Wednesday, 30 December 2015

Kembara Xi'an - Mount Huashan [Cerekarama Jalan ke Syurga Ep 1]

Entry sebelum boleh korek kat SINI...


*** 20 November 2015 ***

Bermulalah hari baru... Masuk hari ke 3 aku di bumi Xi'an... Aku bangun seawal pagi...  Bersiap seperti biasa... Kami cuma bawa bekal air, roti, serunding, biskut dan juga maggi goreng... Memang kami plan tak nak makan nasi!

Tak nak beratkan bag dengan tapau bagai... Malam nanti baru cekik nasi puas2... He He He... Bawa apa yang penting aje... Janji cukup! Sebab... Tempat yang kami nak pegi hari ni adalah kawasan pergunungan... Bahu kena ringan!


Pergunungan apa? Yeahhhhh!!! Aku nak ke Mount Huashan!  Mount Huashan ini terletak di Huayin City... Lebih kurang 120 KM dari Xi'an City...

Kalu nak jimat budget bolehlah pilih untuk naik bas... Tapi... Kalu nak senang dan cepat bolehlah naik train... Tapi budget agak mahal... Tepuk dada kuar susu... Opssss.... Silappp... Tepuk dada tanya selera... He He He... Dan aku pilih untuk naik train...

Directions:

1. Naik Bullet Train dari North Xian Railway Station (Xianbei)
2. Stop di North Huashan Railway Station (Huahanbei)
3. Naik Free Shuttle Bus warna Hijau di depan North Huashan Railway Station (Huashanbei)
4. Stop di Bus Stop Mount Huashan... Bus Stop terakhir...
5. Jalan kaki lebih kurang 300 meter ke Mount Huashan Counter ticket...
6. Beli tiket bas dan Entrance di Counter Ticket...
7. Naik bas menuju ke Cable Car Station...
8. Beli ticket Cable Car di Cable Car Counter Ticket...
9. Naik Cable Car menuju ke Mount Huashan...

Good Luck!

*** Mula merancang ***

Honestly... Selain dari Masjid Xi'an... Mount Huashan juga adalah antara destinasi yang aku ingin sampai! Jadi... Apabila aku sudah meminta kepada Tuhan untuk meletakkan diri aku berada di Mount Huashan... Maka banyak preparation yang perlu aku lakukan...

Step pertama adalah booking online Train Ticket... Boleh refer di SINI... Aku pilih untuk pergi weekdays berbanding weekend... 

Lepas aku dah siap2 booking train... Maka bermulalah tugasan rutin as traveler... Gigih perah perah otak sampai ke tengkorak... Memberi tekanan pada diri sendiri dalam mencari jalan cemana nak sampai di Mount Huashan tu...

Sebab... Sebelum aku decide nak pegi... Aku hanya study secara kasar aje... Just baca info dari official web... Dah tahu flow nak pegi then barulah aku study secara halus... Haaa nampakkkk? Dah main kasar... Aku main halus pulak... Ha  Ha Ha...

Macam main masak masak jugak... Ada waktu guna garam kasar.... Ada waktu guna garam halus... Keh Keh Keh... Kalu dah payah2 sangat.. Kawww masak je kat tengah laut... He He He...

Baiklah... Cara aku study cara halus adalah dengan kutip baca pengalaman orang lain di blog... Cari punya cari... Gali punya kali... Ehhhh... Apa pasal Official info aje yang ada???? Mana blog orang2 yang dah pernah pegi? I want moreeeee... Moreeeee... Moreeeeee info! Malangnya.... Takkkkkk deeeeeeeeeeeeeeee!!!
* Nanges!

Terus terang aku katakan... Info untuk ke Mount Huashan ini adalah terlalu sedikit... Which is tak ada satu pon blog yang boleh menceritakan dengan sejelas jelas dan sedetails details dalam membantu untuk study perjalanan aku... Mostnya cuba beri sikit aje penerangan dan perkongsian yang aku rasa masih tak mencukupi!
* Nanges lagi...

