Thursday, 3 September 2015

Dutch Lady

Entry basi boleh jolok kat SINI...


Settle aje Amsterdam Holland Pass...

Aku dan HH pon terus ke Train Ticket And Services...

Beli tiket NS Train untuk ke Zaandam dan beberapa destinasi lain...

Untuk maklumat lebih lanjut silalah ke web NS Train kat SINI

Kaunter tiket besau... Beli tiket kat sini ok...

Sampai kat kaunter...

Aku campak kitab busuk!

Aku just tunjukkan plan destinasi kami untuk hari ini dan esok sekali pada staff ticketing...

Kebetulan Dutch Lady yang jaga...

Siap garu kepala jugak lah Dutch Lady tu nak arrange ticket...

Baru masuk keja agaknya...

Sebab dia kena bertanya dengan rakan setugas dia yang lain sebelum dia printing ticket..

Nasib baik lah Dutch Lady ni cun...

Seksi pulak tu...

Tersembul susu cap gantung u'ouls! Kah Kah Kah...

Mat Saleh pon ramai hensem2 kat situ...

So... Berbaloilah menunggu... He He He...

Tips dari aku...

Lebih mudah korang printkan destinasi korang...

Beri aje kat staff ticketing tu...

Sebab nak menyebut nama2 tempat tu memang boleh terbelit lidah...

Silap hari bulan mampos diorang tak paham...

Daripada bercakap macam ayam dan itik lebih baik korang campak aje kertas...

We'ouls sendiri pon kena gelak aje dengan orang Dutch sebab sebutan dorang susah nak faham ok...

Sedangkan we'ouls ni 'SO MALAY'...

Orang kampung masuk bandar laa katakan... Kah Kah Kah...

Keukenhof jadi 'Keukof' aje... Sebutan tengah 'ken' tu hilang...

Entah ke mana 'ken' tu melingkup aku pon tak tahu!

Sampai tak tersebut... He He He...

Perlu diingat!

Kalau nak beli tiket kat kaunter akan dikenakan charge tambahan Euro 0.50 setiap tiket... 

Kalu nak beli tiket kat mesin pon boleh dan tak dikenakan charge Euro 0.50 tu tapi tak boleh beli guna cash...

Kena pakai kad kredit!!!

Nampak ni? Nak mudahkan aku... Aku buat list siap2... Campak aje kat kaunter... Pepandai kaw laa tentukan combo ticket aku...
Masa tengah arrange tiket...

Aku tunjukkan kat HH...

Satu sign kat kaunter tu ada tulis... Duit Euro 200 dan 500 tidak diterima...

HH sengih aje...

Kalu nak tahu kisah pasal Euro ni bolehlah baca kat entry Drama Duit Euro...

Memang benar kata orang...

Terkadang peristiwa pahit andai dikenang semula akan jadi manis...

Syukurlah! Hari ini kami mampu tersenyum setiap kali mengenang kisah pahit yang kami lalui sebelum ini...

Harga train return ticket dari Schiphol ke Zaandam Via Koog-Zandijk adalah  Euro 7.70 (Euro 7.20 harga ticket + 0.50 charge) untuk seorang...

Dan harga return ticket untuk esok dari Zaandam ke Schiphol adalah Euro 9.40 ( Euro 8.90 harga tiket + 0.50 charge)...

Dah dapat tiket...

Silalah tunggu di Platform 3 di Schiphol Airport yang sama...
* Sebutan Schiphol = Ship Pol...

Actually Schiphol Airport ni besar...

Memang sangat convenient...

Kat situ lah segala tok nenek transport berada...

Flight, Train, Bus dan Teksi...

Dan ada tempat untuk shopping yang dipanggil Schiphol Plaza...

Agak kepeningan jugaklah first time nak memahamkan NS Train ni...

Aku tak nampak skrin penunjuk arah...

Kalu ikutkan...

Dutch Lady ticketing tadi ada printkan schedule terkini train untuk ke Zaandam...

Tapi aku malas nak ikut schedule tu... Sebab kena buat transit pulak tu... So leceh...

Lagi pun otak aku masih belum lagi mampu berhubung... Masih mamai dengan keadaan! Kena sedut susu Dutch Lady banyak2 agaknya... Ha Ha Ha...

Then HH pegi tanya sorang crew train yang kebetulan jaga pintu train kat situ...

Muka Mat Saleh tu garang aje...

Dia cakap ada train direct ke Zaandam tapi kena tunggu 20 minit lagi...

So menunggu la kami membusuk di situ sebab dah lebih 24 jam tak mandi... He He He...

Schedule train kat sini memang tepat pada masa...

Kalu terlepas satu train tak perlu risau...

Sila lah tunggu next train...

