Wednesday, 16 December 2015

Kembara Xi'an - Mari mencekik

Entry sebelum boleh peluk kat SINI...


Semalam... Aku ngedate dengan blogger Luna Paris kat Steamboat Johor... Abaikan rambut aku yang serabai tu... Sebab aku migrain... He He He...

Dalam sembang sambil mencekik... Luna layangkan 3 soalan pada aku dan HH... Kalah soalan Melodi... Keh Keh Keh...

Soalan pertama "Dalam travel... Antara U'ouls berdua... Sape paling boros?"... Soalan kedua "Sape paling cerewet?"... Soalan ketiga "Kalu bergaduh... Merajuk... Sape yang akan pujuk sape?"...

U'ouls rasa... Apa jawapan aku dan HH? Keh Keh Keh... Nak riki jawapan... Kenalah kenali aku dan HH melalui kisah kembara kami...

Aku dan HH memang tak pernah sorok perangai sebenar kami dalam setiap entry... Because... Travel is not about destination... But... The Journey!

Sama ada perjalanan itu mengubah kita dari jahat jadi baik atau pun sebaliknya... Baiklah... Sambil U'ouls berteka teki mencari jawapan kepada soalan di atas... Mari kita sambung Kembara Xi'an ini... He He He...



*** Lapar ***

Bila tiket train return Xi'an North dan Huashan North sudah berada di tangan...  Aku rasa lega... Lega seleganya... Rasa lega itu bagai melepaskan kentut di tangga... Keh Keh Keh... Aku toleh muka HH seraya bertanya "Nape monyok aje nih?"...
* Macam tak percaya yang aku mampu guna perkataan 'seraya'... Kah Kah Kah...

HH jawap "Kaki dan tangan aku sejuk"... Aku "Ke ko lapar?"... HH tadah muka lapar dia kat aku... Aku "Sabar eh... Kita direct pegi Muslim Street"... Mata HH bersinar semula... 

Perut aku ni sebenarnya menahan lapar juga... Silapnya... Kami lupa nak bawak kudapan yang melambak di bilik hotel... Ditinggalkan dengan sengaja... Adusss...

Sepanjang jalan... Dalam kepala ni... Dah terbayang biskut... Roti... Dan juga muffin dan kacang yang Jay Emm bekalkan untuk kami... Terbayang juga Egg Roll yang Jay Emm buat... Menyesal! Menyesal! Menyesal tak bawakkkkkk!!! 
* Perut dah nanges nanges...
 

*** Muslim Street ***

Jom ikut aku mencekik di Muslim Street yang juga dikenali sebagai Muslim Quarter...


Direction :
1. Naik Line 2
2. Stop di Zhonglou Zhan a.k.a Bell Tower
3. Exit 9


Boleh juga naik bas bernombor 4, 15, 32, 43, 45, 201, 205, 206, 215, 218, 221, 222, 251, 300, 604, 610 dan 611... Berhenti di Bell Tower Station... Jalan kaki menuju ke Drum Tower... Muslim Street berada berhampiran Drum Tower...

Orang China Xi'an tak paham dengan perkataan 'Muslim Street' atau 'Muslim Quarter' ye Aci sekelian...  U'ouls tak payah nak terpekik terlolong atas jalan! Jadi...

 Bolehlah layangkan Question Card ini kepada driver bas atau teksi atau orang kiri dan kanan... Ada faham kaaaa Aci???


Sistem Subway di Zhonglou Zhan ni memang unik! Kita sebenarnya akan jalan laluan bawah tanah mengelilingi Bell Tower yang berada di atas...

Keluar je dari Exit 9... Pemandangan ini yang ku lihat... Orang berjual kiri dan kanan...

Muslim Street atau Muslim Quarter arah ke depan...

Susurlah jalan ini sehingga nampak bangunan Drum Tower dari kejauhan...

Jalan punya jalan... Ehhhh... Aku dah sampai China laaa... * Statement bodoh... Ha Ha Ha...

Yeahhhhh! Kita dah sampai Muslim Street...

  
*** Tips ***

Muslim Street ini banyak menjual makanan, pakaian, cenderamata dan perhiasan...  Tips dari aku...

Pertama... Kalu nak beli makanan kat sini... Beli satu dulu... Rasa skit dulu... Kalu sedap baru order lagi... Jangan kawww nak penamak... Sebab... Tak semua makanan di sini mampu merangsang nafsu tekak! Kalu boleh... Bawak lah sos sendiri dari Malaysia... Sebab mereka hanya makan cili flakes sahaja di sini...

