Monday, 21 December 2015

Kembara Xi'an - Gendang Gendut Tali Kecapi

Entry sebelum boleh gomol kat SINI...


Sorry U'ouls... Lately... SS busy sangat... Busy nak siapkan beberapa task penting... Sampaikan Facebook dan Instagram pon SS terpaksa disable buat sementara waktu... Takut nanti terbanyak main... Kalu SS tak sempat nak Blogwalking... Insyallah kiriman souvenir akan sampai ke post box U'ouls sebagai penganti diri... Sape yang dah dapat kiriman tu... Silalah inform ye... Kepada yang belum dapat... Sabar eh... Sebab SS hantar berperingkat... Ada yang pos biasa dan ada yang post laju... Dan kena curi waktu untuk ke post office... Sementara tu... Bolehlah layan entry autopublish basi yang sempat siapkan sebelum kebusyian melanda diri ku... He He He...

Kami sepatutnya pegi Bell Tower dulu... Diikuti Drum Tower... Kemudian ke Masjid Xi'an... Dan last sekali barulah ke Muslim Quarter... Namun... Yang terjadi adalah sebaliknya... Plan aku hari ini agak carba marba akibat faktor kebuluran...



Which is aku terpaksa mencekik dulu kat Muslim Quarter... Kemudian ke Drum Tower dan Bell Tower sebab nak kejar waktu sebelum tutup jam 6.00... Dan last sekali ke Masjid Xi'an sebab aku nak sangat dengar laungan azan Asar di sana...

So... Nampak tak map ini... Kami dah terpaksa berpatah2 balik...  

Gendang gendut tali kecapi... Kenyang perut suka hati... Jom kita ke Drum Tower main gendang... Ha Ha Ha.. Drum Tower berada betul2 di simpang jalan Muslim Quarter... Harga tiket combo Drum Tower dan Bell Tower adalah RMB 50.00 seorang... Boleh beli sama ada di Drum Tower atau di Bell Tower...

Apakah itu Drum Tower?

Drum Tower atau Menara Gendang telah dibina pada tahun ke- 13 daripada Hangwu ( 1380AD ) Dinasti Ming... Ia dinamakan sedemikian bersempena gendang besar yang diletakkan di menara untuk memberitahu masa ... Menara ini berstruktur campuran batu bata dan kayu mempunyai keluasan 1840 meter persegi dan 34 meter tinggi dengan gaya seni bina tipikal Dinasti Ming. Ia telah melalui beberapa pembaikan sejak tahun 1949. Kini ia adalah salah satu daripada peninggalan sejarah yang penting di bawah perlindungan kerajaan...
* Lap peluh Wa Ah Kak translate... Data dari info board Drum Tower...

Jom layan view sekitar Drum Tower... Drum Tower masih berdiri megah walau sudah tua...

Ini Wa Ah Kak... Berdiri tayang muka comel... Dah lah comel... Fair and lovely pulak tu... Ehhhh... Terpuji diri tanpa sengaja pulak... He He He... * Kalu loya... Sila tadah muntah dalam baldi biru... Keh Keh Keh...

 Bumbung Drum Tower...

  Senibinanya sangat unik...

 Amek kawww berbaris gendang...

Wa Ah Kak bersama gendang... He He He...

Wa Ah Kak menikmati pemandangan sekitar di tingkat paling atas...

Dari sini dah nampak Bell Tower di kejauhan...

Nampak tu... Muslim Quarter...
Wa Ah Kak posing dengan pintu kaler merah... He He He...

Masuk je ke dalam bangunan Drum Tower... Banyak sangat perabut2 lama... Antik dan klasik... Dan ini salah satunya...

Peningkatan secara berperingkat bagi kelengkapan/perabut. Bermula dari Dinasti Shang dan Zahou kepada Dinasti Wei dan Han, dimana ketika itu mereka hanya duduk di atas lantai... Perabut utama adalah tikar, sofa dan katil... Dianggarkan pada ketika itu hanya terdapat sejenis kerusi sandar di daerah selatan dan utara... Sehingga tempoh terakhir bagi Dinasti Han, Dinasti Enam dan Dinasti Tang, barulah kerusi kusyen dicipta... Walau bagaimana pun tradisi duduk dilantai masih diamalkan... Perubahan yang ketara adalah ketika Dinasti Song di mana duduk di atas kerusi menjadi kegemaran. 

