Friday, 15 January 2016

BERCUTI DI HOTEL ATAU DI HOSPITAL

Aku rasa... Semua traveller sedang berlumba2 untuk buat review pasal HOTEL.. Aku? Aku buat apa? Aku buat review pasal HOSPITAL!

Ini semua... Adinda Abdul Wahub yang bersalah! Mahu juga mengirimkan ayahanda Ismet Ulam Raja ke HOSPITAL! Mengapa tidak tidur di kandang kuda????
* Eh dah kenapa muncul 3 Abdul bertekak di sini pegi kaww menanges di sana... He He He...

Terlebih dulu... Aku nak ucapkan jutaan terima kasih... Pada U'ouls yang mendoakan aku... Yang masih mahu kembara perjalanan hidup aku BERSAMBUNG...

Walaupun U'ouls tahu yang tuan Pondok Burukss yang tampan anggun kacak jelita yang itu tidak ada di Pondok Buruksss... Dan... Most latest Entry adalah auto publish sebelum admit di HOSPITAL...

Namun... U'ouls masih tidak jemu2 tinggalkan komen tak skema di sini... Insyallah... Komen U'ouls akan aku publish dan reply serta buat kunjungan balas bila aku dah betul2 ada kekuatan nanti...

Mari aku kongsikan pengalaman yang tidak seberapa sambil berehat bersama Kit Kat... He He He...


Tahukah U'ouls... Di mana2 HOSPITAL pon... Akan di penuhi dengan ramai sangat orang!
* Tak pasti Hospital Gila ramai orang ke tak? Ha Ha Ha...

Boleh bayang tak? Katil kat HOSPITAL Pakar berbayar sekarang pon PENUH! Zaman sekarang ini... Bukan soal kaww mampu atau tidak memilih memana HOSPITAL yang kawww nak! Bukan soal semahal mana insurance cover yang kawww ada! Dan.. Bukan sebanyak mana duit yang kawww bawa!

Tapi... Persoalannya... Ada Katil untuk kaww atau tidak kat HOSPITAL tu???????????? Kalu tak ada... Kawww nak baring kat mana Aci? Pikul katil busuk dari rumah ke? He He He... Yesss! Ini cerita benar tentang aku...

Beberapa tahun dulu...

Aku pernah ada pengalaman Katil penuh di HOSPITAL kerajaan... Usahkan katil penuh... Nombor giliran yang semalam punya pon tak habis2 dipanggil membawak ke hari berikut... It's hard to say but it's true... Kadang2 aku rasa macam pengemis! 

Bayangkan kaki aku dah patah sebab accident... Doktor suruh aku balik tanpa rawatan ok! Balik tengah malam buta ok... Kejam tak? Pegi naik ambulans... Balik naik teksi! Di suruh esok datang balik untuk amik ubat...  Ubat apa? Ubat tahan sakit! Yessss! Ubat tahan sakit adalah bapak segala ubat jika di HOSPITAL kerajaan! Kalu boleh beranak dari mulut pon agaknya di suruhnya muntahkan baby tu dari mulut... Kah Kah Kah...

Tak tahan menunggu di HOSPITAL kerajaan...

Aku refer ke HOSPITAL pakar.. Yes... Kaki aku kena simen... Mintak untuk admit.. Tapi.. Katil HOSPITAL pakar pon penuh! Dapat pulak insurance yang haram jadah! Memang malang betul waktu tu... 

Bayangkan lah... Diri kita patut dapat rawatan emergency di HOSPITAL tapi terpaksa pulang ke rumah? 

Apa Aci rasa? Menyesal kan? Derita ok! 

Namun aku tak salahkan keadaan pada waktu itu... Aku salahkan diri aku jugak... Mungkin ada kekurangan dan dosa2 yang pernah aku lakukan tanpa sedar... 

Tapi... Allah dah janji... Setiap kesukaran ada kesenangan... Alhamdulilah aku tetap diberi kekuatan...

Zaman sekarang... Memang ramai yang SAKIT! Dan... Berlumba2 untuk masuk HOSPITAL! Salah satu puncanya kerana... Semua orang mampu jadi duta Jalan Jalan Cari Makan syok sendiri... Versi sendiri cari mati... Ha Ha Ha...

Pagi petang siang malam makan MINYAK! Aku ler tu! Kah Kah Kah... Kalu tak nak masuk HOSPITAL sebab penyakit... Pastikan mulut tu tak BERMINYAK! Ha Ha Ha... 
* Bebelan untuk diri sendiri... He He He...

