Wednesday, 13 January 2016

Kembara Xi'an - Mount Huashan [Cerekarama Jalan ke Syurga Episod 6]

Entry sebelum boleh gomol kat SINI...


Aku pusing2 di kawasan sekitar... Not bad jugak view kat sini... Wa Ah Kak dengan tugu batu Mount Huashan...



Dedaunan merah seluas taman...

Terimalah... Bunga Rose untuk U'ouls... Jaga kau hati hati... Takut ia dicuri... He He He...

Perjalanan balik sama aje dengan waktu pergi... Jangan nak menjajau tempat lain pulak ya Aci... Tunggu je lah bas mini hijau kat depan tugu ini untuk ke Huashan North Train Station atau juga disebut Huashanbei...

Bas Mini Hijau turunkan aku kat tempat hentian bas berdekatan Arca ini... Di kejauhan sana tulah Huashan North Train Station... Menapak lagi laa sampai ke hujung sana... Derita!

Sampai aje kat dalam Huashan North Train Station...

Aku terus cari Ticket Counter...

Ehhhh!!! Nak buat apa pulak cari Ticket Counter lagi... Bukan ke Wa Ah Kak dah ada ticket return siap2? Ha Ha Ha...

Masih ingat kes aku kena bayar RMB 10.00 untuk dapatkan tiket return balik ke Xi'an North Train Station a.k.a Xi'anbei? Kalu lupa boleh jolok entry kat SINI...

Sebenarnya... Return tiket boleh di claim kat Huashan North Train Station a.k.a Huashanbei ni! Kalu claim kat Huashanbei ini tak perlu bayar RMB 10.00 tu! TITIK!

Memang pengajaran untuk aku! Lepas ni... Kalu aku pegi memana part of China menaiki Fast Train... So.. Aku dah tahu... Return tiket collect di station return...

Sebenarnya... Bukan itu yang aku nak citer... Sebab... Barang yang lepas usah di kenang... Kita sandarkan pada kenangan... Ha Ha Ha...

Hakikatnya... Aku ke Ticket Counter sebab... Aku nak cuba nasib! Ehhh! Nasib apa pulak nih???? Nasib Labu Labi ke? Keh Keh Keh....

Macam ni... Tiket return aku sepatutnya jam 20:02... Sedangkan jam kat tangan aku ni dah menunjukkan pukul 17:00... Aku dah tercongok awal di Huashanbei ini....

Cer U'ouls bayangkan... Berapa lama aku nak membatu kat sini? Almost 3 hours ok! Nak jalan ke Bandar Huayin pon dah malas... Sebab... Kaki aku dah sakit giler! Jadi... Apa patut aku buat??? Ha Ha Ha...

Yeahhh... Aku memang suka come out dengan idea giler! Keh Keh Keh...  Dah lah giler... Kuat berangan pulak tu... Mangsanya sudah tentulah HH... He He He...

Sebenarnya... Aku dah plan siap2... Aku nak ulangi langkah yang sama masa aku di Soaraksan, South Korea dulu... Langkah apa? Langkah buat muka sposen mintak balik awal! Kah Kah Kah..

Caranya... Layangkan Question Card paling mahal! Syiunnnnngggggggggg bunyinya... Melayang setepek kat muka Nyonya jaga kaunter... Ha Ha Ha...

Nyonya jaga kaunter tak berbunyik langsung! Tak payah nak berhayam berhitik bagai! Tunjuk Question Card... Terus dapat print tiket baru dengan waktu baru! PERCUMA! Perghhhhhh! Perghhhhhh! Perghhhhhh!

Inilah tiket baru... Nama aku masih tertera kat ticket... He He He.. Waktu paling awal adalah 18:42... Gerabak aku number 12... Seat number 17F... Ada faham kaaa Aci baca itu tiket? Keh Keh Keh...

Sambil menunggu masa berlalu... Aku dok merengek kat HH... Aku nak minum air panas... Then HH carikan...

Merasalah aku minum teh kat sini... He He He... Dalam teh panas ni... Ada macam biji Coolblog... Tapi tak bulat2.. Bentuk dia petak2... Kalu petak dipanggil apa? Gooblog ke? Keh Keh Keh...

