Friday, 23 October 2015

Tangkuban Parahu bebuat tak tahu

Entry sebelum boleh ketuk kat SINI...

 
*** Hari ni 11 May 2015 ***

Hari ini masuk hari ketiga aku mengandung.... 

Ehhhh... Silap.... Aku berada di Bandung.... Keh Keh Keh...

Pepagi...

Aku dah melangut nunggu supir macam ayam berak kapor barus...

Bontot aku ni dah seakan2 nak keluar buasir menunggu...

Sempatlah aku posing macho sekupang gambar kat Pop Hotel nih... He He He...

Tunggu punya tunggu...

Akhirnya... Supir F pon sampai...

Supir F ni mata dia macam mata Uji Rashid... He He He...

Mengapa hanya bayangan tak sanggup berjauhan... Andainya kita bersua betapa mesra...  Semakin hari ku pandang semakin sayang...
* Puiiiiii... Hakkkk tuuiiii... Keh Keh Keh...

Kami meneruskan perjalanan untuk ke Tangkuban Parahu...

Dalam perjalanan...

Aku dok layan view kiri dan kanan...

Jalan tak lah berapa sibuk...

Tapi tetap slow slow siput sarawak... He He He...

Nampak tu... Tong mineral isi dalam roda tiga... Kenderaan ini banyak kat Indonesia... Aku gelarkan kenderaan ini 'transgender'... Sebab rupa parasnya... Kepala motor... Bontot lori... Jantina apa nih? He He He...

Ada tugu mende tah kat tengah bandar...

Perjalanan dari Pop Hotel ke Tangkuban Parahu hanya mengambil masa 1 jam 30 minit aje...

Masa aku sampai...

Orang tak ramai sangat...

Mungkin aku pegi hari Isnin... Waktu semua orang tengah stress bekerja...

Harga Entrance Tangkuban Parahu pada weekend dan weekdays berbeza ek...

Harga weekend adalah IDR 300,000.00 seorang...

Dan harga weekdays adalah IDR 200,000.00 seorang... 

Plus entrance kereta IDR 25,000.00...

Mahal bafakkk nak mampos kan?

Jadi.. Aci2 semua silalah rancang hari anda... He He He...

Supir F pesan supaya kami tak turun ke area banyak kedai...

Aku pon sebenarnya malas nak turun...

Sebab aku rasa...

Aku malas nak perhabis duit kat sini...

Aku cuma nak cari Fridge Magnet Tangkuban Parahu aje...

Lagi pon... Banyak tempat shoping yang aku belum terjah lagi...

So... Berpada2 laaa ye...

Turun aje dari kereta...

Seperti biasa... Aku diserbu peminat...

Al-maklum... Muka aku kan ada iras2 Marsha Londoh...

Ehhhh! Bukan ke Marsha Londoh tu pelakon Malaysia? He He He...

Main suke suki aku je petik nama dia...

Tak! Tak! Tak!

Bukan Marsha Londoh... Tapi... VJ Marissa kerana payudaranya yang anjal dan padu... Ehhh! Ha Ha Ha...

Dalam ramai2 peminat...

Aku rasa...

Peminat kat Tangkuban Parahu ni lah yang berjaya buat aku tekanan jiwa nan raga mintak nyawa!

Telinga dah berasap... Hidung dah kembang kempis menahan marah...

Sorry to say...

Peminat2 di sini tak ubah macam langau yang membingit di tepian cuping telinga...

Ngengggg ngennnngggg ngenngggg... Bunyinyaa....

Seyes buat aku terkadang rasa nak memaki hamun...

Ada yang jenis tak paham bahasa...

Aku kata tak nak beli... Tak nak beli laaaaa... Tak nakkkk laaaa... Adussss...
* Dah macam iklan racun serangga...

Peminat2 ini akan membontot kaw ke mana saja bontot kaw pegi...

Buat kaw betul2 rengsa!

Kalu bontot kaw terhuyung kat utara... Maka ke utara laa dia ikut...

Kalu bontot kaw terhayang ke selatan.... Maka ke selatan laaa dia pegi...

Sampai nak posing amik gambar pon tak feel! Gerak bontot skit... Berduyun mata memandang...

Masa nak amik gambar kat sini... Peminat2 dah tunggu... Apa2 pon aku senyum posing dulu depan camera... Buat2 macam tak ada orang... Ha Ha Ha...

