Wednesday, 7 October 2015

Siti Yang Menaip VS Dara Jelita


Aku terima utusan yang membuatkan jantung aku berdegup kencang!

Kenapa?

Sila scroll kisahnya sampai habis!



*** Siti Yang Menaip ***

Sape tak kenal Siti Yang Menaip? 

Sila mengaku cepat! Ha Ha Ha...

Kalu nak berkenalan dengan dia... 

Boleh ketuk pintu umah dia kat SINI...

Jangan lupa beri salam...

Jangan kaw redah masuk umah orang tak bagi salam...

Tak memasal kang penyapu menyinggah pipi gebu... Keh Keh Keh...

Al-kisahnya...

Hari ni...

HH terjerit2 masa nak masuk rumah...

Dia berikan aku segulung kertas kecik yang berikat dengan getah tempe...
* Sape tak tahu apa itu getah tempe sila laa google... Ha Ha Ha...

Kertas kecik tu terjelepuk kat dalam pagar dan bukannya dalam post box! 

Aku tak tahulah dah berapa hari kertas tu terdampar sepi yatim piatu kat luar...

Hari ni baru perasan!

Aku pon peganglah kertas tu...

Dan aku bukak...

Tengok tengok....

Ya Allah! Sekeping Poskad dari Melbourne rupeeeeerrr nyaaaaa!
* Terus lagu Potret Akim Ahmad jadi OST citer ni... He He He...

Bila aku tengok poskad tu komot2 siap ada kesan basah kena hujan...

Aku rasa sedih pulak...

Sebab...

Honestly... Inilah kali pertama aku terima poskad dari luar negara...

Sedih kan jadi aku nih?

Hanya Siti Yang Menaip aje yang sudi nak kasi buat masa ni...

Syukran!

Lalu...

Aku amik seterika... Aku gosok! Cuba ratakan balik poskad tu...

Rasa nak menetes segala air kat badan berguguran ke lantai... I'ouls terharu!
* Tak sempat nak lap dengan tisu... Lap air pakai alas kaki boleh? He He He...

Andai sudah tertulis ia milik ku... Rezeki ku... Maka tiada takdir untuk jatuh ke tangan orang lain!

Gambar poskad...

My Dinda ku Sitiroro,

Terima kasih juta juta juta sebab sudi layangkan Poskad untuk Kanda SS... Kanda SS boleh rasa betapa susah dan payahnya Dinda spend masa dan duit untuk buat semua ini... Kanda SS terharu dengan effort ini!

Kanda SS doakan... Semoga Dinda dimurahkan lebih rezeki... Dipanjangkan langkah! Dan... Semoga semua doa2 dinda yang baik2 Allah kabulkan! Aaminnnnnnn!

Hari ini tercatat dalam sejarah... Kanda terima Poskad dari luar negara!

I Love You Till Jannahhhhhhh!!!!! Muahhhhhh!!!!



*** Dara Jelita ***

Kiriman kedua...

Datangnya dari DJ a.k.a Dayah Jamal atau lebih comel kalu aku panggil Dara Jelita... 

Masih dara u'ouls.... He He He...

Ini kali kedua aku terima kiriman dari DJ...

DJ memang suka buat surprise...

Dia hantar Fridge Magnet dari Philippines ni tanpa tinggalkan sebarang nota...

Nasib baik aku ikut rapat perkembangan travel dia di Blog, IG dan FB...

So... Memang sah lah DJ pengirimnya... He He He...

Nampak kacak kan Fridge Magnet Jeepney nih? Ha Ha Ha... 
* Jeling Jay Emm... He He He...

Sapa nak berkenalan dengan Cik Dara Jelita????

Sila beri salam kat umah dia di SINI...

She is very nice person! 

My dear DJ...

Thanks so much! Tetanjat taw titewww... Nasib tak kena serangan jantung! Ha Ha Ha...

Semoga Allah murahkan rezeki DJ untuk terbang lebih jauh lagi... Dan pulang dengan perkongsian travel yang hebat! Aaminnnnn!



