Wednesday, 21 October 2015

Rela ditolak cinta?

Aku...

Lebih rela...

Ditolak cinta...

Daripada...

Visa ku ditolak...

Kah Kah Kah Kah Kah Kah Kah Kah Kah Kah Kah Kah Kah Kah Kah Kah...

Adussss!

Matikkkkkk laaaaaa nakkkkk oiiiiii di atas statement pakai lutut ini...

Kalah statatement perempuan dari neraka bunyiknyaaa... Keh Keh Keh...

Wan Maimunah pon tak berani keluarkan statement berani mati ini...
* Merana Abang Kacang Pool Haji nanti... He He He...

Jangan marah sayang2 ku semua... I'ouls gurau ikan kurau aje...

Sape yang rela hidupnya ditolak cinta kan kannnnss kannsssss... Betul? Cewahhh! Ha Ha Ha...

Sebenornya... 

Hari ini...

Aku dah boleh menarik nafas lega... Selega... Leganyaaaaa.... Yeeeeee Haaaaaaaa!

Sebab...

Visa China aku approve!

Yes! Yes! Yes!



*** Cara nak buat Visa China? ***

Kacang tanah aje!

Sediakan :
  1. Mengkacak jelitakan diri amik gambar passport dengan background putih... Hanya sekeping gambar aje yang diperlukan... Kalu ada lebih... Simpan aje laa... Sandarkan pada kenangan... 
  2. Passport original yang dah dibogelkan sarung... Takut sarung hilang masa submit... Passport kena valid 6 bulan sebelum fly...
  3. Hotel booking details tempat kawwww beradu kat China nanti...
  4. Flight travel itinerary muka depan aje ek...
  5. Jolok tabung bapak ayam bayar RM 150.00 kepada agent... Sapulah airmata mu dengan tisu...

Rasanya sesapa yang stay Kuala Lumpur atau Kuching boleh direct berurusan dengan Chinese Visa Service Center...

Dan bayaran adalah lebih murah dan cepat berbanding appoint agent... Tapi... Semua kena urus sendiri... Kena beratur amik nombor... Isi form sendiri... Hantar dan collect sendiri... You buy monkey... You'll get monkey... Ehhhh... Tetiba... Ha Ha Ha...

Tapi kalu buat Visa reramai... Bolehlah wakilkan kat sorang aje untuk submit dan collect... Ok?

Untuk pengetahuan...

Disebabkan aku kat Johor Bahru...

Jadi aku tak ada pilihan selain dari buat Visa China ini melalui agent...

Dan... Semua form agent yang isi... Aku hanya lepak kangkang aje... Ha Ha Ha...

Aku appoint Rajawali Bintang Travel Sdn Bhd untuk settle semua visa ini hingga diluluskan...

Kalu sesape yang berminat boleh contact atau datang sendiri ke Rajawali Bintang Travel Sdn Bhd ni eh...

Hubungi :

No. 10, Jalan Garuda 1, Larkin Jaya, 
80350 Johor Bahru.
Tel : 07-2235989 / 07-2212028 
Whatapps : 017-3477115 / 012-7684912

Sediakan semua ini ye dan submit! Cukup kacak jelita kan gambar Ah Kak tu? Ha Ha Ha...



*** Jenis Visa ***

Kalu nak latest info berkenaan jenis visa dan bila boleh apply...

U'ouls bolehlah petik latest information kat SINI... 

Aku malas nak membebel panjang2...

Takut nanti requirement bertukar pulak... Buang internet data aje kannnnsss... Keh Keh Keh...

So... Better U'ouls check kat official website untuk perkembangan semasa... Ok?



*** Wa Ah Kak akan kembali ke China ***

Genap 7 hari bekerja... Taraaaaaaaaaaa... Siap! Valid in 3 month!

Once Visa China aku approve...

Maka...

Bolehlah aku start berangan tak sudah... Ha Ha Ha...

Yes! Wa Ah Kak akan kembali ke China tidak lama lagi! He He He...

Which part of China?

Aku akan update nanti!

Tunggu!!!