Masa aku nak lepak sini pon... Langau dok hurung... Citer pasal 1830 ni... Bingit!

Nampak tak ni? Muka HH dah stress nak mengila! Yang kat belakang tunggu nak approach.. Asik kena bontot aje... Nak kentut pon tak senang! Kat mana u'ouls nak bergambar kat situ dia akan interframe! U'ouls rasa?

Selagi kaw tak beli...

Selagi itu seorang demi sorang peminat akan datang mampir...

Macam kena pukau pon ye jugak dengan kata2 dorang ni...

Dorang akan buat kaw sampai cair!

Provoke macam2...

Dorang akan kata tak ada jual di mana2 lahhh... Dan macam2 lagi ayat manis jubor pahit...

Sebab...

Mereka memang perhati kita sejak dari turun kereta...

Seolah tak akan biarkan kita balik dengan tangan kosong...

Please hati2 ye u'ouls!

Selepas tawar menawar...

Last2 HH beli Fridge Magnet yang di jual...

Pastu menyesal!

Sebab...

Harga Fridge Magnet yang dorang jual ni sebenarnya masih mahal...

Harga kat kedai lagi murah!

Dammmnnnnnn shit lahhhhh!

So... Pengajaran!

Pegi kedai2 yang ada kat sekitar Tangkuban Perahu ni dulu...

Compare price!

Adusssss!

Sejak terkena...

Kami dah tak ada mood nak jenjalan lagi...

Setiap peminat yang datang menyapa...

Kami akan tunjuk plastik yang berisi barang...

Dengan ayat "Cukup! Kami sudah beli!"...
* Nada kecewa macam orang baru putus cinta... He He He...

Dan dorang tak akan bontot kita lagi...

Selebihnya...

Silalah layan gambar... He He He...

Akhirnya Mbak Jambu dapat jugak jejak kaki di Tangkuban Parahu ini...

Tercari cari jugak... Kat mana perahunya????

Laluan membukit... Malas aku nak mendaki... Sakit kaki...

Kawasan jualan...

Cintai lingkungan dari sekarang untuk selamanya katanya...

Hari ni Mbak Jambu melaram dengan stokin oren... He He He...

Di kejauhan aku menyaksikan erti persahabatan...

Tangkuban Parahu ini penuh dengan kisah mistiknya tersendiri...

Jadi...

Untuk tidak biarkan u'ouls diselubungi misteri nusantara...

Maka...

Scroll laa baca sampai habis kisah Tangkuban Parahu di layar hitam ku ini...


Pada zaman dahulu... Tersebutlah kisah seorang puteri raja di Jawa Barat bernama Dayang Sumbi... Dia mempunyai seorang anak lelaki yang diberi nama Sangkuriang... Anak tersebut sangat gemar berburu... Dia berburu dengan ditemani oleh Tumang... Tuming adalah anjing kesayangan istana... Sangkuriang tidak tahu bahawa anjing itu adalah titisan dewa dan juga bapanya...

Pada suatu hari... Tumang tidak mahu mengikuti perintahnya untuk mengejar haiwan buruan... Maka anjing tersebut diusirnya ke dalam hutan... Ketika kembali ke istana... Sangkuriang menceritakan kejadian itu pada ibunya... Dayang Sumbi menjadi begitu marah setelah mendengar cerita itu... Tanpa sengaja dia memukul kepala Sangkuriang dengan sendok nasi yang dipegangnya... Sangkuriang terluka... Dia sangat kecewa dan pergi mengembara...

Setelah kejadian itu... Dayang Sumbi sangat menyesali dengan dirinya... Dia selalu berdoa dan sangat tekun bertapa... Pada suatu ketika... Para dewa memberinya sebuah hadiah... Ia akan selamanya muda dan memiliki kecantikan abadi... Setelah bertahun-tahun mengembara.. Sangkuriang akhirnya berniat untuk kembali ke tanahairnya... Sesampainya disana... Kerajaan itu sudah berubah... Di sana Sang Kuriang berjumpa seorang gadis jelita yang tak lain adalah Dayang Sumbi... Terpesona oleh kecantikan wanita tersebut... Maka Sangkuriang melamarnya... Oleh karena pemuda itu sangat tampan... Dayang Sumbi pun sangat terpesona padanya...