Kepada u'ouls!

Terima kasih kerana masih sudi berkunjung ke Pondok Buruk SS ni...

Insyallah setiap kunjungan akan SS balas... Sabar ye!

Kalu tak sempat balas pon... Doa dari SS untuk kalian akan sentiasa ada...

Dan sebagai manusia biasa...

SS bukan nak menunjuk apa yang SS dapat...

Cuma... SS suka untuk berkongsi sahabat yang SS ada...

Harap u'ouls berkenalan dan support each others...

SS di sini hanya membukakan jalannya sahaja!

Harapnya SS tidak pula disingkirkan...

Semoga persahabatan ini kekal hingga ke Jannah!

#TravelLovePeople #StayStrong




- XOXO -

130 comments:

  1. Konpiusla,..apasal la poskad tu jadi camtu sekali!
    Nasib baik sitiroro tak kena lipat macam tu. Sedeyyyy jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedih taw Cikgu... Harap2 Sitiroro tak merajuk... Not my fault!

      Delete
    2. biar renyuk kena hujan..jangan Kanda yg campakan.. Eh, dah macam pantun..

      Delete
    3. Dah berjangkit Wak Lalat ke? Ha Ha Ha...

      Delete
    4. boleh bayangkan SS gigih gosok pakai sterika..huhu

      Delete
    5. Peluh bacin tahan panas... Ha Ha Ha...

      Delete
    6. Time nk buka pose lak tu.. Gigih tau ss!!!

      Delete
    7. Tu laa pasal.. wawa pun konfius sekali.. sebesar poskad blh tk perasan, ss ni berangan ke ape? keh2

      Delete
    8. Ni mesti kes tak baca betul2 apa yang SS tulis! Pastu terus komen...

      Delete
    9. Meh hantar si Wawa ni dekat Cikgu Ceketed. Lain ditulis, lain dibaca, lain dipahamnya... Hahahaha

      Delete
    10. Dapat bayangkan kegigihan SS menggosok poskad dari jauh. Kena tanya HH ni, SS ada nyanyi lagu sedey tak? Lagu ikan kaloi ke...hikhikhik

      Delete
    11. Wawa ni ingat poskad tu beso manila kad agaknye... Dia yg berangan... Kah kah kah...

      Delete
    12. hahaha.. wawa reply komen kak farah laa ss..

      Delete
    13. Background lagu potret akim..

      Delete
    14. kegigihan SS iron poskad kebanggaan kami...keh keh keh

      Delete
    15. Abam2 posmen ni.... memang tau....

      In de 1st place... pasai la dia gigih sangat p ikat gulung2 poskad tu?

      Dia x jumpa peti sejuk rumah sss ka...

      Melampau tau

      Delete
  2. I pun dapat sekeping dari anak jagaan I tu. Nasib baik tak lipat2.. Kalau tak dah kena selamat budak posmen kena lipat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak warden mana boleh lupa warden... Kang kemurungan 2 ari... Keh keh keh...

      Delete
    2. hahaha..berani la posmen tu buat gitu, kalau nak kak Farrah lipat dia jadi kertas kraf..

      Delete
    3. kertas kraf ok lagi Cik Sal... SS takut Cikgu Ceketed goreng macam krepek ngaku... ha ha ha...

      Delete
    4. Betullll. Kerepek ngaku,...kita goreng garing2, kunyah lumat2, hadam sehadam-hadamnya! Biasa tu, main lipat2 surat orang!

      Delete
  3. Murah rezeki kanda SS! Ramai orang ingat dan sayang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukran Jazelan cikgu... Allah datangkan kite dengan orang baik2... Mudahan panjang jodoh perkenalan sesama kite... Aamin...

      Delete
    2. Aminnnnn. Mudah2an begitulah :)

      Delete
  4. alooo poskad kena lipat..maafkanlah bang posmen tu.. mungkin dia tak sengaja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sengaja mende! Siap ikat getah... Hadoiiii... Rasa nak memakiiii...