Kedua... Hati-hati dengan duit palsu... Aku akan explain berdasarkan pengalaman sendiri dalam next entry...

Ketiga... Jalan dari hujung ke hujung dulu... Buat survey sebelum beli... Jangan risau... Orang di sini tak memaki hamun kalu U'ouls tak jadi beli barangan mereka... 

Keempat... Jangan hiraukan sangat peminta sedekah di sini... Ada yang agak agresif...

Kelima... Sila layangkan dua Question Card ini untuk urusan jual beli... He He He... Ada faham kaaa Aci? He He He...
 




*** Bang Ohhh Bang ***

Walaupun jalan ini... Muslim Street... Dan majoriti peniaganya adalah Islam... Namun... Aku tetap pastikan tanda HALAL mesti ada di setiap gerai atau restoran...

Tuuuu diaaaaa sotong dan ketam terkangkang dicocok lidi... He He He...

Ni lah makanan pertama yang aku makan kat Muslim Street ini... Aku tak tahu nama kuih ini.. Rasanya agak menarik juga... Dibuat dari pulut... Pulutnya lembut sangat... Warna coklat di atas tu adalah buah... Tak sure buah apa... Manis buah tu... Sedap! Harga RMB 3.00 sebatang...

Dalam banyak2 makanan di Muslim Street ini... Satay Kambing lah yang paling WIN sekali! Rugi kalu datang ke sini tak merasa nikmat Satay Kambing... Kenapa?

Sebab... Satay Kambingnya rasa Kambing... Langsung tak ada rasa Lembu! Kah Kah Kah... Of coz lah kerana rempah ratusnya yang menyelerakan... Pedas... Dan... Panas!

 Meh singgah gerai satay kambing ni...

Tuuuu diaaa.. Bang Sa Tay bukan nama sebenar... He He He... Dok mengipas Satay Kambing yang berharga RMB 10.00 sebatang...

Ini pulak Bang Ta Rik bukan nama sebenar... Sambil diperhatikan oleh Bang Per Hati juga bukan nama sebenar... He He He...

Apa yang ditarik Bang Ta Rik tu???  Yeahhh... Dia sedang tarik gula untuk dijadikan kuih  bepang... Di sini masih kekalkan pembuatan kuih bepang secara tradisi.. Unik kan?

Rasa kuih bepang yang sedap dan lembut...  Tak macam kuih bepang Malaysia... Baling ke dinding... Dinding pun pecah! 
* Statement bakal dilucut kerakyatan... He He He...

Sebaik aje aku snap gambar terakhir si Bang Ta Rik... Aku pon blah dari kedai tu tanpa beli apa2... Sebab... Aku plan nak beli barang makanan pada hari sebelum kami balik ke Malaysia...

Tup... Tup...  Si Bang Per Hati dok jerit2 panggil... Aku buat tak pedulik je... Aku terus jalan... Malas nak layan... Bangang! He He He...

Jus Delima antara minuman wajib dinikmati di Muslim Street ini... Ada different price ek... RMB 10.00 yang biasa saje... RMB 15.00 yang paling juicy sekali... 

Comel kan Bang Bang kat belakang tu... He He He... Mari aku perkenalkan... Dari kiri Bang Sap Kok... Bang Ge Lak... Bang Se Lebu... Bang Kua Li... Semua bukan nama sebenar... Keh Keh Keh...

Ini Bang Hen Sem... Opssss silap! Ini Wa Ah Kak yang masih mengekalkan gaya tampan anggun kacak jelita... Kah Kah Kah... Sebelah tu adalah pencucuk Satay Kambing! Amekk kaw pencucuk pakai ranting ok! Tak pakai lidi!

Kurma China ni besau2 tapi kering... Biasanya kurma China ni dibuat air... Macam air longan atau mata kucing... Sedap!

Jalan punya jalan... Aku nampak kedai souvenir ini... Aku pon masuk...

Kedai souvenir kat sini agak murah... Aku beli banyak Chopstick Xi'an kat sini...  Berhampiran dengan kedai souvenir ini... Lebih kurang selang 4 kedai... Ada jual key chain Terracotta Army dan Fridge Magnet yang lebih murah berbanding dari kedai lain...  

