Monday, 14 December 2015

Kembara Xi'an - Sandarkan pada kenangan

Entry sebelum boleh sedut kat SINI...


Sebaik aje train berhenti kat Bei Ke Zhan... Semua orang turun termasuklah si Men Cu Ka... He He He... Dah macam kambing terlepas dari kandang... Hamisssss!!! Keh Keh Keh...

Dari Bei Ke Zhan Station... Aku pon menapaklah menuju ke Xi'an North Train Station... Tak jauh pon... Dalam bangunan yang sama je... Apa aku nak buat kat Xi'an North Train Station tu???

Yeahhh... Aku nak collect train tiket yang aku booking melalui online... Boleh refer kat SINI... Nak  ke mana? Yeahhh... Aku nak ke Huashan North esok pagi! Apa ada kat Huashan?????

Ehhhh! Banyak pulakkkk tanya... Nanti lah aku jawap... Keh Keh Keh... Sampai kat  Xi'an North Train Station tu... Perghhhhh! Perghhhhh! Perghhhhh!

Besauuuuuu gilerrrrr  Xi'an North Train Station...  Dah macam Airport!

Aku dan HH tercangak... Mata meliar nengok signboard...

Mana Kaunter nak collect Online ticket??????  Aku nampak tulisan ini di dinding...

 Aku masuk kat area sini... Aku pon jalanlah sampai ke hujung...

Sampai kat hujung... Ehhhhh!!! Mana Ticket Office 1???? Tempat parking je semua... Ticket Office 1 takkkkkkkk deeeeeeeeeeeeeeee!!!


Kebetulan... Ada sorang Apek Guard tua bangka tercegat kat situ... Gad Ce Gat hanya nama samaran... He He He..

Sekilas riak wajah Gad Ce Gat... Aku dah tahu jantan ke betina ke pondan... Ehhhhh! Silapppp! Aku dapat rasa... Confirm dia bangang berbahasa Inggeris...  Keh Keh Keh...
* Statement zalim... He He He... 

Tak perlu nak ngetest tahap keinggerisan Gad Ce Gat... Kang tak memasal beritik berayam aku kat situ...  Jadi...  Aku suruh HH layangkan Question Card pada Gad Ce Gat...

Mata Gad Ce Gat kecik beso kecik beso membaca Question Card aku tu... Padahal Question Card aku tu fontnya cukup beso gedabak... 

Then...  Tanpa bersuara.... Terus tangan dia mengarah ke jalan patah balik dan kemudian ke kanan... 
* Dah macam pekak bisu... Kah Kah Kah...

Aku dan HH serentak ucapkan "Xie Xie! Xie Xie! Xie Xie!"... 
* Disebut dengan penuh tajwid... Tersembur air liur dari celah2 gigi... Beriiiiyaaaaaa kawww ucap terima kasih kat Gad Ce Gat! Ha Ha Ha...

Nahhhh!!! Panjat laa kawww tangga tinggi ini... Tapi... Jangan nanges dulu.. Sebab... Ada escalator kat tepi... He He He...

Actually... Ada 4 Ticket Office... Tapi aku cuma nampak dua aje... Ticket Office 3 dan 4... Aku tak tahu kat mana Ticket Office 1 dan 2... So... Aku masuk kat Ticket Office 3 dulu...

Inilah Ticket Office 3... Ada banyak kaunter dalam tu... Sila lah berbaris...

Aku dan HH beratur kat Kaunter 2 dari kanan...  Ada sorang amoi jaga kat Kaunter 2 tu... Me Re Pek bukan nama sebenar... He He He...

Kami tunjukkan kertas Online Booking untuk ditukarkan ke actual ticket train pada Me Re Pek... Dia mintak passport... Yeahhhh... Nak claim ticket kena tunjuk passport ye U'ouls...

Tup Tup... Me Re Pek cuma kasi kami tiket ke Huashan North aje... Ticket balik ke Xi'an North tak diberi sekali...

Puaslah kami tanya pasal ticket balik... Tapi dia "cong ceng cong ceng"... Merepek habis!  Then... Bila dia dah tak tahu nak merepek kerepek apa lagi... Dia terajang kami ke Kaunter 1...

