Sunday, 8 November 2015

Cara kupas limau Mandarin

Tak payah nak pelik sangat tajuk entry aku nih... Ha Ha Ha...

Jangan U'ouls nak kerut dahi sangat sampai bercantum kening tuh...

Tajuk entry tak ada kena mengena pon dengan isi...

Aku saje nak ngada2! He He He...

Sebenornya...

Aku just nak kongsi beberapa tips yang mungkin berguna untuk travel... Especially China...

Well...

Ini bukanlah kali pertama aku menjejakkan kaki ke negara mata sepet limau mandarin... He He He...

Insyallah...

Jika tak ada aral melintang Phua Chu Kang... 

Aku bakal jejak destinasi yang ke empat!

Ramai nampaknya cuba berteka teki ke mana destinasi China aku kali ni...

Adakah Beijing untuk tengok Tembok Besau China?

Mungkin tidak!

Sebab...

Kalu U'ouls rasa2 nak tengok Tembok Besau China tu...

Sekarang pon U'ouls mampu nengok!!!!

Caranya...

Perah kulit limau Mandarin kat bijik mata U'ouls... Tunggu beberapa saat... Kompom nampak sebesar alam buana Tembok Besau China tu! Keh Keh Keh... Keh Keh Keh...

Matikkkkk laaaa!!!! Matikkkkk laaaa!!!!

Jangan lakukan aksi tersebut ok...

Aku acah ajeeee... He He He...

Kalu buta aku tak mo bayo ganti rugi... Keh Keh Keh...

Baiklah U'ouls...

Perjalanan kali ini... Agak berlainan skit dari sebelum ni...

Tetiba aku rasa nak buat persediaan secara proper...

Tak nak cincai bocai...

Mungkin sebab aku agak paranoid skit dengan negara yang punya rakyat tak cukup lipatan di kelopak mata nih kot... Kah Kah Kah...

Jadi...

Mari aku kongsikan cara travel aku kali ni...

Kita kupas satu persatu... Macam kupas limau Mandarin...

Ehhh...



*** Beli Tiket Ketapi China ***

Trip aku kali ni...

Aku plan nak merasa naik Bullet Train...

Al-maklum...

Orang kampong jakon macam aku belum pernah lagi merasa naik Bullet Train... He He He...

Nak tahu cara nak membooking tiket ketapi China boleh laa jentik kat SINI...





*** Question Card ***

Dari pengalaman aku yang lepas...

Aku dapati...

Local China ni memang jarang yang reti cakap English...

Ada setengah tu... Huruf ABC pon tak kenal...

Sebut cam nak gila pon tak faham2 jugak...

Itu bukan buta huruf lagi dah...

Tahhhh.... Bingai abadi agaknya.... Ha Ha Ha...

Jadi...

Kalu boleh...

Aku nak kurangkan tekanan darah rendah/tinggi bila bercakap bahasa ayam dan itik dengan local people!

Bagaimana? 

Caranya adalah dengan menyediakan Q-Card... He He He...

Aku minta seorang Guru Bahasa Cina yang pernah belajar kat Universiti di China untuk translate beberapa ayat untuk aku..

Jadi...

Bolehlah aku gunakan tanpa was was...

Lagipun aku tak yakin dengan Google translate... 

Kang tah mana peginya... Hu Hu Hu...

Nampak tak tu...

Kat mana toilet pon aku tanya!

Tak kan aku nak demo cara nak terkucil pulak kannnnn! Keh Keh Keh...

Kaw nak aku demo cemana? Cebok berak pakai tisu ke? He He He...

Dan...

Nak memudahkan aku mencari di mana Hotel atau tempat2 attraction yang aku nak pegi...

Cara aku adalah dengan print alamat berserta gambar! 

Ye gambar ye U'ouls! 

Senang citer tulislah something yang terasa nak tanya yang mungkin related dengan travel kita...

Dah tahu diri tu bongok... Jangan lah berlagak buat2 pandai! He He He...


Nahhh! Silalah print jika perlu!

Lagi...

Lagi...

Selebihnya...

Bawalah kamus Besta! Ha Ha Ha...




*** Kompas Kiblat ***

Kompas Kiblat aku yang lama dah rosak...

Jadi...

Aku gantikan yang baru...

Aku beli kat Mydin je pun...





*** Packing Food ***

Mari aku kongsi...

