Wednesday, 14 October 2015

Ada Bariani?

Aku...

Adalah seorang yang sanggup terbang jauh2...

Atau...

Drive jauh2...

Semata-mata...

Untuk melihat apa yang mata aku nak lihat...

Dan menjamah makanan yang tekak aku teringin nak rasa...

Yes! That's fact about me!

Aku tak peduli apa orang nak kata tentang aku...
* Sambil pegang sepanduk "Jauh kaki melangkah luas pandangan dan pemikiran"...

Pagi tu... Aku dan HH terjaga jam 5:00 pagi.... Sambung tido dan aku bangun agak lewat tapi tak selewat HH... Ha Ha Ha...

Sementara HH masih lagi membongkang sebab seharian kepenatan travel ke Singapore semalamnya...

Aku dengan tak mandi dan gosok gigi lagi...

Duduk depan pc untuk riki tempat makan best kat Johor ni... Ha Ha Ha...

Riki punya riki...

Tetiba tekak aku teringin nak merasa makan Nasi Bariani!

Maka...

Batu Pahat menjadi pilihan!

Kenapa Batu Pahat? Nape tak tepi2 umah aku je pon ada jugak Nasi Bariani?

"Apa diharap padi seberang... Padi kat Malaysia pon banyak!"...

Yeahhh! Memang padi kat Malaysia banyak... Banyakkkkkkk laaaaaaaa kauuuuuuuuuuu!!!! Kah Kah Kah...

Well...

Batu Pahat memang well known dengan rempah ratus Nasi Bariani Gam yang super berkualiti...

Justeru...

Dalam banyak2 restoran Nasi Bariani di Batu Pahat ini...

Restoran BP Bariani Power menjadi pilihan ku...

Kenapa restoran ini?

Sebab...

Restoran ini dapat liputan akhbar... Yes! Highly recomended!

Tidak susah untuk menyampaikan kaki ke Restoran BP Bariani Power ni...

Guna saja Navigation Waze... Dan rempuh perjalanan hampir 2 jam dari Johor Bahru!

Contact : 

Restoran BP Bariani Power
No. 18, Jalan Tukas 2,
Taman Soga,
83000 Batu Pahat, Johor

H/P : 012-7120987; 019-3567359

Email : sales@bpbarianipower.com

Dibuka pada jam 10:00 - 19:00 setiap hari kecuali hari Isnin...

Untuk maklumat lanjut boleh petik official website di SINI...
 
Inilah dia Restoran BP Bariani Power yang terkenal di Batu Pahat itu...

Restorannya simple dan selesa... Semua orang makan di pinggan minum di cawan... Ehhhh... Tetiba... Ha Ha Ha...

Pekerja yang ramai... Lengkap beruniform...

Sementara menunggu order... Aku perhatikan je amoi yang berdiri kat depan aku ni... Amoi ni sanggup menunggu untuk tapau... Banyak pulak tuhh... Hu Hu Hu...


Aku order air longan... Matikkk laa kena bebel sebab langgar pantang... Ha Ha Ha... Gelas besauuuu ok... Tercungap2 nak menghabiskan... He He He...

Aku nak order Bariani Gam...

Tapi... Dah habis! Kecewa!

Kena datang pagi kalu nak merasa Bariani Gam power tu...

So... Aku order Bariani Biasa...

Bariani biasa pon dah menjilat jari u'oulss! Wangi je...

Acar Buah tu paling WIN!

Cer U'ouls tengok ni... Ini makan ke? Melantak ke? Melahap ke? Mencekik ke? Keh Keh Keh... Licinnnnn macam kepala Harith Iskander... Ha Ha Ha...

Total bil? RM 31.25 termasuk GST... Ahaksss...

Lepas makan aku singgah beberapa tempat attraction di Batu Pahat ini...... 

Tapau Coconut Shake dan Putu Bambu Juriah yang terkenal di Ayer Hitam masa on way balik ke Johor Bahru semula... 


- XOXO -

149 comments:

  1. ape beza bariani gam dgn yg xde gam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bariani gam biasanya... ayam atau daging dimasak campur melekat dengan nasi... tu yang masyukkk... Perghhhhh!

