Saturday, 8 August 2015

Nikmat Malam Pertama Aku Dan Emirates

Entry sebelum boleh jolok kat SINI...


*** 30 April 2013 ***

Setelah aku confirm di ijab kabulkan dengan Emirates...

Maka...

Malam ni kami menikmati malam pertama....

Amboiiiiiiii! Ayat! Tak agak2...

Dah macam buku 'Mutiara yang hilang' pulak... Kah Kah Kah...

Flight EK349 membawa aku terbang meninggalkan Malaysia dan Singapura...

Menuju ke Amsterdam tapi one stop di Colombo dan transit di Dubai...

Haaa begitu sekali kannn...

Hari ini aku catat sejarah....

Dalam satu hari aku merentas banyak negara... Huh! Memang un'sangka'rable... Ha Ha Ha....

Dah macam orang kaya u'ouls duduk dalam Emirates ni... Padahal seat ekonomi aje... Bukan business pon... He He He... Aku jakon nak mampos! Orang kampong laa katakan... Ha Ha Ha..


Dalam perjalanan...

Aku dok mengodeh semua yang ada kat tempat duduk...

Aku memang tak boleh duduk diam... Ha Ha Ha...

Ada satu bantal, satu Headphone dan satu selimut... 

Tapi...

Tengah aku gairahhhhh meramas... Meraba... Menekan punat yang ada...

Tetiba...

Sound audio sistem dia boleh pulak rosak... Haishhh.... Potong stimmmmm betul!

Beli tiket flight mahal2 boleh pulak ko kasi aku sound trouble...
* Ehhh! Mahal ke tiket flight tu? He He He...

Stewardess suruh aku tukar tempat duduk...

Banyak cantek muka kawww nak suruh aku tukar tempat pulak...

Tapi muka kawww memang cantik pon... He He He...
* Muka Arab u'ouls... Giler tak cantekkk... Seksi pulak tu... Merembesss.. Keh Keh Keh...

Tapi aku malas nak tukar...

Dah cun2 dah aku duduk sebelah tingkap...

Lagi pon selected seat ok..

Bila aku godeh2...

Rupenya... Sound audio aku tu ada kat tempat duduk HH dan sound audio HH tak tahu ke mana... Ha Ha Ha...

Arghhh.... Lantak lah....

Si HH pindah tempat duduk..

Nasib baik sebelah HH tak ada orang...

Buatlah kapal terbang ni macam Mak Bapak kaww yang punya... Ha Ha Ha...

Memula lepak dalam flight aku diberi tuala panas... 

Buat basah kulit... He He He... 

Lepas tu diberi menu.. 

At this hour Light Meal aje... 

Food Emirates ni semuanya Halal... 

So... Don't have to worry about meat...

Semua menu aku dok belek2... Beriya aku membelek... Padahal... Bukan aku paham pon menda kejadah apa dalam menu tu... Dalam Bahasa Arab semestinya... Tapi ada juga dalam Bahasa Inggeris... Bahasa Inggeris pon aku tak faham menda.... He He He...

Siap ada coklat lagi u'ols... Memang sedap coklat tu... Gula2 Changi tu aku dapat masa mengorat makcik Imigresen... Kasi ayat manis terus dapat gula2... He He He... Masa ni dah lapor... Maka... Apa yang ada... Aku telan sekuat hati... Jemput tengok! He He He... 

Dalam Flight tak ada apa yang boleh dibuat kecuali makan... Tidur.. Layan entertainment... Itu saje!

Lebih kurang jam 02:00 lebih waktu tempatan aku sampai di Colombo...

Total perjalanan dari Singapore ke Colombo adalah 3444 Kilometer... He He He... Jauh tu...

Perjalanan mengambil masa lebih kurang 3.5 jam...

Kami tak turun dari flight...

Kapal terbang yang kami naik ini... Just turunkan orang dan angkut orang2 Colombo hitam lekot naik flight... He He He...

Sebelah HH pon orang Colombo jugak...

Nasib ko la HH...

Kalu dapat Colombo macam Shah Rukh Khan boleh lagi menahan...

Ni BerRukh TakLeh Tahan... He He He...

Satu jam jugak berada di Colombo... Aku sempat exercise... Badan dah start lenguh...

Lebih kurang jam 03:00 waktu Colombo fly ke Dubai...

Separuh perjalanan kami di hidangkan lagi makanan...

Kali ni kami nak cuba 2 jenis hidangan yang berbeza...

