Wednesday, 9 December 2015

Kembara Xi'an - Wak Tek Si

Entry sebelum boleh ramas kat SINI...


Kalu U'ouls nak tahu... Kat seluruh China ni memang block media sosial seperti Facebook... Instagram dan sebagainya... Sebab... China ada aplikasi media sosial mereka sendiri... Mereka tak guna program ciptaan omputih nih...

Tapi... Kalu U'ouls nak jugak  unblock connection untuk media sosial... Bolehlah install apps "Super VPN"... Atau "Betternet"... "FQ Router"... Atau.... Atauuu... Dannnn atauuuuu... Nak aku bariskan lagi ke? Aku kan Buta IT... Keh Keh Keh...

Macamana cara nak install? Cara nak guna? Dah bijak pandai sangat kan? Guna gadget mahal ribu riban kan? Travel tak pakai kertas katanya... Jadi... Lu fikir lahhhhhhh sendiri! Ha Ha Ha...

Sebenarnya... Bukan itu yang aku nak citer... Silalah scroll... Baca... He He He...



*** Wak Tek Si ***

Kami tinggalkan Shunda Hotel dengan seribu kenangan manis walaupun air mandiannya masin... He He He...

Bebaik aku baru fefeeling ber Hu La La La nyanyi lagu Ramlah Ram Kau Kunci Cinta Ku Dalam Jamban Mu.... Tak memasal terus tukar lagu Kumpulan Spider Paip Ku Cukup Masin... Tak perlu engkau tambahhhh garammmmm! La La La....

Nasib ok... Nasib baik kenangan manis... Kalu kenangan pahit... Kang tak memasal Shunda Hotel jadi "Shundal" Hotel... Keh Keh Keh...

Dalam teksi... Hanya aku... HH... Dan Apek bawak teksi... Wak Tek Si hanya nama samaran... He He He... Wak Tek Si senyum dan agak ramah orangnya... "Cong ceng cong ceng"... Aku dan HH terpingga...

Ayat kaset rosak yang HH selalu gunakan "Wa pu ce tau Mandarin"... Keh Keh Keh. Entah apa laaa yang Wak Tek Si carut pon aku tak tahu lah... Ha Ha Ha...

Tapi... Aku rasa... Aku lebih rela Wak Tek Si ni bisu... Sebab... Kalu dia bukak mulut... Aku terasa macam aku bercakap dengan lobang jamban pecah! Seyes mulut busuk tahap dewa puaka nak mampos! Berapa tahun tak gosok gigi nihhhh???? Najissss!

Nasib baik lah sepanjang perjalanan dia bukak tingkap... Nyaman sejuk je udara luar.... Tidaklah hidung aku ni terkepam dalam teksi...

Perjalanan kami diteruskan menuju ke Xi'an City... Sampai kat simpang jalan yang tak jauh dari Shunda Hotel...

Tetiba ada lelaki China naik sekali... Dia duduk kat depan... Dok De Pan bukan nama sebenar... He He He...

Ohhhh... Baru aku faham... Kami dapat tambang murah RMB 30.00 seorang not as charted taxi tapi memang teksi berenti henti amik penumpang lain kat jalan...

Tak kisah lah... Janji tambang murah... Hu Hu Hu... Sampai kat satu tempat... Dok De Pan nak turun... Wak Tek Si tanya HH "Cong Ceng Cong Ceng"...
* Sambil tunjuk duit RMB 50.00...

Kami tak faham... Tapi rasanya dia tanya sama ada HH ada duit kecik ke tak? Kah Kah Kah...
* Confident tekaan tak salah... Ha Ha Ha...

Beginilah keadaan dalam teksi... Siap berpalang... Pemandu takut kena rompak dengan penumpang agaknya...

Pemandangan dalam perjalanan... Berkabus... Langit tak biru... Memutih aje...

Perjalanan dari Shunda Hotel ke Xi'an City cuma mengambil masa 1 jam aje... Wak Tek Si berhentikan kami kat simpang jalan...