Cara aku membungkos makanan yang aku selalu praktikkan selama ini...

Sebenarnya...

Aku sangat cerewet dan berhati2 bab ini...

Kalu aku bawak makanan seperti roti gardenia, maggi atau Brahim's dari Malaysia...

Aku tak suka makanan yang aku bawak tu kemik2 atau hancur berterabur dalam bag... Apatah lagi tumpah...

So far... Alhamdulilah... Belum pernah terjadi kat aku...

Dan harap2 tak kan terjadi perkara2 yang tak diingini...

Jadi...

Prevent better than cure!

How?

Haruslah ada teknik yang betul untuk membungkus makanan supaya tak mudah rosak...

Cara aku adalah dengan menggunakan Impulse Sealer untuk membungkus makanan...

Aku tak suka main bungkus ikat2 aje dengan plastik...


Mana nak beli Impulse Sealer tu?

Kat kedai basikal ada? He He He...

Aduss... Cari laa kat Giant atau memana kedai hardware ke... Even kat kedai stationery pon ada...

Harga?

Tak sampai 50 hengget pon...

Plastic?

Bantai je laa pakai plastik apa pon...

Boleh je seal...

Asalkan tahu control panas pada Impulse Sealer tu...

Dah siap seal semua...

Barulah masukkan semuanya dalam plastik yang lebih besar... Dan seal lagi...
* Pakai aje laa plastik Giant ke... Tesco ke...

Dan susunlah dengan memanfaatkan setiap inci ruang dalam luggage supaya tidak mudah bergerak...

Ok?

Tips selebihnya... Bolehlah refer kat link yang ada kat tepi Pondok Burukss ku ini....

Akhir kata... 

Terimalah pantun 4 berkerat rotan dari ku...

Dam dam dum Deepavali
Pagi raya makan kari
Penat dah aku membebel ni
Ada faham kaaaa Aci?

He He He...


- XOXO -

281 comments:

  1. wak farking dulu ye ., nnti fantunn satewee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wak FIRST lagi? arghh..ni nak hentak2 kaki ni!

      Delete
    2. amboii,..wak pun dah pandai parking2! :)

      Delete
    3. sape wak ni..? semekom wak.. :D hehe

      Delete
    4. Wa tak tau! ngeh ngeh ngeh gelak jahat!

      Delete
    5. wak mengungguli carta komen 1st....tahniah wak....hahhahaha

      Delete
  2. camana SS, tak kerut pun kening mmg dah bercantum...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baguslah tak berkedut... Lambat skit tua... He He He...

      Delete
    2. kak Nasa..org tua2 ckp kalau kening bercantum tu dapat suami org dekat..ntah lah betul ke x

      Delete
    3. bagus laa kalo dekat... raye takyah gadoh nk balik mane.. hihihi :D

      Delete
    4. u balik rumah u i balik rumah i ;p

      Delete
    5. hahahaaha... kang ade yang menangis tak berlagu...

      Delete
  3. Saya faham cakap cina ni yang ini sahaja..... memang kena bawa kamus nanti kalau ke sana.... Yi Er San Se U' Liew Chi Pa.... (maaf kalau salah eja...)

    Terima kasih SS...dapat tips baru nak keluar negara.... sebelum ni main sumbat sahaja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bawa kamus mandarin tak pe... Jangan bawa limau mandarin sebab kat sna dah banyak... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. kalo banyak boleh dapat makan free tak limau tu..??? :D

      Delete
  4. Brahim dan roti benda penting tu...senang nak makan. Brahim pun dah ada nasi goreng dan nasi bariyani bagai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS bawa sbg backup je... Sebab ada tempat2 yang SS nak pegi agak pedalaman dan susah cari makanan halal.. Hu Hu Hu...

      Delete
    2. Nasi goreng brahim.. Ko nye pasal la ni...

      Delete
  5. Haha..lawak lak baca. Macam mana demo kalau nak terkucil eh... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mampu tak menggayakan cara orang nak berak? Kah Kah Kah...

      Delete
    2. try angkat jari kelingking or buat bunyi shhhhhhh tu

      Delete
    3. hahahahahha.. sis JM... yang ni lawak... takut nnati orang tu salah sangke lak... tengok muke pompuan... tapi tunjuk jari kelengking... ahahaha adoii... sakit perut gelak..

      Delete
    4. Baru SS tahu... Jay Emm membuang ada bunyi Shhhhhh tu... Ha Ha Ha...

