Thursday, 14 January 2016

Kembara Xi'an - The Way To Terracotta Army

Entry sebelum boleh selam kat SINI...


Pejam celik... Pejam celik... Ba.. Ba... Cakkk... Ehhhh... Dah masuk hari ke empat aku berada di Xi'an ni... Kalu setengah orang... Hari kedua dah berambos pegi tempat lain...

Aku? Aku masih setia betapa kat Xi'an ni... He He He... Well... Aku suka santai2... Tak nak terkejar2... Biarlah aku rehat puas2 kat Xi'an ni...

Penat berjalan luas pandangan... Aku tak nak terkejar macam nak mati... Tapi tidak menikmati...  Motif bangun pagi ni nak ke Terracotta Army... Sempat tanya budak hotel... Just nak confirm... Cara paling senang nak ke Terracotta Army... He He He...

Direction :
  1. Naik Bas No. 603 stop di Xi'an Railway Station
  2. Naik Bas No. 5(306) stop di Terracotta Army Bus Station
Kacang? He He He...


Keluar dari pintu Han Tang Inn... Ikut ke arah kiri... Sampai kat hujung simpang... Ikut jalan kanan sampai ke jalan besar Xixin Street... 

Nampak tu bus stop sebelah kanan... Tunggu lah Bus No. 603...

Bus No 603 ni sentiasa ada... Tak perlu tunggu lama pon... Bus ni bus double decker...

Masa naik bas... HH ada pesan kat driver bas.... Pek Ga Rang bukan nama sebenar... He He He.. Kami nak turun kat Xi'an Railway Station...

Bus berhenti kat sini... Semua orang turun... Aku dan HH masih tercangak... Ehhh... Betul ke ni area Xi'an Railway Station?

Then si Pek Ga Rang driver bas tetiba je datang kat kami dengan muka garang nak mampos... Tak reti nak cakap apa dia main "Huhhhh Hukkkhhhh Hukkkhhhh"...  Sambil tangan suruh berambos dari bas... Kah Kah Kah... Wa Ah Kak sedih ok kena halau dari Bas...
* Rasa nak menetes airmata di hujung kelopak mata... Tisu manaaaaa tisuuuuuuu... He He He...

Ehhh! Dah sampai rupanya... Tak nampak macam Xi'an Railway Station je... Ha Ha Ha... Turun aje dari bas... Tetiba si HH rasa nak kencing... Nasib baik senang cari toilet... Ngam2 kat tempat turun bas ada 1 toilet...

Kalu tak reti cari... Kawww layangkan lah Question Card ini... Keh Keh Keh...
Ada orang tanya aku... Cemana rupa toilet kat Xi'an ni? Sorry lah... Aku tak ada visual untuk di kongsi...

Tapi... Let me explain... Sesetengah toilet di Xi'an ada yang KOTOR ya amat... Ada yang pintu toiletnya separuh pintu aje... Tapi... For sure... Orang Xi'an membuang TAK TUTUP PINTU! Kah Kah Kah... Selamber je kencing berak tak tutup pintu ok! Dan selamber je selak seluar dalam depan kita... Tersembul segala sabut kusut masai! Selera tak? Keh Keh Keh...

Percayalah... Bila aku tahu yang cultural mereka jenis selamber... Dengan aku dan HH sekali jadi selamber! Yes! Aku dan HH terikut2 tak tutup rapat pintu jambannnnnn! Kah Kah Kah...
* Pengakuan berani matikkkk! He He He...

Boleh lah rujuk sini untuk ke tempat tertentu...

Inilah Xi'an Railway Station... Aku tak singgah... Just lalu aje... Hentian bas ada di sebelah kanan Xi'an Railway Station ini...

Let me explain... Di Xi'an ni... Ada 3 Railway Station iaitu Xi'an Railway Station, Xi'an North Railway Station dan Xi'an South Railway Station... So... Jangan confuse ye Aci... He He He...

Xi'an Railway Station ini station keretapi utama di bandar ini... Ia juga terminal untuk banyak kereta api. Mempunyai kira-kira 24 juta penumpang setahun... Station ini juga berada di No. 4 dari segi kapasiti pengendalian lalu lintas di China...

Xi'an North Railway Station pula adalah khas untuk keretapi berkelajuan tinggi... Penumpang akan naik keretapi laju untuk ke Huashan, Beijing , Wuhan, Zhengzhou, Luoyang dan lain-lain harus berlepas di sini...

Xi'an South Railway Station atau juga disebut Chang'an adalah middle stop untuk ke Chongqing - Taiyuan,...Chongqing - Urumqi... Chongqing - Xi'an... Xi'an - Guiyang... Chengdu - Tianjin... Xi'an - Ankang... Ada faham kaaa Aci? He He He...

Di sebelah kanan Xi'an Railway Station... Nampak landmark ini? Teruskan jalan ke depan hingga jumpa Station Bas!

Naiklah Bas No. 5(306)... Nampak tu Mat Hen Sem bukan nama sebenar... He He He... Pakai uniform hitam.. Dia adalah tour guide dalam bas... Tapi cong ceng cong ceng bahasa China not in English... 

Nak confirm... Layangkan Question Card ini... Atau sebut aje Bing Ma Yong!

Bayar tambang dalam bas sebanyak RMB 7.00 seorang sehala...

Perjalanan ambil masa selama 1 jam sahaja untuk sampai di Terracotta Bus Station ini...