Jadi... Tepuklah dada tanya tekak... Sedap ditekak atau derita di organ lain?

Hari ini... Sepanjang aku berada di HOSPITAL... Macam2 pengalaman yang aku dah tempuhi yang kadang kala buat aku SERIK...
* Adakah SERIK ku itu sesaat dua? He He He...

Pengalaman dipengsankan... Endoscopy... Ultra Sound... Ujian darah... Cucuk tang sana tang sini... Kena bebel dengan doktor... Manja dengan nurse... Keh Keh Keh...

Jadi... Bertabahlah aku menerima ujian yang Allah beri ini... Dalam menerima ujian... Allah mudahkan jalan...

Aku bernasib baik... Kerana adanya doa2 baik terkumpul dari kalian... Alhamdulilah... Masih ada katil untuk aku di HOSPITAL ini...

Di bilik ini hanya untuk aku seorang... Mujur ada Pamoga... Ehhh... Mujur ada HH jadi peneman... Sian HH... Dia tidur di sofa bed.. He He He...

Sebenarnya... Insurance aku entitle untuk double bed... Tapi Allah nak kasi rezeki yang tidak terjangka...  Dalam keadaan Katil semua penuh... Tetiba pihak hospital upgrade ke Single bed dan mengekalkan charge double bed... 

Honestly... Kalu raba poket sendiri... Aku sendiri pon tak kan mampu nak bayar RM 350.00 untuk satu malam... Kalah bilik HOTEL!  Semua urusan insurance aku yang baru yang uruskan! Tapi... Tapi... Tapi... Tak semua bil  insurans bayar ye Aci! Still ada part kena keluar duit sendiri! 

Well... It's better have rather than nothing... Insurans sangat penting! Orang kaya je tak ada insurance ye Aci... Orang miskin kedana macam aku ni kena ada insurance... 

Nak masuk HOSPITAL pakar kena deposit RM 400.00... Dulu RM 250.00 je... Akan datang? Kena jual bulu agaknya baru mampu... Kah Kah Kah... Mari berangan jadi orang kaya... Dilayan macam anak raja... Ha Ha Ha...

Menu yang berbeza setiap hari... Boleh order apa saja menu yang ada... Pagi... Tengahari... Petang... Malam... Food kena habiskan dalam masa sejam... My favorite Sup Ikan Merah...

Satu ayat doktor yang buat aku kembang hidung "You kurus... You tak gemok"... He He He...

Mengintai dari tirai kamar Exist... "Seharusnya aku cerminkan diri ku... Sebelum tirai kamar... Aku buka untuk mengintai mu"... Huk Huk Huk...


Tandas yang luas... Penuh dengan alat emergency call... Nak mandi sambil duduk pon boleh... Ada kerusi batu disediakan... Boleh berangan macam duduk sauna... Kalau nak ngada2 suruhlah Nurse mandikan... Kah Kah Kah...


Aktiviti ku seharian...

Dalam sehari... 4 tusukan jarum tembus di urat ku... Hanya urat tangan kiri saja yang mampu menerima ubat... 3 urat lagi dah pecah!


Sekarang ni... Aku masih under treatment... Sesunguhnya menunggu keputusan dari Doktor... Debarnya... Hanya Allah yang tahu...

Terima utusan dari Nina Garcia dan Nhhas... Ia hadir tepat pada waktu... Seolah penawar bagi diri ku... Terima kasih juga pada Cikgu Ceketed yang utuskan doa selamat... Susah payah cikgu selit nama SS dalam majlis di Masjid... Macamana lah agaknya orang masjid sebut nama Scdha Sein tu ye? He He He... Paling penting Allah lebih tahu niat doa itu disampaikan... Dan... Terima kasih pada semua yang sentiasa doakan SS ... Doa2 kalian buat SS rasa bernafas semula... 

A TRUE friend is someone who sees the pain in your eyes while everyone else believes your smile...

Usah di tanya insurance apa yang aku guna... Kerana... Setiap orang rezekinya tidak sama... Usah ditanya apa sakit ku...  Kerana... Setiap perjalanan hidup kita pasti akan terhenti dengan pelbagai alasan... Usah ditanya apa penawar ku... Kerana...  Boleh jadi... Penawar ku adalah dari himpunan doa kalian yang ikhlas sayangkan aku... 

