkkkk!

      Delete
    7. Hehehe... ngan saya skali terliur... teringat sata ganu...
      Woitttg sedap nya alahai...

      Delete
    8. kepok ganu nak !! nak sob sob.. kat Parit Buntar ni x original..
      tulis je kepok ganu.. semua bohong..

      Delete
  3. buah keranji sedap lah! Ada lagi tak..meh sini bahagi tiga

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS nanges sedu sedan baca komen ni... I tak rela bermadu... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. hehehe sedap ke ? tak penah makan kekeke.. i makan buah international..
      kiwi ke.. stroberi ke.. i layan la..

      Delete
  4. Ala SS buah keranji tu ekin blk xsempat cari kat kelantan kedai tutup la raya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekin... Kalu kat Klante... Cuti merdeka kedai tutup tak?

      Delete
    2. haaaa SS nak kirim buah keranji ke ? sedap sngt eh..

      Delete
    3. Xtaw la SS sbb masa keje dulu2 cuti hihihihi..

      Delete
  5. Dah sampai pasar payang hihihi sempat round gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS ske jugak dtg Pasar Payang tu... Tapi masa pegi ni dah lewat petang... Kalu pagi rasanya lg meriah...

      Delete
    2. Ekin g x round semua pasar payang tu dpt beli keropok jdi la...

      Delete
  6. teringat ada seorang kawan ni, dia bagi souvenir baju kelawar masa kawan dia berkunjung ke malaysia. memang cantik la baju kelawar tuu, kain pun nampak sedap. tup2, nak dipakainya masa keluar malam2 dari hotel. hahahaha, jenuh menerangkan yg baju kelawar tu pakainya di rumah.

    tak puas hati dia kenapa kain secantik & sesedap tu pakai kat rumah je. HARU.

    ReplyDelete
    Replies
    1. My dear Hanis... Kalu zaman 80 an... Zaman citer AR Badul tengah top jadi hero... Heroinnya akan pakai baju kelawar tu waktu siang... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. ahaha tu duluuuuu, cuba SS try pakaiiiii bawak jalan2. tapi kat czech penah je kitorang pakai keluar. ikat sikit kat pinggang, bagi pendek sikit pastu pakai sluar jeans. try try. :D

      Delete
    3. Kalu SS yang pakai mesti semua orang ke tepi!!! Kah Kah Kah...

      Delete
    4. Hihihi... ada lah orang pakai baju kelawar utk tdo tu kt luar... tapi dia pakai jenis kain creel yg harga 2 ratus tu.
      Dlm hati.... uish kaya nya... baju tdo pun rege 2 ratus.
      Mampu tgk je lah...

      Tp mmg cantik

      Delete
    5. eh Hanis.. hahaha akak ada jumpa sorang minah saleh pakai baju kelawar kat Penang.. akak rasa dia beli kat Batu Ferringhi la.. yakin je dia pakai hehehe..

      Delete
  7. Pantun keranji sungguh kelaaaaaassssss! Ni peserta pantun peringkat kebangsaan pun tak leh beli ni ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wakkkkk manaaaaa wakkkk? Fantun wakkk lagi kelassssss! ha ha ha....

      Delete
    2. tu laa siap berpantun plak SS nih..

      Delete
  8. Bebear tu comel. Nampak friendly. Tapi,..badannya panjang ke bawah. Ni bebear tinggi! :)

    ReplyDelete
  9. Bunda selalu dengar cerita jer...tapi tak pernah sampai lagi kesana..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada rezeki Bunda pon akan sampai jugak nanti... SS doakan!

      Delete
  10. Paling suka pantun 4 kerat tu! Boleh tahan. hehehehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fantun merepek setelah Buah Keranji ku di rampas! Ohhhhh!!! Tidakkkkkk!

      Delete
  11. best shopping kain batik kat sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli seluar batik dengan pelekat kat sini... Highly recommended!

      Delete
  12. rumah nenek saya dulu kat depan pasar payang ni... so, hari-hari jalan kaki pergi beli makanan kat pasar payang ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abis skrg rumah nenek tu ada lagi tak? Wahhh tengah bandar tuuuhhhh... Untungnyaaa...

      Delete
  13. pape...komen dulu...pastu sambung balik baca....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah dengan akak..kalau baca dulu..nanti tiba2 hang hp..huhu

      Delete
  14. SS ada blei kopok lekor kan?? nak sebatang dua pon jadi laaa....keh keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu masih ada pon... Jangan harap nak kasi! Seyes kedekot! Kah Kah Kah... Kepok Ganu yang betul2 pure ni perghhhh! Makanan yang akn di rindui lerr...