Pada suatu hari Sangkuriang minta pamit untuk berburu... Ia minta tolong Dayang Sumbi untuk merapikan ikat kepalanya... Alangkah terkejutnya Dayang Sumbi ketika melihat bekas luka di kepala calon suaminya... Luka itu seperti luka anaknya yang telah pergi merantau... Setelah lama diperhatikannya... Ternyata wajah pemuda itu sangat mirip dengan wajah anaknya... Ia menjadi sangat takut... Maka kemudian... Dia mencari daya upaya untuk menggagalkan proses peminangan itu... Ia mengajukan dua syarat... Pertama... Da meminta pemuda itu untuk membendung sungai Citarum... Dan kedua... Dia minta Sangkuriang untuk membuat sebuah sampan besar untuk menyeberang sungai itu... Kedua syarat itu harus sudah dipenuhi sebelum fajar menyingsing...

Malam itu Sangkuriang melakukan tapa... Dengan kesaktiannya... Dia mengerahkan mahluk-mahluk ghaib untuk membantu menyelesaikan pekerjaan itu... Dayang Sumbi pun diam-diam mengintip pekerjaan tersebut... Begitu pekerjaan itu hampir selesai... Dayang Sumbi memerintahkan pasukannya untuk menggelar kain sutra merah di sebelah timur kota... Ketika menyaksikan warna memerah di timur kota... Sangkuriang menyangka hari sudah menjelang pagi... Ia pun menghentikan pekerjaannya... Ia sangat marah dengan menyangka dia tidak dapat memenuhi syarat yang diminta Dayang Sumbi...

Dengan kekuatannya... Dia merosakkan bendungan yang dibuatnya... Terjadilah banjir besar melanda seluruh kota... Ia pun kemudian menendang sampan besar yang dibuatnya... Sampan itu melayang dan jatuh menjadi sebuah gunung yang bernama “Tangkuban Perahu”...


Sebelum beredar... Aku sempat sambar snow cap kat sini... Kaler tekois... Sebab yang jual tu kejar aku sampai kat kereta... Dan sanggup beri harga yang aku nak... Aku demand harga paling rendah... Jahat tak aku? He He He...



BERSAMBUNG...

171 comments:

  1. Im first ke? Jeling suida dan wak gelas

    ReplyDelete
    Replies
    1. komen je first, baca entry lambat jugak.. :P

      Delete
    2. Nahhhh! Amekkkk Suida sudah sound pakai speker masjid... Keh keh keh...

      Delete
    3. Tudia dok pakat chooppp yg 1st ja hampa na...

      Delete
    4. Suka sis JM dapat komen no 1

      Delete
    5. untung laa JM jd first.. hehe

      Delete
    6. hahaha JM selalu nak jd yg pertama..

      Delete
  2. nantilah baca nak g lunch jap :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mummy baca waktu breakfast.. Hehehe

      Delete
    2. baru sempat baca,.. alkisahnya demam tak dapat nak layan blog..)

      Delete
    3. Tak pe demam... Stok vitamin wawa banyak... He he he... Dah sihat ke wawa?

      Delete
    4. JM g lunch xajak pun....huk huk huk

      Delete
    5. tu dia JM, punya sanggup nak jadi yang pertama.. komen dulu baru baca.. hehehe..

      Delete
  3. kerlass SS..peminat kejar sampai keter!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... blh bayang camne.. ingatkan perempuan, laki2 ye.. dahsyat peminat SS..")

      Delete
    2. Peminat2 camni lecehla,..boleh buat spoil mood. Kentutkan baru tau!

      Delete
    3. Cer kentutkan satu kali! Kah kah kah

      Delete
    4. hahaha peminat tuh kejar sampai kereta..

      Delete
  4. habis tu, SS beli x fridge magnet Tangkuban perahu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni sah tak baca entry... Ha ha ha...

      Delete
    2. Beli..pastu nyesal xbeli kat kedai..:D

      Delete
    3. Tang citer fridge magnet tu, sal missed atau ter'skipped' kot,...dia tengok bola hihih

      Delete
    4. sel-sel otak tak berapa berhubung kot..haha

      Delete
  5. hati kering ngan muka tebal gila peminat2 tu..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rosak mood ja.. klu muka kacak jelita macam Cristano Ronaldo tu boleh jugak kan nak cuci2 mata.. haha

      Delete
    2. Muka mc donald pon x de... Hi hi hi...