Aku pon pegilah ke Kaunter 1...  Sorang Amoi jaga Kaunter 1... Pe Ma Las bukan nama sebenar... Si Pe Ma Las ni... Dah nama pon Pe Ma Las kan.. Jadi semuanya malas... Dah lah bongok English... Satu apa dia tak paham!

Nak aje aku jerit kat si Pe Ma Las ni... Kalu dah malas jangan keja! Dok umah mengangkang aje! Hekkkk!!!! Bila dah malas nak layan...  Dia tendang kami ke Kaunter 3... Dah macam bola! 

Di Kaunter 3... Ada budak lelaki yang agak comel... Gaya kpop laaa konon...  Kpop Ko Non... Juga bukan nama sebenar... He He He...

Kpop Ko Non check sistem dan mintak passport... Kpop Ko Non ni boleh skit2 berbahasa Inggeris... Tapi... Kami masih samar2... Dia cuma kata... Ticket balik ke Xi'an North kena tukar di Huashan North ...

Pelikkkk!!!! Apsal pulak tak boleh claim semua kat sini... Padahal sistem online ticket sama je kot... Sah2 kat Online Ticket ada sebut boleh claim kat mana2 station di China!

What The Hell nihhhhhh????????????? Aku dan HH masih lagi berteka teki... Betul ke apa yang kami dengar? Selamatkah kami pergi tanpa tiket balik?

Kalulah betul tiket balik Xi'an North hanya boleh diclaim di Huashan North ... Kat mana pula kami nak kena tukarkan tiket tersebut nanti? 

Kat sini pon dah celaru cencaru kerapu merepek meraban... Apatah lagi kat Huashan North yang lebih kekampungan!

Dan aku tak sanggup berdepan dengan lebih banyak percanggahan! Ohhhhhhh!!!! Tidakkkkkkk!!!! Aku masih tak berpuas hati!!!!

Selagi tiket balik ke Xi'an North tak ada dalam genggaman... Selagi itu aku akan usaha jugak untuk dapatkan! Yes! I'm determine person! Kalu aku nak... Aku nak jugak!!!! Aku tak kiraaaaa!!!!

Lalu aku ajak HH masuk ke Ticket Office 4...

Aku pon beraturlah kat kaunter... Kebetulan ada Amoi berkaca mata tebal jaga... Spek Te Bal... Bukan nama sebenar... He He He... Spek Te Bal check sistem dan untuk sekian kali kami kena tunjukkan passport...

Akhirnyaaaaaa... Spek Te Bal yang meleraikan segala kebutuan di bontot ku ini... Ehhh... Silap... Di kepala ku ini... He He He... Dia sebut ringkas aje "You want Xi'an ticket here... You pay 10 yuan"... Laaaa pulakkkkk...

Namun.... Apa yang boleh aku buat jika itu syaratnya...  Ada sikit rasa hampa di situ... Hampa dengan sistem bangang!

Tapi... Bila dah tak sanggup fikir banyak... Dah tak nak bertekak.... Malas nak tanya2 lagi... Dan paling penting... Aku nak perjalanan aku smooth! 

Maka... Aku dan HH decide untuk bayar je... Sebab... Even 10 kaunter aku pegi pon... Semua kaunter akan merepek yang sama...

Jadi... Kami pejam mata je bayar RMB 10.00 untuk claim dua tiket balik... Dan Spek Te Bal hulur tiket Huashan North bersama resit pembayaran RMB 10.00 tu...

Yessss! RMB 10.00 untuk bayar sebuah kegembiraan! 
* Ayat nak sedapkan hati... 

Pada hal... RMB 10.00 itu cukup berharga untuk traveler marhaen lagi kedekot Haji Bakhil Lesing macam aku nih.... Sebenarnya sekupang pon aku berkira! 
* Gosok2 mata RMB 10.00 = RM 6.80... Nanges!

Sesudah dapatkan ticket... Kami pon beredarlah dari  Xi'an North Railways Station ini sambil menyandarkan RMB 10.00 itu pada kenangan... 

Bak kata Yusni Jakpo kepada Ogy Ahmad Daud dalam citer Azura "Aku baru nak kira untung ko dah buat aku rugi"... He He He...




BERSAMBUNG...