Waktu menunggu pon hanya mengambil masa beberapa minit aje...

So don't worry...

Ni dalam NS Train... Nampak tak muka busuk budak ni? Muka je busuk tapi ketiak dia wangi... Nak cium????? He He He... 


BERSAMBUNG...

168 comments:

  1. Replies
    1. Jangan ketawa... Jangan ketawa... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. dah alang2 ketawa ...
      ketawa guling guling tros ...

      Delete
  2. ok....belanja komen 1 sebelum baca ....keh keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita pun komen seround dulu sebelum baca penuh penghayatan :)

      Delete
    2. belanja komen 1 mana cukup Deanna...JM nk jugak

      Delete
    3. Dia bukan belanja komen... Dia parking komain... he he he..

      Delete
    4. SS...xckup ehhh.....ok...belanja komen 3 dulu.....keh keh keh

      Delete
    5. JM....nk jugak ke??? meh sy belanja komen 10 khas utk JM....hahahhaha

      Delete
    6. hoyeee!! meh sini nk cium sikit!

      Delete
    7. kita dah baca ...

      macam mana korang blh komen sebelum baca?

      ini melanggar hak asasi ... errr hak asasi sapa ea?

      hahahahaha

      Delete
    8. Ni apahal dak Huda tiba-tiba jadi pejuang hak asasi kat sini ni? :)

      Delete
    9. huda....ktorg bukan komen tp komain hahahahha

      Delete
    10. JM komen tetapi "ko main" sama tak dgn "komain" :P

      Delete
    11. Nak tinggal komen gak hihihi

      Delete
    12. Demam pulak sis JM ni... abe n MIL pun demam jerebu kan aritu

      Delete
  3. dutch lady??? terus teringat susu dutch lady coklat....kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS ske stobeyi sebab dia kaler pink...
      * Jeling Jay Emm... He He He...

      Delete
    2. I like coffee! Tapi skrg coffee ada packaging utk budak2 kecik je. Sekali srotttttt dah abis!

      Delete
    3. kan kak farrah.. kedekot! nak kena beli 2 baru puas.. huhu

      Delete
    4. ada ke dutch lady perisa strawberry?

      Delete
    5. Putrajaya Lady perisa Jay Emm pon ada... Kah Kah Kah

      Delete
    6. JM....yg stoberi tu kena beli kt JayBee jerrrr....kah kah kah

      Delete
    7. ahahaha.....harap2 org Jay B boleh tolong belikan

      Delete
    8. JM...harap2 org Jaybee paham hahahahha

      Delete
    9. Deanna..ntah2 dia faham tetapi buat2 x faham acaner?

      Delete
    10. Dutch lady coklat memey sedap hihihi

      Delete
  4. mula-mula baca tajuk....igtkan SS nk citer pasal dia nak minum susu dutch lady....sekali salah daaaaaaaaaa......kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tup2 citer pasal susu cap gantung.. kah kah kah...

      Delete
    2. susu cap gantung? mana nak cari?...susu cap junjung pun dah masuk museum

      Delete
    3. JM.....ecececehhhh.....dia dh siap carik dahhhhhhhhhh.....jgn carik JM.....bahaya hahahhahaha

      Delete
    4. kenapa Deanna? nanti ketagih ke hihihih

      Delete
    5. hahahaha ... baca TAJUK entry DUTCH LADY ....

      dalam hati ni promo content ke (dah xde mood nak baca)...

      ke sambungan tips belanda (edisi membahan aweks belanda)....

      hmmmm sekali ....

      SSS ... SSS ... ish ish ish...

      Delete
  5. susu cap gantung??? gantung kat mana?? soklan mintak lempang...hak hak hak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meh sini nak lempang pipi gebu tu... ha ha ha...

      Delete
    2. ish ish....susu cap junjung pernah la dengar

      Delete
    3. susu cap gantung 'tak bertali'

      Delete
    4. SS....pp gebu paling mahal nii kannnn hahahhahahahaha

      Delete
    5. JM...selama ni gantung pakai tali kannnnnnnnnnnnnnnn....hik hik hik

      Delete
    6. JM....jgn pakai tali tangsi nnti putus....tali kapal bru xputus haahhaha

      Delete
    7. kah kah kah..itu berat berapa TONE?

      Delete
    8. Hahahaha susu cap gantung paling mahal tu...

      Delete
  6. sy rasa "ken" tu hilang sebab ada orang dermakan "ken" tu kat org lain kot....hahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. agaknya laa kan.. dah laa susah betoi nak menyebutnya.. eja panjang2, sebutnya pendek ja..

