Wednesday, 4 November 2015

INSPIRASI

Lately...

Aku dapati...

Sel sel semangat aku tak berapa nak center...

Kejap berada kat bawah...

Kejap kat atas...

Pernah beberapa kali...

Aku merengek rengek pada insan yang paling rapat...

"Can I quit? Can I quit? Can I quit?"...

Menyuarakan hasrat aku nak bersara dari dunia blog travel...

Sebab...

Aku teringin nak pegi mengembara tanpa kamera di tangan...

Tak perlu pikul bag galas 5 KG di bahu sepanjang jalan!

Dan...

Pulang semula ke pangkuan tanpa menyimpan sebarang memori sebagai kenangan!

Senang citer... Aku dah malas nak menaip semula setiap detik yang dah jauh aku tinggalkan...

Rasa nak pinjam Jari Manis Siti Yang Menaip! Ha Ha Ha...

Tapi...

Niat itu seakan2 tenggelam bersama kapal Van Der Wijck...
* Amboi teater sangat kan... Ha Ha Ha...

Reaksi mereka yang mendengar rengek ku ... "No! Tak boleh! You can't stop writing... People need You!"... "Dengan menulis blog inilah... You dapat ramai kawan alam maya!"... "I nak amik macam2 tips dari blog U".... Arghhhhh! Memacam lagilah ayat untuk tak kasi aku quit! He He He...

Reaksi aku?

Diam... Dan masih berfikir... Fikir... Fikir... Fikir... Lagi Fikir...

Sehingga lah....

Sampul surat ini muncul setepek kat muka aku!

* INSPIRATION *

Yes!

Kerana sticker * INSPIRATION * kaler pink yang melekat kat belakang envelope ini lah yang ubah pendirian aku berputar ke 360 darjah pada paksi tujuan asal kewujudan Pondok Burukss aku ni!

Kenapa?

Kerana aku terfikir...

Aku cedok banyak info dari blog orang lain sekaligus menjadi inspirasi aku...

Betapa orang telah mudahkan pencarian maklumat aku... Jimat masa aku...

Aku guna segala ilmu yang orang kongsi  untuk diri aku...

Namun...

Adil tak jika aku aje yang sedap2 cilok ilmu dari orang lain...

Tapi aku sendiri?

Dah ada platform... Dah ada tauliah dalam menyusun maklumat... Dah lalui pengalaman sendiri... Tetiba... Aku quit?

Nanti orang tanya cemana nak gi sana sini... Mesti... Timbul rasa malas nak layan soalan berulang... Maka... Aku membangang! Tayang muka kedekot tahik hidung masin tawar... Angkat bahu dan kata ENTAH! Senang! Boleh?????

Patut ke aku kata ENTAH?
* Matikkk laaaa tunjal soklan kat batang hidung sendiri... He He He...

Setelah berfikir separuh masak... Dan akhirnya... Sepenuh masak...
* Dah macam telur... He He He...

Aku akur...

Aku tak boleh berhenti berkongsi di Pondok Burukss ku ini...

Sebanyak mana aku mencedok ilmu dari orang... Maka sebanyak itu harus aku pulangkan... Barulah ilmu itu berkembang!

Kerana darinya...

Mungkin...

Ada pahala yang diperolehi dibalik sebaris ilmu yg bermanfaat...

Kerana darinya...

Aku juga dianugerahkan sahabat alam maya yang baik semuanya!

Dah macam ahli keluarga....

Berbalas kunjungan blog ke blog seperti hari hari pon hari raya...

PRICELESS experience! And MAGIC!

Dan...

Mesti u'ouls nak tahu kan...

Apa yang ada dalam sampul surat * INSPIRATION * tu?

Kalu nak tahu...

Scroll sampai habis! He He He...

Aku terharu baca setiap baris ayat... Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!! Kegigihannya mengundang rasa terharu!
Sob Sob Sob...

Lagi... Dua bijik fridge magnet dari Hadyai, Thailand! Pink tuuuu Pinkkkk tuuuu U'oulssss! Ha Ha Ha...