Makanan local Colombo... Sila jamu mata u'ouls semua... He He He...

Rasa kari Colombo tu memang sedap...

Lain dari kari kita...

Tapi...

Kari tu agak pedas dan panas...

Aku tak suka makan pedas sangat...

Perut aku dah start nak meragam...

Terberak2 dalam flight...

Nanges nanges.. Bontot rasa pedih... Pedihhh.... Pedihhhhh!

Macam kena sula!
* Ehhh... Pernah ke aku kena sula? Memandai je imaginasi... Ha Ha Ha...

Tapi...

Nasib tak teruk sangat...

Nyesal plak makan kari! Iskkssss...

Semua orang dah berdengkur.... Aku leka perhatikan screen monitor perjalanan... Aku merentas segenap pelusuk... Rasa bersyukur!

Sampai Dubai lebih kurang jam 06:00 waktu Dubai...

Sebelum turun ada info pasal flight ke Amsterdam...

Untuk ke Amsterdam kena tunggu kat Gate A3...

Pintu gates dah buka jam 05:23...

Inilah pemandangan Dubai! Ya Allah! Aku dah sampai Dubai rupanyaaa...  Memang cantik pemandangan Dubai dari flight... Nampak gunung ganang dan gurun pasir je...

Flight turun kat Gate B...

Dan kami terpaksa menapak ke Gate A3...

Jauh giler ok...

Tips dari aku...

Untuk buat transit...

Just follow signboard TRANSIT/CONNECTION dan bukannya ARRIVAL...

Hanya buat transit saja so tak perlu ambil bag...

Airport akan uruskan baggage ke next flight...

Namun handcarry bag tetap kena melalui imigresen...

Tapi tak ada check-in passport...

Tali pinggang, jam tangan, jacket, ipad atau notebook semua kena keluarkan...

Nak terlondeh dah seluar aku bila tali pinggang ditanggalkan... Haishhh... 

Kami betul2 tak banyak masa...

Nak menapak dari Gate B ke Gate A3 dah memenatkan...

Dan kena pulak naik Skyway train ...

Masa sampai tu pintu Skyway train masih terbuka...

So... Aku dan HH dengan pantasnya berlari...

Tup... Tup...

Crew airport halang kami sebab pintu dah nak tutup... He He He...

Dah macam hape aje...

Dah penat2 lari tetiba tutup pulak...

So... Terpaksalah tunggu train berikutnya...

Dahlah seluar aku londeh tak sempat pakai balik tali pinggang...

So... Sementara nak tunggu next Skyway train aku pakai balik tali pinggang...

Dah tak peduli orang dah... Malas cari toilet... Kat station situ jugak aku pakai tali pinggang... Ha Ha Ha..

Aku dah panas...

Dubai ni memang panas!!!!

Pepagi buta tu pon suhu lebih kurang 29 celcius... Macam tak ada aircond kat Dubai Airport nih...

Berlengas dah tak serupa orang dah aku nih.... He He He...

Masa perjalanan naik skyway train cuma  dalam 1-2 minit aje untuk sampai...

Sampai di Platform A...

Aku dan HH sempat soping...

Just beli  satu poskad Dubai dan juga satu Fridge Magnet... 


Aku suka poskad Dubai ni...

Gambar 3D...

Cantik dan berharga UAE 2.50...

Fridge Magnet pulak berharga UAE 15.00...

Sempat jugak refresh diri...

Dan masa terlalu singkat...

Untuk pengetahuan...

Duit UAE dan USD boleh digunakan di Airport untuk berbelanja...

Kami dah tukar duit UAE siap2 sejak dari Malaysia lagi supaya tak buang masa mencari money changer...

Kami tukar dalam UAE 150.00...

Duit UAE ni murah aje...

Memacam jugak lah boleh dapat dengan UAE 150 tu.... He He He...

Nak tahu apa lagi barang yang aku beli dengan duit tu... Sila tunggu di akhir episod... He He He...

Boarding time 07:40 waktu Dubai...

Dan sepatutnya fly jam 8:25 tapi delay satu jam kerana masalah teknikal... Adei lah...

Buang masa aje aku terlari2...

Lama jugaklah berkuak bontot menunggu...

Tunggu punya tunggu... Masa berlalu...

At last fly jam 09:25...

Flight EK147 menerbangkan aku jauh meninggalkan Dubai...

Kali ni flight ni lebih besar...

Flight 2 tingkat u'ouls...

