Monday, 4 January 2016

Kembara Xi'an - Mount Huashan [Cerekarama Jalan ke Syurga Episod 3]

Entry sebelum boleh perah kat SINI...


*** Gayat ***

Satu fakta tentang Wa Ah Kak yang U'ouls patut tahu... Wa Ah Kak bukan seorang pendaki gunung... TITIK! Wa Ah Kak cuma ada daki dan bukit aje... He He He...

Wa Ah Kak adalah seorang yang sangat gayat pada ketinggian... Ye... Wa Ah Kak memang trauma pada ketinggian sejak tahun 2013 selepas terlibat dalam satu kemalangan terjatuh dari aras satu dalam sebuah bangunan... 


That's not joking ok! That's real me! Berbulan aku derita tak boleh jalan... Bertongkat... Berkerusi roda... Kaki kiri aku patah! Dan aku memang ada medical report dari dua buah hospital... Hospital kerajaan dan hospital pakar yang mengesahkan aku memang trauma ketinggian! TITIK!

Dan...  Satu fakta tentang Mount Huashan yang U'ouls patut tahu... Mount Huashan adalah salah satu antara lima gunung paling bahaya di China! TITIK!

Jadi... Macamana pulak penghidap trauma ketinggian macam aku ni... Boleh berangan Mat Jenin untuk berada di gunung yang tinggi lagi bahaya tu?????

Kalu dah fakta kata bahaya... Aci boleh bayang tak gerun... Ngeri... Gayatri Su Lin Pilai tu cemana? Opsss... Silap... Gayat tu cemana? He He He....
* Tak memasal Gayatri Su Lin Pilai terlibat sekali dalam Cerekarama Wa Ah Kak... Keh Keh Keh...

Tak ke keja giler menempah mampos namanya tuhhhh???? Well... Only crazy people going to crazy place! Kah Kah Kah...
* Kalu mak aku tahu aku ke Mount Huashan... Memang matikkkkkk! Elehhh... Mount Huashan je pun... Bukannya Tanjung Rambutan... He He He...

Persoalannya... Adakah kegilaan itu mampu menghilangkan rasa trauma aku selama ini? Ikuti pengalaman aku hingga ke akhir kembara ini... He He He...



*** Cable Car ***

Perjalanan dengan Bas dari Ticket Hall ke Cable Car Station, Mount Huashan mengambil masa lebih kurang 40 minit... Bas memang tak boleh pecut laju pun... Sebab jalannya curam dan banyak selekoh bahaya...

Wa Ah Kak mengkacak anggun di sini... He He He...

Perhatikan! Untuk ke Cable Car Station... U'ouls kena mendaki anak tangga sepanjang 360 meter...

Kawww jangan nak berangan 360 meter tu dekat ye Aci!  360 meter mendaki anak tangga... Tanggaaaa... Tanggaaaa... Tanggaaaa... Serupa Batu Cave sanaaaaa ye Aciiiii! Jauhhhhhh... Jauhhhhhhhhhhh.. Jauhhhhhhhh... Pitammmmmmmm!!!

Cuaca pulak sejuk dan agak berkabus... Cuma sekali sekala aje terasa panas bila matahari tegak atas kepala...  Waktu aku sampai sini pon dah jam 11:00...

Ini pintu gerbang pertama... Perhatikan dari jarak ini... Orang kat tangga pon dah macam semut... Nangessssss!!!

Kiri dan kanan penuh dengan daunan tiga warna...

Daunan merah menyambut kedatangan kami... 

Naik lagi tangga! Tangga! Tangga ye U'ouls! Esclator?????? Takkkkkkkkkkkk deeeeeeeeeeeeeeee!!!

Perjalanan nak menuju ke Cable Car Station pon dah buat ponggong dan kaki aku menderita! Derita yeeee U'Oulsss... Bahagia mu Derita kuuu...

Nahhhhh! Nak sangat kannnnn! Ammmmmeeeeekkkkk kawww Aciiiii! Sape ada buasir... Silap haribulan boleh jadi pelam bengkok! Kah Kah Kah...

Sampai kat pintu gerbang kedua... Lidah dah terjelir macam cicak! Dahaga... Dahaga... Dahaga...

Bolehlah dapatkan serba sedikit info kat sini...

Beli tiket Cable Car di Ticket Counter ini...

Harga Ticket West Peak :
  1. Harga Cable Car adalah RMB  140.00 seorang / sehala...