Kalu nak beli kat Terracotta Army pon boleh juga tapi kena pandai tawar harga... Dalam aku sibuk nak cari souvenir...

Muka HH dah mencuka...  Aku akan rengsa bila HH dah start nak mencuka... HH seakan dah tersampuk badi si Men Cu Ka...  Membawakkkkkkk!!!

Aku tanya HH "Nape ko nih? Masam je muka tu? Lapar lagi ke?"... Berkali2 aku cakap kat dia cari kedai makan dan boleh duduk rehat... Tapi dia tak nak!

Aku sabar lagi... Sambung jalan lagi sepanjang Muslim Street... Dia masam mencuka lagi... Aku tanya lagi "Ko nak apa sebenarnya nih???"... Dia jawap "Ko memang tak faham aku kan? Ko tahu nak beli barang ko je"...

Aku "Kalu ko tak beritahu aku apa ko nak... Mana aku nak tahu!"... Dia masih kekal mencuka... Lama kelamaan... Aku hilang sabar!

Aku heret dia masuk kedai makan ni...

Muka HH berubah ceria balik... Boleh gitu?????
* Sakit betul hati aku melayan kerenah dia...

Aku suruh dia order sendiri apa yang dia nak... Aku ikut apa pon pilihan dia... Niat hati nak pekena Mee Tarik... Tapi... HH salah order...

Yang sampainya ini...

HH jamah sikit aje mee ni... Pada HH... Mee ini kurang sedap...  Bila tak sedap... Aku laa kena jadi tong sampah kannn? Kannnnnn? Kannnnn? 

Pada aku... Mee ni ada rasa uniknya yang tersendiri... Rasa kuahnya macam kuah kacang...  Ye memang pelik pada kita... Makan mee dengan kuah kacang kan? Tapi itulah makanan tempatan orang Xi'an...

Kadang pernah tak kita terfikir... Kalu bangsa lain tengok kita makan nasi impit dengan kuah kacang? He He He...

Wa Ah Kak telan sampai licin... He  He He...

HH masih rasa tak kenyang... Jadi... Dia pulun beli makanan kat kedai ini... Aku layankan aje laah... Janji dia happy... Bila dia happy... Aku pon happy...

Ke manakah arah kami nak tuju?



BERSAMBUNG...

195 comments:

  1. Bang Ta Rik tu tarik gula, kalau tgk sepintas lalu nampak macam kain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susah ok buat mende tu... Nampak senang... tapi banyak guna tenaga batin.. he he he...

      Delete
    2. byk guna tenaga batin? habislah kalau hari2 guna tenaga tu dah habis nanti nk carik kat mana?

      Delete
    3. Hahahah tetiba masuk iklan pamoga kat sini :)

      Delete
  2. Kalau nak berjalan-jalan perut kasi kenyang dulu, kalau tak men cu kaa sampai sudah.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini semua salah restoren depan hotel... sape suruh tak bukak... ha ha ha

      Delete
  3. dalam migrain pun boleh senyum lagi.. Wa Ah Kak terbaik laa.. Kalau I mau muka nak makan org ja.. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muka nak makan orang? eeeee takut...hannibal ke apa ni Suida ;p

      Delete
  4. sis HH order apa lagi tu? mana nak kenyang kalau makan ta habis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. perghh deret komen Suida....perghh! lap peluh ;p

      Delete
  5. Nk kena babab ni dak hh ni!!! :p

    ReplyDelete
  6. BAnyaknya no bas.... mana nak pilih ni banyak sangat pilihan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikk... Naik aje laaa.. ha ha ha

      Delete
    2. kak notie..nak mudah pilih no tarikh lahir akak ;p

      Delete
    3. takde nombornya.. jadi takleh naik le

      Delete
  7. 1. Yang boros selalunya HH. 2. Yang cerewat selalunya SS.
    3. Yang merajuk HH yang memujuk SS.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Notie..jawapan kita sama..so mari kita KUNCI jawapan ni

      Delete
    2. Saya pun nak kunci jawapan sama. Tapi yang no. 1, SS leh jadi boros gak kalau jumpa barang mahal tapi berkualiti yg SS suka.

      Delete
  8. 1. Yang boros ialah HH. 2. Yang cerewet ialah SS. 3. Yang merajuk selalunya HH dan yang memujuk selalunya SS.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikk... Nape jawapan atas bercanggah dengan yg bawah.. ha ha ha...