      Delete
    5. Luna!!!! jgn kabo kat org lain...kite kite je tau

      Delete
    6. sis JM.. ahaha.. ok... kite2 je tauu... =D

      Delete
    7. hahahhha...sound efek JM plg kelakar

      Delete
  6. tips yang bagus terutama question card tu....tapi klau jumpa yg betul2 buta abadi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Q-Card tu senjata sampingan aje... Nak guna so guna laa... Tak guna then simpan... As simple...

      Delete
  7. Aiiittt orang sambut deepavali pi india... ni pi china sambut raya china ke? Selamat jenjalan cari pasal ye. Semuga Allah mempermudahkan. Depa tu kadang main tipu... akak pernah kena beli laici.. sekali bila bayar baki duit dia bagi duit tak laku... huhuhu masa tu tak tahu sekali bila nak gunakan balik duit baki tu beli benda lain rupanya duit tak laku... huh nasib baik tak jumpa lagi membebel-bebel juga le sebab dah kena tipu.... huhuhu pandan tang muka padahal agent dah bagi tau hati-hati bila membeli dengan orang tepi jalan... sadis sungguh pengalaman

    ReplyDelete
    Replies
    1. Duit palsu yang akak dapat tu rupernya cemana? Wahhh kena cek betul2 nih.... Thanks for sharing...

      Delete
    2. kak notie.. amboi.. name pon dah nakal... duet kecik tak pela jugak,.. kalo duet besa tu adei.... kang lari laa jugak budget... ha.. SS.. cube riki2..

      Delete
  8. kenapa x donlod je apps compass? hehehe..
    saya donlod apps addin rasanya, waktu solat ada, compass pun ada

    berlatih tak sebut2 perkataan tu? ke nak tunjuk2 je nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung laa orang pandai guna Apps bagai... SS buta IT! Tak pegi sekolah! SS ni pakai handphone jenama NORKIAH aje... Kalu bateri mati... SS pon mati.. Mati kutu! Keh Keh Keh....

      Ehhhh!!! Tak yah sebut... Tunjuk pon tak yah... Guna mata turun ke hati je... Keh Keh Keh....

      Delete
    2. cececehh... takkan laa une NORKIAH je........... jentik telinge baru tauu... HH tolong jentik.. hehe

      Delete
    3. kalau SS gune NORKIAH...JM nya SAMAYAH

      Delete
    4. hahaha.. hamboi... SAMAYAH tu girlfren pade SAMSENG ke?? =D hahahhaa

      Delete
  9. Replies
    1. hahahaah..sian abe MKL...ada org lain lagi cepat

      Delete
    2. First dalam mimpi... He He He....

      Delete
  10. Replies
    1. Apa yang suspen nyeee? Bukan tajuk suster ngesot... He He He...

      Delete
  11. Replies
    1. Selagi boleh jadi senjata... Yang dah gi China 80 juta kali tak yah laa buat kad bagai tu... Hu Hu Hu...

      Delete
  12. lamanyer SS nak approve komenns., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nunggu deepavali Wakkk... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. yeelaaaa...wak xsabar nk tgk komen dia 1st ke wak??? kah kah kah

      Delete
  13. wak xmoh fantun, wak nak karang cerpen poyo cina voleee.,

    ReplyDelete
  14. cerpen "Kuih Bakul Limau Mandarin"
    (Mohd. Helmi Ahmad)
    SINOPSIS

    Mengisahkan Sim Pau, seorang ibu yang gembira apabila menerima panggilan telefon daripada Lim Meng yang hendak pulang beraya. Namun berita gembira itu tidak disenangi oleh Lim Pooi, si ayah yang masih menyimpan kemarahan terhadap anak perempuannya itu. Anak bongsu keluarga berbangsa Cina dipersalahkan atas segala musibah yang menimpa keluarga mereka termasuklah kematian anak sulung lelaki mereka, Lim Foong. Sim Pau yang selama ini bersabar, akhirnya bersuara menentang suaminya. Lim Pooi terkejut melihat keberanian isterinya. Sim Pau menceritakan segala-galanya termasuklah punca kematian Lim Foong. Lim Pooi menginsafi kesalahannya. Sehari sebelum Tahun Baru Cina, kepulangan Lim Meng disambut dengan perasaan terharu. Akhirnya, mereka berkumpul sebagai sebuah keluarga semula.

    xie xie., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu jekkk? Sejarah kuih bakul ada tak wak???