      Delete
  6. yg kat dlm kawah tu air ke lumpur?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh trun sampai bawah ka? kawasan dia panas ke sejuk..

      Delete
    2. Sejuk la tapi bukan sejuk macam negara 4 musim... Sejuk cameron kot...

      Delete
    3. ye lah kan.. Indon mana ada ada 4 musim..:)

      Delete
  7. aritu gi bandung x sempat pun datang sini... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abis pegi mana je? Nyoping ke?

      Delete
    2. Mummy pun tak pi sini sbb tak sanggup di kejar peminat.. Lebih rela ke Kawah Putih .. Hehehe mak tak sanggup nyahhh!

      Delete
    3. aaa ok banyak... hero2 pun selesa nak meround.

      http://notachentamummy.blogspot.my/2014/10/travel-bandung-part-2.html

      Delete
  8. Seriusly anjal.. Tak kenal lak sapa.. Jap aku google..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pon x kenal! Main jolok je! Ha ha ha

      Delete
  9. ala....kenapa story x habis. snow cap tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Snow cap tu nanti laaa SS pakai! Ha ha ha

      Delete
    2. Next trip.. motif sangat xtunjuk kat sni sekarang..

      Delete
    3. Alahai cap biasa je la... Bukan best pon...

      Delete
  10. dulu pergi beli juga seketul FM ...20000 rph kalu tak silap.
    tapi dia letak harga 150.000 rph 2 ketul

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahaii... ! Padahal kat Pasar Baru bole dapat 65 sen sebijik FM.. Huhuhu

      Delete
    2. 65 sen sebijik yang silikon kot mummy... Tangkuban punya tak jumpa selain kat tangkuban je...

      Delete
    3. ye la tu kot... Mummy beli campur2 waktu tu. :)

      Delete
  11. huuit apesal berisi? lupa nak diet ker?
    makan lagi donut banyak2 :p

    ReplyDelete
  12. hari ketiga mengandung? 2 minggu lewat datang bulan baru nak test air kencing ni 3 hari dah tahu mengandung...itu mengandungi isi perut ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhh macam ada experience je... Ayooo

      Delete
    2. Pernah gak mengalami tanda2 tapi sayang belum ada rezeki lagi..

      Delete
    3. Analisis Sis JM dahsyat tu! Lama saya baca nak kasi cerna hahaha

      Delete
    4. Jay Emm memang pakar bab2 air kencing! Kah kah kah...

      Delete
  13. ishhh Supir F ni...memang x leh pakai lah...sian ada org tu kena bua sir :p

    ReplyDelete
  14. kepala motor bontot lori tu namanya 'torry'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Torry? Comel gak namanya. Klu ribon tu macam gagah perkasa pulak ;)

      Delete
  15. Harga Wisata di Indonesia memang agak mencekik dara for foreigner...kalau orang local murah gilos tapi foreigner paling ramai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga tiket tu boleh dapat sebijik banglow kat Malaysia... Ha ha ha

      Delete
    2. Yup! Agree ngan JM semua wisata tuk foreigner memang cekik darah.. Eee

      Delete
    3. Kalu boleh nak cekik kite sampai mampos... Ha ha ha

      Delete
    4. depa syg warga tempatan..huhu

      Delete
  16. VJ Marissa ehem ehem anjal dan padu...elehhh pe nak heran kalau letak silikon oppss ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay Emm tak yah letak silikon kan kan kan? Kah kah kah

      Delete
  17. nah!!! feminat yang tak fernah futus asa kan!!! so pengajaran nya bimbit lah flastik bag semasa turun dari kereta..kalau kena approach utk beli tunjuk je plastik beg tu...nah! dah beli..cukup fak! ngak mau lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikkk keyboard rosak lagi ke Jay Emm?

      Delete
    2. Awat sis JM taip F byk tu keyboard rosak ke

      Delete
    3. kah kah kah.....tergelak besar sy bc JM punya fak.....kah kah kah...gelak lagi

      Delete
    4. hahaha keypad rosak lagi laa tu JM..

      Delete
  18. Replies
    1. Ekekke... Fak fung... Fak mustape...
      Ada tefung ada kelape...