      Delete
  15. dah lama xpergi pasar payang ni...leh rambang mata tengok batik tu semua.....aishhhh....dulu sy pernah beli sampai 4 pasang batik kat situ.....adehhhh....kopak duit weiii hahahhahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kain pasang baju kurung ke pe? Perghhhhh mahal tu kat situ... Kalu songket lagi mencanak harga...

      Delete
    2. yeeerr....kain pasang laaa...wat baju kurung....tempah baju kt atas terminal bas tuhhh....punya laa excited nk pakai...kah kah kah

      Delete
    3. Tempah kat terminah tu boleh siap berapa lama? Wahhh!

      Delete
    4. berminggu jugak....tp kwn sy poskan bila dh siap....heheheh

      Delete
  16. ikan bertelur tu benda baru bg sy...xpernah lg mkn dan 1st time dgr....mmg rasa ikan ehhh??....dah nama pun ikan kan...adehh...cenggini punya soklan pun ada ka...kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adusssss... Sakittttttt pipi... SS dah menyengih kerang je lagi tadi nih... Ha Ha Ha... Ikan bertelur tu serius sedap! SS first time makan... Ikan tu... Cuma kepala dengan ekor je tak ada telur... Badan dia 100% telur... Haaaa faham tak???? SS nak explain pon bebaik paham sendiri jadi tak paham! Boleh gitew????? Kah Kah Kah...

      Delete
    2. waaa...lebih kurang mcm kita mkn telur ikan la ek...cuma beza telur ikan tp ada kepala ada ekor....gitu ke??? keh keh keh peningggggggg

      Delete
    3. Haaaa... Betul2... Memang pelik taw ikan2 Ganu nih...

      Delete
    4. menariknya tak pernah makan.. mesti sedap kan..

      Delete
  17. chai yen??? alaaaaaaaaaaaa.....tetiba teringat chai yen kat viet-thai haritu......sedapnyerrrrrrrrrr....merecik tauuuuuuuuu....hahhahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiiiii Amboiiiii... Sejak biler pandai merecik2 plak nih... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. ehhh...ada org ajar haritu merecik mcm mn...khi khi khi

      Delete
    3. merecik tu adik beradik ayam percik eh

      Delete
    4. uishhh sedap tuh ayam percik.. hahaha tetiba lapar balik laa..

      Delete
  18. Akak lom sampai lagi pasar ni...macam2 ada agaknya macam kat kelantan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soping Kelantan lagi heaven kot.. Sini more batik dan pelekat laa...

      Delete
    2. kat terengganu ni heaven dia makanannya kak yan...kopok lekor laa terutama sekali....thorbaikkkkkkkkkk.....heheheh

      Delete
    3. femes gak tu ICT...Ikan Celup Tepung..perghhh!

      Delete
    4. Ikan Celup Tepung...biasa org ganu call ICT....pegi ganu nk mkn ICT

      Delete
    5. perghh...kalau pegi ICT memang heaven....rasa xnak bangun...makan sekuat hati hahahahhaha

      Delete
  19. Dari hamsterDamn dh sampai paso payang...

    Dasat... memang dasat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer nyanyi skit Lagu Dasyat - Mojo.. Keh Keh Keh...

      Delete
  20. Cik adik SS, betul ker buah keranji tu boleh turunkan kolestrol...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Kak Nasa... Memang fakta... Ambil 3 biji sehari... Mampu turunkan kolestrol...

      Delete
    2. buah keranji dalam perahu...pura2 x tahu...eh ni pantun kan?

      Delete
    3. Itu kura2 bukan keranji.. he he he...

      Delete
  21. Dulu femes betul orang berbaju kelawar, boleh setiap kali malam raya masing2 tayang baju kelawar baru...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnnnsss... Tengok aje laa citer Melayu zaman 80an.... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. tiap2 malam JM tido pakai baju kelawar..sib baik kelawar x mengamuk

      Delete
    3. Kalu Jay Emm pakai baju kelawar... Abis kelawar pakai baju apa? He He He....

      Delete
    4. skg ni pun dh ada balik org pakai baju kelawar g function@dinner...hihihi

      Delete
  22. Apa kah kelebihan SSS?

    SSS bjaya meng luar biasakan citer g paso payang ni sampai saya eksited nk baca n pergi....

    Padahal dh puluhan kali pergi x heran pun dgn apa ada nya....

    Tapi the way SSS citer... nampak best pulak pasar paysng ni...

    Hahaha..
    Comel betul...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Really? SS tulis dari hati... Share pengalaman sendiri... Mungkin sebab SS travel sendiri... Tu nampak excited terlebih.. keh keh keh...