      Delete
    2. ahakss..sampai 2 kali kak Notie jawab...sahh..confirm batul lah tu ;p

      Delete
    3. Ingatkan yang pertama tak lepas rupanya lepas tu yang sampai 2 kali

      Delete
  9. Hah kena tipu dapat duit pelsu... oh night mare le

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti SS share cemana cara SS terkena... Tak sama dengan cara Kak Notie kena... Dorang dah makin bijak menipu ok... Yang kita tak akan sangka...

      Delete
    2. Wah otak penipu depa memang bergeliga kan. Kadang kesian tapi dalam kesian kita sempat pulak di tipunya kita...huhuhu

      Delete
  10. wak farking dulu matcham biasa., lambat sikit arini nih ye cik tengku SS ., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. minta maap ya Wak parking dah penuh ;p

      Delete
  11. Prata ada inti daging and sayur sgt win

    ReplyDelete
    Replies
    1. U are very lucky because I'm not finished it...

      Delete
  12. Replies
    1. Bior betul kuih bepang tak pernah tengok... Serious?

      Delete
    2. Farah panggil nama lain kot,..vespa ke ;)

      Delete
  13. Alhamduluillah dpt partner HH yg bole masuk kepala. Travel is fun. Travel is journey.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Plane is my second vehicle... he he he...

      Delete
  14. Wahh dating dengan Luna. Hehehe. Ingatkan kek lah tu tadi nampk macam gebus gebas. Hahahah ! Rupanya kuih :) Nampak sedap !

    ReplyDelete
  15. pulut tu macam kuih bingka ubi kat sini ler. hahahah. tekak melesia sungguh sampai makanan oversea pun nampak mcm kuih kita >,<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rupa dia macam bingka... tapi rasa dia langsung tak sama... he he he..

      Delete
    2. Kuih kuning tu memang nampak menarik! Saya berkenan tengok cara dia potong. :)

      Delete
  16. singgah!

    semalam buka blog kejap baca ni, pastu sengaja tak drop komen, nak bagi sis JM drop komen dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah kah kah..Yana!! boleh plak mcm tu...ni kira nk baca komen sis JM dulu lah ni pastu baru nk baca entri ;p

      Delete
    2. ke nak bagi peluang sis JM jadi first commentar

      Delete
    3. nak bagi Sis JM peluang jadi first komentar larr XD

      Delete
  17. persoalannya, adakah sis Jm first komentar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak gelak kuat boleh? Keh Keh Keh...

      Delete
    2. jawapan nya TIDAK! huhuh jeling Suida

      Delete
    3. capslock gitu..

      hehhee takpe faham, sibuk prepare travel kan

      Delete
    4. yana tak leh gelak kuat kuat nanti Sis JM jeling

      Delete
  18. maaf komen dari tajuk yang dibincangkan kat ats --

    ReplyDelete
  19. ok kita mulakan pasal entry kat ats.

    sebab kan semalam mood tak ada so baca mula mula tu sekadar baca je. hehehe, tak seperti entry lepas

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouh tidak biasa la perempuan, mood selang seminit bertukar hahaha

      Delete
  20. Tapi bila nampak nama Bang Sa Tay , dah tergelak! .

    masa tu depan tv , mungkin kakak saya ingat saya gelak sebab tv tu hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini dah sama dengan si Anamizu.. ha ha ha...

      Delete
  21. SS pandai pujuk HH, memahami la tu kan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya saling memujuk kan. Tengok sapa cari pasal. SS akan pujuk HH setelah SS bermonolog hebat dengan diri,..kan Janet kan? Kan?

      Delete
  22. Kuih kuning tu katanya pulut tapi cantik dan halus tak nampak macam pulut pun. Unik potongannya. Mesti sedap kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa memula nak beli... Tak expect langsung its actually pulut...

      Delete
    2. Tu lah nampak halus kuihnya bila kata pulut cam tak caya je. Agaknya pulut tu di lenyek sampai lembut kut. Camnolah gaya dia buat kuih tu

      Delete
  23. Mak aiiii sotong dengan ketam tu tayang body le gamaknya.... hehehehe napa tak pakaikan baju muslimah... dah le muslim street

    ReplyDelete
    Replies
    1. Camne nak pakaikan baju muslimah... Bra pon tak de... Nanti SS carikan pantiliner... kah kah kah...

