Thursday, 5 November 2015

Kekdah membooking tiket ketapi China

Entry ini agak panjang berjela... 

Banyak gambar loading... 

Kesabaran amat diperlukan di sini...

Tarik nafas dalam2...

Sempat lagi nak bancuh kopi Pak Belalang... Ha Ha Ha...
* Senyum kat Jay Emm...

Aku just nak share kekdah membooking tiket ketapi kat China...
* Kekdah = Kaedah / Ketapi = Keretapi... Bahasa aku suka aku... Keh Keh Keh...

Perlu diingat ye...

Harga tiket beli secara online adalah lebih mahal dari beli di kaunter...

Untuk sesetengah destinasi di China... Adakalanya tiket macam goreng pisang panas... Cepat sold out!

Memang kita tak ada pilihan selain tutup mata pecah tabung bapak ayam dan bayar tiket berganda secara online untuk memastikan perjalanan kita berjalan lancar... 

Dan tiket perlu dibeli awal untuk elakkan harga tiket jadi lebih mahal...

Actually...

Banyak kekdah nak membooking tiket ketapi kat China dari memacam website...

Nak yang murah... Nak yang mahal... Suka hatikkkkkk!!!

Nak Fast Train... Nak Bullet Train... Nak tahap siput babi... Tahap itik kedek kedek... Suka hatikkkk!!! Ha Ha Ha...

Kalu gali kat Google memacam akan keluar...

Dalam aku mengali... Gali punya gali... Pakai cangkul Tok Adi... He He He...

Aku jumpa Website Travel China Guide... Boleh gali kat SINI...

Caranya begini...

Kalu nak beli Return Ticket... Isi Trip 1 (Pegi) dan Trip 2 (Balik)... Kalu sehala isi Trip 1 je... Atau kalu ada Trip lain... Just Add a Trip... Then... Jentik Amy Search...

Untuk Trip 1... Pilihlah Dep. / Arr. Time dan Seat Type yang kita nak... Jentik Select...

Pilih Trip 2 pulak...  Pilihlah Dep. / Arr. Time dan Seat Type yang kita nak... Jentik BOOK...

Jangan lupa scroll sampai bawah untuk tengok waktu yang available... Sebab sistem ni guna style 24 hours bukan 12 hours... 


Perasan tak Train No. tu bermula dengan huruf D or G dan sebagainya...  Haaaa... Nak tahu rupa train dan rupa seat sebelum kita select tu boleh gali kat SINI...

 Bila dah buat pilihan... Silalah isi maklumat yang diperlukan... '**' means wajib isi...


Ticket Collection... Aku pilih Collect the ticket(s) by myself... Sebab aku tak ada alamat kat China... He He He...

Kalu U'ouls click Submit And Inquire...

U'ouls akan dapati... Screen U'ouls akan keluar Thanks for your booking! Tapi... Belum settle payment lagi ok... Baru dapat Tracking No. aje... Boleh click Check Order untuk buat semakan...

Boleh check Order Status dengan memasukan Tracking No. dan Email...

Perhatikan Status New Booking... Pada tahap ini U'ouls masih ada kesempatan nak Cancel the booking sebab belum buat Payment...


System ini memerlukan copy passport traveler... Scan passport dulu ok... Upload dalam bentuk JPG, PNG or BMP files... File size tak perlu besar sangat... Janji nampak lubang hidung sudah! Kah Kah Kah...

Jentik Browse... Jentik Upload!

Dah upload akan keluar macam dalam screen ini...

Payment hanya boleh dibuat menggunakan PayPal... Senang aje! Isilah apa yang diperlukan... Kalu tak ada PayPal sendiri pon tak pe... Pinjam laa PayPal sesape... Tapi bukan PayPal aku... Sorry! Ha Ha Ha... PayPal memang link dengan akaun banking kita seperti Maybank, RHB dan sebagainya...  Sesape dah ada akaun PayPal boleh terus log in je... 

Perlu juga diingat ye... Kalau U'ouls guna PayPal orang lain... Kenalah inform orang itu... Sebab system support akan hantar confirmation payment melalui email owner PayPal untuk verify...

Ada PayPal ni senang skit nak buat payment... Dan senang nak track record... Boleh guna Debit or Credit Card atau apa saje... Masukkan details yang diperlukan... Jentik Save and Continue...


