Tuesday, 8 September 2015

Jale Jale Klate Siam - Teaser

Mood nak update blog macam telur di hujung tanduk...

Telur sape pon tak tahu laaa... Ha Ha Ha...

Blog Adinda2 ku yang rajin berkunjung pon belum sempat ku jenguk...

Ada masa nanti Kanda sampai ye...

Dinda semua jangan merajuk...

Setapak melangkah... Dua langkah ingatan Kanda pada Dinda... Cewahhhh.... Ha Ha Ha...  

Untuk sementara waktu... Melepas rindu... 

Mari Kanda kongsi Teaser Jale Jale Klate-Siam nih....

Boarding time Johor Bahru ke Klate...

Rasa cuak bila crew penerbangan umumkan flight Kanda naiki ini akan ke Subang Airport! Apa jadi selepas itu??????

Ada apa dengan Pasar Siti Khadijah?

Ada apa dengan Bazar Tok Guru?

Breakfast apa yang sedap kat Kopitiam Kita?

Ikuti kisah Kanda kena tahan dan disoal siasat oleh Askar Thailand semata2 mereka suspect Kanda seorang Wartawan! Dan bagaimana kami terpaksa tebal muka membonceng motor bertiga dengan brother Thailand ni! Ha Ha Ha...

 Ada apa dengan Pasar Besar Rantau Panjang?

Jale Jale Cari Masjid... Masjid apa nih?

Kat mana nak Colek Ayam?

 Wakaf Che Yeh... Never sleep?

Apa yang uniknya Kedai Kopi Din Tokyo ni?

Apa ada kat Istana Jahar?

Apa ada kat Istana Batu?

Apa ada dengan Kampung Kraf?

 Kenapa Kanda ada kat sini? He He He...

 Besau kan Patung Budha ni... Kat mana?

Sekali lagi Kanda cari pasal! Boloskan diri ke Sempadan Thailand ikut jalan sungai pulak! Sekali lagi Kanda kena tahan dengan Askar dan disoal siasat! Pitam!

They call it Mee Celup! Sedap ke?

Nasi Kerabu??? Nape tak biru macam baju Kanda?????

Tengah duduk lepak kat Sultan Ismail Petra Airport Kelantan... Tetiba... Kanda ditegur Che Mek Klate  berbaju kurung pink "Ini SS kan?"... He He He... Dia antara reader blog Kanda yang paling awal sekali...

Agak2... Bila Kanda nak update semua kisah kembara Kanda nih?

Ada ke orang nak baca? Ha Ha Ha...


- XOXO -

226 comments:

  1. Wahhh makanan tu penuh pinggan. Makan ke malantak? Hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti melahap la kan ... makanan kelantan kan sedap-sedap belaka :)

      Delete
    2. mostnya manis2 semanis org2nya...

      Delete
  2. byk gak terikan ke kelantan . tak sangka blh gi byk tempat mcm tu ... amboi , control macho je abam motor tu ... bhahahaaa ... ko memang niat sgt nak kerja gila , kan dah kena soal siasat ... budah besar dabak camtu , banjir pun x blh tlg pe ... owh , ada peminat lah dia , jelez sih ... badan dah kurus tapi pipi maintain tembam wooo ... heh heh heh ... sekian !

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakkksss! tembam katanya... he he he... tu je tempat2 yg sempat terjah!

      Delete
    2. Frasa 'maintain tembam' tu kelakar :)

      Delete
  3. Wah abe klate comel sokmo jo. Pss Mat siam tu hemsem dok. Hidung mancong senyum kemut. hahahaha. Ya Allah Ss ni memang suka terjah tempat orang secara seludup ek. Hish hish berani jo abe klate comel sokmo ni. Lain kali hati-hati jangan sampai masuk penjara tempat orang lain. haru beb. Apa pun take care abe klate comel sokmo.

    Makanan memang best di kelantan.... murah dan sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually food dia lebih kurang sama aje mcm tempat lain... cuma nama je beza...

      Delete
  4. Banyaknya tpt ss pergi.. Best tk g kelate? Pandai kecek klate tk ss? Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kawe dop panda kecek klate! keh keh keh

      Delete
    2. Hahaha.. Nakal je ss..tu pandai doh tu.. Koho2 nk blh..

      Delete
  5. Replies
    1. PANDA???

      Panda xie xie??? Liang2?

      Ke pandamaran?