      Delete
    2. oo yg ayam dalam nasik tu eh...

      Delete
    3. Yeahhhh diadun sempurna.... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. kali ni ss jawab mcam skema je..

      Delete
    5. Kalu x skema camne? Kukus grill panggang boleh? Hi hi hi...

      Delete
    6. dulu ingat briyani gam tu dia sticky2 cem pulut.. bila makan nape sama jaaa ahah..

      Delete
    7. bariani gam atau bariani gem.... :p

      Delete
    8. ooo baru tau perbezaan antara bariani biasa dan bariani gam..

      Delete
    9. apa beza antara bariani, beriyani dan berani eh prof SS :p

      Delete
    10. mmg sebut "BARIANI' eh..ingat salah spelling....bukan 'beri yani' ke

      Delete
    11. ada ke bariani x gam? mmg biasa kalau mkn mesti ada ayam or daging yg telah di masak sekali dalam nasi tu

      Delete
    12. ingatkan kalau lepas makan nasi bariani gam tu terus 'melekat'

      Delete
    13. 2 jam JJCM? kalau sedap jauh pun x pe janji puas hati...lebih kurang dari Putrajaya ke Port Dickson

      Delete
  2. tetiba rasa nak masuk kereta dan pecut gi Batu Pahat pas baca ni..ta[i tak cukup kerajinan.pinjam sepanduk jap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila lah pecut... Tapi jangan lebih 110KM/J.... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. oppss...kalau sy 130km/j....hahahhaa

      Delete
    3. perghhhh harap tak lupa sal bawa SYM kang dia merajuk...jangan lupa sama kita punya ahkak JM

      Delete
    4. 110? 130? Kalau saya tak ada kelajuan,..sebab saya akan ZzzZzzZZz sepanjang perjalanan. Dah sampai tempat makan baru bangun hihihih

      Delete
    5. SYM kena ajak sebab kalau tak ajak jadi Siti Yang Merajuk. Sis JM tak yah ajak sebab dia dah ada banyak cawangan JM Bariani House. Tak banje kita je ;)

      Delete
    6. hahahahha...farrah....betul tuhh...JM xpernah pun ajak kita mkn nasi bariani kan....pdhal dia byk dah cawangan....hahahah

      Delete
    7. hahaha tetiba rasa nak makan bariani plak..

      Delete
    8. ahahahaha JM Bariani House tu aa ah la.. dia x heran da la nasi briani ni wahaha..

      Delete
    9. cissss!!!! aahahaha ada satu cawangan di Giant Batu Cave...JOM!!!!!

      Delete
  3. Replies
    1. salam maal hijrah utk koranggg jugakkkkkk....eh tetiba...hehehe

      Delete
    2. bila nak lanjer kiter semua yang komen ni nasi bariani gam...ada barani?

      Delete
    3. barani cakap tarak barani buat lah aRz

      Delete
  4. datang jalan-jalan sini -komen skema seorang blogger-

    ReplyDelete
    Replies
    1. lompat la sikit sal....hahahhaa

      Delete
    2. wahhh sedap nampak bariani ini (skema tak)

      Delete
    3. Saya juga berminat untuk meletakkan beberapa komen skema di entri ini.

      Delete
    4. [Lagi skema daripada aRz] [Senyum sikit je sebab konon-konon skema]

      Delete
    5. ohh...saya kagum dengan komen anda semua...(ada ciri skema tak? hahahahah)

      Delete
    6. pesal semua skema ni...ada skema jawapan eh untuk komen entri ni :p

      Delete
    7. ntah memasing jadi minah ngan mat skema plak kat sini.. hehehe..

      Delete
    8. Saya pun nak skema juga.. dengan ini saya suka entri SS ini buat saya lapar nak pergi makan kat sana

      Delete
  5. SS makan sorang je ke ni?hebat! tak tapau?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak laa... Makan ramai2... Penuh orang kat restoran tu... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. hahaha jawapan SS memang tak boleh blah..