- XOXO -

236 comments:

  1. aisehh, naper tak soh wak buatkan je, chinese visa servis center kat blkg padang tempat wak potong humput je ni pownnn., huhu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye laaa Wakkk... Tak sampai sepelaung kansss... He he he

      Delete
    2. hari2 Wak potong rumput ye Wak...meh sini sikit rumput tu

      Delete
    3. Wak first ok kali ni.. cayalah

      Delete
    4. Wak tak nak jadi first commentar blog JM ke :p

      Delete
    5. wak bila nak jadi first kat blog saya...

      Delete
    6. JM nak rumput sikit watpe.. Nak buat breakfast keerr.. Hehhehe :p

      Delete
    7. Dia nak bagi makan kuda... Keh keh keh

      Delete
    8. Sis JM nak rumput tu,..ada ternak lembu ke?

      Delete
  2. Wawa sah kan visa, passport pun tkde.. Erk?

    Pasport ngan visa ape beza ss? Jakun je.. :-p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beza memang berbeza... He he he

      Delete
    2. kah kah kah...klau itu jawapan SS bertambah tak tahu nak beza lah si Wawa nanti..cian dia

      Delete
    3. Bezanya macam iswara dengan ferrari... Keh keh keh

      Delete
    4. perghh...bagai langit ngan bumi jauh nya tu

      Delete
    5. SS bab confusedkan orang memangggg

      Delete
    6. Confused tu bagus mak.. tanda2 kalsium sedang meresap dalam badan... he he he...

      Delete
    7. Tudiiaaa sakan SS dok perangat.

      Delete
    8. Apa kaitan confuse dan calsium.
      Keliru arh mcm ni

      Delete
    9. Visa tu .. kebenaran utk masuk negara org ... dia dh tau awal2 SSS is coming.
      Passport tu pengganti IC kalo kita g oberC.

      Mcm sinaran passport kegemilangan gitu...

      Hahaha... boleh?

      Delete
    10. Rancangan tu dah pupus... Keh keh keh

      Delete
    11. Hahahah huda nya explanation dah cantik dah,...tetiba kat hujung tu pulak ada sinaran passport kegemilangan!!

      Delete
  3. Yeayyyyyy! Babak drama China akan menyusul! I like!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nantikan di pawagam... Keh keh keh

      Delete
    2. SS nak pegi cari abam pedang!

      Delete
    3. standby nama siap-siap tau SS...

      Delete
    4. Nama Sal Bee Yah boleh? He He He...

      Delete
    5. haiya, talak commercial la nama tu..haha

      Delete
    6. Hahaha cantik nama Sal tu. Bunyi macam food kat sana pun ada ;)

      Delete
    7. Saya gambarkan macam mee sup panas Sal Bee Yah tu,..boleh tak? Ke jeruk ke asam ke...mee sua ke,..

      Delete
  4. Bila mahu berangkat, Wa Ah Kak? Soon? Pretty Soon? Coming Soon?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mummy nak itut dok dalam trolly beg... Agak2 muat tak..? Hahahaa :P

      Delete
    2. Berat mummy ada sampai 1 tan x? Ha ha ha

      Delete
  5. Sib baik pasport yg bogel.. Hahahaha :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM orang pertama nak tengok boleh ha ha ha

      Delete
    2. Adehhhh ... Anak2 dara ni.. Sakan!

      Delete
  6. You buy monkey.. U get monkey.. Why monkey??? Bukan elephant ker, cat ker, lion ker, snake ker.. Ciann monkey tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tenuk boleh tak mummy? Keh keh keh

      Delete
    2. baik BELALANG...leh makan..rangup krup krap

      Delete
    3. elleh, org tu makan kaki je pun sampai nak demam..haha

      Delete
    4. haip Suida ni....cubit kang baru tahu he he he

      Delete
    5. Apabila Suida membahan.. Tu dia kaki belalang kfc

      Delete
    6. Tenuk pun tenuklahh.. Hahahaha :P

      Delete
    7. Belalang ye... Ingat berbisa tu JM.. Hehehe

      Delete
  7. Relakan cintamu seri.. Leburkan la rindu ku ini....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seri tu orang gaji mak aku... Jangan disebut2... Nyampah!

      Delete
    2. Biarpun hanya seketika.. Biarpun bukan selama-lama..

      Delete
    3. Ni membawak Gegarvaganza nih... Iskkss

      Delete
    4. Bak kata nabil.. Seminggu kepit hidung.. Nk sore cam ewan..