Sehelai t-shirt warna hitam size L... Pakai tido katanya... He He He... Lawo giler ok t-shirt tu... Aku suka design tu...

Sapekah pengirim * INSPIRATION * ini?

Jawapan....

Aku postpone bulan depan!

Kah Kah Kah... Kah Kah Kah... Kah Kah Kah... Kah Kah Kah...

Tak! Tak! Tak! Acahhhhh ajeeee...

Matikkkk laaa asik membuli... Buat orang marah... Berteka teki tak sudah... He He He...

Oklah U'ouls...

Mari aku perkenalkan sekali lagi...

Pengirimnya memegang nama Nina Garcia...

This is not 1st time Nina kirimkan aku survenir...

Ini dah masuk kali kedua...

Nina memang suka buat surprise!

Dan...

Bebaru ni Nina buat come back!

Dia dah mula menulis semula blog...

Matikkk laaa... Aku yang galakkan dia tulis blog tetiba aku pulak nak quit kan... Memang haruslah aku dicaci maki... Ha Ha Ha...

Kalu nak berkenalan dengan Nina... Bolehlah beri salam kat dia di SINI...

My dear Nina...

Just one word... I super duper HATE you! Ha Ha Ha... You make me cry macam Mak Mertua Ku Kasim Selamat!  Nasib I tak buta warna... Keh Keh Keh...

One Thousand Million Smile for you Nina! Di atas pemberian ini... 

Semoga Allah mengiringi setiap langkah you... Kabulkan segala doa You yang baik2...

Peluk cium untuk Dadam! Muahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!! Love youuuuuuuuuuuuuu!!!!

PSST : Cepat2 update entry Hadyai! I nak amik inspirasi dari u! Muahhh!



- XOXO -

199 comments:

  1. Nasib baik dapat ole-ole inspirasi drpd Sis Nina,...kalau tak Cikgu Ceketed turun Johor babab SS pakai rotan. Sesedap rasa je nak quit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keh Keh Keh... I menyorok belakang HH... Bior HH yg kena babab.. he he he...

      Delete
    2. haaa..jgn kata dak Farrah...sis JM orang pertama akan lesing SS ehh...cubit SS sbb memandai je nak QUIT tu...nanti dah tak de org 'tunjuk' jalan

      Delete
    3. Elehhhh.... Jay Emm kan boleh tunjuk jalan.. Pakai Google Street View lagi... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. Kalau nak babab kuat2 sikit la ye...

      Delete
    5. Ekin pun marah kalau SS xtulis mogok la hahaha

      Delete
    6. Kita babab pakai rotan halus runcing tu,... :)

      Delete
    7. hhahaha... HH pon bagi restu suh babab

      Delete
  2. Parking dulu. Esok insya Allah datang lagi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jam 1 pagi pon Cikgu tak tido ke? Ha Ha Ha....

      Delete
    2. ehh...Farrah ambil parking sis JM ;p

      Delete
    3. Dah berebut parking pulakk... Wakkkk mana Wakkkk??? Ha Ha Ha...

      Delete
    4. adehhh...jenuh laa gaduh parking.....kena caj ni parking...baru xgaduh....hahhahaha

      Delete
    5. Kite tunggu adegan tarik tudung je nih... he he he....

      Delete
    6. Saya ambil parking sis JM ke? Tak de nama pun! (Nampak tak gaya penyangak carik pasal!)

      SS pun apa kurangnya,..nape pukul satu tak bobok lagi. Boleh published entry plak :)

      Delete
    7. Sssshhhhh! Slow2 skit cikgu... Kang kantoi warden baca... Ahaksss

      Delete
    8. takpe korang... warden tengah hupdate blog gak tu.....! :D

      Delete
  3. Wah orang Spain bagi souvenirs eh.. or sedara dari Pulau Diego Garcia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abislahhh carik pasal dgn Nina... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. kah kah kah..Nina mana Nina...sila baca komen ni

      Delete
    3. hmmmm... i mmg asal spain pun.. tak tau eh?