Perlu diingat ye U'ouls...

Waktu bas beroperasi adalah dari jam 07:00 hingga 20:00... 

So pandailah rancang masa... Rembat ajelah apa pon bas yang ada waktu balik nanti... Asalkan bas tu pegi Xi'an Railway Station! Dan tambang bas mungkin tidak sama macam waktu pegi... Waktu balik aku tak naik bas Nombor 5(306)...

Aku naik bas lain yang ada waktu tu... So... Tambangnya adalah RMB 8.00 seorang... Tak kisahlah janji tak buang masa menunggu! Ok?

Turun dari bas... Ikut hala ke sebelah kanan...

Menapak lah sampai ke hujung... Daun warna warni U'ouls...

Kat sini memacam jualan ada... Akan ada aje orang kejar kita suruh beli buah pisang kaki dan buah delima... 

Beli ticket entrance kat sini... 

Masa kat Entrance... Aku dan HH di sapa oleh beberapa orang yang offer untuk jadi Tour Guide in English...  Memacam yang dorang provoke... Salah sorangnya Tour Bong Ngok bukan nama sebenar... He He He...

Tour Bong Ngok "Do You want to have English Guide?"... HH "NO!"... Tour Bong Ngok "Why NO? Even Chinese also take  Tour Guide in order to UNDERSTAND the history"... Aku "Aku bukan nak FAHAM pon! Tak faham pon tak pe"... 
* Berambos sambil buat muka tak kessssyaaaahhhhh.... He He He... 

Berdekah HH ketawa... Keh Keh Keh... Bodoh kekampungan sangat ke Wa Ah Kak nih????? Wa Ah Kak dah panjat Mount Huashan semalam tanpa reti cakap bahasa China ok! 
* Perasaan riak tetiba menebal dalam jiwa... Kah Kah Kah... Sometimes... Otak Wa Ah Kak cannot put too much information.. Kah Kah Kah...

Harga tiket adalah RMB 150.00 seorang...


BERSAMBUNG...


* Auto publish... Date 01 Jan

28 comments:

  1. assalamulaikum.. hai ss... tinggal jejak sat... nanti datang balik...

    ReplyDelete
  2. Papan Tanda dia banyak warna biru kan. Suke suke

    ReplyDelete
  3. salam,
    macam biasa kalau tak gelak baca entry SS memang tak sah

    ReplyDelete
  4. nama nama orang kat sana pon best best walaupon bukan nama sebenar . yang ni mengundang gelak sebenarnya

    ReplyDelete
  5. cantik2 semua gambar, untung dapat kembara

    ReplyDelete
  6. best juga kembara ke luar negara, tambah pengalaman kan

    ReplyDelete
  7. kelas kau wa ahkak yang kacak jelita....tak tutup pintu engkau jah!

    ReplyDelete
  8. Aikkk? Dah sampai citer terracota Army? Cerekarama dah abis ye? Banyaknya saya tinggal! Kena duduk diam2 baca balik nih!
    Tumpang parking dulu ye. Nanti saya datang balik.

    ReplyDelete
  9. Tour Bo Ngok! hahahahahhhaha. Geli hati bila baca.

    ReplyDelete
  10. betul tu...nak tau banyak, tanyalah encik wiki..

    ReplyDelete
  11. uit, toilet separuh pintu?sempoi giler!haha

    ReplyDelete
  12. uit, toilet separuh pintu?sempoi giler!haha

    ReplyDelete
  13. hati kena kental menolak 'lamaran'.. haha.. barulah traveler kental.. :)

    ReplyDelete
  14. apa? retis kena halau.. sian u ols.. haha.. adehlah, dah lah hari tu kna sepak ngan org kat kaunter...

    ReplyDelete
  15. toilet tak berpintu? baik kencing kat longkang.. open air katanya.. KAH..KAH..KAH...

    ReplyDelete
  16. Tak sanggup nak pi toilet sana lepas kawan cakap kotoq gila berak seketui kat sebelah je waktu nk membuang.

    Errr errrr...

    ReplyDelete
  17. hai ss... mai jenguk sini hihihi

    ReplyDelete
  18. Ha ha... sss ...sss...

    Hua shan lg kn sampai ye dak...

    ReplyDelete
  19. tak dpt nak byg kan masuk bilik air nampak segala bagai yg tersembul dr dlam ... tapi btk sama je kan ... bhahahaaa

    ReplyDelete
  20. bab public toilet tu yang tak dapat nak hadam..culture shock..wahh..bestnya, boleh refer kt sini nanti..

    ReplyDelete
  21. toilet mcm tu..ishh xgamak plak rasanya..

    ReplyDelete
  22. ahahaha tingat plak kami cuci mata tngk amoi bogel dalam toilet KLIA.. pergh !!

    ReplyDelete
  23. depa memang culture gitu kot.. tak pdulik..

    ReplyDelete
  24. gigih eh SS nak p terracotta ni.. tp dah kata wajib visit kan..
    ceq dok trbayang muslim road tu je.. makanan !!

    ReplyDelete
  25. Tersembul segala sabut kusut masai! .....kah kah kah....statement xleh blahhhhh...

    ReplyDelete
  26. huihh...agak2 bape hengget laaa tour guide tu caj kan???? mesti mahal kan....huhuhuh....xmmpu nk byr mahal2....

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...