      Delete
    2. ini sipnosis ke wak?? igtkan senarai muka surat...kah kah kah

      Delete
  15. nanti boleh jadi guru bahasa mandarin pula SS ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajar cara kupas limau mandarin je pandai... Ahaksss....

      Delete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak khusyuk nak baca katanya... Atau... Tak khusyuk nak tengok ASK? Terima kasih banyak2 sebab sudi SINGGAH!

      Delete
    2. Awat nya author kasi remove.. Wa chai nali ya chai nali.. Wo pu che taw

      Delete
    3. Entah! Jay Emm terdelete tuh... tu laa jari manis dia tak reti duduk diam... Iskkss..

      Delete
    4. "aku lesing baru tau!" asal page SS ni takley bukak tab.... geram betul lahh.. hahahhaha..

      Delete
  17. hi ☺ please visit my blog. have a nice day ~
    smartiesmoo.blogspot.kr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehh..Amy Jung pun ada kat sini....ahakss...komen ayat sama je

      Delete
  18. barang2 yang di bawa tu mmg satu keperluan, nak2 lagi kamus bahasa tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tak bawa kamus... Guna la bahasa ayam dan itik... Pak Lang Mie pandai... Boleh belajar dari dia... He He He...
      * Jeling PLM...

      Delete
  19. Kakak aci... kita seal pakai lilin je... canggeh arh sss... ada tools gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yang canggihnyeee.... Kat pasor ikan org guna... Kat paso sayur org guna... Kat pasar malam org guna...

      Delete
  20. G ostrolia x blh kot bwk brahims... huhuhu... should i try?

    Buang 7 hengget nnt ... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yang tak bolehnya??? My friend baru balik dari Ostolia... Selamber je bawak! Siap sardin tin lagi... Ostolia tu.. Yang penting adalah declaration...

      Delete
  21. Tudiaa kerana tajuk aku tertipu..Adehh!

    ReplyDelete
  22. SS! i'm back..cehhh poyos..tu pun nak habaq.. hahahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe mummy... Kat sini mummy boleh pakai speker... Ha ha ha...

      Delete
  23. wahh bawak sekali abam Brahim tau..jeles mummy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasi lemak dengan kari je mummy... Buat alas peyot endot... ha ha ha...

      Delete
    2. kari??? huihhh....sedapnyerrrr hihih

      Delete
  24. Q-card tu memang menarik.. Cara terbaik untuk berkomunikasi antara ayam dan itik.. eh ayam itik bole baca ker...hahhahah :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna tubuh untuk berbicara je mummy... kah kah kah

      Delete
  25. Bullet train ingat kan jepun je ada... ooo negara Limau Mandarin pun ada jugak ea.. ok peqhaq seketika.. hhhee :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. China tu... Semuanya ada Mummy... Mak Bapak je yang tak de... keh keh keh..

      Delete
  26. wahhh berfantun sakan.. berjangkit dari wak la ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wak tak pantun hari ni... Dia buat cerpen cina.. he he he...

      Delete
  27. Anw have fun ye SS and Take Care!

    ReplyDelete
  28. salam isnin SS wah cerewet jugak insan SS ni kan, sampai membungkus makanan pun ada impulse sealer segala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Impulse sealer tu memang SS guna bukan utk bungkus makan masa travel je... Tapi... Untuk keperluan harian lelain jugak... So memang berguna...

      Delete
  29. kena panggil Miss Perfect ni kalau gini cara nya

    ReplyDelete
  30. ada muruku kah depavali ni hehe sedap ooooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roti canai je ada... Kedai mamak... Ha Ha Ha...

      Delete
  31. Hek eleh SS... kan cakap cara ayam itik lebih best... walaupun kita buka ayam... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buang masa laa Pak Lang... SS dah malas! Chill2 sudah.... Ha Ha Ha...

      Delete
  32. wah bestnya QC tu.. buat siap-siap nak tanya orang tunjuk je card tu kan. Kalau tak payah cakap tayang card je tu orang china tu pandai ke baca. Limau mandarin buat jus perh perh perh sedapnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelum nak buat QC tu... SS refer dulu student kat sana... Yes! Mandarin memang standard diguna diseluruh pelusuk China...