125 comments:

  1. Replies
    1. Perghhhhh! Orang 1 lagi! Salute laaahhh!!!

      Delete
    2. dah tu buka dashboard nampak post ni, hehhee
      SS update blog ptg ptg eh

      Delete
    3. Sssshhhh dendiam... Jangan beritahu orang lain... Ini rahsia kita berdua... He he he

      Delete
    4. wah, mood blogging datang time petang? ... biasanya time petang time tak ada mood :p

      Delete
  2. Me Re Pek, Gad Ce Gat, Pe Ma Las....

    XD, ahhahahahhaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelakon tambahan dalam
      Drama Wa Ah kak! Ha ha ha

      Delete
    2. Si Me Re Pek ngan Pe Ma Las tu memang suruh duduk rumah je lah!

      Delete
  3. Wah ahkak is pening.... cong ceng cong ceng tak paham... tolak sana tolak sini ingat bola... Pengsan ahkak macam ni. Harap station je international tapi gaya kampungan sungguh orang kat kaunter. *erk matik kena lesing apek merepek*

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kannn, station punyalah gempak habis :)

      Delete
  4. Memang besar gile stesen tu! jenuh kalo pi terjah dukung mak tapir..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang bengkok laaa tulang kalu nak pikul mak tapir... Silap2 jadi mak lampir... Ha ha ha...

      Delete
    2. hahaha dah macam bunyi pantun jer komen SS ni, pikul mak tapir jadi mak lampir :p

      Delete
    3. Pikul sampai ngesot... Ha Ha Ha...

      Delete
  5. Ditendang sini sana tu yang rasa nak pelempang jek jaga kaunter tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Usahkan pelempang mak... Kaki ni dah ringan nak kasi penerajang! Kah kah kah

      Delete
    2. bahaya ni kalau kaki ringan nak terajang ... pasni kena pakai heel tebal dan berat lah. eh SS pakai heel ke? :p

      Delete
    3. SS pakai boot phua chu kang... Ha Ha Ha... Jay Emm je pakai heel... 3 inci ok... Ketuk ketak ketuk ketak berjalan dalam airport.. ha ha ha...

      Delete
    4. Berirama sungguh JM berjalan siap dengan lenggang lengguknya... huhuhu ampun JM

      Delete
    5. meh sini kak Notie..nak babab montot tu heeee

      Delete
    6. JM takpe montot Vono takde hal kena babab... hahahaha

      Delete
  6. Question kad pertama kali guna kan? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2nd time guna kat sini... 1st time kat Pek Di Ri... Keh keh keh...

      Delete
  7. Nasib ada Spek Te Bal hehe bukan Spek Be Bal

    ReplyDelete
  8. yeah update lagi hari ni.. saya suka..saya suka..:)

    ReplyDelete
  9. kegunaan question kad pertama.. dah xpayah susah2 nak wat bahasa itik ayam.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Q cards ni memang paling handy. Kalau dak, abis bahasa itik angsa, ayam serama semua keluar kan :)

      Delete
  10. Kad tu tak berguna kalau org yg ditanya buta huruf atau memang buta.. HAHA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepanjang SS di China... Belum pernah terserempak dengan orang china buta... Ahaksss

      Delete
  11. Me Re Pek terajang? Wa Ah Kak tak balas ke? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa Ah kak dah rasa nak bakooo! Kiteee bakooo!!!

      Delete
    2. bom je wa ah kak.. haha.. biar station roboh.. kah kah

      Delete
  12. Rasanya memang nak kena ambik kat Huashan north kot.. sistem merapu raban betul.. saja nak kita bayaq lebih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pada waktu kejadian... SS fikir macam tu... Tapi... Kita tak tahu apa akan jadi sebaik tiba di huashan... Mungkin high risk! Sebab awal2 dah macam bola!

