Thursday, 24 December 2015

Kembara Xi'an - Ka-Ching bukan tajuk sebenar

Entry sebelum boleh pukul kat SINI...


Yeahhh... Tak payah nak kerut2 dahi sangat... Kang berkedut tak memasal kena cari seterika! Ehhh... Tetiba... Ka-Ching memang bukan tajuk sebenar... Aku saje nak mengarut... He He He...

Tajuk sebenar adalah Bell Tower atau Menara Loceng... Lepas aku bergendang kat Drum Tower... Aku patah balik ke Bell Tower...

Nak ke Bell Tower ni tak susah..  Kaching je! Ehhhh... Silap... Kacang aje... He He He...Ikut lah laluan subway Zhonglou a.k.a Bell Tower... Tapi... Kalu tak tahu jugak...


Silalah layangkan Question Card ini... Tanyalah orang kiri dan kanan...

Boleh naik bas nombor 4, 6, 7, 8, 11, 12, 15, 16, 26, 29, 32, 35, 36, 37, 43, 45, 118, 201, 203, 205, 206, 215, 216, 218, 221, 222, 235, 252, 300, 600, K605, 606, 609, 611, 612, K630 dan Tourism Bus 8(610)...

Laluan dari Drum Tower...
 
 Dah sampai kat dalam Zhonglou Subway... Carilah kaunter tiket untuk ke Bell Tower...

Disebabkan aku dah beli tiket combo Drum Tower dan Bell Tower kat Drum Tower tadi.. Jadi... Aku just tunjuk je tiket yang aku dah ada pada orang yang jaga entrance...

Harga combo lebih murah berbanding beli tiket single... Harga tiket combo adalah RMB 50.00 seorang... Nak masuk Bell Tower pon kena scan bag macam kat airport ok... Adeiii... Meleceh!

Inilah laluan nak ke Bell Tower... Ada souvenir dijual di sini... Tapi mahal...

Jom naik tingkat atas... Dari kejauhan dah nampak Drum Tower...

Inilah bangunan Bell Tower... 

Bell Tower ini dibina pada tahun 1384 oleh Maharaja Zhu Yuanzhang...   Sebut betul2... Zhu Yuanzhang... Bukan Zizang Razak atau Aidil Zaquan... Keh Keh Keh... Kang tak memasal lembu punya tetek... Safee Sali dapat nama... Kih Kih Kih... 

Rekabentuk Bell Tower dan Drum Tower more or less aje... Tak banyak beza...  Actually... Aku ada amik gambar full Bell Tower waktu malam... Tapi nanti lah aku post next entry ok...  Kita layan dulu view waktu siang... 
 
Wa Ah Kak menyelfie dengan Bell Tower... Di kala ku keseorangan... He He He...

Wa Ah Kak terpacak kacak dengan Bell Tower... Sayangi lah diri ini... He He He...

Loceng Qin Chime tiruan dihasilkan... Sebanyak 39 loceng dihasilkan semula menyerupai Loceng Yuefu yang digali dari makam maharaja pertama Dinasti Qin dan loceng Bianbo yang  telah digali di Meixian dan Fufeng, Daerah Wilayah Shaanxi...

Set loceng tiruan termasuk 7 bo loceng, loceng Yong 18 dan 14 loceng Niu... Loceng tiruan ini sangat cantik dan menarik dari segi corak hiasan dan bunyian asli... Ia adalah seperti alat muzik klasik yang boleh menghasilkan lagu-lagu pelbagai irama seperti asli, moden, muzik China dan luar negara.

Waktu persembahan :
9:10,10:30,11:30,14:30,15:30,16:30
* Jenuh translate dari Info Board Bell Tower

Jom kita tinjau 360 darjah Xi'an City!

Dedaunan keguguran...

Dahan nan kerapuhan...
 
Bunga bunga cinta di bawah sana.... Sanaaaa... Sanaaaaaa... He He He...

 Lihatlah Xi'an... Wa Ah Kak dah datanggggggggg! He He He...

Semekommmm... Semekommmm... Ehhh! Tak jawap salam ponnn! Kafir ke? He He He...

Apa yang menarik perhatian aku tentang Bell Tower ini adalah adalah bumbung Bell Tower nih... Kagum!

Bersilang sana sini... Biru... Hijau... Biru... Hijau... Merah... Juling mata aku memandang... Perghhhhhh!!!

Kerusi antik...

Sejarah bangunan Bell Tower turut diceritakan di sini...

Bell Tower masih tegap gagah...


 BERSAMBUNG...