      Hahaha.... larikkkkk

      Delete
  6. wah Kelantan.. best!!

    Salam Blogwalking: www.yanieyusuf.com

    ReplyDelete
  7. untung org kecik ...HH kena kepit

    ReplyDelete
  8. Wahhh cepat-cepat update entry mummy nak baca...Macam best je..Macam syokk jer... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azabbb mummyyyyy azabbbb! kah kah kah

      Delete
    2. Kite pun tak sabar nak baca especially citer kembara merentas sempadan :)

      Delete
  9. bestnya..jale jale Klate..tak sabor nak tau kisah naik moto bertiga tu..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan bacaaa! jangannnnn! nanti menyesal!!! ha ha ha...

      Delete
  10. samelah dinda pun kanda..jenuh cari mood nak hapdate blog ntah terselit di celah mana..celah bedahkah? hahahha..tp wahhh...ganas kanda..banyak tempat berkunjung ni... ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. suruh bedah kangkang... ha ha ha

      Delete
    2. auwwwwwww...terus mata i lebam ketumbit..adegan bedak seksi melampau... hahhaha... bilelah nak tour kelate plak ni..antara negeri yang belum jejak bertapak-tapak... ;-)

      Delete
  11. wowwww......teaserrrrr....tu je nk komen dulu...nk smbung baca jap....hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak yah baca! nengok gambo je! ha ha ha

      Delete
    2. xpe...baca bismillah dulu hik hik hik

      Delete
    3. teaser pun panjang berjela OK..baik buat entry terus!

      Delete
    4. Ini teaser bukan sebarang teaser, Sal hihihihi Kanda SS apa nama watak utk trip ni? Ada bunyi2 siam ke bunyi2 kelate?

      Delete
  12. "Setapak melangkah... Dua langkah ingatan Kanda pada Dinda" mcm pernah dgr dialog ni...teater puteri sentubong ka...eh gunung ledang kah?? hahhahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. huihhhh.....kena lilit ngn buluh laa pehni keh keh keh

      Delete
    2. kena pakai tongkat bintang bunga api... ha ha ha

      Delete
    3. yg mcm citer miss komet tu ker??? hahah

      Delete
    4. oh my..citer miss komet tu klasik! SS muda lagi, mana dia ingat citer tu..haha

      Delete
    5. Alamak rindunye kat citer miss komet!! SS baru 17 tahun, tak sempat ngan miss komet kan SS kan,.. :)

      Delete
  13. wah tak sabar nak baca semua story tuh.. jangan peram lama2 tau SS.. nanti basi.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. basi tu yang pak haji bakhil sukaaaa tuuuu... x caya tanya cik manisah lesing! he he he

      Delete
    2. Hihihihi cik manisah lesing belum nampak bayang. Gi kelas jahitan kot :)

      Delete
  14. waaaahhhhh....ini baru teaser dh buatkan daku teruja....lom lg entry yg botol2........hahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan nak teruja sangattt! kah kah kah

      Delete
    2. hahahha...harus laa teruja...nk lompat2 bintang lak pehni

      Delete
    3. Mari kita lompat bintanh sesama, Sis D. :)

      Delete
  15. tak sabar nak baca cerita "kakak" di Klate dan Siam

    ReplyDelete
  16. ayam colekkkkkkkk....nyummmmmmm...sedapnyerrrrrr......merecik air liur weiiiiii....kejammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm....hak hak hak

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang saja nak buat zalimmmmmmm! kah kah kah

      Delete
    2. meleleh air liur tgk gbr tuhhh...adehhh....lemah rasa kaki tgk gbr tu tauuu huk huk huk

      Delete
    3. Amboi! Berapa harkat sis D merecik tuh? Tapi memang sakit jiwa sekejap tgk teaser penuh gambo makanan nih!

      Delete
  17. amboiiii...senyum meleret brother tu bila pemboncengnye cute mute.....nasib baik muat naik bertiga...kalau sy naik...mau terjungkit moto tuhhh kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu u yg naik... kena duduk kat bakol! ha ha ha

      Delete
    2. mestilah muat Deanna..dorang berdua ni dha slim..ce klau kita berdua yg naik..pancit tayar motor tu

      Delete
    3. tak pun..kalau JM letak montot je dh x de ruang kosong di belakang..i kan berbontot SEKSI erk!!!

      Delete
    4. SS ada photo Jay Emm yg seksi tu... he he he...