Sekali lagi... Aku dan HH terpingga! Ehhhh! Biar betul Wak Tek Si ni... Wak Tek Si tunjuk arah suruh kami jalan masuk ke dalam lorong... Aku tanya "Han Tang Inn?"
* Sambil tangan dan mata aku mengarah ke lorong yang dia tunjuk...

Wak Tek Si angguk2 kepala sambil sengih kupang busuk... Dalam hati aku rasa was2...  Betul ke tak nih? Haishhhh!

Dari pembacaan aku... Han Tang ni ada dua... 1st Han Tang Inn... 2nd Han Tang House... Tapi... Setahu aku jarak kedua tempat tu adalah berdekatan...

Cuma... Aku takut si Wak Tek Si ni berhentikan kami kat salah tempat je... Wak Tek Si mintak duit tambang... HH hulur duit RMB 100.00... Dia tak ada duit kecik...

Siap dia keluarkan semua duit2 dia... Tunjuk depan kami sebagai bukti yang dia memang tak tipu... Dia tak ada duit kecik RMB 1.00 tu...

Perghhhhh! Sekebat kawwww duit Wak Tek Si ni... Banyak giler berlipat2... Siap jatuh2 ke jalan dihempoknya atas bonet teksi... Ha Ha Ha... Lagaknya tu dah macam Ali Baba Bujang Lapok... He He He....

Dia cuma boleh kasi duit balance RMB 39.00 aje... So short RMB 1.00... Memandangkan dah dia beriya menayang tak ada duit kecik... Jadi kami halal je laa RMB 1.00 tu...  Walaupun dia berhentikan kami di satu simpang yang kami tak ketahui... Dan bukannya betul2 depan Hotel..

Even berapa kali aku cuba nak memastikan adakah betul itu lorong untuk ke Han Tang Inn pon... Dia tetap beri jawapan yang sama... Jadi... Kami angkut semua bag dari bonet teksi...


*** Han Tang Inn ***

Teksi blah... Dan... Aku suruh HH keluarkan Question Card... Di sinilah kembara kertas 'Question Card' kami bermula... Sesiapa masih lagi tak tahu apa itu Question Card... Boleh refer kat SINI... Sesiapa yang rasa diri dia kembara tak guna kertas... Pandai berbahasa Ayam Itik katanya... Jadi.. Tak perlulah tengok... Nanti tercucuk pulak mata tu... Hu Hu Hu...

HH tunjukkan alamat berserta gambar Han Tang Inn pada sorang apek yang kebetulan berdiri kat simpang jalan.... Pek Di Ri bukan nama sebenar... He He He.... Sape suruh kawwww tadah muka busuk kawww kat situ? Kan dah tak memasal jadi kaunter pertanyaan bergerak.. Keh Keh Keh...

Pek Di Ri pon tunjuk arah lorong yang sama... Sahhh! Lorong tu lah jalan nak menuju Han Tang Inn... Aku dan HH pon berjalanlah dalam lorong sambil heret bag bagak kami tu...

Now baru aku tahu... Mungkin Wak Tek Si tak nak masuk lorong sebab  lorong tu sempit dan banyak kereta kiri kanan...

Sampai kat satu bangunan... Kaki kami terhenti... Ternampak perkataan Han Tang House... Tetiba... Ada sorang amoi keluar dari Han Tang House tu sambil guna jari telunjuk mengarah ke depan dan berkata "Han Tang Inn"...

Wahhhh! Si Amoi ni dah macam nujum pulak... Macam tahu2 je yang kami mencari Han Tang Inn... Nampak sangat kan may be dah ramai orang salah bezakan Han Tang Inn dengan Han Tang House... He He He...

Senang betul kerja Amoi tu... Dibayar gaji semata2... Keluar pintu beritahu orang arah Han Tang Inn guna jari telunjuk... Keh Keh Keh...

Tak jauh sangat laa jarak dari Han Tang House ke Han Tang Inn tu... Berada di lorong yang sama... Hanya beberapa langkah aje pun...

Inilah dia Han Tang Inn... Tempat kami akan beradu selama kami di Xi'an City ni...