      Delete
    2. sabor2.. masuk frame lah nanti tu kan.. :)

      Delete
    3. dia igt tempe kot...tu yg dia kasi ikat ngn getah tuhhhhh.....hihihih

      Delete
  5. Cik CT comel tu memang suka wat Kanda macho ni terharu kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib Kanda tak guling2 macam combi... He He He...

      Delete
    2. jenuh pulak abang Kasim nak memujuk nanti..

      Delete
    3. Kanda kasim kais2 garfu.... butalaahhh mataaa kuuuuu salbiahhh... ehhh silap... sabariah... ha ha ha...

      Delete
    4. kalo i ngamok.. i yang tolong cocok mata ahahaha

      Delete
  6. aceliii, I xdapat tgk gambar poskad tu, cantik tak?
    Sian titew, koata tenet habis...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS baru je tambah kuota... Tak puas! Dah tambah kuota tetiba handphone screen plak rosakkkk... Hadoi....

      Delete
    2. henfon rosak.. itu yg xbest.. I malas nak tambah koata.. guna ja apa boleh.. nanti klu dpt online, lupa daratan plak..haha

      Delete
    3. Browser skrg dah makin tinggi laa dinda... Kalu tak tambah kuota... Dah macam zaman mesin taip pulak... ha ha ha

      Delete
    4. buat camna, i nak elak dari leka online.. tunggu betul2 urgent baru tambah

      Delete
  7. dah 20 tahun dulu last dapat aerogram.. dia punya happy lain macam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aerogram pon SS tak tahu apa mende tu... Poskad je SS tahu... He He He...

      Delete
    2. sy pun nk tya soklan yg sama...aerogram tu pe ek?? hihhi

      Delete
  8. masa sekolah dulu siap ada penpal luar negeri...sebab nak kumpul stem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung laaa ada penpal... SS ni... Ballpen pon tak de.. Kih Kih kIh....

      Delete
    2. Untonglah... x de ballpen ada iPad...

      p/s: boypren ada tak?
      Hihihi

      Delete
  9. Ehem ehem.. untung la dapat poskad dari orang2 femous hahaha.. agak2 siapa la yg akan kasi kat kita nk erk hahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak2 bile SS nak dapat poskad dari TT? Ha Ha Ha..

      Delete
    2. Afif da lupa URL blog CT.. tak mai jenguk daa huwaaa..

      Delete
  10. Sedihnya dapat poskad berlipat-lipat ni. Tapi, nasib baiklah perasan dan masih ada rupa bentuk poskad lagi. Kalau tak, lagi sedih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik setem mahal tu tak tercabot dalam perjalanan meredah lautan hindi.. Kalu tak nangesssssss! Nangesss sebab kena bayor denda poskad tak bersetem bila sampai kat malaysia.... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. setem tu kalo tecabot lagi laaaaa ceq yang nangeh dulu T.T

      Delete
    3. Kepala queen kaler biru... He he he...

      Delete
    4. xpelaaaa dari ijau.. kang jadi #MakKauIjau hehehe

      Delete
    5. Tu lah.... gigih tul dik siti roro ni...

      Delete
  11. Getah tempe... hahahaha ado lagi ek getah tempe...
    Dolu2 kalau kat hostel dapat surat wah rasa nak melaung satu Dorm " yeh aku dapat surat" apa lagi kalau dari obersea... rasa nak meloncat-loncat gitu. Excited punya pasal. Dia buat excited sebab member dorm pun dok keroyok sama nak tenguk... maklumlah mak jemah mak joyah memang ramai kat dorm... hehehehe tapi tu lah teman bergelak bertampaor bagai.... Rindunya dunia Asrama dolu-dolu. Opss... terkeluarlah pulak memori di Aspuri... hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tak pernah dok asrama.. dok asmara aje pernah... ha ha ha.... Tak pernah merasa tido katil double decker... tapi... selalu jugak laa dapat surat dari kengkawan yg dok asrama...