      Delete
    5. haip!!!! ssshhhhhhhhhhhhh......mana dapat gambar i tu..ishh!

      Delete
    6. JM...bontot seksi???? huiyyooooooo...mmg kompem terjungkit moto tuuu kah kah kah

      Delete
    7. terangkat tayar depan..silap haribulan motor pancit

      Delete
  18. huihhhh...kena soal siasat kah?? mesti ada kaitan dengan kes bom haritu kot.....ehh ada kaitan ehhhh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia ingat i pengikut osama laden! ha ha ha

      Delete
    2. hahahhahaha....tgk pinggang laaaa...mn de osama pinggang cenggitu...

      Delete
  19. hahahah... gigih naik motor bertiga...

    jalan kaki sudah la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. u jalan kaki dulu kasi tengok satu kali! ha ha ha

      Delete
    2. Komen ni win.... Sy sokong...

      Delete
  20. tinggal jejak kasih dalam ruangan komen dulu nanti baca

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi siap jejak kasih lg... he he he

      Delete
    2. ssh jugak nk jejak kasih ni yerrrr hahaah

      Delete
    3. minta no WA pun x dapat huhuhhu

      Delete
    4. seksa 5 bulan nak dapat WA... ha ha ha...

      Delete
    5. Bak kata JM, watpe nak no WA, kita kan boleh ber email.. huhu.. JM syg, WA lah cepat.. apa brg email2 ni.. Haha

      Delete
    6. Suida..i ni malas layan WA..i ni pendiam..nanti u menyesal ehehehe

      Delete
    7. Jay Emm masih back to basic.. Ha Ha Ha...

      Delete
    8. Action speak louder than words... Nk seribu daya x nk seribu dalih... Kata nk li tiket ke jb.. Tengah free seat ni...

      Delete
    9. My dear Jay Emm... Tny Tiny dah sound u tuh... Sila balas!

      Delete
    10. kerap dgr ayat ni "Action speak louder than words'...sape ntah yg suka ckp mcm tu

      Delete
    11. dah cari tapi tarikh x sesuai...ada org tu ckp mahal...so terus x jadi

      Delete
    12. yang cipta ayat "action speak louder than words" tu adalah Sacagawea! Free seat bebaru ni mahal ke?

      Delete
  21. moto kecik camtu leh naik bertiga? kesian 'susu' HH opssss!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ... JM ni kan, itu pula yang dia nampak :)

      Delete
    2. X payah nak kesian sangat... Takat nasi lemak 50sen kacang hangus sebutir tak terliur kot... Rasa cam tak rasa jek.. Lain le nasi lemak ada kerbau.. Yg sekali dia swing kat pale bole weng 2 -3 hari.. Ha yg tu kena kesian...

      Delete
    3. nasi lemak sape yang ada kerbau tu? Jay Emm ke? Ahaksss...

      Delete
    4. kah kah kah....HH....nasi lemak ada kerbau tu lagi kesian...BERAT!!! dah tu boleh mkn sebulan baru habis

      Delete
    5. Zie Has...sbb nampak tersepit...hihihih

      Delete
    6. kalau nasi lemak i kan SS jgn kata kerbau...kambing golek pun ada..nak?

      Delete
    7. huhhh.....siap korbau ngn kambing kuar haaaa....adehhhh....korang nihhh....kah kah kah

      Delete
    8. ahahaha...inilah padah nya....sape suruh "komen tu jgn SKEMA sangat"

      Delete
    9. jangan risau... komain jay emm tak akan di TAPIS! ha ha ha

      Delete
    10. hahaha.. komain kat sini wat mulut I tak henti2 gelak.. adoiii

      Delete
    11. suida gelak? tak dgr pun..ce gelak sikit..ayu ke tidak

      Delete
    12. Kalau berWA leh arr dengar... HAHAHAHAA

      Delete
  22. Sampai sudah aku x jumpa pulut pauh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi tu tak pasti.. Yg pasti mana2 tempat lain yg ada jual kompem aku sebat...

      Delete
    2. Pauh habis masa U ols p tu.. huhu

      Delete
    3. kt kedai2 makan xde jual eh pulut pauhhh??? mcm byk jer itu hari...bukan musim ehhh heheheh

      Delete
  23. Sometimes aku rasa ko mmg ske wat keje gila... Dan aku pula harus terjebak sama! ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm sorry HH! The truth is you don't know what is going to happen tomorrow... Life is a crazy ride... And nothing is guaranteed... We always get in trouble together... You're my partner in crime! Kah Kah Kah...