Train sampai... Marilah kita naik... Nampak atas situ? Gerabak nombor 12 ye Aci... He He He...

Seat Number 17F ye Aci... He He He... Jangan kawww beriba pulak dengan Apek cengkuang sebelah... Ha Ha Ha...

Perjalanan waktu balik lebih cepat dari waktu pegi...  Sebab...  Train aku naik ni direct ke Xi'anbei...  Tak singgah kat mana2 station pun... Alhamdulilah... Sampai jugak aku di Xi'anbei ini... Syukran Ya Allah! I go in one piece... I come back in one piece...

Lega bila dah sampai sini...

Orang berpusu laga susu nak turun... He He He...

Jam 20:00 aku sampai kat Han Tang...  Rasa nak terbongkang...  Penat nak mampos... Urut kaki dengan tiger balm.... He He He... Mencekik Nasi dengan Kari panas... Perghhhh! Nikmat rasanya...

Inilah Nasi wangi... Siap dengan bijan hitam sebagai hiasan... Ha Ha Ha...

Ok lah U'ouls... Badan dah penat... Esok nak jalan lagi... Ke mana??? Tungggguuuuuuuuuu... Dengan ini berakhirlah Cerekarama Jalan Ke Syurga... He He He... Fuhhhh!!! Lap peluh! Booobaaaaiiiiii U'ouls!!! Muahhhh!!!


* Autopublish

33 comments:

  1. Ha ha ha... penuh tragik wa ah dik folllow ini cerekarama...

    ReplyDelete
  2. Sempoi card Q "nak balik awal" pun ada....

    Perrhhh anda mmg sifu traveller...

    #tunjukAjarKuSifu

    ReplyDelete
  3. Sempoi card Q "nak balik awal" pun ada....

    Perrhhh anda mmg sifu traveller...

    #tunjukAjarKuSifu

    ReplyDelete
  4. mesti rasa cam nak tercabut kaki kan? mampu kah nak jalan jauh lagi esok tu

    ReplyDelete
  5. selamat malam ss...apa khabar arini

    ReplyDelete
  6. Nasi je mmg la nmpk best tapi lauknya mana??

    ReplyDelete
  7. akak yg baca ni pun turut merasai kepenatannya SS..

    ReplyDelete
  8. Misi berjaya sampai ke destinasi adalah perasaan yg sgt ohsem!

    ReplyDelete
  9. Teh susu perasa coklat ke? Changgihnya stesyen keretapi dia

    ReplyDelete
  10. perghh jalan sungguh tuh kalau balik kena urut kaki pulak.. hahaha..

    dari blog arzmoha..:)

    ReplyDelete
  11. "Orang berpusu laga susu nak turun... He He He..." hahahahha....sensitip tau pasal susu skg ni....

    ReplyDelete
  12. mana karinyeeee???? mana???? manaaa???? taksub betul ngn kari kah kah kah

    ReplyDelete
  13. nasib baik laaa tiket tu dapat tukar awal...kalau x...mau tercongok jd seniwati jalanan kat situ sambil mendendangkan lagu yang tidak berdendang....hahhahaha

    ReplyDelete
  14. kelaur entry lama juga ni..mana yg baru? ke silap hakak tengok>?

    ReplyDelete
  15. tapi satu entry ni tak ada nama peliks hehhee

    ReplyDelete
  16. Nasi Wangi tu memang wangi tak? hehehe

    ReplyDelete
  17. tahniah ah kak, berjaya menawan antara gurung paling merbahaya di China.eh, skema pulak komen ni

    ReplyDelete
  18. nape tak petik ros tu dan pos mai sini ... hahahaaa . saja nak mendengki ...

    ReplyDelete
  19. cantik pulak nasi dgn bijan hitam..black n white..

    ReplyDelete
  20. dulu drama..sekarang cekerama pulak..

    ReplyDelete
  21. kalo bleh kutip daun2 tu mmg ohsem eh.. dahla kaler merah lawa plak tu.

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...