Friday, 29 January 2016

Gadget Kembara - Whatsapp Web

Buat masa ni... Mood aku nak menulis pasal travel dah semakin nak karam singh walia... Ha Ha Ha... Lagipun... Bulan ni je aku dah hasilkan 8 entry travel... Banyak jugak tuh! Itu pon ramai yang tak baca!

Jadi... Kepada yang masih setia tunggu entry travel... Insyallah bulan depan aku sambung... Bukan lama naa pon... Tinggal dua tiga hari dah nak masuk Februari... He He He...

Untuk sementara waktu ni... Aku tengah mood honeymoon dengan gadget baru... Belum puas memadu kasih... Ha Ha Ha...

Baiklah... Hari ni... Aku agak ringan tangan nak share pasal Whatsapp Web... Kepada Aci yang dah expert tak payah lah baca... Abaikan entry ini.. Kang Aci poyo 80 juta hari! Ha Ha Ha...

Kepada yang nak ilmu bolehlah scroll dan practise make perfect! Ok? Whatsapp Web ni amat berguna kepada U'ouls yang suka nak jimat bateri handphone.. Atau bateri handphone tengah charge... Malas nak duduk lelama pegang handphone... Atau nak transfer gambar dari computer untuk diberikan pada kengkawan... Atau ada habit suka tertinggalkan handphone di rumah... Nasib baiklah anu tu melekat... Kalu tak??? Pon boleh tertinggal... Kalu anu tak lekat nak pakai application apa nak ganti? Kah Kah Kah...
* Jeling Jay Emm... He He He...

Jadi... Marilah kita try method ini... Whatsapp Web ni boleh digunakan menggunakan brower Crome, Mozila dan Safari... Tapi both handphone dan computer mesti ada Line Internet untuk send dan receive message...

1. Just taip web.whatsapp.com di browser computer U'ouls... Perhatikan ada QR Code tu...


2. Pada Whatsapp handphone U'ouls... Picit Settings > Petik WhatsApp Web... Ehh... Kacakkk pulak profile pic Wa Ah Kak tu... Keh Keh Keh...


3. Halakan handphone U'ouls pada QR Code seperti Nombor 1 di atas... System akan scan QR Code tersebut...

4. Dah lepas scan QR Code... Automatic kat Whatsapp Web akan nampak camni.. Then dah boleh laa start chatting... Boleh Turn On notification jika mahu...

5. Selagi U'ouls tak logout Whatsapp Web sama ada di computer atau handphone... Selagi itu U'ouls boleh guna Whatsapp Web seperti biasa... Tapi... Kalau U'ouls pilih Logout dan tetiba nak guna semula.. Means... U'ouls kena ulang balik langkah 1 hingga 3... Ada faham kaaa Aci? He He He...



6. What you see in Whatsapp on Handphone is what you get in Whatsapp Web... Kalau tak sama... WhatTheHell laaa kan... Kah Kah Kah...

Good Luck! Enjoy!

82 comments:

  1. kalau guna whatsapp web ni, phone still kena online kan?

    ReplyDelete
  2. Mummy nak install la.. Syokk gak! Takdelahh hadap phone 24 jam sampai nak pitam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 24 jam...mummy tak tido ke..hihihi

      Delete
    2. tertarik kat part share gambar tu..sebab memang jarang tangkap gambar pakai hp sendu ni

      Delete
    3. Kansss.. Jadi tak yah nak susah2 transfer pic dari pc by manual utk distribute kat kawan...

      Delete
  3. whatsapp ni kachiing je nak install hahahaha...matik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perhhh kaching katanya ...

      Hadoiii... iols baru tau ada menda ni...

      Ha ha ha ...

      Delete
    2. sian kat kita kan huda.. baru nak reti benda nih..

      Delete
  4. 8 entri? byk tue 3 je..JM ny...ramai yang tak baca katanya...ce tgk bilangan komen...

    ReplyDelete
  5. untung lah orang tu ada 'teman' baru..jeles!

    ReplyDelete
  6. JM lah tu...minah poyo heeeeee

    ReplyDelete
  7. whatsapp ni leh tranfer gambar dari komputer?..kiranya kalau JM nk transfer gambar dari phone ke komputer pun boleh eh guna whatsapp web ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. means apa yg kite send dan receive dlm whatsapp boleh kite save sama ada di pc or phone...

      Delete
  8. jeling Jay Emm katanya...cis!!! hahaha

    ReplyDelete
  9. kalau guna sambung galaxy tab...langkah ke 2 tu bila picit Setting, x kuar view setting cam smartphone ni...perlu picit icon whatsapp pastu terus picit Whatsapp Web

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha ha... kaching lagi sjm...

      Delete
    2. SJM... dh berjaya nnt iols g ngadap sjm... tlg buat kn... blh tak?