Dah confirm betul semua details yang diperlukan... Jentik Pay Now... Memang nanges tengok mata wang USD yang mencanak naik tu...

Anything pasal status payment boleh  je check kat PayPal...
Taraaaaaaaaa... Nampak tu... Status payment Completed... Owner PayPal sepatutnya akan terima juga notification SMS kat handphone dan email...

Kalu nak check order status... Boleh jentik kat Order Status Check...

Perhatikan... Trip 1...  Status sudah bertukar... Sekarang menunjukan Paid... Bermaksud Tiket sudah dibayar tapi Tiket masih dalam proses untuk diberikan kepada kita... Manakala... Trip 2... Sudah Confirmed... Bermaksud tiket sudah dibayar dan sudah dapat Ticket Pickup No... Carriage No. dan Seat No. juga diberikan melalui email...
Sepanjang urusan membooking ini... 

Aku akan sentiasa dapat update status ticket melalui Email... Haa nampak tu... Status tiket Trip 1 tengah to be issued dan Trip 2 sudah issued... Bersabar la Sabariah tunggu 1 Nov katanya... He He He...

Jangan remove Tracking Number sepanjang berurusan melalui Email eh...

Nak tanya apa2 pon akan dapat feedback pantas... 

Jadi... Tak lah aku tercangak2 bangang menunggu buah papaya tak gugur kannnsss... Ha Ha Ha... 

Tanya soalan yang berkaitan je eh.... Jangan pulak tanya "dah kawen ke belum?"... Itu soalan mintak dicaci maki lelaju! Ha Ha Ha...

System Support Web ini memang tip top!

Nahhhhhh! Both Trip 1 and Trip 2 Confirmed! Silalah print confirmation tiket tersebut dengan menekan link Ticket Collecting Instruction for All Trips...

Taraaaaaaaaaaaaa!! Senang kannn?? Just bawak je kertas ni ke kaunter! System ni pon pandai yang kite tak reti nak cakap Cina dan orang2 di kaunter tiket pon kadang bukan reti cakap English... So... Kat kertas tu ada dwi bahasa... Serahkan aje kat kaunter untuk ditukarkan kepada tiket!

Tiket boleh collect atau claim kat mana2 station ketapi di China...

Perlu collect at least 90 minit sebelum departure... Tapi... Sebaiknya 1 day before...

Ada faham kaaa Aci2 semua? Ha Ha Ha...


- XOXO -

195 comments:

  1. pergh..detail la entry SS ni..sape tak faham kena jentik.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang jentik jentik sape yang tak pepaham tu... keh keh keh...

      Delete
    2. details macam ni sure pahamnya :) ... syoknya travel lagi dia :)

      Delete
    3. amboi main jentik2 depa nah..

      Delete
    4. sekali jentik masok lobang kira MENANG lah eh?

      Delete
    5. Errrr kita ada sikit slow.... haha...

      Travel ngn sss je lh... x yh buat homework...


      Semua sss yg setelkan ...


      Haha....

      Matikkkk larikkkk.... sss hambat jap g ngn chota tongkat tok adi

      Delete
    6. Aahhh betul tu Cik Manisah... Kalu sesat... Sama2 sesat! Ha Ha Ha...

      Delete
    7. perghhh memang details gilos SS ni..terbaeklahh memang confirm tak sesat lagu ni.. :D

      Delete
    8. main jentik2 ye.. hehehe..

      Delete
  2. hari tu SS menghilang gi China rupanya..menanti sambungan dengan tabah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ilang bukan sebab gi China... Ahaksss..

      Delete
    2. belum pergi kan? menghilang sebab merajuk...:P

      Delete
    3. SS sedang MENGHITUNG hari nak tinggalkn kita uolss...sob sob sob

      Delete
    4. sedih tau..nak kena tinggal.. huhuhu

      Delete
    5. kena nyanyi lagu MENGHITUNG HARI dulu nih..

      Delete
  3. SS kalau nak order kopi Pak Belalang bagitau la, saya jual. sempat promote ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sape nampak komen ini... Sila hubungi Cik Sal.. He He He..

