Thursday, 21 January 2016

Kembara Xi'an - Terracotta Army Pit 1

Entry sebelum boleh kunyah di SINI...


Jom! Masuk Terracotta Army search... Kita tengok apa yang menarik kat dalam...


Bila masuk dalam... Aku berada di persimpangan dilema Nora... He He He... Ada 2 cabang jalan... Ke kiri laaa ahaiiii... Ke kanan laaa ahaiiii... Ehhh! Dah kenapa Nora menyanyi di sini... Pegi kawww berkaroeke di sana... He He He...

Aku perhatikan... Macam nak kena menapak jauh je ke dalam... Aku fikir fikir... Kang belum apa apa... Aku dah habis tenaga batin... Dah laa kaki aku masih rasa sengal sengal ubi lagi...

Aku tanya HH "Apsal kita nak membodohkan diri jalan kaki?"... HH jawap "Then nak macamana?".... Aku kata "Kalu tak silap aku... Kat sini sepatutnya ada Buggies"... HH "Ehhh! A'ah laa... Aku lupa nak riki"...

Last last... Aku pilih patah balik ke entrance! Nora di persimpangan dilema.... He He He...

Sampai kat simpang entrance... Yes! Memang ada Buggies! Budak yang jual tiket tu... Ko Sen Gal bukan nama sebenar... He He He...

HH "How far from here to Museum?"... Ko Sen Gal jawap "You can walk"... Aku "Erksss..."
* Aku terpinga sebab Ko Sen Gal jawap tak ikut skema jawapan yang aku nak... Lain ditanya lain dijawap... Tak ke sengal punya jawapan?

Kalu dah semua orang kawww suruh jalan buat apa kawww duduk jual tiket kat sini... Baik kawww mampos di sana... Ha Ha Ha.... Aku "How many kilometer?"...

Ko Sen Gal "1 Kilometer" sambil mengoncangkan jari telunjuk... Bafak jauh nak menapak! Memang takkkkkk laaaa aku nak memenatkan kaki... HH "How much ticket?"... Ko Sen Gal jawap "5 yuan"...

Marilah naik buggies... Join warga emas polident.. Ha Ha Ha...

Nasib baik yang naik Buggies yang sama dengan aku ni muda mudi... Tak laa jatuh sangat saham Wa Ah Kak... He He He...

Kalu naik Buggies sekejap aje dah sampai... Sebelum aku masuk entrance... Aku dok berbollywood kat sini... Ehhhh... Ter Gerua Jahanam Jahanam Diwale pulakkk... Ha Ha Ha... Nak pegi Iceland tak mampu... Xi'anland mampu? Ha Ha Ha...

Jom! Layan gambar sambil baca sejarah Terracotta Army ni... Jenuh nak translate...

Pit 1 betul2 depan Entrance...
Terracotta Army Pit 1 ini telah dijumpai  oleh penduduk tempatan pada Mac 1974 dengan menggali di sebidang tanah yang tandus. Mereka menjumpai banyak serpihan pahlawan dan senjata gangsa yang diperbuat daripada tanah liat. Penemuan ini telah mendapat perhatian dari pihak Pentadbiran Negeri Warisan Budaya di mana mereka telah menghantar sepasukan ahli arkeologi dan pakar-pakar pemuliharaan membuat lawatan dan menggali secara besar-besaran.

Inilah padah kalu datang Terracotta Army ni pada hari Sabtu... Sila laa avoid weekend!
Dalam usaha untuk melindungi barang arkeologi ini, sebuah dewan besar dengan rangka keluli dibina di atas lubang pada tahun 1976. Dewan ini meliputi kawasan seluas 19.136 kilometer persegi... Dewan ini juga di lengkapi  dengan sistem pengudaraan pada waktu siang dalam keadaan yang baik. Di samping itu, ia dilengkapi alat mengesan pencuri,  tahan panas dan mempunyai sistem pemantaun suhu dan kelembapan.

Selit punya selit... Haaa dapatlah ini... Dah tak memasal semua orang nengok aku... He He He...