Sila take note :
  1. Kalau U'ouls ada plan untuk terjah South Peak, East Peak hingga North Peak dari West Peak... Beli aje West Peak Cable Car - One Way Ticket di sini...
  2. Kalau U'ouls hanya ada plan untuk terjah West Peak aje... Boleh terus beli Return Ticket di sini... 
Boleh layangkan Question Card jika perlu... He He He...
 Good Luck! 

Tips :
  1. Kalu nak ke Mount Huashan ni... Pakai sport shoes yang dah biasa kita pakai... Elak pakai kasut baru...
  2. Kalu U'ouls rasa nak membuang segala isi perut... Silalah picit pundi habis habisan sebelum naik Cable Car... Sebab... Jamban kat atas adalah tahap hazabedah! Nama je Jalan ke Syurga tapi jamban tetap neraka! Kah Kah Kah...
Jom teruskan perjalanan!

Mari ke Cable Car Station!

Sempat nikmati view dari kejauhan...
Lihatlah muka cuak si HH ni... Kalu ditoreh muka HH ni... Confirm tak keluar darah! Pucat lesi! Ngeriiiii wehhhhhhh!!! Sumpahhhhhh ngeri! Mana gambar Wa Ah Kak? Ha Ha Ha... Jangan harap Wa Ah Kak nak tepek time muka tak kacak! Kah Kah Kah...

Subhanallah! Tak tahu cemana aku nak gambarkan perasaan aku bila nampak view ini...

Gayat ok! Sangat... Sangat... Sangat gayat! Tengok Cable Car rope tu... Nipis! Hadoiiiiii!!!

Dedaunan tiga warna... Dah macam sayur brokoli! Ha Ha Ha...

Mata aku ni... Tak berkedip menikmati view kat sini...

Dah macam lipatan kain...

Sepanjangan jalan... Hanya aku dan HH saja dalam Cable Car.... Cable Car ini akan berhenti kat satu station tapi tak perlu turun...

Semakin jauh...

Nampak tak tu? Laluan Cable Car yang ditebuk! Bukan gua semulajadi ok... Memang tebuk... Teknologi apakah yang mereka gunakan??? Canggih gilezzz!!! Pada ketinggian ini... Aku gayat dan jakon nak termampos!

Sempat jugak aku halakan lens aku di sini...

Perjalanan cuma ambil masa lebih kurang 25 minit...

Beginilah rupa laluan Cable Car yang ditebuk tu... Batuan yang sangat pejal tapi dikorek kemas!

Terimalah Video yang sempat Wa Ah Kak rakam dalam perjalanan menuju West Peak... Video boleh tonton di Youtube ScdhaSein... He He He...



BERSAMBUNG...

142 comments:

  1. Best nyeeee.... mencabar tapi view cantik2 laa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mencabar Aci naik tangga.. He he he...

      Delete
    2. aci-aci.. periuk tanah atas kapla ada bawak sekali ka aci...

      Delete
    3. Sari nampak pusat busokkk jangan lupa.. He He he...

      Delete
  2. Yeah..yeah update.. baja jap sebelum sambung memerah otak dimalam hari.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baja? Nak baja apa memalam nih? Keh Keh Keh

      Delete
    2. *baca.. apa ni c jadi j.. huhuu

      Delete
    3. kajian menunjukan org jari beso memang typo... kah kah kah...

      Delete
    4. hamboiii baja u... baja apa tu..? organik kah..hahaha :P

      Delete
    5. Memalam buta membaja... Pelik! Kah kah kah

      Delete
    6. ingat ni farmville ke nak baja membaja..haha

      Delete
  3. Ok parking dulu.
    Nah doposen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doplosen jek? Kencing pon x lepas!

      Delete
    2. Saya parking pakai pas bulanan. Kanda SS, datang parking ni. Dinda sibuk nak bukak sekolah pondok2,...setel urusan dinda datang lagi ye :)

      Delete
    3. Apa kata pass tahunan terus! Keh keh keh...

      Delete
    4. doposen?masuk tandas pun tigaposen tau

      Delete
  4. gayat! kita serupa.. I dari kecik dah gayat.. huhuuu... naik cable car langkawi dulu sampai nak pitam sebab takut sangat.. mujur acah2 ja nak pitam.. Kawan2 feeling2 layan view I kepala memusing sebab pening plus takut nak mampus

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS masih ingat lagi... Kali pertama naik Cable Car Langkawi... Kali pertama pegi x dibenarkan naik sebab angin lintang katanya... Kedua baru boleh naik... Tapi... Kat Mount Huashan angin lintang pukang pon ada kesah! Cable car tetap jalan!