Maafkan aku andai ada silap ku yang mencucuk mata... Akhir kata... Ku tinggalkan persoalan ini untuk kita semua renungkan... Bercuti di HOTEL atau di HOSPITAL?


- XOXO -

75 comments:

  1. SS sakit ape?...alamak tertanya soalan yang tak di suruh soal pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak terasa nak jawap pulak... Ahaksss..

      Delete
  2. masuk hospital pun macam gi melancong ya SS, bilik cantik kemain...
    klau tak silap ada istilah medical tourism kan SS.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Medical tourism kat Malaysia utk Bangla dan Nepal.. Ha Ha Ha...

      Delete
  3. insiden, hospital tak cukup katil tu mmg benar....
    sepupu baru bersalin tak dapat katil, kena duduk kat kerusi jer, pastu terus boleh balik rumah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung ada kerusi... Akan dtg mungkin kena diri.. he he he...

      Delete
  4. semoga SS cepat sembuh ya... ekin sayang SS walaupun jarang ke sini ekin tetap follow blog ss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih ekin... Sayang ekin jugak... muahhh..

      Delete
    2. sama-sama SS... muahhhhh balik untuk SS

      Delete
  5. Kenapa hospital dia lg best dr hotel ? Hehe .. moga cepat sembuh ^^

    *dr smlm pulun baca entry travel dkt blog nih . Best :D
    http://kimchaa.blogspot.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni namanya melancong bersama jarum... ha ha ha...

      Delete
  6. Risau hati memikir keadaan SS di sana. Hanya doa yang mampu saya kirim. SS dan HH jaga diri baik2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Cikgu... Insyallah.. Doa doa kan...

      Delete
  7. Hahaha semalam says isi borang depan AJK Masjid. Pakcik tu tanya, macammana nak nyebutnya tuh? Orang mana? Allah Maha Mengetahui untuk siapa, meskipun apa dan bagaimana nama tu disebut. Lagipun ada satu je pun Scdha Sein ;)

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah, sekurang-kurangnya tidaklah Kanda SS bertambah sakit dapat layanan diraja di sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doktor laa paling zalim... ha ha ha...

      Delete
  9. Tak kisahlah bercuti di hotel atau di hospital, moga Kanda SS tenang dan berlapang dada. Jangan stress ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah sentiasa tepuk dada... he he he...

      Delete
  10. Get well soon SS! My prayer is always with you.

    ReplyDelete
  11. salam SS! , walauapun sakit walau kat mana pun ss, insyaAllah Allah selalu ada :)

    sakit tu penawar , sakit tu kasih sayang:)

    maaf skema komen ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Yana... Haipp Haippp jangan skema.. ha ha ha..

      Delete
  12. SS, pengalaman katil penuh , arwah atuk yana sendiri sepatutnya duk icu dapat wad biasa. tapi memang Allah dah rancang semuanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengalaman SS tu... Cukup laa sekali... Serikk..

      Delete
  13. Sss yg dikasihi ... moga Allah mudah kan...

    Sakit itu penghapus dosa....

    Insya Allah.
    Allah sayang kamu selalu sis...

    ReplyDelete
  14. Haaaa... mcm tau dah insurans apa... hi hi hi...

    ReplyDelete
  15. Yer betul ye aci acu aco semua...
    Takaful adalah amat penting ye terutama jika awak awak semua bujang...

    Sapo nk jaga kalo sakit.

    Untung juga sss ada shh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bujang tak semestinya tidak bahagia kan... he he he..

      Delete
  16. I masuk HOSPITAL PUTRAJAYA ... nyaris MATI TERBUNUH d buat hospital.

    Mujur ajal ku belum tiba disitu.
    Allah nk bagi peluang bertaubat...

    Insya Allah.

    ReplyDelete
  17. Kak SS, sorry dah lama tak datang sini. Tak tahu apa-apa pun. Sekarang ni dah keluar hospital ke belum? Moga sembuh cepat ya.

    ReplyDelete
  18. Semoga diberi kesembuhan dan kesihatan yang baik untuk SS

    ReplyDelete
  19. SS masuk hospital?maaflah, duduk dalam gua, lambat dapat tau..ni dh kuar ke masih bercuti?

    ReplyDelete
  20. kte doakan SS kembali sihat seperti sediakala. habis baca ni terus rasa nak gi amik insurans..kte x tau kan, untung nasib cmane

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeahhh.. Insurans sgt penting... Sila laa apply...