      Delete
    2. kopi Pak Belalang PULOK!!! sis JM nak kopi Mak Belalang ado ke Sal?

      Delete
    3. Kopi Omak Belalang tak de ke, Sal? Akak nak bagi hadiah kat sis JM hehehe

      Delete
    4. Haha.... SJM tu kita kna bg dia drumstick belalang.... hahaha

      Delete
    5. tu kopi Pak Belalang cari Sal.. Kopi Mak Belalang cari JM.. perghhhh!

      Delete
    6. Hhahaa.. nnhas bantai SJM.. drumstick belalang.. :D

      Delete
  4. pasni boleh la ajar cara buat akaun paypal plak..dah bagi betis nak drumstick kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhhhhh!!! Tidakkkkk!!! Tak sanggup lagi aku mengenang kisah lalu.... Cewahhhh! Awieeeee nyanyi....

      Delete
    2. hah baru nak tanya.. dok nampak paypal tu bila nak wat payment online.. natang apalah benda tu pun xtau..haha

      Delete
    3. Paypal ni satu sistem trasfer duit secara online di seluruh negara di dunia dan boleh diaccess di mana saja... Tak sama dengan online local banking yang terhad penggunaannya dalam negara je...

      Delete
    4. paypal oh paypal.. mummy ada akaun tapi tak aktif pong sbb staraight sgt, leceh!

      Delete
    5. rasanya sy ada paypal ni tp xpernah pakai....hahaahha....xtau buat haritu utk apa.....tetiba mcm dh terbuat...keh keh keh

      Delete
    6. jap nak confirmkan... paypal kene gune kredit card kan??? atau debit card pon boleh?

      Delete
  5. cam kelakar pulak ayat " hello, please print your tiket tu"

    macam nyonya kat market lak.. hello... hello... ni berapa? ni berapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nada surat kabaaaa lamaaaa... Tilammmm lama tukarrrr baruuuuu... Keh Keh Keh..

      Delete
    2. ehh...hello....hello...hahahhaha

      Delete
  6. Terbaik SS, detail sampai lubang hidung pn nampak... keke
    TQ SS, sgt faham dgn cara SS ni.. tpi entah ble sampai ke China..")

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh guna kekdah perah kulit limau mandarin di bijik mata... Insyallah boleh nampak tembok beso China... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. ha ha ha ha :)
      kekdah nyer hi hi hi...

      Delete
  7. Memang detail habis entry ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hopefully org faham... Ha Ha Ha..

      Delete
    2. kalau xpaham jugak...mmg kena jentik la pehni..heheheh

      Delete
  8. Detail sangat... xpayah nak google sana sini.. baca je entri ni lengkap dah..:)

    ReplyDelete
  9. Tgk date tahun 2015.. maknanya xlama lagi lah tu.. bisik lah kat daerah mana nak pi tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunggggggggggggggggggggggggggguuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. ni cuti habiskan balance cuti tahun ler tu..kkekekkekeke

      Delete
    3. JM..sila bisik kat sy....hahahhaha

      Delete
  10. nak jalan-jalan cari pasal jap lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM mummy nak join venture jugaklahh walaupun topik dah basi.. ehhh!

      Delete
    2. abih laaa kalau JM carik pasal....ada yg kena jentik sat g....hahahhaha

      Delete
  11. dah lama x main jentik-jentik ni...dah gatal2 dh ni my Jari Manis kih kih kih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu gatal kena garu bukan jentik!

      Delete
    2. patutlah lentik jari JM.. main jentik2 rupanya... hehhee

      Delete
  12. jom SS kita main jentik2 nak? jentik buah dam ke buah karom ke..lain dari buah tu x nak ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. buah lain laa sedap jentik! Ahaksssss...

      Delete
  13. Adey aney... tak nak buat teka-teki teka tekuk ke... punya lah banyak ayat jentik... Ni kalau ada buah jentik ni asyik di jentik je kenyang makan buah jentik sebanyak 8 kali.... fuh tak booking pun sudah rasa di china sambil makan buah jentik. Pernah dengar buah jentik.... oh kat belah utara banyak buah yang dah nak pupus... jentik je buah tu dia pun terbuka... jom main jentik-jentik sampai lentik jari. Jentik amy search yang akak gelak sorang-sorang. Ada pulak yang timbul kecuh nabila

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer jentik buah amy search... He He He...