      Delete
    2. risiko tggi, wat2 sistem kat sana lagi teruk, bukan setakat depa terajang wa ah kak, silap2, dia humban wa ah kak kat luar..hahaha.. pejam mata sajalah kena tambah duit utk tiket.. sekupang pun kita kira, hihii

      Delete
    3. Betulla tindakan SS tu. Takpelah bayar lebih sikit. Apa2 tiket dah ada dalam tangan :)

      Delete
  13. Meh karok satu... Syg menyayang.. Cinta di kenang ... Kehkehkeh.. Mengapa kita harus bersengketa?? Kerana fitnah dan slah sangka... Oooooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ribut taufan lagi dengan si kodok sahut sahutan

      Delete
    2. Saya datang bawak pasu bunga ni nak kasi kat orang karok tu :)

      Delete
  14. pening harini.. parking je la dulu.. blh baca sikit2 je.. hahahah

    nnt dah ok i dtg repeat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikkk... Sambut anniversari pon pening? Ha ha ha

      Delete
    2. hahaha.. tak sambut pun.. sedih :(

      Delete
  15. Wah stesyen canggih tapi gaya leman sungguh na.... Nana pun dah up dari gaya leman dah jadi juara gegar vaganza...yeah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikkk... Gaya leman tu pemende wahai Ramli MS... Ehh...

      Delete
    2. Entah ek.. asyik naik je nama leman bila nana, nyanyi tu yang agak leman tu mesti gaya kampungan toktok kut

      Delete
  16. ok nk gelak dekah2 dulu.. hahahahahhaahha
    susah betoi kalau tak reti cakap bahaya ayam itik ni. naisb baik dpt tiket tu. memey besar train station bleh nangis tgk tangga. hehehe

    ReplyDelete
  17. dah 4 jam publishh...aduhai...pesal baru tahu ni..sah bukan komentar pertama huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. U have to set alarm laa yunk... Ha ha ha

      Delete
    2. heheheh, tumpang komen sini jugak , mohon SJM tak marah hehe

      Delete
    3. ahahaha...mencik!!! jelir kat Yana

      Delete
    4. KJM dah tapau top komen, first komen kasi can org lain lah.. haha.. Wak mana xrebut lak first komen.. hehe

      Delete
    5. JM kalau boleh nak bolot semua, top komen, first komen hehe :p

      Delete
    6. Zie Has..jgn ikut sikap TAMAK JM tu tau..kalau ikut cara dia BOooM blog org tak pe ;p

      Delete
  18. sandarkan pada kenangan? cer nyanyi sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. HH dah nyanyi kat atas tu! Ha ha ha

      Delete
    2. Part SS mana? Mana? Kan lagu duet tu ;)

      Delete
  19. sakit perut gue baca nama-nama samaran itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kapak mana kapak??? Ehh minyak kapak... Ha ha ha

      Delete
  20. SEDUT? baru jap tadi tgk majalah tiga..citer pasal siput sedut or belitung...rasa nak sedut lah plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siput sedut masak lomak campur sayur keladi wah sodap beb... asik menyedut je mulut pun jadi mancung

      Delete
    2. Sis JM, siput gondang kita leh makan tak? :)

      Delete
  21. habislah...mesti SS dan HH pun bau hamissss jugak ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS still wangi ok... HH bacin sebab duduk sebelah Men Cu Ka... Ha ha ha... Matikkk

      Delete
  22. ohhhh aci sudah faham...beli tiket online then collect kat Xi'an North Train Stn ni..good!! aci dah sedut semmua info kat sini

    ReplyDelete
  23. hadooilah....tulis Ticket Office kat dinding tu confius..pesal tak de tunjuk arah kiri or kanan...kalau ikut arah Sosial Vehicle Parking...sah sah tempat parking

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa itu pasal Wa Ah Kak jadi Wa Pe Ning... Keh keh keh

      Delete
  24. Gad Ce Gat? hadooi tersasul nak sebut nama pakcik ni kih kih kih...dah tua bangka itu sbb tulisan besar lori pun dia tak nampak. JM mmg salute cara SS travel bersama Q Card tu..patut di contohi..kalau ke Xian x perlu nak guna apps canggih manggis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depends on situation and place... Ada waktu kite tak boleh poyo dan berlagak pandai!

      Delete
  25. ahaaaa...dah kena tendang mcm bola pulak...kalau JM mmg menangis kat c tu..bcoz im not determine person..pas dah tahu mcm ni..perlu preapare Q Card utk dptkan tiket balik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drama Q card belum habis... Thinking smart...