Apek Terracotta ni menyambut kedatangan kami... Muka pon dah berdaki... He He He...

Masuk je Han Tang Inn... Sorang amoi lawa duduk kat kaunter... Moi La Wa hanya nama samaran... He He He...

Moi La Wa memang fasih berbahasa Inggeris... Even sesiapa pon yang jaga kaunter di Han Tang Inn memang terror berbahasa Inggeris... Not to worry...

Harga bilik yang kami stay selama 5 hari 4 malam di sini adalah RMB 648.00 bersamaan RM 445.00... Deposit sebanyak RMB 100.00... Murah ke mahal?

Kami pilih untuk bayar guna Credit Card... Tapi dalam masa sama kami memang dah sediakan duit cash pon... Alhamdulilah! Credit Card kami diterima pakai di hotel ini... So... Kami ada extra RMB 648.00 sebagai bonus kami berbelanja lebih atau simpan as emergency...

Sebab... Bila kaww susah kat negara orang... Tak sape pedulik... Sendiri kena fikir! Cash amat penting bila kawww berada di negara orang! Jangan terlalu bergantung pada Kad Plastik ye Aci!

Masa nak bayar... Boleh pulak si Moi La Wa ni salah check-in... Dia tersalah nama pelanggan... Dia termasukkan nama orang lain dalam sistem dia...

Suppose 4 malam terjadi 3 malam... Suppose check-out 23 November tapi dia letak 22 November... Nasib baik HH perasaan... So... Cepat2 Moi La Wa ubah balik...
* Nasib baik lah kawww lawa... Kalu tak... Kena maki tubi2... He He He...

Kami ada tanya pasal Airport Taxi... Harga charted teksi adalah RMB 150.00 berdua... Agak mahal! Jadi kami nak fikir dulu sebelum confirmkan untuk naik Airport Taxi atau tak...

Sempat jugaklah kami ambil map dan mintak Moi La Wa tunjukkan jalan... Lebih senang guna map yang hotel sediakan... 

Beginilah rupa Han Tang Inn... Unik! Ada poskad percuma disediakan... Amik lah seberapa banyak kawww nak...

Ada computer disediakan...

Microwave free to use...

Hotel ada sediakan tour kalu mahu...

Ada cafe untuk lepak2... Toilet pon ada...

Lepak lah puas2... Ramai mat saleh stay sini...

Jom ikut aku naik Roof Top...

Ada meja ping pong...

Ada sofa disediakan...

Kami check-in awal pagi sangat... Dalam jam 9 lebih... Nyonya2 Cleanner tengah bertempiaran bersihkan bilik... Nyonya2 kat sini.... Agak ramah... Senyum2 sambil mintak kami duduk kat kerusi luar bilik kejap sementara dorang bersihkan bilik...

Even kalu tak dapat masuk bilik pon... Han Tang Inn ada sediakan bilik untuk kita tumpang letak luggage... Bilik tu ada di tingkat bawah...

Inilah rupa bilik kami... Katil besar... Dan bersih...

TV flat screen... Ada hairdryer... Plug yang mencukupi... Sila bawa Universal Adapter ye U'ouls jika guna plug petak... Sebab kat China ni guna plug dua pin nipis dan bulat...

Tandas yang bersih dan selesa... Juga ada plug kat dalam... Air kat toilet ini tidak masin macam kat Shunda Hotel... He He He...

Inilah rupa bilik air... Cuma satu je kurang... Tak ada shampoo... Even sabun pon kena mintak kat kaunter...

Oklah U'ouls... Wa Ah Kak dah penat... Nak golek kejap atas katil empok sambil layan WIFI free... Passwordnya adalah "nopassword"... He He He...

Rasanya dah cukup details aku beri info pasal Han Tang Inn ni... Mana kawww nak cari blogger baik macam aku nih... Yang sanggup carry bag camera 5 KG... Semata2 nak berkongsi? Ehhh... Terpuji diri sendiri pulak.. Ha Ha Ha...