      Delete
    4. Hola, sis Nina. Por favor. Gracias,..bla bla bla

      Delete
  4. ehhhh...jgn la quit....nnti kita nk komain kat mn lak pehni....jgn quit tauuuu....cubit kang......kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Komain di laman umah Jay Emm... Keh Keh Keh... Abisss laaa...

      Delete
    2. Laman Umah JM penuh rumput..dah lama x potong...nak upah Wak Lat dia lak sibuk...JM sendiri pun datang main-main di laman umah org lain..mcm mana tu ;p

      Delete
    3. rumah JM pun harus berkomain kat sana...tapi nnti xbalance kalau x komain kat sini....hehehhehe

      Delete
    4. eleleleleh...hihihih...i nk komain di blog KD gak lah

      Delete
    5. meh la JM komain kt umah kita...kih kih kih

      Delete
  5. pink??? mmg kaler SS kannnnnnnn...sesuai sgt tuhhhhhh......jeling JM....hahahahhaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu Pink tu kaler SS... Abis Jay Emm nak pakai kaler apa? Ngamok kang orang amik kaler dia.... Keh Keh Keh....

      Delete
    2. kalau SS amik kaler pink JM amek lah kaler BIRU...sweet gak pe hihihi

      Delete
    3. Ehh... Sibuk je nak biru... Iskksss.. Babab kang!

      Delete
    4. hahahahha....siapa la pink tanpa JM....

      Delete
    5. KD..kalau JM pakai biru pun nampak sweet tau...kalau pakai pink berganda sweet tu ahakss...sila muntah!

      Delete
    6. Dia bagi kaler pink tu dia nk suruh sis jm jeles

      Delete
    7. kah kah kah....berganda suwit katanyerrrr.....

      Delete
  6. sukanya bila dapat surprise dr kengkawn nih....tanda kengkawan sntiasa igt kita.....bukan nilai hadiah yg kita carik.....tanda igtan yg kita carik....semoga ukhwah kita sntiasa berpanjangan.....aminnnnnnnnn...hihihhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Giler tak suka.... Lompat bintang! Kah Kah Kah... Yeahhhh! Itu yg SS harapkan Ukhwah berpanjangan! Jangan hujan di tengahari... Ehhhh!

      Delete
    2. hujan kdg mmg selalu tengahri...bagi sejuk sikit.....kah kah kah

      Delete
    3. bagus apa hujan di tengahari, jangan hujan time orang balik kerja

      Delete
    4. haha..kak sal..xkeluar lunch klu hujan ditgh hari

      Delete
  7. Alhamdulillah.... terharunya akak baca *sob sob sob* mane tissue niiii.

    sayang..... bila kita ikhlas dalam memberi insha Allah akan ada insan lain yang ikhlas menerima. Jika kita ikhlas dalam apa juga ilmu yang kita beri Insha Allah akan ada fadilat yang kita terima yang kadang datang dalam keadaan yang kita tidak sangkakan. Apa pun keikhlasan dalam menjalinkan silaturahim itu adalah lebih afdal. *erkkk apa ayat dah macam ustazah abby ni*


    Apa pun akak sayang semua..... rumah buruks ni selalu membuat akak senyum sendiri dengan gelagat tuan rumah dan geng mengebom setiap hari. Semuga Allah jaga Ais Ais baby akak ni. Take care ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm... Insyallah... SS sebenarnya tengah susun schedule untuk mengembara di semua blog blogger yang rajin singgah ke sini... Cuma masa tu yg selalu tak ada... Insyallah ye... Harap bersabar!

      Delete
    2. SS jangan lupe datang umah ii.. i ade cheese kek nak jamu uuu..hahahahahahhaha :D

      Delete
  8. SS jangan la quit, jangan la, jangan laaa... (sambil merengek-rengek manja) haha

    wawa doakan SS semakin rajin mengupdate ilmu mengembara, semoga sharing SS ini dapat memberi manfaat pada orang dan seterusnya menjadi shaam akhirat buat SS.. muahh ciked.. walaupun tk pernah bersua, rasa mcm dah lme kenal SS.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiiiiiiiiiiii! Merengek manja... Naik stim SS mendengarnya... Kah Kah Kah... Thanks Wawa... Insyallah... Muahhhh cikedddd toooo! He He He...