Apa aku buat? Terpaksalah aku hantar email support... Nasib baik beberapa  soalan yang aku hantar dapat feedback pantas! Dan dalam masa yang sama.... Aku terpaksa view seketul demi seketul tripvisor untuk dapatkan real story mory orang lain yang dah pernah jejakkan kaki ke Mount Huashan tu....

Pengalaman mereka yang dah pernah sampai haruslah aku take note untuk perjalanan aku nanti! Kadang berpinar biji mata nak traslate tripvisor yang ditulis selain dari Bahasa Melayu dan Inggeris... Bayangkan berapa ratus feedback di tripvisor yang aku nak kena baca! Dan bukan semua perkongsian itu boleh diterima pakai! Hadoiiiii!!!

Senang citer... Hujung hujung... Aku kena study sendiri macam nak termampos! Selebihnya rempuh sendiri nanti! Seriously... Aku dalam keadaan tekanan selepas terbaca beberapa kisah di tripvisor yang boleh buat segala bulu tegak berdiri!

Aku dah resah... Hampir2 rasa menyesal! Belum pegi dah rasa menyesal! Pada awalnya... HH cool2 aje... Tak fikir banyak... Mungkin dia ingat Mount Huashan tu macam Mount Soaraksan di South Korea... Then... Bila aku tengok HH releks sangat... Aku saje dengki dia... He He He...

Aku suruh HH pulak baca tripvisor pasal Mount Huashan ni... Berhari2 HH baca... Dan setiap kali dia baca... Mesti dia akan rasa kecut pundi... Sambil berkata "Perghhhhh!!!! Bior betul kita akan ke sana!!!!"....

Apa yang buat kami tetiba rasa kecut pundi dan segala ovari? Apakah perkara2 'unsakarable' yang tak ingin dilihat tu? Kenalah ikuti kisahnya hingga ke hujung episod... He He He... 



*** Jakon naik Bullet Train ***

Cara nak sampai Xi'an North Railways Station (Xi'anbei) boleh cium kat SINI... Sampai di Xi'an North Railways Station... Aku tercangak! Then... Aku terus masuk ke pintu Departure Nombor 1...
* Memang tak ada departure nombor lain pon kat situ...

Dalam berjalan sambil kejakonan... He He He...
* Al-maklum Wa Ah Kak kekampungan... 

Hati agak was was... Betul ke tak ini Entrancenya? Jadi... Solution terbaik... Kami tanya kat staff yang kebetulan lalu depan mata kami.... Lu Tun Juk bukan nama sebenar... He He He...

Kami layangkan Question Card sambil keluarkan tiket...


Yeahhhh! Lu Tun Juk tunjuk arah... Dan confirmlah ini tempatnya untuk Departure... Ingat ye U'ouls... Sila masuk ikut Departure Nombor 1... Sistem train kat sini.... Sebijik macam kat Airport! Kena check-in ticket with passport ok!  Scan bag and body!  Then...  Naik ke Tingkat 1...

Inilah rupa Xi'an North Railways Station... Besau gilossss! Very high class! Banyak kedai kat dalam tu...

Dah sampai atas... Tercangak lagi... Ehhh... Nak masuk gate mana pulak nih? Pegi tanya kat Information Counter yang berada di tengah Station... Cemana nak tahu Gate mana satu? Meh sini aku bisik kat cuping telinga U'ouls yang busuk tu... He He He...

Perhatikan tiket ini... Di tiket ini ada tercatat nama Wa Ah Kak... He He He... Nampak tak B6 kat sebelah kanan atas tiket tu... B6 itu adalah nombor gate... 01 adalah gerabak... 01A adalah seat number... Ada faham kaaaa Aci??? Ha Ha Ha...

Inilah gates B6... Canggih kan? Beratur scan tiket je...

Sementara menunggu waktu boarding... HH "Aku nak pegi toilet jap"... Aku "Ok!"... Lebih kurang 10 hingga 15 minit berlalu... Aku agak keresahan... Mana HH nih? Berak batu ke pe nih? Lama naaaaa!