Tu diaaaa... Semua askar berbaris... Tuk Sar Jan... Jen Re Ral... Inspekter sahab... Ehhhh...
Di dalam dewan, Terracotta Army Pit 1 ini terdapat  lubang segi empat tepat dari  timur ke barat yang berukuran 252 kilometer panjang, 68 kilometer lebar dan 16 kaki dalam. Terdapat lima pintu masuk condong pada kedua-dua sisi timur dan barat. Dua pintu dipasang di sisi utara dan selatan. Setiap tiga kilometer, terdapat dinding daripada tanah, yang memisahkan tentera bawah tanah dalam ruangan yang berbeza. Dindingnya diperbuat daripada tiang-tiang kayu, tanah dan buluh. Manakala lantai pula telah dilitupi dengan batu bata hitam. Pelawat yang datang ke dewan ini akan dapat  melihat dinding lebih rendah daripada pahlawan-pahlawan tanah liat. Ini adalah disebabkan oleh banjir di lubang 1 yang menyebabkan sebahagian dindingnya telah runtuh.

Siap bertoncet bagai... Ha Ha Ha...
Terdapat lebih daripada 6,000 pahlawan dan kuda di Terracotta di Pit 1, yang mana 1000 telah ditemui. Mereka disusun di dalam pertempuran yang teratur. Terdiri daripada pengawal hadapan dan askar berkuda. Barisan hadapan terdiri daripada 210 orang pasukan berjalan kaki yang dibahagikan sama rata kepada tiga barisan. Seterusnya di ikuti pula pasukan berkuda dan kereta perang yang membentuk bahagian utama dalam pembentukan pertempuran.  Askar-askar berjalan kaki yang berselang-seli dengan kereta-kereta yang ditarik oleh kuda-kuda, dipenuhi sebanyak 38 barisan. Pada kedua-dua bahagian utara dan selatan dilengkapi 180 pahlawan yang bertindak sebagai pengawal sisi. Pengawal-pengawal belakang berada di hujung barat, dengan posisi baris menghadap ke timur dan satu lagi menghadap ke barat. Beberapa tentera bersenjata lengkap berjubah perang dan dilengkapi dengan perisai.

Askar pakai toncet bersama kuda... Perghhhh!
Pembentukan pertahanan perang Pit 1 dipenuhi  dengan pasukan yang ditetapkan dalam satu barisan dan dengan kelihatan seperti bersedia untuk berperang pada bila-bila masa. Setiap askar dan kuda pahlawan seperti hidup untuk merebut kembali jajahan Maharaja Qin Shi Huang. Kehebatan seni cipta yang sangat mengkagumkan Dinasti Qin.

Banyak patung askar dah pecah...
Dalam misi penggalian,  selain pahlawan dan kuda tanah liat. Pihak kaji purba juga menemui pelbagai senjata yang berbeza termasuk gangsa pedang, tombak, busur silang, anak panah dan Wugou. Wugou adalah sejenis pedang yang dihasilkan di Negeri Wu di bawah pemerintahan Raja Helu. Pinggir Wugou berbentuk melengkung dan tajam. Ciri ini membezakan Wugou daripada senjata yang lain yang dijumpai di dalam lubang yang tersebut.

Lagi...
Mengikut rekod, pembinaan lubang pahlawan tanah liat bermula pada 221BC apabila China telah bersatu. Semasa kebangkitan petani di 209BC, pembinaan dihentikan dan pada akhir Dinasti Qin, Xiang Yu membakar lubang, yang menyebabkan lubang runtuh dan pahlawan serta kuda tanah liat banyak yang musnah.

Najwa Latif patut buat konsert kat sini... Sebab... Kosong... Kosong... Kosong... He He He...

Tuk Jenderal pakai toncet yang sorang ni pesal degil sangat... Tuk lain semua luruskan tangan... Dia sorang je bengkok! Nak kena babab nih! He He He...

Ini Wa Ah Kak... Berpangkat prebet sapu je... He He He...

Patung askar ni ada yang dah pecah dan retak tapi dilekatkan semula... Yang hitam tu adalah kerana kesan terbakar...

Ada juga patung askar tanpa kepala... 

Terdapat peninggalan tiang dijumpai pada kedua-dua belah dinding pembahagi.Tiang-tiang ini adalah untuk mengukuhkan palang. Diameter tiang berukuran 30 sentimeter. Terdapat  perantara sepanjang 1.1 hingga 1.5 meter di antara tiang-tiang tersebut.

Bumbung kayu pada asalnya ditutup dengan lapisan tikar serat. Tanah halus kemudian diisi di atas tikar corak berbentuk Terdapat lima pintu masuk condong kepada empat liang kubur masing-masing. Setelah pembinaan lubang itu benar-benar siap. Pintu masuk telah dimeterai segera dengan tiang kayu.