      Delete
  14. memang lengkap kekdahnya....menangis org yg baca , sure tak kecuh nanti nak membooking

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila laa ikut step by step oooohhh babyyyy... He he he

      Delete
    2. Kihkihkih suka tang 'menangis orang yang baca' tu :)

      Delete
  15. sempat bancuh kopi Pak Belalang katanya..x jemput pun Mak Belalang minum

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan memain weh.. kawan ceq kayo rayo tau jual kopi Pak Belalang..
      tapi kalo belalang goreng ceq tak pastila.. kayap kot =P

      Delete
    2. kah kah.. Kayap eh jual belalang.. haha

      Delete
  16. pecah tabung bapak ayam? ohhh kalau JM x sanggup..sayang ko...nanti kena beli baru heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pecah tabung bapak ayam orang lain x sayang! Kah kah kah

      Delete
    2. sian bapak ayam kena carik ayam lain....hahaahhaa

      Delete
  17. pandai SS menggali..kalau JM yang menggali kuar "mata air" hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mata air lah...leh jadi perigi

      Delete
    2. dpt jugak org len guna perigi tu JM...pahala hahahaha

      Delete
  18. kalau nak beli 2 destinasi berbeza and return tiket so akan jadi 4 rtip lah ye cikgu SS (Trip1, Trip2, Trip 3 and Trip 4) camtu?

    ReplyDelete
  19. kalau lobang hidung like Ahmad Nisfu mmg tak de masalah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jm pernah ke tenguk lubang hidung ahmad nisfu... kekekeke ada sebesar mane ye.

      Delete
    2. sebesar lobang tandas hahahaha

      Delete
  20. RM223.67 je untuk 2 orang..x de lah mahal...ke MAHAL? ni destinasi mana ke mana ni...cakap lah ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahal sebab currency! Bukan pada harga tiket! Nanges!

      Delete
    2. ehehe dulu pun standby banyak cenggitu.. tengok2 eh murah..
      tapi yes kat kaunter..

      Delete
    3. haishh.. tolong SS nanges skali!! T.T

      Delete
  21. apa class nak tanya dh kahwin ke belum..mintalah FB ke IG ke leh dating online ehehehe (China mana ada sosial network kan)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak mintak nombor wassap Jay Emm boleh???? :-P

      Delete
    2. ehhh...kita ada no.wassap JM...abih la kena piat ngn JM....keh keh keh

      Delete
  22. hello? ahahaha..ingat ini panggilan telepong ke?

    ReplyDelete
  23. Alhamdulillah, dah khatam baca. Rasa macam saya pulak yg membeli tiket :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana laa taw kannn... Kot boleh sampaikann... SS doakan!

      Delete
    2. Aminnnnnnn. Manalah tau kan ;)
      Bab beli tiket dah expert,..settled one part.

      Delete
  24. Rawang rawang! Tiket gi Rawang takde ke? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pick up I kat Rawang boleh? He He He...

      Delete
    2. huurm tunggu kucing bertanduk pun belom tentu SS sampai rawang Kak Farrah..
      dia main tempat2 ada bullet train je..

      Delete
    3. nnti akan ada bullet train ke rawang kan??? hehheehhe

      Delete
    4. Hahaha sape2 jumpa tiket gi rawang, beli cepat. Nanti i pick up kat stesennya hahaha

      Delete
  25. Replies
    1. Adik beradik JM katanya... He He He...

      Delete
    2. kah kah kah...komen abe MKL yg ni mmg WIN!

      Delete
    3. adik beradik lain mak..lain pak ea..hhhehe

      Delete
  26. Replies
    1. Details proses... Kalu rasa susah cari je web lain... Melambak kat google...

      Delete
  27. wahh..boleh refer kat sini, detailed info...toche toche, xie xie..nak pi mana..Xi'an ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaaa ritu ada skodeng tah gambar mana SS haplod.. ceq nampak macam
      ejaaaan Xian jugak.. biasa SS ni kak.. dia mana nak dok diam..

      suka sngt tinggal kita.. huurm..