      Delete
  19. jap, nak fantun jumaat satuu;

    Di India Ada Himalaya
    Di Bandung Ada Tangkuban Perahu
    Kalau Kamu Benar-Benar Cinta
    Coba Buatkan Puisi Untuk waklu., matikla wakk ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fantun temulawak boleh? Keh keh keh

      Delete
    2. fantun temulawak ye SS.. hahaha..

      Delete
  20. SS ...

    Betul tuh, penjual penjual tuh buat kita rimas sangat !!! Dah tak tau macam mana nak cakap !!! Dia orang tetap push push gak !!!

    Tapi kekadang tuh mcam seronok lak hahahhahahaaaa (Dulu zaman kita muda muda dulu, siap ada orang tuh hantar anak dara nak tunjukkan kat I ... nak jadikan isteri gitu ... boleeeyyy !!! Terus seram !!!)

    Hahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lorrr apsal En Li tak terima tawaran? Ada 3 lagi kuota kosong... Keh keh keh... Adusss lawakkkk!!!

      Delete
  21. Oooo Pak Supir SS bermata uji rashid ye.. Kerlasss!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu nak lagi kerlaass... Mata Chiko Harahap... Anak Uji Rashid! Keh keh keh

      Delete
    2. Hahahhahaha mata Chiko la pulok.. :P

      Delete
  22. Replies
    1. Jenuh nak kasi nama.. Razak ker raziah.. Hahhahaa :P

      Delete
    2. Kihkihkih ada je idea. Tadi torry ngan ribon,..ni nak kasi Razak ke Raziah jugak! :D

      Delete
  23. Mummy tak pi Tangkuban Perahu aritu sbb pi ngan family.. Sbb cian kalo dorang nak g menapak jauh ... Dah la ramai peminat yg kaki kencing!

    ReplyDelete
  24. Waaahhh... nice nice...

    Tu arh... kna unjuk bag plastik dh bli brg baru depa senyap kot.... gilerz annoying kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak gi sini jembet bag plastik siap2... Memang bongok giler... Adussss...

      Delete
  25. sampai sudah tak jumpa perahunya ea SS?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sampai kiamat pon x jumpa kot... Ha ha ha...

      Delete
  26. macam jerebu juga tu mbak jambu ... langau besor pun ada juga ... lain kali demand harga yg plg rendah kat lelangau tu semua ekkk ... den cuma dpt tgk 6 gambor je huwaaaa ... quota outttt ... gambor hh cekak pinggang mmg x blh blah ... hahahaaa ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayoo... Pakai berapa gb data nih? SS punya kuota tak abis2 guna... keh keh keh...

      Delete
  27. Lagenda Tangkupan Perahu katanya lebih kurang ngn Lagenda Si Tenggang Derhaka....Betoi ka?

    ReplyDelete
  28. Nk kentut pun tak senang? SS muka stress cekak pinggang gitu

    ReplyDelete
  29. Stokin oren tak bleh blah..nasib bukan kasut tekois

    ReplyDelete
    Replies
    1. stoken pink dah abis...
      * jeling jay emm.. he he he...

      Delete
  30. memang rimas..akak pegi hari hujan, ingatkan takde,ada jg, siap pakai baju hujan..hihi..jual baju hujan lak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib tak de salji... kalu tak... jual baju tebal pulak... ha ha ha...

      Delete
  31. Sempat sambar snow cap dengan harga paling rendah? Misi balas dendam sebab beli fridge magnet mahal ke? Mmg kalau diikutkan harga yg derng jual tue masih mahal lagik kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dendam si pitung... Tawar harga sampai muka penjual jadi masam! He He He...

      Delete
  32. Tinggal jejak dulu nanti mai balik hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi siap tinggal jejakkkk... Mai balik bawak buah tangan... ha ha ha...

      Delete
    2. Kita datang bawa kek coklat hahaha

      Delete
  33. Asalamualaikum ss....seriau baca entri ni...huhu..kak yan padah tak suka orang paksa2 beli...rimas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm... Kansss.. Sesape pon tak ske dipaksa...