      Delete
    2. SS.....kentut amik kan..sbb tu bauuu len macam jerr kan hak hak hak

      Delete
    3. eyda...penat jer ngeja pjg...sebut pendek jer kan hahahha

      Delete
    4. membazir jer 3 huruf.

      kalau masuk teka silang kata dah kena tambah 3 kotak.

      lenkali tak nak pakai jgn letak...

      (hahahaha motip sangat menyebok nk komen perihal bahasa orang).....

      hahahaha

      Delete
    5. huda....sila buat bantahan nnti tauuuu...penat woo nk taip tp xguna....hahahahaah

      Delete
    6. Hahahaha belajar tulis singkatan

      Delete
  7. sedapnya susu Dutch Lady Coklat.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susu dutch lady coffee lagi best

      Delete
    2. yessss.....sama geng....suka yg coklat punya hehehhe

      Delete
    3. Adaaaa. Kopi best! Kopi lagi best! Lagi best!

      Delete
  8. pergghhhh.....sadis tol kisah duit euro tuhhh....tp kira byk jugak beza harga tu kan bila jual balik....tp xpe laa...biar laa susah skg...asalkan kt sana xpening2 kepala pkir nk tuka duit dah.....hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak paham bab duit euro ni...tapi pernah la ke euro fun park....ngehngehngeh

      Delete
    2. tak baca lagi drama Euro ni..kalau Euro 2016-France I faham lah

      Delete
  9. ingatkan nak cerita susu dutch lady tadi :) ...

    p/s: It's me Puteri Wanita :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. omeinya Zie Has...nk berkenalan boleh?

      Delete
    2. Aah laaa... Nama tomeiii.... Nak ngorat boleh?
      * Jeling Jay Emm...

      Delete
    3. hai!!! nk saing ngan JM lak..cari lah orang lain ahahaah

      Delete
    4. ehhh...dah tuka nama ehhhhh....nk bekenalan jugak laaaaa heheheh

      Delete
    5. BW... dah macam retis lah.
      tukar imej tukar nama...

      kipidap sister...
      dongibup... hahahaha

      Delete
  10. hahaha ... mesti budak kaunter tiket tu confuse giler :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iskkss iskksss... dah confuse giler pulak... ha ha ha...

      Delete
    2. ke dia confuse tgk "kitab busuk" SS??? coz patutnya busuk tp wangi hek hek hek

      Delete
    3. itu ler pasallll kesian dutch lady

      Delete
  11. Asalamualaikum...ss...kak yan tak suka susu dutch lady...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasal xsuka? sedap ooo.. nak2 kopi n coklat..

      Delete
    2. mesti kak yan suka susu dutch baby kan? kan? kan?

      Delete
    3. JM.....kelako....memandai jer kata kak yan suka minum yg baby punya adehhhh.....nk gelak laaa hahahaahaha

      Delete
    4. hahahah....bila masa ckp susu baby punya..susu dutch baby lah :P

      Delete
    5. Ratah susu suka lah..minum susu tak suka..bau lembu...huhu

      Delete
    6. makan susu kambing..kang cakap plak, bau kambing.. >__<

      Delete
    7. kak yan....bau lembu ehh....ada DNA lembu kan hahhahah

      Delete
  12. ingat dutch lady apa kah itu.....aduhhh ternoda fikiranku SS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abis laaaa perkataan ternoda sudah kasi kuar... Larikkkkkkkkkkkkkk!!!

      Delete
    2. Ayat si ARZ, bukan main lagi...ternoda tuh!

      Delete
  13. Berkejar saya ke mari sebab ingat Kanda SS yang berpakaian macam dutch lady ;)
    Balik dulu. Tengah ada kerja sebenarnya...tata titi tutu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keh Keh Keh... Cara Cikgu Ceketed ni macam Jiran Internet Bergerak... Kah Kah Kah...

      Delete
    2. Farrah...mcm gaya ahli mesyuarat tingkap pun ada gak nihh....hahahhaa

      Delete
    3. tu lah... sis farah ... dah gaya MJ lah pulak komen tu...
      hahahah.....

      win ... ini lah komen paling win dari sis farah...

      Delete
    4. Kihkihkih semangat nak tgk SS jadi wanita Belanda punya pasal! Term Jiran Internet Bergerak tu hebat jugak bunyinya,...tiba2 rasa badan macam ada attached wifi lak ;)

      Delete
  14. La ingat nak cerita gi Ladang lembu, tak pun kilang susu.. excited baca laju2, aleh2 nak cerita susu cap gantung.. Gambar tak de gambar?
    HAHAHHAHAHAHA (gelak pakai mic sambil jeling JM)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haip!!! Suida pas pinjam MIC i tu jgn lupa pulangkan ehehehe

      Delete
    2. U nak tengok gambar ke? Ari tu dah kasi... Kang u sentap lagi.. kah kah kah...