      Delete
    2. kena ada spender.... mana nak tampal

      Delete
  24. Wow cucuk satay pakai ranting, besor benor tu satay kambing dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu termakan part buah memang beso... Kah Kah Kah...

      Delete
  25. hahahaha kelakor lah bi HH mencuka ni mesti hasil jangkitan Men Cuka masa dalam train. Ss pun dah janji nak makan kat Muslim street tapi dah sampai shupping dulu manalah sik kak tu tak mencuka. hehehe Tuntut janji tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaksss... Saje nak kedengki.. keh keh keh...

      Delete
  26. *Julur kaki* bang selebu kuali sawa, hujan gunung mandi katun, sirih rampai pinang berseri... lagi apa ya... lupa plak senikatanya... penah main tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaksss..kak Notie dah pandai komen berantai cam JM...sama ngan si Yana tu...

      Delete
    2. Sis JM ajar , kan dah ramai anak murid hehhee

      Delete
  27. bestnya Muslim Quarters ni..nak pi Xi'an jugak tapi takdok geng..

    ReplyDelete
  28. hahahaha... emmmm sama macam i jugak..

    kalau i lapar dengan dzulichan sekali tak senang hati tgk muka i..

    i jenis x leh lapar.. dia ok je lapar pun.. hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni mesti lapar tahap nak makan orang kannn? Kannnn? He He He...

      Delete
    2. Saya pun sama! Tak leh lapar nanti langsung tak leh berfikir huhuhu saya dapat bayangkan kelaparan HH masa tu hihihi empath la kononnya ;)

      Delete
  29. Singgah baca tajuk entry jap..nanti datang bawa boom lak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baca tajuk pon tak pe... Ingat daku dalam doa mu tu yang penting... Cewahhhhh! Ha Ha Ha...

      Delete
  30. Sedapnya nampak sate tu..kalo murah mau borong saploh cucuk

    ReplyDelete
  31. HH ni saje jee cari pasal nak SS glamerkan dia dlm blog..sb tu buat Men Cu Ka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Matikk laaa komen carik pasal... kah kah kah...

      Delete
  32. Betulkah Wah Ah Kak tong sampah? selim jeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bak kata Jay Emm... Disebalik Sweater... keh keh keh..

      Delete
  33. Wow..meriah moslem street..macam best..iskkk saja perangat SS nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saje nak buat mak merembes... keh keh keh...

      Delete
  34. Kuih macam kek tu kreatip kot dia potong..cantik tersusun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Persoalannya... Cemana dia potong betul2 ikut size tu?

      Delete
  35. Ehhh gambar last tuuuuu! Macam kenal je..
    Kita pun singgah gerai tu beli 'cekodok' sedapppppp dia.
    Muka budak tu pun sama je cuma dh gemuk sikit.

    hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhhh... Jejak kasih pulakkk... Rindu ke? He He He..

      Delete
  36. Saya first ke? huhu. Wah, nampak sodap makanannya. Hmmm kes duit palsu tuh dulu kawan saya pernah kena. Dia beli barang tepi jalan, dapat balance duit Russia hampeh betul. Kena marah dengan peniaga kalau tak jadi beli hehe. Nihlah antara sebab I blacklist China sampai la nih huhu. Takpe SS teruskan blog Xian, mana tau hati terbuka nanti kih kih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf Sarah... Parking dah kena rembat... ha ha ha...

      Delete
    2. Hahah, adoilah kasik chance senpai2 ;P

      Delete
  37. JM tahu..JM orang paling LAST komen tapi x pe..tak dapat jadi yg pertama..LAST pun x de hal ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ucapan yang menyedihkan di abad ini... He He He...

      Delete
    2. hahhaha, walaupon sisJM paling last komen, tapi tetap first dalam top komentar , yedok
      jgn sedih sedih deh!

      Delete
  38. orang migrain mesti makan x banyak kan Luna..ke lepas mencekik terus hilang migrain tu ahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas tengok Luna terus ilang migrain... he he he..