Aku bukan mintak diberi kredit atau ucapan terima kasih... Langsung TIDAK! Namun... Cukuplah perkongsian aku ini sedikit sebanyak membantu U'ouls dalam membuat keputusan merancang travel U'ouls nanti...

Aku permudahkan orang... Allah permudahkan aku! Dan segala buruk baik aku biarlah Allah yang balas... Walaupun kekadang... Ada pihak kurang senang dengan cara aku menulis blog... Apatah lagi cara aku travel... Memang manjang ada aje yg salah di mata orang... Padahal bukan aku travel pakai duit orang pon... Ada aku kesah???? Kah Kah Kah... Ke mana arah tuju kami lepas ini...


BERSAMBUNG...


182 comments:

  1. Bila tengok entry kat dashboard , dah gelak dah ,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perghhhh... Orang pertama komeng...

      Delete
    2. hahahah, nak buat macam mana tadi petang lepas update blog, terus nampak buka terus laaa nak kenal wak tek si

      Delete
    3. Jay Emm tak yah nak jeles sangat.. ha ha ha...

      Delete
    4. mohon jeles , *gelakjahat* hehehe gurau je

      Delete
  2. Bila tengok entry kat dashboard , dah gelak dah ,

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni akibatnya berperang dengan robot hahaha, sis JM mohon sabar

      Delete
    2. kalau tak yang ketiga dan empat pun mungkin komen yana ehehe eksyen plak :P

      Delete
    3. Hanya mampu gelak baca komen2 Yana dan Sis JM ni :)

      Delete
    4. komen merapu ikan kerapu..sib baik SS x marah ;p

      Delete
  3. Wah best juga tu Han Tang Inn. Serba-serbi lengkap. Jangan sampai jadi sundel bolong udah le ya.



    ReplyDelete
    Replies
    1. Sundel bolong tak.. Suster ngesot ye.. he he he...

      Delete
    2. Sundel, Sundal dan Sandel sama tak..ke adik beradik kembar

      Delete
    3. Yang confirm, ejaannya beda :)

      Delete
  4. China memang block semua media sosial tu. Jadi bila travel pi cina macam mati kutu je tak leh nak update semua dalam FB lah twitter lah, istagram lah. Semua kena tunggu hingga dah selamat balik rumah. hahaha macam pi balik rumah dekat je. Tapi macam tu macam bagus je kan tidak terpengaruh dengan dunia luar.

    ReplyDelete
  5. Ala yang persetankan jelah semua tu. Kita menulis kerana suka kan jadi buatlah perkara yang kita suka. Memang ada setengah orang suka mempesoalkan setiap perkataan dan perbuatan kita tapi sebelum kita mempersoalakan tentang orang lain baik kita mempersoalkan diri sendiri dahulu. Erkkk faham ke tak faham hentam saje lah labu. hahahahaha Ahkak yang tulis pun dah pening bila baca balik. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cukup ke dengan persetankan? Keh Keh Keh....

      Delete
    2. kah kah kah..JM baca 2 kali komen kak Notie ni sbb komen tanpa noktah..baca senafas!

      Delete
    3. tgk komen sisJm yana try baca senafas dan gagal hahaha

      Delete
    4. SS baca siap pakai oksigen... Keh keh Keh...


      Delete
    5. Saya baca potong2,...ambil napas ;)

      Delete
    6. *huluq abc* hah baca sekejap... lepas tu makan abc... sambung balik makan lagi abc... sambung balik makan abc sampai kontang...

      Delete
    7. hahaha, kalau semalam baca entry gelak, ni baca komen pun gelak. hehe

      Delete
    8. Awet muda lah Yana pas baca entri dan komen di blog SS...itu sbb sis JM nampak muda kalau Yana nak tahu ahahahah

      Delete
    9. haaah terapi sangat masuk blog ni, heheh ...
      owww tahu la rahsia sisJM nampak mude hehe

      Delete
  6. Nak camne kalau rasa diri sirik jek bagus.. Ko nak jalan .. Duit ko.. Cara ko.. Ko nye pasal la.. Mana ley paksa nak ikut cara ko.. Masing2 nye duit .. Kaki.. Cara kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marah nampak... Jangan marah marah... Kang kena jual.. keh keh keh...