      Delete
  33. perah kat mata???? adehhhh....bukan stakat nmpk tmbok china....lubang kubor pun nmpak...kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ce cuba... kalu buta SS tak jamin... Ha ha ha...

      Delete
    2. Kahkahkah! Lubang kubur pun nampak ye, Sis D :)

      Delete
  34. wowww.....satu kaedah yang kretip dr lengloi SS......hahahhahaha....translate siap2....so nnti tak yah la nak belit2 lidah dan hentak2 kaki bila nk tya org kat sana.....wat a briliant idea...bravo..keh keh keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soklan yang SS tanya tu... tersangat laa basic... Sebab sedor diri ini vongok nak mampos cakap cina kan... Tapi kurang2 tak laa membuang masa sangat nak cari toilet kat mana... Kah Kah kah...

      Delete
    2. Betul kan, Sis D. Memang brilliant! Q Card tu akan jadi handy & convenient time bertemu empat mata dengan marhaen China ;)

      Delete
  35. impulse sealer tu sy beli kat mydin...murah jerrrrr....dan senang giler nk pakai....jnji jgn sampai rentung plastik tu jer....hehehhhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kansss... Actually SS lagi ske guna plastik pakai buangdari simpan bekas banyak2 kat umah...

      Delete
    2. Yess, saya pun ada sebijik kat rumah utk cekebon seal barang2 dia :)

      Delete
  36. perghhhhh siap ada impulse sealer.. hahahahah

    i ada jugak.. beli kat daiso RM5..

    tak function lansung..

    ciskek betul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu 5 henget belum sempat panas... ha ha ha...

      Delete
    2. Saya pun terkena, sis Nina. Masa beli tu ragu2 lah jugak tapi cakap dalam hati siap2 kalau rosak pun whay do you expect, 5 hengget je...hampehnya, belum pakai dah tak boleh pakai,..tak ada apa yg boleh disealkan,..keluat gak asap ikut idong. Last2 saya buat main baling2 dgn kucing saya je :)

      Delete
    3. hihi barang murah slalu mcm tu....

      Delete
  37. SSS... yg d translate tu... dlm bhs mandarin shj ke?
    Ermm ke ada dlm dialek lain? Sbb rasanya bkn semua chinese fhm mandarin esp if pergi rural.

    Ok good luck... happy travelling...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mandarin adalah standard di seluruh pelusuk China... Macam kelantan johor terengganu... Yang dapat disatukan adalah bahasa Melayu standard... Mungkin u tersalah tanya kot.... Ha Ha Ha... Welll menda ni i dah refer dengan mereka yang pernah study kat sana... No argue!

      Delete
  38. Betul tu... if g tmpt yg x ckp english... kna print siap2 picture tmpt kte nk g.. sbb pnh jd kt china ms p hrtu...
    Driver taxi tu x blh ckp english dh 1 hal. X phm mandarin another hal...

    Sy dh ambik kad kat hotel ada alamat... sekali rupanya hotel tu ada 3 branches... nanges mak jemah ... ha sudahhh mn satu ke hotel nk balik...

    Buat pasai sungguh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamat hotel pon kena dalam bahasa Cina ye Cik Manisah... Jangan ada sebutik ABC pon! Apek drebo teksi tak paham... Kalu tak tahu jugak... Bukan salah alamat... Tapi salah pemandu teksi!

      Delete
  39. wahhhhh. SS.. Bagus sgt ni siap bt Q Card lagi.

    Yang kami ni dok la cong ceng cong ceng tak paham2 jugak dorang tuuu.. Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Honestly... Lepas baca blog Khayze dan kengkawan laa... Yang macam nak giler tanya kat mana toilet... Maka timbulnya inpirasi SS nak hasilkan Q-Card ini... Terima kasih sebab menceritakan penderitaan U'ouls mencari toilet tu! He He He...

      Delete
    2. Sebutan kalau tak betul2 lain makna oo.. Cth "lause" maksud cikgu.. Salah sebut it means gila seks..

      Delete
  40. Balik Malaysia nanti nak beli Impulse Sealar tu. Senang nanti nak bawa makanan balik Canada :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Susunan dalam bag tu yang penting....

      Delete
  41. wah bagus ada Q-Card tuh.. memang berguna laa p negara yang majoritinya tak paham bahasa inggeris..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually... Tak semua Mat Saleh pon paham bahasa inggeris ek... Muka je mat saleh... English pon tak boleh cakap...