      Delete
  24. ke kelantan sudah, ke thailand, shopping di sempadan aje ... bila tengok bangunan siam yang unik-unik tu, teringin pula nak pergi ;)

    ReplyDelete
  25. Suka abg siam tu uols himpit dia..terus senyum gatai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada macam perogol bersiri? Keh Keh Keh....

      Delete
    2. Mama GOjes...sekali dpt DUA tau....x ke senyum sampai ke kaki....anak dara tu!!!! he he he he

      Delete
  26. Wah..blogger glamer ala retis..orang dh kenai, jeles I'ols

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak setanding rerupis laa makkk...
      * pandang penuh kasih sayang kat Jay Emm... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. nampak tak femiant SS tu pakai baju ping eheheheh...SS n pink x boleh nk elak heee

      Delete
    3. i ni rerupis suam-suam kuku kaki je hiksss

      Delete
    4. suam suam kuku kaki katanya... Rasa gatal plak ketiak! ha ha ha

      Delete
  27. Kanda tanya soalan apa ni? "ada ka org nak baca?"..
    meh nak cubit pipi kanda yg dah tak berapa tembam tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nahhhh kanda tadah pipi kanda utk diciom... ha ha ha...

      Delete
    2. dapat rasa x ciuman.. jauhhh tu hantar

      Delete
  28. Memanglah U ni ada gaya wartawan.. Haha... U juru kamera, sis HH wartawannya.. Suka benar org thailand ngan u ols.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini bukan pertama kali SS kena... dah beberapa kali org suspect SS ni wartawan! hadoiiiii!

      Delete
    2. see, klu u betul2 wartawan camna lah eh..

      Delete
    3. haha..SS memang ada gaya wartawan. Cayolah cakap den yang keje suratkhabar ni!

      Delete
    4. Gi kerja ngan Kak Sal tu..hhaa

      Delete
    5. Kalu SS ada takut Cik Sal x leh buat keje asik nak pandang2 jeling2 SS je... keh keh keh

      Delete
  29. Cerita bandung tergantung lagi eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susu cap gantung dah tergantung... kena cari sirap pulak... baru jadi sirap bandung... he he he..

      Delete
    2. hahaha.. U ngan JM ni hampir sama ja, ada bnyk cerita nak story.. hehe.. tak pa I sabar menanti..

      Delete
    3. Suida...jgn ngelak..banyak buku perlu di baca tu..dh start kelas kan?

      Delete
  30. Semasa disoal siasat ada tak depa wat pelik2?

    ReplyDelete
  31. flight ke subang Airport? buka direct ke Kelantan ke....transit ambi penumpang atau tukar flight lain..jeng jeng jeng...firefly macem2 tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua penumpang cuak wahai jay emm... takut x sampai ke destinasi di tuju... x ke giler?

      Delete
  32. pasar khatijah mestilah ada org nama khatijah kat sana..x pun tempat melabur duit..sama gak bazar tok guru tu...agak2 leh jumpa tok guru kat sana bawa cucu jalan2

    ReplyDelete
    Replies
    1. abis tu kalu istana leh jumpa sultan ke? pak guard je ada... ha ha ha

      Delete
  33. mestilah dia ingat wartawan sbb bawak kamera DSLR...ce masuk dengan kereta mercedes mesti dia ingat hartawan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hartawan makan di pinggan minum di cawan... he he he

      Delete
    2. kalu DERMAWAN... Tido dikatil peluk teady bear... he he he

      Delete
    3. jadi JM mmg DERMAWAN..teddy bear besar warna putih

      Delete
  34. Masjid Beijing!!!! cantik design masjid tu..pernah solat kat sana semasa misi banjir on jan..pastu masuk rantau panjag...eleh itu pun nk cite kan JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang over budak Jay Emm tuh... ha ha ha...

      Delete
    2. saja nak kasi org jeles lettew.. :P

      Delete
    3. JM kalau nak bercerita, update lah blog...hehe

      Delete
  35. Banyaknya tempat ss pi...sempat berdikir barat tak ss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu SS berdikir barat... alamatnya... terbalik laaa klate tu... ha ha ha

      Delete
    2. berzikir timur aje lah.. barat2 xmau..haha

      Delete
    3. I'm western... Nak yg well done... Ha Ha Ha...