Tup... Tup... HH muncul sambil menjembet sebungkus Mc Donald! Aku dah agakkkkkk dahhh! Minah ni... Pantang ada peluang... Sure nak menyumbat aje kejenya... Iskkssss... Dia beli Hashbrown! Sedap gak! He He He... Halal???

Aku baca bismillah... Kunyah2... Then telan! Sambil jilat2 jari... Pastu lap mulut dengan tisu... Halal tak? Keh Keh Keh...

Well... Cara travel musafir aku dengan HH sangat simple... Selain dari solat... Kami tidak pernah fix waktu untuk makan... Tidak pernah fix tempat untuk makan... Tidak pernah fix menu apa untuk makan... 

Yang penting adalah bahan untuk makan... Dan estimate masa untuk makan... Kami makan bila perut kami dah lapar!!! Maka di situlah kaki kami terhenti...

Dan kami akan makan bekalan yang kami ada... Kalu kami jumpa makanan yang lain... Jumpa restoran halal... Maka... Itu adalah bonus untuk kami!

Dalam musafir... Kita perlukan makanan dan minuman yang MENCUKUPI! Diulangi MENCUKUPI! Kerana badan perlukan tenaga...

Bukan ajar diri atau orang lain untuk berlapar sepanjang perjalanan! We are not born in Africa ok! Dan bukan juga ajar diri untuk membazir! Mak aku kata membazir tu kawan syaitooooonnnnnn! Ha Ha Ha...

Travel mengajar kita cara untuk MENERUSKAN HIDUP! Bukan MENYUSAHKAN HIDUP! Ada faham kaaa Aci????

Jommm... Naik train... Tepat jam 08:17... Maka tercatatlah satu lagi sejarah dalam hidup aku... Berpeluang menaiki Bullet Train di China!
* Mood jakon is ON... He He He...

Dalam jam 8:00 aku dah tercongok dalam train... Beginilah keadaan dalam train... Selesa sangat!

Sepanjang perjalanan... Aku layan view... Ada orang berjual kat dalam train... Sebijik macam dalam kapal terbang Air Asia... Ha Ha Ha...

Nahhhhh! Terimalah video perjalanan aku dari Xi'an North ke Huashan  North... Boleh tengok di Youtube ScdhaSein...

Kabus tebal hampir tenggelamkan pemandangan...

Kabus makin tebal... Hati ada sedikit gentar! Mampu ke aku panjat gunung nanti?

Train stop kat satu station...

Yeahhhh!!! Akhirnya... Setelah 30 minit berlalu... Aku sampai jugak di Huashan North Railway Station (Huashanbei)... Besau gilosss! Dan sejok nak mampos! Even dah pakai 3 lapis baju pon tak mampu lawan sejuk! Bertabah laa Wa Ah Kak!

Inilah Bullet Train yang Wa Ah Kak naik... Hensem kan? Keh Keh Keh...

Ehhhh... Apsal muka Wa Ah Kak nampak macam budak manja je nih??? He He He... Abaikan rambut Wa Ah Kak yang serabai ditiup angin sepoi bahasa tu... Fokus kat t-shirt yang Wa Ah Kak pakai... T-shirt di sponser oleh Cik Manisah Lesing... Dia mintak aku pakai baju beridentitikan Malaysia... Keh Keh Keh... Yeahhhh! Malaysia always in my heart... Cewahhhhh!!! Ha Ha Ha...

Terus Exit kat sini...

Keluar aje dari pintu Exit... Aku diserbu peminat!!! Wahhhhhhhhh!!! Tak sangka aku ada peminat kat China nih!!! "Cong Ceng Cong Ceng" sambil hulur sarung tangan! Suruh aku beli!

Cisssss!!! Patah Seribu Sheila Hamzah betul!!!! Matikkkk matikkkk aku ingat peminat nak mintak autograf! Kecewaaaaaa tawwwww takkkkkk kecewaaaaaa!