      Delete
  42. mula2.. scroll gambar yg ada limau.. tapiiiiiiiiiiiiiiiiii, limau xdakkk.. HAHAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pegi kedai.................. Nak beli roti............... Kedai tutupppppppppppp! Sebab Deepavali! Keh Keh Keh...

      Delete
  43. Replies
    1. Misssss youuuuuuuuuuuuu! Muahhhhh!

      Delete
    2. mmmuaahh.....hahahha....
      nk kena terjah balik entry2 yg trlepas ni...

      Delete
  44. awal2 tgk tajuk apa kena limau plak.. bukannya raya cina pon.. ni raya deepavali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hujung2 pantun deepavali... keh keh keh....

      Delete
    2. raya cina ka deepavali ka..semua kita raya..hihi
      tapi kenapa hari ni saya kena kerja huhuhu

      Delete
  45. very teliti kandaku ni.. :).. Bila berangkatnya oh kanda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti kanda tampal kat papan informasi... ahakssss...

      Delete
  46. Tak memasal dok menyebut bahasa cina yg U kongsi ni ngan ofismate..hehe.. gigih lah i dok ikut2 dia sebut.. :D..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini bagus... Ada effort nak cuba... Bukan tanya apa pon... Just kat mana jamban aje pon.. Kah Kah Kah...

      Delete
  47. ingatkan betul-betul la nak ajar cara kupas limau kan :p ... gi sana memang kena bawa kamus la nampaknya yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok camne nanti... Kalu rajin SS bawak...

      Delete
  48. Amboi...tabik SS..memang pengembara yang fully prepared!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama Gojes..email JM alamat boleh? plsss! i have something for u

      Delete
    2. Tak de laa full prepared sangat mak... Ada part cincai jugak.. Ha Ha Ha...

      Delete
  49. Bagitau lah destinasinya...Xi'an kan??

    ReplyDelete
  50. SS pembersih dan organized person! kalau travel dengan Mak, harus pengsan tengok hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS bukan pe mak... There is only things yang SS ada Mak... Kot baju abis kena kuah... Makanan rosak... Cemana tu mak? Abis laaa SS makkkk oiiii...

      Delete
  51. Good idea gak guna sealer tu,,tak pernah buat lagi.. :) Nak ke Xian ke SS ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer buat.... Fefeeling cam niaga paso malam... Ahaksssss... will update my destination soon... Sabar ye..

      Delete
  52. alamak!!!! baru nk tahu cara kupas limau mandarin tu...sama x mcm kupas buah tembikai ngeh ngeh ngeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cara kupas limau mandarin tu sama macam kopek kelapa... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. kena cari parang lah kalau camni

      Delete
  53. kalau perah limau mandarin kat biji mata tu okey lagi ce perah limau nipis...ahahaha....hambek! jgn kata tembok besar China...Bird Nest pun jelas kelihatan ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu limau nipis tak jauh Jay Emm... Just nampak tembok umah jiran je... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. Kalau perah lemon? Limau gedang ke,... ;)

      Delete
  54. rakyat tak cukup lipatan di kelopak mata? JM include sekali tau heheeh

    ReplyDelete
  55. yes!!! mmg best naik bullet train ni tau laju gila...cecah 400km/j....tapi smooth je..ibarat kalau tegak kan batang rokok tu x jatuh.."ibarat"..pernah baik dari Beijing ke Tianjin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang tak pakai rokok dah Jay Emm.. Orang pakai Vape... Keh keh Keh...
      * Carik pasal...

      Delete
  56. Q-Card mmg sgt membantu kalau ke negara yg x fasih or x reti langsung BI ni..kawan JM baru balik dari sana..pastu dia ckp toilet dorang paling worst...x de pintu...najis bersepah atas lantai, x ada air...adusss...get ready lah ye nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS kena bawak pampers laa cenggini ehhhh.. ha ha ha...

      Delete
    2. adoii.... toilet busuk... bertabahlah wahai SS.. HH.... camtu.. bukan sekadang bawak pempers.. baik bawak mask sekali..... T.T

      Delete
    3. betol Luna standby air dalam botol mineral besar..jgn bawak botol kosong je

      Delete
    4. hah sis JM.. kat lua toilet langsung takde air ke..? O.O

      Delete
  57. Good! kalau ke negara kurang orang Islam ni...kompas kiblat di lupa jangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat yang SS pegi ni ramai Islam... Tapi... On certain place laa kot tak dpt cari tempat solat yg proper...