      Delete
  6. Ya Allah, memang semangat luar biasa SS ni.. kalau wawa, memey tak makan laa klu 2 jam nak redah makan pagi.. hehe

    penyakit m tu sokmo ade kalau bab nak berjlan.. duduk merayau tepi pantai, pulau i suka..")

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini bukan makan pagi... Ini Brunch... Dah lepas tengahari pon... Lepas makan SS merayap kat tepi pantai batu pahat tu... Pantai Minyak Beku namanya...

      Delete
    2. haha.. makan jamak laa ehh.. syoknye jalan tepi pantai, sambil kibas2 rambut.. :-P

      Delete
    3. seronok lepas makan lepak tepi pantai

      Delete
    4. Puan wawa ni org kelantan ke

      Delete
  7. Tadi baru je lunch bariani..hihi.. tapi bukan Gam la.. hahaha...

    ReplyDelete
  8. i kan klu p sana, rasanya tak pi mkn kota bariani.. jemu plak rasa..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboooooi Syida blagak eeeh.. kita tngk kalo dia pi dia makan ke dak..
      sampai termimpi2 baru tau..

      Delete
    2. Ibarat dia nak compare 'fish n chip' kat kampong dia dengan London... Kite tengok sampai London nanti boleh tak dia cakap 'jemu'...

      Delete
    3. haha.. belagak kan? klu nasi lemak, mana2 tempat memang sapu..

      Delete
    4. Patutlah gemok... kah kah kah...

      Delete
    5. Syida i tak kutuk u tau.. tu tu SS yang kutuk..

      Delete
  9. mana gambaq putu bambu juriah tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada dalam instagram I... Hu Hu Hu...

      Delete
    2. titew xde insta...xleh tgk gbr...huk huk huk

      Delete
    3. I memang suka Insta... Lebih suka update pasal diri sendiri dengan visual... Kurang minat dengan FB... Tak suka semak kepala update status yg mungkin buat org annoying... Kbai...

      Delete
    4. Statement nak berlagak dgn Suida - Akak ada IG. Dah tengok dah putu bambu juriah yg femes tuh! ;)

      Delete
    5. Ada benarnya buah bicara tuan hamba itu (ni nak komen skema gaya klasik pulak!)

      Delete
    6. Suida masih ditakuk meluah perasaan kat Facebook memikir masalah negara laa cikgu! Kah kah kah...

      Delete
    7. Ada IG jarang on fb pun sama...

      Delete
  10. Pernah nampak kedai ni masa pergi BP suatu ketika dulu *xingt bila g BP..hahaha.. tak singgah pun sebab Cik Mimie kureng sikit nasi2 jenis begini.. g umah kawin pun balun nasi putih..hahaha

    ReplyDelete
  11. BP Cik Mimie terjah wet world je dgn family n BP Mall..hehehe

    ReplyDelete
  12. nampak sedapppp sbb pinggan semua nya licin SS

    ReplyDelete
  13. bila lah agak nya kaknoor dapat merasa Bariani Power ni kan
    boleh hantau tak!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiba tengah jalan dah basi... Ha ha ha...

      Delete
    2. hntr kt sy jugak....plzzzz....hehehehe

      Delete
    3. alaaa Kak Noor ni.. chef masak laaa chef.. nanti share resepi (read : gambar) ngan kami.. boleh kami buat ehehehe...

      Delete
    4. SYM dh buat, jangan lupa pada kakak warden mu ini. Akak dah lama bebenor tak makan beriani :)

      Delete
    5. bila nak ngedate kak ? ayam penyet pun tak terjah lagi..
      saja sembang sini ahahahaha LOL =P

      Delete
  14. Wah... nasi berani gam power lah... nasik takut tak power ado kah. Kat Putrajaya ni pun ada 1 restoren Nasi Beriani dekat dengan Uniten. Makan dengan tangan menjilat tangan, makan dengan sudu menjilat sudu ya bukan pingggan ya. Nanti nampak cam kebulur beno.... hehehehe selamat bersantap ya

    ReplyDelete
  15. Nape tak roger2 akak..kalau tak leh belanja ss...NAK MAJUK :-(( DENGAN SS 6 SAAT....1 2 3 4 5 6 ..k dah..kita kawan balik :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Jangan majok Kak Yan... Insyallah one fine day ye... He He He...