      Delete
  21. harga sepitaal kalah tidur di hotel betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kanss... Raba raba poket... ada sposen je Kak... SS tak mampu...

      Delete
  22. bersyukur ada sahabat sebaik HH menemani..untung dapat kawan macam tu

    ReplyDelete
  23. nasib ada peneman ..taklah sunyi

    ReplyDelete
  24. semoga cepat sembuh adik manisss

    ReplyDelete
  25. Nikmati hidup yg allah limpahkan Tak kisah di mana janji kita bsyukur. Get well soon. Rehat cukup2 tau.

    ReplyDelete
  26. Semoga cepat sihat, kembali ceria selalu k kanda.. Take care, jangan degil, jangan lawan cakap doktor, yg paling penting dengar cakap sis HH.. hehe..

    ReplyDelete
  27. Moga cepat sembuh ye SS....apa pun sakitnya, bertabahlah....Bersyukur sangat kerana walaupun sakit kita masih boleh tinggal di bilik yg selesa, ditemani dan didoakan oleh kawan kawan yg baik..

    ReplyDelete
  28. Nak baca kisah kembara rasa tak semangat bila tahu tuan rumah xsihat.. cepat2 sihat.. kalau dekat memang I wat muka tak malu dtg ziarah tumpang rehat kat hospital.. :P..

    ReplyDelete
  29. hadoi mak ciannya SS. sampai cenggitu sekali kena cucuk apa segala bagai. hermm mcm2 pengalaman SS dah tempuh. get well soon SS mmuahhh mmuahhhhh rindunya T___T

    ReplyDelete
  30. yey!! ss is back!!

    semoga cepat sihat.. love u

    ReplyDelete
  31. walau xselalu singgah sini..anis selalu doakan kak SS kembali sihat seperti biasa.. suka kak SS yg slamberr.. :D

    ReplyDelete
  32. Ngeri nya pengalaman nak check in kat hotel kerajaan tu... adeh ~

    SS, semoga dipermudahkan.. ^_^

    ReplyDelete
  33. laaa SS sakit ka... smpai kena tdo hospital ni...

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum SS..

    Wah..wah...masuk hospital tu ada bagusnya...boleh rehat panjang...yea...

    Semoga cepat pulih...Aamiin

    ReplyDelete
  35. SS...masih kt spital lg ke?? Siannyeeee...moga cepat sembuh yerr...rindu SS...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat masa skrg ni dah keluar... Tapi tak tahu laa kalu kena masuk balik... Ha Ha Ha... Skrg ni tgh tunggu untuk next check up... Miss u too...

      Delete
  36. Mummy suka dok sepital cam dulu.. bercuti tanpa bawak balik kat umah..hahaha :P

    ReplyDelete
  37. Best jugak dok sepital katil satu.. mummy dok dua je dolu... syokk dok sepital swasta ni, semua layanan tip top... menu bole pilih, sedaplakk tu siap usung buku tuk baca lagi.. hehhehee bercuti disepital ala bercuti di Istanbul.. ehh

    ReplyDelete
  38. Mummy pun tak mampu dok sepital mahai2 nni.. sib baik ada ins tuk mummy dan anak2 , tak kisahlahh buang duit sikit tuk susah kita akan dtg... walaupun hakikat terpaksa ikat pewott.. hehhee

    ReplyDelete
  39. Untung SS ada kawan baik seperti HH.. susah dan senang sentiasa bersama..Mummy dok sepital dok sorang2 je.. ciss buat citer sedih la pulok..

    ReplyDelete
  40. Apa2 pun mummy doakan SS cepat sembuh.. BE STRONG! TAKE CARE!... Sakit tu penghapus dosa... Allah syg SS.. :D

    ReplyDelete
  41. Terima kasih semua... Terharu di atas doa2 kalian...
    * Mood tisu basah...

    ReplyDelete
  42. alhamdulillah . suka tgk ss ceria wpun kat hospital ... memang selesa tu dpt single bed tapi x de kwn bersembang ... mkn dgn layan tv mmg awesome pe ... heheheee ...

    ReplyDelete
  43. dh nmpk mcm hotel dh... dok lama2 pon xpa. kalau mcm ni..hihi

    ReplyDelete
  44. nak baca dengan tone serious tapi x jadi jugak.. mula nak gelak2..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...