63 comments:

  1. Dah ramas dah gomol puas=puas pukul lah pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila dial tele dera sekarang.. he he he..

      Delete
    2. Nak sembelih pe yunk? Ha ha ha...

      Delete
  2. Mana HH tak nampak pun...selfie sengsorang

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Notie..kalau sorang barulah selfie..kalau berdua dah jadi duofie

      Delete
    2. Duofie???? Kah kah kah.. Wefie laaaaa!!! Hadoiiii...

      Delete
  3. aitttt loceng gergasi tu satu aje ke? Takde yang lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu yang paling besauuuu... Itu pon dok dlm kandang..

      Delete
    2. sib baik dalam kandang..kalau luar kandang JM dah pelok

      Delete
  4. dasatt..sampai bumbung pun ada ukiran..so antik..

    boleh yek ambik 'flash card' ni kalu nk ke Xi'an..huhu..teruja nau nk gi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akk nohas.... nk ikotttt

      Delete
    2. bodek la nohas, mesti SS yang baik hati tu bagi *tolong bodekkan*

      Delete
    3. Nakkk flash card ye.. Ciommmm dulu! he he he...

      Delete
    4. nampak nya JM akan dapat flash kad tu ;p

      Delete
  5. Loceng digali? adakah loceng ditanam skli maharaja tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah, memang maharaja ngan loceng ditanam sekali..tu pernah tengok dalam cite cina

      Delete
    2. Cina kalu mati... kalu boleh umah pon nak ditanam sekali..

      Delete
  6. bell tower masih gagah perkasa seperti wa ah kak..:)

    ReplyDelete
  7. Memancor2 kasut tekois wa ah kak.. Cer zoom pat tali.. Statement cari pasal.. Ekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... i did that..
      Sep sep hh

      Delete
    2. Tak yah nak menghina sangat... he he he...

      Delete
  8. Tiang kaler mcm ditampal kertas je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dorang punya hasil seni halus gilozzz makkk.. Susah nak cari cacat cela...

      Delete
  9. Berpinor mata negok kayu bersilang bagai....tapi ukirannya cantik juga...

    Landskap bunga yang cantik....suka-suka....siap ada rekabentuk lagi tu....

    ReplyDelete
  10. Adoiiii bnyk nye entri xi an yg cik manisah dh missed

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan kata cik manisah, cik biah pun banyak miss jugak

      Delete
    2. Acik pun banyak ketinggalan nih! Ni baru terhegeh-hegeh baca dari depan gostan ke belakang :)

      Delete
    3. SS pon baru hari ni dapat reply message... ahaksss..

      Delete
  11. #gigih nk study ni...

    #kipidap cik manisah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Study pasal bell tower ke study pasal watak drama Cik Manisah :)

      Delete
    2. SS boleh amik Cik Manisah jadi direktor ganti ahmad nisfu... he he he...

      Delete
  12. Cantiknya bangunan derang walaupun dah berabad lamanya...

    utuh !

    ReplyDelete
  13. Wahhh terlampau cantik bangunannya...

    ReplyDelete
  14. tgh syok baca tetiba "sayangi diri ini" apakah?? kah kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hikhikhik saya pulak tetiba terfikir, mana HH? SS selfie sendiri je? Mana HH?

      Delete
    2. Kari... tetiba misha omar pon muncul dalam drama wa ah kak... ha ha ha

      Delete
  15. takashima tgk tiang2 dlm tu warna warni...tu semua mmg warna asal ehhhh....bukan baru cat semalam ka??? hahahahha

    ReplyDelete
  16. Kang tak memasal lembu punya tetek... Safee Sali dapat nama... Kih Kih Kih...

    Saya baca entri ni as bedtime story Cekebon. Sampai part ni dia gelak sampai tersedak-sedak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiihhh Cekebon... Jangan bawak mimpi plak eh... he he he..

      Delete
  17. Struktur bumbung bersilang tu unik dan cantekkkkk! :)

    ReplyDelete
  18. laaahh ka-ching is kacang ingatkan nama samaran Ken Ching...adoyai

    ReplyDelete
  19. perghh byk nye bas yg boleh naik utk ke Bell Tower..37 buah? nampak! gigih mengira..tapi sayang tak de bas no 14 dan 17 ;p

    ReplyDelete
  20. untunglah org tu ada GoPro leh la me nyelpi

    ReplyDelete
  21. ado Gopro syok la ambik gambar nah..

    ReplyDelete
  22. siap ada nama zizan dan aidil nnti depo baca jadi viral macam blog uzu terrrrr

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...