      Delete
  23. Entri ni buat kita teringin nak gi Ganu pulak, :D

    ReplyDelete
  24. Akok... Sata.. Kepok lekor... Nasi dagang.. Sedak sokmo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan disebut Nasi Dagang tu woiiiiiiiiiiiiiiii!!!!! Aku rindu nak mampos!

      Delete
    2. Huh dgn kuah kari ikan tongkol... Merecek!!

      Delete
    3. Haha.... meh meh tengok nasik dagang kt blog kita....
      Hahaha sonoknya haku membahan orang... hahaha

      Delete
  25. SS memang agak2 boleh bermadu dgn HH tau...sehati sejiwa gitu...travel sekali..sonang en somi tukaq2 bilik hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS rasa macam nak memberi tamparan manja kat pipi mak yang gebu itu... Keh Keh Keh..

      Delete
    2. Huh... Selisih malaikat 44 baca komen kat atas ni..

      Delete
    3. Mende lain kongsi ley hadam lagi.. Huh somi?? Ada ke yg rela2 nk berkongsi... Even alasan payung mas.. X dpt payung pun tak pa aiihhh...

      Delete
    4. kalu aku dpt payung tu.. aku pepah ko dulu... keh keh keh..

      Delete
    5. Asal aku lak kena pepah.. Baik pepah mak.. Mak yg kasi cadangan..

      Delete
    6. Mula-mula kongsi buah..pehtu? Tny..SS mana buleh pepah mak..I kan bonda dia..berani dia??

      Delete
    7. Hahaha.. Ada jek mak ni kan..

      Delete
    8. SS dah mula fikir lain bila mak kata "kongsi buah"... SS nak "kongsi buah fikiran" dengan mak boleh tak makkkkkk? keh keh keh...

      Delete
  26. ini entry mengembangkan body yer..semua dibelasah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaman ni berat SS berkilo2 kalori kolestrol mak.. kah kah kah..

      Delete
  27. Argh sedapnya pulut mangga! hadoii esk kena cari ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu mummy makan... Ingat lah daku dalam pulut mangga mu... keh keh keh...

      Delete
    2. Erkkk kena ingat ea... hahhahaha... baiklah akan diingat selepas makan... :P

      Delete
  28. perghh..ada entri baru...x boleh jadi ni..nk skodeng jap

    ReplyDelete
  29. apa rasa ikan telur tu? first time dengar.

    ReplyDelete
  30. itu sbb JM suka buat satu pusingan dulu...compare harga bila dah puas hati baru beli ...beza RM3 sepasang byk tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye yunk.. Next time i Tawap kedai dulu... He He He....

      Delete
  31. tazabanyeee.. 31.8 ni nk merendek ke KT.. nk soping seluar batik rm15 gak ar nnt.. hehe

    ReplyDelete
  32. tinggi nya patung tu..ke HH yang comel!

    ReplyDelete
    Replies
    1. biar HH jawap... HH oooooooo HH... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. cuba ko tgk gambar betul2... bukan ko ke kat patung tu? keh keh keh...

      Delete
  33. Baju kelawar!!! sian kelawar x de baju...habis di jual nya...tapi baju kelawar is my feveret..OOTD waktu mlm sebelum tido..rasa selesa tdo ngan baju kelawar ni....sejuk je..tido x perlu pasang kipas...angin masuk atas bawah kiri kanan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok... Nanti kalu SS jumpa SS beli utk Jay Emm..

      Delete
    2. Ekin pun tido mlm bnyk pkainbaju kelawar gak

      Delete
    3. kasihan KELAWAR tu...tido malam sejuk sbb Ekin dah ambil semua baju kelawar eheheh

      Delete
  34. tu key chaim ke key chain? ahahaha...ke JM yg salah

    ReplyDelete
    Replies
    1. M dgn N tak jauh sgt... Jangan P dengan F...
      * Jelir lidah kat Jay Emm... He He He...

      Delete
    2. kah kah kah....my keyboard dh okey....dh x de prob P lg

      Delete
    3. hahaha tak pasal kena balik..

      Delete
  35. untung jadi buah keranji? why? jawablah sendiri keh keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini soalan ke pantun? keh keh keh....

      Delete
    2. untung sebab leh sorong papan tarik papan.....tol x JM?? hahahah

      Delete
  36. ikan ber telur...baca lagi sekali..biasa org sebut ayam ber telur...kiranya ikan ni x ada isi....penuh dgn telur..patutlah dorang masak goreng tepung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul laa ikan bertelur... Tak kan beranak plak... He He He...

      Delete
    2. adesss...terkena den...ikan paus bukan beranak ke

      Delete
    3. kalu beranak... sape bidan? he he he..