      Delete
    2. iye.. memang selalu berangin kot kat sana.. ribut taufan je kot depa stop..huhu

      Delete
    3. mummy pun gayat tahap gaban.. tapi bila suh panjat gunung laju je..hahhahaha :P

      Delete
    4. samalah gayat..tapi suka naik roller coaster.oh apakah

      Delete
  5. Salute to u..lawan kegayatan kat atas tu.. berjaya sampai ke puncak.. *tabik spring sikit... Kipidap dongibab..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok xsabar ni nak baca sambungan... :-)

      Delete
    2. Kann Syida... kerana minat segala segala mak nenek gayat semua tolak tepi.. yg penting hayat tercapai, tak gitu SS..

      Delete
    3. rileks..belum sampai puncak lagi

      Delete
  6. Hoiiiisssshhhh wa ah kakkk...

    Apakah...

    Pasai pa kah berenti tetiba...

    Hwa hwa hwaaaa

    ReplyDelete
  7. Tinggi tu nak pasang cable car, camna mereka buat semua ni eh.. kalau mereka xgigih rasanya tak dapatlah kita menikmati naik atas gunung tu kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak terjangkau akal! Seyes memang gilerrr!

      Delete
    2. mendaki of cos susah tu.. xkan guna heli kot angkat semua benda...

      Delete
    3. ingat ni citer kabi kuci kabi gam ke nak heli bagai? ha ha ha

      Delete
    4. dorang umah superman pasang la... pastu mintak geng avenger bantu bersama.. so jadilah cable car di Mount Huasan.kan kan kan SS

      Delete
    5. padanlah harga mahal..ingat senang..

      Delete
  8. Wa ah dik dah bedebo debo bace wahai wa ah kak...

    Hu hu hu... ambik nafas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pushhhh pushhh pushhh... Ehhh dah macam nak beranak! Keh keh keh

      Delete
    2. tetiba rasa macam kat labour room.. kbai

      Delete
  9. Hanya orang yg menjiwai dan study btl2 faham apakah debaran itu...

    Errre ye ke... ye kot...


    ReplyDelete
  10. Hebat lh sss ... mngatasi rasa takit tu...
    Sy TER buat terjunan kat melben hrtu... mmg vengong ku rasakan...

    Tak kan ku terjun mana2 lg dah tanpa tujuan... takkan...

    Takottttf

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takit pon boleh lah... Ha ha ha... Terjunan? Bungy?

      Delete
    2. dahsyat buat terjunan kat melbourne!kita petik buah je..haha

      Delete
    3. Petik buah kat melben pon dah dasyat... apa tah lagi terjun bersama buah... Keh Keh keh...

      Delete
  11. Assalamualaikum SS...JM datang ni..ada di rumah tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam! Jemputlah masuk pondok buruksss Wa Ah Kak nih... Kih Kih Kih

      Delete
    2. Good Morning Uols .. Mummy mai terjah ala omputih..:P

      Delete
  12. drama ep 3? ep 1 pun belum baca lagi ni..jap nk serang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak matik laa kena serang... Keh keh keh

      Delete
    2. oits kanda JM suda maliii... habislah..

      Delete
    3. Abis roboh pondok kanda... he he he...

      Delete
  13. Lepas naik cable car , mesti trauma SS hilang di sebalik gunung

    ReplyDelete
  14. Missed the moment very much..

    ReplyDelete
  15. Cepat lepat...

    Tak sabo baca bila tgk vid kt plank wood tu.
    Hi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Plank wood? SS belum segila itu! Ha ha ha

      Delete
  16. Tabik spring sbb berjaya mengatasi trauma dan gayat. Cayalahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Citer ini belum habis lagi dinda... sabaq... ha ha ha...

      Delete
  17. Adakah Wa Ah Kak akan pengsan? atau rasa hilang semua darah?
    *saspennya nak tunggu sambungan.. Jangan pengsan menaip sudah eh.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa Ah Kak takut hilang pedoman... ha ha ha...

      Delete
  18. menarik nya view.. tp part panjat tangga tu kurang menarik.. hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hadoiiiii... part cable car tu mmg syok gila tgk.. tapi nak panjat tangga tu takutttt..

      Delete
    2. Honestly... I pembenci tangga... Ha ha ha

      Delete
    3. Saya ada fobia pada tangga. Tak ada hospital yang sahkan tapi saya declare sendiri heheheh

      Delete
  19. oooo adakah sebab jatuh ting 1 tu yg membuat SS slim melim seperti skrg.. Tapi heran la.. pernah jatuh tapi berjalan mengalahkan org bertulang besi..