Sewaktu Dinasti Ming dan Qing, pengilangan perabut mengalami kepesatan... Bersama-sama dengan pembangunan ekonomi sosial dan budaya, perabot di China mempunyai ciri-ciri tersendiri yang amat  cenderung bercirikan negara China... Suzhou merupakan pusat industri pembuatan. Ia seakan diburu rasa dan irama apabila mereka menghasilkan perabot... Ia dikenali sebagai gaya elegan klasik, pembuatan yang tepat, mengikut ukuran yang tepat... Suzhou dan Beijing merupakan pusat industri perabot Qing... Sesuatu yang menjadi pilihan adalah saiz yang besar dan hiasan  yang rumit... Pembuat Kraf sentiasa menghasilkan arca... Walaupun perabot di dinasti Ming dan Qing adalah sama sekali berbeza bentuk, namun terdapat peningkatan seni  yang telah diwarisi turun temurun telah mendapat pujian di mana mereka diiktiraf sebagai berprestij di dalam bidang pembuatan perabot dunia sebagai warisan yang berharga negara China...
* Data dari info board Drum Tower...

Inilah gendang paling besar sekali... Serious besar giler... 

Tuuuuu diaaa... Tuk Jen Dol bukan nama sebenar jadi penyambut tetamu... He He He... Tangan kiri Tuk Jen Dol pegang apa tu? Keh Keh Keh...

Seramik...

Jom kita turun beredar dari Drum Tower...

Sebelum mengakhiri entry ini... Dan... Untuk pertama kalinya... Wa Ah Kak kongsikan full video travel Wa Ah Kak di You Tube ini... Sorry muka Wa Ah Kak dah merah2 menahan sejuk dan letih... Silalah layannnnnn... Petik play di Youtube ScdhaSein... He He He...




BERSAMBUNG...

118 comments:

  1. Replies
    1. tak sangka akak terparking dulo..kehkeh

      Delete
    2. Orang lain dah tak de can... Ha ha ha

      Delete
  2. Dah lah comel... Fair and lovely pulak tu...

    Statement buat saya gelak terbahak-bahak :)

    ReplyDelete
  3. Memang besar gendang tuh! Tiada yang besar melainkan yang besar2 belaka ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiii tiada yg besar katanya.. he he he...

      Delete
    2. Hihihi berhiperbola la konon2nya :)

      Delete
  4. Phewittttt! Kanda dah share video kat blog lah. Makin rerupis la lepas ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa Ah Kak kekapis... Keh Keh Keh

      Delete
    2. Kekapis sama glamour tak dgn rerupis. Ke kekapis glamer dlm kalangan adik-beradik seafood je?

      Delete
  5. Inilah video favourite si Arz Moha kan? Hahahah tang 'byeeee!' tu yang mahal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bobbuiii tu trademark Wa Ah Kak... Keh Keh Keh...

      Delete
  6. Kita boleh tak usik gendang tu? Buat performance ketuk gendang ke kat situ ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh sayang... Nanti kepala tu kena ketuk... he he he..

      Delete
    2. Kalau kena ketuk boleh geng ngan Tuk Jen Dul sambut tetamu ;)

      Delete
  7. Jendul bukan sebarang jenduk Tuk Jen Dul tuh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha sindrom jari gemuk dah sampai! Ni yg malas komen pki phone ni,...

      Delete
    2. alolo manja tengok SS kat video tu.... syok nah dapat tengok video loni

      Delete
  8. Pintu kaler merah tu cantik! Perabot2 lama tu pun cantik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaman dinasti tu.. Tapi masih kekal elok sampai sekarang...

      Delete
    2. Pandainya diorang maintain. Kagum saya :)

      Delete
  9. Wah Tuk Jen Dol dengan tongkat sakti.... tangan sebelah tu pegang buah pic ke kemerahan gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tahu laa buah pic ke buah orang.. keh keh keh

      Delete
  10. Bila di perhatikan perabut-perabut tersebut kebanyakannya warna merah kan. Agaknya kalau semua perabut merah kalau orang duduk pakai baju merah pun mungkin tak nampak kut. Merah warna bawa ong kaedahnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang kena jadi sesumpah.. ha ha ha...