Bahagian atas adalah Bar...

Besar giler ok...

Dan lebih selesa...

Beza waktu Dubai dengan Malaysia adalah 4 jam...

Jika di Malaysia sudah jam 13:25  bermakna waktu Dubai adalah 09:25...

Nasib baik aku tak jetlag... Setakat ini aku belum jetlag lagi...


Sepanjang perjalanan dari Dubai ke Amsterdam..

Aku sempat layan movie...

Citer The Imposible..

Best jugak citer tu...

Kisah benar pasal Tsunami di Thailand...

Sepanjang dalam flight aku cuma tidur sekali sekala...

Sebelah HH mamat Dubai..

Muka dia ada iras2 macam Dato Najib Razak... Ala2 Mr Bean... He He He..

Mentang2 la nak pilihanraya... Terbayang Pak Jib sesaja everywhere... Ha Ha Ha...

Tak ada can lah HH nak julur kaki sambil membuta... He He He..

Ini tempat duduk aku... Aku suka duduk sebelah tingkap... Aku rengsa kalu duduk tempat lain... 
 
Pemandangan di luar jendela Dubai Airport....

Aku mengulang aktiviti rutin dalam flight... 

Makan... Makan dan makan lagi... 

Layanan bagai di syurga... Cewahhhhhh! Macamlah aku dah pernah rasa masuk syurga.. Keh Keh Keh...

Makan dalam flight ni terlalu penat untuk di habiskan... Banyak gilerrrr!!! Sedap2 pulak tu....

Orang sebelah HH siap kasi kami satu kotak little bites... 

Kami siap tapau semua little bites yang mengandungi biskut, jem dan sebagainya.. 

Dapat seplastik besar... 

Serius tak boleh habis...
Ini menu pertama...

Lepas tu datang pulak menu kedua... Serious.. Tak mampu nak habiskan... Macam nak pecah dah perut aku... Makanan dalam Emirates ni memang high class laa...

Lebih kurang jam 14:30 waktu Amsterdam... Akhirnya kami selamat sampai di bumi Amsterdam... 

Ya Allah.... Syukur alhamdulilah... 

Sampai jugak kami dengan selamat akhirnya...

Rasa sangat teruja bila berada di Amsterdam Airport... 

Total masa perjalanan kami dari Dubai ke Amsterdam adalah 7 jam 05 minit...  

Beza waktu Amsterdam dan Malaysia adalah 6 jam... 

Bermakna di Malaysia sudah jam 20:30... 

Dan total perjalanan dari Dubai ke Amsterdam adalah 5419 Kilometer... 

Untuk keseluruhan masa... Singapore - Colombo - Dubai adalah 09 jam 10 minit... 

Transit Dubai adalah 02 jam 25 minit... 

Delay flight di Dubai 01 jam... 

Dubai - Amsterdam adalah 07 jam 05 minit... 

So total 19 jam 40 minit... 

Huh! Lama gilerrr kan...

Kadang waktu perjalanan yang lama itu buat aku dan HH rasa macam serik pulak...

HH kata gini kat aku "Memang tak boleh terbang jauh2 gini selalu...  Memang penat!"...

Memang betul apa yang HH kata tu.... 

Perjalanan yang ambil masa terlalu lama kadang membosankan! 

Imagine almost 20 hours! Gilerrrrr!

Nasib baik aku tak rasa sangat Jet lag... 

Mungkin sebab aku bertolak pagi dan sampai waktu petang...

Kini tibalah masanya... 

Kembara kami di Amsterdam bermula... 

Matilaaaaa kalu mak aku dapat tahu yang aku merajuk lari ke Amsterdam.... 

Ingat ye u'ouls.... Ini rahsia kita semua... He He He... 


"Good gurl go to heaven... Bad gurl go to Amsterdam"... 




BERSAMBUNG...

198 comments:

  1. slm hi sy nk tahu more info ttg emirates..bleh x email sy...tasma_113@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Komen paling WIN... He He He...

      Delete
    2. yes!! I Win your HEART ahahaha....mati! mati!...kalau dorang viral stment ni mati!

      Delete
    3. Haippp Haipppp... Nanti orang print screen... Ha Ha Ha....

      Delete
    4. hahaha klu viral dind nak tumpang glamour buleh?

      Delete
    5. *dinda

      Huhuhu sorru, proofread saya hanya berfungsi setelah tekan publish ;)

      Delete
    6. sorru tu maksudnya cikgu ceketed ajak makan...jom sorru!!!