      Delete
  9. gigih tau korek buku stiker cari stiker "inspiration" tu...

    sbb blog u ni la inspirasi i untuk pergi lebih jauh.. (mcm iklan shell pulak)

    hahahahhahahahhaahahaaaa

    love u toooooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kegigihan anda kebanggaan kami! Kah Kah Kah... Adussss laaaaa.... Iklan petronas mesra ada? He He He...

      Delete
  10. Wah.....seriously..cantik T shirt tu..mmmmm..rasanya macam mimpi je baca entry ni..ekekekeke....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haippp! haippp! jangan nak mimpi2.. Kang kuar air liur basi.. He He He...

      Delete
  11. lupa nak cita.. i stop blogging sbb annoying dengan budak opis yg suka baca blog i pastu perli2.. i pun tak paham.. sbb tu time mummy julia tanya kat fb i tak nak bgtau.. hahah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. I detect blog u dari komen u drop kat blog mummy... Kantoi!!! Cisss! Biorkan orang perli2... SS dulu pon... Masa memula tulis blog... Ramai orang keliling yang dengki... Orang kata kite nak menayang! Tapi bila dah lama2... Ehhhh! Datang kat kita... Tanya... Apa nama blog kita pulakkkk! Sebab nak refer cara nak gi sana gi sini katanya... Boleh????

      Delete
    2. kan kan... bila kita cerita kata menunjuk.. bila tak cerita kata kedekut ilmu lak.. i dah tukar nama blog.. hopefully dorg dah tak jumpak.. hahahha.. tapi masalah sbb kadang2 dorg suka dok kacau pc i.. tu yg kantoi.. kalau tak takde sape pun tau i tulis blog..

      Delete
    3. Biorkannn!!! U tutup pc u tu dengan langsir... keh keh keh... Tak pe... U pelan2 kayuh... Org kutuk dapat dosa... Kita share ilmu dapat pahala... Mana nak?

      Delete
    4. jap lagi nak g beli langsir 5 ringgit kat daiso.. nak ikut?

      Delete
    5. Nina...kongsi lah link blog u..i janji takkan ckp kat officemate u...tak acik argghh..nak skodeng gak jalan2 di Hatyai tu

      Delete
    6. Ini lah padah komain dulu baru baca!

      Delete
    7. kah kah kah...camna leh skip LINK tu..padan muka i kan SS

      Delete
    8. Nina..i dah ADD your blog LINK dalam my MOST VISIT!

      Delete
    9. Apsal i tak leh ADD normal eh link nina nih... Peliksss...

      Delete
    10. hmmm... blog i tak normal ke? sob sobbbbssssss

      Delete
    11. Kalu u x pakai feed burner x leh ke? Isksss

      Delete
    12. feed burner tu binatang apa lak? hahahaha

      Delete
    13. Cer u buat most visit... Masukkan link blog sendiri... Nanti u faham...

      Delete
    14. ok dah pi godek2 setting.. dah buang feedburner.. hihi

      Delete
    15. Cer u pegi blog jay emm.. u click link blog u sendiri kat most visit jay emm tu... apa error kat situ? suppose kat most visit tu leh nampak title latest update u... tapi ni just nama blog u je... tak perlu subcribe feed burner tu...

      Delete
    16. Assalam.. I all nak terjah blog Nina.. jangan xbukak pintu plak.. Hihi

      Delete
    17. Sis Nina nak saya babab ngan rotan tak opismate perangai tak molek tu? Biarkan je. Bukan kita mintak RM dia pun :)

      Delete
    18. Ohhh saya dah mulakan kunjungan rasmi kat blog sis Nina. Nanti i datang lagi ye :)

      Delete
    19. haaaa... betul laa nina.. takyah pk sangat ape org ckaap... lelebih lagi kalo ape yang dorang ckp tu berunsur jeless... ignore je.. kite buat ape yang kite suke je... takyah pk sangat.. buat serabut kepale..