      Delete
    2. orang cina kan suka warna merah maaa...itu warna ada ong

      Delete
  11. Gendang tu boleh pukul ke? Kalau dulu kat kampung pukul gentong kat masjid kalau time buka puasa. Kalau kesemua gendang tersebut di palu adakah akan gegar Xian dengan alunan suara gendang tersebut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gendang dipalu... Pengantin baru.. Duduk bersanding... Ke anak cucu... Ehhhh ternyanyi pulakkk... Hak Hak Hak.

      Delete
    2. Aitttt macam dah tak lama lagi je. Dah ada angin-angin ke?

      Delete
    3. Sape laa yang sudi... Sob sob sob

      Delete
  12. Wah ah kak kalau pakai baju merah lepas tu rambut merah diri kat pintu merah tu confirm tak nampak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Notie ingat Wa Ah Kak tu sesumpah? Kah Kah Kah...

      Delete
  13. post office permas jaya kan bukak hari ahad yee., hehe2

    ReplyDelete
  14. ke hari ahad pon SS keje jugak., huhu2

    ReplyDelete
  15. chantek n ohsem gmbr dr atas bumbung drum tower tuuuh.,

    ReplyDelete
  16. Fuh terernya Ss. Sampaikan cakap cina pun boleh translate.

    ReplyDelete
  17. tgn kiri tok jen dul pegang buah pic la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg dipegang tu sejenis bunga kan,...tak silap saya spesies orkid tapi memang menyerupai 'sesuatu' ;)

      Delete
  18. Amboiiiii dah kenyang mencekik bukan main senyum lebar ko... Tu pasal sebelum berjalan mencekik dahulu supaya ianya tidak menganggu gugat perjalanan. Jalan pun best je sebab perut dah kenyang takdele sound efek menganggu alam sekeliling. hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. senyum lebar ada untung berniaga... he he he...

      Delete
  19. Keluarga akak kalau nak berjalan, bekal makanan yang penting ada dulu supaya perjalanan tidak jadi kacau bilau bila ahli didalam mericau kelaparan. hahahaha. kalau dah ada bekal makanan siap kalau tak dapat berhenti di R n R piknik tepi jalan pun sodap kalau dah sedia bekalannya. Yang penting konyang. Kadang nasi dengan ayam goreng dan sambal tumis pun dah cukup buat pengalas perut. Sebab bila makan ramai semua lauk tak sedap jadi sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu jln dgn family semua kena provided... Mcm SS ni bujang trang tang tang... Ahakssss...

      Delete
  20. best Nye. nanti nak tiru trip ss ni..

    ReplyDelete
  21. hahhaha..ensemnye tok jen dul tu..berkenalan leh..hehhehe...sis...gift dh sampai..mekasih daun keladi ye... ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daun keladi diterima... Ehhh... Ha Ha Ha...

      Delete
  22. hahaha...ni lawak..tuk jen dul....adeh gelihati kak yan tau tak...

    ReplyDelete
  23. banyaknya gendang....cer ss pikul gendang tu balik malaysia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dari SS pikul gendang baik SS pikul kak yan... Kah kah kah

      Delete
  24. tahniah buat siapa yang dapat hadiah dari ss

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS dah pos hadiah utk kak yan... Dah terima?

      Delete
  25. hahaha.. besnya tengok awak dah travel banyak tempat.. Saya pon currently menulis pasal travel korea.. Jemput singgah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teruskan menulis... Nanti SS baca... He He He

      Delete
  26. Bila lapor, silap2 org jadi monster.. Hehe.. dah kenyang baru puas berjalan kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jadi monster ok lg... Jangan jadi hantu... he he he...

      Delete
  27. Bye.. haha.. tergelak I tgk video tu.. memang sweet, fair n lovely lah.. HAHA

    ReplyDelete
  28. Cantiknyaaaa Drum Tower tu. Rasa macam tengok cerita Cina yang saya selalu tengok masa kecil-kecil dulu.