      Delete
    7. wau!!! sejak bila SS keje emirates ni.. x bgtau pun...

      Delete
    8. ooooo kerja emirates tak kabo....

      SSS... nak tiket free....plis plis plis...

      hahahahaha

      Delete
    9. ko jangan SSS - kang jadi diva AA kang... adei dei dei...

      Delete
    10. Nk tumpang mkn jugak lah hehehe

      Delete
    11. kalu SS keje emirates... korang dpt tiket free! ha ha ha...

      Delete
    12. Saya pun nak tumpang tiket free sehala dua ;)

      Delete
    13. nak jugak tiket pergi balik czech :D haha

      Delete
  2. Wslm... Info lanjut boleh dapat dari web emirates...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya nak tahu jugak boleh? saya ni x pandai...kalau Air Asia tahu lah..kalau Emirates x faham sgt ahahaha.....harap2 x kena lempang

      Delete
    2. Macam nak lempang laju2... Keh Keh Keh...

      Delete
    3. ahahahah....sampai 'tulang' tau

      Delete
    4. 'tulang paling hitam' ha ha ha...

      Delete
    5. hahaha ... dah macam pramugari emirates ;)

      Delete
  3. Nikmat malam PERTAMA? isshhh.......kesah ape ni? nanti lah baca....baca waktu malam baru ada feel kan ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan nak feel2 sangat... Kang terangsang! Kah Kah Kah...

      Delete
    2. terangsang? habislah nk cari siapa lepas tu

      Delete
    3. Cari dahan utk berpaut... keh keh keh....

      Delete
    4. dahan? baru pegang dh patah...lainlah kalau JM ni size S

      Delete
    5. Jay Emm pernah tengok tak Size 38? Kah Kah Kah...
      * Jangan marah yunk nti kena jual... He He He....

      Delete
    6. 18sx hahahhahaha kita masih budak lagi wakkakakakaka

      Delete
  4. kalau malam kedua ada Nikmat lagi tak? ke sbb dh dpt layanan isteri mewah hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Layanan isteri mewah hanya malam pertama je... Kah Kah Kah...

      Delete
    2. then malam seterusnya isteri miskin? ke jehan miskin

      Delete
    3. Hhahahahhaah malam kedua nikmat berganda2 lagi sis JM

      Delete
  5. So secara in direct bad gugurl l nih! Yes u r.

    ReplyDelete
  6. buku 'mutiara yang hilang'? menarik tak buku tu..pinjam!...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak yah laa baca.. Practice je terus.... Malam pertama tak sempat nak baca2... kah kah kah...

      Delete
    2. cisss!!! ahahahaah...Huda, Farah, SYM, Suida, Farrah...jgn baca komen ni

      Delete
    3. Mutiara yang ada kat taman mutiara ni hahahahahahha

      Delete
    4. Kihkihkih kenapa tak leh baca? Nape tak leh baca? ;)

      Delete
    5. Mak ada bukunya..nak pos suruh pos ke??

      Delete
    6. Mak!!! nak!!! nak baca..sbb pernah dgr kawan2 borak pasal buku ni tapi x tahu isinya...jelir ke SS hihihih

      Delete
    7. Apa kata Mak ajar practical sekali... SS malas nak baca2 nih... keh keh keh...
      * Jeling Jay Emm...

      Delete
  7. wahhh...jauh perjalanan tu...stop di Cololmbo transit di Dubai baru jejak arm ster dam?
    itu sbb naik Emirates kan...kalau naik Msia Airline? stop di lautan hindi ehh...silap...kalau Msia Airline direct flight atau mcm mana?...sorry JM mampu naik ayer aaa siaaa je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu MH17 tak sampai Arm Ster Dam... Dia stop kat Ukraine... Sebab kat Ukraine banyak 'Bunga Matahari' macam kat Thailand.... Kah Kah Kah...

      Delete
    2. Al-fatihah.
      Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas mereka yang terlibat.... ditempatkan bersama-sama orang yang Allah sayang...

      "Pergi" pada hari jumaat dalam bulan ramadhan yg mulia akibat perbuatan khianat orang....

      Moga Allah ganjari mereka sebaik2 ganjaran d sisi mereka...

      Delete
    3. **** moga Allah ganjari mereka sebaik - baik ganjaran di sisi Nya...