    Anw jaga diri baik2 na.. kang sakit balik mummy jugak yg susah..hahhahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. One of the reason slim adalah sbb nak cepat baik berjalan...

      Delete
  20. Ala toilet kotor tahap neraka.. hurmmm memang spoil!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang pasti... Tak ada air.. ha ha ha..

      Delete
    2. erkkk...... tak sanggup bayangkan.. **muntah!

      Delete
  21. Pemandangan tu memang marvellous sangat.. Cantik!

    ReplyDelete
  22. Tu la mummy suh test tangga batu cave dulu, korang nak terjah jugakk.. kan dah mengah! babab kang!

    ReplyDelete
  23. Teknologi kini.. Gua batu pun dorang bole gerudi! hebat hebat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adakah orang china jemput inul untuk proses gerudi gua ahmad albab itu? Keh keh keh

      Delete
  24. Replies
    1. Tak sanggup nak amik! Kah kah kah

      Delete
    2. err.. jamban tu buruk or cantik tapi kotor? cannot imagine tempat cantik cam ni tapi jamban buruk..

      Delete
    3. nanti SS citer kat lain episod... ha ha ha...

      Delete
  25. "Wa Ah Kak cuma ada daki dan bukit aje"....hahahhahahahahahahahah....kelakorrrrrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada jugak yang perasan ayat SS tu.. Keh keh keh

      Delete
    2. mana? mana? *acah-acah innocent*

      Delete
    3. Cik Sal buat muka suci... he he he...

      Delete
    4. sal.....carik daki carik bukit??? kah kah kah

      Delete
    5. Bak kata Jay Emm... tekan control F... Kah Kah Kah...

      Delete
  26. 360 meter mendaki anak tangga???? ohhh tidakkkkk......mau tercabut kaki kalau mcm tu.....bila sebut tangga teringat pulak pasal tangga.....slogan baru...mendaki tangga, tangga kejayaan...kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. sudah jatuh di timpa tangga... melepaskan batuk di tangga... he he he... semua tangga.... sian tangga...

      Delete
    2. semua ni salah tangga....hahhahaha

      Delete
    3. Dan saya semakin phobia pada tangga kehkehkeh

      Delete
  27. tengok gbr tangga tuuuuu...mulut nganga....tudiaaaaaaaa aihhhhhhhh.....seluas mata memandang tangganyaaaaaaa......belum daki tangga lagi dh tau dah penat dia mcm mn....stamina kena kuat nihhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sengallll tuuuu.... sengallll tuuuu... di sini... di sini... di ponggong ku ini... he he he...

      Delete
    2. huihhhhh....kena g spa laa nk bgi sengal hilanggg.....maka hilang la kesengalannya hahahahah

      Delete
  28. masyaAllah....cantiknyeeeee pemandangan dalam gbr kt cable car tutt...yg ada kabus tuhhhh....perghhhhh......sangat cantikkkkkk heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Part kabus tu yg selalu terbayang2 smpi skrg... SS dok bayang kalu laa ada naga muncul... he he he...

      Delete
    2. kah kah kah....sama laaa sy bygkan pun naga jugakkkkkkk

      Delete
  29. SS gayat tu mcm mn ekk??? rasa ngilu di hati ker??? ke rasa mcm nk terjun???? sy xtau sy gayat ke x??? mgkin jugak sy ni pun gayat...coz kalau naik cable car gunung mat cincang tu sy rasa mcm nk terjun....tp sy xde pulak rasa kaku....bergerak jugak dalam tuhhhh.....so xpasti situasi sy ni mcm mn???? mcm mn ni doktor SS??? hahhahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rasa adalah lebih baik awak rujuk doktor pakar sakit jiwa... Sebab doktor SS pakar sakit hati... kah kah kah...

      Delete
    2. kalau gayat, biasanya rasa pening..kalau rasa nak terjun tu bukan gayat, tapi bak kata SS kena jumpa pakar sakit jiwa

      Delete
    3. Mungkin kita boleh buat lawatan ke Tanjung Rambutan utk lebih memahami rasa gayat pening atau rasa nak terjun.. keh keh keh..

      Delete
    4. kah kah kah....pakar hati kekdahnyerr...sy ngilu di hati ni....mcm mn pakar hati??? hahhahaa

      Delete
    5. ehemmmmm....titew dh g melawat tg rambutan tuhhh....dh tukar dh nama dia.....spital ulu kinta....hehhehehe

      Delete
    6. Betul ke dah tuko nama? Aisehhh ketinggalan zaman laaa SS camni... Sebab SS bukan pakar sakit jiwa... SS pakar sakit hati... ha ha ha...