      Delete
  26. Aduhai drama nak collect ticket tu..pesal lah prosedur setiap tiket office x sama...pening arhh mcm ni..mgkin betul cakap Kpop Ko Non tu collect di Huashan North tp kalau collect kat sini kena bayar...itulah dari x balik ke Xian, better byr je RMB10 tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab SS tak tahu apa akan jadi bila sampai kat Huashan nanti... Sebab drama kat Xian pon dah macam bola... Bukan tak nak amik risiko... Tapi takut x boleh tido malam!

      Delete
    2. hrap muka ja Kpop, tapi macam ais pop.. HAHA..

      Delete
    3. harap kan muka jeee... tapi stupid.. keh keh keh..

      Delete
  27. Gelak gila-gila lagi dengan nama samaran dalam post ni. Semuanya kelakar gila. Saya kalau jumpa orang-orang macam ni pun terus rasa stress gila-gila >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyaknya perkataan gila dalam komen ni... Ha ha ha

      Delete
    2. Hahahaha dah boleh buat tongue twister dah komen si Farah ni :)

      Delete
  28. Kalo nak pi China pinjam Qcard SS buleh dak hehe..(dasar Pe Ma Las)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je Mak... Ada waktu memang kita akan jadi dasar Pe Ma Las... Kah Kah Kah...

      Delete
  29. Payah juga ya...nak-nak depa tak faham english....kalau saya..silap2 jumpa bos besau dah kat dalam...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu boss besau sama vongoksss camne? Keh keh keh

      Delete
  30. SS i'm coming, hehe ... lately ni masa tak berapa ada nak blogwalking. ni datang nak lepaskan 'bommm' jap, bukan bom angin kay :p

    ReplyDelete
  31. SS i'm coming, hehe ... lately ni masa tak berapa ada nak blogwalking. ni datang nak lepaskan 'bommm' jap, bukan bom angin kay :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini baru dinamakan tamak! Dua kali komen yang sama... kah kah kah...

      Delete
  32. question card tu dh rupe flash card dah..len kali letak gambor ungka ke..rimau ke...kot lg efisyen dieorg menjawab..hahhaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti SS letak gambo AIR.. Baso vera pakai air... Bukan lap tisu... he he he...

      Delete
  33. nk check in kejap jer nih....nti titew singgah lg...hehhehe

    ReplyDelete
  34. 10 yuan bersamaan satay kambing 1 cocok..,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rindu satay kambing.. bek bekkk... ha ha ha...

      Delete
    2. Ohhh kambing kat sana pun bunyi bek bekkk gak ye...ingat bunyi dia ada cakap cina sikit ;)

      Delete
  35. Replies
    1. Kerepek ubi pedas ado, perasa black peper ado, kerepek ubi pedas basah ado, kerepek ubi biasa takde perasa ado.

      Delete
  36. xie xie....penuh tajwid katanyer.....sekali ngn qalqalah qubra la kot kan hahhahaaha

    ReplyDelete
  37. waaahhhh.....nk dptkan tiket pun dh macam2 drama dan watak dicipta ehhhh...menark plot cerita ini....dgn hepi ending kan...walaupun kena byr RMB10.00 hehheehhehee

    ReplyDelete
  38. SS....apa jadi dgn Men Cu Ka??? tak ada jodoh kaaaa.....sibuk nk tya.....hahahhahaha

    ReplyDelete
  39. Nama samaran diberi memang comel n lucu. Suke la entry lawak2 mcmni.

    ReplyDelete
  40. dasat jg Xi'an..besau benor stesen ketapi nya..berkilat2..

    ReplyDelete
  41. uuuit awat pendek2 ni.. tak puas baca !!!!

    ReplyDelete
  42. alaaa diorang biasa la tu ada ruang nak paw depa paw.. hehe.. RMB10 ja SS daripada nnt x sure tiket balik semua kan..

    ReplyDelete
  43. besaq gila station depa.. nama je Xian cem ulu2 sket kan..

    ReplyDelete
  44. they should la at least tahu basic english.. jangan buat tak tahu sngt because its international kot.. several phrases pun jadila.. huurm..

    nak buat cue card jugak..

    ReplyDelete
  45. Ya ampun... wa ah kak...
    Ada berapa banyak watak dalam ini drama daaaa

    ReplyDelete
  46. banyak wataknyaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  47. SS;

    Jiwa yang kental hehehhehehehee tetap nak gak ya SS !

    Apa apa pun, seronok baca !

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...