Dah lah sarung tangan yang dorang paksa aku beli tu serupa sarung tangan tukang kebun... Ingat aku ni pemotong rumput ke???? Tak payah nak buat kelakor sangat!

Memang tak bernafsu lah aku nak membeli!!! Dorang ni aggresive ok... Siap merayu2 suruh beli... Aku buat tak tahu je... Malas nak layan...

Ada deretan kedai kat sini...

Tunggu tunggu... Sheila Hamzah tak sampai sampai... Mana tahhhh Sheila Hamzah pegi... Tongkang pecah agaknya kat Hong Kong... Ha Ha Ha... Jadi... Wa Ah Kak terpaksa buat konsert sensorang diiringi music orkestra cengkuang..  Kah Kah Kah...

Oklah U'ouls... Pasni... Wa Ah Kak nak kejor bas pulak... Boleh bayang tak cemana muka Wa Ah Kak kejor bas? Muka ketiak basah je kan? He He He...

Nanti Wa Ah Kak sambung Cerekarama Jalan ke Syurga Episod 2 di masa akan datang... Tapi sebelum tu... Wa Ah Kak nak buat iklan...

Nahhhhh! Saksikan Video Wa Ah Kak... Dalam train pon Wa Ah Kak busy jadi host! Kah Kah Kah... Buuuuoooboiiiiii!!! Boleh tengok di Youtube ScdhaSein...



BERSAMBUNG...

168 comments:

  1. Malam ni baca citer Xian special sikit. Sambil baca entri sambil tengok tv ada rancangan Bulan Madu Syawal Fiqa di Xian. Kira sesi menelaah Xian saya ala2 interaktif gitu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tak tgk peti telebesen... Busy siapkan entry ni.. Ahakkss

      Delete
    2. Alaa, dah panjang.. Comment sini je laa.. Hehe

      Delete
    3. Best laa baca story travel ss kali ni.. Menyeronokkan..

      Delete
    4. tumpang komen kat 1st.. he he he...

      Delete
    5. ekin tengok gak kak farah tapi masa tu tak baca blog SS

      Delete
  2. Citer tu cover masjid, muslim street,..Bang Ta Rik pun ada ;)

    ReplyDelete
  3. Huhuhu tersedak acik baca tang Tepuk dada kuar susu tuh ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. Yg ni rasa nak tampor je ss.. Tercekik baca.. Kah2

      Delete
    2. ayat yang ni kalau baca untuk Cekebon kena mute..haha

      Delete
  4. Wah, tshirt cik manisah lesing bagi sampai ke Xian! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tak pakai nanti Cik Manisah bebel... Kena bawak nama malaysia katanya... He He He

      Delete
    2. Kannnn...

      Tu pun cik manisah x pueh hati sbb covee ngn sweater... ha ha ha...

      Delete
    3. ate cik manisah..dah sejuk..haha

      Delete
  5. Gambar kat bullet train tu, dua2 hemsem!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Smart gambar tu.. Tambah2 ngan bullet train comey hensem tu.. Laju tak ss?

      Delete
    2. Kalau bas 4 jam.. Bullet setengah jam...

      Delete
  6. wah tajuk tak menahan sungguh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tajuk bikin orang merecik... He He He...

      Delete
  7. Boleh tahan juga lah fasiliti awam dia. Siap ada bullet train lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Percayalah.. SS kejakonan habissss! Ha ha ha

      Delete
  8. salam!

    ala baru syok duk baca pasal Mount Huashan ,

    ReplyDelete
  9. wah yang tengok pon jakun , mewah sangat! bullet train, selama ni duk dengar je bullet train.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa... Ruper dia pon hensemmm... he he he..

      Delete
  10. serius tak sabaq dah nak baca kisah seterusnya!

    ReplyDelete
  11. ikut hati rasa nak google je Mount Huashan tu, tapi nanti tak saspen pulak..so, akan menanti dengan sabar

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak banyak cerita.. kena tunggu versi Wa Ah Kak aje lah

      Delete
    2. tak nak..nanti spoiler..ewah cam filem plak

      Delete
  12. harap traveller yang nak gi pas ni, boleh dapat info Mount Huashan dari SS..bertambah pahala u olls

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang baik tu amik... Yang merapu tinggal sini... keh keh keh...