      Delete
  36. Kalau kak yan berlaga bahu dengan ss..entah kan kenal entahkan tidak kan..

    ReplyDelete
  37. Dah pandai main teaser teaser ....

    Trip Europe bila nak habits?

    Trip nih bila nak start?

    Peminat Tegar nih Hehehehhehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. adoi laaaa En Li.... Sakit perut SS gelak dengan statement ini... kah kah kah... adeiiii... adeiii... ha ha ha...

      Delete
    2. Jgn risau... mmg tak habis ... haha...

      Pernah tgk filem "the never ending story" ???

      Haaa .... SSS lh penulis skrip dia.

      Sekarang SSS nk buat dlm bentuk travelog pulak...

      Delete
    3. Habis lah cik manisah dah x manis ar kena lesing ngan tuan tanah lepas ni...

      SJM.... tolongggg ... nk nyorok blkg SJM...

      #janganPandangBelakang

      Delete
    4. Cik Manisah tolong SS laaa abiskan story mory boleh?

      Delete
  38. Replies
    1. I'ouls bukan rerupis Ekin... Kekapis pon bukan... Hi hi hi...

      Delete
  39. Wahhh pasar siti khadijah tempat lepak ekin suatu ketika dulu masa nenek duk jual ikan kering,kerepok keping dan lain2 lagi

    ReplyDelete
  40. Sesat tak masuk bazaar tok guru hihihi... dalam banyak jual kain boleh pening nak beli hahaha

    ReplyDelete
  41. SS nak taw asal usul bank kerapu tu tak boleh terjah entri lama ekin ada cerita hihihi

    ReplyDelete
  42. Hahahaha xaci yg duk dikelantan x masuk dekat pantung budha tu tgk jauh jah

    ReplyDelete
    Replies
    1. pantung? salah orang nampak aje ko kan JM

      Delete
    2. Lorrr ingat patung budha tu kt 'sie"...

      Ok.... x pnh tau ada patung besar tu kt klntan...

      Kt mn tu cik ash

      Delete
    3. patung budha terbesar di Asia Tenggara berada di klante ok! yg SS pegi ni kecik... ada lagi besau!

      Delete
  43. Wakaf che yeh mesti banyak berubah ni setahun xpergi ni...

    ReplyDelete
  44. Istana jahar SS masuk tak sebelah dalam.. ada mcm khazanah lama sultan dulu2 n asal usul kelantan taw

    ReplyDelete
  45. Nasi kerabu sedapnya lama tak buat nasi kerabu kena buat ni nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik ash.... buat jgn mkn sorang...

      Saya nk jugak ye...

      Bg alamat...

      Nnt i sampai dgn JM...

      hahaha

      Delete
  46. Last2 jumpe peminat..hehe..salam ukhuwah. First time tinjau2 sini..nice..amik pengalaman dulu sblm travel..

    ReplyDelete
  47. Bagi menjawab persoalan ini :

    SSS : "Agak2... Bila Kanda nak update semua kisah kembara Kanda nih?"

    Jawapan nya ....

    "Bila kucen bertanduk"

    Hahaha

    ReplyDelete
  48. Weih.... x aci arh... apsal sss g klntan nmpk lg seronok.... sy g x explore bnyk pun...

    Sbb g kerja je... huhu... pastu blk...

    ReplyDelete
  49. Ok fine... pergi kelantan pakai baju HILANG DI HONGKONG...

    bila masa kanda ss ni pakai baju MALAYSIA ni...

    Haishhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu Cik Manisah bagi baju Malaysia... Sekarang jugak SS pakai! ha ha ha...

      Delete
    2. Yes! Here I promise u! he he he... Muahhhh!

      Delete
  50. bila entri siam nak keluar ni ... tak saba nak baca :)

    ReplyDelete
  51. Dah alam tak nampak orang bonceng motosikall bertiga.

    ReplyDelete
  52. Wah, macam menarik je semua teaser ni..tak sabar nk baca :)

    ReplyDelete
  53. Myb dari gaya pemakaian SS org thailand ingat SS wartawan..hehehe

    ReplyDelete
  54. Ok, bab makanan Cik Mimie suka :)

    ReplyDelete
  55. x sabar nak baca pasal SS di kelantan.
    mostly tempat2 tu semua aida da pegi.
    and best :)

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...