      Delete
  28. SS boleh jd gurubesar lah satu2 entry tu memang detail sangat2 respect u gegirl hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guru beso masak memasak boleh tak Kak Noor? He He He...

      Delete
  29. Panjangnya.....mau tak faham saya ni.....hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikk... Punya laa details... X paham jugak? Hu Hu Hu...

      Delete
    2. Fida...baca ke tidak ni hikkk

      Delete
  30. PLM gi setempat je... memang sah lain destinasi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS pon pegi setempat je Pak Lang... Cuma amik train utk keluar skit dari bandar...

      Delete
    2. Rasa macam nak ke Shanghai je SS....

      Delete
    3. sila buat tekaan lagi kerana tekaan PLM x tepat ;p

      Delete
    4. eheheh tidak tidak ini tidak ni PLM.. teka lagi.. hehe..

      Delete
  31. wooot wooot... check in! :D hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woiiiiiiiiiiiiiiiiii!!! Lunaaa innnnnn the houseeeeee!!!

      Delete
    2. Wahhhhhh! Luna! Luna! Luna! Luna! Bila nak check in tower akak? Rindunya!

      Delete
    3. :D SS...taraaaa!! im backk bebeh!! hahhahahaa... hajat hati nak menulis... tunggu mood tak kunjung tiba.. jadik buat kunjungan hari raye jela dulu........

      kak farrahh.. sat naaaa... sediekan kek lapis ke... tapi kalo petang2 ni... jemput2 bawang pon sodap! hahahahhaa... :D

      Delete
  32. Eh..sama la mcm my sis guna ritu. My sis yang book train..she said simple jer..kita boleh live chat lagi dengan customer service...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeahhhh betul! Senang je kannn...

      Delete
    2. :D haluuu zilaaa... lamee tak jumpeee.. kehkehkeh... live chat tu boleh ckap english ke dengan dema..? (tanyekan bagi pihak SS) haha

      Delete
  33. bagus entry ni...
    saya dulu masa ke china, beli tiket kat stesen keretapi...
    sebab masa tu, dieorang tak update lagi sistem online cegini.... skrang semuanya senang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeahhh.. Di hujung jari manis katanya.. Ehhhh.... He He He..

      Delete
    2. Nak jugak hujung jari tu ada 'manis' :)

      Delete
    3. jari manis siapa??? hahahha :D

      Delete
  34. saya dah dapat alamat ss. thank u ye

    ReplyDelete
  35. titew guna lorong smart tag dulu nih...nnti bru parking sambil makan2 kt sini.....tggu naaaaaa.....hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. habislah kalau KD berkhemah kat sini hehehe

      Delete
    2. hahahha...dh pacak dah khemahnyerr...tggu buat unggun api jerrr nihh....

      Delete
  36. Ehh..ROBOT dah hilang lah leh komen dengan aman!

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa kes komen2 robot tu akak ? alaaaa xdan nak merasai la eh ni dah hilang..
      tengok kat blog Kak Ros je ahaha.. siap suruh pilih pizza bagai..

      Delete
    2. yeayyyy...leh komen dengan tenangggggg....hihiih

      Delete
    3. ehhh...sila bukan komen....tapi komain....hahahhaha

      Delete
    4. alah SYM kena main teka2 dulu sebelum dapat publish komen..

      Delete
    5. Hari ni rerobots gi raya deepavali. Aman & lapang dada sikit nak komain :)

      Delete
  37. Sungguh detail sekali SS memberi tunjuk ajar..
    Terima kasih, berguna sangat info ni..

    ReplyDelete
  38. waaah tingat plak dulu.. CT print jadual waktu ketapi gerak sbb tak tahu cem mane nk beli online.. tabah je la and pasrah berharap ada lagi ketapi.. syukur ada =D

    ReplyDelete
  39. tapi memang beli kat kaunter lagi murah.. kami standby duit ekot harga online..
    eeeeeh tetiba 70Yuan je kene.. duit balance kita jooooli ngeh2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu bandar beso tak de masalah kot... Kalu yg pelusok kg agak susah skit...

      Delete
    2. xpe kalo ada budget bleh je book awal.. kita pun lega x trkejar2 nak p beli on the spot..

      Delete
  40. Kemain lengkap tunjuk ajar, boleh dah slow slow buat buku ni hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tinggal jentik je Radin hoiii... Ha ha ha....