      Delete
  12. Asalamualaikum...nakal tau ss...tadi akak baca penuh perasaan...tiba2 akak rasa cam nak hantuk kepala kat dinding..huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm... Keh Keh Keh... Elehhhhh! SS test skit je... Nasib tak terjun jambatan... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. kah kah kah..sabor kak Yan sabor..kepala benjol nanti En Abg yang susah

      Delete
  13. Mujur ada dapat sampul surat...kalau tak , agaknya dah meroyan pembaca memujuk ss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu nak pujuk kena nyanyi sampai hujan... Sanggup? Keh Keh Keh...

      Delete
    2. JM lah org pertama nak meroyan kak Yan heeee

      Delete
    3. bab nyanyi ni sy sanggup je..SS nak lagu apa?hehe

      Delete
  14. Teruskan menulis.... :-)) chaiyokk..

    ReplyDelete
  15. Sss... soooo mny ppl love u..

    Kipidap...
    Dongibup..

    Niat yg baik Allah akan mudah kn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga segala urusan kite Allah permudahkan! Aaminnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!!

      Delete
    2. betul tu..kita bukan nak menunjuk, InshaAllah dipermudahkan

      Delete
  16. JANGAN QUIT!!!! JANGAN QUIT!.. JANGANNNNNNNNNNNNNNN....
    *OVER plak...:D

    ReplyDelete
  17. Camna I nak verangan depan PC ni kalau U xmau share ngan we all.. Huhu

    ReplyDelete
  18. Seperti biasa baca tajuk dulu pastu terus komen

    Inspirasi? dapat dari siapa ni...jap sambung baca komen dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini teknik Jari Manis namanya.. Komain baru baca... Ha Ha Ha..

      Delete
    2. baca satu line, komen..baca satu line, komen lagi..tu sebab komen dia beratus..haha

      Delete
    3. Strategi Sis JM ni kalau dalam football ada istilah khusus tak Sal? :)

      Delete
    4. ahhahahha.. tu name dia komen pukal!! :D

      Delete
  19. Okey..dah puas merayap di ruang komen..kita baca entri plak ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gitu pon boleh eh? Nak tiru laaahhh... Ha Ha Ha..

      Delete
    2. hahaha... adoi lah JM.. baca buku start dari belakang ke?

      Delete
    3. Jay Emm hitung jumlah komain diri sendiri pon terbalik.... 264 jadi 246... Ha Ha Ha....

      Delete
    4. hahahahhahaa....rupanya JM merayap kat komen dulu ehhhhhhhh

      Delete
    5. shhhh!!!! diam2 tau...susah arghh nk komen skrg..perlu cari match pic lak..isskk

      Delete
  20. mesti merengek-rengek dengan HH kan..mesti dia x layan ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgah imagine muke HH time SS merengek2 tu.. hahahahhaha :D

      Delete
  21. Alaaa..kenapa x nak pinjam Jari Manis Jay Emm...kenapa pilih Jari Manis Siti Yang Menaip hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay Emm punya jari dah abis guna utk mengebom... Keh Keh Keh...

      Delete
  22. perghh nampak!!! ramai yg x suka SS QUIT dari menulis..nanti dunia rasa sunyi tanpa SS tau

    ReplyDelete
  23. Kiranya Nina dah tahu eh SS nak QUIT...bijak Nina...pandai dia guna 'senjata' tu..mengena..Nina..TQ!!!! kerana Nina, SS x jadi QUIT...hoyeeee!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nina don't know... Yg boleh rasa adalah Wakkk! Kah Kah Kah... Baca komen entry Semangat yang....

      Delete
    2. i tak tau apa2.. hahha.. maybe instinct i powerrr sgt sampai tetiba tergerak hati nak letak stiker tu.. kikikik

      Delete
    3. mgkin inspirasi utk TRAVEL tu kuat..so SS leh jadikan entri utk QUIT tu...mmg sesuai ko hehehe

      Delete
  24. Nina!!!! Love u toooooooooooooo! agak2 leh dpt souviner tak? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nina buat2 tak nampak komen ini.. keh keh keh...