      Delete
  12. Syukur Alhamdullillah ramai yang syg SS... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mummy syg SS tak? Ha Ha Ha...
      * Soklan mintak perhatian... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. mestilahh syggg... macam anak-anak gitu... hehehehe

      Delete
    3. tu diiiiaaaaa... SS dah jadi anak mummy... muahhhhh seketul kat mummy... he he he...

      Delete
    4. Sss sayang cik manisah tak....

      Haha... soklan mintak kena penampo...

      Delete
  13. hahahah.. getah tempe tuuu... i la yg gigih googe getah tempe..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terus jeling kat u... keh keh keh...

      Delete
    2. tudiaaa Nina siap google.. keh keh keh.. Terbaekklahh Nina..

      Delete
    3. Nina memang gigih! Kah kah kah...

      Delete
    4. Nina.... awat comei sgt ni....

      Hihi

      Delete
  14. Siti memang suka buat surprise...sy yang gi sesama ngan dia pun dapat poskad. Mencik...ewah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa pesal tak by hand je.. keh keh keh...

      Delete
    2. hahahaha x suprise lah !! hahha nak jadi gulaaa

      Delete
  15. i curse abang poseman !!! siap ikan getah tu.. dia ingt ceq beli ngan ayaq lioq ka..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya posmen punya keje... Sape je rajin ikat getah... Main campak je dalam pagar plak tu... Gulung kecik size rokok...

      Delete
    2. kecik cem rokok ? yeeee CT pun dulu kena cemtu gak.. dats why surat hntr p sekolah.. bkn masuk elok2 dlm box.. dicampaknya ke longkang..

      Delete
    3. sedihkan bila orang buat macam tu..

      Delete
    4. betul tu.. dats why CT malas pos alamat rumah.. tabahlah..

      Delete
    5. SS...meh nk tlg tiupkan sakit tuhhh....fuhhh fuhhhh....heheheh

      Delete
    6. Motip sgt perbuatan tersebut wahai abam posmen... huhuhu

      Delete
    7. Kita x suka bg pjbt opis nnt query bnyaaakkk...

      Tu x campur lg kalo nasib tak baik... org kt admin yg terima parcel tu gedik nk tolong bukak "security check" gamaknya...

      Hohoho...

      Ate acaner ni

      Delete
  16. xpelaaa janji da selamat sampai walaupun ceq sayu hati gak tengok.. cenggitu skali jadinya..

    ReplyDelete
  17. Replies
    1. Udah2 le nanges tu. Nak amik tisu ni,..lap selemo, air mata, air idung tu semua!

      Delete
    2. Kannnn... kita dah kata... pos tnb... sysbas...
      Semua mmg suka cari gaduh...

      Huhuhu

      Delete
  18. Alololo comel fridge magnet tu SS.. Tapi sadis bila tengok postcard renyuk.. Nasib baik masih boleh baca..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Postcard LZ lg banyak... SS punya satu je... he he he...

      Delete
  19. wawa baca tau, sampai hati ss.. kesat air hidung tepi tingkap... hahhaha.. :-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak kasi tisu... tisu abis... Amik tu langsir lap hingus! Keh Keh Keh...

      Delete
  20. posmen tu jeles kot.. cer bagi sekeping poskad kat posmen tuh, mesti dia jaga elok2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi sekeping pon x guna kalu otak pon x de... Keh keh keh...

      Delete
  21. seronoknya dapat poskad dari obersi ... dapat FM juga tu, tahniah :)

    ReplyDelete
  22. Asalamualaikum ss....alhamdulilah..murah rezeki ss...take care dear....jangan nakal2
    :-p

    ReplyDelete
  23. Masa kecik puas main getah tempe lastik cicak....dan selalu juga kena hambat dengan atuk sebab tong getah tempe atuk beralih tempat dari tempat pembungkusan tempe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bhahaha haaa kan betoi dak getah lastik cicak.. eeee kazen2 lelaki suka sngt la lastik cicak..