      Delete
    2. selamat beramal kekdahnyerrrrr...heheheh

      Delete
  13. Dah main kasar... Aku main halus pulak... Ha Ha Ha...

    Ohh, ada main kasar main halus ye,.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tabur ngn garam halus baru leh main halus....keh keh keh

      Delete
  14. Wa Ah Kak lepas ni klu nak tukar profesion leh apply jadi pengacara rancangan travel kat stesen tv :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rancangan travel merapu boleh? Keh Keh Keh..

      Delete
    2. Kan kak farah.... abes dh dia lupa kita

      Delete
  15. Tapi nanti kalau dah popular, jangan lupa titew. Nanti cikgu datang macam mak tanggang bawak rotan!

    ReplyDelete
  16. kenapa HH kiut miut walaupun kuat makan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin ada faktor mistik... Bela hantu raya mungkin... Kah Kah Kah...

      Delete
  17. Travelling Mengajar kita MENERUSKAN HIDUP! Bukan MENYUSAHKAN HIDUP!


    Yess i agreeee... pinjam utk re Quote ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak yah pinjam... Amik je terus.. ha ha ha...

      Delete
  18. Eh... bukan pinjam... ambik terus

    ReplyDelete
  19. Sib baik baju cik manisah gambo bendera... sss msti x bwkbendera nk pacak kt gunung tu...

    Alaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mafela bendera Johor ada... Tapi sebelum pegi... Lupa simpan mana.. He He He..

      Delete
  20. Ok.. nnt cik manisah aci cuba try test detail kn trip nz...

    Bila korang nk g nz?

    Ni mesti plan ngn jm ni sbb tu masuk whislist jm... ha ha ha...

    Nk ikottttttt...

    Rv tu blh fit 4-6org....
    Rugi kalo g x cukup corumn.
    Tp kalo nk travel by car... 4-5 je tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer susun details.. Nanti SS copy paste.. he he he...

      Delete
  21. Sambungan watak2 drama "Xian SSS datang"

    Teraju utama : Wa Ah Kak.
    (HH nama apa ? Lu Ka Wan ke? Si Ka Wan?)

    Okay... seterusnya dibantu oleh...
    Lu Cu Ngap.
    Dok Kaun Ter.
    Dok De Pan.
    Pek Di Ri.
    Moi La Wa.
    Wak Tek Si.
    Men Cu Ka.
    Gad Ce Gat.
    Me Re Pek.
    Pe Ma Las.
    Kpop Ko Non.
    Spek Te Bal.
    Bang Sa Tay.
    Bang Ta Rik.
    Bang Per Hati.
    Bang Sap Kok...
    Bang Ge Lak...
    Bang Se Lebu...
    Bang Kua Li...
    Bang Hen Sem.
    Tuk Jen Dol.
    Pek Song Kok.
    Cing Ge Mok.
    Lu Tun Juk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhh lengkapppp.. HH eh? Ko Ham Peh boleh? Kah Kah Kah...

      Delete
    2. hahahha....gigih susun nama watak...kegigihan anda kebanggaan kami...hahhaha

      Delete
  22. Mount Huashan tu ada apa ya sampaikan begitu gigih nak naik. Mesti ada sesuatu tarikan di situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti SS update dari kaca mata SS... He He He..

      Delete
    2. "Huashan was an inportant place for IMMORTALITY SEEKERS as many chinesse herbal n medicines are grown and POWERFUL DRUGS were reported found here"...
      Source: Encik Wiki Bin Pedia

      Delete
    3. That one SS tak boleh nak verify... Tapi yang SS pasti.. If let say terjatuh mampos ke gaung... Memang polis tak kan cari! Tidak ada misi mencari pon...