      Delete
  7. Bagus tu guna moto jika kita mempermudahkan urusan orang lain Insha Allah , Allah mempermudahkan urusan kita. Apa yang penting kerjasama apa yang penting kerjasama. Bagus tu akak pun pegang pada prinsip tersebut. Jika kita mempermudahkan urusan orang tu akan Allah utuskan orang lain jika kita mendapat kesusahan. Yang penting hati mau baik beb.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hati tu... Kalu boleh goreng pon sodap.. he he he...

      Delete
  8. Pek di ri.. Pek pu sambung sirik...

    ReplyDelete
  9. Wak Tek Si vs Wak Lat ;p tapi skrg Wak Fe Nin sbb x leh print landscape huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena ada Wak Ga Rang baru boleh settle... Kah Kah Kah..

      Delete
    2. Wak Ga Rang sangat sampai Wak Fe Nin menangis!

      Delete
  10. terbaik la SS.. teringin menulis cam u.. tapi rasa cam fail je blog i.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada fail pon... Ok je tu... Janji orang faham apa yang nak kita sampaikan... Tak dapat semua... Skit pon jadi lah...

      Delete
    2. Nina...setiap orang ada cara penyampaian tersendiri...blog Nina pun best apa..

      Jom kita tiru cara SS tulis nak ;p kah kah kah..marah SS nanti

      Delete
    3. SS ni dari azali suka merepek... Jangan diikut... Ha ha ha

      Delete
    4. merepek yang mampu buat orang ketwa setiap kali baca ok apa hehehe

      Delete
  11. bersih juga kat sana ya, bilik pun cun

    ReplyDelete
  12. Okla tu harga macam tu utk beberapa malam.. bilik dan bilik air pun cantik selesa huhuu.. ada meja ping pong lagi tu hahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... boleh lepas gian kat meja ping pong lak..

      Delete
  13. Replies
    1. Usahkan bershampoo.. bercukur pon rajin.. keh keh keh..

      Delete
  14. baru habis baca komen so nak baca entri plak ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah rahsia top komenter... Flow Jay Emm senang aje... Baca komen hari ni... Then komen dalam komen... Esok baca entry... komen lagi... Lusa... Komen DNA... Tulat.. Komen post mortem... Kah Kah Kah...

      Delete
    2. Resepi kejayaan JM top comentar setiap masa.... hip hip horey hip hip horey hidup JM

      Delete
    3. kah kah kah..habislah..pecah RAHSIA!!!!

      Delete
    4. haaaaa kantoi dah rahsia Sis JM hahahah

      Delete
    5. Yana jangan ikut tau...x elok sikap mcm tu biar sis JM sorang je yg buat

      Delete
  15. SS..Xian nilah antara tempat yang nekcik sebut sebut nak pergi..sebab katanya banyak makanan islam dekat area masjid Xian tu ye..nekcik tak katam lagi berxian ngan SS ni..nnnti boleh refer bila nak ke sana ..cuma tak tau bila..insyaaallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah... SS doakan... Ada rezeki akan sampai...

      Delete
  16. Replies
    1. Apa yang syoknya cik
      Zarul oiiii... nopassword tu laaa passwordnya... Kah kah kah... Aduiiii lawakkk!

      Delete
    2. eheheh..ZF ni...salah faham lah tu

      Delete
    3. nak tukar password gak lah bagi jadi nopassword tu hahaha

      Delete
    4. haah,boleh la tukar password tulis nopassword

      Delete
  17. macam teringin nak pegi. thanks for the info dear.. hotel ni not bad ye.

    ReplyDelete
  18. ok sambung balik komen tadi petang! tergendala sebab robot .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyampah kan perang dengan robot.. Tak abis2 kena pilih nama jalan... ha ha ha...

      Delete
    2. dah lah selalu salah jalan kena mintak tolong dengan wak tek si ni , hikhikhik

      Delete
    3. wak tek si GPS bergerak... he he he..