Keluar dari Pit 1... Aku lelepak kat sini sambil cekik nasi lemak sejuk...


Boleh lah layan video sengal Wa Ah Kak dan HH di Terracotta Army ni di Youtube ScdhaSein... He He He...



BERSAMBUNG...

126 comments:

  1. I have a feeling yang patung-patung tu bergerak waktu malam.. Macam night at the museum giteww.. Haha.. Looking at counter ticket semua tu, memang kurang english information eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa SS kat sana pon... SS ada the same feeling... Kah kah kah... Lawakkkk betul...

      Delete
    2. Hahaha... sama lah kita weih...

      I tot de same thing also...

      "Ni kalo dtg mlm ni jap lagi ada yang bergerak kang ni perang betul2"...

      Jenuhhh

      Delete
    3. Nampaknya bukan SS aje rasakan macam tu... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. tengok pantung tu seram hahahhahaa

      Delete
    5. weh kalo depa gerak waktu malam mmg seram la..

      Delete
    6. Lagi seram kalu ajak main... Ahaksss

      Delete
    7. xmau la nak ajak main memang seram giler tu

      Delete
  2. Baru tengok cerita apa entah hari tu dekat Astro, terus teringat pasal Terracotta Army ni. And automatically terus teringat dekat kak SS sebab tahu yang kak SS mungkin akan melawat tempat ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most people yang datang xi'an akan pegi terracotta ni... Kira spot wajib datang!

      Delete
    2. mesti tengok Wendy Wu, filem Disney tu..malam-malam hidup katanya patung terracota ni..hehe

      Delete
    3. Kiranya kalau pergi Xi'an nanti, memang kenalah datang sini eh. noted!

      Delete
    4. Bukan Wendy Wu. Tak pernah dengar pun cerita Wendy Wu. hehe. Cerita tu ada Michelle Yeoh.

      Delete
  3. Mummy sebenarnya suka nak tahu pasal patung Terracotta ni.. Adakah ianya manusia asal yang telah disumpah? atau itu adalah replika yang dibina semula seperti zaman dulu kala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patung ni bukan disumpah spt malin kundang... Ha ha ha... Soklan mummy ni akan ss jawap next entry nanti...

      Delete
    2. Saya baru nk ty... tu mmg org betul yg di awet kan ke...

      Bila baca sampai bawah.. ooo tanah liat...
      Pastu tertanya gak mcm mumy... errr depa ni kna sumpah ke apa...

      Delete
    3. Sebab rasa... apa motip nk buat ribu2 patung ni sebenarnya...

      Luas pulak tu kawasannya.
      Memang confuse

      Delete
    4. Sabar ok... SS akan bagi info skit2.. Sebab ada banyak pit stop lagi nak dikongsikan... Sabaq naaaa... ha ha ha....

      Delete
    5. menanti info SS..cikgu sejarah import dari China

      Delete
    6. Kihkihkih cikgu sejarah import dari Cina kata Sal :)

      Delete
    7. hihihihi cikgu pakar sejarah dah ss

      Delete
  4. Atau ianya sebenarnya baju perisai yang diperbuat dr tanah liat yang menjadi perisai kepada askar2 di Xian tu... ehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Percayalah... Buatan patung itu sangat details dan halus...

      Delete
  5. Mummy pernah gak dating ngan Terracotta ni..waktu handle pameran Tortura dulu... dorang kata ni sekadar baju atau perisai je.. betul ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fungsi dia?

      Knapa nk bt perisai bentuk orang?

      Delete
    2. Ke sebagai mcm "obstacle" kot supaya blh lengah2 kn musuh ?

      Arghhh confuse

      Delete
    3. Tp motip sgt apsal nk confuse ye dak... bukannya nk jwb exam.
      Ha ha ha

      Delete
    4. Semua sangkaan itu salah! Tunggu next entry... ha ha ha...

      Delete
    5. Banyaknya teori dan spekulasi dak Huda ni! Teori hanyutan benua ada tak? Ada tak?

      Delete
  6. Patung yang pecah tu lekat pakai apa..? gam UHUkah.. atau gam gajah..hahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu kita pakai gam gajah... Gajah nak pakai gam apa? Kah kah kah

      Delete
  7. Adakah kawasan kubu pertahanan ini sebesar kawasan Porta De Santiaga seperti di Melaka..? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhhhh! Tidak! Terracotta lagi besar bapakkkkk!!! Ha ha ha...