      Delete
  37. Ikang bertelur tu favorite saya!!! Dah lama tak makang, susah nak jumpa skrg... Ok, tengok gambar makanang ni lapar la pulak sobs SS sila bertanggungjawab!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikang tu dah berapa bulan mengandung? Ok SS bertanggungjawap! Keh Keh Keh Keh...

      Delete
  38. ishh bila plak nak ke sana.. lama betul tak pi.. klu iktkan bulan 5 ari tuh nak buat reunion kat sana.. tup2 tak jadi..

    ReplyDelete
  39. bestnya..gi Ganu, dpt gi Thailand sekali...ikan bertelur tu first time tengok, sedap nampaknya..

    dah lama x ke Ganu, dulu pegi ikut rombongan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Package 2 in 1... Ha Ha Ha... Samalah first time dulu pon SS ikut rombongan Cik Kiah...

      Delete
  40. wah teganu kita... best pg ganu ni. Kalau pg mesti pg pasar payang best sekali kain batik dia besar sikit dari kain batik kelantan. Lama tak pi rasanya last pi emm thn bila ya macam 2 thn lepas je pi chek integrasi data di hospital Ganu. Lepas tu last day balik naik flight. Oleh kerana sibuk tak dan nak merayap tapi nasib baik staf vendor yang balik sama flight nak cari oleh-oleh untuk anak ikut le menyibuk sekali. hah ko sekali shoping lupa diri jap padahal balik sorang tangan 2 je sempat lagi beli toto dengan tepen. hah ko sekali masa nak check in beg toto tu koyak rabak.... huhuhu nasib baik lah akak tak kuak lentang atas toto dalam airport teganu. huhuhu malu sih rasa macam nak pakai topeng otroman je bior org tak nampak muka sebab malu sangat.... huhuhu huru hara sungguh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu menyoping memang akan ada sifat2 lupa diri tu Kak Notie... Keh Keh Keh....

      Delete
  41. Tenguk pulut mangga tu walaweiiiiii merembes ayak liur na.... teringat pulut mangga kat thai... santan pekat mangga manis... wah rasa nak tambah banyak kali tapi sebab boleh makan sebekas je.... santannya pekat tak boleh banyak2 naik kolestrol beb. tapi emmm memang yummy lah weiiii

    Pi kelantan dengan terengganu ni makanannya memang sedap-sedap. Keropok lekor losong tapi kata kawan losong dah kureng femes emm ye ke. Wah kena cari keropok lekor lah ni.... huwaaa SS hang ni memang tau suka buat orang ngences je... hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually... SS first time merasa makan pulut mangga... Masa di Bangkok dulu pernah cari tapi tak jumpa yang halal... Nasib kat Ganu ni jumpa yang halal... Memang puas hentak perut... Keh Keh Keh...

      Delete
  42. syok la pasar payang ... macam pasar siti khadijah juga, meriah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tak pernah sampai lagi Siti Khadijah... Tak tahu beza.. He He He...

      Delete
  43. Dulu dulu rasanyer KT tak ler semeriah nih hehehehehhee !!! (Dulu dulu tuh, mungkin SS tak beranak lagi hahahahahah)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiii En Li.. Berdekah sekali kan gelak.. Suke bebeno laa tu kan... Ha Ha Ha... SS tak beranak lagi??? SS lum kawin camne nak beranak? Keh Keh Keh...

      Delete
  44. Jaga-jaga cinta terlekat di Thailand nanti

    ReplyDelete
  45. tadi baca entry Bandung.. pastu entry Amsterdam lepas tu tetiba Trengganu plak..
    memang around the globe betoi SS ni hehehe..

    citer Penang bila ?

    ReplyDelete
  46. CT ingat last CT pegi pasar payang tahun 2010 kot.. dari hotel kami panggil pakcik beca mai kayuh amek kami.. bayar extra dari yg tetapkan sbb iols kan 'ringan' hehehe..

    ReplyDelete
  47. beli tepak nak buat dulang hantaran pun kat sini.. untuk kazen time tu nak kawen..
    sbb tembaga kat sni lawa2..

    ReplyDelete
  48. Seronoknya shopping :) hahaha, style Cik Mimie shopping pusing semua tempat banding harga baru bli..lau x nnti mnyesal..hihihi

    ReplyDelete
  49. Ingt dulu Kak Long Cik Mimie kalau pergi kelantan mesti borong barang kahwin tu..dulang la, tempat bunga pahar la..semua dia borong.. paling banyak TOTO :) hahaha

    ReplyDelete
  50. Kalau beli teddy tu ikat dukung kat blkang la jawabnya..tgn SS dngan HH da penuh nak pegang..hehe

    ReplyDelete
  51. akak ipar ada beli gak buah keranji tu haritu tapi kiteww x rase la pulak =P

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...