      Insya Allah

      Delete
    4. Tiap kali ingat MH17 ... sy mesti jadi sedih dan sangat marah dan geram

      Delete
    5. My condolence msg to mh17 :

      http://hnr318.blogspot.com/2014/09/kemaskini-kehidupan.html?m=0

      Bila2 free blh lah vaca :p

      Delete
    6. tetiba teringat kejadian MH 17.. sedih dan geram bercampur gaul.. al fatihah buat mereka semua..

      Delete
  8. Seronoknya baca! Bukan main lagi perut dimanjakan sepanjang perjalanan ye. Renyah jugak travel lama2. Tak sakit badan ke, SS? Tumbuh ruam rengsa ke,.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Almost 20 hours perjalanan Cikgu... Giler tak rengsa.. Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Lepas ni kalau flight jauh bawak lotion ruam untuk montot baby tu ye ;)

      Delete
    3. tak baca tu kata bontot melecet..haha

      Delete
  9. Replies
    1. Kalu ingat2 balik... Rasa tak sanggup pon ada... Bosan giler ok...

      Delete
    2. bosan yee SS? gitu laaa saya kalau balik tanah air tiap2 tahun :D haha kalau dari europe tuu, memang takde harapan la nak travel ke asia ni. flight lama, habis cutiiiii.

      bila saya nak kaver korea niiiiiiii T_T

      Delete
    3. 20 hours Hanis... seyes bosan! ehhh nak gi koya? wahhhhh....

      Delete
  10. lama.. tapi ok gak timing, pergi pagi sampai petang.. ber ruam habis montot dalam flight.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi... Waktu balik... I Jetlag habissssssssssssssssss!!! Pertama kali dalam hidup rasa Jetlag.. Bahaya jugak sebenarnya kalu kite terjebak dengan beza waktu yang ketara... Selalu dengar citer orang je... Tapi bila sendiri kena... Baru padan dengan muka... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Jetlag tu mcm mana rasa...manis ke masin?

      Delete
    3. belum pernah rasa jet lag lagi...

      travel dekat2 jer... hihihihi

      Delete
    4. org kata kalau jet lag, bbrp hari jeee. kalau lebih, tu tabiat. hahaha

      Delete
    5. SS jet lag sampai tak boleh bukak mata! rasa mabok! waktu balik... kat Dubai tu SS jet lag dah... rasa nak seret kaki je masa transit.... seyes x larat!

      Delete
  11. hamsterdem.. kerlas I dulu2 eja amsterdam... hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Till now I call Hamster Damnnnn.... Kah Kah KAh...

      Delete
    2. damn de hamster?

      sian dia...

      hahahahaha

      Delete
  12. JM dulu naik MAS ke Jepun...jakun!!! eh ada skrin tv lah...meroyan sbb boleh tgk movie tapi x pandai guna semua menda alah tu..speaker x tahu nk cucuk kat mana...sbb Ayer Asia x de semua tu...dgn segan silu manja2 gittew tanya org sebelah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena la tanya orang sebelah.. Tak kan tanya burung yang terbang plak... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. apa lagi... bukak tingkap lah tanya eagle kat sebelah...

      hihihihihi...

      Delete
    3. Syok naik kapal terbang sis JM

      Delete
    4. Merasa naik MAS masa gi umrah je..hanya mampu layan video 'Cara-cara menunaikan tawaf'..hehe

      Delete
    5. Wahhhh! Cik Sal dah gi umrah ke? Tahniah! SS masih belum kesampaian lagi... Padahal family SS selalu gi umrah.... Itu pasal Mak SS tak boleh tahu SS ke Amsterdam... Nanti dia kata Mekah tak mo pegi... Tempat setan nak pegi... Keh Keh Keh...

      Delete
  13. apa ayat mengorat makcik imigresen tu..ce kongsi sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tanya makcik tu... Ada anak tak? Ha Ha Ha...

      Delete
    2. anak umor brapa?

      encem tak?

      hahahaha

      Delete
    3. kalu SS tahu... mmg x laa ofer kat uouls! I mamam sorang! keh keh keh...

      Delete
    4. Kalau saya i single i pun join hahahhaha

      Delete
  14. kalau Deanna yg mkn kari Colombo ni....mesti x nk balik msia

    ReplyDelete
  15. detail betul SS buat kira-kira...almost 1 hari dalam flight...mcm x mampu je nk terbang ke sana...hanya supermeng je yg mampu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu sekali sekala merempuh perjalanan lama camni ok je... kalu selalu... pengsan!