      Delete
  8. Replies
    1. Tangan wakk lagi pantas! Hi hi hi...

      Delete
    2. Ohhhh TIDAK!!!! Wak ni kan...x aci!!! sob sob sob lari menangis belakang pokok padi

      Delete
    3. Padi dah tumbuh lalang... Tunggu wakk potong... Ahakssss

      Delete
    4. tular, mengapa mengharap padi diseberang, padi kat mesia pown banyak ye uools., ;D

      Delete
    5. Memang banyak Wakkk! Banyakkkk laaaa kawwwww! Kah kah kah

      Delete
    6. padi tercemar jerebu kuning.. haha

      Delete
  9. Replies
    1. Amboiiii... Semua font beso2 nampak... Ha ha ha

      Delete
    2. nanti SS x nampak ngeh ngeh ngeh

      Delete
    3. Buta hati je tak nampak... he he he... Ahaksss...

      Delete
    4. Ku relakan jiwa, tuk menjadi penghuni dalam sangkar hatimu, kerna kaulah nadi yang menghidupkan aku,yang mampu melarutkan sepi didalam hatiku.. Lalalalalalala

      Delete
    5. Perghhhh! Mummy dah boleh masuk gegar vaganzaaaa

      Delete
  10. CINTA siapakah tak berbalas tu SS? jap nak baca

    ReplyDelete
  11. tak rela VISA di TOLAK katanya...TERDESAK sangatlah tu ahahahaha...okey....jap nak sambung baca...ni baru KO MAIN JM!

    ReplyDelete
  12. wah bestnya ni.. ekin xleh nak masuk blog ss komen entri lama hp ni xleh nk scroll komen la uwaaa sedih ni xpe entri baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pulak dahhh... Sama aje kot... Hi hi hi

      Delete
    2. Xleh gak... try dah semalam guna hp ekin... ni guna hp abe ok jah

      Delete
  13. susah sangat ke nak dapat VISA CHINA tu....JM pernah buat seminggu pastu dah boleh collect...ke SS pPROpa je nih heeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer u baca balik entry lama u zaman apply visa dulu... U punya penyakit cuak dah jangkit kat i... Thats y I lega! Ahakssss...

      Delete
    2. Hihi.... ok... i is cemas. Visa i x buat lg...

      Sss dh siap... sampai hati... cik manisah kna tinggal...

      Delete
    3. Visa aussie senang aje... China ni x boleh buat online...

      Delete
    4. Ooo ye ke.hihi... kita bg agen je buat hrtu.
      Ala...sekali tu aje pun sampai china
      .. hihi

      Delete
  14. passport valid 6 bulan tu kan....katakan ada trip 17 jun - 27 jun 2015 dan passport tamat 26 Jan 2016...perlu tukar passport baru or valid...

    ReplyDelete
  15. JM tahu Ah Kak nak ke mana tu jeng jeng jeng!

    ReplyDelete
  16. Replies
    1. Usahkan tembok cina... Muka tembok pon boleh... Kah kah kan

      Delete
  17. Replies
    1. Mungkin tak kite jumpa kat China? He he he

      Delete
  18. Apa fungsi Visa eh? memang kena ada ke klu nak g oversea macam pasport? sorry nah klu soklan tahap xmatang.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Visa ni dokumen kalu kite nak enter sesebuah negara... Depend pada syarat dan kelayakan... Setiap negara berbeza syarat... Nak tahu lebih cer google "Do I need visa?"

      Delete
    2. hari tu pernah baca kat blog Siti..tapi sayeng, link tu dah hilang masa blog dia problem hari tu

      Delete
  19. Comel gambaq.. ada lebih kan? bak mai satu.. HAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suida nak tenung sebelum tdo kewww!

      Delete
    2. Ada banyak keping lagi.. Nak? Ha ha ha

      Delete
    3. saja nak simpan.. lama dah eh xwat aktiviti kumpul gambaq pasport kawan2.. Hihi

      Delete
    4. Ooo ada ea hobi mcm tu QA?

      Delete
    5. Ada je.. haha.. mcm ala2 kumpul setem tu..

      Delete
  20. yo, gambar SS boleh letak bawah bantal tu QA kan?

    ReplyDelete
  21. Happy travel ss. G china tuu. Jgn lupa ole2 ye. Kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xièxiè NHK... Ole2? Insyallahhh... Ha Ha Ha...