      Delete
  34. memula saya baca... terhumban perahu... heheheh...

    mcm seronok la baca kisah anak nak kawen dgn mak...

    kenapa mak dia tak doa supaya anak dia balik..

    kenapa dewa bg mak dia centek jeliter sepanjang hayat..

    eyhh.. tetiba..

    hahaah


    *psssttt .. klu ade keluar limited edition AiPonSikC kaler kuning... saya angkat satu..!!!..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu mak dia idup lagi nanti SS interview mak dia... Ha Ha Ha...

      * SS tunggu AiPongCangkol kaler biru.... Next year laa ek....

      Delete
    2. hehehehe...

      kite tungguu....

      kite nye DakEpalKuning ni (screen LCD + Display + glass screen ) yg kena ganti ...
      tak keluar kaler2 ..gambo pon idak gak keluar..sob..sob..sob..

      tp mmg la nak menangis.... saya doa kan semoga tabung bapak hayam cepat penuh... cepat ganti display...

      Delete
    3. Ha Ha Ha... Insyallah... Tengah nak riki lagi...

      Delete
  35. ada FM tangkuban parahu ni kat fridge ... tapi office mate yang bagi dulu, sendiri belum pernah sampai lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah... One fine day sampai laa ehh...

      Delete
  36. Kanda, awat kat entri lama2 xleh komain?.. Nak komain banyak2.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Komain kat entry baru je laa... Kanda maluuu... He He He...

      Delete
    2. Haa tulah. Saya dah khatam banyak entri lama. Meleleh air liur tak leh komain huhuhuh

      Delete
  37. 116 komen!!

    malas aa nak ngomen cam ni...
    rasa terpinggir ..

    kahkahkahhhhh..

    eh,,
    ikan uji rashid adalah ikan utama di dewan makan sekolah asrama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ecehhh... Terpinggir konon... Ha Ha Ha.... Bila makan ikan tu ada rasa feeling cam uji rashid tak? Ha ha ha...

      Delete
  38. assalammualaikum SS....sihat ka??? sory la xpdt singgah lama...titew superbz.....sok dh nk g outstation lagi sekali...huhuuhuhuhuhuhuhuhuhuhhu........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.... Outstation tak pe... Jangan Out of Space... Keh Keh Keh... Take care darling..

      Delete
  39. Aktifkan balik entry Perth tu SS...buleh Mak refer-refer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakssss.. Segan gilezzz kot Mak nak tayang citer Perth Aussie tu... Citer kampongan... kah kah kah....

      Delete
  40. At least mak dia usahakan jugak supaya tak jadi kahwin. Klu Odiepus citer greek lama tu, dia bunuh bapak dia, kahwin ngan mak,..mak dia dpt tahu gantung diri sendiri huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak dia tak nak spend duit beli Qu Puteh... Keh Keh Keh...

      Delete
  41. Stoking oren tu glow in the dark tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stoken tu nak tahu glow in the dark senang je... Try campak laut.. Kalu ikan mati maknanya glow in the dark... keh keh keh...

      Delete
  42. harga mahal tempat wisata di bandung sekarang ye

    ReplyDelete
  43. uishhh p bandung nyaris mengandung..peeewwwiiittt! hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan mengandung... Mee bandung tak pe... Ha Ha Ha...

      Delete
  44. Memang depa follow je memanjang kan sampai naik rimas. Kita pulak jenis cepat kesian huhuh

    ReplyDelete
  45. Rezeki tu dapat harga yang diminta (demand....)...seronok baca blog ni...tentang jalan-jalan memang suka juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu dpt harga yg demand mmg boleh senyum sampai kaki... Keh keh keh

      Delete
  46. Great post dear! Have a nice weekend:)

    irenethayer.com

    ReplyDelete
  47. dulu g bandung tak pegi pun Tangkuban Parahu ni... adakah ini maknanya kena ripit lagi.. hakhak

    ReplyDelete
  48. alamakk. bandung tunggu aku datang. lama ni tak terjah sini oiiii..

    kenangan lama mengimbas kembali. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaksss.. Kenangan silam yeeee... He He He...

      Delete
  49. woww....xsgka ramai peminat kan....siap escort lagi....mn nk carik peminat cenggitu......hahahahha

    ReplyDelete
  50. yang anjal??? kah kah kah....adehhhhhhhhh......sakit perut gelak

    ReplyDelete
  51. mana parahunya.. jenuh ushar kat gambar tuh tak nampak2..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...