      Delete
  23. Bila lah malaysia nak ada bullet train tu ya. Yang boleh zoom dari JB pi KL terus pi sempadan siam. Mesti best kalau dalam 1 hari satu semenanjung dah sampai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhh... Malaysia dah ada laaa... Dalam mimpi... He he he..

      Delete
    2. Kalo ada gua cuak cuak yakin nk naik.
      Kang dia berdesup kuar dr landasan...
      Naya kita...

      #malaysiaku
      #stadiumpunruntuh

      Delete
    3. mesia pun ada.....cuma ada bullet...train beli asing..keh keh keh

      Delete
    4. Bullet dan train boleh tapau ikat tepi.. Keh Keh Keh...

      Delete
    5. jgn lupa straw yerrr keh keh keh

      Delete
  24. Jalan jalan juga. Perut kena isi nanti takde tenaga nak jalan. hehehe (sokong tindakan HH skodeng makanan sementara menunggu) Sejuk-sejuk ni pewot cepat lapor hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jalan dgn HH tak kan pernah puasa... Ha Ha Ha..

      Delete
    2. orglen pon makan gak, tapi camane bodi HH menten slim jak., huhu2

      Delete
  25. jap wak farking dulu mcm biasa.,

    ReplyDelete
  26. HH beli mcd tu chicken pork keew., harhar2 gurau2 je

    selalu wak order fillet o fish jeeer., ;p

    ReplyDelete
  27. gmbr SS kat tren putih tu memey ohsem,

    kat plentong x try amek gmbr dengan tren hijau tepi hiway pasir gudang keww., kehkeh2

    ReplyDelete
  28. tadi mlm wak tertenok astro psl #syawalfiqa bisu yg menang pakej cuti tabung haji ke Xian., tetibe teringat blog SS nih., harhar2

    ReplyDelete
  29. nak bgtau, kat opis wak xleh play play youtube erk., kbai

    ReplyDelete
  30. amboi...jenuh org menyusu asik kena tepuk dada baru kuar susu....adehhhhh....kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tepuk ajeee ok... Di ulangi... Tepuk... Kah kah kah...

      Delete
    2. tepuk2 manja kot kan....hahahahah

      Delete
  31. aiyakkkkkk....bersambung sudahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh......dah tazzabarr dh nihhhh.......hehehehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan nak propa sangat... ha ha haa....

      Delete
    2. hahhahaha.....ini bukan kiah propa laaaaaaa....bukan cobaan...ini betul2...

      Delete
  32. canggih betul train dia tuuuuu.....kalau sy pun akan jakun melampau kalau naik train tuhhhhhh......hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jakun melampau katanya.. ha ha ha...

      Delete
    2. hahhahahah....kami dok ulu....lg jauh dr kpg...har har har

      Delete
  33. waaaa......feminat ramai sgt smpai ke china tuhhhhhhhh....hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peminat nyonya ganyut.. keh keh keh..

      Delete
    2. hahahhaha.....yg ptg feminat kena ada

      Delete
  34. Sss... naik tak bridge yg tahap mcm maut kt vertical side of the mountain tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo plank wood ea nm dia... haha...

      Delete
    2. waahh....mcm menarik jerrrr...ceceiter benda apa tuhhh....kami jakun dok ulu.....hahahha

      Delete
  35. Kita pnh ikut citer huashan ni kt tv n ada traveller pergi...
    Gilers scary

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat TV 9 kan? Tapi SS tak tengok... Carik balik kat Youtube tak jumpa...

      Delete
    2. Rasanya zahariz dh take out video tu...
      If u r refering to zahariz.com - dengan basikal aku menjelajah...
      Sempat sy paste hua shan ni kt blog sy last year...

      Delete
    3. Sss... tv alhijrah rasanya.
      Kalo g online alhijrah media mungkin ada

      Delete
    4. Yess tajuk entri ni sempena "heavenly stairs" kannn....