      Delete
    7. hahahaah....dh tuka...sama mcm spital tampoi....pon dh tuka nama......

      Delete
    8. Banyak benor soalan sis D. Bertubi-tubi!

      Delete
    9. Oh saya pun baru tahu spital tu dah tukar nama. Spital pakar sakit hati Kanda SS apa namanya?

      Delete
  30. nampak macam tak ramai orang ye SS..nape?tempat ni tak femes ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan tak femes... Tapi tempat ni macam tempat nak pegi mati... keh keh keh...

      Delete
    2. x ramai yg sanggup panjat tangga kot.. hahahh

      Delete
    3. Itu jawapan paling tepat sekali Nina... Ha Ha ha..

      Delete
  31. Ok..rasa2 ai ni tak gayat...so blh la masuk list tpt ni....cantekkk

    ReplyDelete
  32. Wow..kagum dgn engineering China..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang canggih mak... Wa Ah Kak kejakonan...

      Delete
  33. Replies
    1. Cable car langkawi tu.. angin goyangkan cable skit pon dah tak kasi kite naik... Huashan? Rasa macam nak kasi cepat mampos... he he he..

      Delete
  34. SS, buka pintu cable car tu jerit kuat-kuat..I is conquer my acrophobia hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok Mak... Nanti SS buat... Dalam mimpi.. keh keh keh...

      Delete
  35. Ss pernah alami satu detik yang betul-betul menguji yek..syabas beti tabah dan overcome it

    ReplyDelete
  36. 1. Wah jauh juga kena menapak nak ke cable car tuh
    2. Really nice view
    3. Kagum part dia tebuk gua cable car tuh

    ReplyDelete
  37. salam! baru sempat den baca betul2 entry ni!.
    komen,
    yana pon takut tinggi dari zaman sekolah rendah sebab sekolah yana dua tingkat je, pi sekolah orang lain 3, 4 tingkat memang tak lalu koridor, tapi bila sambung study dah okey sebb kolej tinggi hehehe

    ReplyDelete
  38. kedua,
    bab tangga tu, masa study ada jugak tangga nak kekolej dari kelas, masa nak turun rilex je, bila nak naik fuh! memang berpeluh , memang sempot padal tak tinggi mana pun, cuma curam,


    kalau SS berjaya kira ok sangat la tu sebab yana confirm turun balik hahahha

    ReplyDelete
  39. ketiga , subhanallah , cantik sangat view tu , kalau yana kat sana rasa menangis , sebab hebat sangat ciptaan Allah ni !

    ReplyDelete
  40. keberapa dah ni heheh.
    ok la bab cable car tu, ! memang salute SS sebab naik jugak walaupon gayat!.
    sebab yana cable car langkawi tu pon yana tak naik sebab takot hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi, Yana! Komen pakai nombor pulak skrg ni :)

      Delete
  41. View dia memang wow sangat-sangat! :O

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yessss, view memang tak dinafikan, majestic!

      Delete
  42. View dia memang wow sangat-sangat! :O

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik Farah... Kebesaran Allah...

      Delete
  43. View dia memang wow sangat-sangat! :O

    ReplyDelete
  44. Hahahahhaa (tapi tak baik gelakkan orang !)

    Nampak very very KAKU and TAKUT dalam video tuh !

    Hahahhaha (tak baik ler gelakkan orang !)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cisss! Tak baik taww gelak2... Keh Keh Keh...

      Delete
  45. akhirnya ekin dapat baca dengan senang hati hahhahahah.... jeng2

    ReplyDelete
  46. cantik sangat permandangan di sana ya... ni ekin yang sebenar dah datang hahahhahahaha

    ReplyDelete
  47. sis bayangkan ada kat sebelah ss tgk pemandangan yg indah itu ... perghhh ... hehehee

    ReplyDelete
  48. Mana si Arz ni? Dia tak nak komen ke suara merdu SS dalam video ni? ;)

    ReplyDelete
  49. setiap tempat SS mesti ada tangga...
    baru bole dikatakan usaha tangga kejayaan...
    kalau xda tangga belum berjaya lagi

    ReplyDelete
  50. View sgt cantik ye! Bakat fotografi sis SS mmg tak dpt dinafikan. I love the pictures. Sama lah kita, gayattttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...