      Delete
  8. Inspecter Sahab tu hensem tak...ada macam SRK tak.. hehhe :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya prebet sapu lagi ensem... Kah kah kah

      Delete
  9. Kalau Askar Terracotta ni adalah Patung Tanah Liat... macamana dia pergi berperang.. adakah ianya lagak seperti uncang pasir dlm cerita Bukit Kepong... hehehehe Adoiii jenuh nak jawab .. bertabahla.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin Jins Samsudin lebih tahu... Tanah liat atau uncang pasir lebih hebat.. Jins Samsudin kena datang Terracotta ini... Keh Keh Keh...

      Delete
  10. Assalammualaikum SS.....harap2 dah sihat yerrr.....sy cuma dtg jenguk SS jer nihh...nnti titew dtg lg yerrrrr.....

    ReplyDelete
  11. anakanda jangan blok saya nak baca, sebab dok ikut dah beli tiket ke xian dan balik ikut beejing. anakanda dan en kharudin Lim penunjuk jalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila lah baca wahai ayahanda... Insyallah anakanda tak block... Semoga urusan ke Xi'an lancar...

      Delete
    2. Marah dia ayahanda..dia bagi semua orang risau haritu sebab dia blok blog dia

      Delete
    3. Cissss! Kaki mengadu domba... Ha ha ha

      Delete
    4. ahahha marah lagi marah lagi !! tazkirah lagi dia ni.. biasa betul dia nak block2 kita..

      Delete
  12. baru boleh masuk rumah SS ni... banyak hari tak dapat masuk kena kunci kuat2 ni... SS pasal apa blog dikunci tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kunci blog ilang... ha ha ha....

      Delete
    2. patut la aduhhhh kena simpan elok-elok kunci nanti xmau bagi hilang taw

      Delete
    3. Cer mintak kunci spare kat Kak Ramlah Ram. Mana tau padan kunci hati nya nak bukak blog ;)

      Delete
    4. ku kunci rindu buatmu hahahhahaha

      Delete
  13. Salam SS dah bole baca balik! senyum baca KO SEN GAL kihkihkih XD

    ReplyDelete
  14. Berdendam sungguh saya dengan entry ni. Klik2..permission denied. Klik2 permission denied huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh buat lirik komen cikgu ni.. instead knock knock jadi click click... he he he...

      Delete
    2. Siap mngadu kt saya okay....

      Ingat nk ty kt sss.. "saya dh kena boikot ke"...

      Hwaaaa nanges kat bucu katil...

      Tapi takot nk tanya...

      Delete
    3. Ha Ha Ha... Sorry.. Bila tuan badan sakit... Blog... Handphone dan jam tangan pon sakit... Adeiii...

      Delete
    4. tula.. orang wasep pun dibiarkan sepi.. =(

      Delete
    5. klik klik bersama DJ syasya keudara di radio jeng jeng hahahahha

      Delete
    6. Memang selepas 'dinafikan' berkali-kali terus ngadu kat Huda. Biasalah, talian hayat saya Cik Manisah Lesing dan Sitiroro ;)

      Delete
  15. Replies
    1. tetiba ok bye pulak.. ha ha ah...

      Delete
    2. Misteri komwn ZF ni... hi hi hi

      Delete
    3. Dia salah masuk blog agaknye... he he he...

      Delete
    4. zf frust sebab tak dapat masuk blog kot..hehe

      Delete
    5. hello mana hello ? terus bye gamaknya..

      Delete
    6. Hello dia masa SS kunci blog! ;)

      Delete
  16. zman dinasti apa yg bina patong ni agaknya . rasanya sis mcm ada tgk movie pasal ni yg mana rajanya bila mangkat nanti nakkan semua tentera ni jaga dia kat syurga . yg tgn bengkok ada lagi kat barisan sebelah tu . rasanya pegang tombak kot ... amboi ss , ada gak gambar dia masuk kat fone org . hah cuba google . ntah2 ada gambar ss dari blog org lain ... glamer tu ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaman dinasti apa??? Lorr.. Ni mesti tak baca betul2 nih... Kantoi... He He He..

      Delete
  17. Replies
    1. He He He... Thanks darling for ur help...