      Delete
    2. Jom SJM... jom SSS - Kita g lagi...

      jom lah jom lah jom lah...

      turkey jom...
      spain ke

      Delete
    3. kah kah kah...hajak mcm lah ada duit dalam tangan ada 2.6 bilion..Huda...huda!

      Delete
    4. kalu Jay Emm yg ajak... SS sanggup screenshoot passport... keh keh keh...

      Delete
  16. woww...org tu merajuk lari ke Armsterdam...tak main lah lari dalam msia ni ehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alang2 nak lari... Lari laa sampai orang tak mampu nak kejar! keh keh keh...

      Delete
    2. JM... kita mampu lari setempat je...
      hahahahaha....
      lenkali kita pun nak lari jauh lah jugak.
      walaupun tahu tak ada sapa nak pujuk...

      sadis kan...hihihihi

      Delete
    3. Betul tu JM..sy kalau lari pun g rumah jiran jer..tu jer mmpu...hahahah

      Delete
    4. JM dah lama x lari...mesti semput hihihih

      Delete
    5. Ayuh mula kan larian setempat...

      Enam... tujuh... lapan... lapan lagi....
      Hahaha

      Delete
    6. sy lari dalam hati jerr....hahahahah

      Delete
  17. Hahhahahaha tajuk kemain malam pertama deh... tinggal komen dulu nak sambung bc pulak ambik nafas ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. saje nak buat orang merembes! kah kah kah...

      Delete
    2. Hahhahahahah adess nak buat kitabl merembes sedih2

      Delete
  18. untunglar smpi colombo orang kencing manis (hitam manis) jumpa orang kencing lekot., harhar2


    ReplyDelete
    Replies
    1. kencing tu jangan berdiri! kah kah kah...

      Delete
    2. bole je kalo nak kencing berdiri., org pompuan pulak kena angkat sebelah kaki yeei., kihkih2

      Delete
    3. cer wak demo skit! kah kah kahh...

      Delete
  19. travel jauh mmg boring ek dlm plane SS, duduk salah bangun salah, berjalan ke toilet lagi salah sbb sempit sngt sabo je kalau hati dah suka nak travel kan SS..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 20 jam kak noor... memang masak ponggong! ha ha ha...

      Delete
  20. Akak dulu masa pi UK huh 13 jam direct flight MAS... huhuhu nasib baik le pegi waktu malam jadi asyik tidur bangun tidur bangun je lah sampai pagi kat Heathrow london. Sampai rasa kematu bumper akak hehehehe. Nasib baik berdepan dengan bilik air jadi bila bangun je buang air bila bangun je buang air... hahahaha nasib baik lah kapalterbang leh tampung air yang akak buang hahahaha.

    Makan pula 2 kali sekali masa baru terobang dan sekali bila dah nak sampai. Dengan mata sememeh taik mata lepas bangun tidur tiba-tiba ada makanan lah pulak. eh akak pi cuci muka dan gosok gigi dulu lah sebelum santap di pagi dinihari. Kang ada pulak perasa tambahan yang menambahkan sedap pada makanan. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS belum smpi UK lagi... Tapi pernah jugak laa verangan nak
      sampai sana... x taw laa bila boleh jejak.. SS ke Ulu Klang dulu laa nampaknya! ha ha ha...

      Delete
    2. SS.. akak ada senior yang tinggal kat oxford. Lepas tu ada kawan blog yang pandai masak dan kerja kat sana sebagai maid. Kalau nak buat backpacking boleh je tapi kena ada port nak tinggal. Kat sana rasanya dari segi pengangkutan memang tip top dan barang pun murah. Kalau ada kawan kat sana lagi mudah. Yang mahalnya ialah tiket kapal terbang ribu raban. Tabung Gajah emmm mesti besor gadang ni nak tampung perjalanan. Akak cuma teringin nak bergambar kat castle tapi tak berkesempatan. Dulu pergi kerana tugas jadi masa sangat padat... kali ni teringin nak jenjalan... bilalah ada rezeki lagi. Pergi ladang lavender, ladang buah-buahan. Boleh panjat pokok buah epal, buah pear hahahaha syioknya. *Tongkat dagu berangan pulak*

      Delete
    3. jom kak... kite verangan! verangan tu free! keh keh keh...

      Delete
    4. Jom....
      jangan.... tinggal daku...
      Oh sss...
      Oh jm..

      Hahaha

      Delete
  21. tazabarr nya i nak pi... more entry plis.. kahkahkahkah...