      Haaa nmpk x... cik manisah mmg study tmpt ni thn lps sbb sgt cantik dan boleh masuk keajaiban dunia agaknya...
      Camna china blh buat semua ni...
      Dasyat betul mereka bekerja ya

      Delete
    5. Cik Manisah memang terror laa... Kalu masuk teka silang kata... Kompom juara... He He He..

      Delete
    6. waahhhh...siap study lg tuh...leh laa huda pegi sana pehni...hehehhe

      Delete
  36. Ni gunung yg ada steepest path tu kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh citer skrg... Tunggu... he he he...

      Delete
    2. alaaaaaa.......mcm tazzabar dh nk tggu nihhhh....hik hik hik

      Delete
  37. Gua eksited duh nk tau samb. Sss kt huashan ni...
    Gua mcm x caya ada rakan blogger gua kental utk sampai tmpt ni yg gua pnh sebut... only crazy ppl come to this crazy place.
    Bukan crazy apa... gila adventerous... hadoiii...
    Steepest path weih...
    Naik bungy pun kaki berikat...
    Ni dok meniti 90 degree path dgn tali n cangkuk je...

    Hwaaaa hebat angat ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhh! Cik Manisah Lesing dah mengkaji nampaknyaaa..

      Delete
    2. Dh lama kita study huashan ni

      Delete
    3. Opkos... kita study kt blog zahariz.com last year...
      Lps tgk siri beliau "dgn basikal aku menjelajah"...

      He is one of de craziest person yg sy follow blog beliau...

      Sy pnh paste gambo huashan ngan bridge kayu sejalur kt blog sy tahun lps... dgn niat...

      Mmg ku tak nak pnjt gunung ni...ha ha ha

      Delete
    4. Timbul idea utk ke Mount Huashan adalah beberapa minggu sebelum terbang ke Xi'an... Just simply search "XIAN ATTACTION" je sebenornya... Maknanya Cik Manisah Lesing lebih berusia dari SS dalam mengenal Mount Huashan ini... PErghhhhh!!!

      Delete
    5. perghhhhhh.....berusia tuhhhhh......tabik spring....toink toink....hiihihi

      Delete
    6. Bahasa cerekarama sekali sekala.. ahaksss..

      Delete
  38. Kita naik cable car queenstown je... tak mncabar lgsg...

    Cable car huashan try tgk...
    Mau mati sbb gayat...
    Or tutup mata ketat2 doa tanpa henti ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. He He He.. Nanti SS publish video full..

      Delete
  39. Now i know ... patut lh sss ckp part doa kt masjid xian tu...
    Huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minta allah restu... Huaaaaa nangessss...

      Delete
  40. Sss dpt x minum teh kt atas puncak tu?
    Hwaaa teh paling mahal dan bahaya dlm dunia agaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Dah tahu part teh tu ek...

      Delete
    2. makin tazzabar lak nk tau cier selanjutnya bila citer bab teh2 nihh hhahaha

      Delete
  41. Kesimpulannya CEPAT sambung.... cepattt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabaq Sabaq... Chek nak kentut pon tak sempat... keh keh keh...

      Delete
    2. Tolong lah kentut tahun depan je...
      Cepat2 update...

      Delete
    3. Ms sss ckp sss g xian... lgsg x ter fikir sss nk g panjat hua shan ni...

      Delete
    4. SS sendiri pon tak pernah terfikir akan timbul idea segilaaaaa ini... Kah Kah Kah...

      Delete
    5. kegilaan yang mencabar diri tu adalah tanda positif....ekkk...mcm skema jer komen hahahaha

      Delete
    6. ada terbaca sikit pasal mount huashan ni.. rasa esaited sungguh nak follo trip kanda kali ni.. bila kak huda cerita camni, lagi membara...pat hapdate k..

      Delete
  42. muncung bullet train yg dirindui..boleh jg naik tourist bas, tapi 4 jam..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waitt... akak nohas dah panjat hua shan ni juga ke? whattttt

      Delete
    2. Apabila nohas dan nhhas berbicara... Ha Ha Ha...