      Delete
    2. Kak Yan.. Ss je ker..? Mummy... ?

      Delete
    3. kak yann...sy pun mintak di ajak....hahahahhaha

      Delete
  16. Nasi beriani bp paling world... :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kansss... Kait jari kelingking skit...

      Delete
    2. Nasi lemak cik com lak nak???

      Delete
    3. Menjilat jari tak SS.. Macam iklan kepci tu.. Hehehe

      Delete
    4. make sure menjilat jari sendiri... bukan jari meja sebelah.. ha ha ha..

      Delete
  17. Mentekedarah tu namanya SS... kat kampung saya pulak tu... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeahhh.... Aah laaaa... Kampung Pak Lang Mie laaa... Keh Keh Keh...

      Delete
  18. Penat balik dr singapore pun lom habis sambung lak p bp... Kan dh ckp ko mmg ske wat keje gila..

    ReplyDelete
  19. Putu bambu mmg win. Nyesal share..

    ReplyDelete
    Replies
    1. adehhhh....terliur lak bila ckp psl putu bambu tuhhhh.....huhuhuh

      Delete
    2. bhahahahaha ini win ini win !!! badan je kecik HH ni.. perot tong..

      Delete
    3. Lain kali,.. kalau dah namanya ngan SS, kena beli extra la, HH :)

      Delete
  20. SS .. Mummy diet tau! Tak baik goda mummy.. Tp kat Melaka ada Nasi Beriyani Thamby.. Sedap! Dia gam pakai gam gajah.. Hahahaha :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. leh bukak tak lepas gam tu mummy??? hahahah

      Delete
    2. kalo makan ni gamak sminggu lari tak brenti kan Mummy ?
      bakar kalori ehehe..

      Delete
    3. Deanna... Taklehhh . Gam tu kuat sangat..:P hahaha
      SYM : adehh macam tau2 ja... hahahaa :P

      Delete
    4. SS nak gam harimau ada tak mummy? ha ha ha...

      Delete
    5. Ohhhh, kiranya hari yang mummy lari sampai 11 - 12 kilometer tu, hari makan Nasi Beriyani Thamby lah ye hikhikhik

      Delete
  21. Adehhh... Teringin la pulak..SS!!!!

    ReplyDelete
  22. acar buah tu mesti ada ...kalau tak memng tak kick la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul... Nasi bariani wajib makan dgn acar buah... baru meletop2 dlm mulut tu.. ha ha ha...

      Delete
  23. mata sy tertumpu pada kuah dalca tuuuuuuu....kariiiiiii.....wowwwww....mabelesssssss....meleleh2 airl iurrrrrrr.......adehhhhhhhh....mencikkkkk laaaaa.......pepagi dh laporrr tgk gbrrrrrr.........wawawawawaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  24. dulu sy xphm nape ada perkataan gam tuhhh....igtkan nasik tu digamkan....dok terpikir....pe kehal nasik nak kena gam....kah kah kah....adehhhhh....daya imaginasi yang xleh blahhhhhh.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS makan nasi bariani gam ni sejak kecik... Kalu kenduri memang akan masak bariani... Most lelaki Johor juga tahu 'mengacau' nasi bariani ni... Even kalu my family yg luar johor nak buat kenduri pon akan appoint tukang masak dari johor... quiet different sebenarnya... tapi kena pandai cari yg betul2 ori...

      Delete
    2. ehemmm...nti leh laa request SS masak nasi bariani....mesti sedap tuhhhhhh....hahahahha

      Delete
  25. hohohoh.. bila tetiba tingin nak makan pasembor Penang lak ni ? mai la drive 7/8 jam pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah pernah drive ke Penang kali pertama dulu semata2 nak merasa original Laksa Penang... Demam2 pon pegi jugak... Rempuh jem lebih dari 8 jam ok masa nak raya cina beberapa tahun dulu... Wrong timing betul masa tu... Tapi puas hati... Food di Penang memang heaven! SS suka Penang!