      Delete
  18. Wah..lawa picture daun gugur tu..xi'an idamanku huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS pon harap Mak boleh sampai Xi'an tu... Aaminnnn...

      Delete
    2. Insyallah..tengah kira bopa dividen TH tahun ni hukhuk

      Delete
    3. nak pi gak !! muslim street tu dok memanggil..

      Delete
  19. Buleh close up tak amik pic army tu..dlm lubang kubur tu boleh masuk tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Next entry SS close up kasi clear... Mak nak masuk lubang kubur ke? Sabaqq Makkk Sabaqqqq.. Kah Kah Kah...

      Delete
    2. Hehe..amalanku lum tepu lagi nakkkk oiii

      Delete
  20. Perghh kak long kawasan katakan mestilah orang pakat dok perhati selpie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tertiba Wa Ah Kak terasa glamer kat situ... Padahal bukan gambaq Wa Ah Kak pon dorang amik... Kah Kah Kah...

      Delete
    2. Alien katakan..mestilah glamer

      Delete
  21. patung2 misteri beribu.. huhu... silap2 hidup pergi perang..mampos

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini betul2 thinking out of tengkorak nih... he he he...

      Delete
  22. suka gambar selfie ngan gopro tu..macam retis.yang lain tu reporter..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ye jangan amik gambar saya... ye ye.. nak sign kat mana? kah kah kah..

      Delete
    2. eeehe SS practice nak jadi retis..

      Delete
    3. Saya pun suka gambar yang sama. Berseni you!

      Delete
  23. rasa pernah tengok cerita tanyang pantung2 ni rupanya ada betul2 ya... SS terfikir2 malam pantung ni mesti bergerak n berbaris2 kut hahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pantung ke patung? ke pepatung? he he he

      Delete
    2. hahahahhaha typo la pulak patung la ss

      Delete
  24. wow video tu buat kita suka tengok... tolong tunaikan muahhhh macam qu puteh sikit hahhahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunaikan apa sayang? ha ha ha...

      Delete
    2. tunaikan buat muahhhh macam Qu puteh tu hahhahaha

      Delete
    3. SS kalau buat mmmuahhh Qu Puteh tu, Dato Vida terus angkat dia jadi duta ;)

      Delete
  25. bestnya...sempat lg berbollywood..ambik mood..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keh Keh Keh... Yang sebenornya nak rehatkan kaki...

      Delete
    2. nasib SS x golek2 sakan atas rumput tu..

      Delete
    3. Kalau golek2 sakan atas salji macam mana pulak ye, CT?

      Delete
  26. Rajin kan orang zaman dulu buat patung2 askar macam nih. Skill wefie tempat ramai orang tuh memang legend ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan sebab rajin... Tapi sebab... Rajanya zalim strok bebeno.. ha ha ha..

      Delete
  27. scary jugak tengok patung2 ni.. muka dah macam real je.. agak malam2 diorang kawad kaki x ? ehehe..

    ReplyDelete
  28. dia nak suruh korang exercise tu suruh jalan wakaka..

    ReplyDelete
  29. orang yang buat patung2 ni mmg ohsem la.. gigih buat sketoi2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dahsyatkan hasil kerja diorang. Tinggi bebenor nilai seni & sejarahnya :)

      Delete
  30. kesiannya yang xdak kepala tu.. arkeologi x jumpa lagi ke kepala dia..

    ReplyDelete
  31. diorang buat nk sbb nak share sejarah dgn orang2 moden..
    biar mengerti katanya.. ehehe.. tp serious rajin.

    ReplyDelete
  32. pernah tengok citer ni jelah..

    ReplyDelete
  33. Luas bebenor tempat terracota army ni ye,..

    ReplyDelete
  34. Saya datang balik baca entri ni. Tetiba terrrrrnyanyi lagu Desa Tercinta, Nora hahahahah

    ReplyDelete
  35. huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa......xdpt tgk gbr....adehhhh....kukeciwa.......kena balik umah laa baru leh tgk gbr nihhh....adehhhhhh.....huwaaaa huwaaaaa

    ReplyDelete
  36. sy memang ada memasang impian....memasang??? kah kah kah....xkesah laaaa....jnji ada impian nk pegang patung2 tu semua...tp mcm ngeri jerrrr....serammmmmm...eiiii....hahahahhaah

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...