      Delete
    2. Lepas ni tiap kali migrain leh panggil Luna :)

      Delete
  39. Soalan pertama tu JM tahu siapa paling boros..jeling HH ;p

    ReplyDelete
  40. Soalan kedua tu...pun tahu juga jawapan nya jeling SS

    ReplyDelete
  41. Soalan ketiga tu JM tahu sangat jawapan nya...jeling SS lagi sekali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jm asyik menjeling je kang juling kang susut nilaiiii wang hantaran

      Delete
  42. Dah tak berteka teki lagi..dah tahu perangai SS dan HH mcm mana sbb selalu follow kisah trip korang ;p..bargaduh mcm mana pun tetap baik semula tak de nak simpan dalam hati lama2..itu sbb korang berdua boleh ngam ngam soi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila Jay Emm nak travel dengan We'ouls ni? Tambah lagi geng carik pasal.. ha ha ha...

      Delete
    2. baca komen sisJM , tahu semua jawapan hahaha

      Delete
  43. meh sini JM nak pesan..jgn lepaskan kentut di tangga sbb bila ada org nak datang masuk meminang tak jadi..sbb busuk kentut tu buat org hilang selera nk masuk rumah..itu pun kalau rumah bertangga..kalau rumahtangga jgn carik pasal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kentut wangi ke? he he he...

      Delete
    2. Pesanan berharga drpd sis JM. Kalau kita pakai air freshener lepas kentut,..jadilah kentut wangi kan ;)

      Delete
    3. Kentut dalam tandas xnk bau wangi hahaha

      Delete
  44. "seraya" katanya...klasik sungguh...ngak bisa di fahami buk! ngak jelas ngomongnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik seraya... kalu dua raya... dah jadi hantu raya... he he he..

      Delete
  45. HH tadah muka lapar? alaa tomeinya..JM boleh bygkan muka lapar si HH tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muka macam mintak penamporrr.. kah kah kah...

      Delete
    2. Sis JM boleh bayang la terbaik ni hihihi

      Delete
  46. yelah...mcm2 alasan...tak boleh bawak masuk flight...bukan durian! JM dah ckp tapaulah egg roll tu walaupun x sedap...kan dah lapor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hikhikhik saya suka! Saya suka,..SS kena bebel :)

      Delete
  47. laahh muslim street dan muslim quarter tempat yag sama ke..kiranya kawasan semua org muslim kat sini..org non muslim x boleh menjual di kawasan ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay Emm pegi petaling street... Semua Cina... Tapi ada jugak terselit melayu... Sama laa macam kat muslim street ni...

      Delete
  48. ehh ada nampak 2 orang ahkak tu...cantik pulak winter coat warna pink tu jalan bergandingan tangan dengan winter coat warna biru (Sue Ka Pink + Sue Ka Biru)

    ReplyDelete
  49. kesian sotong dan ketam tu kesejukan...'bogel' mcm tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti Sis JM kalau ke sana, bawak kain gebar selimutkan diorang ye :)

      Delete
  50. satay kambing tu rasa kambing di umah mak esah ke rasa kambing gurun ke rasa kambing Xian ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa beza satay rumah mak esah dengan satay kambing Gurun dengan satay Xian? tak sama ke? Ke rempah satay itu berbeza?

      Delete
  51. Bang Per Hati tu dok usya Bang En Sem a.k.a SS itu sbb dia panggil...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeh yeh yeh ada orang dok nak ngurat Bang En Sem aka SS

      Delete
  52. Ramainya "Bang' ...Bang Sap kok paling rare namanya sib baik tak gelar Bang Se Dut kah kah kah..sakit perut

    ReplyDelete
  53. Bang Sap Kok, Bang Ge Lak, Bang Se Lebu, Bang Kua Li...okeyyy..Bang Ku, Bang Keru Si dan Bang Ngang tak de ahahaha...hadoiilah!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kreatip kan penamaan watak-watak Kanda SS nih :) Puas saya explain satu-satu kat Cekebon, nape nama tu nape Sap Kok,.. Kua Li,..

      Delete
    2. Hahahaha nama yang unik direka oleh SS

      Delete
  54. Bang Hen Sem memang paling WIN dari Bang oh Bang yag kat atas tu..nak mengorat boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis JM nk ngorat dia kena suruh bang tu belajar cakap melayu dulu hihihi gurau saja ni

      Delete
  55. kah kah kah kah..JM dah tahu..kalau muka HH Men Cu Ka mesti dia Lapoorrrrrrrrr!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Comella HH, Men Cu Ka sebab lapar. :)

      Delete
  56. Kesimpulan nya SS tak cerewet bab mkn..dia boleh habiskan walau x sedap di tekak HH...TETAPi bab lain SS nak something to be done in perfect!!!