      Delete
  41. banyak yang guna paypal kan... kaki travel semua sure ada akaun paypal ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sure pulak kaki travel lain ada paypal ke tak.... Tapi SS memang suka paypal ni... Senang!

      Delete
  42. wah wah uols semua ke china ye......yanadeyy nape pulok balik china...jauh berayer tu

    ReplyDelete
  43. haaa tu dia...
    A to Z dia terangkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Back to A,...incase tak paham-paham.
      Zarullllllll! Dah muncul balik la,..

      Delete
    2. wahhh ZF pun ade.. habis laaa.. susah lah nk dapat top komentar pak mustar nihhhh!!! :D hahahahhahahhaa..

      Delete
    3. Zarul Farhana tetap Zarul Farhana.... Ha Ha Ha...

      Delete
  44. hahahahaah kopi Pak Belalang.. memang nak kena kitai ngan JM ni..hahahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay Emm tak kan kitai SS... Dia sayang SS nih... Betul tak Jay Emm?
      * Matikkkk laaa perasan... Ha Ha Ha...

      Delete
  45. Selalunya beli tiket online yg murah...ni terbalik pulak... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab semua orang nak perjalanan yang smooth... Kalu online confirm boleh dpt.. Kalu beli kat kaunter belum tentu...

      Delete
  46. kalau sy pun...sy prefer beli siap2...nnti kat sana xkalut dah....lagi2 kalau ada potensi tiket ssh nk dpt kat kaunter...adehhh...mau tuka plan di saat akhir...lg sedih kan....hehhehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibarat nak terberak... Tetiba tak jumpa jamban... Hampa tak? Ha Ha Ha...

      Delete
  47. kalau tgk website dia mcm cantik jer seat dia.....harap2 mmg gitu la keadaannya sebenar....sy lak rasa eksaitet nk naik bullet train tuh....titew pun jakon....hahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam cantik jeee... Macam comel je... Ha Ha Ha..

      Delete
  48. SS...jgn lupa bwk nama titew naik bullet train tu tauuuuuuu.....demand....muka xmalu.....kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Request ni sangay comel! Alang2 bawak sis D, saya pun nak menempek sama. Kitorang share 1 seat pun ok :)

      Delete
    2. share bertige laa camnni... hahahahhaa :D

      Delete
    3. SS naik train ni 30 minit je agaknya... Tak tahu laa sempat amik gambo korang ke tak... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. farrah n luna...jom..kita dok rapat..senang org nk bwk...keh keh keh

      Delete
  49. punya detail.. tak paham lagi tak tau laa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi izzeyda... kalo nk lagi paham kne practik... :D

      Delete
    2. Memang nak kena jentikkkk!! Ha Ha Ha..

      Delete
  50. bila la nak ada bullet train kat malaysia ni . boleh gak dok johor keje kat kl ... heheheee

    ReplyDelete
  51. tok adi cakap kalo dah habis guna cangkul die.. tolong pulangkannn... hahahaha =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak pulangkan kat kubur ke kat umah? Keh Keh Keh...

      Delete
  52. wahhh
    sudah maju
    dah boleh beli on line !

    dulu mintak tolong travel agensi belikan..
    upah punya lah mahal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang dah tak yah susah2... Senang je nak booking online... Gigit2 kuaci dah settle... ha ha ha....

      Delete
  53. aida baca dgn teliti.
    faham... baca sambil berkata-kata dlm hati.
    bila ler aku nak apply semua ni.
    bila ler aku boleh gi china ni.
    bila ler aku boleh kuar dari mesia ni...
    penuh syahdu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah SS doakan semoga one fine day Aida jejak jugak kaki ke China.. Aaminnn....

      Delete
  54. Replies
    1. Naik train x susah... Tak payah tekan loceng nak turun.,. Keh keh keh

      Delete
  55. Banyak juga kekdahnya.. juling mata sekejap membaca..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kekdah laa sangat kann... Ha ha ha

      Delete
    2. Hahahaha.. janji kekdahnya berfekdah..

      Delete
  56. lain negara lain kekdahnya..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Negara pasir berdengung dan pasir dua butir..hahaha

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...