      Delete
    2. eh.. ternampak pulak.. insyAllah JM.. nest time ur turn pulak :)

      Delete
  25. Lately JM pun ada hasrat nak QUIT tau tapi bila terima email dari rakan reader ckp...'my trip success sbb baca entri u, byk dapat info dari blog u' so JM padamkan lah niat tu..so tulis juga walaupun seminggu 1 entri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seminggu 1 entri... Yang tengah Que deret2... Bilaaa nak abisssss nih Jay Emmm??? Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Susah jugak nak siapkan entri kan... Kanda2 ku kipidap dongibab...

      Delete
    3. Paling susah bila kena ingat balik moment2 masa travel tu... That part tu yang kadang buat kita jadi malas...

      Delete
    4. haissshhhh...kalau JM dan SS nk quit...1 kerugian tauuuu....biar laaa org lain dpt manfaat daripada pengalaman kita...besar pahala tuhhhhhh......

      Delete
    5. Apabila Ostazah kari berbicara... He He He...

      Delete
    6. JM pon jangan quit... nnt balik laos i tulis surat kat JM pulak.. hihihiiii

      Delete
    7. What!!!!! LAOS? balik Padang ke Hatyai pasti LAOS huhuhhu...sedih asyik ke tinggal je

      Delete
    8. Dia dah nak ke LAOS Jay Emm... Kite? HAOS! Kah Kah Kah...

      Delete
    9. luang prabang is calling me!!!! tazabarrrrrrr

      Delete
  26. Nyanyi jap.....Jangan...jangan....jangan...quit...
    Baru nak selongkar2 cerita travel SS yang lama....

    Psstt....magnet warna pink tu cantik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer nyanyi kuat skit... He He He...

      Nina : Ada orang puji pink u! Kih Kih KIh...

      Delete
    2. puji la i cantik sekali... hahahhah

      Delete
    3. Nina mmg cantik n bambam yg omei!

      Delete
  27. just nak tahu lah kan....kalau lah JM QUIT dari tulis blog..agak-agak ada yang SEDIH dan MEROYAN tak..ke ada yang tak kisah heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak QUIT pon I dah MEROYAN kat u! Kah Kah Kah...

      Delete
    2. amboiii...JM....xyah la simpan niat nk quit....haruslaa ada yg sedih....titew laaa....nnti xde sape nk titew huhuhuhuhuuhuhuhuhuh

      Delete
    3. eheheeheh....kalau x simpan nk letak mana KD

      Delete
    4. simpan dlm poket suar....keh keh keh

      Delete
    5. janganlah quit, JM..sekarang pun tgh sekodeng blog JM untuk next trip..hehehe

      Delete
  28. wak tenok dari jauh jer komenns korang., ammvoiii ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Panjang umor Wakk.. Di seru2... Ha Ha Ha....

      Delete
    2. Wak Tenok? adus lah..hihihi..salah org nampak sgt ko kan JM

      Delete
  29. SS...skg ni mmg set utk verify eh utk komen...jenuh nk pilih gambar...berpinor mata....huhuhuhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa yang robot tu kannnn???? Cisss! Semua blog kena! Blogspot automatic.. Start hari ni... Lecehhh giler kannnn... Adusss... Kacau laaa...

      Delete
    2. Semua blog kena smlm maybe blogspot problem

      Delete
    3. tulaaa...semua blog yg sy komen semua robot tu kacau...adehhh...terbantut agenda pengeboman beramai2....huhuhuuh

      Delete
    4. Robot mintak tapak kaki tu sungguh menjengkelkan!

      Delete
  30. don't quit la...mana aci...hilang ceria SS tak ada di alam maya ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaksss... Hilang ceria katanya...

      Delete
    2. kih kih kih..kak Nieda...JM kan ada..belum cukup ke hihihi

      Delete
    3. x best Nina...SS lebih CERIA dari Astro CERIA tu

      Delete
    4. I'm not ROBOT...susah tau nk tinggal komen sekrg

      Delete
    5. eh..knp nina komen takyah verify pun?