      Delete
  19. Entry kali memang lawak sebab tak baca lagi dah gelak,
    dan dapat kenal memacam nama baru heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haippp Haipp... Tutup mulut kalu gelak tu... he he he...

      Delete
  20. tak leh bayang kalau duduk depan SS dan dia cerita semua ni hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yana boleh layan video SS kat IG... Link ada kat tepi tu... He He He...

      Delete
    2. dah ada tengok ritu, hahaha , memang lawak

      Delete
  21. Tak pernah baca blog ss ni kalu tk ketawa berdekah dekah.. Kelakar giler...macam baca buku cerita kanak kanak.

    ReplyDelete
  22. Rindunyeee siniiiiiiiiiii...

    Memang terbaik tempat dia.

    Tak tau plak ada rooftop. Tak sempat nak pusing2 kat hotel tuu..

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum ss...dah lama kak yan tak jenguk umah ss ni...ss apa.khabar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm kak yan... Alhamdulilah sihat...

      Delete
    2. Kak Yan nyanyi sikit aku tanya apa khabar, aku tanya khabar SS.. haha

      Delete
  24. Replies
    1. Wak Tek Si tu kenal Wa Ah Kak je kak Yan

      Delete
  25. aisehh, apsal x amek poskad free ada bawak balik jb takk? wak nak dua., harhar2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wak! tangan yang memberi lebih baik dari menerima kih kih kih

      Delete
    2. Tny..komen yang mana satu heeeee

      Delete
  26. antara Super VPN, Betternet dan FQ Route tu which one is the best or SS jawab " Lu Cari lah sendiri" heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikkk... Dah bagi betis nak peha... dah kasi peha... nak betik pulak... ha ha ha..

      Delete
    2. Dah bagi betik nak tembikai la pulak... dah ngap tembikai nak pisang lah pulak.. dah tibai pisang nak nenas lah pulak... haiyaaaa manyak sonang lah itu olang

      Delete
    3. Betik pun betiklah..ubat pelawas tu

      Delete
    4. kak Notie..tak puas nampak hihihi

      Delete
    5. dah puas2 segala buah.... kembali kepada peha... ha ha ha..

      Delete
  27. JM x de smartphone..guna Samsung Young cenonet je..kekadang salah taip sbb jari beso!! jadinya kertas jadi mangsa..sampai lunyai JM kerjakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah, asal ada henfon kira oklah kan..

      Delete
    2. Untuk jari beso... public phone paling sesuai.. keh keh keh...

      Delete
  28. mesti Wak Tek Si dah berhari tak mandi...eeew! mesti tahi gigi leh buat baja erkk!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana jay emm tahu nih? ada pengalaman? ahaksss..

      Delete
  29. kah kah kah Pek Di Ri...kalau cangkung..Pek Cang Kung? aduhai SS ni ada2 je tau

    ReplyDelete
  30. Hang Tang Inn ke Hang Tang House ke kalau tak jumpa Hang Tam Saja lah hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha JM memang win lah itu jawapan...

      Delete
    2. Hang Tam Sajalah, kang tidur di longkang sajalah..haha

      Delete
    3. Han Tam saja laa labu... ha ha ha...

      Delete
  31. Murah lah bilik tu tak sampai RM100 per night..tidur berdua lak tu..SS memang bijak cari Hotel murah!

    ReplyDelete
  32. Moi La Wa buat La Wak! mgkin dia tersasul pas tgk Wa Ah Kak..x baik tau kalau tak lawa kena maki kih kih kih

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib lah lawa, klu xlawa kena maki.. haha

      Delete
    2. nampak lawa nampak lawa dia pakai apa....nampak lawa nampak lawa dia pakai ......ha sambung!

      Delete
    3. Kalu hodoh kena maki.. keh keh keh..

      Delete
  33. clap! clap! clap! JM puji cara SS travel..pedulik lah orang nak cakap apa pun..masing2 kan ada cara sendiri dan info sangat jelas..mudah lah kerja JM nanti..copy je kat sini

    ReplyDelete
  34. hotel ni macam menarik boleh dicuba untuk next trip.