      Delete
    2. time Chinese New Year orang Penang sndiri xkan keluar rumah.. malam makan besar tu yes lengang jalan raya but esoknyaaaaaa akan jem teruk.. mai laaaa lagi..

      Delete
  26. kata tak minum aaais !! kalo cemni memang nak kena paksa makan ais kepal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sssssshhhhhhhh! Jangan cakap kuat2...

      Delete
    2. i suruh SS mkan ais kepal.. ABC.. cendol..
      ais sagat dan semua yg ais2.. no kompromi..

      Delete
  27. btw CT satu family pun cemni.. pernah jugak gerak dr Bangi ke Batu Pahat sbb cari briyani.
    tapi salah kedai la not so good.. maybe nxt time bleh ke sni.. penah gerak seawal before subuh smata2 nak makan sate kat Muar as breakfast hew hew..

    normal2.. sep sikit..

    ReplyDelete
  28. wooo....nasi beriani ni kalau mkn mmg fuhhhh....lari diet.....ai jarang ke belah selatan....nnti kalau gi sana nak try...

    ReplyDelete
  29. s.s, rasanya saya pernah makan kat restoren ni
    tapiiii...di seremban
    aci ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tengok web dia baru sampai melaka aje... tak sure pulak dah sampai seremban... Kat Johor ni pon melambak Laksa Penang... Tapi SS terjah jugak Penang nak makan Laksa Penang... Agak2 aci tak? Feel sama? Hik Hik Hik...

      Delete
  30. SS,
    Sedapnya....tengok gambo meleleh atas bawah ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang tengah2 meleleh tak mak? Keh Keh Keh...

      Delete
  31. Gambo tuan tanah tengah mencekik takder ke? belanja jari jer ke skrg..pyh nk tgk dah muka latest SS ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muka limited edition mak... Kah Kah Kah... Aduhaiiii....

      Delete
  32. Sekarang ni Nani pulak yang terliur nak makan nasi ni. Hahahah ! Bila lah nak sampai Johor ni :p

    ReplyDelete
  33. Bgslah SS...nk mkn sanggop ke mana2...hehehe..sempoi gitu..

    Napa agaknya ada nama gam di hujungnya???
    Tertanya2 dr dulu... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena tanya tukang masak! SS cuma tukang makan aje... He He He...

      Delete
  34. bariani gam satu ikat tepi kasi hantar penang juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siap bertocang... Siap beropol... Siappp!!!

      Delete
  35. Fuhhhh! Licin-licau! Baguihhhh! Makan tak bazir walau sebutir nasi hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. elok buat menantu orang macam ni kih kih kih....

      Delete
  36. itu menunjukkan nasi bariani tuh betul2 sedap.. nasib laa pinggan tu tak boleh makan.. kalau tak, abis dengan pinggan ditelannya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau LAPAR semua sedap Eyda hehehehehe

      Delete
  37. Wooowwww gigih !!! Semata mata demi Briyani hehehehheheee

    Sampai licin pinggan ... memang berbaloi drive jauh jauh ... hehehehe

    ReplyDelete
  38. lohhh x sempat makan bariani gam rupanya mkn bariani biasa pun licin..kalau bariani gam mesti tapau

    ReplyDelete
  39. Nanti nak bukan Restaurant jugalah , makan dalam cawan minum dalam pinggan . Okay tak ?

    ReplyDelete
  40. Sama ke nasi kamdar dengan nasi baraini gam ni

    ReplyDelete
  41. den yg kg kat Bp pun xpernah sampai situ tapi taman soga pernah sampai . maybe next time kena cari . selalunya kami pergi nasi bariani gam kat benteng . tapi sekarang kat situ dah krg power sedapnya sbb anak ambil alih ... putu bambu air hitam tu pun x pernah rasa wpun klu balik kg , situlah tpt laluan utama selepas kelur dr highway ... dah , x yah nak kutuk kaw2 punya eh ... dah kami mmg x tau weyyyy ada tempat tu ... heh heh heh ...

    ReplyDelete
  42. awat nama bariani..bukan beriani ka...

    ReplyDelete
  43. kalau beriani ja mesti ada gam... dok makan xda gam pon...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...