      Delete
    3. haippp QA....org laki jer leh tenung lama...coz dlm artikel mana ntah katanye pjgkan usia kalau tenung....adehhhh.....hahahhahaa

      Delete
    4. astaghfirullah aladzim .... ish ish ish ....

      Delete
    5. JM: tahun depan lah pulangkan..
      SS: terkejut sikit ja.. haha..
      KD: eleh laki je ke.. ala tenung sat ja.. haha

      Delete
  15. dah lebih 24 jam tak mandi? patut arr macam busuk je entry ni...
    HAHAHAHAHA

    ReplyDelete
  16. zaandam tu sebut Za-an-dam ke sebut Zan-dam?
    tiba2 tanya.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak sebut Mak Andam pon boleh jugak! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Syida nak belajar bahasa orang Belanda pulak ke?

      Delete
    3. mana tahu ada jodoh org belanda...hahahaha

      Delete
  17. dinda dah faham pasal duit Euro tu.. ok lah dinda chiow dulu utk hari ni.. tata

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan sebut2 psl Euro tu... Hati menangesssssss!

      Delete
  18. ehh...kenapa JM x tahu ada entri baru ni....nantilah baca entri...nak baca komen dulu :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada pun syarat cakap x boleh :P

      Delete
    2. ok.. nanti i buat rules khas utk u sorang je... ha ha ha...

      Delete
    3. ehhhh...JM parkir dulu komen dia...hiihihih

      Delete
    4. sementara parkir masih kosong

      Delete
    5. jgn parkir kt OKU punya tauuuuu hahhahahaha

      Delete
  19. alaaa...kenapa x ambil pic dutch lady tu leh tumpang sekaki ishh...x aci 'kenyang' sorang!

    ReplyDelete
  20. susu cap gantung? kalau perisa strawberry sedap tu...x nk kongsi ngan orang lain

    ReplyDelete
  21. Hahahha. Ingat kan entri air susu dutch lady. Lol :P

    ReplyDelete
  22. bestnye....Dutch? mesin dorg pkai kad kredit? klu soh rietta sebut ntah apa bunyinye....hehehe...

    ReplyDelete
  23. Dutch lady? low fat kah? fresh ka? coffee kah? coklat kah? sedap gak tu... hehehehe :p

    ReplyDelete
  24. kekekekeke... i tak jadi la pi paris...

    tukar route ke Vancouver.. insyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok! I stop tulis pasal Paris... Hu Hu Hu...

      Delete
    2. kikiki.. jgn la stop... muah muah

      Delete
    3. Parisssss... ko tunggu nhhas datang

      Delete
    4. Entri esok mungkin patah balik bandung or kelantan... hahaha

      Delete
  25. SS

    Harap harap nya entry seterusnya tak ler tersekat sekat yaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekatan?

      Sekatan PBB?


      ***palm face turn on

      Delete
    2. Ahakkkssss... You hopesss... Ha Ha Ha...

      Delete
  26. Schiphol
    ....

    Huhuhu terkenang mh17 lagi....

    Alfatihah.

    Semoga roh mereka diampunkan dan dicucuri rahmat... insya Allah

    ReplyDelete
  27. Teringin nk p lagi... Walau currency menjunam saat ini...

    ReplyDelete
  28. memang berbelit lidah nak sebut..Central tu saja yg mudah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan sebut... Nak sebut.. sebut dlm hati... ha ha ha...

      Delete
  29. jauh berjalan luas pandangan teww., ;p

    ReplyDelete
  30. Hahahahahahaha suko dulu baru komen

    ReplyDelete
  31. tu baru kat holland . lu pi kat jerman n russia , confirm lidah terbelit duploh kali beb ... memang mencabar . nasib baik mamat sana hensem2 ya . tgk je pun buat jiwa jadi tenang ... hahahaaa

    ReplyDelete
  32. Mana kenyang samada minum susu cap gantung atau minum susu cap junjung. *lariks*

    Kalau lah boleh satu gantung perisa starwberry satu gantung lagi perisa coklat... aiyooo aiyooo *cabut lari nanti kena ganyang mulut*

    ReplyDelete
  33. Baca entry ni terus semangat nak gi jalan-jalan membuak-buak! Bestnya kalau dapat gi sana... Van Persie, mu tunggu aku datang Holland!

    ReplyDelete
  34. Hahaha..memang tak tersebut la perkataan tu semua...bukan terbelit lagi...tergigit lidah dibuatnya..haha

    ReplyDelete
  35. hahahaa.. intro dh kelakar. asal xsnap gambar dutch lady tu. rugi SS
    memang bahasa susah nk sebut. humm itik ayam.

    ReplyDelete
  36. kalau entry travel tak sah tak lawak kan

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...