      Delete
  31. SS ku merayu buatmu jangan meninggalkan dunia penulisanmu di alam maya ni dia sangat berguna buat ekin boleh felling g melancong ke luar negara hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekali baca komen ekin ni macam merayu, baca lagi sekali dah macam lirik lagu tak siap heheheh strategi memujuk SS la nih :)

      Delete
    2. Cewahhhh dramaaaaa!!! Pengarah kata cutttttt!!!

      Delete
  32. Comelnya barang2 dari thailand tu

    ReplyDelete
  33. tahniah kepada SS kerana mengambil keputusan untuk tidak menarik diri dari dunia blogging

    *komen skema seround*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iskksss! Komain tu jgn skema sgt! Ahaksss

      Delete
  34. As much as I love handwritten letter, I have to admit computer-typed letter pun macam cool juga! :D

    Untungnya kak SS ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. i love nk buat handwritten notes jugak Farah. tapi tapi.. huurm tulisan tu huurm..
      akak kesian nanti org trseksa baca.. kalo omey xpa..

      Delete
  35. stress juga yer travel sambil take note, take picture untuk blogging ... kami yang baca ni rasa seronok jer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paling tak tahan sebab orang keliling asik tanya soalan berulang... Sebab itu.. Nak mudah... Kena tulis pengalaman di blog... Unless kite travel tanpa pengetahuan sesape...

      Delete
  36. mana boleh kakak quit.. nanti blog sapa i nak baca sambil sengih2..
    kadang tu rasa nak ketuk screen bila baca sengal sngt.. bleh imagine tengah ketuk SS..

    ReplyDelete
  37. elok la tu baju buat tido.. best apa baju longgar2 ehehe.. senang pengudaraan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang pengudaraan kata nyaaa... Ayat skemaaaa... Ha Ha Ha..

      Delete
  38. Dulu nanie pon penah nak quit. Tp bila x menulis rasa rindu. Jadikan blog kt i spirasi utk org lain. Insyaallah berkat.

    ReplyDelete
  39. ala jgn la quit... mummy baru nak beramah tamah..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beramah tamah bercucuk tanam... Kah Kah Kah...

      Delete
  40. Replies
    1. Sebab SS nak kembara santai.. Nak ikut cara mat saleh laa kononnya... Ha ha ha...

      Delete
  41. tanpa kamera ditangan..? jangan! tulah kenangan yang tak dapat dijual beli..rugi tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tak larat nak hangkot bag camera 5 kg... Rasa nak pakai camera phone je.. ha ha ha..

      Delete
  42. huntunnggg SS, ramai peminat yg menjadikan SS sbg sumber inspirasi...Huntung badan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan SS jadi sumber inspirasi... Tapi SS amik inspirasi.. ha ha ha...

      Delete
  43. jangan laa quit.. tak boleh nak bergurau senda nanti..

    ReplyDelete
  44. cantiknya souvenir tuh.. t-shirt tu pun menarik..

    ReplyDelete
  45. ishhh nk quit pasal pa plak dh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasai ZF dah lame tak muncul.. hahahaha! :p

      Delete
  46. jangan nak mengade quit! sekian. terima kasih. hahahaha

    ReplyDelete
  47. syukur x jadi berhenti . klu tak mesti rindu dgn kemerapuan ss ... celoteh ss selalu buat saya gelak wpun dlm sedih da haru biru ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih... Sharing is caring... Muahhhhhh!

      Delete
  48. alololo... sgt suka bila ss inform bhw perlu blogging lagi utk share dgn org.
    amik info dari blog lain and share it back dgn bloggers yg lain kat blog ni.
    aduhai. murni sungguh... aida amat hargai, ss.
    lelebih aida ni x pernah jejak kaki luar mesia kecuali hatyai.
    so dpt la aida berangan dgn baca blog ss dan frens yg lain yg berjalan luar mesia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ada beza kita ni Aida... Sama saje... Mengembara tak semestinya kena ke luar negara... Mengenali seseorang dalam hidup kita juga adalah satu kembara... SS doakan semoga apa yang Aida angankan tercapai... Aamin....

      Delete
  49. SS nak quit? janganlah.. nanti rindu kat SS.. xdapat nak komain2 lagi ...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...