      Delete
    2. semoga dipermudah urusan kat sana ya SS... :)

      Delete
  58. nah!! semua dah ready termasuk stok makanan..so tinggal packing baju je kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. yunk.. tlg packing kan i punya baju.. he he he..

      Delete
    2. packing i sekali.... nk ikut terbang ke china!! :D

      Delete
  59. Awat ter removed ke komen tu..ni entry 1malaysia..cina and india dlm satu post oleh aci malay hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Komen mak sekali sekala carik pasal... Keh Keh Keh...

      Delete
  60. Nota tulis bahasa cina tu ok dh..tp cer baca nak dengar..harakatnya betul ka dak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna idram maal hunnahhhh makkk... ha ha ha...

      Delete
  61. Best tu dapat bawak bekal makanan kiter :)

    Mungkin boleh juga install software yang boleh translate tulisan China. Sonang nanti.

    ReplyDelete
  62. SS ...

    Faham sangat sangat ...

    Waahhhh memang teliti ler SS nih !!!

    SS;

    Kita guna Iphone compass jer ... kalau takut tak ada Internet ker apa, check siap sias di Internet sebelum berlepas bandar yang kita nak pergi tuh, Arah kiblat dia berapa darjah (Bukan Darjah yang kat sekolah tuh tauuu hahahahaha)

    Memang betul tips dengan print alamat or gambar ... (ada hardcopy atau screen capture gitu).

    Kalau rajin lagi bawak notepad - kertas kajang. senang nak tulis apa apa utk kita dan utk org local yang menjawab pertanyaan kita tuh !

    Selamat bercuti yaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tak ada iphong... Tak mampu... Ada NORKIAH aje... Kalu tayang kat orang pon... Orang pon tak ingin nak curik... Tak ada internet... Acaner? Hik Hik Hik...

      Delete
  63. banyak juga stok makanan dari sini, siap sealer lagi ... barang mesti semua dah ada kan. bila start ke sana ni SS? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak banyak barang makan pon... Tapi cukup laa untuk stock beberapa hari... Sebab selebihnya nak pulun makan local food halal kat sana... Rindu nak makan Mee tarik... He He He.... Insyallah akan diberitahu kelak..

      Delete
  64. Dahi tak kerut pun, kening memang dah bercantum. Hahahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung laaa kening Elfira Loy... He He He....

      Delete
    2. haluuu nani.... :D lame tak jumpe kat blog.. hehee

      Delete
  65. haaa ko nakpi mana ss?meh bisik ke aku sikit...aku pun nakpi gakni...mana tau berselisih bahu kita nanti...hehehe...

    eh, tu brahim's beli kat kilang bangi yang MURAH tu ke? #statementcarikpasal

    psl question card tu ko mmg gigih kan...aku pi dolu xready psl ni, mmg haruk gak...nak order makanan kena buat bunyi kambin la, ayam la...huhuhu tp solution akhir skli aku donlod apps dlm hp je basic communication in chinese...mmg byk membantu...hehehe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap2 tak berselisih bahu... Kang kantoi ko nampak aku dating dengan SOMEONE! Kah Kah Kah.... * Menyorok

      Bang BRAHIM tu beli kat kedai runcit tepi umah je... Kang sesat pulak aku ke BANGI! He He He...

      Aku malu nak tayang handphone jenama NORKIAH aku tu DJ... Kang Local China dok usha2 je... Dorang punya ciplak... Aku punya ORI... Keh Keh Keh...

      Delete
  66. Sukalah tengok Qcard tu. Dah boleh bukak kelas bahasa dah, SS. Have a safe and enjoyable trip ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Q-Card tu cara orang malas sebenarnya cikgu... He He He...

      Delete
  67. wooot wooot... datang menyerang lagi...... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiii!!! Mentang2 cuti deepavali... X gi beraya ke? Ahaksss...

      Delete
    2. jiran sume terbang ke chine... camne nak beraye.. hahaha :D

      Delete
  68. idea terbaiklah guna kad tu . tak le pisang berbuah sepuluh kali . yg lain x dpt nak hadam sbb x dpt tgk gambar sbb quota dah habis ... waaaa ... kes sendiri cari pasal ... heheheee

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...