    ReplyDelete
  22. errr...

    SSS... atenye... berapa kali makann daaa... banyak kali nya makan... hihhihi...

    best nya...
    dalam satu trip... tudia... colombo dubai segala semua sampai...

    cayalah

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang makan... makan... makan! ha ha ha...

      Delete
  23. Muka dia ada iras2 macam Dato Najib Razak... Ala2 Mr Bean... He He He..


    OKAY .... NOTED...

    Verani SSS kutuk boss saya...

    hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaaa bosss kaaa? mintak tlg kirim salam kat kak mah boleh? keh keh keh...

      Delete
    2. mintak derma barang beribu la....hahahahah

      Delete
  24. habis lah...
    aku lak kena kutuk lepas ni....

    hahahahhahaha ...larikkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bertabah laa Cik Lesing... Keh Keh Keh...

      Delete
  25. SSS . . . Kiranya ur mom memang tak tahu sampai hari ni ke SSS g amsterdem?

    ReplyDelete
  26. "Good gurl go to heaven... Bad gurl go to Amsterdam"...


    alaaaa..... tak nak lah camni...
    kita nak jadi good girll
    nak masuk syurga....
    tapi amsterdem pun nak pergi juga...

    acaner ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang tamak memang dapat banyak! ha ha ha

      Delete
    2. Ooooooo....
      (Sambil tutup mulut nnt lalat masuk)

      Delete
  27. SSS - atenye ... berapa kali ke jumlah makan keseluruhannya?

    BAR kat tingkat atas tu mmg bar = macam pub tu ke?

    (lurus sangat tak soklan ni)...

    huhuhuhu...

    maaf lah kampung... naik kapal terbang setingkat jer...

    pernah naik Saudi Airline... 2 tingkat.. tapi saudia airline tak de nampak pulak bar...
    kot lah sebab dia bawk orang2 g mekah ke guna flight lain kan...

    hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS x sempat naik kat bar tu... Tapi for sure mmg ada bar... rasanya utk 1st class je...

      Delete
  28. Mutiara yg hilang ehh...bukan permata yg hilang ke?? Opsss hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh! mutiara ke permata? kah kah kah... amboiiii! pernah baca ke? share ilmu skit! kah kah kah...

      Delete
    2. hahahahha....pernah tgk buku tuh...tp xpernah baca...baca tajuk jerr...Permata yang hilang...kah kah kah

      Delete
    3. ehemm, 'permata yang hilang' kalo uooks nak wak leh bagi pdf file lagii - FOC

      Delete
    4. permata tu hilang ke mana? mcm tak menarik je

      Delete
    5. Adussss! Jay Emm ni tahu ke atau buat2 tak tahu?

      Delete
    6. JM...kalau nk kawen kena bc buku tuh..berguru ngn wak...hehehe

      Delete
    7. Betul2 wak berpengalaman bab2 kahwin hahahhahaha

      Delete
  29. Bestnye makanan dia sedia byk...kalau sy...mmg kasi lesap dlm bberapa minit jer...punya la pelahap....hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. food dia mmg sedap la... dessert dia pon mantap! satu pon x tinggal! semua ku lahap! ha ha ha...

      Delete
  30. Dulu sy pun ada pengalaman guna transfer counter kt klia...xperlu beratur nk amik luggage dah..coz masa check in bgtau nk check in trus kt next flight...jakun jugak masa tu coz 1st time mcm tu....mcm jauh jer perjalanannya kan..padahal dari kuching-kl dan kl-alor setar....hahahaahhaahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...masa tu hanya mas jer leh wat mcm tuh...AA xleh buat....skg xpasti AA buat jugak ke x....hehehhe

      Delete
  31. Perthhh banyak pulak makan-makan .

    ReplyDelete
  32. Pergh ke amsterdam rupenya...senyap2 je dah sampai sana..hehehe...bestnye naik flight..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah lama cik mimie.. Malu nak publish entry lama ni.. Bukan best mana pon... Kisah merapu 1st trip pegi sendiri... Jangan baca! Maluuuu!

      Delete
    2. Hehehe..dah terbaca dah pun..hikhikhik..ala, xyah malu2 la dengan Cik Mimie..sebab Cik Mimie bukan tahu malau pun..hahaha

      Delete
  33. Part yang paling Cik Mimie suka dalam entry ni ialah part makan.....Ya allah sedapnya tgk makanan tu semua..i is jeles :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang nikmat cik mimie... ha ha ha...