    ReplyDelete
  35. Cara ku dan cara mu berbeza.. Haha.. very details.. cerita yg sangat details, walaupun I all xtahu bila sampai sana, tapi bila baca dapatlah bayangkan sedikit suasana kat sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tak faham jugak... Tak tahu laa nak kata pa... ha ha ha..

      Delete
  36. lawa juga hotel tu.. Hotel tu kira tengah pekan la kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. janganlah gelak.. orang kampung lagu tu lah.. dia kenai Pekan ja.. kah kah

      Delete
  37. Wak Tek Si.
    Dok De Pan.
    Moi La Wa.

    Wa Ah Kak, wa rindu sama lu ley! hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana Mi Zu... Wa Ah Kak Lindu sama Lu! Ha Ha Ha...

      Delete
  38. dah la baca entry dok gelak.
    baca komen lagi teruk gelak.
    sipbaik tak jadi mcm ajis baca bunyi arab hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramlee baca tak bunyik lamgsung! Kah kah kah

      Delete
  39. Alamak SS..entry ni mcm nk lps geram jeeee...

    ReplyDelete
  40. Dasat jgk hotel tu..complete semua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak terjah Xian leh stay sini mak... ok sangat..

      Delete
    2. Kan..terjah gitu je..xyah book..pastu jual nama Wah Ah Kak

      Delete
  41. Ada lg ke lalat2 yang dok ganggu SS ni..iskk dah x suka sila blah!

    ReplyDelete
  42. Bagus info byk cmni..mudahkn org..nnti mak travel Xi'an (bila tahun tah) sng nk rujuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Duhet duhet dimana kau duhet...

      Delete
    2. Berdoa laa Makk.. Semoga duhet mesia tak menjunam ke gaung... ha ha ha...

      Delete
  43. Tulis simple pakai marker je info2 kt hotel ni..jimat printer hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS belum pernah tgk hotel yang penuh dgn art... Sampai ke siling penuh tampal lukisan..

      Delete
    2. Sesuwei la dgn jiwa SS kan..seni itu aku hehe

      Delete
  44. Cantik juga ya tempatnya. Nampak selesa.

    ReplyDelete
  45. Apek teracota yang berdaki tu kalau di cuci pakai Qu puteh mesti cun kan. QU puteh Qu puteh Qu puteh.. muah muah(mulut terjuih sikit).... hahaha Ala gaya Datuk Vida.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia salah pakai kot... Dia pakai produk terlajak bangang... itu pasal hitam... kah kah kah...

      Delete
  46. Banyak tul lukisan kat dinding sampai atas siling lagi. Agaknya ramai budak-budak melukis jadi dia tampal ala-ala muzium kesenian je kan. SS lukis lah gambar lepas tu tampal kat atas siling tu. Gempak siot. Silap haribulan dipanggil buat pameran gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang melukis tu kebanyakannya yang pernah stay kat situ... Hu Hu Hu..

      Delete
  47. rasanya mulut taxi driver tu busuk bkn sb tak gosok gigi je tapi sbb kuat minum arak ... dari luar nampak kecik je han tang in tu tapi dlmnya mcm2 ada ... besar tu katilnya ... rambut tu syampu ke idak 4 mlm kat sana tu ... ghau - ghau bau dia ... bahahahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uiiishhh mana tahu ni? Bukan sebab tak baso berak? kah kah kah...

      Delete
  48. travel tak pakai kertas??..huhu..sapakah yg sgt terer tu??..curious, curious..

    nmpak selesa Hang Tang Inn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia Ka Ya...
      Fuyooo... bnyk data plan dia.
      Yakin ada line tiap ceruk...

      #yakinDiri yg tinggi

      Delete
  49. Pandai SS bagi nama kat orang2 Xian nie....bunyi cam sek2 klate gitu

    ReplyDelete
  50. hadoiyai macam mana lah bau mulut apek tu >,< kahkah btw cantik giler interior hotel tu.