      Iols mmg rabun IT

      Delete
    3. picit jela screen tab tu hahaha ok lariii

      Delete
  10. Informasi terkini menarik kau memang da bomm. Hehe

    ReplyDelete
  11. Bila phone dah problem ni, saya memang selalu guna Whatsapp Web je. Senang sikit. Kalau boring dalam kelas pun, saya main Whatsapp Web je. hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye betul.. Bijak! Ini contoh org bijak guna teknologi... Mencari kelebihan banding kekurangan!

      Delete
    2. hahaha...bijak, boleh guna kat office ni.nampak macam pura-pura bekerja!

      Delete
    3. Bijak sekarang bijak akan datang... Ha ha ha

      Delete
    4. ish ish ish...tak elok main dalam kelas hahaha

      Delete
  12. salam yana pernah guna tapi kejap je, macam tak best hahahaha .. padahal malasnak on dua dua ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu dah pc dgn hp ada sebelah2 buat apa guna whatsapp web... Ahaksss...

      Delete
    2. saja nak guna juga kaakakaka

      Delete
  13. Info yang berguna SS tapi aRz dah guna Hehe. Cuma whatsapp web ada kelemahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu dah tahu lemah buat apa guna... Ahaksss... Poyo!

      Delete
    2. tiada apa yang sempurna di dunia ni arz..hehe

      Delete
    3. Nak sempurna pakai public phone... Bior dia rasa skit bersyukur tu cemana... kah kah kah...

      Delete
    4. kelemahan dia...adalah ketika bateri habis.... :P

      alaaa jangan marah...ok undur diri dua bulan kbai haha

      Delete
    5. aehhh...kena ayat "tiada apa yan gsempurna" ok fullstop....lari terjun kolam

      Delete
  14. selamat berbulan madu dgn gadget baru

    ReplyDelete
  15. oh dah boleh whatsapp web..senang keja..B4 this install telegram ja kat komputer..
    jawab soalan kat komen entri I "cuti lagi dinda?".. Yup, I masih cuti blogging..maybe lepas cuti raya cina baru kembali aktif.. Mood blogging dah makin kelaut plus ngan agak sibuk.. sekarang, keja n belajar jadi keutamaan... tapi, mood baca entri U masih segar bugar.. keep sharing k.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dear... Terharu... He He He... Muahhhh!

      Delete
    2. haaa nak cakap telegram best lagi...boleh donlod movie

      ok lariii lagiii

      Delete
  16. I noticed kekadang whatsapp nih ada sikit slow dari guna phone ...

    Seronoknya , klau beboring kat office, boleh guna , jadi tak ler nampak macam ngadap phone jer

    Hhahahahaha

    So bila nak whatsapp kat saya???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slow mungkin sbb line internet kot... SS punya line sgt laju... Ahaksss... Yeahhhh! Betulll! kekonon tunjuk rajin kat boss dok ngadap pc tak gerak2... kah kah kah....

      Delete
  17. ooo baru taw....
    xpernah buat plak sebelum ni

    ReplyDelete
  18. Wasap jangan tak wasap sampai berasap..

    ReplyDelete
  19. Mak tak reti..bior guna ortodok method je lah

    ReplyDelete
  20. tq ss atas tips ni... insyaAllah bulan 3 boleh travel gak balik kelate hahahhaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. xtaw lagi tu ss boleh ke tak balik... tggu cuti abe diluluskan dulu...

      Delete
  21. Ooohhh baru tau ada WA web ni...

    ReplyDelete
  22. Kita baca semua entri sss...

    Jgn nak ngade2 x nk sambung...

    Ramai sentap kang... ha ha ha

    ReplyDelete
  23. Tp lately ni kurang bw... sbbb laptop ngan henfon buruk ku kna malware mulfunction hapa ke benda ntah ...data plan pun dah terlajak habis limit...

    ReplyDelete
  24. sis ada habit yg x sama mcm org lain . sis x berapa suka whatapp . rasa mcm diganggu masa sis . klu dok tgk tv , jadi tak fokus pd cerita . klu on blo , jadi x fokus pd blog ... tulah ada masanya sis mmg x suka diganggu . nak wat camna kan .... heheheee

    ReplyDelete
  25. sy pun suka guna wassap web bih...senang....terutama bila tgh buat keje kat komputer...xyah sibuk2 nk tgk kt hp....screen lg besar.....nak menaip pun senang....kebarangkalian utk typing error tu kurang....heheheheh....pengakuan...geng jari besar...kah kah kah

    ReplyDelete
  26. hp ekin samsung Y xde pun keluar macam tu uwaaaaaaaaaaa....

    ReplyDelete
  27. ok jadi dah tq ss baru syok taip whatsapp hahahaha :P

    ReplyDelete
  28. terima kasih ss ekin dah boleh guna whatsapp ni kat laptop baru hahahahhaha... tu yg syokkkk komain kat blog ss loni...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...