      Delete
  43. nampak ni... entri cik manisah tahun lepas http://hnr318.blogspot.my/2014/07/the-best-tarvel-blog-dengan-basikal-aku.html

    setahun dah cik manisah study hua shan ni.

    hahahahaha...

    cik manisah masih tak percaya sss dah sampai... hwaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perghhhhh! Tak ku sangka... Durian menjadi landak... Hebakkkkk!

      Delete
  44. sila jangan menyampah
    sila jangan kecam saya

    maafkan saya kerana over eksited ...

    bahahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kah Kah Kah... Hadoiiiii Cik Manisah...

      Delete
    2. mesti membara-bara kan study dah setahun xsampai-sampai lagi.. nak plak org yg xstudy sangat sampai dah..hehe..

      Delete
  45. tempat khayalan.. nak pergi sana.. Kat sana kan yg U ols main wap tu.. hhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Main wap tu kat bandar.. bukan sini.. ahaksss..

      Delete
    2. oh bandar.. ingat kat sana.. baca komen2 Nhhas kat atas tu wat I xsabar nak follow.. Dah la bln 1 ngan 2 ni bakal busy berganda..

      Delete
  46. Ada pulak main kasar main halus eh..

    ReplyDelete
  47. Bila baca komen nhhas wah macam scary je tempat tu. Tapi mungkin satu pengalaman yang tidak ternilai harganya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabar ehh menanti kesinambungannya... Ha Ha Ha... Harap2 tak kulat cendawan... ha ha ha...

      Delete
  48. Next plan is xian. Rasa terpengaruh nak g sini. Good job for details.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amiklah seberapa banyak ilmu di sini... Percuma! Good luck!

      Delete
    2. SS. kenapa font tajuk tu kecik bebenor? sakit mata nak membaca...

      btw, good info.. sooo detail

      Delete
    3. Kecik sebab tajuknya panjang! Ha Ha Ha... Saje nak buat tajuk panjang...

      Delete
  49. 1.Tak sabar nak tengok rupa Mt. Huashan nih.
    2.Train station dia memang wow!
    3. Communication card tuh memang idea terbaik kat bumi yang taktau English sangat
    4.Samalah, bab makan tak fix sangat nak makan apa, janji ada makanan, sebab kalau I lapo, boleh tukar jadik naga - grumpy & cranky hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sarah lahir tahun naga ke? he he he...

      Delete
    2. lapor jadi naga.. wow, bila lapar makanlah snickers.. HAHA..
      lapor2 banyak lak tenaga nak jadi naga.. :D

      Delete
    3. Hahah ibarat perangainya tuh dah berubah jadik naga gitu. Tenaga nak marah tuh dia macam terpendam dan dilepaskan ketika lapo :D I lahir tahun oink oink SS heheh

      Delete
  50. Train tu sangat menggoda!perghhh...

    ReplyDelete
  51. Sepanjang SS kat Xi'an ni..semua station nmpk besar dan moden..kaya tul China ni bina semua yang canggih manggih.

    ReplyDelete
  52. Skrg Wah Ah Kak adalah rerupis..ada entry bervideo gitewww

    ReplyDelete
  53. bertambah best la plak baca entry SS. ni semua yang buat hati nak travel sini ni..^^

    ReplyDelete
  54. Mount Huashan ni yang ada scary plank wood dengan famous tea house tu ke? Ke, bukan?

    ReplyDelete
  55. dahsyat gila modennya billet train tu . alangkah bagusnya klu kat msia ada mcm tu . blh gi jb ke kl sehari je ...heheheee ... org sejuk dok umah . tapi dah gatal nak jln kan, sarung je tebal2 badan tu yer ... hehehee ... tu lah risiko kat tpt org . kena serbu penjual . nasib baik jual sarung tgn bkn sayur ... heh heh heh ...

    ReplyDelete
  56. puas hati dapat tengok video di blog ss... kita dah dapat tengok hahahahaha... jeng2 lepas ni kena bom la

    ReplyDelete
  57. Cantik train dia ..... Untung ler kaaannnn orang dah merasa naik train !

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...