    ReplyDelete
  51. ooooooooooooooooo.....media sosial kt sana kena block ehhhh...baru tauuuuuuu....haaaaaa...nmpak xkejakonan sy.....sedih kan huhuhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah... kna block DM...
      Depa x layan produk2 omputih ni... sbb depa LAGIII PUTIH...

      kih kih kih

      Delete
  52. najis???? mughallazah???? hihihihi...pengsan kalau ada bau2 cenggitu......adehhhhh.....

    ReplyDelete
  53. langit xbiru...memutih jer???? jerebu jugak ke kat sana???? huhuhuuh

    ReplyDelete
  54. waaaaa.....dh pakai eh Q card tuhhh....ok nk sambung baca lg...sibuk jer nk komen dulu....kah kah kah

    ReplyDelete
  55. sekali baca Han Tang Inn....macam hang tuck in baju.....hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok lg DM...
      Wa Hoo Da ingat Hang Tu Ah...

      Asal jgn Han tu sudah lah

      Delete
  56. hahahhaha....password dia unik laaa nopassword....

    ReplyDelete
  57. hehehhe...biarlah org nk kata apa....jnji kita yakin yg kita buat tu betul dan tidak mengganggu org lain....ye dak???

    ReplyDelete
  58. kalau tgk bilik dan kemudahan yg hotel tu sediakan mmg berbaloi tuhhh....hotel kat mesia ni kalau carik rate yg lebh kurg dgn hotel ni mmg xde jumpa yg mcm ni....yg ptg selesa....

    ReplyDelete
  59. hoooootel best !!!! lawa gila hotel.. memang eh omputih semua suka duduk tempat macam ni.. padahal duit diorang lagi kepok2.. cool je dok hotel cemni..

    ReplyDelete
  60. ingatkan apek teksi scammer.. ok la tu RMB1 je kan.. halal laa.. buat upah dia cong ceng cong ceng ngan hampa dua hehe..

    ReplyDelete
  61. CT jakun gak tengok teksi diorang cenggitu.. tapi kat Hangzhou plastic ja.. macam shield tu xde jaring2 besi.. ni lagi kronik hahaha..

    ReplyDelete
  62. Wa ah kak...
    Wa ah dik sudah pening baca... sampai lupa apa nk komen...
    Hahaha

    ReplyDelete
  63. Hotel dia gile klasik duh... macam dlm citer cina lama2 tuh...

    Haaaa... fefeeling gitew... berlakon ngn jet li dlm IPMan... jom

    ReplyDelete
  64. Haritu dr epot balik dr NZ...nk blk melben. Udah lh penat letih rasa nk ngamok sbb letih... driver teksi tu g pasang radio sekuat2 hati ... serabut kpala.
    Jap lg dia ty soalan jerit2... kiteorg x dgr apa dia ty sbb kiteorg naik max taxi...

    Vengong x ...
    Slow lh radio tu....

    Arghhhh...
    Hampeh...

    ReplyDelete
  65. Sss... acaner kalo dh turun tu tetiba wak tek si jadi wak ti pu?

    ReplyDelete
  66. Cek in cek out depa pkl berapa?

    ReplyDelete
  67. Wak Tek Si bagi balik balance duit amount yang betul. Tidak short 1 RMB pun.

    Tambang teksi di Xian ikut meter dan perlu lagi bayaran tambahan RMB 1 Yuan for gas surcharge.

    http://www.xian-airport-transfer.com/transportation/taxi.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. That's from my experience... Last year... Memang short RMB 1 pon dari jumlah yang diminta... Sebab tu dia hempok sekali banyak tak de duit balance... Do u understand?

      Delete
    2. khas utk cik nomos (malu ek nak tunjuk diri sirik), kot tak reti baca eja... kan dh ckp ni bayo pukal sekepala 30 yuan.. xde pakai meter2 der!!!! celah bedah mana lak we all pakai meter... nampak sgt le dtg nak nunjuk bagus... tak perlu kot.. pengalaman masing2... p la mabuk jauh2.....

      Delete
    3. Sejarah telah membuktikan... Anonymous memang bangang kalu beromen... Ehh... Berkomen... Kah kah kah...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...