      Delete
  24. getah tempe selalu beli buat tali main lompat getah...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni mesti ske lompat masa kecik nih... Ha ha ha

      Delete
    2. Yesss i like main lompat getah ...

      Haha... blh lah zaman kurus tu...

      Sekarang... paras pinggang blom tentu lepas

      Delete
    3. Hahahah..memang melompat tu hobi time kecik2, dah besar ni idok ler...

      Kak Huda : Bukan boleh lompat ke x, nak main pun x ingat dah macam mana..hehehe.. dulu2, beli getah tempe limaposen boleh buat 2 3 tali getah :)

      Delete
  25. seronoknya dapat ole2..tahniah SS :) murah rezeki :)

    ReplyDelete
  26. Hehe..sian poskad tu! nasib HH adoooo

    ReplyDelete
  27. Kan..mak pun tak pernah dpt poskad obersea lagi ni..utk diri sendiri pun tak kirimkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taw x pe mak... Utk diri sendiri pon nan hado!

      Delete
    2. ehehe lepas ni kirim untuk diri sendiri sama.. pencapaian dah sampai satu2 tempat =)

      Delete
  28. Tahniah ss seronok tu datang dari jauh tu

    ReplyDelete
  29. Assalammualaikum.....SS.....kita dtg nk komain kat sini....hahahhahahaa

    ReplyDelete
  30. alooooo...sedinhyer tgk poskad tu renyuk seribu....tp nmpk mcm dh ok dh tuhhh lepas iron....sayangkan pemberian dr kawan2....sentimental value tuhhhhh....tidak ternilai....hiihhi

    ReplyDelete
  31. sy xpernah dpt poskad yg d kirim dr obersi....sedihnyerrr....huhuhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. DM... nnt emel kn alamat yer...

      Delete
    2. huda meh bagi emel kt titew....hihih

      Delete
  32. kekanda.. dimanakah entry baru ? dimanakah !!

    ReplyDelete
  33. Dak tecik siti roro..... pasai pa sss dpt...cik manisah x dpt... ini mendatangkan rasa iri hati ni.... hwaaaaaa....

    Ini tidak adil....

    #sambil kawad pusing padang tunjuk perasaan...


    Hahaha

    ReplyDelete
  34. Dulu2... sy slalu travel... zaman muda2....
    Skrg dah "senior"...tua...

    Duly2 sy suka bli poskad nk hantar kt orang ... tp x de alamat sbb dh lama tak pos surat kt orang... last2 pos kt diri sendiri sbb nk setem... haha...

    Bila dh tua2 ni malas dh...

    Tp ni dh dpt bnyk address geng blogger... blh lh ku cuba nxt time... hihi..

    Sy kalo jlm mmg suka bli poskad

    ReplyDelete
    Replies
    1. so masih suka atau tak post atau beli poskad ? hehehe

      Delete
  35. SS ...

    Ada lagi orang rajin tulis dan hantar poskad yaaa hehehhehe

    Dulu dulu waktu kerja ngan Syarikat Minyak Tanahair, selalu ke oberseas, dah jadi routine mesti hantar poskad kat mak, kakak dan anak anak buah (guna kapalterbang punya services - percuma) dan bia sampai tmpt , mesti cari poskad and post ...

    Yang harunya , poskad yang pos dari tmpt kita pergi selalunya akan sampai dahulu dari poskad yang dipos dalam kapalterbang!

    Kini semuanya nostalgia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nostalgia berharga tu En Li... Dedulu mana laa ada internet bagai kan... Skrg dalam flight pon dah boleh langgan wifi...

      Delete
  36. wah , utglah dpt poskad dr australia . oh ya , ayah siti tak sihat kan ... jgn lupa doakan kesembuhan utk ayahnya ... nak buka blog DJ guna right klik , dpt lak amaran ... huhuhuuu

    ReplyDelete
  37. wahhh.. lama tul tak buat keje mengirim poskad ni.. next trip nak buat balik la.. hihihi

    ReplyDelete
  38. awatnya dia xmasuk dlm box tu.. habis kedut poskad tu...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...