      Delete
  22. Asalamualaikum ss...ss nak ke cina ke..take care tau..jangan nakal2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Kak Yan... Nakal skit je... Ahaksss..

      Delete
  23. Nanti jangan lupa singgah masjid kat cina..cantik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah Kak Yan... Memang macam tu laa cadangnya... Doa2 kan...

      Delete
    2. Masjid Cina kat Melaka dah pi blm? Sblm g Cina mai singgah sini dulu.. Hehehee :p

      Delete
    3. Kan mummy kaannnn....

      Setuju setuju...

      Delete
  24. PLM baru nak mohon visa China minggu depan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak... Matikkkk laa SS kena skodeng lagi... Keh Keh Keh...

      Delete
  25. Jom karok

    Rela ku menunggu mu seribu tahun lama lagi
    Tapi benar kah hidup ku kan selama ini
    Biar berputar utara selatan
    Ku tak putus harapan
    Sedia setia

    Rela ku mengejar mu seribu batu jauh lagi
    Tapi benar kah kaki ku kan tahan sepanjang jalan ini
    Biar membisu burung bersiulan
    Tenang lah gelombang lautan
    Ku masih setia

    Oh abam sado.... erkkk... apa kes plak da... oh mbak kacak hehehehe *kepala tengah jiwang ting tong* hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini nak masuk Gegar Vaganza macam si HH jugak ke nih?

      Delete
    2. Sebab ada ayat Rela... mula ingat nak cakap rela ku pujuk... tapi tiba-tiba teringat lak Lagu Imran Ajmaiin ni 1000 tahun terus rasa nak karok apa lagi jerebu ni tekak pun gatal lah pulak... hahahaha

      Ahkak masuk Gegar Vaganza nanti gegar lain lah pulak bila naik syeh... ayo yo yo

      Delete
    3. Kalu Kak Notie masuk Kilauan Emas gerenti menang... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. Ada kang pulak gigi emas sapa pulak yang tercampak keluar.... haiyakkk

      Delete
    5. Kalu polident tak kuat... Cer bancohkan simen... Keh Keh keh...

      Delete
    6. wah simen aje kaku terus mulut buat selamanya. sebab berat simen dalam mulut terus tak leh karok ko

      Delete
  26. hahaha tak rela ditolak visa ya..

    ReplyDelete
  27. tak pernah ada passport.. manakan nak pernah ada visa.. thanks adanya info nih, mudah laa bagi yang belum pernah menjejakkan kaki ke negara luar buat rujukan terutamanya China..

    ReplyDelete
  28. wah wahhhhhhh.....

    Pi china plak yerrrrrrrr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try nak ikut cara Khayze tapi cuti pendek sgt... Budget pon ciput... he he he...

      Delete
  29. SS..bestnya bagi info ni, nak sujud syukur rasa...
    Mak baru nak survey travel agen mana buat visa ke China ni..tiket dah book tapi risau visanya.
    Thanks cayang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memula SS risau jugak mak.. Sebab ni first time apply visa penuh... memacam fikir... Sebelum ni gi Shenzhen pakai arrival visa je... So... Mak kena cari agent yang betul2 buat keje... SS punya form pon agent yang isikan... Kite cuma tunggu kelulusan aje...

      Delete
    2. Klu Mak x dapek cari sini. Mak guna travel agen JB marii..haha

      Delete
    3. Harga agent memacam taw Mak... So Mak kena cari yang berbaloi... Mungkin ada yang lebih murah dari SS... Tapi SS pernah riki ada yang nak RM180.. Pengsan 80 juta kali!

      Delete
    4. SS fengsan 80 juta kali..kalo mak nazak tak bgn-bgn

      Delete
  30. Ke mana tuh? Beijing ker? bagi la hint sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hint : Part yang SS nak pegi ni seolah2 berada pada zaman 3000 tahun lepas!

      Delete
  31. panduan tuk cik en

    Jemput singgah blog Nurfuzie.com
    Jom memriahkan GA cik en yang bernilai lebih dari rm1KGive Away Nurfuzie Dot Com #1 Bernilai RM1000
    Dan Entri terbaru di Veterinar | Cara Memberi Ubat Kepada Haiwan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya nak ubat kuat untuk malam jumaat ada? keh keh keh...