      Delete
    2. Hahahahaha...sabar la wahai hati :)

      Delete
  34. Best tak g sana SS ekin rasa nak lari jauh2 dari semua org... mcm2 dugaan di uji rasa nak tenangkan Jiwa tertekan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai... Nape ni Dinda... Awatnya merajuk nih... Sabar ehhh... Meh luah kat SS meh...

      Delete
  35. dalam flight balik kampung 2.45 minit pun dah bosan giler...ini 20 jam....tapi ini best agaknya sbb dpt makan banyak kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tak de food or entertainment.... Perghhhh! Kemurungan laaa jawapnya... 20 jam tu memang rengsa...

      Delete
  36. Luxury food utk org yang bayor mahai...kalo AA minta maap nohhhh...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. AA? again... AA? Jangan harap Makkk! Ha Ha Ha..

      Delete
    2. AA nak makan sedap ? bayaaaaarlah hahaha.. semua bayar..

      Delete
    3. AA? dah bayar pon tak sedap! ha ha ha...

      Delete
  37. ini bari entry atas kapal terbang ...dah panjang berjela . belum jejak kaki lagi ke darat....nanti lagi panjang (MJ)Mak Jambu mengayat.

    Ehemmm dah khatam ke Mutiara yg hilang tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adoiiii Soklan maut tu Kak Nieda.... kah kah kah...

      Delete
  38. gila best la dapat naik flight emirates ni, dah cam flight mewah lak ... tengok gambar pun dah terasa best :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emirates antara flight idaman traveler... He He He...

      Delete
  39. Buku mutiara yang hilang buku apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buku RESEPI khas buat WANITA UNGGUL

      Delete
    2. Kalu cari memang tak jumpe aRz... SS salah tajuk... Permata yang hilang sepatutnya... keh keh keh....

      Delete
  40. SS dan Sis JM kenapa tak daftar AABC

    ReplyDelete
  41. Kenapa saya tak pernah baca buku 'mutiara yang hilang' tapi pernah la terbaca buku mutiara di lautan yang dalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. aRz tak payah laa baca... Sebab... aRz dah berjaya menyelam tanpa baca.. He He He...

      Delete
  42. Ini cerita travel atau cerita makan. Dari tadi baca pasal makan ja. Mana cerita Amsterdam

    ReplyDelete
  43. saya pernah naik emirates yg 3 hari. konon nak dapat flight murah, naik bas gi Munich, pastu baru naik flight gi Dubai. mujur boleh mandi free kat Dubai, kalau takkkkk, hasyammmmm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dubai panas kannn... Adeiii... Berpeluh kat airport... dah laa terkejar transit...

      Delete
  44. suddenly CT pun macam syahdu.. sbb Ams adalah tempat first CT jejak jugak..
    rindu !!! tahap rindu tu lain kan kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup... Hanya yang pernah alami backpacker pertama ke sana je yg faham...

      Delete
  45. first time CT tahu pasal stop turunkan org then flight sambung terbang..
    CT ingatkan ada transit je.. rasanya MAS ada ke yg buat stop macam tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa kannnn... Tapi itu haa hakikat.. Seronok jugak sebenarnya...

      Delete
  46. heaven gila makanan kat Emirates.. MAS xde makan gempak cemni..
    tiket mahal gila hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emirates tak berenti mencekik! He He He...

      Delete
  47. tajuk entry paling gempak.. hahaha..

    ReplyDelete
  48. tajuk tak menahan..hehehe..bikin panas..

    pernah sekali naik Royal Brunei to UK, stopover kt Dubai, ada penumpang turun, ada yg naik...mcm bas, yelahh..namanya pun Airbus..hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kawan SS pernah dapat tiket murah Royal Brunei to UK... Tapi... Masa SS search... Tetiba jadi mahal pulokkkk! iskksss!

      Delete
  49. hamboih kemain malam pertama. sis JM dah tengok ke size 38 tu? hahaha

    ReplyDelete
  50. nape tak de gambar airport dubai ... mesti nampak mewah kan . memang banyak portion makanan tu . tapi yg berbungkus , blh je tapau ... besar manalah kapal tu . nape lah dia tak tunjuk ...den ni spesis jakon ss ... heheheee

    ReplyDelete
  51. salam , yana baru singgah dientry sebab nak tahu apa jadi seblum entry yang SS baru post semlaam

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...