    ReplyDelete
  57. okey..see u again after 10 days ye kawang-kawang..i will miss u oullsss

    ReplyDelete
  58. meh nak jawab...
    1. sapa paling boros? HH
    2. sapa paling cerewet? HH
    3. sapa pujuk sapa? SS pujuk HH

    hahahahahahaah. gurau2 jer yerr

    ReplyDelete
  59. Ha samaaaaa mi tu!!! X sedap n tak abis pon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada cara nak kasi dia sedap... Ha Ha Ha..

      Delete
  60. HH ooooo HH ehehehehe.. makan makan makan !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aktiviti yang sungguh best sampaikan ada rancangan Jalan-jalan cari makan.

      Delete
  61. weh best gilaaaa Muslim Street ni !!! besar ke kecik sate kambing tu.. mahal gak eh RMB10 secocok.. tp kalo besar baloi la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perlu pasang cita-cita CT, nak makan sate kambing...nak makan sate kambing,... :)

      Delete
  62. kalo sampai Xian ni memang wajib la kesini.. dah la omey2 yang pakai songkok2 tu wakakaka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi adik aku ni, tu yang dia nampak..

      Delete
    2. Itu yg dia spot dulu... He he he

      Delete
  63. jawapan prediction dari CT..

    sapa paling boros ? HH ahaha tapi SS akan boros jugak kalo benda tu dia mmg nak..

    cerewet ? SS ahahaha.. HH cerewet bab makan..

    mrajuk ? pujuk ? HH mrajuk kalo lapar ja.. SS pujuk..

    now soalan CT plak..

    bila nak datang Penang ??????????

    sekian. sadakallahuazim..

    ReplyDelete
    Replies
    1. E eh, jawapan no 1 kita samalah Iti :)
      Saya nak tanya bila nak datang Rawang, tapi macam tak de benda best pun nak dikejar kat sini...

      Delete
    2. Sengih sengih baca komen... He he he

      Delete
  64. Rasa lega itu bagai melepaskan kentut di tangga...

    Kalau lepas kentut di tangga lega eh? Baik2,..terkincit kang! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu diescalator lagi lega... Ha ha ha

      Delete
  65. Air delima tu merah sungguh mengancam. Sedap tak?

    ReplyDelete
  66. Ekin yang last komen ni ketinggalan kan

    ReplyDelete
  67. Dari perhatian ekin yang ekin nampak boros selalunya HH tertapi tidak boleh lupa gak kat SS ni ada gak boros kalau barang yg dia suka..

    Lepas dari cerewet SS.. HH ada gak cerewet dengan makanan kat atas tu..


    Kalau yang suka merajuk ekin tengok HH ni asyik merajuk lapar siap buat muka hihihi..mujur ada yang memujuk SS la..

    ReplyDelete
  68. Dari perhatian ekin yang selalu boros ni HH tertapi SS pun ada gak boros dia bila dah jumpa barang dia minat.

    Manakala yang cerewet HH.. SS pun rasa ada gak cerewet.

    Yang suka merajuk HH siap buat muka sebab lapar mujur ada yang pandai memujuk macam SS hihihi..

    ReplyDelete
  69. Sory SS buat kecoh mlm2 ni ekin balik dulu nk tido dah hihihi... loni tido awal dah juruh hahaha

    ReplyDelete
  70. bang per hati jerit nape SS?? dia nak bagi yg freee punya kaaa??? hahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Free punya x de... Baik punya kot... Kah kah kah

      Delete
  71. HH bli apa kt kedai dlm gbr last tu ek???? sibuk nk tauuuuu....mcm lempeng pun ada....ke nasi goreng??? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sure nama menu tu... Macam rasa jemput2

      Delete
  72. haiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ekin datang

    ReplyDelete
  73. SS;

    SS kita nampak macam HH lebih boros sikit ... dia banyak membeli , nih yang kita nampak apa yg you tunjuk ler kaannn

    Rasanya HH agak cerewet ... tapi SS agak particular ...

    SS banyak beralah dan banyak memujuk ...

    Gituuuuuu ... ini dari apa yg kita kenal melalui pembacaan kita ler kaaannnnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Senyum sorang2 SS kat sini...

      Delete
  74. halooo~ SS ... Baru nak baca entry Xian kamu, tgk comment mak aiii pnjgnya dah ... hiks ... baca terus terjah part muslim street ... Macam semua sodapppp je ...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...