      Delete
  32. Aku nak kuda 2.. Pistol 8 .. Baju koboi 15...

    ReplyDelete
  33. Wahhh wahh wahh. Jenjalan lagi lepas ni :D

    ReplyDelete
  34. SS mcm tau2 ja kite nak buat visa...ha..ha... teros study requirement.. dah naik lah harga visa china ni..aishhh... itulah gmbar putihkan? sbb dulu ingat2 lupa..mmg rasa gambar b/ground putih. Surat booking hotel pon nak ke...? email boleh x? (ceehhh..mcm tnya travel agent plok..he..he..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakssss... Ehhh jangan email... Baik jerit aje kat cuping telinga... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. Fari!! kalau EMAIL! sah! confirm CINTA mu akan di TOLAK ehehehehe

      Delete
    3. Ha ye ke... sy emel je... lepas je buat visa... hihi... bukan china lh tapi

      Delete
    4. from hotel yg diemel oleh hotel. Mereka cuma tulis..we hve reserved bla..bla..bla.... So, i printla email tu dn kepilkn... mmg ler kalu email, terkedu cinta ditolak.... nanges x berlagu di rya deepavali...

      P/s : klu kluar bnyk kli yg sama, ya ampun... maxis line walau di KL mcm !@#$÷×+

      Delete
    5. Rasanya ok kot... Janji ada nama hotel and kalu boleh booking number... Ke tak lepas?

      Delete
  35. pss... pi china mana? bergulin ke belichin ke.. tanjat wall ke? Bestnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila larut malam.... Taracotta.... Taracotta... Ahakssss...

      Delete
    2. Usse hasna bhi hoga usse rona bhi hoga
      usse paana bhi hoga usse khona bhi hoga
      subha shaam tanhai mein aahe bharega

      Har dil jo pyar karega har dil jo pyar karega har dil jo pyar karega

      opssss dok guling-guling atas padang....

      Delete
    3. Amboiiii! Bollywood ke tamil nih?

      Delete
    4. perghhh!! kak Notie...nah ambik nih

      "kya kare mere pyar, Sha Rukh Khan hei, mere zindagi hei"

      Delete
    5. Bollywood le beb... semalam kat tv2... sepatutnya ayat yang mula.... oooooooo

      JM amboiiii meh kita bergelek

      Delete
  36. blom pernah ke china....huhu...bila nak pi? time winter ke?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Better plan now... takut currency makin tinggi...

      Delete
  37. Selamat bercuti sss...
    Jaga diri ye...

    Which part of china?

    ReplyDelete
  38. slmt malam SS
    wah best nk gi China ke

    ReplyDelete
  39. Cer belajo ckp ca ya nun alif sikit
    mana tau beli souviner dpt murah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tahu alip mim nun wau... SARKIS..

      Delete
    2. alip mim nun wau bunyi nya apa SS..ke tak de bunyi!

      Delete
    3. JM cuma tahu "sim alif ya nga' je! dan "alif lam lam ha" siap ambil berdoa hihihih

      Delete
    4. alip mim num wau bunyik nye SARKIS...

      Delete
    5. betulllllll mmg Sarkis pun SS haha

      Delete
    6. Haha... daku pening... tak paham

      Delete
  40. SS ...

    Untungggglllaaahhhh orang tuh nak ke China kaannn !!! Hahahhahaa

    Have a safe and enjoyable trip ya SS ....

    Jaga diri baik baik ... and jangan marah marah or naik angin tau .... hehehehee

    ReplyDelete
  41. amboi ayat diatas tu....kemain lagi...

    ReplyDelete
  42. pehh.. ah kak nak ke china pulakkkk

    ReplyDelete
  43. Untung la nak pergi jln2 jeles ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak yah nak jeles laaa... Ekin ikut SS sekali... Duduk dlm luggage.. ha ha ha...

      Delete
  44. Tq babe!!! mmg tengah cari travel agent utk visa ni!

    ReplyDelete
  45. Pi China belah mana la agaknya kali ni ya.

    ReplyDelete
  46. sebenarnya buat visa guna agen lbh senang . cuma beri apa yg mrk nak ,lepas tu lepak kangkang dgn mbak jambu ... hahahaaaa

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...