    ReplyDelete
  29. Baru tengok video! Comelnyaaaaaaaa suara kak SS :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dahla comel, fair n lovely pulak tu..hehe

      Delete
    2. kaaaan ????? terus hilang macho ahaha.. golek3 kita gelak =P

      Delete
  30. Gendang dah ado.. gendut Tok Jendul ado. Tali kecapinya mano?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena naik buai laju2... Tali kecapi dalam baju... Kah kah kah

      Delete
  31. Replies
    1. Nasib bukan kasut pink... Buta terus... he he he...

      Delete
  32. Mati2 ingatkan nk tayang gambo mknan..cehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak ni boleh geng dgn HH... Asik nak mencekik je.. He he he...

      Delete
  33. Rajin translate tu..pewitt..tahniah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kamus dewan bahasa dan pustaka kan hadoo... kah kah kah...

      Delete
  34. Alamak video xdpt tgk..line cam siput ba*i..baru nk cr psl

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik line cam sipot khinzir... kalu tak.. Laju je mak nak menghina... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. SS sgt memahami Mak nya..hehe

      Delete
  35. Assalamulaikum kanda ss maaf diri ini lama datang rumah ss.. ekin ada masalah aritu mood nk blogwalking hilang lagi pulak baru lepas baik batuk..

    ReplyDelete
  36. Eh terlupa nk bgitaw gift dari SS dah dapat petang tadi terima kasih SS kerana beri gift tu.. terkejut ekin dapat something dari SS

    ReplyDelete
  37. tersenyum manis Tuk Jen Dul..mmg ada gaya penyambut tetamu...wahh, ada vidio, bikin hati libang libu..mau terbang ke Xi'an..

    ReplyDelete
  38. Salam! baru sempat bertapak disini!...
    sebab lepas update blog 2 hari lepas sempat baca je

    ReplyDelete
  39. terjumpa plak tuk jen dul.

    tersengih kejap! ade aje nama nama yang buat orang ketawa

    ReplyDelete
  40. Td bnyk nk conteng...
    Tp internet mcm hampeh...
    Dh lupo dh apa nk komen

    ReplyDelete
  41. Gua rasa mcm gua belajar sejarah dlm ini entry...
    Zzzzzzzz...

    ReplyDelete
  42. sedap suara SS...jom karok!hehehe

    ReplyDelete
  43. macam dalam citer Cina dolu-dolu..kalau saya mesti dah fefeeling Maharani.wah, gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehhe cheongsam sekali jangan lupa.. Hang Sal Biah..

      Delete
  44. gendang tu boleh dipalu x??? ala mcm kompang org kawen???? barulah meriah hahahahahahaahha...ok sambung baca lagi

    ReplyDelete
  45. alaaaaa...video xleh bukak.....kena tggu balik rumah laaa nihh...adehhh....eksaited dh nk tgk wa ah kak beraksi.....hahahhahahaahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. DM..jgn tergoda ngan suara Wa Ah Kak ;p

      Delete
  46. cantikla bangunan klasik kat China ni.. pastu bayang ada Jackie Chan tengah lompat2 kat bumbung..

    ReplyDelete
  47. huhuhu.. kalo lapar elok pi makan dulu.. nanti nak jalan pun tadak mood..

    ReplyDelete
    Replies
    1. happy tummy happy me...tul tak CT hikss

      Delete
    2. Happy tummy happy me ok lagi... Jangan Happy tummy... Me pening... He he he

      Delete
  48. Wa Ah Kak mmg terror lah translate..kalau minta Wa kak Jem translate bunyi gendang je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa Kak Jem????? Kah kah kah... Adoiii... Sakit perut!

      Delete
  49. nasib baik tak muntah dalam baldi pink..JM x kasi!!!!

    ReplyDelete
  50. Wa Ah Kak mmg comel suara pun cute..sekali dengar terus tergoda hehehe

    ReplyDelete
  51. Sian Tuk Jen Dul tu ah mcm ikan flower Horn..pesal Tuk Jen Dul tu nampak kemetot

    ReplyDelete
  52. SS;

    Ada banyak beli barang atau pasu antik tak?

    SS

    Tak tau ler nak cakap, bila tengok gambar gambar tuh, samada pemandangan dia memang cantik ker atau model yang di dalam gambar tuh buat cantik !

    Hahhahahahahaa

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...